Van wonderboom tot dagelijkse voeding..?


Malunggay (2)Dit artikel gaat over de ‘Moringa Oleifera’ of in goed Engels: ‘The Miracletree’. En dat deze omschrijving van deze boom als ‘wonderboom’ terecht is, bepaal jij natuurlijk zélf.. Maar voor velen is dit de beste omschrijving voor deze boom. Dat mag duidelijk zijn..

Dát deze boom deze benaming krijgt, komt onder andere, doordat vrijwel alle delen van deze tropische boom eetbaar zijn. En dat niet alleen, want het blijkt dat deze boom ook nog eens geneeskrachtige waarden heeft en levert..!

De bladeren van de boom zijn zowel rauw als gekookt eetbaar en bevatten hoge doses essentiële vitaminen, mineralen en eiwitten. Voor langere houdbaarheid wordt het blad van de ‘Moringa Oleifera’ gedroogd, waarbij vrijwel geen voedingstoffen verloren gaan.

In tropische gebieden is deze boom al duizenden jaren in het alledaags voedsel opgenomen, maar wanneer jij nog nooit van deze boom/plant gehoord hebt, is dat helemaal net erg.. Wat wel jammer is, dat ‘onbekend’ vaak ook ‘onbemind’ maakt. En doordat de Moringa Oleifera op het noordelijk halfrond nu ook steeds meer bekendheid krijgt als superfood, vinden we het volgende artikel meer dan de moeite waar(d).

Deze term, ‘superfoods’ is tegenwoordig nogal beladen, waarbij het lijkt alsof je, met behulp van blenders en juicers, allerlei producten tot supervoedsel kunt maken.. Terwijl een volledig tot sap gereduceerd gewas vaak niet -normaal gesproken- als eetbaar geclassificeerd is.Maar bij de Moringa-plant is zelfs het gejuicete/geblende sap 100% eetbaar en verteerbaar.

In de vele wetenschappelijke onderzoeken naar de werking van deze Moringa Oleifera komt niet één nadelige bijwerking tevoorschijn. Inderdaad dus.. En doordat ook nog eens de bast én de wortels van de Moringa, bijvoorbeeld in de ayurvedische geneeskunst, gebruikt worden, om allerlei kwalen te helen, mogen we écht wel spreken van een ‘wonderboom’..! Want volgens mondelinge overlevering in de Ayurveda, heeft de Moringa de potentie om maar liefst 300 kwalen te helpen helen.. Dat niet alleen, wist je dat Moringa ALLE essentiële aminozuren bevat, die een mens nodig heeft..? (Isoleucine, Leucine, Lysine, Methionine, Phenylalaline, Threonine, Tryptophan, Valine, Arginine en Histidine (deze laatste 2 zijn essentieel voor baby’s))..

x

x

Moringa Oleifera

* * *

x

x

Van wonderboom tot dagelijkse voeding..?

2014 WantToKnow.nl/.be

x

mineralen vitaminen tabelHet blijkt dat ons dagelijks voedsel steeds minder essentiële voedingswaarde heeft, door de jaren heen veroorzaakt door de monoculturen, die veredeling op uiterlijk en snelle kweekmethoden als doelstelling hebben. Het gaat (ging) er dus steeds meer om, hoe het er ‘cosmetisch’ oogt, dan hoe het energetische voedt..

Een interessante studie bijvoorbeeld, die de historische teruggang van het mineraalgehalte van fruit en groente tussen 1930 en 1987 beschreef, leverde een aantal verbazingwekkende zaken op. Zo bleek dat 1987-aardappelen maar liefst 40% minder kalium bevatten dan de aardappelen, die in de jaren 1930 werden geteeld. En wat dacht je van de volgende armoede..:

 • Wortelen (1987) nog maar de helft van het calcium en 75% minder magnesium..!
 • Tomaten (1987) 90% procent minder koper.
 • Appels (1987) 65% minder ijzer dan vroeger; hetzelfde geldt voor abrikozen.

