Advertentie

Orbs, zie jij ze ook vliegen..? (+ updates!)


Orbs, wat zijn nou weer ‘Orbs’..?
x

Wikipedia schrijft over deze Orbs:
‘Orbs is de populaire naam die gegeven wordt aan typische cirkelvormige witte, of doorzichtige vlekjes die verschijnen op foto’s. Het woord orbs komt van het Latijns woord Orbis, dat kring of cirkel betekent.  ‘Orbs’ blijken ballen, diamanten, of vegen van licht te zijn, met een afwisselende grootte op de afbeelding van een golfbal tot een basketbal. Soms laten ‘orbs’ een spoor na zodat het lijkt of ze in beweging zijn.’

Verklaring

De eerste denkwijze bekijkt het als een heel duidelijk gevolg van een flits reactie op stofdeeltjes, insecten of vochtdruppels in de lucht die voor de camera komen. Het zijn dus natuurlijke oorzaken die voor de vertekening van de foto zorgen. Dit verschijnsel komt vooral voor bij camera’s met ingebouwde flitser, doordat de flitser dicht bij de lens zit.

De tweede denkwijze is totaal tegenovergesteld; de ‘orbs’ zijn een paranormaal verschijnsel en niet van natuurlijke oorzaak. Sommigen beweren dat orbs enkel op een bepaalde plek verschijnen, of aangetrokken worden door menselijke activiteiten (zeker als deze activiteiten rond kinderen draaien).

Op publieke plaatsen, overal waar mensen foto’s kunnen nemen zouden dus orbs verschijnen.De mening is al fel verzwakt dat men enkel orb-foto’s kan nemen in verlaten huizen (spookhuizen), toch zijn er strekkingen die beweren dat ‘orbs’ een soort ’toestellen’ zouden zijn van vreemde wezens die het menselijk gedrag observeren.

* * *

x

Orbs, zie jij ze ook vliegen?
x

(klik voor lead naar Bol.com)

Volgens Diana Cooper & Kathy Crosswell, die het boek schreven: ‘Verlichting door Orbs; lichtbollen op foto’s – wat komen ze ons vertellen?’ , zijn Orbs:

‘Energiemanifestaties die ons voorbereiden op de spirituele transformatie in 2012. Op weg naar verschuiving naar de 5e dimensie en hemelvaart (Ascension)”. Ze lijken vooral te verschijnen bij fijngevoelige mensen en spirituele, kunstzinnige gebeurtenissen met een hoogfrequente energie, waar de sluiers dun zijn. De Orbs kunnen vaak ook worden opgeroepen door alleen al de intentie’.

In het boek wordt bij 40 kleurenfoto’s van krachtige lichtbollen door de schrijfsters een uitleg gegeven, ten aanzien van hun identiteit en hun betekenis met onderscheid naar frequentie en sterkte.
De zwakste Orbs zijn lichtlichamen van elementalen, zoals feeen, en geesten van overledenen. En de sterkste Orbs zijn engelen (die zo de aandacht vestigen op hun aanwezigheid), Opgevaren Meesters of incidenteel een wezen uit andere galactische dimensies dat op reis is.

Een andere soort orb draagt gecodeerde (symbolische) boodschappen uit onzichtbare werelden, die soms als een soort inter-dimensionale gateway deuren openen naar andere werelden en verre sterrenstelsels. Veel oefeningen, gebeden en aanroepingen leren de lezers zelf contact te maken.’

Foto’s
Hoe de verklaring van Orbs ook is, de vraag is of het er eigenlijk toe doet, om ervan te mogen en kunnen genieten..! Op onze oproep, hier op WantToKnow, of lezers weleens Orbs hebben gezien en/of gefotografeerd, kwamen een aantal mails binnen met foto’s. Deze plaatsen we hieronder en we zijn bijzonder onder de indruk; het zijn werkelijk prachtige plaatjes die een verbazingwekkende impressie van de dagelijkse aanwezigheid van Orbs tonen.

De plek waar de Orbs gefotografeerd worden, is vaak zodanig, dat je er wél een intelligentie achter kunt vermoeden, zonder er al te wetenschappelijk naar te hoeven kijken en dit te meten. Kijk hieronder bijv. naar de foto van de kat die slaapt en waar de Orb zich rustig bovenop genesteld lijkt te hebben. Of naar de foto van de kinderen op de bank, waar het juist lijkt alsof de Orb op het zwarte T-shirt is gedrukt! Orbs lijken zich juist buiten ons spectrale lichtwaarnemingsveld op te houden, waardoor wij ze niet met het blote oog kunnen waarnemen. (Tot op heden hebben we ook nog niets kunnen lezen van mensen die ze wél kunnen zien!)

Oproep
Dit artikel is een dynamisch artikel, waarbij we ook jou oproepen om foto’s te bekijken, die je wellicht hebt liggen en waarvan je denkt of weet dat er Orbs op staan. Stuur ze naar ons toe met de mail (contact@wanttoknow.nl) en we plaatsen ze, bij gebleken geschiktheid, bij de bestaande foto’s hieronder. Hier zijn de foto’s:

Frank K.: “De foto is gemaakt op een ochtend in Winterberg Duitsland. Die ochtend, een paar uur voor het maken van deze foto, had ik in mijn gedachte een wens uitgesproken om eens iets bijzonders te fotograferen. Met het blote oog was op dat ogenblik niets te zien doch later bij thuiskomst vielen mij deze……tja vreemde verschijnselen op. Ik maakte de foto en voor mij kwam de wind van links!”
Orb boven rechterschouder Alex Collier, foto uit ons artikel over de maan. (klik voor artikel)
Monique O.: Op de dansvloer tijdens een feestje; hoe later op de avond en hoe gezelliger, hoe meer orbs er op de foto’s verschenen…”
Carola RvD – Orbs bij bloesemflesjes
Ierland elvenkring – Orbs
maurice vdw – orb
maurice vdw bijgesneden detail
Orbs – Ineke van L
Orb – Margareth L
Anne – 2x Orbs tijdens klussen
Anne – Orb in deuropening (klik op foto voor hele serie in huis)
Orbs thuis donkere wolken – Anna vdH
Orb tijdens huisinspectie Turkije – Anna vdH
Orb op vliegveld Antalya – Anna vdH
Orb bij vlieg – René B
Orbs in huiskamer bij stoel en onder tafel – Pieter J
Orbs – Viviane D
Lia K – Orbs in Peru
Lia K – Orbs in lucht tijdens terugvlucht uit Peru
Lia K – Orbs bij waterval Turkije
Lia K – Orb in Marokko
Bloem en orb – René B “Mijn mooiste orb foto voor u. Tijdens het maken van de foto zag ik de orb al in mijn zoeker en heb ik daarop scherpgesteld. Het lijkt net als een schematische weergave van het zonnestelsel met bollen in orbit.”
Orbs in graancirkel Standaarbuiten 2010 – Martiin H
Jeannet V: “1994 Frankrijk; opname met analoge camera. Zie de grillige witte vlek bij mijn hoofd, hij lijkt transparant want ter hoogte van mijn shirt is het ´fenomeen´ ook blauw. Er lijkt een soort ´uitloper ´links bij mijn schouder te zijn. Het ´fenomeen´ is ook op het negatief te zien. Een technische fout of natuurlijke oorzaak lijkt er niet te zijn. Mocht iemand hier een nadere verklaring voor hebben dan hoor ik het graag.”
Michael Roads – Orb tijdens presentatie
Herman vdB – orb huiskamer
Michael B – orb
Orbs kathedraal – Angelique V
23 4 2008 van Dijk – Orb
Jan J – Orb 2 schoolfoto
Jan J – Orb op T-shirt
Ina S – Orb op onze kat
Richard P Orbs boven het ijs
Richard P Orb op het ijs (2)
Anne D Tuinfeest in de avond
Anne D tuinfeest foto enige seconden later.
Renate K Schiermonnikoog 2007
Renate K Mei 2010
Renate K Mei 2010 (2)
Renate K mei 2010 (3)
&nsbsp;

Advertentie

185 gedachten over “Orbs, zie jij ze ook vliegen..? (+ updates!)

  1. Deze foto lijkt me pollen, heb dit uitvoerig getest… schud een struik en flitsen maar…

   weten we wanneer dit genomen is?

  2. De laatste 4 foto’s zijn overduidelijk reflecties in de lens als gevolg van tegenlicht opnamen. Bij de eerste 2 foto’s staat de zon rechtsboven en de reflectie (orb) linksonder, bij de laatste 2 staat de zon linksboven en de reflectie rechtsonder. Dat de structuur in de reflectie op alle 4 foto’s hetzelfde is zegt ook genoeg.
   Nix orb dus wat betreft deze foto’s!

  3. En dat is DE waarheid, of JOUW waarheid..? Als je achter (of voor) jouw reflecties (..) gewoon de term ‘volgens mij’ plaatst, krijgt je hele reply een andere energie. Een soort Orb-energie zeg maar, lief, licht; maar vooral bespiegelend en niet dwingend.. Maar, inderdaad, dat vind ik dan weer..

  4. Ik ben geen fotograaf, heb helemaal geen verstand van van het vastleggen van waarnemingen op ‘de gevoelige plaat’. Ik weet wél dat ikzelf een ‘Camera obscura’ ben en het fenomeen Orbs is door mij waargenomen en vastgelegd. Hoe dit te bewijzen? Hoeft niet..zien is geloven en nee, geen gezichtsbedrog.

