Advertentie

‘Durftevragen’..! Waarom doen we dat niet!?X

“Onze grootste armoede in de wereld is wellicht

dat we onze rijkdom niet kunnen verdelen”

Nils Roemen

xx

x

Durftevragen! Waarom durven we het niet gewoon te vragen??

Guido Jonkers/WantToKnow.nl/.be

x

Nils Roemen en Fanny Koerts

Is dat omdat we geleerd hebben, al vroeg in onze kinderjaren, dat ‘kinderen die vragen worden overgeslagen’..? We zijn gewoon niet goed, of niet goed meer, in het vragen om hulp. Het lijkt erop, dat we in Nederland collectief hebben afgeleerd om te vrágen wat we willen. Fanny Koerts en Nils Roemen hebben een initiatief uitgebouwd, dat ‘Durftevragen’ heet en zó simpel is, dat je je afvraagt, hoe het kan dat we hier met z’n allen zolang overheen hebben gekeken. Een schitterend verhaal over hoe je simpel en krachtig hulp kunt gaan inschakelen, of hulp kunt bieden. (met dank aan Fia voor de tip!)

Geschiedenis
Een aantal jaar geleden kwamen Herman Dummer en Nils Roemen op het idee van Durftevragen. Ze mochten een stand op een beurs vullen die over was. Dat wilden ze wel, als ze in die stand maar niets hoefden te verkopen. Dat mocht van de beursorganisatie en ze richten de eerste ‘Durftevragen’ in: iedereen die binnen liep kreeg een boek en werd gevraagd: “Wanneer ga je tevreden naar huis van deze beurs?” De mensen brachten hun wensen onder woorden en waren vergeten wat ze zélf te bieden hadden, in plaats van overal geld voor te betalen..! Luister naar de omschrijving van de ‘Durftevragen’-droom van Nils op een inspiratiedag in 2009.
x

[media id=1052 width=770 height=605]x

 

Snel ontdekten ze dus, zoals je in de video ziet, dat als mensen vragen wat ze écht willen, dat de kans dan veel groter is, dat ze dit ook daadwerkelijk krijgen! Er zijn immers meer dan genoeg mensen die je graag een stapje verder helpen in het realiseren van jouw droom. Wat begon met een vermoeden, heeft zich inmiddels – met 4 á 5 ‘Durftevragens’ per week- verspreid over heel Nederland en een dagelijkse tweet-reach van meer dan 250.000 mensen- inmiddels in de praktijk ruimschoots bewezen. In deze  video een korte lezing over het verhaal van ‘Durftevragen’, door Fanny Koerts en Nils Roemen, de beide huidige drijvende krachten achter ‘Durftevragen’.

Kun jij je het jezelf verwijten..? Durf jij het te vragen?

Wat was en is hun droom?
Hoe ziet de wereld eruit als ‘Durftevragen’ straks gewoon niet meer nodig is? Zijn er dan helemaal geen vragen meer te stellen? Geen wensen te vervullen? Dromen te verwezenlijken, doelen te behalen? Natuurlijk wel. Een goede vraag levert namelijk naast allerlei antwoorden ook weer nieuwe vragen op… Want na de verwezenlijking van een droom ontstaat meestal als vanzelf weer een nieuwe. Gelukkig maar!

Maar iedereen in Nederland (en de rest van de wereld) zal weer de waarde van het stellen van de juiste vraag weten, als ‘Durftevragen’ haar werk gedaan heeft.. En daar blijft het niet bij. Als Durftevragen niet meer nodig is, dan durft iedereen die vraag ook echt te stellen. Mensen maken dan (weer) hun wensen aan elkaar kenbaar en zo worden mensen, wensen, kansen en mogelijkheden met elkaar verbonden. Aan de lopende band en als vanzelf.
Omdat het voor iedereen heel natuurlijk is om te vragen, te geven en te krijgen. En omdat het dan voor iedereen, ongeacht leeftijd, sekse en (culturele) achtergrond vanzelfsprekend is, dat wensen werkelijkheid kunnen worden.

De visie van het ‘Durftevragen’-team is dat zij geloven dat…

… mensen elkaar van nature graag helpen.

… als je de juiste vraag aan de juiste persoon stelt, het onmogelijke mogelijk wordt.

