Advertentie

Tekort? Niks aan de hand, draaien met die geldpers..!


Staatsman, diplomaat én uitvinder Benjamin Franklin kijkt vanaf het 100-dollar biljet verbaasd naar zoveel creativiteit bij de Amerikaanse overheid en de FED..!

Amerikanen hebben een megaprobleem.. Ze hebben een geldtekort, een chronisch geldtekort. Je kunt gewoon ook zeggen dat ze téveel uitgeven, maar dáár willen ze nou net niets van horen, in het land van ‘make-believe’, Hollywood en vooral het land van de ‘onbegrensde mogelijkheden’. Bezuinigen tot op het bot, is feitelijk de enige mogelijkheid om dit tekort op te lossen, óf failliet gaan natuurlijk..

Maar wellicht behoort tot die ‘onbegrensde mogelijkheden’ ook de krankzinnige methode om maar gewoon geld bij te blijven drukken.. Van papier ‘heel gewoon’ waardepapier/geld tevoorschijn te toveren..? Inderdaad, het land van ‘make-believe’..

De vraag is natuurlijk hoe lang deze krankzinnigheid dóór kan gaan..! Er zijn genoeg voorbeelden van hoe het laten draaien van de geldpers, om de economie te blijven stimuleren, om de torenhoge schulden af te betalen,  desastreuze gevolgen heeft gehad voor landen. Het failliet is dan meestal dichter bij, dan economisch herstel..!

Het land van de ‘onbegrensde mogelijkheden’ zit zwaar in de sh*t! Dát kun je wel stellen.. Vandaag kwam het onderstaande  bericht via het Financieel Dagblad ons onder ogen. Lees en huiver hoe de ballon verder wordt opgeblazen.. Geld dat steeds verder uitgehold wordt.. Een dollar waar geen mens straks nog respect meer voor heeft. De enige angst die de FED en de Amerikaanse overheid nu alleen schijnen te hebben, is dat hun geldpersmachines het begeven..!!

We schreven hier al vaker over de krankzinnige dollarfabriek, die Amerika geworden is. De US-dollar wordt steeds verder uitgehold. Kijk eens hier naar het failliet van een land, en hier voor de krankzinnigheid van de hoeveelheid dollars in beeld..

* * * * *

X

Amerikaanse geldpers gaat weer aan..

x

8 september 2010, FD.nl/Martine Wolzak

X

Steeds meer beleggers gokken erop dat de Amerikaanse Federal Reserve toch de geldpers weer aan gaat zetten. Zij bevinden zich in goed, of in ieder geval roemrucht, gezelschap: dat van de Amerikaanse bank Goldman Sachs.

Een nieuwe ronde ‘kwantitatieve geldverruiming’, zoals het creëren van geld door centrale banken wordt genoemd, zou aandelenkoersen hoger zetten. Ook de koersen van de Zwitserse frank en de yen gaan dan mogelijk verder omhoog, net als grondstoffenprijzen en de munten van landen waar veel grondstoffen vandaan komen. Deze beleggingen worden aantrekkelijker doordat de Amerikaanse rente, en dus het rendement op dollarbeleggingen, daalt bij verdere geldverruiming.

Hoe kun je de 'afspraak' die geld is als ruilmiddel, béter duidelijk maken, dan het met pakken tegelijk, ongesneden te laten zien..?

Duizend miljard
Een verbetering van economische data uit de VS vorige week, zoals een meevallend banencijfer, lijkt op het eerste gezicht de kans op geldverruiming te verkleinen. Maar Goldman-econoom Jan Hatzius gelooft daar niet in.

Later dit jaar, of anders begin volgend jaar, zal de Federal Reserve alsnog circa $ 1000 mrd aan Amerikaanse staatsobligaties gaan opkopen om de economie te stimuleren, zo schrijft hij. Volgens Hatzius is er nog steeds een aanzienlijke kans van 30% op een dubbele dip, een tweede recessie in korte tijd. En als dat besef ook bij de Fed doordringt zullen de centrale bankiers ‘zeer waarschijnlijk in actie komen’.