  5. En zo is het precies zoals het goed voelt voor mij. De Orb op de bloem ‘says it all’..!

  6. Versie 2.0: A ‘second hand experience’ is maar net wat men je wil doen laten zien. Bedrog is met huidige technieken niet zo moeilijk te realiseren.

  7. Marcel,

   Ik ben het met je eens dat het opmerkelijk is dat er twee foto’s van Renate op precies dezelfde plek in dezelfde vorm een “orb” hebben. Het lijkt bijna wel of er in de camera een schimmel op de lens zit.

   Nog opmerkelijker vind ik dat op alle foto’s de “orb” op de voorgrond is en dat achterliggende objecten altijd er doorheen zichtbaar zijn.

   Behalve dan bij de bloem! Daar bevindt de orb zich achter het onderwerp.

   Wie heeft er nog meer een foto met een Orb die zich achter een onderwerp bevindt?

   En ik hoop ook nog op de pollenfoto’s van pacifist….

  8. Beste GuidoJ.
   Er zijn ‘wat mij betreft’ meerdere waarheden maar de ene waarheid is meer waar dan de andere.
   Tussen de eerste twee foto’s van Renate K zit zo’n 3 jaar en de reflecties (ik blijf ze toch zo noemen) zijn exact hetzelfde, er zit in beide zelfs een rond vlekje. De belichting van beide foto’s is van dezelfde orde: gedeeltelijk tegenlicht, de zon ongeveer in dezelfde hoek. ‘Ik vind’ dat je wel heel veel fantasie moet hebben om hier toch een bovennatuurlijk verschijnsel in te zien.
   Ikzelf heb ook wat foto’s met ‘orbs’ daarop en heb ze eens bewust gemaakt door vlak voor het maken van de foto een klap op een wat stoffig kussen te geven, het barstte op die foto van de ‘orbs’.
   Ik heb niet zo’n heel hoge pet op van de gevestigde wetenschap maar het kan ‘wat mij betreft’ geen kwaad om verschijnselen als deze eerst door een wetenschappelijke bril te bekijken en daarmee het kaf van het koren te scheiden. Daarmee voorkom je een hoop onnozel zweverig gewauwel met als resultaat dat niemand je meer serieus neemt. Hoogst schadelijk voor de groep mensen die zich oprecht interesseren voor fenomenen die ‘out of the box’ zijn.

 1. foto’s van anne D vroeg in de avond en later in de avond scheelt maar ’n paar minuten, dus ben ik niet helemaal overtuigt, ook als je naar de 2 laaste foto’s kijkt zie je de Orb precies op dezelfde plaats in de foto. Dan denk ik aan stof op/voor de lens.

  1. @guido ik denk dat jason hier gelijk heeft gezien de wolkenstructuur en de ondergaande zon meer dan een half uur is het imo zeker niet. Waarmee ik echter geenszins wil ontkennen dat orbs bestaan, en gefotografeerd kunnen worden. Ook vind ik het minuten verschil geen indicatie voor het wel dan niet bestaan van orbs.

  2. Beste Jason en Marcel W. Helaas zie ik nu pas de reacties op mijn foto’s. Ik had Guido een berichtje gestuurd nadat ik mijn foto’s zag staan. Na het bericht verstuurd te hebben kreeg ik de reacties te zien. Bij deze dus jullie hebben gelijk dat de foto’s vlak na elkaar zijn gemaakt. Maar dit is wel het resultaat. Ik vond het opmerkelijk al die bollen op de eerste foto. En heb het daarom ingestuurd. Ik kom het regelmatig tegen op mijn foto’s.
   vriendelijke groet Anne

  3. Marcel, ik denk dattie gekeken heeft naar de eigenschappen van de foto.. En daar staat een paar minuten tijdverschil op. Vandaag dus, toen ik de foto’s uploade. Ik zal Anne vragen of ze de tijden even wil opgeven van de originele foto’s..

  4. Als je kijkt naar orbs, dan kijk je altijd naar de details in de orbs en of die afwijkend van elkaar zijn, ook de lokatie en de omstandigheden zijn idd van belangen, niet altijd alles is dan gelijk ook maar een foto met een geheimzinnige orb er op, vlekje of stofje of waterspatje op de lens doet dezelfde orb ervaring op.

   Maak je nu een reeks van verschillende opnames achter elkaar met een verschillende orbs in grote en kleine afmetingen die ook nog eens in beweging zijn dan wordt het intressant, je kan dan vaak aan details en kleur aspecten dingen uit de orbs vandaan halen die bijzonder zijn.

   Ik hou me liever bezig met een ‘will ‘o the wisp’ ervaring.

 2. Ok. Ik ben prof. fotograaf. Ik maak zeker 25.000 foto’s per jaar. Ik heb dit nog nooit gezien op mijn foto’s, hoe kan dat? Vliegen die Orbs hard weg van mij?

  Dit is gewoon fotosjop gepruts.

  1. Lekker hè Patrick? Met de term ‘fotoshop-gepruts’ dit ‘quasi-prof.’ af te doen? Maar als je je maar opgelucht voelt, daar gaat het om. Verdiep je er anders eens in.. Vreemde reactie. Kijk je eigen foto’s eens goed ná man. En kijk eens op het internet, het wemelt er van de orbsfoto’s filmpjes etc.
   Of is het pure ‘Ontkenning’; de eerste stap bij een heftige mededeling.. Dat kán niet wáár zijn.! Zou dat ook nog kunnen misschien..? Probeer er gewoon met open-mind naar te kijken, zonder meteen te oordelen..!

  2. dat komt waarschijnlijk omdat jij weet wat je doet wat fotografie betreft, het is stof, pollen, reflectie, vocht, insecten te lange sluitertijden of de gewoon goedkope apparatuur….

   Mensen doe normaal, dit beschreven en verklaard.

  3. Gelukkig opgelost allemaal! Niet dat er een probleem was, maar als dat er was, is het opgelost.. Dank voor je gefundeerde en waardevolle bijdrage.

  4. Hey Patrick!
   Wat ik niet snap is dat orb-foto’s altijd met flits gemaakt zijn. En altijd met een digitale compact camera.
   Een analoge compact camera (heb er een stuk of wat, ik hou van film) met ingebakken flitser lukt het je niet mee.
   Een dSLR, daarmee lukt je dat ook gewoonweg niet. Niet met de ingebouwde flitser, niet met een externe.
   Ik heb toevallig een compact camera met de mogelijkheid tot aansluiten van een externe flitser (Ricoh GX100) en heb daar wel eens mee geëxperimenteerd.
   Ding op statief, in een kamer. En dan foto’s maken zonder flits, met ingebouwde flits op een aantal standen (rode ogen, synchro etc.) en met externe flitser (recht naar voren, met diffuser en bouncen via plafond).

   Vond het wel opvallend dat er wel sprake was van ‘orbs’ met de ingebakken flits, vooral in de ‘auto’ stand, terwijl met de externe flitser, hoe ‘ie ook gericht stond, geen orb te bekennen was.

   Ik sta open voor heel veel spirituele dingen, ben zelf bekend met astraal reizen en ben op bijzondere plekken geweest zonder mijn lichaam mee te nemen.
   Daarmee wil ik zeggen dat ik niet alles onderuit wil halen.
   Maar ik sta ook heel goed mijn mannetje achter de camera, zowel digitaal als analoog.

   Orbs? Quatsch, als je ’t mij vraagt.

  5. Hoi patrick,

   zoals de waard is vertrouwt hij zijn gasten.
   Kijk maar een naar je wijsvinger als je wijst naar iemand, je ziet dat er dan drie vingers naar jezelf wijzen.
   Eerlijkheid duurt het langst.

  6. Geen camera voor nodig mensen, zie ze vaak ook met het blote oog.

   En als je met camera’s aan het spelen gaat kijk eerst dan eens goed naar het roodfliter wat in de camera weg gebakken zit, deze is per kwaliteit enorm verschillend per merk en model.

   Een beetje hunter die helemaal leuke foto’s zou willen schieten kan zijn roodfilter er uit laten halen waardoor er tijdens elke foto dingen te zien zijn die niet verklaar baar zijn.

   Daar naast is er van alles, je kan rontgen, gamma, infra rood, tv en radio signalen ook niet zo maar horen en zien, daarvoor heb je apparatuur nodig voorzien van het juiste kristalletje, anders kan je niks ontvangen, dit zijn allemaal elementaire dingen die mee spelen.

   Heb je dan geen 1 van deze bovenstaande kinderziektes in je zelf of in je apparatuur zitten dan heb je toch wel een kaliber van een probleem te pakken, je bent dan veel te saai en te gezond bezig.

   Pak je Canon EOS 5D en schiet eens wat 5D foto’s ermee.

  7. Jaja, Paul en die technische verklaring zou dan ook nog eens ‘plaatsvinden’ precies boven die kat, of op dat T-shirt van die jongen..? Kom op mensen, beetje meer 6D ajb.. 🙄

  8. Guido

   Misschien moet je ook eens je 3de oog eens wat meer technisch opzetten dan weet wie wat zegt, je bent altijd zo snel in je manier van handelen en later hoor ik je altijd ineens weer iets anders zeggen.

   Maakt me niet uit wat je zegt hoor, maar wat ik aan geef ik gestoeld op ervaring en gedeeld met andere vakfotograven die met opnames aan kwamen zetten van hey heb ik jou daar.

   Want jou yello warrior zijn is meer een blauw aapje lopen.

   5D Hug.

