Advertentie

Stiksstofuitstoot: TataSteel 22 en Schiphol 13 MEGA-stallen..!!


X
X
Stiksstofuitstoot:

TataSteel 22 en Schiphol 13 MEGA-stallen..!!

2022 WantToKnow.nl/be

x

Boerenorganisaties en milieubeweging zijn het weinig eens over zaken, behalve dat er nog veel meer en VOORAL GROTERE BRONNEN zijn voor stikstof dan alleen de agrarische sector. Een paar van deze grote stikstofuitstoters worden door het Haarlems Dagblad uitgelicht. De allergrootste stikstofuitstoter van het land, het zal je niet verbazen, is het in IJmuiden gevestigde TATA-STEEL Met een dikke 6 miljoen kilo stikstofdioxide per jaar, komt de uitstoot van deze staalfabriek omgerekend neer op, hou je vast, 1.800.000 kg stikstof. Dat komt neer op 22 megastallen van zeer grote vee/pluimveefokkerijen/boerderijen..!

Maar daar is ook weer veel variatie tussen; de ene boer is de ándere niet.. Zo stoot een kalkoenboer in Ermelo zelfs 61 keer meer stikstof uit over de omliggende natuur, dan een ‘gemiddelde’ veeboer. Maar omdat Tata Steel letterlijk grenst aan de Noord-Hollandse duinen, een beschermd Natura2000-gebied, zal een beperking van stikstofuitstoot van deze staalgigant, waarschijnlijk veel uitmaken voor dat natuurgebied. En wat een toeval, wat denk je…? TATASTEEL is onlangs begonnen met het bouwen van een stikstoffilter op de pelletfabriek, die een groot deel van de stikstofdioxide moet opvangen..!

Bij TATAsteel in IJmuiden staan drie stevige energiecentrales, deels gestookt op de gassen die bij staalproductie vrijkomen. De uitstoot daarvan is ook verantwoordelijk voor 800.000 miljoen kilo stikstof oxiden per jaar, ongeveer een kwart miljoen kilo stikstof.

Luchthaven Schiphol gooit 3.600.000 kg stikstofoxiden de lucht in, omgerekend komt dat op dik 1.000.000 kg stikstof neer; gelijk aan de productie van 13 megastallen van hele grote boerderijen..!

In dit deel van Nederland, Kennemerland, bevinden zich geen megastallen van hele grote boerderijen, die vooral in Brabant en Limburg te vinden zijn. Grote fokbedrijven (kippen, geiten, varkens en kalkoenen) zijn te vinden in Gelderland en Overijssel, rondom de Veluwe. De grootste boerderij op de stikstoflijst die het RIVM enkele maanden geleden publiceerde, staat in Venray.

Die boerderij produceert 100.000 kg ammoniak per jaar, wat omgerekend neerkomt op 82.000 kg stikstof. Vergelijkbaar met de in Zaanstad/Kennemerland gevestigde cacaobedrijven ‘Olam Cocoa’ (83.000 kg) en ‘Cargill Cocoa’ (59.000 kg)! Dus waarom alleen de boerenbedrijven/fokkerijen aanpakken..!?

Voor de bepaling of een piekbelaster ook echt een probleem is voor de natuur, hangt het er sterk vanaf hoe ver een boerderij of andere grote stikstofbron ligt vanaf een natuurgebied. Daarbij is officieel ook de aard van de vervuiling van belang. Ammoniak, dat voornamelijk bij veehouderijen en dus ook cacaofabrieken wordt geëmitteerd, slaat meestal ‘in de buurt’ neer en vervuilt zo nabije natuurgebieden.

Stikstofoxiden en stikstofdioxiden, afkomstig uit de industrie, blijven langdurig in de lucht hangen en verspreiden zich over een veel groter gebied. Zeker in het kustgebied van Noord Holland, waar genoemde bedrijven liggen. Er zijn dus ingewikkelde berekeningen nodig om te bepalen welke vervuilingsbron het meeste effect heeft op de natuur, en of sluiting dan aan de orde is. Maar laten we alsjeblieft weer niet alleen naar boerenbedrijven kijken en een EERLIJKE discussie voeren..! ALS stikstof dan ook werkelijk een probleem is..!

 

2 gedachten over “Stiksstofuitstoot: TataSteel 22 en Schiphol 13 MEGA-stallen..!!

  1. Telkens opnieuw vind ik het opvallend dat de multinationale bedrijven en banken geholpen worden of ontzien worden wanneer het om belasting betalen gaat en nu dus ook ivm stikstof.
    Klm werd met meer dan 6 miljard euro geholpen en nu blijkt de oude topman ook nog een bonus te ontvangen van meer dan een miljoen euro.
    Het lijkt op een cirkel waarbij de welbekende “elite” voor problemen zorgen om vervolgens miljarden van de overheid op te strijken.Nu is er sprake van 23.000.000.000 wat zou kunnen oplopen naar c.a 40.000.000.000 euro voor energiebedrijven onder de noemer dat ze mensen willen tegemoet komen in hun hoge energie rekening.Wanneer er naar dekking gevraagd wordt weten ze dat niet eens en gisteren hoorde ik dat ze geld zullen moeten gaan lenen bij de bank.
    Dit is precies wat al beschreven is in vele boeken en ook al wordt dat complottheorie genoemd door de echte fake news verspreiders wanneer het uitkomt wat nu lijkt te gebeuren dan is het geen fake news maar de realiteit waar ze bewust naartoe werken om mensen afhankelijk te maken van banken en de “elite”. Feit is dat energiebedrijven de prijzen opdrijven en dat de overheid ze dan weer miljarden geeft bestaande uit belastinggeld/leningen.Ondertussen gaan MKB bedrijven en boeren failliet of worden gedwongen te stoppen met als resultaat dat we straks volledig afhankelijk zijn van multinationale bedrijven en banken zeg maar de “elite”.In mijn zienswijze worden we bewust bedrogen en opgelicht door de “elite” in samenwerking met de overheid.Meer chaos zal worden veroorzaakt door de vluchtelingen en gelukzoekers en ook dat is geen toeval maar gewoon
    zo bedoeld vandaar dat ze geen maximum willen stellen aan het aantal vluchtelingen die opgevangen kunnen worden.Wanneer ik kijk naar de kindertoeslag affaire waar ze kinderen uit huis plaatsten vrees ik dat het de bedoeling is dat ze dezelfde truc gaan uithalen bij/met kinderen van ouders die in geldproblemen komen omdat ze dan zogenaamd niet meer voor hun kinderen kunnen zorgen.Dat is mijn mening.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.