Advertentie

Solidaridad lanceert ‘Goed Goud’-sieraden!


Wist jij dat voor de productie van één gouden ring er 20.000 kg puin dient te worden verwerkt..!? Bij het verwerken van dit ‘afval’ worden zwaar-giftige stoffen als ‘hulpmiddel’ ingezet. Dit afval bevat daardoor arsenicum, lood, kwik en cyanide..! Elk jaar donderen de goudmijn-bedrijven meer dan 180 miljoen ton van dit zwaar verontreinigende afval in rivieren, meren en oceanen. Wist je dat dit 1,5 x zoveel is als alle steden in de VS bij elkaar, elk jaar aan afval produceren?

En daarnaast werken wereldwijd zo’n 20 miljoen mensen in de kleinschalige goudmijnbouw. Veel van hen werken onder slechte arbeidsomstandigheden en werken ook met genoemde giftige materialen. Ze houden over het algemeen weinig rekening met het milieu, dat feitelijk wordt geplunderd. Deze kleinschalige mijnbouwers en hun families zitten gevangen in een vicieuze cirkel van armoede, uitbuiting en illegaliteit. Mocht je meer hierover willen lezen dan kun je het verslag van Earthworks and Mining Watching van februari 2012 HIER downloaden. Of klik op de illustratie hierboven voor een link naar de site ‘No Dirty Gold’.

De Nederlandse stichting ‘Solidaridad’ is een van de vele organisaties die de problemen in de goudsector helpt aanpakken. Voor kleinschalige mijnbouwers is daarom in maart 2010 door de Alliantie voor Duurzame Mijnbouw (ARM) en de Fair Trade Labelling Organisatie (FLO) met steun van Solidaridad de Fairtrade-Fairmined standaard beschikbaar gemaakt.

Een mondiale standaard geïnspireerd op Oro Verde (Groen Goud), een organisatie van mijnbouwers in Colombia die al langere tijd verantwoord goud produceren volgens een eigen lokale standaard. De standaard geeft goudzoekers de kans om hun leefomstandigheden te verbeteren en biedt consumenten de mogelijkheid om verantwoord goud te kopen.
X

X
Zoals je hier op de site hebt kunnen lezen is goud als metaal ook een uitermate krachtig edelmetaal. De ‘Golden Dolphins’-artikelen HIER en HIER op de site, laten je de enorme potentie van goud zien, haar universele verbindingen. Maar ook als ‘gewoon’ sieraad helpt goud de drager ervan om zich te beschermen en bekrachtigen..! Een nieuw initiatief van de stichting ‘Solidaridad’ helpt mensen zoals jij en ik om onderscheid te maken in ‘Goed Goud’ en ongekeurd goud, dat van een dubieuze bron afkomstig kan zijn.

Veel goudwinning op Aarde is dus heel rigoreus en brengt daarmee helaas grote schade toe aan mens en milieu en de mijnwerkers die vaak voor een hongerloon werken, zien zélf maar weinig terug van de waarde van hun goud. Daarom zet Solidaridad zich in voor eerlijke, veilige en minder milieubelastende goudwinning. Sieradenontwerpster Bibi van der Velden ontwierp speciaal voor de introductie van de actie ‘Goed Goud’ een stoer gouden sieraad.

* * *

x

Solidaridad lanceert ‘Goed Goud’-sieraden

2012 – WantToKnow.nl

x

Na duurzame koffie, thee, fruit, chocolade en katoen, lanceert Solidaridad sieraden van ‘eerlijk’ goud. Jort Kelder presenteerde op 7 Mei voor internationale genodigden uit de juwelen- en mijnbouwsector de eerste gouden sieraden met het Fairtrade & Fairmined (FT&FM)-keurmerk. Wereldwijd is dit het eerste certificeringsinitiatief in de sieradensector dat een eerlijke, veilige en milieuvriendelijke wijze van goudwinning garandeert. Katja Römer-Schuurman ontving de eerste ‘Goed Goud’-armband met fairtrade-stempel uit handen van een Peruaanse mijnbouwer.