 3. Beste Guido

  Ik zag mijn foto’s op de website staan. Er staat dat ik de 2e foto later op de avond heb gemaakt, maar de foto’s zijn vlak na elkaar gemaakt. (dit kun je ook zien aan de wolkenformaties. Ik heb de foto met de orbs eerst gemaakt, zag toen dat er allemaal “vlekken” op zaten en heb meteen de 2e foto (bijna zonder orbs) gemaakt.

  hartegroet Anne

  1. Beste Anne,

   Zou je ook kunnen vertellen met wat voor camera de foto’s zijn genomen? Digitaal neem ik aan, maar wat voor type en merk?

   Wat opvalt is dat de eerste foto met orbs, veel contrastrijker is. Het is inderdaad aan de wolken te zien dat de foto’s op ongeveer hetzelfde tijdstip genomen zijn en beide met flits.

 4. Het fenomeen Orbs is voor mensen eigenlijk niet te omvatten.
  Woorden en taal reiken niet genoeg om Orb’s juist in te schatten.
  Op foto’s kan men vocht en stofdeeltjes zien maar ook echte bovendien.
  Kijk naar het woord Orb’s het begint met een cirkel en Orbit betekent baan.
  Buddhi is spirituele intelligentie en Or-B heeft goud(Or)in de naam.
  Dus Orb’s kunnen intelligente spirituele deeltjes zijn
  die vaak als een ufo plasma-kapseltjes om een spirit deeltje zijn.
  Strassman heeft het over een SpiritMolecuul en Ectoplasma is de bron van dit Orb moduul…
  Hier zie je 3 met een duidelijke achter sjamaan Don Sebastian’s z.n nek.
  http://i1210.photobucket.com/albums/cc411/Budhymann/WTK-Orbs.jpg?t=1295446174
  En hier 1 onduidelijk achter mijn nek wel echt maar bewerkt aan draadjes.
  http://i1210.photobucket.com/albums/cc411/Budhymann/ORBUD.jpg?t=1295446539
  En hier een groene
  http://i1210.photobucket.com/albums/cc411/Budhymann/GreenMann.jpg?t=1295446677

 5. ik heb ze nog nooit gezien maar heb er over gedroomd het leken wel van die kinderlampion dingen van papier met geel licht van binnen.dus wat dat betekend is mij een raadsel.

 6. Die foto’s zijn volgens mij vaak nep.
  Zelf nog nooit zoiets op de fot gekregen.

  Die bolletjes zijn er altijd. Als ik mijn ogen anders stel en mijn energie richt op, zegge pijnappelklier, dan zie je ze rondzweven, bewegen, zelfs ineens in je schieten en, aha! idee komt op. Ook kunnen ze alle kleuren aannemen maar zie ze vaak in het wit, soms ook groen, blauw, oranje, paars, rood.
  Het leven is mooi, Tao en kwantum fysica komen bij elkaar.
  Er is meer, eindeloos veel meer.

  1. @ martijn
   Als ik mijn ogen anders stel en mijn energie richt op, zegge pijnappelklier, dan zie je ze rondzweven, bewegen, zelfs ineens in je schieten en, aha! idee komt op.
   Dat idee komt dan dus niet uit je zelf vanzelf? stel je daarmee het “bolletje”niet boven jouzelf.
   Je hoeft daar niet op te antwoorden maar denk er eens over na.

  2. Zou kunnen, het is een waarnemen. Of het werkelijkheid is (nou, dat is niks wat je kan waarnemen), of wat te vertellen hebben, soms wel en soms niet. Het is maar zoals je het ziet.

   Het diepere gevoel van zijn van alle dingen is één.
   Hier richt ik me graag op, liever dan op dualiteiten.
   Het is een keuze. Negativiteit is dan ook heel makkelijk te herkennen, het is onnatuurlijk, helaas…

  3. Verdraai je licht niet, dan veranderen ze in grijs/zwarte bolletjes, worden zwaar, voor degene die ze maakt en voor degene die ze (wil) ontvangen.

  4. @ martijn je hebt een wezenlijk punt te pakken als je het over gevoel gaat hebben. Alleen realiseer je dat werkelijk gevoel uit jezelf voort komt en niet een emotie vertegenwoordigt maar een weten. Het is dan ook uit dit gevoel als ik zeg dat ik je in dualistische termen hoor spreken ,vind ik wel jammer.
   Je lijkt je denken onder woorden te willen brengen en niet je gevoel, ook je eigen woorden verdrinken onder die van anderen zo lijkt het. Dat was heel anders.

  5. Hier komen we op een punt. Er komt van alles in mijn ruimte, het weten, zoals jij het noemt, filtert de dingen hier uit waar die wat mee kan, de rest kan weg.

   Alle mooie verhalen blijven onzin zolang we ze niet doorvoelen.
   Gaat het dan om het verhaal, de woorden, of het gevoel, de waarheid?

  6. @ martijn het gaat hier niet om mijn antwoord maar het jouwe dus wat denk jezelf?
   en met doorvoelen lijk je zelf een spoor uit te zetten,je volgt het alleen niet imo.

  7. Ja ja, dus er wordt over mijn manier van schrijven door jou een oordeel geveld dat ik meer mijn gevoel zou moeten beleven.
   Heel knap, heel knap. Kan tot op zekere (waarneembare) hoogte maar werkelijkheid is heel wat anders. In werkelijkheid kunnen we onze meningen veranderen als een blad aan een boom. Over een uur is alles weer anders maar de werkelijkheid, de achtergrond van alles, blijft hetzelfde. Het is niet goed en niet fout, het is fantastisch.

  8. zeker niet alle orbs zijn nep, zelf heb ik een foto waar orbs zichtbaar zijn. En laatst in de nacht zag ik een flinke energiebol met mijn blote ogen en gaf een warm tintelend gevoel. Ik voelde me er ook relatief fijn bij.

  9. Martijn
   Ik vel geen oordeel over jou ik heb er wel een mening over maar dat is de mijne en geen oordeel. Als dit jouw weg is prima, ik kan je alleen daarop niet volgen. Mijn weg is toch een andere lijkt het . Is dat goed is dat fout? Wie zal het zeggen ik denk alleen dat het een andere weg is ,that’s it.

  10. Ja, jouw weg is dan zeker van WEL iemand zijn die WEL weet hoe die zijn hand beweegt en ik ben iets wat zegt NIEMAND te zijn en niet werkelijk WEET hoe die zijn hand beweegt.

   De weg zit in de waarnemer, je bent niet de waarnemer, niet je hand, niet je hersenen, persoonlijkheid met illusies, etc.

   Je BENT gewoon. En al die karakter eigenschappen komen daar in op. Er is niemand voor nodig. Iemand is een persoon, leuk om woorden zo te gebruiken maar er klopt geen snars van.

   Jij en ik, zijn al woorden die illusie zijn.
   Als jij of ik het dan over liefde of waarheid of wat dan ook hebben, dan is het illusie. Alleen de essentie die het in woorden vat omdat ie het niet anders verwoorden kan, is echt.
   In essentie zijn we allen één.

  11. @ martijn
   Jij lijkt te oordelen wat mijn weg is( of dat in ieder geval in te vullen) , van mij mag je ik kan me daar alleen niet in vinden . Vind het ook niet nodig jouw weg te oordelen ( dat lijk je ook zelf te doen) Ook voel ik agressie in je betoog,dat kan mijn perceptie zijn . Wil alleen zeggen dat ik niet je vijand ben en ook geen strijd zoek met je. Je bent vrij om je eigen perceptie te hebben .
   Evenals ik dat ben ( ik ben geen illusie in mijn perceptie )Bovendien als wij een zijn hoe kan dan zo’n verschil van inzicht bestaan is dat niet wat schyzofreen?

  12. Alle waarneming is schyzofreen Marcel, ergens.
   Dat ik me aangevallen zou voelen komt meer door gisteren, toen ik van alles over me heen kreeg toen ik zei niemand te zijn.

   Ik wil niemand meer zijn daar dat oude iemand me alleen maar in de weg zat altijd. Zonder hem gaat alles vanzelf, kan ik genieten, is er geen spanning en stress meer. Alleen nog gezonde spanning zodat ik in leven blijf, er uiting gegeven kan worden, m’n werk kan doen (veel beter als eerst).

   Het gaat vanzelf, het is de transformatie van weten naar zijn voor mijn gevoel.

  13. Martijn
   Waarom dan een agressieve toon aanslaan( die ik helemaal niet van je ken ) tegen mij ? heb ik je gisteren onder de voet gelopen dan? Kan me niet herinneren, dus is je toon volgens mij misplaatst.

  14. Het gaat ergens om iets waar we niet gelijk in zijn, dat kwam gisteren op toen ook jij zei dat je heel goed weet hoe je je hand over de piano beweegt. Ik zeg je, dit weet je niet.
   Werkelijk, weet jij hoe je je bloed door je handen laat stromen, hoe je zenuwen en spieren aan te sturen?
   Echt, ik geloof er geen barst van, het gaat vanzelf.
   Als jij achter een piano kruipt, komen er gedachten op die anders niet op komen, gevoelens die andere frequenties aanvoelen e.d. en je zenuwen zijn al aangemaakt.
   Het is allemaal biochemisch bepaalt en er is niets werkelijks als een jij en een ik.

   Creatie komt uit de bron, niet uit een iemand.

  15. @martijn
   als piano spelen vanzelf ging waarom heb ik dan 8 jaar les genomen om mijn spieren en zenuwen aan te kunnen sturen in mijn handen ? dan had ik bach en beethoven gelijk kunnen spelen . Bovendien zo’n verschil in inzicht is geen reden tot agressie.

