Advertentie

Oud-NOS-journalist over verkrachting van ál het nieuws!


Topjournalist Dr. Udo Ulfkotte: 'Veel van de artikelen die je van me las, zijn door omkoping tot stand gekomen"..!
Topjournalist Dr. Udo Ulfkotte: ‘Veel van de artikelen die je van me las, zijn door omkoping tot stand gekomen”..!

We schreven hier de afgelopen maanden al verschillende artikel over de invloed van de ‘krachten-achter-de-schermen’ op de vrije journalistiek. Die invloed is heftig en van dien aard, dat je simpel en zonder overdrijven kunt stellen, dat het nieuws dat je te zien krijgt, leugens zijn, halve waarheden of een mix van waarheid en toegevoegde verzinsels. Maar vooral het wegsnijden van stukken commentaar of interview zijn een specialiteit aan het worden van de media.

Waar is het oude vertrouwde motief van de journalistiek om het volk te helpen om de Waarheid te helpen steunen. Nu lijkt het erop dat journalisten, inclusief de ‘onvolprezen’ Mathijsen van Nieuwkerken en Jeroen Pauw’s, elke waarheidsvinding uit de weg gaan, en hun ‘journalistieke programma’s’ ten dienste stellen van overheidspropaganda en woordvoerders van ministeries en ministers.. Welke journalisten gaan er in 2016 nou eens opstaan, zoals dr. Udo Ulfkotte, sterreporter van de kwaliteitskrant Frankfurter Algemeine dat deed met zijn indrukwekkende klokkenluidersboek?

De wereldberoemde krant waar het NRC nog een puntje aan kan zuigen. Althans, vóórdat Ulfkotte met zijn uitlatingen kwam..
De wereldberoemde krant waar het NRC nog een puntje aan kan zuigen. Althans, vóórdat Ulfkotte met zijn uitlatingen kwam..

Journalist Udo Ulfkotte werkte maar liefst 17 jaar voor de ‘Frankfurter Algemeine Zeitung’, ‘Frankfurter Algemeine’ of ‘FAZ’, zoals deze in de volksmond wordt genoemd en is inmiddels de corruptie zat. Hij schaamt zich diep voor de omkopingen waar ook hij zich, net als alle westerse media, schuldig aan heeft gemaakt en schreef een boek dat een bestseller is. Hij hoopt dat meerdere journalisten zich nu gaan beraden om naar buiten te treden en hiermee te stoppen, in het belang van de mensheid. Want Ulfkotte laat ook duidelijk doorschemeren, dat hij niet de enige is…!!

Want niemand minder dan de CIA zit achter dit soort nieuwsverkrachtingen..! Ulfkotte onthult hoe journalisten worden ingepakt en omgekocht worden door o.a. de CIA en daarmee hun onafhankelijkheid aan de wilgen hebben gehangen. Hij noemt in zijn boek man en paard en het boek doet nog steeds veel stof opwaaien..!

Het artikel over dit boek, vind je HIER op de site. Vertaalster Irma Schiffers meldde erbij: “Zoals ik al vaker schreef: het is de tijd van de waarheid en voordat we in allesvernietigende oorlogen terechtkomen die gedicteerd zijn door de machtige elite, zouden we in ieder geval dit boek maar eens moeten lezen.  En het is niet de bevolking die al deze oorlogen wil! Wie dan wel? Naam en toenamen worden in dit boek genoemd..!”

Marcel Glauf is hoofdredacteur van het NOS-journaal en reageerde direct op de publicatie van GeenStijl, waarin ze de vloer aanveegden met de journaal-redactie.
Marcel Glauf is hoofdredacteur van het NOS-journaal en reageerde direct op de publicatie van GeenStijl, waarin ze de vloer aanveegden met de journaal-redactie.

En dan de NOS.. Tja, het viel ons de laatste jaren al bijzonder op: het lijkt erop alsof de NOS een verlengstuk is geworden van de Nederlandse politiek. Hoofdredacteur Marcel Gelauff is één van de gladde mannetjes, die het nieuws bepaalt, door vooral éénzijdig heftige onderwerpen te behandelen, zoals de Palestijnse politiek, waarbij van de moordpartijen door het Israëlische leger geen of nauwelijks melding wordt gemaakt. Bij de inval in juli 2014 bijvoorbeeld, waarbij meer dan 350 onschuldige kinderen werden afgeslacht, hield de NOS-journaal zich op de vlakte..

En ook bij de ramp met de MH17, werd ‘stercorrespondent’ David Jan Godfroid al snel een spreekbuis voor de regering Rutte.. Niets moesten ze meer hebben van Poetin, daar waar ze een halfjaar ervoor nog vrolijk de ‘Koning’ in beeld brachten met president Poetin, gezellig aan een Heineken bier, bij de Olympische Spelen in Sotchi..! Of wat te denken van het half uitzenden van een interview van de BBC met Poetin, waardoor PRECIES HET TEGENOVERGESTELDE werd gepresenteerd, dan wat zich had afgespeeld..!!! Poetin nam WEL de tijd voor de vragen van de BBC  en ‘vluchtte niet weg’.. Zoals ‘Meneer Marcel Gelauff en zijn nieuwsclub’ eerst het land hadden ingeslingerd..

marcel gelauff voor de camera
Hoofdredacteur Marcel Gelauff voor de camera. Lees het verhaal, het interview van de NRC met de man-achter-het-journaal, waarin Gelauff rustig vertelt (met bedekte zinnen) dat de NOS-Journaal gewoon politiek bedrijft.. Bijvoorbeeld met de berichtgeving over de MH17-ramp, waarbij het Gelauff maar om één ding ging: De Russen de schuld geven…! Gelauff geeft het gewoon toe; het is bij hem niets anders dan Russenhaat, ingegeven tijdens de Koude Oorlog: ” Er zat ook duidelijk een element van Koude Oorlog in de verslaggeving. Dat bracht het voor mijzelf heel dichtbij. Mijn vader zei altijd: ‘bedenk wel dat de Amerikanen ons gered hebben van de Russen’.” (klik op illustratie)

