Advertentie

Melk voor ‘sterke botten’…? Het witte sprookje..!


x

x

Melk voor ‘sterke botten’…? Het witte sprookje..!

2017 © WantToKnow.nl/be

x

Zo begon het eind jaren 1960. Joris Driepinter die ons adviseerde toch écht 3 glazen melk per dag te drinken. MELK MOE(s)T!

We schreven hier al eens eerder over de schandalige claims, dat melk en/of melk-producten goed zouden zijn voor de opbouw van het skelet van jonge kinderen. Of dat deze producten de osteoperose bij vrouwen (botontkalking) zouden stoppen en zelfs zouden bijdragen aan herstel van het beenderstelsel bij deze aandoening. Maar steeds vaker kwamen er berichten dat PRECIES HET TEGENOVERGESTELDE plaats vond.. Dat bij vrouwen die veel melkproducten gebruikten, de ontkalking juist harder door ging.. En ook de claim van sterke beenderen voor jonge kinderen (o.a. via schoolmelk) blijkt nauwelijks enige waarheidsbasis te hebben. Zó weinig in ieder geval dat we kunnen spreken van een valse claim van de melkindustrie..

Er is onderzoek gedaan, via de zg. peer-reviewmethode, naar de impact van de consumptie van calcium op de beendersterkte van kinderen en adolescenten. Het ging om maar liefst 37 studies. 27 Van deze studies tonen aan, dat er GEEN LINK is tussen beendersterkte, wanneer een calcium-rijk of calcium-arm dieet wordt genuttigd. En de rest van de studies (10), toonden 9 studies een minimaal effect van calcium op skelet-beendersterkte.

De onderzoekers concludeerden dan ook dat er weinig of geen overtuigend bewijs voor handen is, dat de huidige aanbevelingen ondersteunt, dat door het eten van meer melkproducten, beenderen van kinderen noch adolescenten daar bij baat bij zouden hebben  (Bron: Pediatrics, 2005; 115: 736-43).

Vitamine K, die doet botten groeien en maakt beendertruc..
Op dit moment wordt wetenschappelijk Vitamine K als een essentiële factor gezien bij het beender-metabolisme. De stofwisseling rondom groei en bekrachtiging (herstel) van het menselijke beendergestel. Een tekort aan Vitamine K gaat bijna altijd gepaard met botontkalking en beenderfracturen..! Na het innemen van voldoende dosis, van zowel Vitamine D en Vitamine K over een periode van 3 jaar, bleken testpersonen minder te lijden te hebben van botontkalking dan de personen die een placebo hadden gekregen of alléén Vitamine D.  (Calcif Tissue Int, 2003; 73: 21-6).

Het blijkt dat vooral mensen met een verminderd functioneren van de lever en individuen die antibiotica innemen, vaak lijden aan een tekort aan vitmine K. Het zijn vooral groene groente en plantaardige olieën (soja en canola-olie) die vol zitten met vitamine K1 (phylloquinone). De vitamine K2 (menaquinone) is een krachtigere vitamine K-uitvoering en deze wordt gevonden in vlees, kaas en gefermenteerde producten zoals het Japanse ‘natto’, dat gemaakt wordt van sojabonen. In een Japanse studie bleek vitamine K2 verantwoordelijk te zijn voor verbeterde botdichtheid en verminderde fracturen aan de ruggewervel bij mensen die leden aan osteoperose (botontkalking) (J Orthop Sci, 2001; 6: 487-92).

Een studie genaamd ‘The Nurses’ Heart Study’, toonde aan dat vrouwen die een verlaagde inname hebben van vitamien K, een hoger risico lopen op een heupfractuur (Am J Clin Nutr, 1999; 69: 74-9) en uit een andere studie (‘Framingham Heart Study’) onder mannen en vrouwen, bleek dat de mensen met de hoogste inname van vitamine K, significant minder te lijden kregen van heupfracturen dat de mensen die een veel lagere dosis vitamine K hadden ingenomen, gedurende de wetenschappelijke testperiode. (Am J Clin Nutr, 2000; 71: 1201-8).

Vitmaine D daarentegen is verantwoordelijk voor de OPNAME van vitamine K in het beendergestel is essentieel voor een gezond skelet en de opname van calcium uit de groene groente. De beste bron voor vitamine D is ZONLICHT..!Het zit ook in bepaalde voedsel (visolie, eieren oa.), maar ZONLICHT blijft de beste bron om Vitamine D te laten aanmaken DOOR ONS EIGEN LICHAAM..! Een dagelijks blootstelling van zonlicht aan onze huid voor een periode van slechts 15 minuten, doet het werk al. Een mooie wandeling in het zonnetje dagelijks doet het ‘m dus.

