Advertentie

2020: 100% duurzame verse groenten en fruit..!


x

Supermarkten en handelsbedrijven tekenen:

100% duurzame verse groente en fruit in 2020

x

Vorige week ondertekenden alle grote supermarkten, handelsbedrijven en maatschappelijke organisaties gezamenlijk een convenant met als doelstelling verse groente en fruit uit Midden- en Zuid Amerika, Afrika en Azië in acht jaar tijd te verduurzamen. In 2020 moeten consumenten erop kunnen vertrouwen dat alle verse groente en fruit in de supermarkten duurzaam geproduceerd is.

De ondertekenaars zijn:

 • Superunie, C1000,
 • Albert Heijn,
 • Jumbo,
 • Lidl,
 • The Greenery,
 • AgroFair,
 • Eosta,
 • FairFields,
 • Jaguar the fresh company,
 • Nature’s Pride,
 • Staay Food Group en
 • Van Oers United.

Deze partijen, willen in drie stappen van 30% in 2014 via 50% in 2015 naar 100% duurzaam ingekocht volume van hun producten in 2020. ICCO, Solidaridad, het Productschap Tuinbouw en Frugi Venta ondersteunen met hun sector-expertise het Convenant. Het Initiatief Duurzame Handel (IDH) gaat het hieruit voortkomende Groente & Fruit programma coördineren.

Joost Oorthuizen is de CEO van IDH: ‘Dit initiatief versterkt de koploper positie die Nederland heeft in de groenten en fruit sector als het gaat om duurzame productie. Het convenant is een afspraak is met de hele sector waarin grote én kleinere partijen aangeven gezamenlijk te werken aan verduurzaming van de keten.’

Het zogenaamde ‘GreenWashen’ lijkt zo simpel.. Je zorgt ervoor dat er veel publiciteit komt, rondom een ‘groene activiteit’ van je bedrijf of organisatie. Terwijl deze feitelijk niet of niet helemaal ‘groen’ is..!

Aan de hand van bestaande standaarden zoals BSCI, Rainforest Alliance, ETI, Fairtrade (volgens FLO en IMO – Fair for Life), wordt bepaald wat duurzaam is en hoe zij daar naar toe gaan werken. IDH gaat de komende jaren met de partijen projecten uitvoeren (o.a.) op het gebied van verbetering van de arbeidsomstandigheden en het stimuleren van duurzaam watergebruik. In ieder geval in Zuid-Afrika, Colombia en Ethiopië zijn de ambassades al nauw betrokken.

Commentaar
Het bovenstaande stuk is een introductie van de IDH-organisatie bij de start van dit initiatief. Natuurlijk zit daar een compoment PR bij.

In hoeverre duurzaam straks ook daadwerkelijk 100% duurzaam zal zijn, dient IDH de komende 8 jaar te bewijzen..! Kijken we bijvoorbeeld op hun site naar het hoofdstuk ‘Soja’, dan zien we geen enkel woord gerept over genetische gemanipuleerde soja en de schadelijke  invloed van GMO-soja op de volksgezondheid. Maar laten we ze het voordeel van de twijfel geven en de evt. greenwashing doorprikken!!

Advertentie

84 gedachten over “2020: 100% duurzame verse groenten en fruit..!

 1. Albert Heijn heeft een poos geleden bij monde van topman Dick Boer van Ahold Nederland al aangeven dat ze met haar eigen huismerken al in 2015 duurzaam wil zijn. En voor wat betreft Albert Heijn schat ik het aandeel huismerken in voeding (en zeker in zuivel) op meer dan 60% in. Ik weet ook van bijvoorbeeld Lidl dat ze hard aan de (duurzame) weg timmeren.

  1. Wellicht is het voor jullie verhelderend om uit te leggen waarom in mijn visie in het kader van duurzaamheid het heel erg belangrijk is dat supermarkten in “food” een steeds hoger aandeel krijgen in hun eigen huismerken.
   Achter de A-merken schuilen vaak hele grote ondernemingen, die zelf hun beleid willen bepalen hoe ze duurzaamheid willen inrichten. En deze bedrijven zijn vaak erg machtig en laten zich in de regel niet de wet voorschrijven door de supermarkten. Op zich zelf is daar niet mis mee, maar daardoor zijn ze soms wel star in denken en handelen en niet altijd slagvaardig om snel in te spelen op nieuwe ontwikkelingen, die in deze tijd razendsnel gaan. De supermarktketens staan veel dichter bij de consument en ze weten wat de consument beweegt. Zij zien ook dat de consument steeds bewuster wordt in haar eetgewoontes. En zij voelen ook dat dit naar die bewustwording in eet- en drinkpatronen naar de nabije toekomst toe alleen maar groter zal worden. Supermarktketens willen daarom invloed uitoefenen in de voedselketen als men praat over duurzaamheid om zich daarmee te kunnen onderscheiden van de concurrentie en voorop te lopen met de muziek! En zij kunnen invloed uitoefenen via hun eigen huismerken, omdat zij daar zelf de standaard voor een belangrijk deel kunnen bepalen! Vaak zijn het ook kleinschalige bedrijven in de voedselketen die zich toeleggen op huismerken. Deze kleinschalige bedrijven zijn vaak heel flexibel en slagvaardig. Daarnaast hebben ze over het algemeen een lagere (overhead)kostenstructuur en minder hoge winstdoelstellingen dan de grote A-merk fabrikanten! En ik weet zelf uit ervaring dat steeds meer “bewust levende” managers zich niet meer thuis voelen bij de grote multinationals met hun enorme machtsstructuren, hun idiote bonussystemen waarmee ze hopen die managers vast te kunnen houden en hun enorme winstdoelstellingen om hun aandeelhouders tevreden te stellen! En het ergste van alles is dat het topmanagement van dit soort bedrijven vaak het gevoel met de basis is kwijtgeraakt. Dus, niet meer weet wat er bij de consumenten leeft! Ik heb er geen behoefte aan om AH te verdedigen, maar ik denk wel dat ze geleerd heeft van de periode Cees van der Hoeven, toen ze ook dreigde ten onder te gaan aan dit soort machtsdenken!

