Advertentie

Over Gewicht…


x

OVER GEWICHT..

2014 © Josefien van Rossum (puuretenenleven.nl)

xx

Wanneer je te zwaar bent, wil je maar één ding: Snel (liefst in 1 week) en gemakkelijk van dat overgewicht af. Hoeveel dieetboeken heb jij inmiddels in de kast staan? Zoveel methoden, boeken en workshops, toch verzuchten velen nog steeds: ik ben te dik. Mijn zoektocht bracht me een aantal inzichten over gewicht verliezen. En, is het mogelijk om, gemakkelijk en blijvend, van je overgewicht af te komen?

Het eerste ‘dieet’ wat ik ooit volgde, is het Montignac dieet. Een gevarieerde, gezonde eetwijze. Geen honger, geen calorieën tellen, het enige waar je op hoeft te letten zijn de combinaties, dus geen koolhydraten tegelijk met vetten en eiwitten eten. Je eet groenten en salades, met wat vet. Als je brood eet, mag er suikervrije jam op maar geen boter. Puur chocolade van minimaal 85% mag ook! Je valt langzaam af met dit dieet, maar het is goed te doen, ook als je vaak reist. Vreemd dat dit dieet ‘uit de mode’ is!

Laat ik het niet over de maaltijdshakes, poeders, pillen en dergelijke hebben. Noch over Sonja Bakker, door wiens dieet mensen uiteindelijk met nog veel meer overgewicht kwamen te zitten. Crashdiëten zijn het antwoord niet, weten we inmiddels: het lichaam gaat vanwege plotseling verlaagde calorie-inname op de metabolisme-spaarstand en wanneer je weer gewoon gaat eten, blijft die spaarstand gehandhaafd (er zou zomaar wéér zo’n hongersnood kunnen komen), waardoor je snel weer op hetzelfde gewicht en zelfs een paar kilo zwaarder eindigt. Dit gaan we nooit meer doen, afgesproken?

Vrijwel alle dieetboeken hebben één ding gemeen: Ze beloven dat de kilo’s er vanaf vliegen en er nooit meer bijkomen. Vrijwel steevast is er een soort snelstart voor de eerste weken, gevolgd door ‘fase 2’ waaraan je je de rest van je leven moet houden. Met recepten en complete dag- en weekmenu’s, zelfs boodschappenlijstjes zodat we onszelf veilig naar een supermarkt vol verleidingen kunnen begeven!

Neem nu het Bloedgroepdieet, nu geheten Genotype Dieet. Zelf vaststellen welke type je bent en dan krijg je lijstjes voorgeschoteld wat je wel en niet moet eten. Als je je daar braaf voor de rest van je leven aan houdt, zo belooft het boek, zul je slank worden en blijven. Voor mij werkt het absoluut niet, lijstjes met verboden, voor jou wel? ‘Het Beste Dieet van de Wereld’, hier staan lekkere recepten in, bevat prima informatie over voeding. Je mag wel koolhydraten, ‘maar alleen de goede’. Echter, wat voor jou ‘het beste’ is hangt o.a. ook af van welk type je bent. Ben je ectomorf (lang, slank, hoge stofwisseling), mesomorf (krachtige spieren, neiging tot vet opslaan), of endomorf (hoog vetpercentage, laag metabolisme)? Behoor je tot de laatste categorie, dan moet je meer moeite doen om slank te blijven.

Wie weet het nog, ‘Een leven lang fit’ van Mr en Mrs Diamond? Een bestseller, gebaseerd op de combinatie-leer. Zij doorspekten hun boeken met waarschuwingen tegen een hoog cholesterol-gehalte. We weten inmiddels (toch?) dat er niet zoiets bestaat als een te hoog cholesterol en dat de middelen die men ervoor slikt, zogenaamde statines, levensgevaarlijk zijn. In hun kookboek raden de Diamonds verder aan, om vooral geen boter te eten, nee sojamargarine vinden ze veel gezonder. Naar de gevaren van ongefermenteerde soja voor de gezondheid, heeft Weston Price veel onderzoek gedaan en dat liegt er niet om. Kortom, ik vermoed dat het echtpaar Diamond zijn zakken flink gevuld heeft via de farma-en voedingsindustrie.

