Advertentie

Van wonderboom tot dagelijkse voeding..?


Malunggay (2)Dit artikel gaat over de ‘Moringa Oleifera’ of in goed Engels: ‘The Miracletree’. En dat deze omschrijving van deze boom als ‘wonderboom’ terecht is, bepaal jij natuurlijk zélf.. Maar voor velen is dit de beste omschrijving voor deze boom. Dat mag duidelijk zijn..

Dát deze boom deze benaming krijgt, komt onder andere, doordat vrijwel alle delen van deze tropische boom eetbaar zijn. En dat niet alleen, want het blijkt dat deze boom ook nog eens geneeskrachtige waarden heeft en levert..!

De bladeren van de boom zijn zowel rauw als gekookt eetbaar en bevatten hoge doses essentiële vitaminen, mineralen en eiwitten. Voor langere houdbaarheid wordt het blad van de ‘Moringa Oleifera’ gedroogd, waarbij vrijwel geen voedingstoffen verloren gaan.

In tropische gebieden is deze boom al duizenden jaren in het alledaags voedsel opgenomen, maar wanneer jij nog nooit van deze boom/plant gehoord hebt, is dat helemaal net erg.. Wat wel jammer is, dat ‘onbekend’ vaak ook ‘onbemind’ maakt. En doordat de Moringa Oleifera op het noordelijk halfrond nu ook steeds meer bekendheid krijgt als superfood, vinden we het volgende artikel meer dan de moeite waar(d).

Deze term, ‘superfoods’ is tegenwoordig nogal beladen, waarbij het lijkt alsof je, met behulp van blenders en juicers, allerlei producten tot supervoedsel kunt maken.. Terwijl een volledig tot sap gereduceerd gewas vaak niet -normaal gesproken- als eetbaar geclassificeerd is.Maar bij de Moringa-plant is zelfs het gejuicete/geblende sap 100% eetbaar en verteerbaar.

In de vele wetenschappelijke onderzoeken naar de werking van deze Moringa Oleifera komt niet één nadelige bijwerking tevoorschijn. Inderdaad dus.. En doordat ook nog eens de bast én de wortels van de Moringa, bijvoorbeeld in de ayurvedische geneeskunst, gebruikt worden, om allerlei kwalen te helen, mogen we écht wel spreken van een ‘wonderboom’..! Want volgens mondelinge overlevering in de Ayurveda, heeft de Moringa de potentie om maar liefst 300 kwalen te helpen helen.. Dat niet alleen, wist je dat Moringa ALLE essentiële aminozuren bevat, die een mens nodig heeft..? (Isoleucine, Leucine, Lysine, Methionine, Phenylalaline, Threonine, Tryptophan, Valine, Arginine en Histidine (deze laatste 2 zijn essentieel voor baby’s))..

x

x

Moringa Oleifera

* * *

x

x

Van wonderboom tot dagelijkse voeding..?

2014 WantToKnow.nl/.be

x

mineralen vitaminen tabelHet blijkt dat ons dagelijks voedsel steeds minder essentiële voedingswaarde heeft, door de jaren heen veroorzaakt door de monoculturen, die veredeling op uiterlijk en snelle kweekmethoden als doelstelling hebben. Het gaat (ging) er dus steeds meer om, hoe het er ‘cosmetisch’ oogt, dan hoe het energetische voedt..

Een interessante studie bijvoorbeeld, die de historische teruggang van het mineraalgehalte van fruit en groente tussen 1930 en 1987 beschreef, leverde een aantal verbazingwekkende zaken op. Zo bleek dat 1987-aardappelen maar liefst 40% minder kalium bevatten dan de aardappelen, die in de jaren 1930 werden geteeld. En wat dacht je van de volgende armoede..:

  • Wortelen (1987) nog maar de helft van het calcium en 75% minder magnesium..!
  • Tomaten (1987) 90% procent minder koper.
  • Appels (1987) 65% minder ijzer dan vroeger; hetzelfde geldt voor abrikozen.

Reeds in 1987 werd dus al voor zo’n 20 veel voorkomende fruit- en groentesoorten geconstateerd, dat de voedingswaarde lager is dan die van 50 jaar daarvoor.. Maar wat gebeurt er als we nu weer een stapje nemen van 15 jaar, ná 1985..? Dan kom je op de hiernaast staande tabel, waaruit blijkt dat bijvoorbeeld appels in vitamine C-gehalte, maar liefst 80% zijn gedaald..