  2. @ Dick, ik had ze gezien die liegebeestjes; briljant en leuk!
   Wellicht als idee een opvolger met “jokkebrokken” waarbij je de brokken als een puzzel in elkaar kunt sparen zodat je dan ineens het hele plaatje overziet…

  3. Maar, ehhhhhhhhhhhhh….. waar plaatsen we dan Johan en SOPN in de puzzel?????

  4. samen zouden we mega rijk kunnen worden buiten de vermaledijde corporaties om, Iem en Dick, mits gesteund door een adequaat kwaad juristen kader die de patenten op de kunstige populaire ideeën, waar Talpa JOhnnie bij lange na niet aan kan tippen, veilig te stellen, of er vertrouwen in hebben dat je uiteindelijk krijgt wat je verdient en honderd van zukke blonde boerenbrok ideeën op te boeren per kwartaal, Iem is geloof ik een Chinese Draak en daar houden slangetjes zoals ik van. Slangen onder elkaar is dat ooit in de Geschiedenis goed gegaan Monika? De Astrologen zijn daar altijd verdeeld over geweest, of het zou (te) perfect matchen of het zou te snel tot een Gordiaanse verknoping leiden?! Iem mist Cozz ook, weet ik zeker.

   Quote:

   ” Vermaledijen
   Let op: Spelling van 1858 vervloeken, verwenschen. Zie Verdijen ”

   http://www.encyclo.nl/begrip/vermaledijen

  5. Johan past ongetwijfeld in de c1000 koppige kop en schotel collectie, sommige hardnekkig geschubte Issie wissie Lizzies persisteren in het van boven af gered willen worden door de Violette Vlam en Michael en sommige gaan voor de vissen god die van Sirius komt in het Orion stelselmatig diabolo vormige sterren beeld..

  6. Hyper, hoe weet je dat ik een slang ben? En als je dat al weet, welk sterrenbeeld ben ik?, met je 6e zintuigen 🙂
   En misschien kan je me verklappen van welke ‘ster’ jij komt?
   Wees niet ongerust, alle mensen hebben sterke en zwakke kanten….de winst is dat je als je het weet en herkent je het mooi kunt relativeren…de balans daar gaat het om.
   Trouwens dacht ik te weten dat Imkie een prachtig vuurpaard is…maar goed zeker weten doen we het pas als ze iets bevestigd van onze ‘stellingen’…

  7. Daar kwam ze al aan galoperen; vuurpaard idd, maar kan af en toe best een draak zijn.

  8. wauw gaaf dat je m’n naam kent Monika, krijg het er direct duurzaam warm van, nou ik kom toch niet meer los von Sie, of is het von Euch, of von Du, wil ik ook niet, dusz euh jij mag me ook kennen hooorrrr, van haver tot gort, neuh sterrenbeeld weet ik niet maar zal wel weer problematische Stieren materie zijn, net als ik voor een deel, of kans dat je Vissen bent, die zijn liefffff, ik kom vaak Vissen tegen, ja Iem is als sterren paard niet te houwen, die bokt en schopt en dat vindt ze leuk om te zien als de pinken hinkende bio kalveren dat in de wei voor doen.

   Ik zit precies op de grens tussen stier en tweelingen in, vandaar dat ik soms rood aan loop en ik heb een boog schietende ascendant, wat van ver komt is lekkerder… mmmm Belgen zijn anders, ik vind ze interessant die Belgen, ja ga ik nog doen, mailen en zoooooh, ik sweer ut, andere dimensie, is da nie eng?

   Guys run on court to give Yanina Wickmayer a kiss
   http://www.youtube.com/watch?v=XBbYjB0M8mw

   Quote:

   ” Er wordt onderscheid gemaakt tussen een confessionele vorm en een seculiere vorm. Bij de seculiere vorm wordt onderscheid gemaakt tussen belofte (dat men iets zal doen of nalaten) en verklaring (dat men iets heeft gedaan of nagelaten). Dat onderscheid bestaat bij de confessionele vorm niet: daar kent men alleen de eed. Het is eigenlijk niet juist de seculiere vormen als eed aan te duiden. Qua juridische gevolgen is er geen onderscheid tussen de eed enerzijds en de belofte of verklaring anderzijds. ”

   http://nl.wikipedia.org/wiki/Eed

  9. Imke, wat mooi, ben bekend met vuurpaardjes 😉
   Trouwens, zijn we niet allemaal soms ‘draken’?

   Ennuh Hyper, nee ben geen vissen, maar wel mijn zus, in die zin….bijna goed…
   Gaat u door voor de wasmachine? Of neemt u uw escape? 🙂
   Belgen zijn pas lief…zie filmpje…lol

  10. oooooh Monika Schorpioenen ? die heb ik als Vrienden vanaf jongs af aan, zolang ik mij kan herinneren!! als die gaan steken zie ik het meestal wel aankomen en ga ik even onder een steen liggen, niks aan ut handje..

  11. @Hyper 1.14: HyperAlert: dan ben jij goed opmerkzaam Hyperlief. Ik ben een dubbele schorpioen (ascendant ook) en er zijn echt heel “stomme” mensen die het niet zien aankomen als ze bij mij (en ik ben tolerant en geef ook nog signalen af) te ver gaan. Nou ja, dan ben ik niet voor de poes zal ik maar zeggen. Maar ik vind het dan niet leuk om dan te moeten optreden, maar ik kan dan niet anders, anders ga ik kapot want ben wel heel gevoelig en meelevend/denkend etc., kwetsbaar dus.

  12. Nee, ook niet schorpioenen in je schoenen Hyper….je hebt nog 10 te gaan 🙂
   Venus en mars zijn in boogschutter bij mij. Mijn zoon is tweeling met ac boogschutter. Die staan tegenover elkaar, net zo als mijn zon en ac zich tegenover staan.
   Mijn zon komt uit dezelfde groep dan tweeling. Mijn maan is in kreeft….en mijn naam is repelsteeltje 🙂

   Oh Willie, je bent een heel gepassioneerde dan….

  13. Had hier onder gemoeten.
   Ik zwem graag in zee rara wat is mijn sterrenbeeld?

  14. Nou…als je alleen graag in de zee zwemt dan valt vissen weg want die zwemmen ook in zoet water.
   Wat verder nog graag zwemt…olifant met zwembandjes? 🙂

  15. Boogschutter/boogschutter (al blijk ik nu een slangendrager, zoek maar eens op Ophiuchus). Haan/aap/rat. Totemdier Uil en iets van een blue hand in de maya kalender.