Steeds weer blijken het vooral de bezuinigingen te zijn geweest, die de intensieve onderzoeksjournalistiek de nek om heeft gedraaid. De meeste kranten en andere nieuwsmedia, doen tegenwoordig niets anders, dan min of meer de grote persbureaus napapegaaien..! (HIER) En ja, dat komt dan natuurlijk weer preciés in het straatje van de grote propaganda-apparaten in de wereld, die ‘dus’ alleen nog deze -in private handen zijnde- persbureau’s dienen te voorzien van nieuws-dat-jij-dient-te-vreten-als-nieuws..

De onvolprezen Irma Schiffers interviewt Janneke Monshauer.
De onvolprezen Irma Schiffers interviewt Janneke Monshauer.

Janneke Monshouwer..
En ja, dan is er ineens Janneke Monshouwer. Ze werkte bij het NOS-journaal en was daarnaast documentairemaker. Ook zij heeft nu een boek gepubliceerd, dat elke Nederlandse journaliste zou moéten lezen; maar ook iedereen die zich in waarheidsvinding wil begeven. Het is werkelijk ongelooflijk wat deze vrouw uiterst oprecht en onthullend beschrijft. En dat op uiterst correcte wijze, zoals een journalist betaamt.. Met feiten, foto’s, gebeurtenissen van vroeger en van nu; volgens haar is dit het eerste boek in een serie van vele..!

Janneke Monshouwer beschrijft hoe zaken worden verdraaid, waarom, voor en door wie..! Je hebt, kortom, al snel het gevoel dat je aan het lezen bent in een geschiedenisboek, maar dan boek dat de geschiedenis nu WEL correct beschrijft en vooral ook de manipulaties in de andere geschiedenisboeken..! Dat is ‘herkennen’ en vooral ‘thuiskomen’.

Irma Schiffers, die het onderstaande interview met Janneke had, vind -net als wij- dat het verplichte literatuur moeten worden in de nabije toekomst. Janneke schrijft in dit boek o.a. over de moord op Kennedy, pedofilie, Skull & Bones, CIA-operaties, Vietnam-oorlog, Agent Orange, BCCI Crimibank, de Safari-club, de grote leugen van 11 september, etc. En dat is nog maar een kleine greep… 

x

Janneke Monshauer
Janneke Monshouwer

x

* * *

x

x

Oud-NOS-journalist over verkrachting al het nieuws!!

x
2015 © Irma Schiffers/deze versie © WantToKnow.nl/.be 2015

x

BBC want you to thinkVoor mij was het boek van Janneke Monshouwer en wat ik tot dusver van haar te weten was gekomen, aanleiding de telefoon te pakken en met haar in gesprek te gaan. Naast het feit dat we dezelfde drijfveer hebben, dezelfde liefde voelen voor de mensheid en de natuur, blijken we ook allebei een Jungiaanse achtergrond te hebben en maken we beiden kunst.. Dat bleek een goede basis en impuls te zijn voor dit interview. Ik heb haar een aantal vragen voorgelegd en die heeft ze beantwoord. Kijk en lees mee in de interessante keuken van deze ‘klokkenluidster’. Hoewel ze zichzelf meer beschouwt als ‘waarschuwend journalist’..!

Irma: Wanneer kwam het idee bij je op om een boek te schrijven –en nu zelfs meerdere- over de misleidende, manipulerende en propagandistische nieuwsvoorziening?

Janneke: In 2010 had ik een boek over mijn eigen leven geschreven (maar nog niet uitgegeven), ter afronding van een intensief transformatieproces. Dat schrijven bracht mij nog dieper in de materie, waardoor ik nog meer inzichten kreeg en meer puntjes op de i kon zetten. En opeens zag ik parallellen met wat er in de (buitenland-)politiek gebeurde. Ik ben toen vanzelf gaan doorschrijven als een zoektocht naar antwoorden op vragen die ik al heel lang had over het nieuws en over onze geschiedenis.

Dat heeft dus te maken gehad met je eigen ontwikkeling; alsof je ineens het grotere plaatje ziet. Zoals we zo vaak zien bij het ‘individuatie’-proces waar C.G.Jung over schreef. Mag ik dat zo vertalen?

Ja mooi dat je dat zo zegt, dat is helemaal waar. En ik voel steeds dat het te maken heeft met mijn eigen ontwikkeling. Tegelijk besef ik dat het ook te maken heeft met de ontwikkeling van ons allemaal omdat het ons Westerse collectieve onderbewuste betreft – we hebben er allemaal direct mee te maken en we knappen allemaal op van de waarheid als je het goed verwerkt.

Wanneer begon jij het gevoel te krijgen dat de zaken die je kreeg aangeleverd op het journaal niet klopten met de werkelijkheid?

Ik was net 21 toen ik als productie assistente op 1 januari 1965 bij het Journaal kwam. Ik was een van de jongsten. Ik heb daar genoten. Ik raakte bevriend met mensen van alle afdelingen: nieuwsdienst, redactie, films maken en montage (alles ging nog op film). Er was toen een zeer goede teamgeest en er heerste een strak bewind onder een strenge niet vrouw-vriendelijke hoofdredacteur. Op het Journaal werkte ik dus niet op de redactie, maar deed ik productie. Daar was ik een spin in het web voor alle afdelingen plus de contacten met het NOS-bestuur en andere omroepen.