  16. Heb jij lesgenomen of werd er les gegeven aan je instrument(en).
   Agressie is iets wat opkomt. Agressie is iets wat een ander bestempeld als agressie. Ik ben niet agressief, al kan de boel soms wel wat oplaaien. Doorschieten in agressie gebeurt niet veel meer bij mij. Al zit het ook in het karakter hoor, dat ik agressief kan overkomen. Wees niet bang, ik ben het maar.

 7. Bij de foto’s van het huisfeest:
  ~~~~~~~~~~~~~~
  Beste Flits ik heb een Sony Cybershot 10.1 pixels DSC W170
  Beste Pacifist Ik heb de foto’s genomen op 8 augustus 2009 tijden zie onder

  Jammer dat het allemaal niet goed is overgekomen. De foto’s zijn vlak achter elkaar genomen.Ik heb er niet aan gedacht dat ik de 2e foto (voor mezelf) lichter had gemaakt om de personen te zien. Hierdoor lijkt het alsof ze vroeger op de avond zijn gemaakt.

  In werkelijkheid zitten er dus seconden tussen de foto’s
  foto met Orbs (genomen 21.12.05 uur) is origineel
  volgende foto (genomen 21.12.22 uur) is lichter gemaakt om mensen te herkennen

  Ik hoop dat e.e.a. zo wat duidelijker is.
  vriendelijke groet Anne

  hartegroet Anne

  1. Zelf heb ik ook wel eens van iemand een foto bewonderd met een Orb erop. Ik kan me echter niet meer herinneren of dat al een digitaal cameraatje was of één met een filmpje erin.
   De foto van Jeanet V. lijkt meer te duiden op een lichtlek in de camera. Een dergelijke camera heb ik ook gehad en op onwillekeurige momenten kwam er een lichtvlek op de foto.

   Aangezien ik net als Patrick Savalle méér dan 25000 foto’s per jaar schiet, vanwege mijn vak, vind ik het interessant dat ik op foto’s van een Spiegelreflex nog nooit Orbs heb gezien en dat ze kennelijk wel of makkelijker via een compact-camera zichtbaar kunnen worden.

   Ik geloof best dat er energieën te fotograferen zijn, maar ik vermoed dat er ook wel gecorrumpeerde foto’s ontstaan door andere zaken, wellicht door pollen, vocht op lens, lichtlek in de camera of iets dergelijks.

   Hoe zou het komen dat twee foto’s die zo vlak na elkaar zijn genomen, zo van elkaar verschillen? Als het gaat om pollen, is het wel een heel korte luchtstroom geweest die deze voor de camera langs heeft bewogen.

   Misschien heeft Pacifist ook een foto die hij kan insturen. Eentje waarbij geëxperimenteerd is met pollen….

  1. Ohjajoh? Dus ik begrijp dat de kinderen nu de Orbs fotograferen..? Of heb ik iets gemitst.. eh gemist..!?

  2. Haha, sinds ik mijn camera aan de kant heb gelegd heb ik eindelijk tijd om het leven echt te ervaren.

   Zo ook de orbs, ze zijn er, echt. Ook andere energieën, trillingen, vibraties, sferen. Niets staat stil, dat is alleen zo voor de waarnemer. Er is een hele andere wereld, een wereld waarin alles beweegt, niets gelijk blijft, elk moment nieuw is.
   Dat is het leven in werkelijkheid. Hoe fijner onze attennes, hoe meer we kunnen waarnemen. Denk er wel om dat de geest ook allerlei illusies en miscommunicaties kan waarnemen wanneer er gerichtheid is. Kijk dus open naar de dingen in en om je heen zonder iets te zijn en iets te willen of niet willen.

  3. Zoek jezelf broeder…is wat ik je wil meegeven Martijn. Hier kun of wil je waarschijnlijk niks mee. Deze observatie blijft geheel voor mijn rekening. Het zij gezegd. Geloven in in je eigen flauwekul is één ding. Denken dat ik daar in mee ga is overschatting van jezelf; te grotesk!

  4. “Denk er wel om dat de geest ook allerlei illusies en miscommunicaties kan waarnemen wanneer er gerichtheid is”

   Dit is nu juist waarom ik bovenstaande schreef Martijn.

  5. Ach, als ik hier op een zweefteef manier ga schrijven vindt iedereen me geweldig, als ik ff meer gas geef ben ik ineens een valse profeet die uit z’n nek lult.
   Zoek het lekker uit voor jezelf, of liever, doe je ding en luister niet naar mij.

  6. @ Martijn

   Je bent geen zweefteef, je bent meer een Xtreem Full Trottle Jackass, die een waarneming doet waar je MAX 30 km mag of je dat kan oprekken naar 30+0 er achter, dat je daar nu van gaat vliegen en stuiter maakt niks uit, want testpiloot zijn we allemaal al immers geweest. Alleen nu zit je in een baan om de aarde heen en je vraagt je dan ook af hoe kom ik weer beneden op de aarde?! “HOUSTON! WE GOT A PROBLEM” roger…

  1. Die groepjes zijn er nog steeds en nog steeds gefixeerd bezig op het af stoten van mensen die werkelijk inhoud hebben voor spirituele zaken, inhoudelijke zaken waar men het dan over heeft slaan totaal nergens op, laat staan de haat die men hanteert omdat de energie van de ander altijd negatief geladen is.

   Door me internet kabel heen kan ik zelf niks voelen daarvoor moet ik zelf in iemands aura gaan staan en een foto wil ook nog wel eens lukken.

  2. Mooi Paul daar schrijf je wat ze zijn hier ook zat.
   Soms voel ik het geroezemoes want het internet is een soort hoes.
   We zijn zo met elkaar verbonden en elektronisch aaneengebonden.
   Hoe mens zit in de innerlijke meditatie geeft een morfogenetische vibratie.
   Zo leren we van elkaar bewust of onbewust en zo maakt men elkaar gerust of ongerust.
   Waar men zich maar op richten wil werkt de compu als een elektronische pil.
   Het geeft voor de verslaafden een zuigkracht en men waant een speciale aandacht.
   waardoor velen geraken in een nood en dit sluipt voor de oncreatieven tot een ziels dood.
   http://www.youtube.com/watch?v=Nhszk6ukxIg&playnext=1&list=PL7776E789FF2F856B&index=32

  3. Ik blijf altijd mijlen ver uit de buurt bij dit soort mensen, de energie wordt keihard omlaag getrokken wanneer ik ook maar “probeer” me erbij te betrekken.

   NEEN!, geen lekkere energie en kan me compleet vinden in Paul’s argument.
   “Ik had pas een mooie orb gezien, JIJ niet, die was stukken minder!”, “Al die spirituele luitjes die denken dat er o zo veel meer bestaat..”, “En die daar aan de overkant, die doet nooit eens iets, zal vast dood ongelukkig zijn…”. Verder zijn ze negatief ingesteld en geprikkeld tot op de bodem. NEEN, laat hem maar lekker in hun eigen zootje blijven zitten.

   Voor mij dit, even energie opladen.
   All Souls Night
   http://www.youtube.com/watch?v=-qQHlWkSM_o

  4. @ Wout

   Heb zelf een flink aantal chatrooms gehad waar ik chat probeerde op te zetten met thema’s over allerlei onderwerpen, waar het elders tot het een succes betrof om dat je via een softwarehuis en een uitgever een soort sessie gaf hoe een spel welke in ontwikkeling was door bezoekers vragen gesteld kon worden met antwoorden van de programmeurs daarop, welke een enorm succes bleek. Heb ik dit ook anders ervaren door dat je het zelfde wilt doen om over bepaalde onderwerpen te hebben en dat met elkaar te delen in mening, halverwege komt men binnen en stoort men het hele onderwerp of gaat men dwars door alles heen dood leuk met anderen kleppen over de hondjes in het park met hun natte pootjes tegen iedereen opsrong. Maar ook de wedstrijd vand at de ene veel beter dan de andere was. Ergste ooit dat er iemand bij was die aardig geliefd was bij iedereen omdat hij invalide was met maar 1 been en 1 oog vanwege een auto-ongeluk, dit persoon was de hele show aan het stelen dat hih met een stel vrienden en een stuk pvc pijp ’s nachts graancirckels aan het maken waren, wat niet kon. Iedereen geloofde vol overtuigging dat het zo was, kleine 35 mensen die het zo aan namen en de echte field researchers die de chat organiseerde met een stel ingewerkte mods gewoon weg zwaar te kakken werd gezet.
   Hebben we besloten om bepaalde chatboxen te stoppen omdat sommige zaken zelfs te persoonlijk werden en compleet uit de hand liepen. Tot voor kort had ik na wat rust het zelfde idee om dit voor WTK te gaan doen, een chat plek voor iedereen waar men als een soort digitale cafe men elkaar kan leren kennen maar ook dingen met elkaar kon delen, het geet zeker een jaar gelopen maar dan komt de klad erin omdat sommige daar misbruik van gaan maken. Trieste is dan ook dat je dan zulke zaken losl gata laten want het strookt niet meer met het geen wat je ooit in je hoofd had, zelfde als het organiseren van lezingen en evenementen, gaat even leuk, maar goudzoekers onder de mensen pikken het van je af en gaan er met je ideeen er vandoor voor flink wat geld.

   Bij deze ben ik gestopt met creative dingen om te delen met elkaar, heb mijn les daar wel in geleerd.

  5. @ Mirakel