  16. Misschien vallen de sterrenbeelden nog wel op te delen in zoet water en zout water .
   Kreeft – zoetwaterkreeft
   Vissen – zoetwatervissen
   Leeuw – zeeleeuw
   Stier – waterbuffel
   Waterman – zeewaterman

  17. @ Martijn, je bent volgens de Tzolkin geboren onder de transformerende energie (blauw van kleur) van de Hand. Jouw innerlijke kracht is jouw enorme Openheid. Je wilt van de wereld een betere plaats om in te leven maken. Je wilt het universum ten dienste zijn. Je bent de Hand van God en soms weet je niet waarom je bepaalde dingen doet en zegt. Het waarom begrijp je pas veel later! Je bent katalysator en spreekt voortdurend de Waarheid! Op het moment dta je je ondergecshikt maakt aan de Kosmische krachten zal er een golf van vreugde en extase over je heen komen. Je valkuil is dat je teveel je aandacht versnippert. Je uitdaging is om te leren omgaan met tegenstrijdige behoeftes, tussen Persoonlijke Vrijheid en de Zekerheid van een Relatie! Zorg ervoor dat je altijd de Hoofdrolspeler blijft in je Eigen Film! Veroorloof jezelf om onbevangen te zijn, want je kinderlijke openheid is een van je sterkste kanten.

  18. goh gaaf Willie, drie dubbele stekende schorre schorpioenen in mijn schoenen whaaaaa ! ze is ook niet voor de poes die Willie met klassiek giet metaal ijzeren koekenpan in de aanslag,

   sjeeeh zeg, ik ben er nog niet helemaal uit Monika maar als Venus in Boogschutter staat dan komt er een beschrijving die ik zo bij jou zie, ik puzzel nog wel eventjes door met al die zilte waterige, luchtige en vurige conjunctieve hints ;

   jouw luchtige zoon heeft bijna hetzelfde als ik, iets minder grauwend grommend grondig stierig is hij gelukkig

   Monika is vrij kosmopolitisch, dacht ik al wel, Aken en Keulen om de hoek van de deur, dat blijft vast niet bij de doe het zelf Ikea in Groningen ;

   quote;

   Venus in Boogschutter

   ” Op het vlak van de relaties zoek je naar een intelligente partner, die je culturele, intellectuele en filosofische interesses kan stimuleren. Bij deze stand, en de ermee verbonden drang om de horizon te verruimen, leidt de liefde nogal eens tot reizen naar het buitenland of zelfs een huwelijk met een buitenlander. Reizen en cultuur zullen belangrijke ingrediënten in de relatie uitmaken. Mannen met deze planeetstand vallen voor een intelligente en vrijgevochten partner van het kosmopolitische type. Vrouwen wensen geestelijk gestimuleerd te worden en eisen aanzienlijke persoonlijke vrijheid. Zonder stimulatie word je ongedurig, en wanneer je ongedurig bent, begin je ogen naar een ander te dwalen. Je aangeboren hang tot flirten kan tot de nodige spontane romantische verwikkelingen leiden. ”

   http://marysastro.punt.nl/index.php?r=1&id=584291

  19. @Dick, ja, vrijheid en gebondenheid tegelijk, daar ben ik al een mooi poosje mee aan het stoeien. Of de mensen om me heen vinden het niet goed, of ik vind het zelf waardeloos. Heb vaak het idee te weinig vrijheid te hebben. Mensen om me heen hebben er niet zo’n vertrouwen in als ik m’n eigen ding doe. Best wel klote eigenlijk.

  20. Hyper, je komt langzaam maar zeker achter hoe ik een beetje ben. Grappig. Dit is inderdaad een deel van mij…
   Ik ben o.a. het enige teken wat geen mens en geen dier is…

   JaNee…als ik mijn zus moet geloven, zijn vissen mannen womanizer, is dat zo? 🙂

  21. pas op Monika kan duurzaam ongedurig vertoornd raken als je even dommie doet, dacht ik al wen, en ga haar niet beknotten want dan komt rap de koekenpan met de gewokte bio groenten van Willie stevig om je oren, het gaat om het achterhalen van de zingeving, druk druk druk van hot naar her en het mag niet saai worden met het oog op beloften van de zinderende toekomst aan de horizinzon en ga niet beargumenteren hoe de mens en de wereld in elkaar steken want dat weet zij stukken beter, dat vind ik op zich best eigenlijk, ik ben ook wel een zingeving achterinhaler, nogal erg, maar wat kan het bommen als zij het beter weet, als ze er maar isz, maar daar kan ze het dan weer uitademen benauwd van krijgen, gedoe allemaal met die long en short afstand relaties ;

   Quote:

   ” Mars in Boogschutter: Je horizon verbreden

   Je bent vrijheidslievend en houdt er uitgesproken opvattingen op na over wat goed is en wat fout. Je voelt een sterk verlangen om zowel intellectueel als geografisch je horizon te verbreden. De wereld zien is een belangrijk aspect van je algemene ontwikkeling, ideaal zou dan ook een baan op internationaal niveau zijn. Je werk moet je hoe dan ook bewegingsvrijheid bieden en je voor intellectuele uitdagingen stellen. In een beknottende omgeving kwijn je weg, de vrijheid om zelf contacten te leggen en zelf meningen te vormen is waar het voor jou op aankomt.

   Problemen kunnen zich voordoen wanneer je in discussies verzeild raakt, want diplomatie is nou niet echt je grootste gave en je bent geneigd de onverbloemde waarheid te vertellen zoals deze in jouw ogen is. Je hebt dan misschien wel gelijk, maar schiet je er ook iets mee op? Besef dat je door de denkbeelden van anderen met respect te behandelen hen veel gemakkelijker voor je standpunt wint.

   Je bent van nature uiterst actief – misschien zelfs wel hyperactief – en je spreidt een geweldige geestdrift ten toon, daardoor kun je erg overredend zijn. Deze rusteloosheid kan ook betekenen dat je soms eenmaal begonnen dingen niet afmaakt of simpelweg te veel dingen tegelijk onder handen hebt. Je bent er vooral op uit de zin van de dingen te doorgronden, concrete resultaten doen er voor jou meestal niet zoveel toe. Mannen met deze Mars-stand vinden het vreselijk om in hun relatie beknot te worden. Ze zoeken een partner die hen ofwel de vrijheid laat om op ontdekkingstocht de wereld in te trekken of die – beter nog – hen vergezelt op hun reizen naar opwinding en inzicht.

