Advertentie

De leunig beweegt én de treden zitten los..


Sinds 2000 zitten we, economisch gezien, en dus ook menselijk…, in een langdurige economische depressie met af en toe oplevingen. Het lijkt dat het nog allemaal wel in redelijke grenzen meevalt, die depressie.. Want die oplevingen worden natuurlijk wijd verbreid verkondigd, want het systeem moet blijven draaien. Toch? Is er een alternatief..? Jaja, die vraag is voor JOU bedoelt!!

De veelbesproken ‘double dip’ is in feite nonsens, want de reële economie is sinds 2000 alleen maar gekrompen. Centrale bankiers en ministeries van financiën hebben via allerlei kunst- en vliegwerk het schip kunnen blijven laten dobberen, maar uiteindelijk gaat het ten onder… Veel ingewijden verwachten zelfs deze herfst al de eerste marktinzinking en uiteindelijk in juni volgend jaar een nieuw dieptepunt.

Het bronkapitaal van de economie (oorspronkelijk de Gouden Standaard) is zover verwaterd dat het heel ‘systeem’ jaren nodig heeft om weer te herstellen. Dat betekent ook hoe meer ‘reddingsacties’, ‘bailouts’, ‘stimuleringsplannen’ er komen, die allemaal gefinancierd worden met ‘nieuw’, fictief kapitaal, des te verder we in het moeras wegzakken.. Het gaat dus ook steeds langer gaat duren alvorens we uit deze diepe economische misère komen. De  zogenaamde Kondratiev-winter is dus in volle gang; kijk eens naar deze links HIER en HIER.

x

* * *

x

Hoe staan we er nou eigenlijk voor..?

x
De leuning beweegt, de treden zitten los..

x

‘Dankzij’ de bailouts van onze banken is onze nationale schuld opgelopen tot 467% van het BNP, het op één na hoogste percentage ter wereld.   Onafhankelijke economen, financiële experts en bloggers schrijven er al sinds begin 2009 over, en nu begint het eindelijk langzaam door te dringen tot de mainstream media: er komt een nieuwe financiële en economische crisis aan die de vorige van 2008-2009 compleet in de schaduw zal stellen.

Meer nog: de eerste crisis blijkt zoals eerder aangetoond feitelijk nooit te zijn opgelost, maar slechts kunstmatig verbloemd door miljarden kostende bailouts en economische stimulansmaatregelen. Nu dat effect vrijwel is uitgewerkt zullen we waarschijnlijk al in de komende maanden de keiharde -en zeer langdurige- rekening gepresenteerd krijgen.

De Amerikaanse economie is vergelijkbaar met “een dronkaard die blijft doorzuipen… We zijn nog steeds niet begonnen met het medicijn. .”

Het toonaangevende Amerikaanse CNBC begint steeds vaker gehoor te geven van het groeiende leger kritische specialisten dat waarschuwt voor een aanstaande ineenstorting van het Westerse financiële en economische systeem.

Ken Langone, de voormalige directeur van de beurs op WallStreet, omschreef de Amerikaanse economie afgelopen dinsdag als ‘een dronkaard die blijft doorzuipen… We zijn nog steeds niet begonnen met het medicijn. Daar hadden we een paar jaar geleden mee moeten beginnen… de stimulanspaketten hebben het alleen maar uitgesteld.’

Langone wees de groeiende zorgen dat de VS in een tweede recessie terecht komt van de hand, omdat Amerika volgens hem nooit van de eerste recessie hersteld is. ‘Het is geen dubbele dip (recessie), omdat we er nooit bovenop zijn gekomen,’ aldus Langone tegenover CNBC. ‘We werden kunstmatig overeind gehouden. Nu krijgen we een groot aantal problemen voor onze kiezen, en hoe sneller we daar aan gaan werken, hoe beter.’ (hier)

CNBC hield eveneens op dinsdag een interview met Charles Nenner, oprichter en directeur van Charles Nenner Research. Volgens deze financiële expert vertonen de markten talloze aanwijzingen en trends die doen vermoeden dat de Dow Jones index binnen twee-en-een-half jaar tot 5000 punten zal dalen – de helft van de huidige stand. ‘Het ziet er slecht uit voor de komende 10 jaar,’ aldus Nenner, die eveneens een nieuwe ernstige recessie verwacht. (hier)