   Ja woodstock, eigenlijk zou dat weer eens terug moeten keren, nog steeds zit die vibratie in heel veel mensen, heel veel willen nog steeds die 1 grote jamsessie weer eens mee maken, wat toen al bijzonder was is er dus eigenlijk nog steeds, alleen nu heeft iedereen het te druk met werk en thuis hangen. Zelf was ik toen een jaar of 8, weet nog wel dat het toen op de TV was, heb er vaak naar zitten te kijken als genot, m’n ouders snapten niks van die hippie tijd.

  6. Ja Paul, misschien best wel eens gezellig weer! Ik kan wel een beetje gitaar spelen! heb ook nog ergens een paar bloemetjessokken liggen! Ik zie er wel wat in haha 😆

  7. @ paul ( cool avatar btw )
   Ik heb die chatroom van wtk op goldchat wel 30 keer bezocht , er was nooit iemand behalve die Lorri .
   En ja , dat verhaal dat de energie in een chatroom ontzettend zuur kan worden , is heel herkenbaar . Ik heb een tijd veel spirituele rooms op paltalk bezocht , in het begin hartstikke leuk ,leerzaam , mensen vanuit alle continenten en windstreken . Leuk en aardig , zolang je er maar geen eigen mening op na houdt en met de roomadmin mee praat , ja nee en amen , anders krijg je een bounce .
   Het idee om een chat aan WTK te koppelen spreekt mij wel aan , ik had het idee dat daar aan gewerkt werd .
   Je zou ook op paltalk een room kunnen openen met een codeslot , om trollen buiten de room te houden , gewoon maar ff een ideetje .
   Op paltalk kan je zowel microfoon , camera , muziek , evt video of gewoon tekst gebruiken .
   Een room en een nic zijn bovendien gratis .

  8. Dank je Cozmic, me coole avatar heeft te maken met Paul the movie die op 12 Februari uitkomt, ik speel daarin een hoofdrol voor de verandering, Budhyvriend tipte me er op.

   Tja we hebben onze chatplek verschoven naar msn toe ipv goldcaht, daar moest ik heel veel aanwezig zijnin mIRC met alle knopjes en buttons, zat er vaak uren lang naar een leeg scherm te staren, lorri is een bot die mee kijkt, is geen schone dame. We hebben wel een andere bot gehad die af en toe zelfs wat terug zei, maar eerder eentje voor goede security omdat je altijd wat figuren hebt die zo graag aan de macht willen zijn op een chatbox. Een beetje chat heeft zijn onderhoud nodig en je hebt wat mods nodig als je er zelf niet bent ze wat dingen kunnen aanreiken, maar de meeste zien het als een status symboliek.

   Deze Goldchat was meer dan een jaar functioneel, Guido zou iets werkend maken onder de naam van WTK zelf, maar daar is nog niet erg veel van terecht gekomen.

   Heel heel misschien als we allemaal in een verhoogd bewustzijn we zitten is het af.

 8. Broeders/zusters,

  begin nu eens te kijken zonder te denken dat je word gefopt,
  de zesde foto vanaf boven ben ik, ik heb daar mijn suprice in handen, jawel een (u)fo 😀
  En nee geen bedrog, de kamer hing vol ”rook” en de deur stond open voor ventilatie, dus een stofje of polletje is het niet geweest. ook op mijn arm zie je een orb.
  twee stuks dus.

  mijn broeder Michael B die de foto heeft ingestuurd verwijst een link naar een website waarop een video te zien is, hoe verklaar je dat?

  Wij hebben stenen in huis, amethyst/bergkristal en chembusters

  http://www.altned.net/orgonite/chembusters/chembusters.htm

  kijk zelf

  1. Heya Christian
   Wat denk jezelf wat een Orb is? Eigenlijk heeft niemand het mis.
   Een lichtspiegelfrequentie, stofje of waterdruppel is een ogenschijnlijk Orb gehuppel.
   Je hebt ze in alle maten vormen en soorten maar niet alle zijn Ectoplasmatische spiritistische dimensie poorten.
   Er is niemand die ook iets kan bewijzen, waarvoor zou je, er zijn toch geen prijzen?
   http://www.youtube.com/watch?v=YPOTg-7pV64

  1. @ Mirakel

   Ja mooi zeg, heb 2 jaar geleden op een lezing over orbs een filmpje gezien dat men zo’n massale meditatie deden waar bij je de orbs volledig zag bewegen en rond tollen dat het een lieve lust was, na de lezing deed men een eigen meditatie waarbij foto’s werden geschoten en waar duidelijk aanwezigheid te zien was.

   Niet zomaar geschoten met wat simpele cameraatjes maar toch wel met aardig wat leuke dure canera’s van dik 20.000 eurotoojes.

  2. Tijdens de officiele inhuldiging van obama zijn zowel op fotocamera’s als op filmcamera’s zijn miljoenen orbs te zien boven de mensenmassa’s.
   Ik heb er geen link van maar het moet wel op te zoeken zijn.
   Het was echt wonderbaarlijk om dit te zien.

  3. Deze opnamen heb ik ook gezien mirakel, maar er is beslist meer. Het is alweer een tijdje geleden.
   Er moet een film bestaan die overdag gemaakt is en nog grootser om te zien als in dit korte filmpje.
   Ik vond het verbijsterend, heb de film gedownload, maar door een computercrash ben ik het kwijtgeraakt.
   succes!

   @Mosa 5 D
   Zag je mij fysiek of etherisch?
   Wel heel apart.

  4. @Aram etherisch, apart bestaat niet hetzelfde als toeval(lig) bestaat ook niet!! voor jouw verder een vraag voor mij een weet

  5. @ Paul..Ik heb een foto ingestuurd van een tollende ORB, allen zag ik dat hij er nog niet opstond (tussen de andere orbs). Het was een zonnige ochtend, toen ik ineens allemaal rondgetolde strepen in de lucht zag. Hier heb ik een foto van gemaakt. Ineens zag ik dat bij de trails op de foto, een hele grote ORB ten grootte van de maan met een lichtpuntje. Deze foto had ik namelijk uitvergroot of ingezoomt. In totaal had ik drie foto’s naar jullie opgestuurd van de tollende orb. Later heb ik ze nog veel meer sporen in de lucht zien maken, dat deden die witte puntjes, ze vlogen per twee naast elkaar. In heel Nederland ,in het noorden zijn toen deze tollende strepen gezien. Ik had de foto’s ook al naar niburu gestuurd.

  6. @ Mirakel

   Bij Niburu zijn ze niet zo vlotjes, heb de klacht vaker gehoord dat er geweldige foto’s van alles naar hun toe werd gestuurd maar niet afgehandeld wordt zoals je zou verwachten, foto’s van kleine vliegende elfjes tot enorme constructies in de lucht (niet photoshopped). Heb ik natuurlijk ook een zeer breed scala gezien van foto’s vol met orbs en zelfs filmpjes daarvan. Tis niet uit me duim gezogen maar wat je allemaal te zien krijgt gaat ver boven je verbeelding in, mijn conclussie staat dan ook dusdanig vast dat het waarnemen van orbs eigenlijk zielen zijn die 1 dimensie verderop zijn. Door het roodfilter in de camera = bij sommige helemaal instelbaar kan je orbs tot geen orbs schieten op de gevoelige plaat, de meeste foto’s met orbs zijn dan ook meer blauwig dan dat ze normale kleuren bevatten. Bij normale kleuren zijn het idd stofjes en polletjes of water spatjes, maar dan met een regenboog effect erin van gebroken licht.

   De Robert Monroe Institute heeft orbs filmpjes gemaakt van mensen die uittraden als wetenschappelijk onderzoek, bij Gilliand op zijn range zijn bij het bijwonen van een UFO Discloser show in zijn achtertuin een gefilmd publiek waar te nemen met camera’s waar enorm veel orbs door de lucht heen en weer dansen.

   Gekke is als je met scherp materiaal aan komt zetten houdt men het tegen en als je over wazig twijfelend materiaal beschikt raakt men er niet over uit gesproken, zelf heb ik onder omstandigheden met de zon in een bos een foto geschoten waar het net alsof lijkt of je een engel zit van licht, men had er geen oog voor want men zag in bomen en takken allemaal gezichten en figuren die men veeeeel belangrijker vonden.

  7. @ paul, bij niburu waren ze heel snel! Het zijn haarscherpe foto’s! Valt niet aan te tornen! onomstotelijk bewijs!

 9. Sedert augustus 2010 heb ik kennis gemaakt met dit fenomeen, en sedertdien zijn ze elke dag rondom mij en maak ik iedere dag foto’s. De ervaring met orbs, heeft me geleerd,dat er een soort telephatisch contact is, ik kan ze verzoeken om op de foto’s te komen. Op zaterdag 5 februari ga ik naar de abdij van Averbode, naar een lezing over orbs, gegeven door Ed Vos, schrijver van het boek “orbs en andere lichtfenomenen”. Hij is tevens fotograaf van beroep en kan als geen weerleggen , dat “de” orbs , geen stofdelen zijn , maar een bewustzijnsvorm, waarvan men weet dat ze zich verplaatsen met een snelheid van 700 km /u en dat er met een meettoestel een onderlinge communicatie werd vastgelegd. Orbs zijn energiën uit een volgende dimensie en komen meer en meer voor op foto’s. Volgens de Daila Lama, zullen er zich nog meer dimensies openen in de komende jaren, met als bedoeling, de mens terug te brengen naar hun oorspronkelijk bewustzijn.