En ja, mensen die lijden aan botontkalking gaan minder naar buiten, angstig voor vallen en het breken van botten.. Maar JUIST zij zouden het zonnetje dienen op te zoeken. Je kunt op speciale sites over voedsel en vitamine-inname terugvinden wat een goede dagelijkse inname is van vitamine K. Vitamine D zorgt er in ieder geval ook voor dat je botten sterk blijven. Daarnaast blijkt ook het mineraal Strontium essentieel. Dit zit o.a. in hele granen, peterselie, vis, noten en sla. Uit een wetenschappelijk onderzoek onder vrouwen die hun menopauze hadden gehad, én een geschiedenis hadden met ruggewervelfracturen en/of aandoeningen, bleek dat inname van een dagelijkse dosis aanvullende strontium, over een periode van 3 jaar, tot gevolg had, dat hun botdensiteit was toegenomen. En het risico op fracturen met meer dan 40% was afgenomen.  (Townsend Lett Docs, 2005; 261: 67).

Conclusie over de MELK-SPROOKJES..
Laat de verhalen links liggen, waarin je wordt aangeraden om melk en/of melkproducten te consumeren, om sterke(re) botten te krijgen. Vooral bij jonge kinderen blijkt koemelk zelfs totaal ontwrichtend te werken. In dat kader verwijzen we je graag naar een eerder artikel HIER, waar we een artikel van de Haarlemse arts Coos Beunk, uit het tijdschrift ‘Frontier’ aanhalen uit 2008. Een uitmuntend artikel, waarbij hij werkelijk ALLE wetenschappelijke onderzoeken naar de werking van koemelk op het menselijk lichaam aanhaalde.  Het oude Frontier-artikel kun je HIER ook als pdf-bestand downloaden.

*

43 gedachten over “Melk voor ‘sterke botten’…? Het witte sprookje..!

 1. Ik dronk als kind meer dan een liter melk per dag. Mede dankzij dit en het feit dat ‘la mama’ ons altijd vers voedsel bereidde, en dat we veel konden buitenspelen heeft ervoor gezorgd dat ik nog niets heb gebroken. 36 jaar ben ik, mijn broer 37 jaar. Hij drink niet zo graag melk en heeft al heel wat gebroken in zijn leven. Misschien toeval maar ik geloof in melk!!

  1. Blijven geloven Jason. Niemand die zegt dat je dat niet moet/mag doen. Maar pas op voor een gebroken hart..!

  2. Klopt Jason, ik ben nu 46 en heb vroeger per week wel 12 liter melk gedronken, een doos per week. Ik drink nu nog melk, minder maar nog steeds veel. Ik heb nog nooit wat gebroken, en ik was een lomperik, 3x onder een auto gekomen, van het dak gevallen en bij de scouting ook het e.e.a. meegemaakt 🙂 Ik ben ook nooit ziek en het ziekenhuis en de huisarts weten niet wie ik ben, ik kom er nooit.
   Dus voor mij is melk heilig, punt!

  3. De ‘logica’ spat van het scherm Twanneman. De melk heeft kennelijk wel je linkerhersenhelft een enthousiaste boost gegeven. Kun je vertellen wat melk heeft te maken met je ‘sterke gestel’.. Vraagteken. eh.. ?

  4. Twanneman, dan heb je een goede kalkstofwisseling, want dat is belangrijk als je de mineraalstoffen (calcium) van melk(producten) zo kunt omzetten, dat je ook baat hebt ervan. De meesten hebben een slechte kalkstofwisseling en kunnen liters aan melk drinken, maar het calcium wordt niet opgenomen. Daarom hoort NL ook bij de landen met de meeste klachten wat de botten betreft, terwijl het de hoogste consumptie van melkproducten kent. Veel kinderen hebben allergieën.
   Melk zou alleen levend, dus onbehandeld (rauw) en dan niet te vaak, genuttigd moeten worden. In Afrika b.v. is melk een belangrijk deel van voeding, maar zeker niet als massaconsumptie. Het stelt zich meer de vraag, wil je bijdragen aan de massaproductie en dierenleed van gewone supermarkt melkproducten, of wil je consuminderen dat de dieren ook nog een leuk leventje hebben? Geen maat houden is ongezond, voor alles.