Op mijn Internationale perskaart van 2001 van de International Federation of Journalists staat: “Respect for thruth and for the right of the public to truth is the first duty of the journalist”. ‘Respect voor de waarheid en respect voor het recht van het publiek om de waarheid te horen is de eerste plicht van de journalist’.

Dus ja, dat is mijn werk.

Na 3 jaar stapte ik over naar IKON-TV omdat ik genoeg had van het nieuws, want alles herhaalde zich, vond ik, er was geen onderzoeksjournalistiek, ik wilde documentaires leren maken, meer de diepte in. En al gauw deed ik freelance werk voor wel 3 omroepen tegelijk. Al doende leerde ik journalistiek, filmen, monteren, presenteren, regisseren, studio programma’s maken, reportages maken, documentaires maken, enz. En steeds als het Journaal me nodig had dan vroegen ze me of ik wilde invallen, dat bleef ik zo’n 25 jaar lang doen t/m de Golfoorlog in 1990.

Het gevoel dat iets niet klopte, dat had ik wel, zoals bij de moord op de Kennedy’s en de burgerrechtenbeweging in de VS met de dood van Martin Luther King Jr en Malcolm X (die valselijk als een groot misdadiger was afgeschilderd), de verschrikkelijke Vietnamoorlog waar steeds meer mensen tegen in opstand kwamen, en ja die 6-daagse oorlog in Israel. Ik hoorde toen bij een generatie en een groep die overal vraagtekens bij zette: de tijd van de flower power, krakers en provo’s. Dat was een zeer belangrijke tijd waarbij er voor het eerst vragen werden gesteld en mensen in opstand kwamen.

malcom x kranten

Heb jij meegemaakt dat je een persbericht binnen zag komen, en dat het na verwerking gecensureerd werd?

In de begintijd was het Journaal nog klein en we waren een hecht team. Daardoor maakte ik het hele proces op alle afdelingen mee. Alles was in die tijd al voor-gecensureerd omdat het Journaal toen alleen geabonneerd was op bepaalde Westerse persbureaus: de RVD (overheid en koningshuis), Algemeen Nederlands Persbureau ANP (binnenlands nieuws), UPI United Press International Washington, AP Associated Press New York, VIS-News, BBC en Reuters Londen. Alle nieuws was dus pro-VS, pro-NAVO (lobby), pro-Europa (lobby), anti-Sovjet (lobby), militaristisch (lobby), pro-Israël.

Uit al die voorgeselecteerde berichtgeving werd door het Journaal geselecteerd, waardoor het de schijn had dat het Journaal zelf kon kiezen en objectief was/is. Een paar keer per week kwam een hoge militair -een heel aardige man met wie ik goed kon opschieten- koffie drinken en vertellen wat het leger nu weer voor nieuwtjes had.. Pas veel later drong tot me door dat dit bewuste lobby was vóór het leger en vóór de NAVO (de kijker/belastingbetaler bereid maken om meer overheidsgeld uit te geven aan Defensie).

In mijn werk voor de omroepen en in de periode dat ik met mijn ex-man een eigen filmbedrijf runde, (70-er jaren) maakte ik veel censuur mee in andere vorm: ieder item van welke omroep dan ook uit alle ‘achter-het-nieuws-rubrieken’, moest voor uitzending eerst getoetst worden door de eindredacteur of zelfs wel het hoofd van de omroep. Ik heb veel van die gesprekken in montagekamers (bij mij thuis) bijgewoond. En weer iets anders: lange tijd gold bij IKON-TV dat de naam van de directeur bijna op alle titelrollen stond, als eindredacteur. Ik zei dan: “Dat wil ik niet, want hij heeft hier niets aan gedaan”…

Alsof die eindredacteur dus op TV zijn ‘toestemming’ kenbaar moest maken, zichtbaar zijn fiat moest geven? Dan is de vraag dus ‘voor wie’?

Ik heb me dat vaak afgevraagd. Helaas heb ik het hem niet gevraagd en nu leeft hij niet meer. Het gebeurde meer, ook bij andere omroepen. Ik kan er alleen naar gissen: hij was als hoofd verantwoordelijk voor wat er werd uitgezonden.

De cover van het boek van journalist Udo Ulfkotte
De cover van het boek van journalist Udo Ulfkotte

We kennen Udo Ulfkotte, de klokkenluidende journalist uit Duitsland waar ik eerder over schreef. Ik wil jou zeker vergelijken met zijn gedrevenheid om de waarheid te brengen. Al is het grote verschil tussen jullie waarschijnlijk wel dat hij zich jarenlang bewust heeft laten omkopen door o.a. de CIA, waar hij nu enorm veel spijt van heeft. Zie jij jezelf ook als klokkenluider?

Ja nu besef ik wel dat ik (voor anderen) een soort klokkenluider ben, op mijn manier, maar ik voel mij eigenlijk meer een waarschuwend journalist. Op mijn Internationale perskaart van 2001 van de International Federation of Journalists staat: “Respect for thruth and for the right of the public to truth is the first duty of the journalist”. Dus: Respect voor de waarheid en respect voor het recht van het publiek om de waarheid te horen is de eerste plicht van de journalist”. Dus ja, dat is mijn werk.

Ben je nooit bang voor represaille-maatregelen uit de hoek van de machtselite? Of sterker, ben je weleens onder druk gezet door wat je nu doet?