 10. Als ik met mijn eigen bril op ga zwemmen en mijn bril is nat geworden en ik kijk een beetje in de richting van de zon, dan zie ik vele orbs die meebewegen met mijn bril.
  Niets geheimzinnigs: gewoon een optisch effect.

 11. Beste mensen,

  Wat een boeiend fenomeen, die ORB’s.
  Ik woon zelf in Frankrijk, in het magische dorpje
  Rennes-le-Chateau.
  De plek waar alle geheimen en mysteries genoemd
  in boeken als Het Heilige Bloed en de Heilige Graal
  en ookde Da Vinvi Code, vandaan komen.
  Zelf heb ik drie boeken over Rennes-le-Chateau geschreven
  De geheime boodschappen va Rennes-le-Chateau, deel 1, 2 en 3.
  Daar staan al diverse foto’s over ORB’s in.
  En een boek over Glastonbury en de Heilige Graal
  met ook enkele ORB foto’s.
  ORB’s at Rennes-le-Chateau.
  Dat is in het Engels geschreven.
  Er zitten meer dan 100 bijzondere ORB foto’s bij.
  Ik heb er nog geen uitgever voor gevonden.
  In het totaal heb ik vanaf het jaar 2000
  meer dan 900 foto’s gemaakt van ORB’s
  en andere, bijzondere lichtfenomenen.
  Kijk ook op mijn site: http://www.jaap.fr
  Daar staan ook enkele mooie foto’s.
  Ik heb wel ideeen over wat ORB’s zijn
  en wat ze ons willen zeggen,
  maar zeker weten we niets.
  Veel plezier,
  All the best,
  Jaap Rameijer.

  1. je bent een bofferd dat je daar woont en de sfeer kan proeven ,,heb gelezen daar over ,,en vraag me af zijn ze er nu achter wat die schat was van die pastoor .
   je zit zeker lekker inde zon daar he . dag Hannie.

  2. ik heb laatst de film bloodline gezien over MM. Jaap, weet jij wanneer ze de tombe willen openen?

 12. hallo ik heb jullie artikel over orbs met verbazing gelezen ik zie dan bijna dagelijks orbs alleen wist ik niet wat het was ik zie heel vaak kleine lichtbolletjes deze lijken op zeepbellen en dansen dan op en neer voor mijn raam als ik naar buiten kijk soms denk ik dat het aan mijn ogen ligt maar nu weet ik het zeker want dit zie ik al jaren het is zeer rustgevend het lijkt wel een spel wat er dan gespeelt word en verdwijnd ook maar zo weer groetjes bouko veenstra appingedam

 13. Man man man, we verzinnen van alles om elkaar helemaal gek te maken op het net.
  Stofdeeltjes op en bij de lens welke reageren met de flits, meer niet……………

  Je bent een goede als je zo een ORB weet te fotograferen zonder flits!!!!

  1. Weet je dat zéker, is dat je mening, of is een masker voor het niet verliezen van je huidige wereldbeeld..?

  2. Andre voor jou is de aarde nog plat, wij weten dat hij rond is.
   bewustzijn is er in verschillende stadia, de een zit nog in de eerste klas en de ander zit op de hoge school.
   dat geeft niets het is zoals het is.
   Het heeft ook geen zin mensen als andre of wie dan ook te overtuigen van het feit dat er meer is.
   het heeft gewoon meer tijd nodig.

  3. Lijkt me dat hier toch wel heel wat foto’s bijzitten die onmiskenbaar zonder zonder flits zijn genomen.

   Uit het vliegtuigraam bijvoorbeeld! Anders zou je hier toch echt een duidelijke “flitsorb” in het raam moeten zien.

 14. we kibbelen wat af als het gaat over dingen die we niet snappen ,,dus ook over orbs .
  Lees er al jaren over ,,kreeg foto s van een jonge vrouw die ik ken ,,haar paard stond inde stal en was niet lekker ,,en ik zag daar rondom het paard allemaal orbs grote en kleine ,,haar gemaild erover ,zij had het niet gezien en nooit over gehoord .is verder gaan zoeken hierover en wist niet wat ze zag ,,,het was een heel gewoon foto toestel waarmee zij de foto nam.
  zelf geniet ik van die dingen ,Hannie

  1. Ik snap het heel goed, hoor! Orb’s zijn het resultaat van stofdeeltjes op de lens.

 15. Leuk dat er “toevallig ” op Wanttoknow een artikel verschijnt over orbs. Toevallig omdat ik net deze periode een lezing organiseer over dit fenomeen . Ed Vos ,beroepsfotograaf en schrijver van het boek “Orbs en andere lichtfenomenen” komt op 5 en 6 februari vertellen over zijn ervaringen met deze lichtverschijnselen. Mensen die interesse hebben kunnen nog een plekje voor de lezing van 6 februari bemachtigen . Zaterdag 5 februari is volledig volzet. Aanmelden en inschrijven bij mij op dit e-mailadres is een noodzaak . Je krijgt dan de volledige info doorgespeeld .
  miavanmeensel@hotmail.com

 16. Voor mensen die zich interesseren in Orbs en andere lichtfenomenen is het boek van Ed Vos zeker een aanrader.
  Het boek van Diane Cooper heb ik ook gelezen. Waar Diane alleen een verklaring geeft die haar waarheid is, geeft Ed die beroepsfotograaf is een duidelijke beschrijving van de meer technische kant. Een duidelijk, herkenbaar en zeker makkelijk te lezen boek en zeer informatief voor geïnteresseerden Daarom ga ik 5 februari as naar een lezing van Ed. Dat er meer is tussen hemel en aarde daar zijn we het toch allemaal met eens denk ik!
  Lichtgroetjes

  1. Ed Vos is er inderdaad al lang mee bezig. Echter ik ken Ed, en weet ook dat sommige van zijn stellingen/ inzichten niet juist zijn. Zijn boek is ZIJN waarheid. NIET de ultieme waarheid…

   Ik ga ED hier niet afkraken. Ieder mag schrijven wat hij wil. Ik vraag u wel om zelf op onderzoek uit te gaan, om uit te vinden wat correct is en wat niet.

 17. Beste Albert van hierboven. Dat is nu net jou probleem. Je zoekt een wetenschappelijke uitleg en dat wil automatisch zeggen, dat je niet kan openstellen, voor het spirituele. Wanneer je foto’s maakt van orbs, dan voel je een soort verbinding, er is een contact. Je kan ze ook gewoon meevragen om ergens op foto te verschijnen. En volgens mij heeft het niet altijd met krachtplaatsen te maken. Ik maak deze foto’s gewoon elke dag , terwijl ik me met hen verbind en ik hoef niet op een kussen te kloppen, en ik maak ze zowel buiten als binnen en met verschillende toestellen. En..zelf de wetenschap heeft al veel fouten moeten toegeven. Bij dit moet je ook voelen met je hart, geloof mij.

  1. Orbs zijn wetenschappelijk verklaarbaar. Dus dat behoeft geen discussie meer. Iedereen kan op elk moment en onder de juiste condities orbs maken.

  2. Wetenschap is ook het kunnen nabootsen van dit soort verschijnselen. Wanneer iemand binnen een bepaalde resolutie de illusie van een orb weet na te bootsen, (en dit experiment blijft herhalen) spreek je over wetenschap.

   Dat neemt niet weg dat orbs mooi zijn om waar te nemen, maar erken dat er meerdere verklaringen zijn die de één wel en de ander niet voor waarheid durft aan te nemen.

   Zo heb ik ooit een experiment gezien van het nabootsen van een echte graancirkel. (het type wat moleculaire veranderingen weergeeft in de stengels van het graan en zelfs storingen gaf aan apparatuur van degene die boven zo’n cirkel vloog) Het experiment bleek toch mensenwerk te zijn en dus wetenschappelijk aangetoond. Dus durf voor die optie van het verhaal eens open te staan.

  3. @F-001 En wederom zet je jezelf voor schud door maar 1 van de vele verklaringen eruit te lichten en te verheffen tot waarheid.

   Dat neemt niet weg dat orbs mooi zijn om waar te nemen, maar erken dat er meerdere verklaringen zijn die de één wel en de ander niet voor waarheid durft aan te nemen.

  4. Ik heb werkelijk de moed niet F001, om mezelf in te beelden, dat de graancirkels wellicht weleens mogelijkerwijze, misschien zelfs, het werk van mensen zouden kunnen zijn.. Brrrr, als ik al aan denk..
   hahahhhahahhahahahhaaaa.. Wat ben je toch een vreemd mannetje. (Je gaat overigens steeds meer klinken als ome Gait..)
   Alle mensen die zo hevig op je reageren F001, nu even serieus, zien allemaal één ding bij je (hetgeen ook door je taalgebruik VET wordt onderstreept!) JIJ HEBT GEEN ‘OPEN MIND’..! Je verdedigt zaken en kiest voor een ‘zekere’ verklaring. Terwijl -in mijn ogen- de houding van: ‘vreemd joh, wat zou dat nou kunnen zijn?’, de meest voedende houding voor jezelf is.
   Ik zou je willen aanraden, bij dit topic, om het volgende artikel van Ed Vos ook te lezen; Ed was sceptisch, moest zich toen overgeven aan de intrigerende ‘houding’ en niet-toevallige verschijningen van Orbs. (en zoals je ziet schrijf ik dat met een hoofdletter!)