  5. mc,

   precies, maar ook binnen de landbouw en veeteelt is alles uit zijn voegen geraakt, de reden dat wij ons veeteelt bedrijf in Wales hebben gestopt en verkocht, te veel tegen natuurlijke handelingen, teveel medicijnen, en groei hormonen, niet dat waar wij van gedroomd hadden,
   want boer zijn is als eerste een leven, en die kant is nog steeds goed, als je de andere kant blijft op kijken, nou bij mijn vrouw Carla is daar nooit sprake van, recht door zee, en geen rotsooi produceren.

  1. En in vloeiende Lava schijnt veel ijzer te zitten.. Het gaat dus om andere zaken in koemelk die voor mensen ‘schier’ onverteerbaar zijn. Veel mensen zijn koemelk-intolerant, terwijl ze het niet eens weten.. Ook de lactose (melksuiker) die niet iedereen even zo vrolijk kan verdragen..!

 2. Inprenting en gedachtenkracht. Wie denkt dat alleen de reclamewereld daar gebruik van maakt, vergist zich. Ook in de (gezondheids)zorg is inprenting m.b.v. herhaling van beelden en boodschappen, iets wat zich in ons denken vast zet als overtuiging. Hoe harder we geloven dat het goed voor ons is, des te meer we dingen gaan gebruiken. Als later het tegendeel wordt beweerd, kunnen we daar met ons geconditioneerde verstand niet meer bij.

  Leren vragen en zelfstandig denken is essentieel om niet met alle hypes en trends mee te waaien, ten koste van onze portemonnai en onze gezondheid. Want ook negatieve inprentingen (overtuigingen) leveren schade op aan onze gezondheid.

  1. We hebben toch niet gezegd dat we NIET meer in Joris Driepinter geloven..? 😉

  2. Fijn dat “we” er niet meer in gelooft. Er zijn nog hele volksstammen die zich niks afvragen. Vooral de oudere generatie. Wat er in getimmerd is met beeldvorming en boodschappen, krijg je er niet zomaar uit.

   Mijn punt is dat zelfstandig denken en vragen stellen over alle beweringen die we zien, gezond of ongezond, fundamenteel is voor het herzien van oude overtuigingen en open te staan voor “de kennis van nu”.

  3. Absoluut onze naaste buurman, houdt melk koeien, wij halen om de drie dagen verse melk uit zijn gekoelde voorraad, van pure volle melk, soms drink ik een glas lekker koud uit de koeiling, ik en anderen vinden het lekker om te drinken, en te gebruiken in de keuken, hebben jullie wel eens onvervalste volle melk gedronken, heb het niet over dat witte vocht wat je bij de supermarkt krijgt aan geboden als melk.
   Jenne

  4. Ik geloof niet dat de melk uit de supermarkt super gezond is, maar om er zo’n heisa over te maken, gaat me wat ver.
   Waarom geen algehele hysterie over uitgewoond gif fruit, gif sla of bionisch plof vlees.
   Waarom biologische voeding niet goedkoper maken?
   Denk je OK geen melk meer, krijg je de extra troep er gratis bij.

   Rauwe melk, waar niet mee geknoeid is, van koeien die echt eten krijgen (gras, denk aan magnesium, zonlicht!!!), waar alles nog in zit, hoe zou dat ongezond zijn? In ieder geval een stuk gezonder dan verpesticide groente, fruit en vlees.
   Inderdaad mensen denk toch zelf even na.

   Helaas is rauwe melk moeilijker goed te houden, levert dus minder geld op, is dus ahum heel gevaarlijk.
   http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/gezonde-voeding/134649-de-geneeskracht-van-rauwe-melk.html

   Er is zo’n grote vraag naar biologische melk dat ze het van het buitenland naar Nederland moeten importeren, maar in Nederland wel het koeienbestand in z’n geheel inkrimpen…
   Wat nou, nadenken.

  5. Ben ik met jullie eens, Jenne en Koekje: het pure spul -liefst biologisch- kunnen we wel verteren. Dat heeft te maken met de enzymen en eiwitten die nog niet verklooid zijn door bewerkingen.

