Advertentie

Slecht gehumeurd..? Waarschijnlijk vochttekort..!!


x

We lijken allemaal onder de indruk van Dr. Emoto met zijn baanbrekende werk rondom de ijskristallen van water. (foto boven) Hij toonde aan dat water een drager is van informatie. Dat water een essentiële rol speelt in onze mentale verbinding met de wereld om ons heen. Maar nieuw onderzoek toont aan dat water ook op fysiek-mentaal gebied een balansfunctie vervult. EEN ESSENTIËLE ROL.. Want al een kleine hoeveelheid vochttekort in het lichaam, kan er de oorzaak van zijn, dat je jezelf in een andere stemming gaat bevinden.

Daarbij hebben vrouwen meer last van stemmingswisselingen en hoofdpijnen, bij een licht vochttekort dan mannen. Bij hen komt het vochttekort meer tot uiting in een verminderde waakzaamheid en ‘werkgeheugen’. Hier het hele verhaal.

* * *

x

Slecht gehumeurd vandaag?

Een klein beetje vochttekort kan je stemming al veranderen!

© February 2012 –Health

2012 © vertaling voor WantToKnow.nl/.be – Guido Jonkers
X

De meeste mensen denken alleen aan het drinken van water, wanneer ze dorst krijgen; maar het lijkt er steeds meer op, dat het dan al ‘té laat’ is..

Dr. Batmanghelidj, één van de eerste artsen die duidelijk maakte wat de essentiële rol is van water in onze fysieke en mentale balans. (Klik op de illustratie voor artikel)

Zelfs een klein tekort aan vocht kan al van invloed zijn op iemand’s stemming, zijn energieniveau en zijn vermogen om helder na te denken. Dit blijkt uit een recente studie die werd uitgevoerd door de Universiteit van Connecticut, of de afdeling ‘Human Performance Laboratory’, het lab dus waar menselijke prestaties worden gemeten. De tests toonden aan dat het niet uitmaakte of een persoon nu 40 minuten op een lopende band had gelopen, of stil had gezeten op een stoel, de negatieve effecten van een milde uitdroging waren hetzelfde. En er is sprake van een ‘milde uitdroging’, wanneer er 1,5% minder vocht(water)volume in het lichaam is, dan het ‘normale niveau’.

Deze tests tonen het belang aan om voldoende vocht in je lijf te hebben, te allen tijde, en niet alleen dus tijdens het doen, of vlak ná het doen van oefeningen, extreme hitte en/of stevige inspanning, aldus Lawrence E. Armstrong, één van de leidende wetenschappers die achter deze studie zat. Hij is hoogleraar fysiologie aan de genoemde universiteit, van de afdeling ‘Kinesiologie’ aan de ‘Neag School voor  Onderwijs’.

“Onze eerste dorstprikkel komt eigenlijk pas als we rond de 1 of 2% uitgedroogd raken. Tegen die tijd is er al een stevige uitdroging aan de gang, en dit werkt door op de werking van onze lichamelijke en mentale prestaties”, aldus Armstrong, een internationale expert op het gebied van vochthuishouding, die al meer dan 20 jaar onderzoek doet op dit specifieke gebied. ‘Uitdroging raakt álle mensen, en het op peil houden van de juiste vochtbalans is net zo belangrijk voor hen die de hele dag achter de computer zitten, als het voor marathonlopers is. Deze laatste kunnen maar liefst 8% van hun lichaamsgewicht aan water verliezen, tijdens wedstrijden.”

Opzet en uitvoering van het wateronderzoek
Voor het onderzoek werden aparte groepen mannen en vrouwen getest. 25 Vrouwen namen deel aan één studie; zij hadden een gemiddelde leeftijd van 23 jaar. De mannengroep bestond uit 26 mannen met een gemiddelde leeftijd van 20 jaar. Alle deelnemers waren gezond, actieve mensen, die noch top-atleten waren,  noch personen die 30 – 60 minuten per dag, op één plaats oefeningen deden.

Water lijkt zo gewoon, maar het is een essentiële voeding voor ons lichaam. En daarnaast is de kracht van water als drager van intenties, té lang onbekend gebleven. Kortom gebruik de sleutel tot je lichamelijke balans.