   En zo heb ik ook (op Discovery!) eens het experiment gezien van een door mensen gemaakte graancirkel. Wat bleek, de helicopter die in de lucht opname ervan maakte, kreeg telkens boven de cirkel, ernstige haperingen in de motor.. Maar misschien is de wetenschap nu zover, dat ze de mind open mag blijven staan. Dát, en alleen dát, is de juiste houding bij wetenschappelijk onderzoek: EEN OPEN MIND.

  5. De OPEN MIND is waarde Guido dat F001 al op menige site’s gebanned is in vol ornaat, laten we dan maar zwijgen over hoeveel mensen hij emotioneel over de klink heeft weten te jagen die reeds zover gestrand zijn dat G.A.I.T. daarbij nog een lievertje was.

   We praten niet meer over een paar namen, maar al gauw aardig wat mensen die klaar staan voor een gezellig onderhoud met F001 op een donker en eng plekje, daar kan Ed Vos ook geen oplossing meer aanbieden, die laatste kan maar beter een OPEN MIND hebben voor leukre dingen in het leven dan een klukkluk in zijn racewagen.

   http://www.klukkluk.nl/pictures/archief/klukklukfast.jpg

  6. Beste Arlette, je vergist je. Ik sta behoorlijk open voor het spirituele maar ga niet kritiekloos mee met van alles dat langskomt en beweert bovennatuurlijk te zijn. Ik ben zelfs bereid een heel eind mee te gaan in een bovennatuurlijke verklaring voor orbs. Maar ook hier geldt, net als elk fenomeen dat tot het paranormale behoort, dat er heel veel gewoon wetenschappelijk te verklaren is.
   Lees nogmaals de laatste regels van mijn reactie van 20 jan.
   Ik heb voldoende persoonlijke ervaringen om ervan overtuigd te zijn geraakt dat er meer is dan wij met onze 5 zintuigen kunnen waarnemen en dat die voor ons onzichtbare wereld sporen achterlaat in onze wereld.

 18. ik ben overtuigd dat orbs interdimensionale wezens zijn o.i.d.

  ik ken de heer F001 verder niet, maar vindt dat marcel in 5d wel van leer trekt door na 2 reacties te zeggen dat F001 zich voor schut (en niet met een ‘d’ Marcel)zet. dat vind ik niet gepast. (zekers niet als je in 5D bent!!)

  al zou het wel prettig zijn als F001 met wat linkjes komt over zijn beweringen. verder ben ik het niet eens met F001

  ik heb al een aantal fotos waarbij orbs half achter hoofd(den) van mensen aanwezig zijn die op enkele meters van de camera staan. stofdeeltjes zitten niet half achter hoofden van mensen die dan licht/lensvervormingen geven. en fotos gezien die genomen zijn met kleine tussenposes en dan zie je een complete draaikolk ontstaan. erg vet

  en kijk naar de NASA videos (tether) waarbij tientallen ‘stofdeeltjes’ op 100-den meters afstand rond de verloren tether van nasa rondzwerven.

  bekijk de video van richar hoagland over interdimensionaire energie, erg verhelderend en wetenschappelijk.

  en bekijk de videos van David wilcock, over je 3e oog/graancirkels etc. (project camelot)

  1. @ dodo
   ik vind het een weinig ongepast dan wel incompleet om een mening te baseren op slechts 2 reacties . Ik stel voor de vele tientallen voorafgaande reacties door te spitten ,en aanvaard dan graag uw excuses voor een te snelle veroordeling.

   Met liefdevolle groet marcel

  2. @ dodo
   Verder wil ik u er op wijzen dat “zekers niet”geen goed nederlands is , de juiste schrijfwijze is “zeker niet”. Ook is in het nederlands een regel die stelt dat wij het begin van een zin beginnen met een hoofdletter.
   Mijn punt in deze is het volgende. Het getuigd van een zekere kleinzieligheid om een reactant af te rekenen op een spellings/typfoutje. En helemaal als de eigen reactie niet in loepzuiver nederlands is gesteld ,hetgeen u echter is vergeven.

  3. ik had mijzelf al reeds verbetert dat mijn opmerking over ‘2 reacties’ niet klopt. maar blijkbaar is die weggehaald? mijn excuus.

   voor iemand die 5D is, zijn woorden als , ‘voor schut zetten’, ‘en kleinzielig’ beetje grote woorden. ondanks dat je best gelijk kan hebben. komt niet ten goede v d sfeer , dat is wat ik probeerde te zeggen.
   hoe dan ook: zullen we weer terug gaan naar het onderwerp ‘orbs’ ? en minder zware woorden gebruiken als ‘kleinzielig’?

  4. Grappig en dan te bedenken dat mijn job applicatie op voorhand per direct afgekeurd zou worden door een vergelijkbare vlegel van een ‘human recource’ manager die zo jong is dat ie zelf niet eens meer kan spellen, leve het onderwijs, vanaf je tweede jaar naar school is dus niet zo goed blijkbaar, iemand die zichzelf duidelijk op voorhand geweldig vindt, op grond van wat is mij een raadsel, tegenwoordig is alles gewèèèèèèldig wat je doet, dat is het nieuwe nwo communisme, die zelfde ‘human resource’ manager vindt dat mijn curriculum vitae niet het aankijken waard is omdat mijn kennis en ervaring niet volledig in de stof te duiden is met opgave van data van voor mij irrelevante commerciële bloemisten baantjes vanaf mijn veertiende jaar. Oh dusz toen U veertien was had U nog geen baan. Nee, dat is toch bij wet verboden? Ja maar zo werkt dat tegenwoordig in de nwo niet meer meneertje. Tegenwoordig hoort U minimaal vanaf uw veertiende jaar werk ervaring te hebben anders wordt u meteen terzijde geschoven. Het land gaat kapot aan zoveel misplaatste arrogantie. Wie heeft jou wijs gemaakt dat je iemand bent omdat je bedrijfsmatig een bluemotion polo duitse kinderwagen hebt toegewezen gekregen? Dan ga ik nog liever thuis op een houten stoel voor m’n pc zitten tot ik een ons weeg, ik wil met mijn lengte nog langer doen met mijn dierbare rechte rug.

   meervoud van foto is foto’s en niet fotos
   ik vind is met een d en niet met een dt
   meervoud van hoofd is hoofden en niet hoofdden
   het is lens vervorming en niet lensvervorming
   het is tussenpozen en niet tussenposes
   meervoud van video is video’s en niet videos
   het is honderden meters en niet 100-den meters
   het is NASA en niet nasa
   het is Richard Hoagland en niet richar hoagland
   het is interdimensionaal en niet interdimensionair
   het is David Wilcock en niet David wilcock
   het is derde en niet 3e
   het is Project Camelot en niet project camelot

   “Ben ik nou zo slim of bent U nou zo Dom” (Louis van Gaal)

  5. Dodo verder ben ik het volledig eens met je kritiek op de vreemde arrogantie van mensen die schermen met het onzin begrip ‘5d’.

   Dus even goede vrienden Dodo, ik bedoel grote kans dat je helemaal geen ‘human resource’ manager bent, daarvoor ben je te redelijk en te vriendelijk, niks aan de hand is, meer mijn frustratie.

  6. @ dodo
   Het is de kunst de taal van de ontvanger te spreken aan wie de boodschap gericht is. Doe je dat niet komt de boodschap vaak niet aan. Overigens is het een beetje raar om je te verexcuseren voor iets dat niet jouw toedoen betreft. Maar excuus aanvaard hoor van harte zelfs ( het is nogal ongebruikelijk/ zeldzaam dat men een excuus aanbiedt).

   Weinig ongepast is een andere term voor enigzins ongepast, en bedoeld de zware term ongepast ietwat te nuanceren.

  7. @ Dodo

   F001 is een gumfoutje, welke niet meer verwijderd kan worden, zijn argumenten zijn niet gestoeld aan vakkundig bewijs, eerder aan een Meester kok Zork en zijn geroemde space egg ommeletten.

   Dus niet te hard aan Marcel w zijn leren jasje trekken anders schiet HyperAlert weer uit zijn wollige sloffen, want dan moeten we er een hele fotosessies er op na houden willen we daar wat aktie over kunnen naleggen, we hebben wel iets zinnigers te doen om dan Topic gericht te blijven.

 19. en ik heb op marktplaats 2 fotos gezien van iemand die een rieten stoel te koop had,
  foto 1: stoel was recht van voren gefotografeerd> en boven de zitting hing een orb.

  foto 2: stoel was v d zijkant gefotografeerd (stoel was niet verplaatst) en toen zag ik tot mijn stomme verbazing dat de orb nog steeds precies boven de zitting zweefde. ondanks dat de hoogte van de 2e foto lager was genomen

  ik baal ook als een stekker dat ik de fotos niet gesaved heb in photoshop, ik deed de computer abrupt uit uren later en was vergeten de fotos te saven.

  1. Het beroemde leugentje om best wil, tja zo kan ik ook foto’s verzinnen die ik ooit gezien heb, die ik niet kan laten zien of kan publiceren.

   Had graag ze willen zien, net als die laatste foto van een levende Dodo, alleen kan die laatste niet meer terug vinden.

  2. Heerlijk , splitting hairs !
   Effe wat anders…en wel on topic btw , ik kwam een docu tegen van dr. Phil Valentin ; the matrix , melanin ,the black dot and mindcontrol . Super metaphysics spul , kent iemand van jullie dit ?