   Over het uitgewoonde fruit en groenten en dito bodem, begint ophef te komen nu blijkt dat de voedingswaarde van verse spullen achteruit holt. Deze week zag ik deze video. Daarin wordt precies uitgelegd waarom de voedingswaarden achteruit zijn gegaan.

   Habitat Crisis | Dr. A. Dunning [OTF2017]
   https://www.youtube.com/watch?v=LtTVIu85E-0

 3. Het zijn sterke benen die weelde van de brain fuck op het internet kunnen dragen, maar goed, geen melk dus, wel de rest van het vergiftgde voedsel pakket, onder de naam BIO gebracht, in een compleet vervuilde leefomgeving gekweekt, maar goed in lava zit ijzer, en in eten zit vergif, we telen veel in plastic serre’s, en onze putten zijn voor zien van zand filters, het is een cynisch stukje en zo is het ook bedoeld, je moet er wat voor over hebben, maar dan al die millioenen, die niet de tijd, en mogelijk hebben, als je daar bij stil gaat staan,
  wordt het echt heel moeilijk.

  1. Alle zoogdieren, geven hun ofspring moeder melk, het is het beste voedsel op aarde voor beginnelingen, zuigelingen, en nu opeens is het schadelijk, duidelijk uit de ingebrachte plastic buste komt geen melk, koeien die op chemische korreltjes leven met ingebouwde medicijnen, ja die melk is niet goed voor elk, duidelijk !

  1. Cozmic, ik denk dat de waarheid ook hier zich ergens in het midden bevind, er zijn ook andere koeien, in andere landen, die niet zo’n onnatuurlijk leven leiden, in Wales lopen de dieren altijd buiten, schapen en koeien gelijk, of bij heel slecht weer onder dak, mijn buurman lopen de koeien niet altijd buiten, maar krijgen altijd door hem zelf geproduseerd voeder.
   Nederland is altijd al het land van meer geweest, er was een tijd dat dit goed ging om dat men niet verder keek als dat hun neus lang is, wat ze nu melk noemen, heeft daar in wezen niets mee uitstaande, en dat melk voor sommige mensen niet passend is, dat geloof ik ook, wij zijn nu enige jaren niet vleeseters, behalve bij visitie, dan maken wij wel vlees klaar.
   Maar het is zeker dat er wel het één en het andere schort aan ons voedsel, het beste en mooiste eet je in Italië, waar het respect zo groot is, om dat eten een stuk van hun cultuur is, op de markten kun je dat bewonderen, vakmensen, die achter hun product willen staan.

  2. Klopt Jenne, zelf knabbel ik graag nog een stukkie kaas of neem wat Griekse yoghurt, wel alles bio, daar ben ik strikt in.

 4. Natuurlijk zijn er door iedereen voorbeelden te noemen van positieve en negatieve ervaringen met melk. Als je al melk drinkt is mijn credo ook, drink dan de melk zoals die bedoeld is door de natuur maar onthoud dat koeienmelk samengesteld is om een kalf in recordtempo op gewicht te krijgen.Als koeienmelk bedoeld was voor de mens, dan kwam het wel uit mama’s tiet! De samenstelling van mama’s melk is heel anders omdat het menselijk lichaam nu eenmaal andere eisen stelt dan het lichaam van een koe. Is het daarom slecht? De natuur heeft het zo niet bedoeld! En daar valt heel wat voor te zeggen.

  In dit artikel staat een PDF over een studie naar melk, zeer interessant.
  http://www.bovendien.com/categorieen/gezondheid/melk-is-goed-voor-elk

  1. Kamelenmelk, paardenmelk, geitenmelk, schapenmelk, ezelinnenmelk… allemaal onnatuurlijk en weg ermee?
   Ga dat de volken die er al eeuwen baat bij hebben eens uitleggen.

   Weg alle zuivelprodukten, vlees is slecht voor het mileu hallo, waar blijft de CO2 tax voor te veel in en uitademen 🙄

  2. Koekje,

   Geitenmelk is een heel goed middel voor mensen met schilklier problemen, vroeger in mijn dorp hadden veel mensen een melkgeit, wij hadden in Wales een huiskoetje, origine Ierland, het ras heet Dexter, schoft hoogte +/- 1 meter, leuke gezellige beestjes, voor in je achter tuin.
   Jenne

  1. Koeiemelk is goed voor?

   Kalfjes. Nergens anders voor.
   Anders zouden menselijke zuigelingen koeienmelk uit hun moederborst krijgen.

   De rest is marketing.

