Advertentie

De verkrachting van de geest..!!


De verkrachting van de geest..!!

2021 ©

 

The Rape of the Mind verkent de psychologie van gedachtenbeheersing, menticide en hersenspoeling. Gepubliceerd in 1956 en geschreven door Joost A. M. Meerloo, M.D., Instructeur in de Psychiatrie, Columbia University Docent in de Sociale Psychologie, New School for Social Research, Voormalig Chef, Psychologische Afdeling, Nederlandse Strijdkrachten.

“SINDS 1933, toen een volledig gedrogeerd en proefgeconditioneerd menselijk wrak bekende de Rijksdagbrand in Berlijn te hebben aangestoken, heeft Dr. Joost A.M. Meerloo de methoden bestudeerd waarmee systematische geestelijke druk mensen tot abjecte onderwerping brengt en waarmee totalitairen hun subjectieve “waarheid” inprenten in de geest van hun slachtoffers. De eerste twee en een half jaar van WO II bracht Dr. Meerloo door onder de druk van het door de Nazi’s bezette Nederland, waar hij meer dan eens getuige was van de Nazi methoden van geestelijke marteling uit de eerste hand…

Daarna, na persoonlijke ervaringen met gedwongen verhoor, ontsnapte hij uit een Nazi gevangenis en een zekere dood naar Engeland, waar hij, als Chef van de Psychologische Afdeling van de Nederlandse Strijdkrachten, officieel de dwangmethoden kon observeren en bestuderen…. Na de oorlog kwam hij naar de Verenigde Staten…Toen meer en meer gevallen van gedachtenbeheersing, hersenspoeling en mentale dwang bekend werden – Kardinaal Mindszenty, Kolonel Schwable, Robert Vogeler, en anderen – groeide zijn belangstelling.

Het was Dr. Meerloo die het woord menticide, het doden van de geest, bedacht voor deze eigenaardige misdaad… Hij is van mening dat totalitaire methoden, door druk uit te oefenen op de zwakke punten in de menselijke aard, van iedereen een “verrader” kunnen maken. En in The Rape of the Mind gaat hij veel verder dan de directe militaire implicaties van geestelijke marteling en beschrijft hij hoe onze eigen cultuur onopvallend symptomen vertoont van het onder druk zetten van de geest van mensen. Hij presenteert een systematische analyse van de methoden van hersenspoeling en mentale marteling en dwang, en laat zien hoe totalitaire strategie, met haar gebruik van massapsychologie, leidt tot een systematische “verkrachting van de geest”. Hij beschrijft het nieuwe tijdperk van de koude oorlog met zijn mentale terreur, verbocratie en semantische mist, het gebruik van angst als een instrument van massa onderwerping en het probleem van verraad en loyaliteit, zo geladen met gevaarlijke verwarring. The Rape of the Mind is geschreven voor de geïnteresseerde leek, niet alleen voor experts en wetenschappers.”

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.