David Rosenberg, econoom bij beleggingsfirma ‘Gluskin Sheff’, ziet het zelfs nog somberder in. De CNBC-stafschrijver zegt dat dat VS zich in niets minder dan een economische depressie à la jaren’30 vorige eeuw bevindt. Weliswaar is er af en toe ‘goed’ nieuws te melden, zoals een herstel van het BNP en flinke stijgingen op de aandelenmarkten, maar deze zogenaamde tekenen van ‘herstel’ zullen net als zo’n 75 a 80 jaar geleden slechts tijdelijk blijken, en geven slechts een vals geruststellend gevoel.

Rosenberg verwees naar het recente nieuws dat het aantal verkochte huizen in de VS in juni -in tegenstelling tot wat werd gehoopt- op een 15 jarige dieptepunt was beland. Hij concludeerde dat er ondanks alle agressieve pogingen van de Federal Reserve om de economie te stimuleren, een ‘algehele economische malaise’ heerst, waardoor verwacht wordt dat de FED een nieuwe ronde ‘quantitative easing’ -het bijdrukken van geld- zal aankondigen. ‘Als dat je niet met beide benen op grond zet…’(hier)

Laurence Kotlikoff, professor economie aan de Universiteit van Boston, zegt dat de financiële situatie in de VS nog véél erger is dan wordt aangenomen. De officiële Amerikaanse staatsschuld bedraagt $ 13,3 biljoen. ‘Vergeet dat maar,’ aldus Kotlikoff. ‘Het Congres bezigt Enron-boekhoudingsmethoden.’ Enron was een Amerikaanse energiegigant die via boekhoudkundige trucjes jarenlang miljardenverliezen wist te verbergen, totdat het bedrijf in 2001 ineens failliet ging. ‘De werkelijke Amerikaanse schuldenlast -inclusief gezondheidszorg, sociale zekerheid en defensie- bedraagt $ 202 biljoen, ruim 15 x zoveel.’

De officiële Amerikaanse staatsschuld bedraagt US$ 13,3 biljoen.

‘Vergeet dat maar,’ aldus Kotlikoff. ‘Het Congres bezigt Enron-boekhoudingsmethoden. De werkelijke Amerikaanse schuldenlast -inclusief gezondheidszorg, sociale zekerheid en defensie- bedraagt $ 202 biljoen, ruim 15 x zoveel.’

Kotlikoff schreef laatst een opinie artikel voor Bloomberg met de titel ‘De VS is bankroet en we weten het niet eens.’ Dat buitenlandse financiers nog steeds tegen enorm lage rente Amerikaanse schatkistpapieren kopen komt volgens hem omdat zij zich laten leiden door het ‘molshoopje’ dat de officiële schuld is in vergelijking met de wérkelijke schuldenberg. ‘Tenzij de overheid fiscaal orde op zaken stelt zullen ze geld bijdrukken om deze enorme rekeningen te kunnen betalen.’ Hij voorspelt dan ook dat Amerika op termijn te maken zal krijgen met Weimar-achtige hyperinflatie.

‘We moeten een hartoperatie uitvoeren op onze economie,’ waarmee hij wees op noodzakelijke grote hervormingen in de gezondheidszorg, pensioenen, belastingen en het financiële systeem. ‘Tot nu toe hebben we alleen maar pleisters gebruikt, maar die zullen niet gaan helpen.’ Als de FED inderdaad besluit tot quantitative easing dan verwacht hij dat de dollar binnenkort niets meer waard is. (hier)

De bekende investeringsbank Morgan Stanley waarschuwde deze week beleggers dat er zonder twijfel landen failliet zullen gaan vanwege hun staatsschuld. ‘Het is niet langer de vraag ‘of ‘ze hun betalingsverplichtingen zullen intrekken, maar ‘welke’, en op welke wijze dit bankroet zal plaatsvinden,’ schreef Arnaud Mares in een officieel onderzoeksrapport van de Morgan Stanley vestiging in Londen.

‘De staatsschuldencrisis is wereldwijd, en niet voorbij.’