   Trouwens, de mens is überhaubt het enige ZOOGdier dat na de zuigelingenperiode nog melk drinkt…

  2. an argie, de mens is uniek, is dan ook het enigste zoogmens, en nood breekt wetten, de Mazai drinken bloed van hun vee.

 5. melk allergie of intolerantie, is meestal een pasteurisatie intolerantie. Alle fabrieksmelk wordt minimaal gepasteuriseerd, biologisch of niet, dus verwarmd tussen 72 en 76 graden en door zeer fijnmazige zeven geperst om de vetbolletjes te laten verdwijnen die na een paar dagen ontstaan. Het verwarmen boven 39 graden doodt alle enzymen waardoor lactose niet door het enzym lactase kan worden afgebroken. De fijngezeefde melk is ook voor onze darmen onherkenbaar.
  Rauwe melk is een totaal ander product, niet vergelijkbaar met bewerkte melk.
  Dan is er nog het verschil van A1 en A2 melk wat hier goed wordt uitgelegd http://www.local2local.nl/blog/a2-melk-een-wonder/
  A1 zijn moderne koeienrassen en A2 de ouderwetse, zoals de natuur het bedoeld heeft.
  De boer die in de link wordt genoemd, daar haal ik mijn melk. Is minimaal 8 dagen houdbaar zonder smaakverandering in de koelkast.
  En nee, ik heb geen aandelen bij hem.
  Hij heeft klanten uit alle uithoeken van het land en die speciaal bij hem komen omdat ze niet een zuivelproduct verdragen en wel deze speciale A2 melk van Guernsey koeien

 6. en dan nog maar te zwijgen over: je bent wat je eet!
  melk is voor kalveren uiterst geschikt en maakt een kalf tot koe of stier!!!!
  heb je al eens een kudde koeien bezig gezien….lekker staan grazen en bij de minste verandering rondom hun tegelijk alle koppen naar de richting van de nieuwe beweging….holt er dan één, dan hollen ze met zijn allen er achter aan, botsend en stotend….allemaal grote ego’s maar die hersenloos de aangegeven richting uit lopen 🙂

  1. Duidelijk merkbaar, te weinig volle melk gedronken, waar denk je dat de SLOGAN BOEREN SLIM door wordt gevoed ja de echte volle melk, maar zo je wel gemerkt zal hebben neemd dit ook sterk af, de brain fuck is een sterk wapen, veel rotsooi drinken en eten, dat leid tot dommer als dom, dan kom je bij dat allemaal de zelfde kant uit kijken, waar het gevaar van daan komt, jij loopt liever de andere kant uitkijkend met je IPhone draden in je oor onder de trein, ja het begint bij melk !

  2. @ jenne
   In 2015 werd aangekondigd dat het melkquotum losgelaten werd , de boeren konden niet wachten om meer koeienstallen te bouwen en de veestapel uit te breiden. Dat door een overvloed aan melk de prijs wel; eens zou kunnen zakken werd niet in overweging genomen( en we hebben het dus over de veeboeren hier)Nu komen ze in de knel met de prijs van de melk , het levert niet genoeg meer op , het teveel aan mest, dat is een bijkomende kostenpost , en de terug betaling voor de hypotheek op de nieuwe stallen .Er gaan koppen rollen en ze hebben het niet voorzien….. De boerenwijsheid waar jij het over hebt is gebonden aan een uitstervende boerengeneratie, tegenwoordig is een boer veelal manager van een bedrijf en geen boer meer in hart en nieren. Het echte boerenbedrijf is geïndustrialiseerd en niet meer wat het was, met alle negatieve gevolgen van dien.

  3. Marcel, ik weet niet of het hun fout is, de banken spelen hier in ook een vuil rolletje.
   Wat dat pseudo maneger betreft helemaal waar.
   Ik kan je ook zeggen dat dit gelukkig nog niet overal zo is, ’t is waar het is allemaal een beetje ziek.
   Ik huiver bij de gedachte aan een echte crisis, als de mensen gaan zien dat hun bezit vele malen minder waard is, als hun schuld.
   Ik ben er één van de oude school geen schulden, en alleen kopen als je over geld beschikt, je moet koste wat koste de baas blijven over je leven, ik zie het elke dag, grote auto’s, lachen ze schamper naar mijn Audi A2, Klein maar fijn kom overal, het verhaal van de Haas en het Schildpad, nou ja ik heb mijn ouwe Saab nog, 20 jaar en going strong,
   net als Cala bijna 82 en going strong, sometime to strong, als je begrijpt wat ik bedoel, groet Jenne