   Vrouwen met deze stand vallen op intelligente mannen, ze zoeken een partner die hun intellectuele horizon kan verbreden. Mogelijk ook hebben ze een relatie met een buitenlandse man. Voor beide geslachten is het essentieel dat ze naar een opwinding belovende toekomst kunnen uitkijken, anders sluipt er verveling binnen in de relatie. Hoewel intellectuele stimulatie en vrijheid belangrijke ingrediënten zijn voor een harmonieus relatieleven, bestaat er ook een tendens tot eigengereidheid en ruzie maken. Met name vrouwen kunnen nogal eens vertoornd raken, wanneer ze vinden dat de partner zich minder intelligent toont dan ze denken te mogen verwachten. ”

   http://www.catharinaweb.nl/astrologie/mars.htm

  22. Eerlijk gezegd moest er even op googlen wat womanizer is. Antwoord is ja en nee monika 🙂

  23. Och heden een onvervalste Vrouwe gerechtigheid Weegschaal Monika, Libra net als Paul, maar euh die zitten heel dicht bij de Schorpioenen vaak toch?

  24. Hyper, je bent een heel research begonnen zo te lezen 🙂
   Ja het klopt wel veel, maar dat ik graag strijd of zo..nee, weegschalen proberen toch altijd strijd te vermijden, maar ik ben ook geen watje. Kan me wel over het een en ander opwinden, maar dat gaat al gauw weer over. Soms te open en te eerlijk, heb ik al gehoord, maar kan je dat ’te’ zijn?
   Het is toch wel opvallend hoeveel hiervan klopt. Alle delen bij elkaar en je hebt een soort karakter-analyse, maar toch om het plaatje compleet te maken, gevormd wordt je ook door je leven en je ervaringen, je opvoeding, je ontmoetingen en uiteindelijk ook door je relativeringsvermogen…denk ik dan.

  25. Pfff, JaNee…lach…Ik heb je wel even mogen meemaken…er zit wel ietsje ervan in…o ja nu weet ik het…het is de kunst die je ambieert 🙂

  26. Het is het versmelten het opgaan in het geheel kunst biedt daar een weg voor Monika.:-)

  27. Hyper houdt van kleffer vouwen om er het goede antwoord erin te douwen… Nog even en dan weet Hij precies hoe we als puzzel allemaal aan elkaar hangen, blijkt het achteraf nog af gesproken werk ook te zijn. Als je me nou…

  28. @Hyper
   Wat weet je dan over de paarden in de chinese en andere zodiak ?
   Ik ben een paard bij allebei. Al zijn er ook zeepaardjes 😉
   Hmm, water, niet echt mijn ding 😕

  29. niet zo veel hoor Anelle, alhoeWelle, wel eens een kastanje rood bruine wilde klasgenote gehad, ze was vuurpaard, erg wild onstuimig impulsief en voor dat je je zin half had af gemaakt wist ze direct wat je wilde zeggen en was dan teleurgesteld of zo en was al weer naar het volgende station, dat vond ik dusz niet zo leuk, want bij het invullen van mijn onafgemaakte zin had ze meteen ook al een soort oordeel er in mee verpakt leek het wel, mij altijd veel te snel af,

   maar er is 1 ding dat mij bij zal blijven, ze was er ‘zelfs’ voor Mij in Tijden van Nood, instinct, ze wist als het echt misz was met mij en dan was ze Lieff en Helperig en juist dat kon ik dan niet begrijpen omdat ik mezelf zo’n sukkel vond omdat ik gefaald had in mijn beleving, dat maakte haar niks uit, dat falen, dat kon ik toen niet begrijpen, nou je begrijpt zo’n Paard heeft veel indruk op mij gemaakt, geen idee hoe je een Paard kon vangen, nog niet, oefening baart kunsten

   Zoals Monika het doet vind ik dusz wel vertrouwd leuk, dat is mijn ding, dat is anders snel, snel maar grondig, niet zo gehaast, piece by piece en het grotere geheel komt nog wel een keer als ik er aan toe ben, wij zijn van de Educatie, Adult Education was zo’n kreet vroeger.

   Hall & Oates Adult Education
   http://www.youtube.com/watch?v=qnGx-Oy7-FE

   nou pa Paul dan houd ik blijkbaar ook nog veel van mijzelf, ik herken namelijk erg veel in deze karakter beschrijving, mijn opvoeding is helaas net niet helemaal goed gegaan, dat is jammer, maar ook weer niet jammer, omdat ik nu Uniek ben en kan doen wat een ander mij niet zo maar na kan doen.

  30. @Hyper
   Herken mij in veel van wat je beschrijft. Het wild met de hoeven stampen past niet (meer) zo bij mij. Men zegt van boogschutters dat hun vuur eerder smeult dan laait, maar pas op voor een onverwachte flakkering! Meestal houd ik het bij een ongeduldige hoofdbeweging en licht gebries, wanneer iemand te traag is naar mijn zin. Slenteren en kuieren is niet mijn ding, niet alleen bij het lopen, ook het denken moet vooruitgaan.
   Jaja Hyper, je draagt een groot vat met mensenkennis met je mee. Reden genoeg om van jezelf te houden en je uniek te voelen 🙂

  31. @ Hyper

   Daarom daarom daarom dat Jij inderdaad zo UNIEK bent! Je hoeft niet te veranderen, gewoon Je zelf blijven, al wil die ander Je nog zo anders hebben dan anders. Jij bent Jij en Ik ben Ik en Zij zijn Zij en Iedereen is Iedereen. Alleen de slapende mens heeft dit namelijk nog nooit ontdekt, de wakkere wel!

   ps. Ik wou dat Ik een vader was maar Ik ben eerder een loze vader met toegevoegde waarde. (kon geen kunstmatige kinderen krijgen)

  32. @Martijn
   Klopt, van die power en zo. Ik ben een sterke madam, heb ‘stalen zenuwen’ volgens mijn omgeving en ben slechts zelden ziek. Dat zal van mijn dubbele paardenkracht komen (boogschutter en paard). Hoewel, paardenkracht, hmm… zal voor de mannen gelden want helaas ben ik qua spierkracht niet ruim bedeeld.
   Kan dus niet zonder man 😉
   Iemand die horoscopen trekt zei me eens dat een boogschutter in zijn binnenste zeer veel weet. Is dat ook zo bij je dochterje?

