Advertentie

Tanden poetsen met bijwerkingen?


Er is nog veel werk te doen in het opruimen van rommel in ons milieu en voedsel. De zegeningen van het moderne, en vooral snelle, Westerse leven blijken steeds vaker niet zulke voordelen te zijn, als we dachten. Het onderstaande bericht verscheen in de MailOnline en betreft het spulletje ‘Triclosan’, dat vaak aan tandpasta’s wordt toegevoegd, als antibacterieel werkende stof.

De volgende reactie werd gisteren geplaatst door ‘Annelies’, onder het artikel van fluor, dat we een tijd geleden plaatsten. Het zegt genoeg over de wereldwijde voedsel-vergiftiging die plaatsvindt. Het lijkt al lang geen toeval meer, dat deze op een grote schaal plaatsvindt.

“Dat fluoride puur gif is, mag duidelijk zijn. Ruim 1 miljoen mensen, waaronder kinderen vanaf 7 jaar, slikken dagelijks SSRI’s (anti-depressiva), die allemaal een zeer hoog gehalte aan fluoride bevatten.
Tandpasta’s zitten er vol mee , maar ook veel van onze dagelijkse levensmiddelen bevatten fluoride.De hoeveelheid gif die wij in ons lichaam krijgen is enorm. MSG, fluoride, thimerosal, aspartaam enz. worden allemaal toegevoegd aan onze dagelijkse levenbehoeften naar de “veilig verklaarde hoeveelheden.
Het punt is, dat geen enkel gif goed voor ons lichaam is. Kwik in amalgaam-vullingen en in vaccin’s (thimerosal) is na plutonium de giftigste stof op aarde. De farmacie heeft komt dan met de verklaring dat ethyl-kwik meer afbreekbaar is dan methyl-kwik. DIT IS PURE BS. Kwik hoort NIET in het menselijk lichaam thuis.
Fluoride is gif, evenals MSG, Fluoride, aspartaam enz.Al deze middelen worden vervoerd en/of afgevoerd in een hermetisch afgesloten containers, waar een groot rood kruis en een doodskop op staat, als zwaar chemisch afval. Hoe kan het buiten uw lichaam, zwaar chemisch afval zijn en in uw lichaam niet? Degene die mij een uitleg geeft, die mij overtuigd van het goede wat dit gif in en met ons lichaam doet, krijgt € 10.000. Bewijzen dat fluoride het gebit meer kwaad doen dan goed, zijn er ten overvloede.
Datzelfde geldt voor MSG, aspartaam en kwik. De overeenkomst is, dat ze allemaal een desastreuse invloed hebben op de hersenen en andere orgaan-functies”.

Maar zoals ook bij medicijnen veel bijwerkingen vaak de hoofdtoon lijken te voeren, zo komen deze stoffen in ons voedsel ook steeds meer als ‘verdacht’ te boek te staan. (bijv. MSM, Aspartaam) Het blijkt dat ook tandpasta nu een substantie kan bevatten, die een stevige bijwerking heeft. En niet alleen ‘stevig’, maar uiterst ernstige gevolgen kan hebben op de werking van ons lichamelijk functioneren.. ‘Say Cheese’..?

* * *

Tanden poetsen niet zonder risico

x

De antibacteriële chemische stof Triclosan die vaak wordt toegevoegd aan tandpasta zou een ernstige bedreiging kunnen betekenen voor de gezondheid. De Europese Commissie voor de bescherming van de consument waarschuwt dat het ingrediënt Triclosan bacteriën resistent maakt voor antibiotica.

 

Onderzoek
De commissie is bezorgd en dringt aan op meer onderzoek naar de veiligheid van de stof. Triclosan is al méér dan 50 jaar geleden ontwikkeld en werd toen gebruikt in ziekenhuizen als een chirurgische zeepschuurmiddel.
Over de werking bestaat geen meningsverschil, want Triclosan heeft een sterk anti-bacteriële werking en anti-schimmel eigenschappen. In tests met andere tandpasta’s bleken tandpasta’s met Triclosan beter te werken op het plaque-preventie en tandvleesontstekingen, dan producten waar alleen fluor in zat. Maar het gaat nu dus vooral om de stevige bijwerkingen, die steeds meer aan het licht komen.

Antibiotica
Triclosan wordt dus aan tandpasta toegevoegd, omdat het aanslag en ziekten aan het tandvlees voorkomt. De stof wordt echter zó vaak toegepast dat uit onderzoek van de CDC (U.S. Centres for Disease Control and Prevention) blijkt dat het in de urine van 75% van de Amerikaanse bevolking werd aangetroffen..

Nu blijkt dat Triclosan voor genmutaties in bacteriën kan zorgen. Hierdoor maken de bacteriën een eiwit aan dat bescherming biedt tegen andere bacteriën. Antibiotica en andere levensreddende middelen zouden vervolgens weinig of geen werking meer hebben…
Eerdere onderzoeken toonden al aan dat triclosan de bacteriële mutaties van E coli, salmonella en listeria veroorzaakt.
Sommige varianten van de ‘superbacterie’ MRSA, ook wel ‘de ziekenhuisbacterie’ genoemd, hebben reeds een lage graad van weerbaarheid tegen MRSA opgebouwd.

Het lachen vergaat je bij het zien van zoveel positief nieuws van Colgate zélf, over een dubieuze tandpasta..

Volgens de fabrikant van Colgate, Colgate-Palmolive, zijn de voordelen van Triclosan in tandpasta echter groter dan de gevaren voor de gezondheid.

Maar de vraag is of ze de essentie van het probleem onder de loupe nemen. Want het bedrijf gaat niet in op de juist ter discussie staande BIJ-werkingen van het goedje Triclosan; het bedrijf spreekt over de zegeningen ervan…
Het laat weten: “Colgate Total tandpasta is klinisch bewezen effectief te zijn in de reductie van bacteriën en plaque, die beiden kunnen leiden tot tandvleesontsteking. En dit een belangrijk voordeel, omdat uit steeds meer significant wetenschappelijk onderzoek er een verband blijkt te zijn tussen tandheelkundige ziekten en lichamelijke gezondheidscondities, inclusief hartafwijkingen, beroertes en suikerziekte.”

Fabrikant GlaxoSmithKline neemt een voorzichtiger houding aan, het bedrijf stopt met het gebruik van triclosan in producten als Aquafresh, Sensodyne en Corsodyl.

HIER en HIER relevante artikelen uit de Daily Mail.


45 gedachten over “Tanden poetsen met bijwerkingen?

 1. Ben er even ingedoken voor meer info… Op een franse site gevonden dat Triclosan in nog veel meer producten te vinden is:

  – deodorants (Mennen/Williams/Yves Rocher o.a.)
  – diverse merken scheerschuim
  – intieme sprays
  – desinfecterende gel
  – (voor de Belgen onder ons): Signal tandpasta van Unilever
  – mondwaters

  En in Canada mag dit NIET gebruikt worden door kinderen onder de 12 jr.

  http://leflacon.free.fr/ingredient.php?fiche=238

 2. @Ellen, ik denk dat de triclosan zelfs maar een topje van de ijsberg is. ik heb ooit tandpasta gekocht waar strontium in zat en daar stond ook bij dat het niet gebruikt mocht worden dat 12 jaar. Even een rimender voor wie niet weet wat strontium is, dit is een radio-actief bestandmiddel. Ik zou een ifer hier een natuurlijke tandpasta willen aanraden waarin ook geen fluor is toegevoegd. Dat geldt overigens ook voor alles wat je op je huid smeert omdat je huid een orgaan is die alles opneemt en ook ons grootste orgaan is. Bedenk daarbij, zou ik het kunnen eten? indien dat niet het gval is, niet gebruiken! Evenals make-up. Gebruik producten van de natuurwinkel!!!!!!!!!! Ik kan het niet genoeg benadrukken. Lees tevens altijd de etiketten!

  1. sorry voor de schrijffouten, snel getypt, even een correctie onder de twaalf jaar, ifer is ieder, gval is geval:)

  1. @ vlinder ben net terug van een zoektocht naar fluoride vrije ,sorbitolvrije, triclosan vrije tandpasta maar dat is niet echt te vinden .Zelf poets ik met paradontax blauw maar dat vind mijn dochter smerig. Toen zag ik je tip van weleda maar daar zit dus alcohol in, ook niet echt lekker voor een kind van 10 jaar oud. Er wordt nu door de winkelier van de gezondheids winkel gezocht naar een mint tandpasta zonder vieze mik erin a.ds. vrijdag hoor ik of er een resultaat is in deze zoektocht. Dat zal ik dan ook direkt hier plaatsen

  2. Beste marcel,

   Weleda heeft goede kindertandpasta waar geen druppel suikerbieten alcohol in voorkomt.

   Wat zit er in de Weleda Kindertandpasta?

   • Calendula-extract werkt verwarmend en helpt het mondslijmvlies gezond te houden.
   • Alginaat uit algen geeft het product stevigheid.
   • Water dient ter verdunning en werkt als oplosmiddel bij het maken van extracten.
   • Glycerine, gemaakt van plantaardige oliën werkt consistentiegevend en maakt de substantie glad.
   • Kiezelzuur (silicea) van kwarts reinigt de tanden zacht maar grondig.
   • Aesculine uit paardenkastanje heeft een samentrekkende, verstevigende werking op het tandvlees en verzorgt het melkgebit.
   • Compositie van natuurlijke etherische oliën waaronder etherische olie van kruizemunt en venkelolie, werkt als geurstof en heeft een conserverende werking.

   Zie bron: http://www.weleda.nl/index.php?id=204

   FF verder kijken dan die mooie rooie neus van je…

  3. @ paul ik heb juist even verder dan mijn rode neus op de ingredienten lijstjes gegluurd en kwam geen tandpasta van weleda tegen zonder alcohol. Was daar onaangenaam door verrast zal ik je zeggen. Misschien bestaat er wel een variant maar die was dan in deze winkels ( heb er 5 gehad ) niet voorradig.

  4. Kan die tubetjes zo ophalen bij mijn geliefde Natuurshop van een naamgenoot van mij, mocht ie het niet meer in huis hebben dan is het de volgende dag leverbaar.

   In iedergeval we zoeken met je mee, heb al wat Stevia tandpasta’s uitgeknepen naar het schijnt het grootste deel is verzadigdt met een inhoud van dubbele borrel.

  5. @ paul waarvoor bij voorbaas sank ,ook namens mijn dochter ,die mij er vanavond fijntjes op atent maakte dat er ook alcohol in de paradontax blauw zit. Oppassen met oom agent en zijn blaasapperaat na het tandenpoetsen

  6. Zo te zien heb jij al weer een flinke tube achter de kiezen, gevuld met 100% alcolol.

   Dan blijft er over een stuk zoethout waar men in de tropen vroeger hun tanden ook mee poetsten, dan is het terug naar Moeder Natuur.

  7. @ paul valt mee hoor . Maar het verbaasde me wel dat de verkoopster van het kruitvat mij wezenloos aankeek toen ik verklaarde een fluoridelose tandpasta te willen aanschaffen. Helemaal toen ik haar uitlegde dat fluor een uiterst gevaarlijk chemisch afval is. Hetgeen in gesloten containers vervoerd dient te worden naar een voor vernietiging bevoegde afvalverwerkingsinstalatie.(+ 3x woordwaarde).Ze probeerde nog mij te overreden een tandpasta aan te schaffen met fluor, door te stellen dat ik het toch niet als chemisch afval moest zien. Raaar vond ik in gesloten container wel , in de mond niet? Volgens mij hebben we hier de oplossing voor alle chemische troep, stop het gewoon in monden, wel even zeggen dat het gezond is voor de tanden en klaar.

  8. @ paul ook zo’n argument dat ik vandaag tegen kwam.Het is maar een heel klein beetje,als je dan vriendelijk vraagt of zij( de verkoopster) elke dag ten behoeve van een vlot verlopende stoelgang(heel gezond dus) een maal daags een glaasje afgewerkte motorolie zou willen drinken, slaan ze helemaal dicht???Soms kan ik het beter vinden met autisten .

 3. In Frankrijk hadden we tandpasta nodig en in alles zat deze bende ook. Op sommige tubes las je nog zaken ook als niet voor “enfants” onder 6 of 8 of 12 jaar. Ongelooflijk gewoon dat mensen dan zo naief zijn te geloven dat het, nadat je de 12 gepasseerd bent, wel gewoon veilig kan consumeren.

  Bedankt Vlinder, Mathilde en Ellen voor jullie tips!

  Guido goed verwoord artikel! Het is inderdaad ongelooflijk dat chemische middelen “opeens” niet dodelijk zijn… Heb dat ook nooit begrepen.

  1. Helaas heeft het kruidvat onlangs de tandpastalijn aangepast en zit de fluorvrije niet meer in het assortiment. Echt balen omdat deze nog wel fris was en de enige andere tandpasta’s zonder fluoride allemaal nogal zouterig zijn.

 4. Hoi Ray, de tandenpasta van de kruidvat waar jij het over hebt bevat sorbitol, ook niet echt een aanrader. Tip van hulda clark: 1 drupje etherische olie van oregano op je tandenborstel. Mijn eigen tip erbij: daar nog 6 druppels olijfolie bij anders verbrand je je tong. En best dan nog natriumbicarbonaat erbij om demineraliseren van de tanden tegen te gaan of je kunt ook de blauwe tandenbastavariant van Welleda nemen (daar zit ook natriumbicarbonaat in).

  Salud,
  Dorien

 5. Je kunt je tanden poetsen met groene klei. De groene klei bindt de zware metalen (ook die van kwik). Je kunt groene klei ook inwendig gebruiken. Voor een prettige ‘smaak’ kun je wat etherische pepermuntolie toevoegen aan de groene klei. Daarnaast kun je je mond spoelen met baking soda (natriumbicarbonaat). Baking soda komt voor wat betreft samenstelling heel dicht bij de samenstelling van speeksel. Baking soda kun je ook inwendig gebruiken en helpt je dan bij het ontzuren.

  Meer informatie vind je op mijn kruidenwebsite.

  1. De stap voor veel mensen om groene klei in hun mond te stoppen zal niet zo’n vaart lopen denk ik. De mens is een gewoontedier en we zijn gewend dat het in een tube zit en naar mint smaakt… Als je die klei in een tube kan doen er een mint smaakje aan kan toevoegen lijkt het me dat je een succesformule te pakken hebt 😉

 6. Jah die heb ik op de badkamer plank liggen.
  Is dat ‘Ultradent’ Mint, van het huismerk van het Kruidvat?
  Dus die is sodeju sorbitol ook al uit de collectie?
  Een paar weken geleden kwam ik in de winkel van het Kruidvat en toen hadden ze ineens geen Chlorella tabletten meer.
  Die groene algen tabletten daar doe ik het juist heel goed op en die schijnen nu ook zomaar uit hun collectie te zijn verdwenen.
  Zijn ze al preventief aan het ruimen voor de aanstormende codex alimentarius?
  Wie weet waar je goede niet te dure Chlorella kan krijgen?

  Maar goed bij deze eerst de volledige ingrediënten lijst zoals afgedrukt op de oranje rode ‘Ultradent’ Mint tube van het huismerk van Kruidvat. (die dus helaas kennelijk niet meer te krijgen is via hun, waar dus kennelijk ook Sorbitol in zit dat niet zo best is…)

  Quote:

  Zonder fluoride met calcium. Mint.
  Deze tandpasta zonder fluoride bevat calcium. Dit werkzame bestanddeel helpt bij het herstellen van beginnende gaatjes. Poets uw tanden minimaal 2 maal per dag om uw gebit gezond en sterk te houden. Voor kinderen jonger dan vijf jaar wordt het gebruik van een Peutertandpasta geadviseerd.
  100 ml Kruidvat Renswoude Nl
  http://www.kruidvat.nl
  Ingredients: Aqua, Hydrated Silica, Sorbitol, Propylene Glycol, Glycerin, Sodium c14-16, Olefin Sulfonate, Cellulose, Gum, Aroma, Trisodium, Phosphate, Titanium dioxide, Limonene, Calcium Glycerophosphate, Sodium Saccharin, Sodium Methylparaben.

  Barcode:
  8 717 333 242 671

  nog een verdachte vage code vlak naast de streepjes barcode:
  27306644H

  Neil Young – When you dance I can really love
  http://www.youtube.com/watch?v=AqhtOFQ2mJ0

  1. Klopt Hyper, het een en ander is inderdaad al uit de handel gehaald, de codex allimentarius heeft daad werkelijk zijn intrede gedaan in het nog steeds voortslapen de Nederland.

   Er worden meer en meer produkten weg gelaten die van goede huizen zijn, mocht die clorella niet meer te krijgen zijn dan kan je nog wel aan Green Magma komen, wat een soort gelijke werking heeft alleen iets van nog betere kwaliteit is.

   Was al blij dat Guido daar naar toe een linkje wist te leggen sindsdien, heb ik middels al half Nederland op gekocht.

  1. daar zit dus wel alcohol in verder niet echt schokkende dingen wat ik zo zie, alleen dus oppassen met oom agent zoals ik al zei(als je moet blazen)

  1. Ik gebruik de tandenborstel ook een jaar nu. Waar ik eerder altijd veel last had van tandplak, was ik nu voor het eerst zo goed als plakvrij. De tandarts vond het ook wonderbaarlijk, aangezien hij mijn gebit al jaren onderhoudt. Een echte aanrader!

 7. “De Tuinen” heeft al geruime tijd assortiment met Tea Tree. Op zich positieve ontwikkelingen.
  Heb de tandpasta gekocht met Tea Tree erin, en ook Aloe Vera en nog meer dingen. Weet niet of die triclosan er ook in zit…

 8. Wat een zooi allemaal! Heb instictief mijn kinderen nooit willen blootstellen aan fluortabletten. Van de meeste tandpastasoorten krijg ik trouwens blaren in mijn mond en op de tong. Zelfde effect als bij die mintfrisse kauwgum. Gebruik nu Paradontax en dat gaat redelijk. Goeie tips overigens…

 9. Zo na een hele week zoeken en hulp van vele mensen heb ik het gevonden. Tandpasta van “urtekram”absoluut vrij van welke gore mik dan ook. Ongeveer 4 euro per tube maar dan heb je ook wel een natuurzuiver product. Ingredienten: krijt, plantaardige glycerine, water, carrageen, etherische venkelolie en mirre verder helemaal niks. Hele zachtfrisse smaak en speciaal voor kinderen bedoeld. Hoop dat mijn dochter het net zo lekker vind als ik.

  groet marcel

  1. Meteen nieuwsgierig naar ’n verkoop punt van urtekram tandpasta,verkrijgbaar bij?
   gr Ad

 10. Wij gebruiken Colgate tandpaste met fluoride (Blue Fresh)
  Hier zit geen ‘Triclosan’in, klopt dat?

  Nu jullie toch aan het speuren zijn naar giftigezaken, geef dan ook aan welke tandpasta veilig zijn.
  Het lijkt mij minimaal gebruik maken van dit goedje.

  Geert

  1. zie anderstaande comment van mij geert”urtekram”inclusief ingredienten lijstje. Of stevia om je tanden mee te poetsen hoorde ik laatst,ook een mogelijkheid wel de vloeibarevorm

 11. Na het nodige speurwerk en research in de supermarkten waaruit bleek dat in zo’n beetje alle tandpasta merken deze fluor zooi zit, heb ik nu eindelijk iets gevonden; AloeDent Tandpasta!!!

  Gewoon verkrijgbaar bij de betere reform winkels voor ongeveer 5 euro.

 12. Paradontax is van Glaxo Smith Klein (ja die van het ineffectieve en gevaarlijke vaccin ’tegen baarmoederhalskanker’ onder andere ja…

  Er zitten planetenextracten in, maar die kun je soms ook in een gifbelt vinden. De rest van de ingrediënten klinkt in ieder geval niet echt als een opsomming natuurlijke kruiden en ingrediënten…

  1. PS: xylitol kan goed vervangen worden door stevia (is ook in poeder- of extract vorm verkrijgbaar)

 13. Voor mensen die op zoek zijn naar een alternatief, wij poetsen hier thuis allemaal met Keltisch Zeezout. Waarschijnlijk één van de weinige dingen die nog gifvrij zijn.
  Wij hebben het gehaald bij een importeur in Zwolle. Het heeft een lekkere smaak en je tanden worden witter en nog schoner dan met tandpasta!

 14. Je kunt ook met maagzout je tanden poetsen.
  Momenteel kun je ook een tandpasta kopen die gebaseerd is op groene klei met stevia, deze tandpasta heet Biodent Terra Natura.
  http://www.best-of-bio.de/exklusive-naturkosmetik/mund-lippenpflege/zahncremes-mundwasser-terra-natura-zahnpasta-bio-dent-basic-det_1067.htm

  Deze tandpasta niet in Nederland bestellen, hier kost deze 5,50 plus verzendkosten, in Duitsland kost deze 3,99 plus verzendkosten.

  Ik gebruik deze tandpasta zelf en ben er zeer content mee. poetst ongelooflijk glad door de kleikorreltjes en geeft een lekkere smaak door de stevia. verder zitten er geen gekke stofjes in, puur natuur. De groene leem werkt bij inslikken ook nog eens ontgiftigend op je spijsverteringssysteem.

 15. Potverdorie, heb net een elektrische tandenborstel met 25% korting bij de drogist besteld; kost me toch nog ongeveer 35 euries. Heb ook last van onrustig tandvlees enzo. Nou ja, kan ik misschien wel doorsluizen naar mijn echtgenoot, die heeft nergens last van! Dus ik ga ook maar achter zo’n titanium ding aan. Hartelijk dank!

  1. hou toch maar even die elektrische borstel voor jezelf Willie, die titanium borstel wacht daar even mee, sinds 3 maanden gebruik ik nu een elektrische tandenborstel en die masseert mijn ietwat onrustige tandvlees ontzettend goed, bevalt ontzettend goed, die titanium borstel heb ik vorig jaar door dit artikel aangeschaft, nou ik zou zeggen wacht nog even met die titanium borstel, elektrisch is super voor je tandvlees en voor je tanden toch wel, uit eigen ervaring, ik wou dat ik dat eerder had geweten…

  2. Ja Hyper, ik ben verleden week naar de tandarts geweest en toen moest ik voor het eerst eerst even naar de mondhygiëniste i.v.m. een “brug” en daardoor zien te voorkomen van tandsteen. Tandsteen heb ik nooit gehad trouwens. Maar toch goed dat ik bij haar was, want mijn tandvlees, zoals al gezegd, was zeer onrustig en bloedt gauw. Dankjewel Hyper, ik neem je raad ter harte.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.