Mares verwacht dat de meeste overheden zullen kiezen voor een ‘zacht’ bankroet, dat bestaat uit het weliswaar terugbetalen van al hun schulden, maar met sterk gedevalueerde munteenheden (ontstaan door het ongelimiteerd bijdrukken van geld, ‘quantitative easing’). Voor Europa is het een teken aan de wand dat landen zoals Griekenland en Ierland de kosten om hun tekorten te blijven financieren al weer zien stijgen. Hieruit blijkt dat internationale financiers nog steeds twijfelen of deze landen wel in staat zullen zijn hun tekorten voldoende terug te dringen. (HIER)

En mocht u denken: ach, Amerika en Griekenland, een ‘ver-van-mijn-bed-show’… Volgens een recent artikel op ‘Financial Edge.com’ is ons eigen Nederland het op één na diepst in de schulden gestoken land ter wereld. Onze schuldenlast bedraagt maar liefst 467% van het Bruto Nationaal Product (BNP). Grootste oorzaak is volgens het artikel de gigantische bailout van onze banken, in 2008 en 2009 verricht door toenmalige Minister van Financiën,  Wouter Bos.

Nederland trad toe tot de Eurozone met een harde gulden, maar zou vanwege de huidige schuld waarschijnlijk geen lid mogen worden,’ dat is nu de conclusie.

Het enige land dat nog dieper in het rood staat is Ierland (997% van het BNP). De anderen vier landen die er financieel belabberd voorstaan zijn achtereenvolgens Groot Brittannië (409%/BNP), Zwitserland (273%/BNP), Portugal (228%/BNP) en Oostenrijk (214%/BNP).

De Verenigde Staten staat officieel op 93%/BNP, maar als uitgegaan wordt van de eerder genoemde werkelijke schuldenlast, dan stijgt dit percentage naar 1518%/BNP en zou Amerika met stip bovenaan staan. (HIER)

Denk dus niet dat de wereldwijde schuldencrisis, als deze eenmaal echt is losgebarsten, aan ons land voorbij zal gaan. De door het huidige in de maak zijnde kabinet voorgestelde bezuinigingen van € 15 a € 18 miljard zullen dan slechts een druppel op de gloeiende plaat blijken te zijn…!

14 gedachten over “De leunig beweegt én de treden zitten los..

 1. Ik vond het al zo vreemd dat wouter bos elke grote betaling aan de banken op vrijdag avond deed zonder instemming van de tweede kamer. En telkens weer met het smoesje dat het even niet anders kon ,volgens mij heeft wouter daarmee de wet overtreden. Hij zou dus verantwoordelijk moeten worden gesteld voor een misdrijf begaan ten tijde van zijn ministerschap. Overigens was het ook wel heel frappant dat b.v. voor de ing enorme bailouts werden geregeld, dus op vrijdagavond ,en dat deze op de maandag opvolgend alweer verdampt bleken te zijn. Opeens is wouter ook uit de publieke politiek gestapt (om meer met familie bezig te kunnen zijn )na dus eerst ons land nog even een forse schuld aan te smeren.

 2. Dat het systeem gaat klappen vroeger of later is inherent aan het systeem als ik de documentaire Money as Debt goed begrijp.

  Echter wat zijn alternatieven:
  Op het volgende forum vond ik wat leuke alternatieve economie ideen. Wellicht goed om ons voor te bereiden zodat de functie van geld als uitwisselingsmedium van producten en diensten wel blijft bestaan in nieuwe vormen als dit systeem wel in elkaar zakt.

  http://permacultuurnederland.org/permaforum3/viewforum.php?f=23&sid=d02b2364467aae9ec5ef027d93564eea

  Vooral STRO lijkt interessant:

  http://strohalm.nl/

  STRO Social TRade Organization ziet het optimaliseren van duurzame mogelijkheden en het ontplooien van ongebruikte capaciteiten van mensen in arme regio’s in ontwikkelingslanden als de basis voor economische ontwikkeling. Er zijn vaak voldoende grondstoffen of agrarische producten. En er zijn mensen die willen werken, kopen en verkopen. Op regionaal niveau is zowel productie als consumptie mogelijk: denk bijvoorbeeld aan goed voedsel of biodiesel.