  33. @Anelle, mijn dochter is paard/leeuw. Ikzelf ben boogschutter met ook ascedant boogschutter en haan. Ja, boogschutters zijn fantastisch vanzelf!
   Een haan pronkt nogal graag 😉

  34. ja vertrouw nou maar op jezelf Martijn, pas alleen op voor excessen, overal waar ’te’ voor staat, dat geldt ook voor mij, ik vind het moeilijk maat vinden, oefening en feedback baren kunsten, meer gevoel voor verhoudingen, tijd en inspanning gekoppeld aan kwalie tijd en enge enti teiten, even door mijn ‘off’ down dagen heen bijten, weten wanneer het lampje in mijn geest en lichaam weer aan gaan en wanneer niet, jezelf toestaan om een keer minder vrolijk te zijn is net zo belangrijk als de euforische ups, ze hebben het er maar mee te doen, die omgeving en zo,

   toch merk ik dat het voor mij werkt om minder op korte termijn naarstig hijgerig als moeders en vaders kindje te vaak details dagelijks te delen met mijn verwekster, 1 maal per week is meer dan genoeg, wel m’n gezicht laten zien maar niet constant goedkeuring van minieme mentale verwerkingseenheden opeisen, dat is zoals het vroeger mocht gaan, dat heeft te lang door geduurd bij mijn zussie en bij mij, niet continu mijn tussenstanden bij m’n moe moeten kortsluiten, die heeft haar eigen tussenstanden en kan dat al lang niet meer goed aan.. Wow dat vind ik nou een tering Mooie paarsig Deep Purple Platje JaNee, die wil ik wel eens in het Groot pixel Formaat zien en dan in en uit zoemen..

   Deep Purple Hush
   http://www.youtube.com/watch?v=FgW0eMKXGJA

  35. wat dacht je van deze, een éénmalig denkmal monument in tijd en ruimte, ik zou wel willen weten welke Venus en Mars standen er in 1976 voor deze buitenaards mooie kosmische klanken gezorgd hebben, razende kippenvel over m’n hele lijf, die stem en die bas lijn en ik was 11 toen ik dit voor het eerst hoorde..

   Musick was mijn first love en zo, oh neeh dat was mijn half bloed begoocheling, de betovering van een mixje, het was zowel Indisch als Fries, nu jaren later besef ik dat de ideale mix niet eens zo makkelijk te maken is, laat staan te vinden, het luistert te nauw bij mij, Filipinoos Chinezen Japanners Maluku’s zijn het ook weer Meestal net niet, het is een geheime nauw luisterende mix die het um doet, het geheim van een beetje van dittum en een beetje van dattum, Jeanette heette ze, wow, die ene half donkere dominante oer mix tante uit de Star Gate tv serie met de hoge jukbeenderen lijkt wel op haar..

   Rainbow-Rising (Full Album) 1976
   http://www.youtube.com/watch?v=-Snq443TIkk

   Episode 6 – Childhood’s End
   http://watchseries.eu/serie/stargate_atlantis

  36. Ah, Rainbow, love it! Die wil ik onder het kwasten nog wel eens laten knallen. De mid 70’s waren goede rock jaren idd.

  37. we gaan er voor zorgen dat je schilder werken per opbod HerManische status prijzen zullen krijgen Iem !
   eigenlijk zou je per WEbcam per seconde een paar streken en kleuren moeten kunnen aanpassen Live, veel interessanter dan menig ‘gewone’ Webcam excursie, dat is pas een gat in de markt, sommige hints kunnen een doek laten knallen, ook Anton had zo’n stuk of 3 keur commissie meiden om hem heen, is tie goed genoeg vroeg tie dan aan hun…

   ik heb nog nooit geSkyped maar een Skype Schilderij dat zou pas Innovatie zijn.

  38. Oh sweet memories.., daar heb ik m’n ouders even mee laten schrikken geloof ik. De ene dag was ik nog zo’n schattig Debbie pony/paarden meisje met allemaal paardenposters aan de muur, de andere dag was dat allemaal verdwenen en zag mijn moeder David Lee Roth ineens levensgroot half ontbloot en geketend boven mijn bed hangen…
   http://tinyurl.com/7gxeapp

  39. 1.22
   Als die de ‘hand van God’ heeft. Heeft die dezelfde capriolen als onze grote vriend Diego Maradonna! 😉

  40. jaah klopt Iem, ik ging ook plotsklaps binnen een maand van Abba naar Deep Purple, en toen Van Halen en een tijdje later was Def Leppard ineens weer interessant, mijn neef uit Brabant vond dat maar niks, reden des te meer om die blauwe L.P. met die grote monstrueus mooie made in U.S.A. Truck grijs te draaien.

   Def Leppard – On Through the Night (Full Album)
   http://www.youtube.com/watch?v=_2AzjO_eE38

  41. Geweldig Hyper, memory lane, welk bouwjaar heb jij nou? Dit is 1 van mijn favorieten uit die tijd.
   http://www.youtube.com/watch?v=HvxzvJicwLY (D’r is vannacht even wat losgegaan zie ik wel. Mijn woede kan te overweldigend zijn, vanalles veel te lang binnen gehouden. Laatst nog een gemetselde muur omver getrapt terwijl ik normaal geen deuk in een pakje boter meer kan slaan… Gelukkig is muziek een heerlijke uitlaadklep).

 2. Er moet dus nog bepaald en vastgelegd worden wat “duurzame productie” precies is. Ik heb in plaats van productie in Zuid Afrika, Colombia en Ethiopië (zie art.) liever producten zonder gif uit de omgeving.

 3. Het zal mijn cynische aard zijn, ik denk bij het lezen direkt “bullshit”
  Neemt niet weg dat ik van harte hoop dat ze het licht echt gaan zien.
  Maar wie controlleerd het, wie bepaald wat duurzaam is.
  Een tijd terug nog een docu gezien over het zogemaamde eco toilet papier van de Albert Heijn( keuringsdienst van waarde); leugens en bedrog richting consument.