Ik voel een collectieve druk van iedereen die niet wil dat er feiten naar buiten komen. Er bestaat een soort collectief gedachtegoed dat mensen is ‘opgelegd’ door anderen, via opvoeding, school, de media, enz. Dat is een soort collectieve hypnose. Daarom is zelf (leren) voelen en denken een eenzaam proces: je maakt je dan los van een groep. Mensen van die groep worden soms wel boos, zelfs agressief… Ja ik ben wel aangevallen en ik voel me wel eens bang, natuurlijk, ik ben ook een mens… Maar ik ben altijd in ontwikkeling en ik werk er hard aan om me niet te laten overheersen door angst. Voor mij is het belangrijk dat ik de bronnen vermeld en niet andere mensen na-praat.

Het is inderdaad heel belangrijk dat je je eigen angst leert overwinnen. We zijn allemaal zo veel‘groter’ en echt niet voorbestemd om ons zo te laten overheersen en te onderdrukken. Denk je ook niet dat het belangrijkste is in deze tijd dat we ons daarom met elkaar moeten verbinden en zoveel mogelijk samen gaan werken in dat proces?

Ja dat zie ik ook zo.

poetin alexander biertjeWe kennen de anti-Poetin propaganda die zeer ergerlijk is. Ik neem aan dat je het ‘onverkwikkelijke verhaal’ hebt meegekregen -dat gelukkig is uitgelekt- dat Poetin de BBC verslaggever John Sweeney genegeerd zou hebben terwijl laatstgenoemde hem vragen stelde. Dat heeft het NOS-journaal bewust zo ‘verknipt’. Een slap excuus van Marcel Gelauf ‘dat het niet zo handig was’ kon niet meer verhinderen dat op grotere schaal bekend werd dat de propaganda-molen op volle toeren draait. Als ik jouw boek zo lees is dit geen incident. Kun je een soortgelijk concreet voorbeeld geven van het bewust ‘verknippen’ van nieuwsfeiten of video’s wat je nog levend voor de geest staat?

In mijn tijd waren buitenlandse nieuwsitems al ‘ruw voorgemonteerd’ en kwamen ze via de sluis van westerse, grote nieuwsmedia en de Eurovisie het Journaal binnen. Nu komen nieuwsitems ook via satellieten, ’the cloud’, via internet en andere kanalen binnen en wordt het, getuige het Poetin-item, aangepast- en zelfs nog op een klunzige manier ook. Goed dat dit bekend is geworden! Het zet een mens wel aan het denken, mijn vraag is nu: is het Nederlandse nieuws nog ‘gekleurder’ dan in de rest van Europa?

Die vraag kan ik uiteraard ook niet voor je beantwoorden, maar gezien de berichtgeving in Nederland doet mij dat het ernstigste vermoeden… Je hoort vaak: Nederland wil in vele gevallen het ‘braafste jongetje van de klas’ zijn, als ‘lapdog’ van de VS. Zou dat er niet mee te maken kunnen hebben?

Balkenende_BushIk beschrijf dat in mijn boek. Het is te zien aan foto’s van Nederlandse bewindslieden op bezoek in de VS. Ik heb dat vooral in de Balkenende-periode extra goed gevoeld en nu voel ik het weer als Rutte ons pusht om het groothandelsverdrag met de VS snel te tekenen: TTIP en CETA. Nederland als schoothondje van de VS is natuurlijk al zo lang als ik leef. Om uit te zoeken precies hoe en wat, en dat boven tafel te krijgen, schrijf ik mijn boeken.

Zo lang als ik leef is Rusland al zwart gemaakt door het Westen. Vijandvorming. Momenteel is Poetin de boosdoener. En kijk eens naar Assad in Syrië? Al die zwartmakerij, en dan steeds herhaald, via de media is hypnose en komt diep in onze genen… (krijg dat er maar eens uit) en door harde stemmen wordt verkondigd dat die personen weg moeten. … Terwijl het belangrijker is dat we eerst eens gaan onderzoeken wat er allemaal op die manier in onze genen terecht is gekomen en eerst die angel eruit halen, voor we een situatie op een neutrale manier kunnen uitzoeken en bekijken.

Net als al die vaccinaties. We worden bang gemaakt (ik noem het media-hypnose) en alles wordt herhaald en herhaald en ja, dan gaan mensen uit angst denken dat ze een vaccinatie nodig hebben… Aan de andere kant laten mensen zich ook verleiden, reclame is een andere manier van hypnose. Ik houd van eerlijke informatie en voorlichting.

Welke grote ‘machten’ trekken er op dit moment werkelijk wereldwijd aan de touwtjes? En in Nederland? Ik denk o.a. aan Rothschild en Rockefeller, maar zijn dat werkelijk de grootste machten of zit ook daar weer een kwade genius achter volgens jou?

Ik houd het bij de namen die je noemde, naar mijn idee zijn zij de krachten achter ‘The City’ en ‘Wall Street’ en ook achter Israël.

We ‘wisten’ dat inderdaad al; jij bevestigt het! Ben je in de hoedanigheid als documentairemaker na je periode bij het NOS-journaal bewust op zoek gegaan naar de waarheid achter het nieuws dat wij te horen kregen?

rothschild-tolkien-lord-of-the-ringsIk wist altijd al dat er veel gemanipuleerd wordt, op alle gebied. Daarom kwam ik in mijn TV-werk op voor ontwikkelingshulp, inspirerend onderwijs, mens- en natuurlijk-vriendelijk bouwen, bomen planten, biologische en fair trade voeding, natuurgeneeskunde. Ik vond dat daar veel meer aandacht voor moest komen. Maar uiteindelijk kreeg ik het inzicht en moest ik tot mijn grote verdriet bekennen dat initiatieven op die gebieden steeds meer onderuit werden gehaald.

