Advertentie

Moringa Oleifera: The Miracle Tree door boer Jouke nu ook in Nederland


x
x
Voedzaam, heilzaam en tjokvol voeding én.. Liefde!

x

– Moringa Oleifera –

-The Miracle Tree-
x

x
2022 © Jouke van de Berg | deze versie: WantToKnow.nl/.be
x

 

In 2015 schreven wij al over dit groene wonder dat ‘Moringa Oleifera’ heet (HIER). In dat artikel noemden we ‘Moringa’s Finest’ als een van de weinige telers die in Nederland de wonderboom verbouwen. En nu, in 2019, is het ons grote genoegen om samen met Jouke van Moringa’s Finest een prachtige aanbieding te doen.

Als Naaldwijkse tuinder, heeft Jouke een affectie met medicinale planten. Daarom is hij sinds 2014 al bezig, om ook in ons land, Moringa-planten biologisch te telen en voedingsmiddelen op basis van Moringa te ontwikkelen. Hieronder schrijft hij een beknopt overzicht van verschillende aspecten van deze Moringa, oftewel trommelstokboom (drumstick).

In de subtropische en tropische delen van Azië weten de mensen al duizenden jaren dat de Moringa (Moringa Oleifera Lam., Moringaceae) een zeer voedzame plant is, die bovendien als geneeskrachtig kruid kan worden ingezet. De bladeren zijn zeer rijk aan vitamines, mineralen, eiwitten, aminozuren en antioxidanten. Bladeren kunnen rauw, gekookt, gedroogd en als thee genuttigd worden. In de landen waar Moringa van nature groeit, worden de bladeren aan de maaltijd toegevoegd als voedsel-verrijking. In zekere zin werden Moringabladeren al gebruikt als voedingssupplement voordat dit woord bestond…

Logisch dat in ontwikkelingslanden dus het Moringablad succesvol wordt ingezet om ondervoeding te bestrijden. Onder meer door de WHO (wereldgezondheidsorganisatie) en de stichtingen ‘Trees for Life’ en ‘The Hunger Project’. Tegelijkertijd wint Moringa in de rijkere landen als ‘superfood’ aan populariteit. Ook de peulen zijn eetbaar en rijk aan voedingstoffen, zij het in mindere mate dan de bladeren.

Als men de peulen verder rijp worden, dan kan er zaad van geoogst worden, die zeer rijk aan olie, mineralen en vitaminen zijn. En daarbij is met name de olie zeer gewild voor huidverzorging, door de aanwezigheid van een groot spectrum aan antioxidanten. Naast de olie die uit de zaden geperst kan worden, gebruikt men de pulp van de zaden voor drinkwaterzuivering.

De moringa-zaden hebben anti-biotische en zware-metalenbindende eigenschappen en kunnen ook inwendig worden toegepast, waarbij de dosis in de gaten moet worden gehouden: niet meer dan één of twee zaadjes per dag! Deze zaden bevatten onder meer diverse zwavelverbindingen (isothiocyanaatcomplexen). Vandaar ook dat mierikswortelzaadboom een andere naam voor moringa is.

Jouke’s unieke en zelf ontwikkelde Moringa soort: de Moringa Delicata

Moringa Blad
We beperken ons even tot de beschrijving van de Moringa-bladeren. Aangezien de plant alleen gedijt in een subtropisch en tropisch klimaat kennen we hier in Nederland, tot voor kort, voornamelijk de gedroogde vorm. Maar in een kas kan Moringa hier echter wel groeien. En aldus geschiedde en is er nu ook in Nederland vers moringablad op de markt, zij het in beperkte mate, doordat het product nog niet bij het grote publiek bekend is en de teelt nog niet vergelijkbaar is met andere groenten/gewassen.

Kijk dit maakt het allemaal zo speciaal..
Moringablad bevat 18 aminozuren, waaronder acht essentiële aminozuren die voorkomen in gunstige verhoudingen voor menselijke voeding, en een zeer hoog percentage eiwitten (circa 27%). Daarnaast is moringablad rijk aan ijzer, calcium, kalium, vitamine A, E en C, en chlorophyl en scoort het ongewoon hoog qua ORAC-waarde (een maat voor de antioxidant-activiteit).