Iets dat wellicht voor sommige mensen werkt: Neem 3 keer per dag, voor de maaltijd, een eetlepel psylliumvezels (natuurdrogist) in een glas water, plus 1 extra glas water. De vezels nemen in de maag 20 tot 25 keer hun gewicht aan vocht op, waardoor je tijdens de maaltijd veel minder zult eten. Echter, we schijnen dan samen met die vezels, ook belangrijke mineralen uit te scheiden – daarover later meer. Dan kun je wellicht beter dit trucje toepassen: Neem vóór elke maaltijd een glas water met daarin een scheutje (biologische, ongefilterde) appelazijn. Dit zou je op een jaar, zonder verder je eetgewoonten te veranderen, op 5 kilo gewichtsverlies komen. Of is dit iets voor jou: Een ‘voel-gel’ van De Moeders, met de naam Hulp bij Afvallen. Maakt een einde aan lekkere trek tussendoor. Zie internet gel4.me.

Van een heel andere orde is ‘The sunfood diet success system’ van David Wolfe. Een aanpak waarbij je alleen nog rauwe voeding eet. Wolfe zweert bij avocado’s, groene smoothies en superfoods zoals gojibessen en tarwegras. Je valt snel af en je gezondheid krijgt een enorme boost. Dit is geen dieet, wel een totaal nieuwe manier van leven, waarbij ook je immuunsysteem wordt verbeterd, je spiritueler wordt en je een gelukkig leven wacht. David Wolfe is een begaafde schrijver en heeft veel kennis op voedingsgebied.

Een verrassend dieetboek is ‘Carblovers – Eet je slank met (resistente) koolhydraten’. Prima onderbouwd boek, compleet met weekmenu’s (ook hier de startweken, gevolgd door ‘fase 2’) en recepten. De gebruikelijke ‘voor en na foto’s’ , gelardeerd met enthousiaste carblovers-ervaringen, ontbreken evenmin. Eet elke dag koolhydraten, zegt dit boek, maar dan wel de goede, zoals volkoren pasta, roggebrood, onrijpe bananen en havermout, die resistent zetmeel en vezels bevatten. Koolhydraten, maar alleen de goede, zouden sneller buikvet verbranden dan ander voedsel, bij hetzelfde aantal calorieën! Enig nadeel van deze methode is dat je je elke dag aan bepaalde hoeveelheden moet houden. Dat is juist wat we niet meer willen, want dan ben je weer ‘met je hoofd’ aan het bedenken wat je wel of niet moet eten.

Carb-lovers is het tegenwicht voor bijvoorbeeld de Atkins, South Beach en Dokter Frank methode. Je eet eiwitten en vet, en liefst 0 koolhydraten – dus óók vrijwel geen fruit. Voor de rest van je leven, wel te verstaan. Want zodra je toch koolhydraten gaat eten vliegen de kilo’s er weer aan. Veel mensen raken hier in korte tijd fiks overgewicht mee kwijt. Het is hoe dan ook een goede zaak dat je minder tarwe eet, want dit is tegenwoordig dermate gemanipuleerd voor financieel gewin (veredeld noemen ze dat), dat je gezondheid er absoluut niet mee gebaat is. En fruit bevat inderdaad steeds meer suiker, dankzij veredeling.

Wanneer je een overdaad aan koolhydraten eet, gaat je lichaam meer insuline produceren om dit te verwerken. Daarna zakt de insulinespiegel weer snel, waardoor je weer honger krijgt – en weer gaat eten. Koolhydraten die niet meteen nodig zijn voor je energiereserve, worden (hoe gemeen!) als vet in je lichaam opgeslagen. Bij koolhydraatarm daarentegen eet je eiwitten en vet en daardoor verbrandt je vet, zo is de stelling.