En opeens zei ik: “En nu is het afgelopen. Nu wil ik weten wat er achter de schermen speelt, want anders ga ik als een kip-zonder-kop door en val ik steeds in dezelfde valkuil en wordt mijn werk en dat van anderen onderuit gehaald.” Ik ben ervan overtuigd dat als we weten wat onze kracht is en wat de valkuilen zijn, dat alles dan veel realistischer is, ik bedoel hiermee: bewuster. Ik zie het als een overgang van een ‘romantisch’ naar een ‘realistisch’ tijdperk. Zo’n overgang is een pijnlijk proces, het haalt eigenlijk de grond onder de voeten weg, omdat je erachter komt dat de geschiedenis en veel andere dingen toch anders in elkaar zitten dan je dacht. De waarheid is de échte grond onder de voeten.

ander nieuws janneke monshauer
De cover van het boek van Janneke Monshouwer. (klik voor directe link naar de WantToKnow-bookshop)

Helemaal mee eens, maar die grond is vaak nog koud en hard voor de meeste mensen; een zogeheten gespreid bedje is vaak veel warmer. Zie je zelf die overgang, die overigens al langer bezig is, snel gerealiseerd door alles wat er nu in sneltreinvaart naar boven komt?

Ik weet het niet. Eerst hoopte ik dat het snel zou gebeuren, mijn eigen ongeduld misschien, maar nu denk ik dat geleidelijkheid misschien beter is. Een plantje heeft tijd nodig om te wortelen en te groeien.

Heb je nog contact met vroegere collega’s van de journaal-redactie? Hoe reageren die op jouw onthullingen?

Ik heb regelmatig contact met de Journaalploeg uit de vroege periode (de oldtimers), we komen jaarlijks bij elkaar voor een lunch. De laatste keer bracht ik mijn boek ‘Ander Nieuws’ mee. Ik kreeg verrassende reacties: “Interessant Janneke”. Een aantal hebben het boek gekocht en bij de boekpresentatie was oud-journaallezeres Noraly Beyer de gastvrouw.

Dat werd een erg prettige, besloten bijeenkomst, waar nog een andere journaalcollega bij was en prof. Cees Hamelink en Arnold Karskens. Ik heb dat toen bewust klein gehouden, omdat ik het zie als het gooien van een steen in het water en als ik mijn werk goed doe, wat ik hoop, dan worden die kringen in het water steeds wijder..!

En heb je ook contact met andere journalisten die nog steeds voor de mainstream media werken? Zo ja, wat krijg je daarvan te horen en krijg je ook negatieve reacties of zelfs vijandige?

Het is een wonder, maar ik heb nog geen enkele negatieve reactie op mijn boek ontvangen. Ik heb wel 30 present-exemplaren gestuurd naar redacties van TV- en radioprogramma’s Buitenhof, VARA/VPRO/HUMAN ARGOS, Jeroen Pauw, Knevel & Van den Brink, VARA DWDD, VPRO programma Boeken, KRO Brandpunt en kranten als: Groene Amsterdammer, NRC/Handelsblad, Telegraaf (prof. Smalhout), Trouw, Volkskrant, Vrij Nederland.

Ook stuurde ik presentexemplaren naar mijn oud collega’s Wibo van de Linde en Pim Reijntjes en ook naar een paar advocaten onder wie mr. Gerard Spong. Van sommigen kreeg ik geen reactie, van de meesten wel en de reacties die ik wel kreeg, waren kort en krachtig: Interessant. Dat vind ik een leuke en open reactie. Ook stuurde ik boeken naar mensen in Suriname: onder wie Desi Bouterse en ook naar Ronnie Brunswijk en nog 2 Surinamers.

Goed van je om het rond te sturen!

Skull & Bones en Illuminatie-sign?
Skull & Bones en Illuminatie-sign?

Vanaf het moment in 2000 dat Bill Clinton aankondigde dat hij Kosovo wilde bombarderen, kon ik niet meer slapen. Toen schreef ik een open brief naar Bill Clinton met het dringend verzoek om een diplomatieke manier te vinden om verder bloedvergieten en een oorlog te voorkomen. Die brief faxte ik naar het Witte Huis en naar alle grote kranten in de wereld. Dat was veel werk. Toen ik daarmee klaar was kon ik weer slapen. Later heb ik begrepen dat ik niet de enige was die dit had gedaan…

Wat betreft de geld- en bankencrisis kreeg ik van journalisten uit de VS in 2000 al mails hoe de situatie ervoor stond. Die informatie zond ik door naar nieuwsrubrieken, zoals Eén Vandaag, waar indertijd een hoofdredacteur en ook een redacteur zat die ik goed kende, ook stuurde ik mails naar andere oud-collega’s bij andere programma’s. Maar het bleef altijd stil. Nooit een reactie. Toch bleef ik die mails doorsturen. En in 2008 klapte de geld-luchtballon uit elkaar en in 2008 brak die verschrikkelijke crisis uit.

Die stilte herken ik… Toch blijven doorgaan, maar dat is duidelijk wat jij ook doet! Je zou toch mogen verwachten dat de presentatoren van het journaal niet op hun achterhoofd zijn gevallen en echt wel weten wat er in werkelijkheid speelt. Hebben zij dan geen geweten?

Het Journaal is een nieuws-fabriek, die niet altijd uitzoekt of iets klopt, maar vaak het nieuws “volgt” en daarbij is het van groot belang dat het leuk ‘kijkvoer’ is: Wie het presenteert. Hoe het wordt gepresenteerd. “Hoe kom ik ‘over’? Het gaat allemaal om indrukwekkend, snel, mooi, veel en groot. Zie ook dit filmpje waarin over het NOS Journaal wordt gezegd: “grootste onafhankelijke nieuwsgarer in Nederland…”. Het is wonderlijk dat ze zoiets zeggen: het Journaal is niet objectief en ook niet onafhankelijk. (WTK: lees het interview met Marcel Gelauff in NRC, klik boven op z’n foto en constateer het zelf ’tussen de regels door’..!)

