Advertentie

Een windmolen zonder bewegende delen..?!


x

Een windmolen zonder bewegende delen..?!

2013 WantToKnow.nl/.be

x

ewiconEen windmolen zonder bewegende onderdelen? Die bestaat en sinds woensdag 27 maart 2013 is een werkend model ervan te zien voor het gebouw van de faculteit Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica (EWI) van de Technische Universiteit Delft.

Prachtig natuurlijk voor al die mensen die wel windmolens in de buurt willen, maar vanwege de slagschaduwen en het geluid, hier tegen zijn. De TU-Delft bouwde deze ‘molen zonder wieken’. De energie wordt opgewekt door middel van electrische ladingen. Maar het mooiste is wellicht dat deze wind-energiegenerator op elk gebouw kan staan, zonder dat iemand zich daaraan stoort..

Deze baanbrekende windenergieconvertor zet windenergie om in elektriciteit zonder draaiende mechanische onderdelen. Het resultaat is natuurlijk dat er veel minder slijtage plaatsvindt, er o.a. hierdoor lagere onderhoudskosten zijn, en er is dus geen sprake van geluidsoverlast of slagschaduwen van de enorme, draaiende molenwieken. Het maakt deze turbine ook bij uitstek geschikt voor installatie op zee of in de stad, bijvoorbeeld op het dak van een hoog gebouw..!

De model-EWICON ziet er vrij abstract uit. Een vloeiend stalen frame omhult een raamwerk van horizontale stalen buisjes. In het raamwerk worden geladen druppeltjes gecreëerd die door de wind worden weggeblazen. De beweging van de druppeltjes veroorzaakt een elektrische stroom, die aan het elektriciteitsnet afgegeven kan worden.

De model-EWICON (Electrostatische WIndenergie CONvertor) is ontworpen door Mecanoo-architecten en de techniek is ontwikkeld -zoals gezegd- door TU Delft in een consortium met Wageningen UR. Daarnaast zijn ook een aantal andere bedrijven betrokken, in het kader van een economie-ecologie-technologie overheidsprogramma.

Het idee bestaat al langer en kende zelfs al eerdere prototype. In 2009 heeft Mecanoo de EWICON toegepast in het ontwerp van het Stadstimmerhuis 010 in Rotterdam, waar het 010-teken op het dak zou worden uitgevoerd in twee EWICON’s. De doorontwikkeling van het EWICON-proces en -idee, zal plaatsvinden als er financiering gevonden wordt voor vervolgonderzoek.

Hieronder een kort filmpje over deze EWICON.

x

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.