Advertentie

YouTube moet kijker-identiteit openbaren..!!


YouTube moet kijker-identiteit openbaren..!!

2024 © WantToKnow.nl/be

*
In de Verenigde Staten hebben federale autoriteiten Google, het moederbedrijf van YouTube, gevraagd, de namen, adressen, telefoonnummers en gebruikersactiviteiten van accounts die bepaalde YouTube-video’s hebben bekeken, bekend te maken aan deze autoriteiten. Dit blijk uit nog niet-openbaar gemaakte rechtbankdocumenten die het zakentijdschrift/website Forbes (HIER) heeft ingezien. Van de niet-ingelogde gebruikers die de betreffende video’s bekeken, in de periode tussen 1 en 8 januari 2023, vroegen de autoriteiten om de IP-adressen.

Het startpunt van een van de onderzoeken is een entiteit die de handle ‘elonmuskwhm’ gebruikt en verdacht wordt van het witwassen van geld door Bitcoin te verkopen voor contant geld. Als onderdeel van het onderzoek stuurden agenten de verdachte links naar tutorials op YouTube over het in kaart brengen via drones en augmented reality-software. Vervolgens vroegen ze YouTube om hen gegevens te sturen over de mensen die die video bekeken. Maar die instructievideo’s waren niet privé en waren al meer dan 30.000 keer bekeken toen de agenten YouTube’s moederbedrijf Google om informatie over de kijkers vroegen.

In een ander geval, dat te maken had met een bommelding, vroegen de autoriteiten om informatie over de kijkers van acht geselecteerde livestreams. Een van die livestreams heeft meer dan 130.000 abonnees..! Het verhaal achter deze actie is, dat de politie een dreigement van een onbekende manhad ontvangen, dat er een explosief in een prullenbak in een openbare ruimte zou liggen. Toen de politie de zaak ging onderzoeken, ontdekten ze dat hun acties werden uitgezonden via een YouTube live stream camera..

De ironie wil, dat het bedrijf GOOGLE nu zélf onderwerp is van mogelijke privacy-schending door derden.

Blijkbaar hadden soortgelijke gebeurtenissen al eerder plaatsgevonden, dus de politie zit ook niet voor niets achter deze boosdoeners aan. Maar het gaat natuurlijk om een principiële dynamiek van privacy; het opvragen van gegevens van zoveel kijkers, waarvan we kunnen aannemen dat veel van hen onschuldige omstanders zijn, gaat in tegen wat privacyexperts redelijk vinden. Dit soort digitale sleepnetten druisen in de VS in, tegen het vierde amendement: ‘Vrijheid van onredelijke zoekacties’.

Dit Vierde Amendement (Amendement IV) van de grondwet van de Verenigde Staten, maakt deel uit van de Bill of Rights. Het verbiedt onredelijke huiszoekingen en inbeslagnames en stelt eisen aan het uitvaardigen van bevelschriften: bevelschriften moeten worden uitgevaardigd door een rechter of magistraat, gerechtvaardigd worden door een waarschijnlijke oorzaak, ondersteund worden door eed of bevestiging en moeten een specifieke beschrijving geven van de plaats die moet worden doorzocht en de personen of dingen die in beslag moeten worden genomen.

“Niemand hoeft bang te zijn dat de politie aan de deur klopt alleen maar vanwege wat het YouTube-algoritme te bieden heeft.”
Albert Fox-Cahn, uitvoerend directeur van het Surveillance Technology Oversight Project

Albert Fox-Cahn, uitvoerend directeur van het Surveillance Technology Oversight Project (STOP) zei:

“Niemand zou bang moeten zijn voor een klop op de deur van de politie, alleen vanwege wat het YouTube-algoritme serveert. Ik ben geschokt dat de rechtbanken dit toestaan.”

Volgens de documenten die Forbes heeft gezien, heeft de rechtbank het bevel verleend, maar Google gevraagd het niet openbaar te maken. We weten op dit moment niet of Google gehoor heeft gegeven aan het verzoek om informatie. Google woordvoerder Matt Bryant vertelde Forbes:

“We onderzoeken elk verzoek op juridische geldigheid, in overeenstemming met de zich ontwikkelende jurisprudentie, en we duwen routinematig terug tegen te brede of anderszins ongepaste verzoeken om gebruikersgegevens, waaronder het volledig bezwaar maken tegen sommige verzoeken.”

STOP veroordeelde (HIER) het Amerikaanse Ministerie van Justitie voor het verkrijgen van een bulkbevel om elke YouTube-gebruiker te volgen die de volledig legale video’s over kaartsoftware voor drones had bekeken. John Davisson, senior counsel bij het Electronic Privacy Information Center, vertelde Forbes:

“Wat we online bekijken kan zeer gevoelige informatie over ons onthullen – onze politiek, onze passies, onze religieuze overtuigingen en nog veel meer. Het is redelijk om te verwachten dat wetshandhavers geen toegang krijgen tot die informatie zonder geldige reden. Dit bevel zet die aanname op zijn kop.”

Bevelen zoals deze maken van onschuldige mensen verdachten om geen andere reden dan het bekijken van een volkomen legale video. De YouTube-bevelen zijn vergelijkbaar met geofence-bevelen, waarbij de rechtbank een huiszoekingsbevel uitvaardigt om rechtshandhaving toe te staan een database te doorzoeken om alle actieve mobiele apparaten binnen een bepaald gebied te vinden.

Met deze bevelschriften wordt de angst dat bepaalde online zoekopdrachten of je kijkgeschiedenis je op een of andere lijst zetten, werkelijkheid. Het moedigt gebruikers ook aan om een VPN te gebruiken voor zelfs de meest onschuldige activiteiten en ontmoedigt YouTube-bezoekers om in te loggen. Het is onduidelijk of Google heeft meegewerkt of nog gaat meewerken met de federale autoriteiten, om de gevraagde informatie over te dragen.

* * *

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.