Ik vind dat niet alleen wonderlijk, maar vooral storend; nieuws als “kijkvoer”! Dat moet echt veranderen. We zijn volwassen mensen en het woord ‘samenleving’ moet ervoor zorgen dat we allemaal onze bijdrage kunnen en mogen leveren. Dat kan pas als je goed geïnformeerd bent over wat er werkelijk speelt…

Helemaal mee eens.

Goed dus, zoals ik al zei, dat je je boek rondstuurt. Stilte of niet; ik merk ook vaak dat het toch wel aankomt…

Wat mij nu opvalt is dat nieuwsrubrieken/journalisten als Buitenhof en KRO-Brandpunt mijn boek wel degelijk hebben gelezen. Dat merk ik nu steeds meer aan veel onderwerpen en de vraagstelling. Dan maakt mijn hart een sprongetje van plezier en dankbaarheid.

Zojuist hoorde ik Hans Hillen in KRO-Brandpunt 13 dec. 2015, ook een oud-collega van het Journaal, later voorlichter en zelfs minister van Defensie, dat hij de moed had om te zeggen dat hij en het hele Westen een grote fout maaken om indertijd Libië binnen te vallen… En dat het Westen incl. Nederland daar de weg hebben vrij gemaakt voor I.S. Geef jezelf en anderen altijd de tijd voor voortschrijdend inzicht…

Dat is inderdaad al heel wat. Het zou toch mooi zijn als ze hetzelfde zouden zeggen over de andere landen als Afghanistan, Irak, Syrië, etc. Kortom, dat aanvallen alleen maar eenzelfde antwoord uitlokken. Met wie of welke ‘organisatie’ of ‘krachten achter de schermen’ had jij te maken als het ging om censuur?

Twee opvallende dingen:
news mediaIn de 70er jaren had mijn toenmalige echtgenoot gefilmd in de burgeroorlog in Angola. Maar het Journaal (de hoofdredacteur) wilde er geen shotje van uitzenden, omdat het volgens hem ‘links’ was. Alles werd afgedaan met ‘links’ of ‘communistisch’ terwijl het mij gaat om ‘humaan en eerlijk’. Eind 80-er jaren had ik in eigen beheer een prachtige film gemaakt over het eerste grote, echt duurzame kantoorgebouw in de wereld: het ING hoofdkantoor in de Bijlmer, Dat gebouw had geen dure zonnepanelen, maar veel goedkopere passieve zonne-energie.
Met die film liep ik keihard tegen alle deuren op. Het was absurd: van de RVU-directeur kreeg ik een jaar lang een assistente om me te helpen en hij had een uitzenddatum genoteerd. Maar hij werd ontslagen… door een nieuwe directeur die plotseling boven hem was gezet. Sindsdien moest een ‘commissie’ alles goedkeuren. De uitzenddatum werd doorgestreept.

Het tweede voorbeeld:
In de 90er jaren maakte ik bij Teleac hetzelfde mee: het uitzendcontract was bijna getekend, maar ook die artistiek directeur moest snel met vervroegd pensioen, weggestuurd door een nieuwe economisch directeur. Kortom alles werd snel zeer ‘
economisch’. En ik wist niet wat ik zag: opeens kwam er een ING-directeur die plotseling hoofd NOS werd. Ik dacht nog: wat doet die man daar? Een nieuw tijdperk was aangebroken.

De opkomst van de ‘Net-managers’ volgde en omroepen werden in een ‘Net’ geperst: Net 1, Net 2 en Net 3. Er kwamen zelfs nieuwe grote gebouwen voor één net. (AKN, VARA/VPRO enz.) Alweer een nieuwe ‘sluis’, ik noemde de Netmanagers ‘Big Brothers’, die moesten goedkeuren of iets werd uitgezonden. De rol van omroepen wordt steeds kleiner en alles wordt op die manier gecontroleerd. Ik praat nu over het publieke bestel. Commerciële omroepen zitten vanaf begin af aan al in dat ‘economische’ circuit. Politiek en commercie gaan steeds meer samen, lopen in elkaar over en de grenzen zijn voor niemand meer bekend..

Ik weet het. Ik werkte bij de KRO en dat werd ineens AKN: AVRO, KRO en NCRV en er kwam zelfs één heel nieuw gebouw voor die drie omroepen, alsof dat allemaal niets kost. Later moest dat ineens weer uit elkaar en moest ieder weer op zichzelf gaan staan. Nu is het ineens weer AVRO/TROS. Het is één soep geworden en het wordt de omroepen gewoon opgelegd!
Ik weet uiteraard zelf hoe zwaar het is om ‘achter het nieuws’ te kunnen kijken en jezelf een weg te (moeten) banen door het oerwoud van leugens, teneinde bij te dragen aan een nieuw tijdperk waarin alle levende wezens worden gerespecteerd. Voel jij dat ook als jouw missie?

Nu zie ik dit als mijn missie, mijn heilige plicht.

En hoe verwerk jij dat voor jezelf?

revolution televisedIk verwerk het zoals je trauma’s verwerkt. Om uit de ‘hypnose’ te raken en alles goed te kunnen verwerken moet je een goede therapeut zien te vinden. Want het zijn gewoon zware trauma’s die we (onbewust) krijgen door, zoals jij het noemt, het oerwoud van leugens, en manipulatie -voeg ik eraan toe. Dat is misbruik van de burger/consument. Daarom is het tijd dat de burger/consument beseft wat er aan de hand is en alles goed verwerkt. Het is belangrijk dat we niet vast komen te zitten met woede, haat en wrok. In feite gaat het om onze eigen evolutie -geen revolutie maar evolutie-, dat wij zelf veranderen, dat is punt één. Eerst je eigen tuintje wieden.