Jort Kelder en Katja spraken met betrokkenen uit de sector over de weg naar ‘Goed Goud’. Ze interviewen onder andere kleinschalige mijnbouwers uit Peru en Nederlandse juweliers die werken volgens de FT&FM standaard. Katja ontving uit handen van een van de mijnbouwers het eerste gecertificeerde ‘Goed Goud’-armbandje. Tien juweliers met een fairtrade licentie toonden hun collecties aan de internationale genodigden en de pers.

Wat houdt de Fairtrade-Fairmined standaard in?
De Fairtrade-Fairmined standaard bevat criteria op het gebied van milieu, arbeidsomstandigheden en organisatievorming. Zeker 80% van de goudzoekers werkt met kwik. Hiermee is de goudsector de grootste kwikgebruiker. Kwik is vaak nodig om het goud van de erts te scheiden, maar is erg schadelijk voor het milieu en de gezondheid van mijnbouwers en hun families. Daarom worden gouddelvers getraind in veilig en verantwoord gebruik van kwik en cyanide. Sommige mijnbouwers werken zonder kwik. De Oro Verde mijnbouwers gebruiken bijvoorbeeld balsobladeren om het goud te ontdoen van vuilresten.

In de kleinschalige goudsector gebeuren de meeste ongelukken, doordat er relatief meer mensen werken en de mijnbouwers vaak geen bescherming dragen. Om het risico op ongelukken te beperken en de veiligheid te verbeteren dragen mijnbouwers beschermende kleding zoals handschoenen, laarzen, maskers en helmen. Om in aanmerking te komen voor Fairtrade-Fairmined certificering moeten mijnbouwers verenigd zijn in een legale organisatie, bijvoorbeeld een coöperatie. Deze organisatie dient te voldoen aan goed bestuur, democratie en een gelijkwaardige positie van mannen en vrouwen binnen de organisatie. De rechten van vrouwelijke mijnbouwers moeten erkend worden en zij moeten onderdeel uitmaken van de bestuursorganen van de organisatie. Kinderarbeid is niet toegestaan binnen Fairtrade-Fairmined gecertificeerde organisaties.

Katja Schuurman ontving gisteren van een Peruaanse goudmijnwerker, het eerste Solidaridad-gouden armbandje, dat symbool staat voor de ‘Goed Goud’-aktie. “Dat goud op een goede en eerlijke manier wordt gewonnen, moet totaal vanzelfsprekend zijn. Toevoegingen als goed en eerlijk moeten niet nodig zijn”, is de overtuiging van Katja Schuurman.

Wanneer mijnbouworganisaties voldoen aan de Fairtrade-Fairmined standaard, ontvangen goudmijnbouwers een betere prijs voor het goud. De prijs voor gecertificeerd goud is conform de geldende wereldmarktprijs, plus een premie van 10% voor de inspanningen die zij plegen om te voldoen aan de standaard. Daar bovenop kunnen ze nog een extra premie van 5% ontvangen wanneer ze zich houden aan meer strikte milieueisen, zoals goudwinning zonder het gebruik van kwik. De premie komt ten goede aan de hele gemeenschap, die democratisch beslist waarvoor deze gebruikt wordt.

Door middel van de FT&FM-standaard verbeteren de werkomstandigheden van kleinschalige mijnbouwers. Wereldwijd zijn 20 miljoen mensen actief in de kleinschalige goudmijnbouw. Ook werkt Solidaridad aan de verduurzaming van grootschalige goudmijnbouw.

“Het keurmerk is een belangrijke stap op weg naar het verduurzamen van de hele sector”, licht Nico Roozen (directeur Solidaridad) toe. “Op grote schaal wordt bij goudwinning gebruik gemaakt van het giftige kwik, wordt vaak in onveilige mijnschachten gewerkt, ontvangen mijnbouwers een té lage prijs voor het goud en wordt het milieu onnodig aangetast. De afgelopen vijf jaar heeft Solidaridad met man en macht gewerkt aan het organiseren van verantwoorde goudwinning. In samenwerking met kleinschalige mijnbouwers en hun belangenorganisatie (ARM), de goudhandel, sieradenproducenten, juweliers en Stichting Max Havelaar is een verantwoorde productieketen ontstaan. Behalve in Latijns-Amerika gaat Solidaridad ook mijnbouwers ondersteunen in Ghana, Kenia, Uganda en Tanzania, waar de omstandigheden nog slechter zijn. Daardoor komt er meer Goed Goud beschikbaar voor sieradenproducenten.”