Deflatie
De hoog opgelopen angst voor een nieuwe recessie gecombineerd met deflatie – dalende prijzen – voedde vorige maand al de speculatie dat de Amerikaanse centralebankpresident Ben Bernanke opnieuw zou ingrijpen. Geen vreemde gok, Bernanke heeft een reputatie als voorstander van geldverruiming. Hij heeft er zelfs de bijnaam ‘Helikopter Ben’ aan te danken, een verwijzing naar de econoom Milton Friedman. Die vond dat dalende prijzen eenvoudig te bestrijden waren: centrale banken moesten desnoods geld uit een helikopter gooien, dan zouden mensen meer gaan kopen en de prijzen vanzelf stijgen.

Eén middel van centrale banken om de economie te stimuleren is het verlagen van de rente. Maar het tarief waarvoor banken bij de Fed terechtkunnen, is al extreem laag: 0 tot 0,25%. Dus resteert volgens Goldman alleen de optie om opnieuw de geldpers aan te zetten, door staatsobligaties op te kopen van banken. Het papier komt dan op de balans van de Fed te staan en de banken kunnen het ontvangen geld uitlenen aan bedrijven en huizenkopers.

Eerste stap
Een nieuwe ronde van geldverruiming bleef in augustus uit. Wel besloot de Fed weer langlopende staatsobligaties in te gaan kopen omdat het economische herstel minder vlot verloopt dan verwacht. De inkopen worden gefinancierd met geld dat de Fed ontvangt van hypotheekleningen die eerder zijn opgekocht en die expireren. De geldpers is dus nog niet aan, maar de markt beschouwt het besluit wel als een eerste stap in die richting.

De verwachting dat Bernanke opnieuw zal ingrijpen, is een van de verklaringen voor de huidige verschillen tussen de obligatiemarkten en de aandelenbeurzen. Aandelen blijven al het hele jaar binnen dezelfde bandbreedte. Voor de AEX is dat tussen de 310 en 340 punten. Een vergelijkbare zijwaartse beweging laat de S&P 500 zien. Obligatiemarkten daarentegen prijzen wel al een recessie in, kennelijk is het vertrouwen in het effect van de Fed-maatregelen daar minder groot

Waarschuwing
Econoom Albert Edwards van Société Générale heeft een waarschuwing voor de aandelenbeleggers die hun hoop op de helikopter hebben gevestigd: ‘Ik zie niet hoe kwantitatieve verruiming verschilt van renteverlagingen: beide kunnen alleen tijdelijk de koersen omhoogjagen.’

13 gedachten over “Tekort? Niks aan de hand, draaien met die geldpers..!

 1. Het probleem ligt niet alleen in amerika, dit is wereldwijd hetzelfde, alleen ligt de focus daar. Wees dankbaar voor de geldschepping en de het monetaire beleid zoals dat nu gevoerd wordt…. Het geeft ons de kans om een ander, voor iedereen werkend, systeem in te voeren zodra dit ‘oude’ systeem omduvelt. Want dat zal het vroeg of laat, maar door de geweldige inspaningen van de centrale banken en overheden eerder vroeg.

  Vertrouw er vooral niet op dat, met bijvoorbeeld bezuinigingen of anderzins, dit systeem gered gaat worden (zoals de aanhef een beetje doet vermoeden). Dit systeem is eenvoudigweg niet te redden omdat het principe in zich heeft dat het moet klappen, het is eigenlijk wetmatig.

  Bereid je voor op chaos en help daarna (en tijdens) diegeen die in staat zijn een systeem neer te zetten wat iedereen dient en niet een paar in de top. Waar geld weer een middel is en geen doel. Een systeem waarin rente niet bestaat en fractionele reserve (geld drukken wat er niet is) niet bestaat(dit zijn feitelijk de enige componenten die zorgen voor inflatie, heb je je ooit wel eens afgevraagd waarom alles duurder wordt, terwijl er aan het product feitelijk niets is veranderd….). Hierdoor zal er geen arm meer zijn, maar nog voldoende ruimte om rijk te worden als je dat wilt :-).