Absoluut met je eens. Woede, haat en wrok leidt alleen maar tot eenzelfde antwoord! Ontdekken, verwerken, aanvaarden en dan de handen uit de mouwen om het te gaan veranderen, met elkaar! Ik vind je heel dapper als ik dit eerste deel zo lees, en ik wil je volgende boeken ook zeker gaan lezen.

Dank je. Jij ook!

Zijn er momenteel al veel feiten die aan het licht komen en die ook jou nieuwe informatie verschaffen, dan wel iets in een hele andere context plaatsen?

Ja, er komen al wel feiten aan het licht, vaak gedeelten van feiten, nog niet helemaal… Zoals nu de rol van Turkije ten opzichte van I.S. door sommige journalisten nader wordt bekeken.

Wanneer komt je tweede boek uit? En je derde?

Ik was bezig met mijn 2e boek en 3e boek maar die boeken werden te dik. Nu heb ik daar onderwerpen uit gehaald, dat worden aparte boeken. Het boek dat ik nu als 2e uitbreng gaat over Voeding, Gezondheid en Politiek. Ik hoopte dat voor kerst uit te brengen maar dat haal ik niet meer. Dat wordt het 1e kwartaal van 2016. Houdt hiervoor svp de website ‘Ander Nieuws‘ in de gaten.

Ik had deel 2 en deel 3 al zo goed als af. Maar dankzij voortschrijdend inzicht van mijzelf en een groeiende berg nieuwe informatie op het internet en nieuwe boeken die afgelopen jaar zijn verschenen kan ik er nu nog dieper op ingaan. Zo vullen schrijvende mensen elkaar aan en inspireren elkaar…

Het is absoluut een feit dat we elkaar –zeker ook in de alternatieve media- moeten ondersteunen, aanvullen en verwijzingen zouden moeten blijven plaatsen. Dat maakt ons werk veel krachtiger. Individueel, maar toch ook samenwerken.

Daarom ben ik ook blij met dit interview Irma, dank voor de samenwerking.

[Einde interview]
Meer over Janneke in een persbericht dat is verschenen, kun je hier lezen (als pdf-bestand).
Als je haar eerste boek wilt aanschaffen, kun je dat hier doen.

.
.

478 gedachten over “Oud-NOS-journalist over verkrachting van ál het nieuws!

 1. 40.42 Marcel, je kan als mens je niet afsnijden van de natuur, wij zijn de natuur, het is onze placenta tot het einde van onze dagen.

  En de Nederlanders hebben het bewezen, je kan de natuur niet te niet doen, maar je kunt hem wel met zachte hand leiden, en hem gebruiken, zonder hem te vernietigen, of bezoedelen.

  1. Jenne, jouw laatste zin is een feit. Maar onlangs las ik dat de neocons van onze politiek de strandkust met haar duinenpartij (start in Zuidholland) willen opofferen ter eer en glorie van hun ego’s door het vol te bouwen met acttractie en hotels om (nog) meer toeristen aan te trekken. Dat is toch geen natuurbehoud maar puur voor het gewin. HoeZo genieten van de stilte en ongerepte natuur(en dat wordt ook steeds minder, helaas)?
   Sommigen zeggen dan wordt het net zo gezellig als in Knokke(België)? Geloof je het zelf?
   Tja de economie ligt op zijn gat en alle beetjes helpen.
   Zo zie maar weer hoe meer cultuur hoe minder natuur.
   En als er weer een stukje grond gaat onderlopen is het die ‘boze’ natuur(de hand van God) die het heeft gedaan.
   Maar nooit steken ze de hand in eigen boezem door de vraag te stellen: wie was er als eerste begonnen?
   De linkerhand doet wat de rechterhand niet mag weten. Dat noemen ze tegenwoordig dubbele agenda.
   Met <3elijke groeten.

  2. Jenne, jouw laatste zin is een feit. Maar onlangs las ik dat de neocons van onze politiek de strandkust met haar duinenpartij (start in Zuidholland) willen opofferen ter eer en glorie van hun ego’s door het vol te bouwen met acttractie en hotels om (nog) meer toeristen aan te trekken. Dat is toch geen natuurbehoud maar puur voor het gewin. HoeZo genieten van de stilte en ongerepte natuur(en dat wordt ook steeds minder, helaas)?
   Sommigen zeggen dan wordt het net zo gezellig als in Knokke(België)? Geloof je het zelf?
   Tja de economie ligt op zijn gat en alle beetjes helpen.
   Zo zie maar weer hoe meer cultuur hoe minder natuur.
   En als er weer een stukje grond gaat onderlopen is het die ‘boze’ natuur(de hand van God) die het heeft gedaan.
   Maar nooit steken ze de hand in eigen boezem door de vraag te stellen: wie was er als eerste begonnen?
   De linkerhand doet wat de rechterhand niet mag weten. Dat noemen ze tegenwoordig dubbele agenda.
   Met <3elijke groeten.

  3. Lezer, dat heet positief denken, de voor uitgang eist dat, ik ben al heel lang geleden met mijn gezin, vertrokken uit Nederland.

   Alles ging er aan uit naam nou ja noem maar op, van die prachtige politieke leuses, vooral de PVDA zijn daar goed in, met hun vele burgemeester posten,
   ken er zelf persoonlijk enkele van die zakkenvullers.

