Advertentie

Voedselboswachters gevraagd..!


Bij permacultuur Nederland staat de gedachte centraal dat lokaal, vers en gezond voedsel wat met respect voor de mens en de aarde is gegroeid, het meest ideale is. Met permacultuur kun je onder andere leren hoe je een lekkere eetbare tuin kunt ontwerpen die mooi en nuttig is voor jezelf en andere levende organismen. Bekijk 1 of meerdere van deze 12 introductie artikelen over permacultuur om meer te leren. De oorsprong van Permacultuur ligt als Permacultuur omschreven in Australië. Daar werd het in de jaren 1970 door twee Australische biologen, Bill Mollison en David Holmgren ontwikkeld. Door de relaties in de bossen van Tasmanië te onderzoeken en de belangrijkste ecologische principes van dit systeem te achterhalen hebben ze een methode ontwikkeld die mensen in staat stelt  zelf functionele ecosystemen te ontwerpen.De belangrijkste principes van permacultuur worden toegelicht in de vrij te downloaden introductiecursus over permacultuur. Het gaat onder andere over principes als:

* Hoe je de ecologische hoofdfactoren zoals de zon, water & wind kunt gebruiken om een basisontwerp te maken.

* Hoe je met 7 verschillende plantlagen voor een optimaal gebruik van de zon & de bodem kunt zorgen. En hiermee leg je ook de basis voor een systeem met een gezonde biodiversiteit.

* Het optimaliseren van functionele relaties tussen de verschillende elementen  in je permacultuur systeem door middel van de 3 functie regel. Elk element heeft meerdere functies en elke functie wordt door meerdere elementen ondersteunt.

Vele andere praktische informatie is te vinden op de voorbeelden pagina en op de inspiratie pagina. Het programma van BBC Two – Natural World, maakte een prachtige inleidende documentaire over permacultuur. Deze documentaire is inmiddels gratis online en met Nederlandse ondertitels te bekijken en heet A Farm for the Future.
Ook VPRO Tegenlicht maakte een documentaire over permacultuur met de titel: Groen Goud. Hierin komt duidelijk naar voren hoe met de ontwerpprincipes van permacultuur volledig vernielde gebieden weer kunnen worden getransformeerd in functionele en productieve ecosystemen voor mens, plant en dier.

Maar nu even naar dit nieuwe initiatief in dit artikel, waarbij we je vragen of je voedselboswachter zou willen worden..!! Jaja, maar lachen en lekker doorlezen nu..

x

x

* * *

x

09-the-seven-layers-of-a-forest-garden

x

x

Voedselboswachters gevraagd!

2015 © Douwe Beerda/deze versie WantToKnow.nl/.be

x

Douwe Beerda
Douwe Beerda

Een initiatief dat zo breed mogelijk gedeeld mag worden! Voedselbossen, ook wel bekend als eetbare bostuinen zijn één van de onderdelen van permacultuur die veel enthousiasme opwekken. Een voedselbos zorgt, door gebruik te maken van 7 lagen beplanting, bijna automatisch voor het aantrekken van veel biodiversiteit en gezonde, levende bodems.Voedselbossen zijn daarmee echte win-win oplossingen voor de mens, de natuur en de aarde. En daarom willen we het aantal voedselbossen in het Nederlandse taalgebied sterk laten toenemen. Daarvoor zijn we op zoek naar enthousiaste voedselboswachters!

Zou het niet prachtig zijn als elk gehucht, dorp en stad in het Nederlandse taalgebied minimaal één voedselbos heeft vol met eetbare en andere nuttige planten? Een plek waar mensen kunnen zien, proeven en leren hoe ze zelf ook een eetbare bostuin aan kunnen gaan leggen zo dicht mogelijk bij hun eigen huis?