… als je durft te vragen, je wens, droom, plan of project sneller, leuker, effectiever, efficiënter, met meer energie en met meer flow kunt realiseren.

… groei begint met geven en dat delen vermenigvuldigen is.

… de juiste antwoorden beginnen met het stellen van de juiste vraag.

… waarde uitwisselen energie oplevert.

… we leven in een wereld van overvloed. Er is genoeg, het is alleen niet altijd voor iedereen bereikbaar. Als we deze sociale overwaarde beter weten te ontsluiten ontstaat er een scala aan mogelijkheden.

Meebouwen?
Als jij ‘Durftevragen’ wilt helpen uitbouwen, dan ben je altijd welkom! We laten het altijd maar een beetje organisch gebeuren, de groei van onze club.

‘Durftevragen’ is voor de organisatoren niet alleen die workshop of lezing, maar stiekem hebben zijn het plan om Nederland en de wereld een beetje mooier, makkelijker en leuker te maken. Door bijvoorbeeld een andere manier van samenwerken te realiseren en door verbindingen te creëren. En de workshop is daar een van de middelen voor. Voor de rest bouwt het team allemaal aan deze droom, het verhaal van ‘Durftevragen’, de bekendheid en het netwerk. We zorgen voor ingangen, versnelling van projecten en helpen elkaar allemaal met ‘Durftevragen’ en wat we daarnaast nog doen.

Zij weten van tevoren nooit of een meebouwer wellicht ook een begeleider wordt, of op welke andere manier deze waardevol verbonden blijft/wil blijven aan ‘Durftevragen’.…

Misschien denk jij ‘ik wil misschien wel meebouwen ook al weet ik nog niet op welke manier’, begin dan gewoon! Doe eens lekker mee, begin met het aanboren van bronnen, organiseer bijvoorbeeld een sessie voor een van de ‘Durftevragen’-begeleiders, leg contacten, vertel verder over ‘Durftevragen’. Op een gegeven moment blijkt dan vanzelf hoe jij meegroeit en of je past bij ‘Durftevragen’. En natuurlijk wordt je daarbij geholpen, maar begrijp dat het initiatief bij jou ligt. Je kunt op deze manier meebouwen, en heb je vragen hierover, mail die gewoon naar vraag@durftevragen.com en dan volgt er zeker een ontmoeting. Mogelijk dat je allereerst eens een meeting van ‘Durftevragen’ zou willen bezoeken. Daarvoor kun je HIER kijken op de Agenda.

Over het boek en waar ‘Durftevragen’ nu staat.
Nils Roemen en Fanny Koerts vertellen in deze video hoe ‘Durftevragen’ Nederland aan het veroveren is. Mede dankzij sociale media als Twitter en de hashtag #durftevragen groeide het uit van een sympathiek idee tot een fenomeen, feitelijk een nieuwe manier van denken…!  Van ongebruikte kantoorgebouwen, tot laptops, van ideeën tot contacten: samen hebben we meer welvaart en creativiteit dan we nodig hebben. In het e-boek ‘Durftevragen’ (zie hieronder) kun je lezen hoe je deze overwaarde kunt benutten, gewoon door te vragen! Lees praktische tips en inspirerende ervaringen van mensen die erin slaagden voor elkaar te krijgen wat ze wilden. Ontdek hoe ook jij slim kunt samenwerken met mensen binnen en buiten je netwerk.
x

[media id=1053 width=770 height=605] x

Dus..
Durftevragen, en help mee om het gat tussen vraag en aanbod te dichten — er is genoeg voor iedereen.

‘Het is ongelooflijk hoeveel deuren er open gaan als geld geen belemmering meer is, in ‘waarmaken’, aldus Nils.

x

De cover van het gratis e-boek, klik voor download.

x

11 gedachten over “‘Durftevragen’..! Waarom doen we dat niet!?