   En dit onverstand is niet te stoppen, maak je borst maar bloot, voor de nabije toekomst, alles wordt geofferd, na de oorlog gingen van 5 naar 7 millioen inwoners, nu ik weet het niet eens, misschien verdubbeld, maar goed, de wereld is groter als Nederland alleen !

 2. Nou, mooi interview hoor, met dank ervoor.
  Zelf kijk ik al meer dan tien jaar bijna niet meer naar die ‘buis’. Die is de deur nl uit. Nu kijk ik alleen nog wat youtube enzo en lees heel veel op het Internet, zoals ook hier.
  Ik werd namelijk zo een jaar of 15 terug echt helemaal naar van ‘de media’. Men moet maar durven, zoveel narigheid en manipulatie over de mensen uitstrooien. En dan als kers op de verzuurde taart die ‘reclame-boodschappen’, Jak!

  Maar goed. Ik wilde nog bedanken voor mijn bewustwording over ‘het nare’. Dank zij jouw site o.a., Guido, ging me het licht wel een beetje op ook. Ik noem geen specifieke onderwerpen, het is wel goed zo. Wat betreft het ruzie maken enzo. Ook dat hoort er volgens mijn informatie gewoon bij. Het ego lijkt mij de grote jongen in deze. Het ego zou ons eigenlijk moeten dienen in de eerste plaats en zou zo onze vriend moeten zijn.

  Nou ja, dit is mijn bijdrage.
  Gegroet.

  1. Het is onze enige opzet van de site: waky waky voor velen. En dan heb ik het niet over wakker worden, maar over ‘bewuster’ omgaan, met datgene wat vanzelfsprekend lijkt, maar je feitelijk de nek omdraait..! RESTORING OPEN-MIND(FULL)NESS..!!
   De krachten-achter-de-schermen spinnen garen bij hen die niet bewust zijn; laten we ze niet ‘beschuldigen’, maar ‘danken’ en ‘vergeven’.. (Zelfs voor de heftigste scheisse..)

  2. Guido,

   Wie wil je niet beschuldigen maar danken en vergeven, hen die niet bewust zijn, of de van Helsings van deze wereld.

   Je gelooft toch niet dat mensen die het goede niet van het kwaade kunnen onderschijden, ontvankelijk zijn voor bedankjes, en vergevings gezinheid,
   no way.

   De tijd is nu, om te tonen aan het kwaad wat ons aan alle kanten belaagt,
   dat we niet verder opschikken richting afgrond, maar mensen zijn van goede wille, maar waar de autenthieke waarden de leidraad zijn .

  3. ik kan prima voor mezelf denken Janneman, daar heb ik jou en je op afstand bestuurbare compleet doorgedraaide amazone legertje niet voor nodig, beperk je tot je huishoudster.

  4. @ antisoof
   Wanneer we het ego maar eens zouden herkennen voor wat het was ,namelijk een gereedschap om je te manifesteren in deze dichtheid. Het ging imo verkeerd toen we dachten het ego te zijn. Alsof een timmerman zegt zijn hamer te wezen, dat idee werd wel van alle kanten gevoed. Laten we het echter maar loslaten dat zal een hoop schelen en de harmonie tussen mensen een gelegenheid geven te herstellen.

  5. Ja Marcel, dat is een mooie vergelijking. Maar… het allerliefste ego is ook onze grootste vriend, die er óók mag zijn. Weet je (ik ben eigenlijk nog net een kind wat dat betreft, ssst). Wat ik bedoel is dat er over spreken eigenlijk een beetje raar is. Want als je tegen mij zegt; dit of dat mag niet, dan wil ik dat júist. Daarom ben ik er ook voorzichtig mee, met zulke zaken. Het is net als met verslavingen. Als je er af wil dan hoef je eigenlijk niets te doen, enkel te laten. (Ik bedoel e.e.a. een beetje ‘met humor’, hè?

 3. Een geluk bij een ongeluk, als onze media, nu op ééns al het nieuws van zo’n dag, zouden gaan plaatsen, doen de meeste geen oog meer dicht !

  Het is werkelijk ongelovelijk wat wij, de Europese burgers ons allemaal moeten laten wel gevallen, ssttt niets zeggen, mensen zelfs kinderen vermoord, verkracht bestolen, en we moeten die zieligers op nemen, net zo lang, tot dat er van onze samenleving nog een soort ruïne over is, met een zwarte vlag er boven wapperend, met mooie Arabische letters er op, we fucked you !

 4. In een Duitse krant “” die neue welt is brutal “”, voor de media is het dus al een voldongen feit, de nieuwe wereld is gearriveerd !

  Nou voor mij nog niet, ik wilde nog even bij mijn oude wereld blijven, met de door mij geappreciërde waarden, waar ik in ben groot -gebracht en mee heb leren leven, respect naaste liefde, en dat laat ik niet goedschiks uit mijn handen slaan, ik kies voor mijn kant !

 5. Wat mij gigantisch irriteert is de ongelofelijke ongevoeligheid waarmee een woord die niks met de tekst te maken heeft, gebruikt wordt. Mensen die kanker hebben of een geliefde hebben verloren door kanker vinden het niet leuk dat dit woord gebruikt wordt om te schelden, mensen die verkracht zijn geweest vinden het niet fijn dat dit woord gebruikt wordt in een totaal andere context. Gebruik lekker een ander woord!

 6. Uit alles wat ik hier lees maak ik op dat we aardig op weg zijn naar een nieuwe wereldorde: Een wereldheerschappij geleid door de almachtige elite (lees de superrijken) met aan het hoofd een despoot als wereldpresident.
  Zie: “The End Game- The New World Order” (YouTube)
  Worden we door belanghebbenden misleid om te geloven dat dit allemaal maar complot-theorieën zijn?

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.