Elk van de deelnemers deed mee aan 3 evaluaties die werden gehouden, met een tussentijd van 28 dagen. Al deze deelnemers liepen op de lopende band om uitdroging te veroorzaken, terwijl ze állemaal van genoeg vocht voorzien waren, al op de avond vóór de evaluaties. Onderdeel van deze evaluaties was, dat de proefpersonen door een serie cognitieve (denk-) tests moesten, waarbij de volgende zaken werden gemeten: concentratie, reactietijd, leervermogen, geheugen, logica en opmerkzaamheid. De resultaten van deze tests werden tegenover de resultaten gelegd van eenzelfde test, maar dan een, die was gehouden onder proefpersonen die NIET voldoend vocht in hun lijf hadden.

Als resultaat van deze tests bleek uit één van de studies, dat jonge vrouwen door de uitdrogingsverschijnselen, hoofdpijn kregen, vermoeidheidsverschijnselen en concentratieproblemen. Deze vrouwen bleken ook taken die hen was gevraagd uit te voeren, als moeilijker te ervaren, als ze lichte uitdrogingverschijnselen hadden, terwijl er geen substantiële vermindering te zien was bij hun cognitieve prestaties. De resultaten van deze studie zullen worden gepubliceerd in het Februari-nummer van ‘The Journal of Nutrition’.

Bij de tests onder de mannelijke groep, bleek dat een vochttekort leidde tot enige problemen met de mentale taken, in het bijzonder op het gebied van werkgeheugen en waakzaamheid, aldus de resultaten van de tweede UConn-studie.
En terwijl de jonge mannen ook vermoeidheidsymptomen vertoonden, spanning en opwinding, wanneer zij licht-uitgedroogd waren, bleek dat veranderingen in de gemoedstoestands toch ‘substantieel groter waren bij vrouwen dan bij mannen, zowel in een staat van rust, als bij het doen van oefeningen”, aldus de studie. Deze studie werd al gepubliceerd in November 2011, in hetzelfde ‘British Journal of Nutrition’.

“Zelfs een milde uitdroging die kan optreden tijdens onze alledaagse, simple activiteiten, kan al een vermindering van de staat van onze gemoedstoestand teweeg brengen, in het bijzonder vrouwen zijn hier gevoelig voor, gevoeliger dan mannen”, adus Harris Lieberman, één van de auteurs van de studie en onderzoekspsycholoog aan de ‘Military Nutrition Division’, U.S. Army Research Institute of Environmental Medicine in Natick, Massachussets.

“Bij beide geslachten kunnen deze wisselingen in gemoedsstemming, de motivatie beperken om deel te nemen aan zelfs de simpelste aerobic-oefeningen.. Een lichte vorm van vochttekort kan ook van invloed zijn op onze dagelijkse activiteiten, zelfs als er geen sprake is van een fysiek te leveren prestatie.”

Waarom vrouwen en mannen zulk een tegengestelde reactie vertonen op vochttekort is vooralsnog onduidelijk; hiervoor is kennelijk meer onderzoek nodig. Maar uit ander onderzoek is gebleken, dat neuronen in de hersenen snel op het spoor komen van een vochttekort in het lichaam, en in staat zijn om andere delen van de hersenen te prikkelen wanneer een vochttekort optreedt. Het kan zijn dat dit een onderdeel is van een oeroud waarschuwingssysteem, dat mensen beschermt voor nóg steviger consequenties van vochttekorten, en hen dus prikkelt om water tot zich te nemen om te overleven.

Teneinde voldoende vocht in het lichaam te houden, raden experts zoals professor Armstrong aan, dat personen zo’n 8 glazen water per dag drinken, wat overeen komt met zo’n 2 liter. Het is daarbij vrij eenvoudig waar te nemen in hoeverre je voldoende vocht in het lichaam hebt; kijk hiervoor naar de kleur van je urine. Deze dient feitelijk heel lichtgeel te zijn, bij mensen die voldoende vocht in het lichaam hebben. Urine die daarentegen donkergeel is, geeft een eerste indicatie van uitdroging. Een goede vochtbalans is met name belangrijk voor hoge-risicogroepen, zoals ouderen, mensen met diabetes en kinderen.