 1. Even een flinke ‘aardse’ reactie. Deze is interessant….
  we leven in een wereld van overvloed. Er is genoeg….
  Wat is dat die overvloed? Die neiging heb ik altijd als ik het woord overvloed langs zie komen. Er zijn volgens mij altijd grote misvattingen als we het over overvloed hebben, zeker in onze fysieke wereld…

  Ik las gisteren het volgende…. http://www.soton.ac.uk/mediacentre/news/2007/mar/07_37.shtml

  prima idee dat koper, herintroduceren van oude kennis! maar….
  http://www.vraagenaanbod.nl/nieuws/id4465-Cradletocradle_goeroe_Michael_Braungart_Maak_je_zorgen_om_tekort_aan_metalen.html

  De grondlegger van Cradle tot Cradle geeft aan dat er zeker beperkingen zijn om ons druk over te maken, zeker als het om metalen gaat…. Dus waar gaan we dat koper vandaan halen? Dit willen we ook niet meer….
  http://china.blog.nl/natuur-klimaat/2010/07/13/massale-vissterfte-door-afvalwater-kopermijn En de wereldwijde vraag naar koper stijgt nog steeds exponentieel…..
  Let op..ik ben geen doemdenker, maar onbeperkt aangeven dat er overvloed is zonder dit te benoemen waar dit aan wordt gekoppeld en aan te geven dat er fysieke en ethische grenzen aan bepaalde behoeftes zijn lijkt me toch wel goed dit als tegenhanger hier te plaatsen. Ik plaats overvloed daarom ook het liefste in een intermenselijk kader, er is daar meer dan genoeg overvloed te vinden….

  1. Burke, op de vuilnisbelten ligt het koper dat ‘op’ is.. Er zijn giga-systemen al ontworpen om van vuilnis weer keischone grondstoffen te winnen. Idd grondstofwinning op de vuilnisbelt. Inclusief koper dus, via de op-koper, hahaha..! Kijk eens bij dit, bij mij goed bekend bedrijf!
   Waar denk je dat dat koper is gebleven..? De ruimte ingeschoten..? Nee toch? Kwestie van focus.
   En de overvloed waar het in dit artikel over gaat heeft niet alleen met materiële zaken te maken. Het gaat ook om energie, tijd en aandacht. Ruimte ook bijv. Hier op de site ofzo..!! Enz.

  2. @Guido….Hier maak je een klassieke denkfout m.i…..

   Kijk eens goed naar de video waar je zelf ook naar verwijst in je goodblog….

   http://www.youtube.com/watch?v=F-QA2rkpBSY

   Exponentiële groei betekent dat 70 / groeipercentage leidt tot een verdubbeling van de hoeveelheid. Dus stel dat de wereldwijde kopervraag groeit met 8 % per jaar dan betekent dit dat binnen ruim 8 jaar (70/8) er twee keer zoveel koper nodig is….
   Dit betekent als snel dat wat er vroeger ooit uit de grond is gehaald er niet meer toe doet, laat staan wat op de vuilnisbelten ligt. We zijn nog maar in staat om 35% van ons koper te recyclen…

   http://minerals.usgs.gov/minerals/pubs/commodity/copper/mcs-2011-coppe.pdf

   Dit is al jaren het geval…

   Denk nog eens aan het sprookje van de lelievijver.
   In een vijver groeit een waterlelie. Deze wordt elke dag twee keer zo groot. Als de plant onbeperkt zou kunnen groeien, zou de vijver in 30 dagen helemaal dichtgegroeid zijn. De lelie lijkt een hele tijd klein. We nemen ons voor pas ongerust te worden als de vijver half dicht is gegroeid. Op welke dag zal dat zijn? Op de 21ste dag is 1/512 deel van de vijver bedekt. Op de 25ste dag 1/32 deel. De lelie is nauwelijks zichtbaar. Maar dan: op de 29ste dag -één dag voor hij helemaal dichtzit – is de vijver half vol.

   Op welke dag leven we nu? Zolang we nog niet met gedachtenkracht staal in koper kunnen veranderen dienen we er terdege rekening mee te houden dat we reeds leven op de 29ste dag….

   Sorry ik weet het, ik besteed hier vaak aandacht aan, maar zelfs nadat ik hier een boek over geschreven heb (daarom ben ik meer thuis in deze materie dan gemiddeld) snappen nog maar weinigen wat exponentiële groei echt betekent. We kunnen bij nacht verrast worden als we onze ogen dicht houden als we niet goed definiëren wat overvloed is…..Ik denk juist dat inzien van wat exponentiële groei is er eindelijk ingezien wordt dat er maar één weg is en dat is duurzaamheid in alles. Cradle tot Cradle met alles of bijvoorbeeld vervangen van koper of anderszins als toepassing.

