Advertentie

Waarheid over ‘OORLOG’! Een paradigma-verschuiving!


Een oud-Nobelprijswinnaar voor de Vrede -we hebben het hier over de heer Dr. Henry Kissinger, oud-politicus en VS-staatsman- durfde ooit de volgende woorden uit te spreken: “Soldaten zijn stomme, naïeve beesten, die gebruikt moeten worden als pionnen in de buitenlandse politiek”.

De vraag is dan natuurlijk wat zijn ‘Nobelprijs voor de Vrede’ dan nog waard is.. Of was de Nobel-commissie niet op de hoogte van deze uitspraken ..?
Maar wat de uitspraak van meneer Kissinger vooral aantoont, is de ongelooflijk verwrongen visie op zaken van oorlog en vrede, die politici hebben. Zijn uitspraak is het topje van de ijsberg. De ijsberg die de opvatting behelst: ‘Oorlog is een noodzakelijk kwaad’. Maar in deze uitspraak wordt tenminste toegegeven, dat oorlog ‘kwade daden’ vertegenwoordigt.

Dr. Henry Kissinger, nobelprijswinnaar, met uitspraken die net zo onflateus lijken als deze foto… ‘Soldaten als pionnen in de BUITENLANDSE politiek’..

De uitspraak van Kissinger hierboven deed hij nota bene aan het adres van Generaal Alexander Haig, die op dat moment top-generaal was van het Amerikaanse leger..

Hoe wreed deze uitspraak van Kissinger is, is nauwelijks te bevatten, gedaan aan het adres van een soldaat. Want in feite hoort het leger een land te beschermen, defensief dus. Het leger is dus dienend voor een vaderland en soldaten zijn bereid hun leven te geven om hun land te VERDEDIGEN!

Maar kijken we naar de oorlogen van de laatste 6 decennia, dan zien we dat vooral de VS continue betrokken is geweest bij -veelal imperialistische- oorlogen. Oorlogen die werden en WORDEN gevoerd om macht uit te oefenen over ‘anderen’. Anderen, die ook nog eens een ander wereldbeeld hebben dan de VS en/of op een stuk land wonen dat ‘strategisch belangrijk is’.. Geografisch, qua ligging dus, of geo-politiek, vanuit strategisch oogpunt dus. Geo-politieke waarde ligt in bijvoorbeeld strategische grondstoffenvoorraden (Olie!), of in een strategische ligging, zoals het Midden-Oosten beiden vertegenwoordigd.

Hoe ze het voor elkaar hebben gekregen, die politici, dát is inmiddels genoegzaam bekend, maar uiteindelijk komt het erop neer, dat meneer Kissinger zijn zin kreeg..
Soldaten verdedigen hun land nu IN andere landen..! Niks agressie, het is nog steeds puur ‘defensie’…
Hoe je de publieke opinie zo gek krijgt om ermee in te stemmen dat de jonge mannen van je land gaan sneuvelen in een-land-ver-weg..? Wat dacht je van de volgende uitspraak, die ook nog gewoon op papier staat, een ‘strategisch rapport’, geformuleerd door de ‘havikken’ achter de Amerikaanse Bush-regering: ‘Hiervoor is een grote aanslag nodig, die het land op zijn grondvesten doet schudden, vergelijkbaar met de impact van Pearl Harbour’…!

Maar het is gelukt in Irak.. De VS hebben DE GROOTSTE VS-AMBASSADE IN DE WERELD gebouwd. Er werken méér dan 1000 mensen, waarvan er zo’n 1% Arabisch spreken. Maar Sadam is verdreven, dáár ging het toch om..?

Oorlog is, en laten we dat vooral niet vergeten, een verrijkende spelletje van de toch al, allerrijksten der Aarde, die vanuit hun duistere schuilplaatsen dit ‘Oorlogsspel’ spelen en met hun vele, vele miljarden, alle denkbare beslissende factoren zodanig beïnvloeden, dat er wel oorlog moet komen.