Reeds in 1987 werd dus al voor zo’n 20 veel voorkomende fruit- en groentesoorten geconstateerd, dat de voedingswaarde lager is dan die van 50 jaar daarvoor.. Maar wat gebeurt er als we nu weer een stapje nemen van 15 jaar, ná 1985..? Dan kom je op de hiernaast staande tabel, waaruit blijkt dat bijvoorbeeld appels in vitamine C-gehalte, maar liefst 80% zijn gedaald..

En de voedingswaarde van gekweekte broccoli blijkt in 30 jaar tijd, in de hoeveelheid mineralen en vitaminen teruglopen nog eens teruggelopen met zo’n 70%..!! (tabel hiernaast).. Waarom dan niet weer eens kijken naar simpel verkrijgbare alternatieven, die nog wél die oorspronkelijke kracht in zich dragen..?

Wist je bijvoorbeeld, dat de dagelijkse consumptie van een paar gram Moringa, ons voorziet van plantaardige eiwitten en natuurlijke mineralen en vitaminen..? De stoffen van deze boom, zijn ook nog eens uiterst makkelijk op te nemen door het lichaam. Moringa bladpoeder is daarbij en bovendien relatief goedkoop t.o.v. andere voedingssupplementen, omdat het een natuurproduct is.

moringa-benefitsIn de meeste gevallen kun je bij gebruik van Moringa als voedingsupplement, de rest van eventuele gebruikte voedingsupplementen zelfs als overbodig beschouwen.

De Moringaboom, werkelijk een wonderboom..
De boom wordt in zijn natuurlijke omgeving tot zo’n 12 meter hoog en groeit zomaar enkele meters per jaar. De boom is ook in staat droge periodes van zelfs enkele jaren (!) te overleven. De bladeren van de boom worden zowel rauw als gekookt gegeten en bevatten ongelofelijk hoge dosis vitamines, mineralen en eiwitten.

Voor langere houdbaarheid kan het blad gedroogd worden en daarbij verliest de stof vrijwel geen voedingstoffen. In het noordelijk halfrond begint Moringa-bladpoeder steeds meer bekendheid te krijgen als superfood, terwijl in tropische gebieden deze boom al duizenden jaren in het alledaags voedsel is opgenomen..
Bij het drogen van Moringa-bladeren gaan enkele vitamines deels verloren, waaronder vitamine C, maar doordat er in het verse blad enorm veel vitamine C zit, namelijk 7x zoveel als in een sinaasappel, valt dit verlies mee.

De enorme peulen die aan de Morniga-boom komen.
De enorme peulen die aan de Morniga-boom komen.

flower-moringaAan de boom komen tot 60cm lange bonen waarin zich de zaden bevinden. Oogst men de bonen in vroeg stadium, de peulen dus, dan zijn deze goed eetbaar en ook in diverse gerechten te verwerken. Deze Moringa-bonen hebben een vlezige structuur en hebben eveneens een hoge voedingswaarde. Ook de bloemen van de Moringaboom (foto rechts) zijn eetbaar en hebben een honingzoete smaak, die wordt gebruikt om aromatische thee van te maken.

Moringa-olie
Naast de voedingswaarde van het blad, geeft de Moringaboom ook olierijke zaden; olie die eetbaar is en koudgeperst wordt. Deze olie wordt in India ‘Sajina’ genoemd en wordt daar vooral als huid- en haarverzorging gebruikt. De olie houdt de huid elastisch en jong en houdt daarbij het haar soepel en vrij van klitten.

In de zon krijg je er een diepere bruining d00r en de vitamine A en E werken daarbij als anti-oxidant. Een godsgeschenk voor arme landen is bovendien, dat de pulp die overblijft na het persen van de olie, ook nog eens als waterzuiveraar werkt en wordt gebruikt..! Een handjevol pulp in een tank vol vuil water laat het water in enkele seconden zuiveren tot zo’n 95%

moringa finest
Een van de weinige Nederlandse telers van de tropische Moringa. Klik voor site!