  1. @ Imke, ik deel 100% je argwanende houding. Ik heb die zelf ook! Het vergt volledige openheid van zaken van hetgeen in de voedselketen gebeurt. Volledige transparantie naar de consument toe, want dan ontstaat er vertrouwen! Ik hoop zelf van ganser harte dat “duurzaamheid” niet een mode artikel blijft enasl marketing instrument wordt gehanteerd zonder dat het echt inhoud krijgt! Persoonlijk heb ik er heel veel vertrouwen in. En ik vind het een uitdaging om daar in mijn bedrijf en in de zuivelketen een bijdrage aan te kunnen leveren

  2. Voor mij ontstaat ook veel onduidelijkheid en argwaan omdat nog niet duidelijk is gedefinieerd in onze samenleving wat onder duurzaamheid wordt verstaan. En Imke, wees er van overtuigd dat ook de supermarktketens die een convenant hebben gesloten dat alle groente en fruit in hun winkels in 2020 duurzaam moeten worden geproduceerd nog niet exact qweten wat ze daaronder moeten verstaan. Dat zal de komende jaren verdre uitgewerkt moeten worden. Ze leggen alleen door dit convenant zichzelf en de groente- eb fruitketen een gezonde druk op dat iedereen nu toch echt aan de slag moet willen ze in 2020 de doelen bereiken! En dat vind ik heel positief.

   Ik zelf ben nogal gecharmeerd om als uitgangspunt voor duurzaamheid te nemen het Crade to Cradle (C2C) denken. Crade to Crade betekent letterlijk Wieg to Wieg. Het uitgangspunt is dan dat alles wat we van Moeder Aarde nemen we ook 100% weer teruggeven, waardoor we het dan weer opnieuw kunnen gebruiken. Dus, alles wat we gebruiken om voedsel van te maken en waarvan het restproduct afval is gebruiken we opnieuw om voedsel van te maken! Vaak wordt bij Crade to Crade gesproken over 3 belangrijke p’s, namelijk Planet (Moeder Aarde), People (mensen) en Profit (bedrijfs economie). Dat laatste wordt vaak vertaald in winst, maar hier wordt bedoeld om hetCrade to Cradle principe te realiseren zonder dat de mensen meer voor hun voedsel hoeven te betalen. Liefst zelfs, dat mensen minder voor hun voedsel hoeven te betalen! Voedsel zou namelijk een basirecht moeten zijn voor iedereen! Ik ben er van overtuigd dat Moeder Aarde (Planet) voldoende biedt om in lengte van dagen alle mensen op aarde (People) tegen een betaalbare prijs (Profit) te voeden, mits de Wil er is om alle beschikbare technologie en kennis in te zetten Cradle to Cradle tot een succes te maken.

  3. @ dick,
   Dat ken ik “Cradle to cradle” is inderdaad een mooi uitgangspunt. Ik ben even kwijt wat je huidige functie is maar ik begrijp dat je de mogelijkheid hebt om ook het verschil te kunnen maken? Op het moment kan ik zelf niet meer doen dan zoveel mogelijk bladgroenten uit eigen tuin halen en mits het budget het toelaat koop ik biologisch. Maar vaak genoeg bekruipt me het gevoel in de maling genomen te worden. Een tijdje geleden gaf iemand hier nog aan in zuid Amerika gewerkt te hebben en de slechtere opbrengst van de plantage werd daar als “fairtrade” doorverkocht.
   Mijn buren hebben melkveehouderij en zijn sinds vorig jaar begonnen met een andere bedrijfsvoering. De kalfjes blijven bij de koe, hij is nu met een uitgekiende weidegang bezig die het bodemleven verrijkt en minder technische ingrepen( maaien, bemesten enz.) vereist. De koeien krijgen daardoor een meer uitgebalanceerde voedig waardoor er minder ziekte en zwakte is en medicamenten kunnen achterwege kunnen blijven enz, enz. de plannen bestaan om bij de boerderij een winkel te beginnen waar het vlees van de eigen stierkalfjes verkocht kan worden, aangevuld met streekprodukten van de biologisch teler, geiten kaasjes uit de buurt enz. Daar word ik nou blij van.

  4. @ Imke, ik kan niet het verschil maken, maar door mijn positie in dat zuivelbedrijf (in de directie) kan ik wel zaken beinvloeden. Ik werk hier nu ruim 3 jaar en ik zie een enorm positieve ontwikkeling in denken over duurzaamheid ten opzichte van 3 jaar geleden. De kracht van onze organisatie is ook dat we kleinschalig zijn en onze melk geleverd krijgen door een kleine cooperatie van boeren. We leveren onze produkten aan bijna alle supermarktketens in Nederland. We zitten als het wear in het midden van d ezuivelketen. En doordat onze kracht is dat we veel kennis hebben in de zuivelketen en erg slagvaardig zijn kunnen we ook een belangrijke rol spelen bij het opzetten van “pilots” op het gebied van duurzaamheid, samen met retailers.

   Als je het hebt over biologische melk versus reguliere melk zie je in de supermarkt nog vaak een enorm prijsverschil. Die prijs- verschillen zijn voor een heel klein deel het gevolg van een hoger kostprijs van biologisch. Tot dusver wordt biologische melkprodukten door de supermarkten als een “niche” weggezet in het schap, waardoor ze daar per liter het meeste geld aan verdienen! Het verschil tussen biologische melk en gangbare, weidegang melk zit hem in de wijze van bemesting (gebruik van kunstmest). Ik denk dat dat verschil in kostprijs niet veel meer doet dan een paar cent per liter, terwijl het prijsverschil in de winkel een veelvoud hiervan is. Je zou dus zeggen dat de verkoopprijs van biologisch in de winkel slechts een paar cent hoger is dan van gangbare melkproducten dat de afzet van biologisch veel hoger zal worden. Maar als dat gebeurt zouden we bij de huidige wijze van bemesting door biologische boeren wereldwijd veel meer areaal nodig hebben, waardoor het aanbod van zuivelproducten heel erg zou krimpen, waardoor er niet voldoende zou zijn om iedereen te voeden! Dus, Imke, je moet het dus inderdaad zoeken in verbetering van bemestingstecchnieken waardoor je uitgaande van Cradle to Cradle straks geen verschil meer hebt tussen biologosch en gangbaar. Ik ben heel nieuwsgierig naar initiatieven als die van jouw buurman. Mijns inziens is de weg dat we door slimme initiatieven van boeren zoals de buurman van Imke Cradle to Cradle in de praktijk gaan brengen en met die kennis en op basis van de geweldige technologie die ons te beschikking staat ervoor zorg te dragen dat met een paar jaar alle melkproduktie het stempel biologisch (of C2C proof of hoe je het maar wilt noemen) krijgt opgeplakt!