De vet-expert Mary Enig schreef het boek met de veelzeggende titel ‘Eat Fat, Lose Fat’ waarin wordt uitgelegd dat overgewicht met name veroorzaakt wordt door het eten van de ongezonde vetten zoals zonnebloem-, maïs- en sojaolie, terwijl de vetten in kokosolie, roomboter en vlees essentieel voor onze gezondheid en voor gewichtsverlies zijn. Ook in dit boek (geen Nederlandse vertaling) wordt de cholesterol-mythe onderuit gehaald. Bij deze eetwijze eet je dus de goede vetten, maar ook fruit en groente en een weinig volkorenbrood als bijgerecht.

Ook Barry Groves gaat in zijn boek ‘Eet vet, wordt slank’ voor vet. Het boek staat vol met wetenschappelijk bewijs dat we toch echt voornamelijk vlees moeten eten voor onze gezondheid en voor een gezond gewicht. Je kunt pannenkoekjes maken met amandelmeel, koekjes van eiwit en kokosmeel en dat is goed te eten. Hij schrijft een heerlijk Engels ontbijt voor: spiegelei met ontbijtspek of ham, een stuk fruit en een beker thee, chocolademelk of koffie met room. Dit soort diëten werkt met de GI, ofwel glycemische index, wat inhoudt de mate waarin een voedingsmiddel je bloedsuikerspiegel laat stijgen. Dit dan in tegenstelling tot diëten die van het aantal calorieën uitgaan.

Hoe dan ook, het lijkt mij ondoenlijk om 0 koolhydraten voor de rest van je leven vol te houden. Nooit meer taart op een verjaardag? Nooit meer een vers croissantje in een Frans hotel, met roomboter en jam? Wel biefstuk en sla, maar van patatjes moet je de rest van je leven afblijven? Zelf heb ik diverse pogingen ondernomen om van mijn 5 overtollige kilootjes af te komen met koolhydraatarm. Ik bereikte het vaak bijna, mijn ‘ideale gewicht’ en ik hield het vol omdat je geen honger hoeft te hebben. En dan ging het mis….. Omdat er een verjaardag was en ik een stukje taart nam (ik ben gek op taarten bakken!). Of omdat ik er niet tegen kon, dat het hele gezin friet zat te eten behalve zielige ik. Ook werd ik er op een bepaald moment kriegel van dat je bijvoorbeeld van prei alleen het wit mag, maar niet het groene gedeelte ‘want daar zitten een paar koolhydraten in’!

Ben uiteindelijk met 8 kilo’s overgewicht geëindigd. Ik weet dat veel mensen koolhydraatarm hét ideale dieet vinden, maar ik doe het nooit weer. Té eenzijdig, te veel ‘mag niet’.

Bovendien voelde ik me niet happy! Hierover zegt het Carblovers boek: Koolhydraatarme diëten maken somber en gestresst; Koolhydraten reguleren stofjes in de hersenen die de stemming reguleren. Daardoor, stelt het boek, kun je koolhydraatarm eten wel een tijdje volhouden, maar op de lange termijn, of zelfs je hele leven, houdt bijna niemand het vol. Daarbij komt dat het merendeel van de diëters last hebben van een opgeblazen buik door constipatie, vanwege het gebrek aan vezels (daarover later meer). Een alternatief op koolhydraatarm diëten is ‘Grip op Koolhydraten’. Je eet slechts één keer per dag, in maximaal 1 uur, wat koolhydraten, gecombineerd met groenten, eiwitten en vetten. Jammer, de schrijfster hanteert met regelmaat de (bewezen schadelijke) magnetron, verder een uitstekend boek.