  3. Ok Ok… Tja als het op is, is het op..! Zo simpel is het natuurlijk. Zo simpel als diersoorten uitsterven, zo raken dingen dan ‘bezet’.. Dat is wat je bedoelt. Dat AL het koper in de hele wereld wordt ‘bezet’..?!
   Nou dan gaat er eerst een HEEEEL hoge prijs voor koper komen, om vervolgens een alternatief voor koper te bedenken. Ik denk in dat geval aan de glasvezelkabel. Alternatieven (kijk naar zonne-panelen) worden RELATIEF goedkoper als het alternatief DUURDER wordt.
   En dat geldt ook voor het terugwinnen uit oude rommel/vuilnis. Hoe moeilijker terug te winnen, des te duurder. Maar die hoge prijs wordt weer relatief als de prijs van koper explodeert.

   Dus niet zo somber, niet zo down.. Laten we eerst bij het begin beginnen..!

   En het ging over overvloed, daarbij horen behoeftes. Die zijn natuurlijk nog steeds in de hele wereld gebaseerd op ANGST -> hebzucht. Als we overvloed baseren op ieders behoefte ipv hebzucht, heb je ook al een ander verhaal dan je exponentiële redenatie.

   Dan kun je wel een boek geschreven hebben, maar dat is net zo geduldig als het papier waarop het geschreven is..! 🙄

  4. Persoonlijk weet ik dat je overal om mag vragen, met de juiste intentie en vertrouwen zal het je gegeven worden, dit is werkelijk een schitterend proces, het mooie hiervan is dat het ieder mens is gegeven, en Nu de grote ontsluiering plaatsvind komt het meer naar boven en komen meer mensen bij hun kern.

   Heel graag wil ik dit gedicht toevoegen, gemaakt in verbondenheid:

   Als het geloof is over gegaan is in weten
   dan weet je dat de wereld om ons heen een illusie is
   en tevens dat we zelf die illusie scheppen.
   Dan weet je dat alles Goddelijke kracht is
   dat iedereen zich hiermee kan verbinden
   en dat deze verbintenis NU en Eeuwig is.

   Als dit inzicht is verkregen
   overheerst dankbaarheid en vreugde
   evenals Vrijheid, Vrede en Harmonie.
   Deze innerlijke kracht zorgt voor Liefdevolle
   wijsheid, doorspekt met Humor en positiviteit.

   Nu weten wij dat alles ontstaat uit Overvloed
   en dat schaarste gecre-eerd wordt
   door mensen nog verbonden aan
   onwetendheid en angst, want
   schaarste ontstaat als je verlangt
   naar iets wat er niet is
   en Overvloed is overal om ons heen aanwezig.

   Het Universum wil ons alles geven
   we zoeken het geluk in de verkeerde hoek
   terwijl het voor het grijpen ligt, want
   er is genoeg voor ieders behoefte
   we werpen onze blik te ver vooruit
   we dwalen af van wie we zijn.

   Het lijkt net of de buitenwereld met alles
   wat er plaatsvind het belangrijkste is
   voor ons menszijn.
   Maar toch komt daar onze onzekerheid,
   negativiteit en angst vandaan.

   Ons is niet bijgebracht waar we
   echte innerlijke vrede kunnen vinden.
   We vinden dit alleen als we
   durven luisteren naar wat binnen
   in ons leeft.
   Luisteren in alle eerlijkheid
   en met overgave.

   We hoeven dan niet meer mee te gaan
   met de buitenwereld, hoeven niet meer
   in te gaan op wat niet bij ons past.

   In onze eigen grootsheid ondervinden
   we de werkelijkheid;
   de volle rijkdom in ons hart, ons weten.
   In de verborgen stilte hebben we
   onze kern gevonden
   daar waar de illusie ons niet meer raakt.