Het boek van Batmanghelidj. (klik voor link naar de uitgever!)

De nalatenschap van Dr. Batmanghelidj.
Fereydoon Batmanghelidj, M.D. was een internationaal bekende onderzoeker, auteur en pleitbezorger van de natuurlijke geneeskracht van water. Hij is geboren in 1931 in Iran.

Bij het uitbreken van de Iraanse Revolutie in 1979 werd Dr. Batmanghelidj als politiek gevangene gedurende twee jaar en zeven maanden opgesloten in de beruchte Evin-gevangenis. Daar ontdekte hij de geneeskracht van water omdat er geen medicijnen voorhanden waren.

Dr. Batmanghelidj heeft 3.000 medegevangenen succesvol behandeld met water voor door stress veroorzaakte maagzweren. Na zijn vrijlating uit de gevangenis in 1982 ontsnapte Dr. Batmanghelidj uit Iran en ging naar Amerika.  Volgens Dr. Batmanghelidj geeft het lichaam een tekort aan water aan door het produceren van pijn. In feite produceert uitdroging pijn en vele degeneratieve aandoeningen, waaronder astma, artritis (gewrichtsontsteking), hoge bloeddruk, angina, diabetes type 2 (suikerziekte), lupus (een auto-immuun bindweefselziekte) en multiple sclerose.

De boodschap van Dr. Batmanghelidj aan de wereld is: ‘Je bent niet ziek, je hebt dorst. Behandel dorst niet met medicijnen.’

Dr. Batmanghelidj wijdde de laatste 20 jaar van zijn leven aan het bevorderen van de publieke bekendheid met de genezende kracht van water. Hij heeft in honderden radio- en televisieprogramma’s opgetreden en gaf overal in de wereld lezingen. Hij heeft een berg waardevolle kennis nagelaten in de vorm van zes boeken en meer dan een dozijn audio’s en video’s, opgenomen tijdens seminars. Zijn werk heeft een internationale gemeenschap gecreëerd die de natuurlijke genezing van het waterprogramma heeft omarmd. Zijn baanbrekende boek ‘Water, het goedkoopste medicijn’ is in vijftien talen vertaald en gaat door met het inspireren van lezers over de hele wereld. Dr. Batmanghelidj is gestorven aan de complicatie van een longontsteking op 15 november 2004 in Virginia, USA; hij werd 73 jaar.

x

 

16 gedachten over “Slecht gehumeurd..? Waarschijnlijk vochttekort..!!

  1. Marcel. Er is maar één remedie tegen ochtendhumeur. Later opstaan. 🙂 Maar…
   Ochtendhumeur wordt meestal ook veroorzaakt door een tekort aan vocht.
   ’s Morgens is je urine meestal iets gekleurder dan overdag maar als hij echt stinkt en vrij donker is dan heb je de vorige dag niet voldoende gedronken.
   Ik moest toen ik dat nog niet wist wel eens lachen om mijn man omdat hij nooit ging slapen zonder een glas water op zijn nachtkastje.
   Nu weet ik beter. Ook altijd een glas water binnen handbereik. Ook overdag.
   Ik heb nu ook minder last van de hitte op warme zomerdagen.
   Mijn ochtendhumeur is er alleen nog als ik na het opstaan al gelijk aan mijn kop wordt gezeurd over flauwekul, ik moet wel even wakker kunnen worden. Daar helpt geen glas water tegen maar wel afspraken. 😀

  2. @ selene
   Ik heb geen last van ochtend humeur, en ik sta altijd om 7 uur op. Ik schreef ( was grappig bedoeld) ochtendhumor, lachen gieren brullen.