De volgende -11 minuten durende- YouTube raden wij je van harte aan. (Met dank aan die WantToKnow-bezoekers die ons er regelmatig op wezen!) Een indrukwekkend stuk filmmateriaal, dat iedere scholier, iedere burger zou moeten zien. Irak en Afghanistan zijn -alle goede bedoelingen van onze Nederlandse militairen ten spijt- niet minder dan de speelborden van de buitenlandse politiek van de VS.. Eén van de uitspraken uit deze YouTube:

 

‘Nationale vlaggen zijn stukken stof, die overheden gebruiken om eerst de hersenen van burgers in te verpakken, en vervolgens als ceremoniële doeken om de doden in te wikkelen’

Soldaten die worden gefeliciteerd door hun commandanten nadat zij hun eerste doden hebben gemaakt, verarmd uranium dat hoogst-radio-actief wordt gebruikt in allerlei bewapening, maar vooral de chaos waarin in land -dat zg. ‘bevrijd’ moest worden van dictatorschap- wordt achtergelaten, zijn getuige van de wreedheid van oorlog, waar in feite geen goed woord voor over is. Maar…

De opvattingen over ‘oorlog’ zijn aan het verschuiven. Met een mooi woord heet dat dan, dat een ‘paradigma’ aan het verschuiven is. De kaders en de inhoud van die kaders zijn sterk aan het veranderen. Maar wat natuurlijk het meest verandert, zijn de mensen in de wereld:  JIJ EN IK… De menselijke opvattingen over ‘oorlog-als-noodzakelijk-kwaad’, houden geen stand meer.

Soldaten komen in opstand, niet fysiek, want dát staat natuurlijk te boek als muiterij. Soldaten trekken niet meer hun geweer, maar hun mond open! Want ook zij gaan eraan kapot. Het zijn geen ‘stomme, naïeve beesten’...!! Soms gaan ze er letterlijk aan kapot. Zelfmoord. Soldaten zijn mensen van vlees en bloed, net als JIJ en IK. Ook zij voelen medemenselijkheid, ook zij zijn geen machines!

Het belangrijkste is dat WIJ als mensen het niet meer pikken. ‘Oorlog is noodzakelijk kwaad’.. Laten we het gewoon omdraaien? ‘Vrede is een algemeen goed’..!!

(onze excuses voor de onvertaalde versie!)

6 gedachten over “Waarheid over ‘OORLOG’! Een paradigma-verschuiving!

  1. Hij schijnt met dat ‘Paradigm Shift T-shirt’ ontkomen te zijn.. De angsthaas..

 1. Kan iemand de betekenis van het woord oorlog uitleggen? Waaraan is het etymologisch verwant. Ik weer het, off topic. Toch in ieder geval een beetje.

  Mijn vraag komt voort uit het verschil met onze buurlanden: Krieg, War, Guerre. Ik ken eigenlijk geen taal met een vergelijkbaar woord.

  Komt dat “log” van logos?

  Bij voorbaat dank,

  Dzyan

  1. Nee, log komt niet van logos maar van het Oud-Noorse “lag” of “log”dat “los” betekende. Ør is Oud-Noors voor “orde”. Het Oud-Noorse Ørlog betekent: “los van de orde”, dus: ordeloos.

   Onze taal is niet alleen beïnvloed door het Latijn, maar ook door oude Germaanse talen zoals het Oud-Noors.

   In oude tijden hebben Scandinavische stammen hier gebivakkeerd in wat nu Friesland is, alvorens de oversteek naar Engeland te maken. De invloed daarvan is terug te vinden in het Fries, maar ook in het Engels en in het bijzonder in het Schots.

   In het Engels heeft men voor heel veel begrippen een woord dat afstamt van de Romaanse taalgroep (zoals het Latijn) en een synoniem dat afstamt van de Germaanse taalgroep. Dat is een van de redenen waarom het Engels zo’n rijke taal is.

  2. Dank je trijntje. Ik was de bovenburen vergeten. Grappig dat wij daar een Noors woord voor hebben. Het roept weer een heleboel vragen op, dat wel.
   Groet,

   Dzyan

 2. Toch erg banaal om hier te muggeziften over het woord oorlog! Maar dat onze kinderen misbruikt worden zowel geestelijk als lichamelijk door overheden uit naam van humanitaire hulp, zelfs z.g. voor het redden van de mensheid!
  Landen die hun eigen kinderen al decenia lang blootstellen aan allerlei chemische en atomaire giften waar iedere keer opnieuw volop mee gestrooid wordt, om de vooral de burgers te treffen, vervolgens moeten de soldaten door die gebieden!
  En iedere keer weer komen die jongens uit ’n oorlog met allerlei aandoeningen, die vervolgens harnekkig ontkend worden door overheden!
  Ja dan is het vooral belangrijk om te weten waar toch dat woord oorlog vandaan komt!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.