Advertentie

Meer hormonen in sommige groenten dan in anti-conceptiepil..


WECF

x

Meer hormonen in sommige groenten dan in anti-conceptiepil..

2012 WantToKnow -Bron: INS-net 2012

x

WECF heeft meetgegevens van pesticideresiduen in groenten en fruit uit de Nederlandse winkelschappen geanalyseerd en vond vele resten van hormoonverstorende bestrijdingsmiddelen. Deze chemische stoffen kunnen al in hele lage dosis de ontwikkeling en gezondheid van kinderen aantasten. WECF vond in 55% van de geteste aardbeien en in 90% van de appels uit Nederlandse supermarkten pesticideresiduen met hormoonverstorende werking, ondanks het feit dat Europa blootstelling aan zulke stoffen in voedsel sinds 2009 niet toelaat.

Naar aanleiding van Europees onderzoek door PAN-Europe, heeft WECF in Nederland een steekproef uitgevoerd naar residuen in groenten en fruit in de winkelschappen en vond vele verschillende pesticide residuen, waarvan grote aantallen hormoonverstorende bestrijdingsmiddelen. Hiervoor werden de analyseresultaten van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit onder de loep genomen. (Dit is de controlelijst van de Voedesel- en Warenautoriteit HIER  (pdf))

kind groenteBijvoorbeeld in één monster Nederlandse aardbeien werd een cocktail van 9 verschillende pesticide residuen gevonden, waarvan 2 met hormoonverstorende werking. In totaal werden 9 verschillende hormoonverstorende residuen in 90 aardbeien monsters gevonden. De gemiddelde (cumulative) concentratie was 0,50 mg/kg. “De vervuiling met deze stoffen in groenten en fruit in Nederlandse winkels ligt op een vergelijkbaar niveau als in andere Europese landen, zoals blijkt uit het onderzoek van PAN-Europe. Soms zelfs hoger zoals in sla” aldus Hans Muilerman van Pan-Europe. “Een half pondje sla uit de Nederlandse winkels bevat gemiddeld meer stoffen met hormonale werking dan de anticonceptiepil”.

De totale hoeveelheid hormoonverstorende stoffen per product overschrijdt bovendien dikwijls de EU-norm voor baby- en peutervoeding[v] (0,01 mg/kg). Bijvoorbeeld voor aardbeien, appel, sperzieboon wordt deze norm gemiddeld 50x overschreden, tot 136x in sla. Daarbij werden uitschieters gevonden tot 490 x de norm (propamocarb in sla). Bijna de helft van de onderzochte en in Nederland geteelde appels is vervuild met Captan – de hoogste gemeten waarde van 0,75 mg/kg is 75x de baby norm.

“Terwijl die norm wel wordt gehanteerd voor een potje babyvoeding, wordt er bij verse producten de hand mee gelicht. Dit is onacceptabel. Ouders moeten hun opgroeiende baby’s veilig een zelfgemaakte hap kunnen geven. En vooral voor zwangere vrouwen is het belangrijk dat ze groenten en fruit zonder hormoon verstorende stoffen consumeren – het gaat direct door de placenta naar het kind” concludeert Margriet Samwel van WECF.

In de biologische producten werden geen pesticidenresten aangetroffen. “Gelukkig waren ook een aantal conventionele producten met weinig of geen pesticideresiduen vervuild, zoals bloemkool, broccoli, champignons, Chinese kool, courgette, rode biet, rode kool, witte kool en uien – eet dus liever dit soort winterkost, dan sla en aardbeien voor het kerstmaal” zegt Marie Kranendonk van WECF.

WECF raadt zwangere en borstvoeding gevende vrouwen aan om zoveel mogelijk biologische producten te eten en die ook voor bereiding van baby- en kindervoeding te gebruiken. De Europese Unie heeft in 2009 besloten dat er in het geheel geen blootstelling mag zijn aan hormoonverstorende residuen van pesticiden in voedsel – waarom gebeurt er dan niets? WECF is zeer bezorgd en vraagt om wetgeving die deze hormoonverstorende pesticiden verbiedt.

Hormoonverstorende stoffen zijn bijzonder gevaarlijk voor het ongeboren kind en baby’s. Zelfs kleine doses kunnen de ontwikkeling onomkeerbaar in de war sturen. Volgens nieuwe inzichten van de wetenschap kan dit mogelijk leiden tot hersenschade, verminderde vruchtbaarheid en chronische ziekten bevorderen als diabetes, obesitas en borst –of prostaatkanker.

 

www.wecf.eu

 

9 gedachten over “Meer hormonen in sommige groenten dan in anti-conceptiepil..

 1. Het is ook te idioot voor woorden maar goed ik eet al zo veel mogelijk biologisch en ik denk dat ik maar nog beter ga opletten en bij de biologische boer ga bestellen. Voor mijn zoon was ik zowiezo al van plan potjes te kopen die alleen van biologische oorsprong zijn.

 2. Ik lust er geen peultjes meer van.
  Het is nog steeds niet eenvoudig om alles biologisch te kunnen kopen. Maar het groeit wel in de winkels dus de vraag groeit ook. Een plaatselijke supermarkt was het ook opgevallen en vond het zelf bemoedigend.
  Ik ben wel blij met de lijst groenten met weinig pesticiden.

 3. Ik koop al jaren biologisch.
  Maar ook dat is geen garantie voor hormonenvrij of zonder andere rommel.
  Grond- en regenwater zijn niet meer vrij van schadelijke stoffen.
  Wat door de regen naar beneden komt, gaat ook de bodem in. Idem dito voor het grondwater. Oppervlaktewater, vol pesticiden en andere bocht, sijpelt de bodem in. Afvoerwater zit boordevol residu’s van chemicaliën, medicijnen, hormonen en drugs.
  Door alles wat je nuttigt eerst te zegenen, neutraliseer je het nadelige effect in je lichaam. De rommel is er niet mee verdwenen, maar doet niks meer bij jou.

  1. We gaan eens een mooi artikel maken over het zegenen van o.a. voedsel. Vind het wel een goed verhaal Anelle. Het gaat over de Nieuwe Aarde die tot stand gaat komen met onze intenties. En een zegening is niets anders dan intenties ‘inbrengen’..!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.