  5. Dank je, Imke, spreekt me erg aan om op basis van je gevoel en intuitie stap voor stap, soms tegen de stroom in, te experimenteren en zo een bijdrage te leveren aan een betere wereld. Gelukkig zie ik steeds meer voorbeelden van boeren die de bakens aan het verzetten zijn. Ik was laatst op bezoek bij de voorzitter van de cooperatie waar wij de melk van betrekken en die was op zijn boerderij ook aan het experimenteren om de kalveren langer bij de koe te houden. En ik was bij een ander bestuurslid ter gelegenheid van het openen van een nieuwe melkstal. Hij was innovatief door een geheel open melkstal te bouwen, waar de koeien de vrijheid haddden om naar buiten te gaan en als ze binnen waren volledig in contact stonden met de buitenwereld. Ik zie echt goede ontwikkelingen bij heel veel jonge boeren. Ze zijn bezig om stap voor stap zonder dat dat ten koste gaat van de instandhouding van hun bedrijf hun dromen waar te maken, waarbij weer meer en meer het welzijn van de koe centraal komt te staan. Bedankt voor het filmpje.

  6. @imke 3.3
   Je verhaal over de kalfjes die bij moeder koe blijven, deed mij helemaal smelten. Enige tijd geleden zag ik een docu over hoe koeien en paarden op situaties reageren. Wat mij bijgbleven is, was het immense verdriet van de koe wanneer haar kalf bij haar weggenomen wordt, dagenlang geloei en onrust. En van manègepaarden die perfect de niet-fysieke problemen van hun berijders herkenden.
   Je buur is een wijze man dat hij het welzijn van zijn vee hoog inschat, dat stemt mij hoopvol en is mi een indicatie van ascensie.
   Deze week zag ik op tv hoe een zwanenkuiken dat visdraad ingeslikt had en er ook met zijn pootjes in verstrikt was geraakt, door een Engelse dierenbeschermer uit het water werd gehaald, in een poging om het te redden. Papa zwaan, die anders aanvallend-beschermend is liet begaan, alsof ie besefte dat het goed bedoeld was. Gedurende de 24 u van de behandeling van het kuiken is ie op dezelfde plaats blijven cruisen. Het vreugdevol getrompet en ‘neuze-neuze’ toen het jong terug werd gebracht had je moeten zien! Moeder en de andere kuikens werden met hard geschreeuw opgetrommeld om het kleintje te begroeten. Prachtig!!! Van bewustzijn gesproken.

  7. Ja, Anelle, dat soort akties geven mij ook hoop.( maar je wilt niet weten hoeveel weerwil hij ondervindt van collega boeren) Ik ben er nu dagelijks dankbaar getuige van de kalfjes als jonge honden door het land te zien racen. De aanblik van dieren in hun element maakt mij altijd aan het glimlachen.

 4. Zucht…. ’t Zal wel weer een marketing stunt wezen.
  Wij kopen al jàren zoveel mogelijk bio. Een Belgisch warenhuis biedt al enige tijd bio-groenten en fruit aan en wanneer onze vaste bio-groentenboer niet of niet meer heeft wat we willen, trekken we naar het warenhuis vlakbij. Ging een tijdje goed. Tot we tomaten hadden waar je met je mes niet doorgeraakte, ook niet door het vruchtvlees. Kropsla zo hard als andijvie en peultjes die helemaal vervezeld waren. Zelfs de komkommer was hard!
  Dat kan er alleen maar op wijzen dat deze groenten véééél te lang bewaard zijn geweest en dus hun natuurlijke sappigheid en voedingswaarde verloren zijn. Op het etiket staat dan wel : ‘verpakt op…’, maar wat zegt dat over de oogsttijd? Vandaar dat ik denk dat de ‘duurzaam en bio’slogans wan de warenhuisketens gewoon ‘wind in pakjes’ zijn.
  En ja, Dick, ondanks het prijsverschi kopen wij uitsluitend bio-melk en dito boter 😉

  1. @ Anelle, fijn dat je veel biologische produkten koopt. Ik ben daar nog vaak slordig in of onnadenkend! Ik bak al wel standaard in biologische olijfolie en ik eet standaard biologische kip of soms ook nog scharrelkip. Biologische groenten en fruit zou ik ook meer moeten kopen! Ik moet daar meer werk van maken, tijd vrij maken voor boodschappen doen! Nu ga ik eens in de week naar de plaatselijke AH en gooi mijn karretje vol! Ik zou er tijd voor moeten nemen om naar de groenteboer te gaan verder op in het dorp en naar d ebakker en naar de slager. Ik ga proberen om mijn gedrag wat dat betreft te verbeteren.

   Overigens over die prijsverschillen gesproken. Jij en ik kunnen het ons waarschijnlijk permiteren om veel biologisch te kopen. Ik geef je even een voorbeeld van die enorme prijsverschillen. Als ik een paar biologische kipfilets koop versus een paar gewone kipfilets ben ik het dubbele kwijt (zeg maar ongeveer 8 euro versus ongeveer 4 euro). Dat verschil is voor ik noem maar een modaal gezin met 2 kinderen en met een modaal inkomen niet op te brengen! Ik ben er van overtuigd dat het enorme verschil niet wordt veroorzaakt door een enorm verschil in kostpijs door de voedselketen heen, maar door de prijspolitiek van de supermarkten (zij verdienen relatief veel aan biologisch, maar daardoor blijft het wel een klein segment).