  3. Marcel, ik zat dus wat te slapen. Das pas lachen dus. Helemaal verkeerd begrepen. 😀
   Blijf alsjeblieft zo vrolijk de rest van je leven. Met zo’n humeur ben je voor iedereen te pruimen. Niet letterlijk natuurlijk. 🙂

 1. Wel, wel! Misschien is mijn ‘informatiemoeheid’ slechts een symptoom van watertekort.
  ’t Is waar, nu het wintert drink ik veel minder zuiver water en des te meer koffie.
  En daar koffie geen water is… 😉

 2. ik drink mn kraanwater. Vooral op mijn werk. Mijn ritueel het kopje water in de vensterbank en laat de zon maar zijn werk doen. En daarna met volle aandacht ervan genieten. Elke keer weer. En mijn collega’s water is niet gezond en dan zeg ik wat dan wel? Ik zeg wij zijn watermensen want bestaan we niet voor 70% uit water. En waarom mensen dik worden. Ze verwarren eten met drinken. Als ze dorst hebben gaan ze eten. Daarom is ‘waterrijk’ voedsel zoals groente en fruit goed voor ons is mijn mening.
  En waarom drink ik water om ’transparanter’ te worden, niet waar.
  En hoger ons energieniveau wordt hoe ‘lichter’ we worden.
  Sana mensa et sana corpus sum (een gezonde geest in een gezond lichaam). Carpe Diem.

 3. Ik heb het boek van dokter Batmanghelidj twee jaar gelden in één ruk uitgelezen en zijn advies opgevolgd. Ik heb nu veel meer energie en ben 7 kilo (lichter)afgevallen.
  Nu mijn dochter, die altijd moe is en veel te weinig drinkt, ook zo ver zien te krijgen.

 4. Dit kan je iedereen aan bevelen, als je veel drinkt voel je je beter. Het is werkelijk waar en kost niets. Ik filter mijn kraanwater en drink het altijd op kamer temperatuur. Zijn boek staat hier ook in de kast, heb het veel mensen al aan bevolen. Niets te verliezen en alles te winnen.

  1. Als je kraan water filtert, filter je er niet enkel alle rommel er mee uit maar ook verwijder je nl alle juiste mineralen die er wel in moeten zitten. Je krijgt met andere woorden dood water, als je het produkt dan zo gaat bekijken, dan is reverse osmose water toch weer een stukje beter. Zal binnenkort een artikel er aan wagen voor deze site betreft gezond en healthy water naar eigen gedeelde onderzoek en ervaring welk water nu gezond kan zijn. Healthy water moet levend zijn compleet met alle stoffen die er van nature erin moeten zitten…

  2. Ik moet toch altijd wel lachen met zulke ‘oplossingen’ . Een watervitalisator. Wat doet dat ding dan? Hij voegt niks toe, behalve wat lucht. Voor een paar euro zet je een broeskop op je kraan. Puur bedrog is het! Het ergste is nog dat er mensen zijn die zulke onzin geloven en de beste man honderden euros betalen. Hij lacht zich krom!

  3. Ik zou niet teveel te koop gaan lopen met je onkunde.. Eerst vragen waar die voor dient, en het vervolgens afbranden.. Vreemde logica.. Maarje, als jij je er goed bij voelt: lekker doorratelen..!
   Verdiep je eens in het werk van Victor Schaumberger.. Of lees het verhaal over je ‘schuimkop’ op de site van Gaia Aqua Maar ook bij dit artikel blijkt gewoon dat je niet doorklikt, advies links laat liggen. Sterkte Marc.. Ik lach me idd krom..

  4. @ qm
   Luister naar guido dat is goede raad die je daar geeft en om je onkunde wat bij te schaven. Of beter gezegt om van je nonkennis , werkelijke kennis te maken heb ik wat voor je opgezocht, een hele zit maar dan ben je ook even wat beter op de hoogte over water. En helemaal in jouw straatje door gerenomeerde wetenschappers verteld ,met bewijs en alles er op en eraan , veel kijk plezier.
   http://www.youtube.com/watch?NR=1&feature=endscreen&v=eP1n_hjcWWI

  5. @ Vraag?teken
   Tuinbouwbedrijven investeren tienduizenden euro’s om hun water voor de planten op deze wijze te optimaliseren . Doorgaans worden agrariërs geasocieerd met nuchter boerenverstand . Denk je misschien dat zij zich ook iets voor hebben laten liegen ?

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.