   Alice

   En om die illusie gaat het, we vergeten dat we in werkelijkheid leven vanuit onze ziel, onze ziel heeft ons lichaam aangenomen, in wezen is alles geest en alles ontstaat uit de geest. Onze geest, ons bewustzijn.
   En ons bewustzijn kent geen schaarste. Je moet durven vragen, je mag overal om vragen maar bovenal moet je durven ZIJN. Allen zijn we op weg naar de Bron en je kan alle begeleiding vragen en krijgen die je wenst.
   Zo is het leven nooit saai noch vervelend, maar een groots avontuur, Je hoeft er zo weinig voor te doen; wees eerlijk naar jezelf toe, hou van je zelf (doe ik ook en het is wederzijds) en respecteer jezelf, dit wordt weerkaatst vanuit het Universum. Wat een kaarsvlammetje was wordt een Schitterende Ster.
   Hartegroet Alice

  5. Alice, schitterend hoe jij ze “uit je mouw schudt” even oneerbiedig gezegd. Maar ik meen het: schitterend!
   Zou zomaar een beetje jaloers op je kunnen zijn bij wijze van spreken, maar dat ben ik niet hoor. Gelukkig deel jij met ons.

  6. @Willie

   Dank je wel en blij dat het jou aanspreekt, zelf ben ik altijd blij met zo’n schitterend gedicht.
   En gezonde jaloersheid is niks mis mee. Jij gunt het immers de anderen wel. Afgunst dat is volgens mij de
   “verkeerde” vorm van jaloersheid. Er zijn zoveel vormen in deze diverse wereld dan denk ik ook wel eens dat zou ik ook wel willen hebben. Maar gelukkig kan ik erg genieten van de dingen die ik wel heb, maar ben wel erg blij met reacties van jullie kant. Mijn ego is de ene keer nog wat sterker aanwezig dan de andere keer. 🙂
   Maar ja ik mag graag weten of mijn gedicht anderen ook aanspreekt en daarom deel ik het. ♡

 2. @Guido,

  Ach ik was voor ik met het boek begon dr best wel down over. Maar boek ligt nu reeds stof te happen en ga dr niks meer meedoen. Is teveel keus voor angst, voel momenteel niet meer dat het verspreiden van deze boodschap nog prioriteit heeft voor mij als de boodschapper. De liefde wil ik de boventoon laten voeren in mijn denken en handelen, soms kom ik in de verleiding zoals nu om nog ff de boodschap te vertellen Maar je hebt gelijk door te stellen dat overvloed gebaseerd op behoeftes in handbereik liggen….Eigenlijk is dat ook de kern van mijn betoog merk ik altijd. Zolang hebzucht de ruimte blijft nemen blijft de exponentiële redenatie hout snijden. Door de explosieve toename van het gebruik van zeldzame aardmetalen voor onze gadgets als de iPod en Ipad is japan momenteel al gedwongen dit van de bodem van de oceaan te halen!

  http://www.knack.be/nieuws/planet-earth/japanse-geologen-ontdekken-zeldzame-aardmetalen-in-stille-oceaan/article-1195052957418.htm

  De wanhoop is groot…binnen een paar jaar is dr niks meer en gaan we de oceaanbodem ruïneren! Jammer voor al die Steve Jobs adapts!

  Ik heb alleen vaak de indruk dat met het woord overvloed de suggestie gewekt wordt dat voor een ieder dat grootte huis met die jacuzzi in de kelder binnen handbereik ligt. Daarom kan ik iemand als Deepok Chopra ook niet serieus nemen.(maar dat terzijde)

  Leuke site trouwens waar je naar verwees!

 3. Durf te bieden.

  Durf elkaar onvoorwaardelijke toegang tot het leven te bieden.

  Moeten mensen in de landen waar van alles weer kapot gemaakt wordt/gaat worden, eerst netjes vragen?

  Durf te bieden.
  Niemand durft het.

  Op een paar na.

 4. Overvloed is voor mij op de eerste plaats voldoende voedsel voor iedereen. Gezondheid voor iedereen. Goede leefomstandigheden.
  Daar heb je geen paleis met gouden kranen voor nodig. Geen enorm huis met vele kamers die je niet nodig hebt. Overvloed is alleen dat wat je nodig hebt.
  Minder steen meer groen. Minder autowegen meer fietsweggetjes.
  Wat doe je met een auto als alles dicht in de buurt is wat je nodig hebt.
  De ideale wereld zoals ik die zie is eenvoudiger maar veel mens- en diervriendelijker.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.