  2. Ja, Anelle en Dick, ook ik koop uitsluitend bio roomboter, sour cream, crème fraiche en yoghurt. Melk kan ik niet tegen, misschien de bio wel maar dat probeer ik niet eens. Omdat alles zoveel duurder is ben ik eenvoudiger gaan eten. Niet dat ik decadent was met voedsel, maar ik ben wel een smulpaap en dientengevolge kookte ik nogal uitgebreid enzo, dito etentjes voor vrienden. Nu is het dus allemaal eenvoudiger en kan ook heel lekker zijn als je maar weet wat je doet. En inderdaad moet het voor huishoudens met kinderen of met heel weinig inkomen niet te betalen zijn. Ik geef mijn kinderen af en toe wel eens geld om de essentiële dingen bij de natuurwinkel te kopen. Zijn ze heel erg blij mee. Het is anders voor hun ook niet te betalen. Gelukkig heb ik een buurman verderop die een eigen stuk land heeft en daarop groenten teelt, onbespoten. Je proeft het wel hoor, vers en natuurlijk geteeld. Kijk ook uit voor vegetarische bewerkte producten in de supermarkt of er aspartaam of natriumglutaminaat – en andere benamingen hiervoor – in zitten. Ik weet nu precies waar het niet in zit. Het is even een gedoe om overal achter te komen maar het resultaat is wel dat je precies koopt wat tamelijk zuiver is (niets is meer zuiver natuurlijk, vervuilde lucht, grond, water etc. etc.) en je de rest laat liggen. Ik zoef dus altijd door de supermarkten en blijf praktisch nergens meer bij stilstaan, behalve als ze de winkelproducten weer eens een andere plek gegeven hebben. Leuk voor de supermarkt: gaan mensen weer meer kopen omdat ze opeens andere producten ontdekken en uitproberen, niet leuk voor mij, ik haat het. Er is ook een boekje dat heet: “Weet wat je eet” en daarin staan alle E-nummers vermeld, de goede en de slechte.

  3. Wat betreft de bio melk en dito zuivelproducten: je weet dan in ieder geval dat je niet ook antibiotica en andere medicijnen die die dieren krijgen, naar binnen krijgt. En het is veel lekkerder.

  4. @Dick
   Zelfs met studerende kinderen reden we naar de stad om in de enige natuurwinkel in de omgeving inkopen te doen. Je kan op zoveel andere zaken de meerkost terug winnen. We gingen tien dagen op reis ipv veertien en maakten veel daguitstapjes, met ’s middags lekkere picnic en ’s avonds in een plaatselijke resto fijn gaan tafelen.
   Frisdranken kwamen er ook niet in, wat ook al veel scheelt op het budget en de kinderen dronken zelfs bij hun vriendjes liefst water…
   Het eigenaardige is dat zij, eens getrouwd, de smaak van hun partner zijn gaan volgen.
   Zo zie je maar dat het zgn ‘meegeven van waarden’ erg relatief is, zoniet een illusie.

  5. En toch Anelle, heb jij het goed gedaan en je verantwoording genomen. Je weet nooit wat dat later bij jouw kinderen nog gaat doen voor positiefs.

  6. Oh ja Anelle, idd is opvoeding geen garantie. Je geeft ze een koffer mee op reis en dan moeten zij zelf gaan inzien wat ze met de inhoud gaan doen. Ze hebben ook recht op hun eigen levenservaring, toch?

 5. @ Dick,

  Een biologische koe heeft meer stal- en weideruimte, en krijgt naast biologische bemeste gras ook biologisch veevoeder! Daardoor is de prijs voor biologische zuivel hoger!!!
  By the way, je maakt wel VEEL reclame voor A&H! Laat me raden: grote klant van het bedrijf waar jij voor werkt?
  En zo is de Michaelsenergie ook op het forum van WTK weer werkzaam.

 6. als al deze bedrijven nu ok een convant zouden gaan ondertekenen om al ?? die verkeerde E numers uit hun schappen te krijgen zouden vele anderen en ik hier zeer blij mee zijn pas dan zijn wij ook weer eens blij .maar waarom al die groentes enz uit andere landen ?? halen terwijl wij de landbouw om de hoek hebben !!hier zit een addertje onder het gras volgens mij !het zal dan wel veel monsanto groeisel zijn en dus niets biologich maar wel een hoop (GIF)

 7. ook ik vind dat varken en koeien gewoon lekker in de wei moeten staan en niet op een stal wat dan ook voor ene .ook ik zou het lekkerder vinden omweer eens een lekkere kan bio melk te drinken maar de boeren hier in de omgeving zijn voor iemand op een fiets een beetje te?ver weg .

 8. @ HyperAlert: dan ben jij goed opmerkzaam Hyperlief. Ik ben een dubbele schorpioen (ascendant ook) en er zijn echt heel “stomme” mensen die het niet zien aankomen als ze bij mij (en ik ben tolerant en geef ook nog signalen af) te ver gaan. Nou ja, dan ben ik niet voor de poes zal ik maar zeggen. Maar ik vind het dan niet leuk om dan te moeten optreden, maar ik kan dan niet anders, anders ga ik kapot want ben wel heel gevoelig en meelevend/denkend etc., kwetsbaar dus.

  1. Janee,
   een wedervraag ben je lucht- of waterteken? Ik gok op Waterman, maar je bent Vissen, niet waar?
   Ik houd ook van zwemmen! Groetjes van een steenbok met vissenstaart.

  2. Ik ben eindelijk oom geworden. Dat jochie, de zoon van m’n zussie is een waterdraak kreeft. Als die niet van de zee houdt… (zal hem met de paplepel wel ingegoten worden, z’n ouders zijn op Texel aan zee getrouwd in een strandpaviljoen, haha).

  1. Hihi , was zeker ff zoeken ?
   Ik kwam niet verder dan natte schaapjes op het droge , waterweegschaal , pisboogschutter , … ?

 9. Mijn dubbele paardenkracht – boogschutter in de gewone dierenriem en paard bij de Chinese – kreeg vanochtend een onverwacht’staartje’.
  ’t Was even slikken!
  Uit “Terugkeer van de MoederGodin” op Unitynet:
  “Er is geen beweging, noch in jullie regeringen noch in jullie financiële wereld zonder Mij. En jullie Nieuwe Wereld kan alleen ontstaan met Mij! Het kan niet gebeuren in uw schaduwrijke dromen van afscheiding, en de tijd om het paard voor de wagen te spannen is voorbij! De tijd om veranderingen te verwachten zonder Mij is voorbij! IK BEN het Paard en IK BEN terug! En IK BEN het Stralende Goddelijke Moederbewustzijn!”

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.