Er is veel meer te vinden op het internet over deze wonderboom. Maar om je in het kort meer te laten zien over de achtergronden van deze wonderboom, plaatsen we graag even deze kwartier-durende YouTube-documentaire van Discovery-channel, over de Moringa. Helaas niet NL-ondertiteld, maar het is een relatief simpel te volgen verhaal.

x

x

X

moringa vitamines at your doorstep

x

 

 

Advertentie

228 thoughts on “Van wonderboom tot dagelijkse voeding..?

 1. Hoi Cozmic, De laatste paar dagen ben ik hier in de omgeving een paar heerlijk geurende, bloeiende bomen tegengekomen die verdraaid veel op de Moringa boom lijken. Na een beetje speurwerk blijkt het deze te zijn:
  Witte acacia of Robinia pseudoacacia
  http://www.bomengids.nl/soorten/Witte_acacia__Robinia_pseudoacacia__Black_locust.html
  https://www.vreeken.nl/652500-robinia-pseudoacacia
  Hebben deze Acacia en Moringa soms familie overeenkomsten? En zo ja welke? Groetjes, Odette

 2. ik ben al 5 jaar reeds bekend met moringa. 5 bladjes smorgen en 5 smiddags eten en thee drinken geeft veel energie dat door kan werken in de middag.
  Dus ik geloof in moringa is een wonderplant. ik raad iedereen om thee te drinken inplaats van soft (frisdrank etc.).

 3. hallo allemaal,
  Ik wil graag wat positiefs over moringa schrijven.En dan wil ik er ook bij vermelden dat ik vrij terughoudend ben over alles wat mij weer door de een of andere wordt voor geschoteld wat ik weer eens moet proberen. Maar ik probeer het allemaal wel, dus ik ben een beetje wanhopig. Ik heb al alles geprobeerd ondertussen. Ik mankeer ook van alles ben nu 58 jaar en de laatste 8 jaren zijn een hel wat steeds erger werd. Ik ben het zat om ziek zwak akelig misselijk diarree te hebben,en een hele dag moe te zijn, en heel veel pijn te hebben.
  Toen ben ik de moringa boontjes en blaadjes rauw gaan eten. De eerste week dacht ik nou dat is het hem ook niet, maar ik ben het maar stug door blijven eten, want ik vind het niet echt lekker.(bitter van smaak) eind 2e week dacht ik heb niet meer overgegeven en diarree gehad. De 3e week kreeg ik wat mee energie. En het gaat steeds wat beter met mij ik ben nu ook 7 weken verder en ik blijf ook hopen dat het ook wat voor de pijn gaat doen. dus stug door eten maar. Ik onder neem tegenwoordig ook weer eens wat leuks met een vriendin of met mijn man i.p.v steeds maar in mijn bed te liggen omdat je niet weet waar je het moet zoeken van ellende. Ik hoop dat door mijn verhaal er ook mensen zijn die het ook gaan uit proberen, want meer energie krijgen en hebben en je beter voelen is ook al het proberen waard.

  1. Moringa is a natural birth control. Dus niet innemen als je kinderen wilt, het verstoort je eisprong en zorgt voor miskramen.
   Verder is het blijkbaar een uitstekend product…