We zouden het nog over vezels hebben. Een gebrek aan vezels veroorzaakt, volgens de gangbare theorie, obstipatie. Echter, in zijn boek ‘The hidden story of cancer’ stelt Brian Peskin juist dat inname van extra vezels de kans op o.a. darmkanker flink vergroot! Vezels zijn cellulose, ‘een ander woord voor zaagmeel’. Je stimuleert c.q. irriteert kunstmatig je darmen met een medicijn-achtig effect, zo stelt hij. Vezels zijn bovendien ‘mineraalmagneten’, die de mineralen mee je lichaam uit nemen (in het geval van tarwevolkorenbrood, dat veel fytinezuur bevat, is dit wetenschappelijk bewezen).

Peskin’s advies luidt: Eet voldoende eiwitten, zoals eieren, gevogelte, vlees, kaas, yoghurt en vis, omdat alleen dierlijke eiwitten je voldoende bruikbaar ijzer en andere mineralen verschaffen om je zuurstoftransport hoog te houden. Fruit en groente hoeven we in zijn visie maar in beperkte mate te eten, omdat ze slechts een fractie van de voedingsstoffen bevatten die in dierlijke produkten zitten. (Naar mijn mening is het zo dat dankzij de moderne landbouw – die kwistig met chemische kunstmest en pesticiden strooit – noch in de planten, noch in de dieren die ze eten, nog voldoende voedingsstoffen aanwezig zijn. Eet in elk geval, áls je vlees eet, vlees van biologisch, beter nog biologisch/dynamisch gehouden dieren).

Peskin’s ultieme stelling: Mensen zijn ontworpen om hun mineralenbehoefte hoofdzakelijk uit dieren te halen! Wanneer wij geen vezels meer eten, zal het enige tijd duren voordat de darmen deze funktie weer overnemen, maar het gebeurt uiteindelijk wel, belooft hij. Dat we persé vlees moeten eten om gezonde vetten binnen te krijgen, betwijfel ik overigens. Hennepolie heeft een gelijkwaardige vetopbouw en mineralen halen we het beste uit ongeraffineerd zout. Er zijn vele vegetariërs die met een uitstekende gezondheid bewijzen dat vleesloos eten prima kan.

Allemaal tegenstellingen, alles wetenschappelijk onderbouwd. Je valt af van koolhydraten zegt de een. Je valt af van vetten en eiwitten zegt de ander. Eet zo weinig mogelijk koolhydraten. Eet volkoren koolhydraten. Eet alles rauw. Eet geen vlees. Eet alleen maar vlees. Je zou door de bomen (dieetregels) het bos (je mooie lichaam en lekker eten) niet meer zien!  Op een bepaald moment besloot ik dat ik niet meer zo wil leven. Voor mij geen dieet meer. Ik wil gewoon kunnen eten waar ik zin in heb, ‘maar niet teveel’, want ik wil me niet ‘vol’ voelen. Ik wil me gewoon niet meer druk maken over eten! En ik wil slank zijn, ik wil van dat zwembandje af. Maar hoe moet dat?  Kijk, nu wordt het interessant.

Moeiteloos en blijvend slank, kan alleen wanneer we ons er bewust van zijn waaróm we eten. Volgens Jon Gabriel kun je niet afvallen, zolang je lichaam dik wil zijn: “Elke keer als je lichaam besluit dat dik zijn de beste manier is om je veilig te laten zijn, wil je lichaam dik zijn”. Stress en alledaagse problemen zijn signalen voor het lichaam om jou te beschermen….met een laag vet. Zouden er hier nog wilde roofdieren rondlopen die jou elk moment kunnen verscheuren, dan zou je overlevingsinstinct ervoor zorgen dat je dun was, zodat je snel genoeg kunt vluchten. Het is allereerst zaak om uit te zoeken WAAROM BEN IK TE DIK. Dat kan van alles zijn: alledaagse sleur, verveling, zorgen over geld, hoge werkdruk, onverwerkte jeugdtrauma’s, een slechte relatie, vul zelf maar aan. ‘De Gabriel Methode’ (Dit is geen dieet! roept de cover van het boek) werkt met 3 pijlers: Allereerst stoppen met lijnen, ten tweede gezonder eten zodat je elke dag de voedingsstoffen binnenkrijgt die je nodig hebt en ten derde, meerdere malen per dag je ideale, slanke lichaam visualiseren. Dit laatste wordt ondersteund met cd’s die je ’s ochtends en ’s avonds beluistert. Met name het visualiseren is een belangrijke component, voor welke methode je ook kiest, want zolang jij jezelf in gedachten als ‘dik’ blijft zien, zul je dik blijven!