De kennis over hoe mensen eetbare bostuinen / voedselbossen kunnen aanleggen is inmiddels uitgebreid aanwezig. O.a. het gratis ter beschikking gestelde afstudeerwerk van Anastasia Limareva met de titel: Handboek aanleg en beheer van voedselbossen is een prachtwerk waarmee iedereen die meer wil weten zich goed in kan lezen in deze materie. En er zijn ook twee facebookgroepen beschikbaar voor mensen die contact willen maken met andere potentiele en reeds ervaren voedselboswachters. Daarbij is er is een brede permacultuur facebookgroep (±7500 leden) en er is een wat kleinere FB-groep speciaal gericht op voedselbossen / eetbare bostuinen (±800 leden)

En naast de beschikbaarheid van vrij toegankelijke kennis en uitgebreide netwerken  is er inmiddels ook ruime praktijkervaring. Onder andere Food Forestry Nederland is al vele jaren actief en heeft verschillende voedselbossen helpen ontwerpen, aanlegen en onderhouden. Ze hebben dan ook veel praktijkervaring beschikbaar, een mooi voorbeeld daarvan is Food Forest Ketelbroek waarin ze meer dan 175 verschillende soorten hebben aangeplant (zie plantenlijst). En tot slot is er inmiddels ook een planten leverancier die zich specifiek heeft toegelegd op het opkweken van voedselbos planten, deze is te vinden op: voedselbos.arborealis.nl. Zo is het een stuk gemakkelijker om de benodigde planten snel en simpel te verkrijgen.

Forest_Garden_TCP

Kortom, de kennis is aanwezig, de netwerken zijn aanwezig, de praktijkervaring is aanwezig en de planten zelf zijn aanwezig. Wat er nu nog nodig is zijn mensen die voedselbossen willen realiseren in hun eigen buurt.  Daarom deze oproep naar voedselboswachters. Wie wil helpen met het aanleggen en beheren van voedselbossen in de eigen omgeving? Wie wil samenwerken met andere geïnteresseerden en ervaringsdeskundigen om zo gezamenlijk meer eetbare bostuinen te realiseren?

Mensen kunnen zich aanmelden op dit google doc formulier en hier kunnen ze ook kijken of er al andere geinteresseerden in hun buurt zijn. Als die er zijn wees dan niet bang contact met die mensen op te nemen.

forest-garden1

Heb je interesse om zelf voedselboswachter te worden?

1) Zoek en lees informatie hierover door, bekijk films en documentaires etc.
De 7 lagen beplanting van een eetbare bostuin
– Handboek aanleg en beheer van voedselbossen

2) Wordt lid van de beschikbare netwerken en stel hier je vragen, deel de uitdagingen die je ziet en inspireer anderen vanuit je eigen ervaring.
Permacultuur facebookgroep (±7500 leden)
– Voedselbossen facebookgroep (±800 leden)
Kijk of er anderen in je buurt zijn die ook voedselboswachter willen worden en meld jezelf hier aan zodat anderen je kunnen vinden

3) Begin met het aanleggen van een voedselbos in je eigen omgeving.
Tips bij het zoeken en vinden van grond voor je project
Eetbare planten en paddenstoelen database om een overzicht te krijgen van welke planten je in welke lagen kunt planten
Ruil/ontvang/stek planten voor het voedselbos
– Bestel planten o.a. bij www.voedselbos.arborealis.nl

besteboomplant-tijdnlMocht je vragen hebben stel die dan vooral in één van de facebookgroepen. We kunnen elkaar op die manier vooruit helpen en gezamenlijk nadenken over oplossingen en erachter komen wat voor anderen reeds eerder gewerkt heeft.

Op het internet hebben de lezers de macht. Zij bepalen welke informatie de wereld rond gaat! U bent zich er misschien niet van bewust, maar als elke lezer een link stuurt naar 3 geïnteresseerde personen, dan zijn er maar 20 stappen nodig om 3,486,784,401 mensen te bereiken! Wil je dat zien gebeuren? Gebruik je macht! Dit stuk mag dan ook vrij door iedereen overgenomen worden op websites, blogs, of om door te sturen aan familie, vrienden, kennisen, collega`s, etc. Graag zelfs hoe meer mensen dit weten hoe beter. Zet a.u.b. wel de bron erbij zodat mensen zich er verder in kunnen verdiepen als ze willen.

x

* * *

x

loesje codex alimentarius

 

Advertentie

5 thoughts on “Voedselboswachters gevraagd..!