   Vanwege drukte in mijn hoofd met administratieve ellende kon ik het nog niet allemaal kijken . WAt ik er van heb gezien is wel erg 5D .
   Ik ben benieuwd wat jullie er van vinden .

  3. Dankjewel beste Cozmic 8D, zie 5D is niet zomaar een verzinseltje het riekt gewoon naar meer, nu is het nog iets wat een ombekende factor is morgen is het een heel normaal begrip, hoe meer er zich van openbaart des te meer je het gaat waarnemen om je heen.

   Geniet nu al in volle 5D teugen!

  4. gossiemijne, Het beroemde leugentje om best wil,?? wat voor triest volk komt hier?? je wordt direct op deze site voor leugenaar uitgemaakt?

  5. Het is flauw om te twijfelen aan het verhaal van dodo. We hebben allemaal wel eens dat we iets bijzonders tegenkomen, een artikel, filmpje of foto en vergeten op te slaan. Je later er aan terugdenkt maar niet meer terug kan vinden, zeker bij marktplaats. Advertenties komen en gaan daar. Ikzelf twijfel niet aan het verhaal van dodo. Wat voor garen zou dodo er overigens bij spinnen om…?
   Kom op hee! Beetje meer vertrouwen jongens…dodo is geen trol en geen debunker.

   @dodo
   Niet dat het er iets toe doet, maar ik geloof je verhaal 100%!

  6. Hahaha laat gewoon ieder in zijn eigen spiegeltje kijken, wie o wie is de mooiste in het land?!

   Nou ik zelf dus lekker NIET! jullie zijn allemaal even mooi, maar duurt evebn voor dat kwartje valt.

  7. Dodo, wij doen hier op de site aan waarheidsvinding. Volgens officiële berichten is de Dodo er niet meer. Dus met zo’n nick, ben je de pineut.. (ook al lang uitgestorven trouwens!)

 20. er is een tijd geweest dat ik ze met het blote oog kon waarnemen maar goed

  wat zijn orbs nou echt? in mijn ervaringen manipulerende energie wezens die gewoon op je teren

 21. Wel eens door een Viewmaster gekeken? Dat is een viewer waarin zich twee foto’s bevinden die tegelijkertijd en met enige onderling afstand genomen zijn. Kijkend door de viewer heb je een 3D beleving. Dit is hetzelfde effect als 3D zien met onze twee ogen – onze hersenen maken er een 3D plaatje van. Welnu, er is een interessant experiment gedaan rond dit gegeven. Er zijn 3D foto’s van orbs gemaakt, dus foto’s met een twee-lenzige digitale camera. Waren er inderdaad orbs zichtbaar, die zich vrij in de ruimte manifesteerden, dus in 3D te zien? Op deze site lees je het resultaat:

  http://www.assap.ac.uk/newsite/htmlfiles/Orbs%20reasons%20to%20believe.html

  1. Er zijn mensen die ze ook met het blote oog kunnen waarnemen.

 22. Wat zijn ORBS ?
  Dat is moeilijk te  zeggen. 
  Er  zijn  veel  vragen over te stellen   
  Het antwoord op  de vraag. 
  Het zijn  LICHTBOLLEN  maar ook andere vormen

  Het zijn  geen  spoken. Ook niets uit het hiernamaals

  Het is een wereld op zichzelf.

  van 123 website.nl/orbs

 23. Kunnen die orbs ook heel klein zijn , want ik zie namelijk altijd zo’n kleine dingen die traag naar de grond gaan en ze zien er het zelfde zoals orbs uit. Kan dat?

  1. Een orb is beslist niets bovennatuurlijks. Het is namelijk een stofje dichtbij de lens. Als je een 3D camera gebruikt, dan zie je nooit een orb in 3D. Ze bevinden zich dus niet in de ruimte om je heen als lichtbollen. De halfdoorschijnende structuur komt door de lichtbreking rond het stofje dicht bij de lens. Helaas voor ieder die mooie theorieën rond orbs heeft bedacht of gelooft. Je kunt beter Jezus Christus aannemen als verlosser van je zonden. Het evangelie zoals dat via de Bijbel tot ons komt, is namelijk wel echt waar. Door de verlossing door Jezus zul je niet verloren gaan, maar eeuwig leven hebben. “Wie in de Zoon van God gelooft, heeft het eeuwige leven” (1 Johannes 5:12)

  2. Soms verbaas ik mij over reacties die over en weer worden gegeven. Anoniempje vraagt uitleg van wat ze/hij ziet en vervolgens wordt er met zonde, verlossing en J.C. geschermd???? Zou ze nog terugkomen ?

 24. Mijn ervaring is dat ik ze al jaren in het echt zie , zonder camera maar op foto’s zie ik ze ook wel. Maar zo in mijn dagelijkse bestaan vind ik net even mooier ik zie ze overal,

  M.V.G.
  Gerda

 25. Bij toeval lees ik iets over orbs (op FB) en google dan wat verder….als kind vertelde ik mijn moeder dat ik snachts lichtbolletjes zag vliegen in mijn slaapkamer. Vervolgens herinner ik me dat ze (regelmatig) snachts aan mijn bed zat en vroeg of ze er weer waren….dat waren ze niet als zij erbij was. Ik ben er nooit verder mee bezig geweest, maar weet dat ik nu, ik ben nu 50, veel werk vanuit intuïtie en vertrouw op een innerlijk weten….wordt ik bijgestaan door orbs?

 26. Een orb is niets anders dan een energie. Op mijn site krijgt de lezer daar ook een duidelijke onderbouwing van middels o.a. foto`s.
  http://www.marco-pothuizen.nl
  Tevens laat ik middels een video zien dat je die energie bewust kunt sturen.

  Wil je reageren? Doe dit dan aub zonder geloofsovertuiging, en met een wetenschappelijk onderbouwd antwoord. Of laat het anders.

 27. Eerst zag ik alleen orbsen op mijn camera.
  Maar na een heel ingrijpende gebeurtenis in 2013,zie ik ze zonder camera.
  Overdag en als het donker is.
  Ze zijn altijd aanwezig,bij wat ik ook doe.
  Als ik mijn vinger op steek,reageren ze door direkt naar me toe te komen.
  Er bestaan ook hele kleine bolletjes,maar die zijn meestal op vloerhoogte,
  wat is dat dan?Graag zou ik hier een reaktie over krijgen.annie

 28. Een tijdje geleden had ik een bericht gestuurd,dat ik orbsen zag.
  Ben nu er 100 procent van overtuigd,dat het niets met het spiritueele te maken heeft.Het zijn insekten.Niet meer en minder.Zie ze zowel overdag als snachts Bij kaarslicht kan ik ze heel goed bekijken.Het is een bol van ongeveer 4cm (je hebt ook kleinere)in die hoofdbol zit een kleinerebolletje en in dit kleinere bolletje zit een zwart insektje
  Dus mensen blijf met beide benen op de grond.

  1. Orbs zijn slechts fotografische verschijnselen. Als je ze met een stereocamera probeert vast te leggen, blijken ze helemaal niet op beide lenzen zichtbaar te zijn. Dat zou beslist wel gebeuren als ze ook echt in de ruimte aanwezig zijn. Wat ze wel zijn? Stofjes, dicht bij de lens.

 29. Ja. Eergister was ik overdag in een park in Amsterdam. Op een gegeven moment kwam ik bij een meertje en aan de zijkant groeide riet, bloemen enz. Ik vond het daar zo mooi maar en begon daarom zomaar in het rond foto´s te maken met mijn mobieltje. Wie schetst mijn verbazing toen ik thuis aangekomen het resultaat van de foto´s wilde bewonderen.

  Op 1 van de foto´s in het riet zweeft een felgroene, perfect ronde, bijna fluorescerende lichtbol. Zo opvallend dat het meteen opvalt, alsof iemand met een lampje daar aan het schijnen is. Tot nu toe breek ik mijn hoofd over hoe het bolletje terecht is gekomen in het riet.

 30. Helaas heb je een stofje op of dichtbij de lens gefotografeerd. Want in werkelijkheid zijn dat de ronde cirkels die orbs genoemd worden. Niets bijzonders dus. Als wetenschappelijk onderzoekje zou je eens wat foto’s kunnen maken met een 3D fotocamera. Als orbs echte zwevende bollen zouden zijn, kun je ze zodoende zwevend in 3D vastleggen. Maar als ze echter slechts maar aan één kant van de camera in 2D te zien zijn, dan is het dus een stofje.

  1. Helaas heeft Dick nog nooit een Orb waargenomen en kan het daarom waarschijnlijk niet bevatten.

   Het is hem vergeven.

   Een identieke ervaring als deze video hieronder van Marco Pothuizen heb ik gehad en kon de Orb bijna in mijn handpalm nemen:

   https://youtu.be/DPtfTaGPVzw

  2. Sterker nog Dick, er bestaan foto’s van onderwater orbs!
   Op deze website te zien met o.a. ook de gewraakte stof-deeltjes tests.
   http://www.etherealthoughts.com/gpage8.html
   Persoonlijk vind ik deze foto overweldigend…
   http://www.unexplained-mysteries.com/forum/uploadsgallery/1315015881/gallery_120939_37_592305.jpg
   En nog wat fraaie orb vakantie kiekjes en kijk eens in die koninginnenkamer!!
   http://www.touchedbylight.co.uk/Pages/Misc/Pictures/orbs_and_lights_Egypt.htm

 31. Ik zag laatst met het blote oog iets wat licht gaf vliegen, het was heel hoog maar duidelijk geen vliegtuig. Ik dacht dat het een orb was maar toen ik het ging opzoeken bleek dat doe alleen in foto’s verschenen. Weet iemand wat het zou kunnen zijn?

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.