Moringabladpoeder bevat, vergeleken met gelijke gewichtshoeveelheden van de hier genoemde andere voedingsmiddelen,

  • 10 keer zoveel vitamine A als wortelen,
  • 12 keer zoveel vitamine C als sinaasappels,
  • 17 keer zoveel calcium als melk,
  • 15 keer zoveel kalium als bananen,
  • 25 keer zoveel ijzer als spinazie en
  • 9 keer zoveel eiwit als yoghurt!

Andere belangrijke stoffen in Moringa zijn: zeatine, quercetin, sitosterolen, kamferol en chlorogeenzuur (een ester van koffiezuur en kininezuur).

Voedsel of Medicijn?
Wanneer je de literatuur over moringa, da lijkt de plant werkelijk een wondermiddel. De lijst van aandoeningen waarbij moringa voor verlichting kan zorgen lijkt eindeloos: astma, kanker, bloedarmoede, artritis, constipatie, diabetes, gastritis, hoofdpijn, hoge bloeddruk, nierstenen, diarree en hartproblemen. Een greep uit de grote hoeveelheid publicaties laat een verscheidenheid aan effecten zien. Enkele voorbeelden:

  • De hoge concentratie insulineachtige eiwitten in moringa kunnen positief werken op diabetespatiënten.
  • Antioxidanten en ontgiftende enzymen werken preventief tegen en helpen bij het genezingsproces van kanker.
  • Een water-alcoholextract van moringa heeft een antioxidatieve en monoamine-oxidase typ B-remmende werking laten zien in een model met stressgerelateerde impotentie bij ratten.
  • Moringa lijkt een veelbelovend medicinaal voedingsmiddel voor patiënten met het metabool syndroom.

Niet alles kan in dit korte bestek aan bod komen. Er zijn inderdaad veel onderzoeken gedaan met moringa en de plant bevat veel stoffen die bij bepaalde aandoeningen verlichting of genezing kunnen brengen, maar er bestaat (nog) geen (geregistreerd) geneesmiddel van. Het is wel vrijwel overal ter wereld als voedingsmiddel of -supplement in gebruik.

Eigen Ervaring
Jouke van den Berg vertelt over ‘zijn’ Moringa-ervaringen:

‘Moringaboer’ Jouke v/d Berg tijdens de oogst van de Moringabladeren

“Zelf werk ik al enige jaren intensief met de Moringa. Naast de teelt wordt bij mij ook het oogsten, drogen en verkleinen steeds meer geoptimaliseerd. Dit heeft een milde smaak en de frisse groene kleur tot gevolg. (De plant wordt verwerkt zonder takken.)
De feedback van klanten is vaak hartverwarmend: ze voelen zich vitaler en veel klachten verdwijnen of verminderen aanzienlijk. Bij een enkeling is er in het begin wat diarree en soms hoofdpijn of huiduitslag. Maar bijwerkingen of allergische reacties zijn zeldzaam. Mijn indruk is dat Moringa het immuunsysteem versterkt en helpt om tekorten aan te vullen. Het lijkt erop dat diverse klachten die mensen soms al jaren hebben, hierdoor verdwijnen.

Daarnaast is het heel interessant om de ervaringen die mensen hebben met toepassingen bij hun huisdieren te horen. Bij paarden en honden wordt Moringa vaak gebruikt om stress of huidklachten te verminderen. Kortom, Moringa geeft een interessante aanvulling op het arsenaal van de fyto- en voedingstherapie voor mens en dier!”

 

Onlangs was Nadia Zerouali op bezoek bij Jouke,
in het Brabantse Oosteind, om een kijkje te nemen in zijn
bijzondere kas en om te koken met de Moringa oleifera!
x
Het is een prachtige uitzending geworden
en deze is nog te bekijken in het programma
‘BinnensteBuiten’ van de KRO-NCRV
x
Klik hier om die uitzending (12 min) te bekijken!
x

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.