 1. Ha Guido,

  Wat leuk dat ik je in deze hoedanigheid weer tref. Misschien ken je me nog. Ik ben de moeder van Niek Zervaas en hij heeft mij bij de permacultuur gebracht. Hij zei: “mam, daar ligt een van jouw passies’. Ik heb de opleiding bij Taco en Ishi gevolgd.
  Nadat Niek zijn lichaam had afgelegd ben ik samen met Minke Bontekoe, biologe en natuurvoedingskok, een voedselbos begonnen op 8000 vierkante meter in het Mildenburgbos in Oostvoorne. We zijn klein begonnen, want 8000 vierkante meter is iets te groot om in een keer te behappen, maar inmiddels hebben we een grote kruidenspiraal aangelegd, een permacultuurcirkel, insektenhotel en een lemniscaat, die je ook kunt lopen. Het was Niek zijn bos en deze plek heeft een maximale energie, die je kunt hebben op aarde. We hebben deze plek eerst in de geest gecreëerd en nu mag het vorm gaan krijgen. We zouden wel wat hulp kunnen gebruiken, vooral voor het zware werk. De aanleg is heet zwaarst, maar we merken wel al dat de natuur zijn werk gaat doen. Ook merk ik dat het bijhouden van de social media teveel tijd kost en we liever onze energie willen stoppen in Het Voedselbos (te vinden op Facebook). Graag wil ik me aansluiten bij de voedselboswachters. Dank je wel Guido voor dit goede initiatief.

  1. Patty, ik ken iemand die belangstelling heeft.
   Kun je ook een email adres aangeven om met jou in contact te komen?

 2. Hoe gekunsteld kun je denken, het beter te doen als moeder natuur !
  In ons Bos, voltrekt zich het ééne wonder na het andere, wij kijken toe,
  en plukken de vruchten, alles groeid en bloeid, maar uitsluitend daar waar het zich wil vestigen, de grond regenereerd zich en vormd mini leefklimaatjes, het is wonderlijk om te zien, de kruiden en wilde planten duiken overal op, en vormen stukjes kleur, al die groene tinten is een rust voor het oog, door de grote regenbuien, groeid het snel, en de vogels en andere kleine aardbewoners hebben het druk, de herten zijn weg getrokken, net als de wilde zwijnen, de rode eekhoorn familie heeft zich flink uit gebreid, en door hun activiteit staan overal jonge hazelnoten boomtjes, net als de fasanten, en de kwartels met hun opstuiven vlak voor je voeten, de rest zie je niet het is enorm dichtbegroeid, het fruit hangt er wel aan te komen, de wilde bos aardbeitjes krijgen al kleur, en het gebeurd gewoon, echt het is een wonder, zo dat ik kan zeggen de wonderen zijn de wereld nog niet uit.

 3. Ooit aanhanger van Rudolf Steiner, dus weet hoe het hoord, bij het herlezen van mijn stukje, komt het naar het mij schijnt beetje negatief over wat betreft dit of deze manier van tuinieren, en dat is allerminst mijn bedoeling, hoe dichter bij de natuur hoe beter, het denken van als burgergelijke ongehoorzaamheid enz, vind ik een verkeerd uitgangspunt.
  In en met de natuur, in harmonie, de natuur zijn werk laten doen, beetje bijplanten, maar de beslissing ligt altijd bij de natuur, als je probeerd de natuur in een keurslijf te perzen, gaat het verkeerd, dus succes, wij mogen hier ons stukje aarde bezitten, na ons is een andere zaak, al eerder mee gemaakt, meestal gaat het geld maken boven de natuur, maar goed niets is eeuwig.

  1. “als je probeert de natuur in een keurslijf te persen, gaat het verkeerd, dus succes”
   Dat is mijn gedachte ook.
   Natuurlijk is het fijn om lekker met je handen bezig te zijn, maar daarmee heb je nog niet het inzicht, kennis en de wijsheid van ‘echte’ boeren, tuinders. De oplossing voor het wereld voedselprobleem is het ook al niet.
   Dusse, geniet ervan en alle zaken eromheen, maar stel je verwachtingen bij, vind ik.
   Oefenen in een volkstuintje is misschien ook een optie 🙂

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.