  4. @ Jenne
   Op het gevaar af dat men mij een ouwe lul gaat vinden toch even dit . Als je één euro hebt kun je er geen twee uitgeven!( vrij naar wijlen mijn vader en vertaald vanuit het gulden tijdperk naar de euro)
   Maar je ziet het overal jenne leven op de pof en denken dat je dan meer bent dan hen die er voor hebben gespaard, die bumpersticker van “de jouwe is groter , maar de mijne al betaald” is van alle tijden .Ik heb een ouwe kangoo met een dakdrager en kan bijna alles vervoeren wat ik wil, ben nog nooit voor groter en mooier gegaan , wel voor beter en gebruiksvriendelijker. En een Carla …. soms benijd ik je bijna wel een beetje dat je zo oud en gelukkig bent geworden met de liefde van je leven , dat was mij schijnbaar niet gegund .

  5. Marcel,
   ja ik heb begrepen dat jij alleen en met je dochter leeft, ja het lot beschikt, de mens wikt, wij leven met onze kinderen en hun man en vrouw, en kinderen, ik heb dit altijd graag zo gewild, maar nu wordt het toch soms een beetje te veel, gelukkig is het een groot oud huis, plus bijgebouwen, dus ruimte zat, en daar door ook rotsooi zat, Carla ja dat was een lot uit de lotery, maar ja Marcel, ik weet eigenlijk niet wat te zeggen, ik hou er niet zo van, om op te snijden, om dat ik weet dat je er als persoon soms er maar bitter weinig aan kunt doen, als het lot je treft, maar goed we gaan stug door naar het einde, alhoewel ik er niet echt naar uit kijk, groet Jenne

 7. Het opmerkelijke is dat landen die we bezochten in Azie het gebruik van melk niet kennen. De susu (bahassa voor melk) wordt alleen verkocht in blikjes van de Friesche Vlag , bandera Fries. Met veel suiker.
  Van botontkalking is daar vrijwel geen sprake!
  Bovendien hoorde ik laatst via de vernederlandse propagandakanalen dat er de mogelijkheid zal worden aangeboden om vrouwen die borstvoeding geven, te injecteren met vit.K!
  Wie nu nog denkt dat de overheid het goed voor heeft met de bevolking is kennelijk te dom om te schijten!
  Bovendien is het de zoveelste poging om te laten schijnen dat moedermelk minderwaardig zou zijn en dat dan maar beter die poederrotzooi van nutricia kunt kopen.
  Zie hoe de samenleving zich aan het delen is!
  De ene groep, vatbaar voor de hersenspoeling van de roverheid en gaat naar de klote en neemt de kinderen mee.
  De andere groep, bewust, wakker, en uit op alternatieven omdat zij onderhand weten hoe de hazen lopen!

  1. De gemiddeld behaalde leeftijd, speelt hier ook een grote rol in !
   of 80 of 40 haalt, gemiddeld gesproken dan !

   Maar ’t is waar wat gisteren goed was, is vandaag slecht, en al die kunstgrepen, om toch maar een product te verkopen, is absoluut afkeurings waardig, en overheid waar wie wat waar, op het pluche in de koffiekamer over de te nemen vacantie lullen, een trieste bende !
   Jenne

  2. Ja, Rob, alles wat natuurlijk is, moet je eng vinden vanuit de overheid. Geen vertrouwen in niets, en zo iets gaat over mensen en de natuur. Kijk nu naar Frankrijk, een jongen (beide ouders arts) met een moedercomplex en geen achterban, wordt ws de nieuwe president. Een ex-Rothschild-banker, die naar voren werd geschoven om zo de indruk van keuze te laten wekken, terwijl de establishment partijen dat prima vinden…en al samenzweren hoe ze Le Pen kunnen overwinnen…het is alles een farce.

 8. Al vanaf mijn jeugd had ik de pest aan melk!
  Gelukkig bijna 65j in redelijk goede gezondheid, laten we h hopen, maar als ik me suf eraan gedronken had, dan had ik mijn twijfels?

 9. Beroepsmatig meegemaakt, dat bij een patiënt die zoveel melk gedronken had, haar pa was melkboer, dat ze er de ziekte van crown aan overhield?

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.