Goed Goud sieraden.
“Het is geweldig dat nu al tien Nederlandse juweliers sieraden op de markt brengen die vervaardigd zijn van goud voorzien van het FT&FM-stempel”, vervolgt Roozen. “Dat ook de consument waarde hecht aan het gebruik van ‘goed goud’, blijkt uit het feit dat al ruim 10.000 mensen het Goed Goud-armbandje van Solidaridad dragen. Met de aanschaf van het armbandje, dat voor de ‘Op weg naar Goed Goud’ campagne werd ontworpen door Bibi van de Velden, steunt de consument het initiatief.”

Peter d’Angremond is directeur van Stichting Max Havelaar en vertelt:“Ontzettend goed dat Solidaridad dit initiatief samen met fairtrade organisaties genomen heeft. Ik hoop dat nog meer ondernemers het belang van fairtrade goud inzien en zich melden bij Stichting Max Havelaar”. 

“Goud is een grondstof waarmee wij graag onze juwelen ontwerpen, maar ze worden natuurlijk nóg mooier als we ze vervaardigen van goud met het FT&FM-keurmerk. Wij omarmen daarom graag dit project van Solidaridad”, vertelt Erik Nieuwenhuys, directeur van juwelier Steltman in Den Haag.

“Dat goud op een goede en eerlijke manier wordt gewonnen, moet totaal vanzelfsprekend zijn. Toevoegingen als goed en eerlijk moeten niet nodig zijn”, is de overtuiging van Katja Römer-Schuurman.

Eerlijke goudproductie als norm
Het streven van Solidaridad is dat eerlijke goudproductie de norm wordt, legt Roozen uit. “We zijn met het FT&FM-keurmerk absoluut op de goede weg, maar wereldwijd is er nog in té veel gevallen sprake van slechte werkomstandigheden. Daar blijven wij ons hard voor maken.”

Wil jij weten waar je ‘Goed Goud’ kunt kopen, klik dan op deze link HIER voor een lijst met juweliers die met het keurmerk-goud werken.

 

15 gedachten over “Solidaridad lanceert ‘Goed Goud’-sieraden!

  1. Hele mooie geste om middels deze armband de mijn werkers te ondersteunen, maar €999,00 voor dit armbandje, lijkt me nogal prijzig.
    Voor de helft van dit bedrag zou er veel meer van verkocht kunnen worden, en zou het ondersteunen van deze mensen veel beter gestand doen.

    1. Ik denk dat je voor een kwart van het bedrag er zelfs nóg meer verkoopt.. Let it be Riet!

  2. Vraag me bij dit soort initiatieven altijd af hoeveel de mijnwerkers dan gaan verdienen , en wie er uiteindelijk het meeste van de opbrengst “afroomt”, das niet echt duidelijk voor mij. Bovendien kan ik voor zo’n bedrag wel 3 maanden boodschappen doen, en dan geld voor mij “helaas”Zuerst kommt das essen und dan die moral.

    1. ja zo is het maar net. Bertold Brechts ‘Das Drei Grossenoper’ met Halunken Mackie Messer. Prachtig zijn ook Mutter Courage en die Kreidenkreis!

  3. Is dat zo een soort WNF….die zegt dat ze het allemaal beter krijgen (en waarschijnlijk bouwen ze ergens een klein schooltje….) maar uiteindelijk toch alleen de belangen van een bedrijf vertegenwoordigen. Ik vind het dan ook weer buitengewoon raar dat GTSacteurs hiervoor ‘gebruikt’ worden of zich laten ‘gebruiken’. Maar goed, het is mijn mening.