  STRO ontwikkelt regionale rentevrije handelsnetwerken met een eigen munt voor kleine en middelgrote bedrijven, consumenten en lokale overheden om vraag en aanbod bij elkaar te brengen.
  Deze handelsnetwerken stimuleren gevarieerde en aantrekkelijke productie voor de eigen regio, creëren werkgelegenheid en versterken de lokale economie ten opzichte van de wereldmarkt.

  STRO werkt wereldwijd samen met wijkorganisaties, ondernemersorganisaties, universiteiten, lokale overheden, landbouworganisaties, vrouwenverenigingen, religieuze instellingen.

  1. Het antwoord is altijd bezield en afgestompt op; “Its for all mankind”.

   http://www.youtube.com/watch?v=otvtMfEI_9w&feature=related

   Heel veel die deze uitgangsregel gebruiken waardoor er genoeg mensen er achteraan huppelen, is die ondergrond wel stevig genoeg en betrouwbaar?!

   Niemand die meer twijfelt?! Wie durft, wie onderneemt en wie verdwijnt als het goed mis gaat? wie neemt het voortouw? en wie bekend schuld?

   Daarom altijd voorzichtig zijn op die trap naar boven toe.

  2. Heya Paul, Je schreef;
   ~Het antwoord is altijd bezield en afgestompt op; “Its for all mankind”.~

   Nou heh? Dat maken we liever zelf wel uit, Laat ze maar lekker voor zich zelf spreken met hun eigenwijze snuit.

   Wat dat filmpje betreft:
   Wat een geld verslindende malloot gedoe heh zo’n Astronaut.
   Klootjesvolk entertainment maar wel afwijzend een Psychonaut!
   Lijkt wel S.E.T.I. met hun frequentie radio signaal als valse kaart.
   Buitenaardse Telepatische Wezens hebben geen radio in hun Gaard.
   En wat betreft die trap naar boven gaan lopen.
   Niet te voorzichtig hoor? want je donderd zo naar beneden en mag je hardlopen.
   http://www.youtube.com/watch?v=WZ88oTITMoM

  3. Heya Budhy,

   je schreef en sloot een link naar een filmpje in. Op zich al link. Maar man, wat heb ik (weer)genoten van A Walk On The Wild Side. Was bijna vergeten hoe of het ook anders kan, of zou hebben gekund en dat het uiteindelijk niet uitmaakt hoe of het gaat.

  4. Wat ik bedoelde met dat het soms link kan zijn om een link aan te dragen; daarmee bedoelde ik te zeggen dat het materiaal wat je aandraagt je daarmee door anderen snel mee vereenzelvigd wordt. Dit terwijl soms juist het omgekeerde de bedoeling is of was.

  5. Blij met je reactie ben ik. Iets gemeen hebben, iets met elkaar delen, het van elkaar verschillen van mening, maakt me altijd blij. Ik bedoel; dat delen wij, het verschil van mening. Blij ben ik door jou geworden, juist omdat hoe je reageert mij eens te meer doet beseffen dat ik net zoals jij mens ben. Ik niet jij ben, en jij niet mij bent. Dat we van elkaar verschillen bevestigd omgekeerd eigenlijk alleen dat we hetzelfde zijn. Ik ben niet jij en jij bent niet mij, we verschillen slechts van mening. Voor de rest zijn we hetzelfde, neem ik aan.
   Ik hoop echter dat een mening slechts dan tot stand komt en wellicht gecorrigeerd wordt na afweging van alle informatie ter beschikking afgewogen. Wanneer iemand daarna, na deze informatie te hebben afgewogen, nog steeds meent recht te hebben op een legitieme mening mag je niet uit het oog verliezen dat tijd snel verstrijkt, volgens sommigen sneller dan ooit, dat deze straks nog onze meningsvorming inhaalt. Maw; wat is ’n mening waard wanneer deze wordt ingehaald door de straks weer geldende realiteit…het is straks toch weer obsolete.

  6. Yep zo is het en niet anders we zijn geen saaie salamanders.
   Verschil van mening, doet elkanders zieltje brengen tot verlening.
   Als we allemaal het zelfde waren dan kunnen we gaan navel staren.
   Belangrijk is elkaar accepteren en niet begeren te respecteren.
   Dat is iets wat we kunnen verdienen zonder bazig te screenen

   http://www.youtube.com/watch?v=UD0jQH9OdwQ

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.