   http://www.wellnesstoday.com/nutrition/7-things-you-didn-t-know-about-moringa

   3. Moringa is a natural birth control: Moringa, like many other Indian herbs, has been found to be an effective antifertility treatment in both in vitro and animal studies. Therefore, women in their childbearing years should avoid it completely. The plant chemicals in moringa root, (which are more potent than the leaves) have been found to cause a fertilized egg not to be able to attach to the lining of the uterine wall, preventing pregnancy, as detailed in this study. It is unclear whether moringa leaves will have the same affect (simply because there are no studies that disprove this), so it’s best to be precautionary. Once pregnant, there is indeed evidence that ingesting the less potent moringa leaves will cause a miscarriage 100% of the time. Traditional literature indicates that moringa was used as a permanent form of birth control, and even today, in certain parts of India, like West Bengal, it is taken by prostitutes to avoid unwanted pregnancies. So ladies, step away from the moringa until you’re sure you don’t want kids. Women who are not looking to get pregnant and men shouldn’t be adversely affected from moringa leaves. Moringa root should be avoided by all, as it not only prevents pregnancy, but also contains toxins that can be lethal.”

  2. Klopt helemaal, de wortels en de bast worden gebruikt in de ayurvedische geneeskunst, onder andere om slechte of ongewenste zwangerschappen af te breken of na een miskraam de baarmoeder zich sneller te laten herstellen.
   Het blad echter wordt zelfs aanbevolen door artsen en voedingsspecialisten aan zwangere vrouwen omdat het moeder en kind voorziet van alle mogelijke voedingsstoffen. http://thehungerproject.nl/wat-we-doen/themas/moringa/

  3. Over aardappelen hoor je dit zelden: De aardappel behoort tot de nachtschadefamilie, net als de tomaat, de paprika en de tabak. De groene delen van de aardappel zijn giftig. Net als andere leden van de nachtschadefamilie bevat de plant alkaloïden. Aardappelplanten kunnen naast knollen ook bessen vormen, die in tegenstelling tot die van de tomaat zeer giftig zijn. In de bessen worden kleine zaden gevormd. Tussen de verschillende aardappelrassen zijn er grote verschillen in de vorming van bessen.

   Groene knollen door licht bij ‘Parel’
   De knollen zijn eetbaar, maar kunnen ook giftig zijn door een hoog gehalte aan solanine. Daardoor zijn zetmeelaardappels van bepaalde rassen niet geschikt voor menselijke consumptie. Ook als aardappelen tijdens het bewaren worden blootgesteld aan licht, stijgt het gehalte aan solanine. De knollen worden groen en zijn daarna niet meer geschikt om te eten.

   Dagelijk voer waar een bijsluiter op zou moeten zitten 😉

 4. ls ik magnesium en vit b van solgargebruik dan kan ik net zo goed moringa oleifeira gebruiken of niet want daar zit ook mgnesium in

  1. Meggy,
   Ik heb ergens gelezen dat je idd al je voedingssupplementen kunt laten staan als je aan de moringa begint.
   Ik ben t aan t opbouwen, en heb al dingen als calcium , multi vitaminen, en suplement voor overgangsklachten laten staan.
   Ik slaap goed en voel me opgewekt.
   Ben nou pas één week bezig. En ook begonnen met het innemen van de zaden.

  2. Tip: De één vindt de zaden heerlijk en kan er niet genoeg van krijgen, de ander vindt de nasmaak te bitter. Neem na het zaadje een stukje pure chocolade en de nasmaak verdwijnt als sneeuw voor de zon.

 5. TGood afthernoon, de situatie in Frankrijk is zich aan het verkillen, de overheid geeft niet toe, dus gaan we door tot alles naar ? is, uit Chaos ontstaat onze nieuwe wereld, hij probeerd de onderwijs kliek te paaien met een enorme loons verhoging, maar het procentage van mensen die achter hem staan, is sterk zakkende, de premier Minster Valls is volkomen uitgepoept en onvaardbaar in zijn niet echte republiqijnse uitspraken !
  En we blijven het Paaseiland spelen les nuit deboute blijft gaan en vergroten, het volk wil de macht terug uit handen van de zionistische Joden, niks meer of minder !

  1. Goed dat je hier even aan herinnerd, wordt tijd voor het zaaien, als ik het zaad hier ten minste kan kopen ? , die tabellen, een beetje bbbrrr, kun je maar beter niet aan denken, groet Jenne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam *