Advertentie

Supermarktwinsten over rug boeren én consument..!!


*
*

Super(markt)winsten ten koste boeren én consument..!!

2023 © WantToKnow.nl/be

x

Onze landbouw staat onder zwaar onder druk, het zal je niet zijn ontgaan. Verhitte en vaak oneerlijke debatten over stikstof, pesticiden, milieu en dierenwelzijn maken het niet makkelijk voor de Nederlandse boer om ‘goede’ te doen. Zeker de partij-politieke lading op de discussie, maakt het er helemaal een rotzooitje van. Maar lossen we de problemen nu op en doen we daarmee tegelijkertijd recht aan de boeren? De discussie over de toekomst van de landbouw moet over meer gaan dan de discussie over kleine bedrijven versus grote industriële bedrijven. Steeds heftiger wordende concurrentiestrijd tussen boeren, maakt dat veel land/akkerbouwers  elkaar zowat naar het leven staan. Maar het is -zo lijkt het- ook een discussie tussen natuur versus landbouw.

Links- of rechtsom, het roer moet om, en ook sámen met de boeren, met zo min mogelijk schadelijke effecten op het milieu, dierenwelzijn, inkomen en de gevolgen voor de volksgezondheid. Maar dit artikel gaat over de geraffineerde druk op de biologische landbouw, door de grote supermarktketens. Biologische landbouw is niet dé oplossing van alle problemen is, maar wel essentieel onderdeel van de oplossing. Helaas krijgt biologische landbouw niet de prioriteit die het verdient.

Afgelopen week kwam het ‘Biologisch Conserven Comité’, een groep biologische akkerbouwers, met een eigen onderzoek inzake de prijzen van biologische conserven. Omdat er -verborgen achter de grote landbouw-discussie- veel wordt gesproken over ‘dure biologische voeding’, namen biologische boeren, zélf het initiatief, om erachter te komen, waarom biologische producten in supermarkten duurder zijn dan gangbare producten. En nee, dat is niet vanzelfsprekend, mocht je dat geloven..! (HIER)

Want wat blijkt: het bedrag dat de biologische boer voor zijn oogst betaald krijgt, verschilt lang niet zoveel van een gangbare boer, terwijl het eindproduct in het supermarktschap in absolute termen een veel groter verschil laat zien. Kijk eens naar het staatje hiernaast.. Welk spelletje spelen de supermarktketens? De vragen van de biologische boeren blijven onbeantwoord, want er lijkt geen énkele rechtvaardiging voor de grote supermarkt-prijsverschillen te zijn..!!

De argumenten rondom ‘dure biologische producten’..
Een veelgehoord argument is dat biologisch kleinschaliger is, met minder rendement en dus duurder. Dat argument snijdt hout, maar is simpel op te lossen door het aandeel biologische landbouw te vergroten.Dan komt er een bepaalde grootschaligheid tevoorschijn, waardoor prijzen zullen dalen, door groter aanbod. Maar het plan van het kabinet Rutte is bedroevend. Minister Adema van Landbouw presenteerde een nieuw actieplan voor de biologische landbouw; bedroevend en onrealistisch..

Het EU-logo voor biologisch gecertificeerde landbouwproductie

Het plan spreekt over 15% biologisch landbouwareaal in 2030.  Sinds het eerste actieplan in 2015 is de biologische landbouw in Nederland met slechts 2% gegroeid en dat maakt dat ons land momenteel een aandeel van 4% biologisch heeft. En wat denk je? Daarmee staan we als Nederland op de 22e plek in Europa! Overigens streeft de EU naar gemiddeld 25% in 2030, dus kunnen we van een écht ambitieus plan nauwelijks spreken.

Supers houden ‘bio’ graag exclusief en ‘verdienen er lekker’ aan..
Nog een argument voor de hoge prijzen van biologisch voedsel is dat supermarkten er alle belang bij hebben om biologisch als een luxeproduct in de markt te zetten. Immers, wanneer het exclusief blijft kun je er een hogere prijs voor vragen. Niet wetenschappelijk te onderbouwen, er is geen supermarkten die het tegendeel kan bewijzen. Het is alsof supermarktketens ervan uitgaan, dat mensen die biologische producten kopen, een goedgevulde portemonnee hebben EN de motivatie om ‘beter voedsel te eten’.. Een hogere prijs (dan normaal zou zijn) zal hen niet demotiveren om biologische producten te kopen.

Een goed voorbeeld van een ‘duurzaam product’.. Aardappelschijfjes op basis van biologische aardappels en verpakt in een biodegradable/composteerbare plastic verpakking. Kost een paar centen, maar dan heb je ook wat..!

Supermarkten, verwerkers, brancheorganisaties, wetenschappers en de overheid verwijzen allemaal naar andere oorzaken. Maar hoe dan ook, ook de rest van de inrichting van het voedselsysteem moet drastisch worden veranderd. Anders zal het machtsmisbruik van de industrie en de supermarkten ervoor blijven zorgen dat consumenten en boeren aan het kortste eind trekken. En dat is feitelijk een vies spelletje wat de hele industrie speelt, over de ruggen van boeren en consumenten.

Voor consumenten is dit niet alleen op het gebied van gezondheid, maar ook financieel, omdat überhaupt het bedrag op de supermarkt-kassabonnen alsmaar hoger wordt. De inflatie werd en wordt doorbelast aan de consument, waardoor de winsten van bedrijven exploderen. En nu deze torenhoge inflatie begint te zakken, geldt dat kennelijk niet voor voedselprijzen. Waarom niet? Waarop is de prijs in het supermarktschap uiteindelijk gebaseerd? Hoeveel krijgt de producent of boer, hoeveel de verwerker?

Waarom stijgen de winsten van voedselconcerns in dit ‘marktspel van vraag en aanbod’ excessief en merken we daar in de supermarkt niets van? Wie bepaalt de prijs van grondstoffen en hoe wordt de marge van de supermarkt berekend? Allemaal vragen die door gebrek aan wetgeving en transparantie niet worden beantwoord. Het kabinet Rutte heeft het zich kennelijk allemaal verkeerd herinnerd.

Maar de cruciale vraag is en blijft, of de/een regering bereid is, harde eisen te stellen aan supermarkten (en speculanten!) om openheid te geven over de prijsopbouw van producten. Het lijkt alsof landbouwers en organisaties als FoodWatch zélf het initiatief moeten nemen met het onderzoek naar de echte prijs van (gezonde) voeding. En een vernieuwing in de landbouw helpen doorvoeren, die voor álle boeren, een duurzame toekomst heeft in Nederland.

1 gedachte over “Supermarktwinsten over rug boeren én consument..!!

 1. In mijn jonge jaren waren er winkels. Dat waren geen onderdelen van aandeelhouders. Dat waren winkels…..gewoon van mensen in het dorp…….en allemaal kapot gemaakt door dat dat inhalige zootje tussenfiguren die alles nodeloos duurder maken dan nodig.

  Dat laatste gaat absoluut op voor AH…….en ik veronderstel dat de rest daar even hard aan mee doet. In NoordHolland is Deen opgekocht en heet tegenwoordig DEKA…….en is allemaal van die Aholdgroep. Veel te veel macht daar. Ik kan me niet aan het idee onttrekken dat die bende zijn contacten ook wel weer via die Bilderbergploeg heeft lopen. Daar mag elke patser met poen te veel aan mee doen……….mits hij mee doet.

  Maar waar doet dan dan aan mee? Het is gebleken dat eigeel uitstekend geschikt is voor het opnemen van grafeen…….en dat via de natuurlijke wegen af te voeren uit het milieu-interne. Is het een onderdeel van de moordpartij op de bevolking om in een biolab bewaard sprotje vogelgriep los te laten…… om zo te voorkomen dat mensen zich met behulp van eieren van die vuiligheid ontdoen?………om eieren onbetaalbaar, dus onbereikbaar te maken voor een groot deel van de bevolking?

  Oh ja………ik ben een wappie, en complotdenker………uitermate te wantrouwen dus, maar het vervelende is dat ik tot op heden in al mijn complottheorietjes gelijk heb gehad………en ja, dat ervaar ik persoonlijk als ongelooflijk triestmakend. Als het om dit soort van absolute smerigheid gaat heb ik liever geen gelijk. Het zou betekenen dat ik mezelf bij een psychiater zou moeten vervoegen om het waarom van mijn paranoïde ideetjes maar eens aan te gaan kijken.

  Maar dat blijkt niet zo te zijn. Ik ben niet degene die zich bij een psychiater dient te vervoegen inzake waanideeën.
  Dat is die verzameling mentaal gedepriveerde idioten van deze regering…….en zéker bij dat groenlinkstuig met die vieze besmuikte zelfgenoegzame glimlachjes op dat smoelwerk. Dat is dat zootje corrupt van dat Euro-parlement. Dat is dat schorum van dat WEF met hun behoefte om iedereen onder de duim te krijgen door dat invoeren van die QR-code-pinpas……digitaal geld (wat nergens meer op gebaseerd is) in eigen beheer nemen en iedereen te dwingen om daar aan mee te doen? Geen prik, geen geld?…….mensen opsluiten in leefkooien met het bereik van een kwartier lopen?…….van de parasieten vergeven insecten laten vreten, terwijl ze zelf aan de biefstukken zitten?……….overal in privé-vliegtuigen heen in volkomen vrijheid, en zelf vooral niet doen waar je een ander toe dwingt?

  Als ik een dergelijk badinerende hufter tegenover mij zou hebben……..ik zou toch kijken hoe ik dat glimlachje van die vuile bek af kon krijgen. Het is maar goed dat ik niet in den Haag woon, want ik sta niet meer voor mezelf in als ik die kwalster tegen kom.
  Dat hele zootje gestoorde smeerlappen laat het toe (werkt er aan mee), dat er dagelijks vanuit die vliegtuigen tonnen vuiligheid in de atmosfeer worden gespoten onder de noemer chemtrails. Die hele giftige teringtroep is een oorzakelijk onderdeel van de exploderende kankers in deze samenleving…………en je mag vanaf de grond in machteloosheid toezien……..en even machteloos toezien hoe die giftige bende hufters van groenlinks de boeren de nek omdraaien, en je midden in je gezicht uitlachen als je ze daar op aanspreekt. Ze zijn bereid tot indirecte moord op grote schaal, als ze derlui geile handjes met derlui gemanicuurde nageltjes maar niet vuil hoeven te maken…….en die rukkershandjes kunnen wassen in onschuld.

  Gadverdamme. Kop in het zand……en als straks die tribunalen van de grond af komen krijg je je natuurlijk te horen ” ja maaj……dat wist ik niet hooj…….en ik moest zo heel ejg van mijn baasje”.

  Volkomen voorspelbaar, maar mag ik zo vrij zijn inmiddels te moeten kotsen van dat tuig……?! Kom mij niet aanschijten met ik wist het niet………!!
  Ze weten het. Maar dat salaris is zo lekker…….en als je al eelt op je reet hebt, krijg je dat niet meer zo makkelijk op je gemanicuurde handjes. Dan lul je de blaren op je tong, lieg je mee met Rutte, en heb je schijt aan die ‘ overbodige ‘ meninkjes van diezelfde bevolking die je eerst hebt kaalgeplukt en uitgevreten met je niks…….want ze gaan zometeen toch massaal dood aan de gevolgen van die vaccins……….en die aandacht leiden wel af naar die door onszelf mede-gecreëerde oorlog in de Oekraïne.

  Weet je wat ik hoop……?!…….dat Poetin de wal is waar dat op hol geslagen schip met idioten van dat WEF de wal is wat dat schip keert……die oorlog wint……en opruiming komt houden in die EU.

  Amerika gaat op financiëel op zijn reet. China, Japan en India zijn ook al niet meer zo dol op dat Illuminatie-hol (of welke groep smeerlappen dan ook wat dat land in het geheim bestuurt)……en wordt inmiddels door alle landen waar ze hun oorlogstuig op hebben losgelaten, zodanig uitgekotst………dat land gaat de armoe in, en dat moet ook. Die petrodollar moét kapot om de macht van die mega-bedrijven van Rothschild, Rockefeller, Soros, Gates, en vooral dat schofterige farmaceutische moordcommando te breken.

  Dan gaat die Euro mee de kelder in, en dat moet dan maar. Daarmee is de hegemonie van banken, centrale banken…….en de macht van dat tuig aan de top van die banken gebroken. Kunnen we weer opnieuw beginnen………en nooit meer dat soort gestoorde schoften de ruimte geven. Wat dat tuig nog doen kan, is de rotzooi opruimen. Voor het salaris van een Melkertbaan.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.