 2. De VSA verzuipen in het geldtekort en staatschulden, eigenaardig speculeren de ratingskantoren niet tegen de dollar.
  Voor wat chronisch geldtekort en voor bepaalde zaken nooit
  geldgebrek. Even bepaalde zaken op een rij zetten binnen en buiten
  de Wallstreetbeurs en de lobby’s
  De oorlog in Irak is afgelopen prijskaart 1 biljoen dollar
  De oorlog in Afghanistan is bezig voor X biljoen dollar
  De oorlog met Iran staat op het voorplan T.Blair voor
  X biljoen dollar
  geeft ook blijvende werkgelegenheid!!

 3. Citaat Alvin Toffler (Third Wave)1970
  Geleidelijk het belasten van arbeid verlagen naar belasten kapitaal (arbeid wordt daalt, kapitaal groeit.
  Ergo de oplossing is er al.

  sux6

 4. Citaat Alvin Toffler (Third Wave)1970
  Geleidelijk het belasten van arbeid verlagen naar belasten kapitaal (arbeid daalt, kapitaal groeit.
  Ergo de oplossing is er al.

  sux6

  1. eyy gast, wanneer ga je eens op een zinnige wijze “iets” mededelen?

   Hier word niemand wijzer van, het heeft ook geen toegevoegde waarde want je ontvangt geen reactie en je hebt weinig tot geen interactie met anderen.

   Indien je werkelijk zou willen weten, leren en begrijpen doe dat dan ook in begrijpbare communicatie,middels letters die woorden maken en woorden die zinnen maken die op hun beurt jouw eigen perspectief in verhaalvorm schetsen!

   Nu kom je enkel over als een overstuffed blower die achter z’n pc’tje trippend van de thc mensen moe loopt te maken…

   ’t is maar een suggestie beste Bud budhymann budhy the budhman..

   je weet wel “keep it real”

   http://www.youtube.com/watch?v=6eG78BsGq5s

  2. Léon, ik geloof dat ik het wel heel erg met je eens ben..
   Hé Budhy man..!! Loop niet te kl**ten..

 5. Geld is niks meer dan een controle papiertje om macht uit te oefenenen op een bevolking.Er zit niks democratisch aan dit geldstelsel,wat feitelijk black magic is.Anno 2010 en we geloven nog in fabels.De FED heeft in amerka het geld-drukken over genomen en kan zelf zoveel drukken als het maar wilt.Komt natuurlijk ook door de olie.Door die olie,werden dollars uit het niets gecreeerd.Men betaalde ook in dollars.Dat is ook de reden,waarom de dollar niet gevallen is.Ze kunnen het blijven drukken,zolang men die olie koopt,wat in dollars uitbetaald word.Zodra de olie zal verminderen,of de vraag erna,ook die dollar zal gaan zakken.
  En het amerika leende het geld van andere landen,die nog weinig vertrouwen zien in de dollar.Amerika staat 13 biljoen dollar in het rood.
  Overigens maakt het niet uit,of de dollar in mekaar klapt of niet.Morgen weer een andere munt,zolang de olie maar vloeit.Ook al ben je nog zo rijk en afhankelijk van de olie.Morgen sta je aan de afgrond,als de olie niet meer voorhanden is.En is ook jouw valuta niks waard meer geworden.En niet voor niks bezet amerika,en het westen die bronnen,wat voor een bloeiende economie kan zorgen.

  Iedereen op deze aardbol wat vandaag de dag geboren word,word geboren door de olie,wat deze welvaart heeft gecreeerd.Het is ook verzesvoudigd,sinds men de olie gevonden heeft.Het schokkende moment zal zo aantreden,als de olie aan het opraken is,en je hierzo ca 10 miljard zieltjes moet gaan voeden,wat niet meer te voeden is door olie/brandstof gebrek.
  Ondertussen gaat het toneelspel verder van de verdeel en heers.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.