En de voedingswaarde van gekweekte broccoli blijkt in 30 jaar tijd, in de hoeveelheid mineralen en vitaminen teruglopen nog eens teruggelopen met zo’n 70%..!! (tabel hiernaast).. Waarom dan niet weer eens kijken naar simpel verkrijgbare alternatieven, die nog wél die oorspronkelijke kracht in zich dragen..?

Wist je bijvoorbeeld, dat de dagelijkse consumptie van een paar gram Moringa, ons voorziet van plantaardige eiwitten en natuurlijke mineralen en vitaminen..? De stoffen van deze boom, zijn ook nog eens uiterst makkelijk op te nemen door het lichaam. Moringa bladpoeder is daarbij en bovendien relatief goedkoop t.o.v. andere voedingssupplementen, omdat het een natuurproduct is.

moringa-benefitsIn de meeste gevallen kun je bij gebruik van Moringa als voedingsupplement, de rest van eventuele gebruikte voedingsupplementen zelfs als overbodig beschouwen.

De Moringaboom, werkelijk een wonderboom..
De boom wordt in zijn natuurlijke omgeving tot zo’n 12 meter hoog en groeit zomaar enkele meters per jaar. De boom is ook in staat droge periodes van zelfs enkele jaren (!) te overleven. De bladeren van de boom worden zowel rauw als gekookt gegeten en bevatten ongelofelijk hoge dosis vitamines, mineralen en eiwitten.

Voor langere houdbaarheid kan het blad gedroogd worden en daarbij verliest de stof vrijwel geen voedingstoffen. In het noordelijk halfrond begint Moringa-bladpoeder steeds meer bekendheid te krijgen als superfood, terwijl in tropische gebieden deze boom al duizenden jaren in het alledaags voedsel is opgenomen..
Bij het drogen van Moringa-bladeren gaan enkele vitamines deels verloren, waaronder vitamine C, maar doordat er in het verse blad enorm veel vitamine C zit, namelijk 7x zoveel als in een sinaasappel, valt dit verlies mee.

De enorme peulen die aan de Morniga-boom komen.
De enorme peulen die aan de Morniga-boom komen.

flower-moringaAan de boom komen tot 60cm lange bonen waarin zich de zaden bevinden. Oogst men de bonen in vroeg stadium, de peulen dus, dan zijn deze goed eetbaar en ook in diverse gerechten te verwerken. Deze Moringa-bonen hebben een vlezige structuur en hebben eveneens een hoge voedingswaarde. Ook de bloemen van de Moringaboom (foto rechts) zijn eetbaar en hebben een honingzoete smaak, die wordt gebruikt om aromatische thee van te maken.

Moringa-olie
Naast de voedingswaarde van het blad, geeft de Moringaboom ook olierijke zaden; olie die eetbaar is en koudgeperst wordt. Deze olie wordt in India ‘Sajina’ genoemd en wordt daar vooral als huid- en haarverzorging gebruikt. De olie houdt de huid elastisch en jong en houdt daarbij het haar soepel en vrij van klitten.

In de zon krijg je er een diepere bruining d00r en de vitamine A en E werken daarbij als anti-oxidant. Een godsgeschenk voor arme landen is bovendien, dat de pulp die overblijft na het persen van de olie, ook nog eens als waterzuiveraar werkt en wordt gebruikt..! Een handjevol pulp in een tank vol vuil water laat het water in enkele seconden zuiveren tot zo’n 95%

moringa finest
Een van de weinige Nederlandse telers van de tropische Moringa. Klik voor site!

Er is veel meer te vinden op het internet over deze wonderboom. Maar om je in het kort meer te laten zien over de achtergronden van deze wonderboom, plaatsen we graag even deze kwartier-durende YouTube-documentaire van Discovery-channel, over de Moringa. Helaas niet NL-ondertiteld, maar het is een relatief simpel te volgen verhaal.

x

x

X

moringa vitamines at your doorstep

x

[bol_product_links block_id=”bol_53beaee5416da_selected-products” products=”9200000008976229,9200000022385180,9200000028913788″ name=”moringa” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”ADFFB8″ border_color=”0B6E0E” width=”747″ cols=”3″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

 

 

230 gedachten over “Van wonderboom tot dagelijkse voeding..?

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.