    Als je meer over de het reilen en zeilen van geld(goud) wilt weten….kijk dan naar deze docu:

    ‘Let’s make money’

    Dit is een van de beste docu’s die er zijn over de globale verstrikking van het geld.
    Sinds kort met Nederlandse ondertiteling: Kijk en verbaas je!

    http://www.youtube.com/watch?v=p5iMBjgoMNk

  4. Jammer, maar Max havelaar is echt geen fairtrade maar gewoon commercieel? Heb zelf jarenlang in zuid Amerika gewoon en gewerkt voor grote tropish fruit exporteurs, waar we het minder goede fruit aan Max havelaar verkochten. Het blijft gewoon een kwestie van vraag en aanbod!

    1. De fuk, echt waar? Het wordt zo lastig om nog keuzes te maken als je helemaal nergens meer op kunt vertrouwen. Helaas zijn de mogelijkheden voor bananen, avocado’s en aanverwante artikelen in de friese klei zeer beperkt…

    2. André, dit is een volledig scheve reactie. Max Havelaar is commercieel. Is dat vies, geld verdienen om een organisatie te (laten) draaien.. Je eerste zin is zo scheef als maar zijn kan. Is FairTrade niet commercieel dan.. En wat is ‘commercieel’ nou helemaal..!? Beetje nuance jongen, anders is ALLES dualiteit..! goed/fout, zwart/wit..

  5. Wat moet je hiermee als bewuste burger als je weet dat we allemaal constant genaaid, belogen, bedrogen en bestolen worden????
    Valt mij tegen een artikel als dit op Want to know tegen te komen.

    Groet,
    Zjoz.

    1. Wat valt je dan tegen..? Vreemde redenatie naar mijn idee..? We worden belogen en bedrogen en je vindt dit artikel hier vreemd.. Een verhaal wat juist laat zien dat er aan dit bedrog gewerkt wordt..

  6. Houd nu eens op mensen. Goud is meer waard dan mijn bewustzijn?
    Voor geen goud of geld is mijn bewustzijn te koop of inruilbaar.
    Goud is een uitvloeisel van onze ‘oude’ wereld. Kunstmatige schaarste alleen bestemd voor ‘de rijken’ der aarde. Fixeer je niet op het goud. Het bewustzijn heb je veel meer te bieden. Het is een troost voor die ‘rijke stinkers’ die dat goud bezitten. Beseffen ze dat die materie(goud) maar een miniscule deeltje van ons Gehele Universum is dan piepen ze anders. Er zijn genoeg andere planeten waar goud juist geen schaarste is, dus voor die zielen die daar wonen heeft goud geen enkele waarde. Het gaat om het Geheel. Dus richt ik mi lieverj op mijn bewustzijn! Vanuit mijn bewustzijngroei kan ik Echt Alles krijgen wat ik maar wil.

    Goud delven op oude of duurzame manier. Het is om even. Het blijft knip en plak werk. Want de ‘afnemers’ blijven de ‘rijken’ der Aarde. En of die mijnboer daar meegeholpen is nog maar de vraag? Duurzaam is niets anders dan met alle macht de Natuur ‘kunstmatig’ (middels macht, geld, hebzucht en technologie) geforceerd weer te herstellen. Wat weinig nut heeft. Want met ‘oude’ normen en waarden een Mooie Wereld creeëren is gedoemd te mislukken. Anders blijf ik knippen en plakken en houd ik mijn ‘oude matrix’ instand. Zolang verdeel en heers bestaat zijn we nooit elkaar gelijken. Pappen en nathouden weg ermee.

  7. Een vraag: wie is er nog goud eerlijk vandaag?
    De morgenstond heeft goud in haar mond.
    Gouden bergen beloven.
    Goud van Oud.
    Koning Midas, wat hij aanraakte verandert in goud.
    Aan de uiteinden van de regenboog vind je een pot met goud.
    Olie is het zwarte goud.
    Cote d’Or (de Goudkust) hmmm, lekkere chocola.
    Silence is golden.(Zwijgen is goud,song)
    The golden girl(Goldfinger)
    Goudhaar(Andersen)
    Wie weet er nog meer!

    1. off topic:

      de vraag: ben je rijk of arm?

      bisdom?
      hertogendom?
      oliedom?

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.