De laatste jaren zijn er meerdere boeken verschenen die dit ‘afvallen door je bewust te worden waarom je eet’ als uitgangspunt hebben. Zo is er het boek ‘Mindful Afvallen’ van Joanna Kortink. Elke keer dat je naar eten of een tussendoortje snakt, vraag je jezelf af: heb ik echt honger, of heb ik aan iets anders behoefte (‘voeding’ of ‘vulling’)? Goed boek, beslist lezen als je serieus, voorgoed af wil vallen, omdat je de oorzaak aanpakt.

Ook Spiritueel Afvallen van Nannet van der Ham kan je op verrassende inzichten brengen. Zij adviseert bijvoorbeeld om je huis eens flink op te ruimen en wat verplichtingen te schrappen, dan volgen die kilo’s vanzelf.

‘Een leven lang slank zonder dieet’ van Sonja Kimpen behandelt eveneens de emotionele kant van eten, door te stellen dat compenseren van gevoelens als onmacht, ongeduld, verveling en verdriet met eten, er alleen maar een probleem bij creëert, namelijk dik zijn en je slecht voelen. Lijvig boek, maar gelukkig geen eetvoorschriften, want ook Sonja heeft de wijsheid dat het opleggen van verboden jou uiteindelijk niet slank maakt.

In dezelfde lijn zit Het geheim van slanke mensen van Mieke Kosters. Zij vond het wel nodig om weekmenu’s toe te voegen, waardoor het het zoveelste dieetboek is geworden. Ik kan me voorstellen dat sommige mensen daar behoefte aan hebben, echter het soort voeding dat ze adviseert zoals dieetmargarine (bevat ongezonde oliesoorten), plus de verzekering dat aspartaam écht niet slecht voor ons is, maakt dat ik dit boek moet afraden. Mieke hanteert wel een leuke affirmatie:  “Ik mag alles eten, maar ik wil niet teveel eten”. Haar advies om alléén nog dat te eten wat je het allerlekkerste vind, vind ik ook top!

Zelf kwam ik er op de ‘mindful’ manier achter dat ik vaak at met de onbewuste achterliggende motivatie: ‘straks is het er misschien niet meer’. Waar dát nou vandaan kwam?! Door me hiervan bewust te worden en te affirmeren: ‘Er is altijd in overvloed voedsel beschikbaar’, heb ik er minder last van. Een andere onbewuste gedachte: Ik moet nú flink eten, anders krijg ik straks honger! Huh?

Ook ontdekte ik dat ik tussendoortjes nam om even rust te hebben. Nu neem ik die rust, gewoon even lekker zitten met een kopje thee en een fijn boek. Verder at ik nogal wat chocolade….nou ja, écht veel melkchocolade om eerlijk te zijn! En kwam er achter dat ik mezelf met chocolade een portie zelfliefde tracht te geven. Tegenwoordig doe ik even mijn ogen dicht en stel me voor dat er vanuit de kosmos onvoorwaardelijke liefde in mijn hartchakra stroomt. Nu geniet ik op zijn tijd van een lekker stukje puur chocola, als toetje. Helemaal zonder suiker leven, was ooit mijn streven, maar ik vind het nu niet meer nodig. Dat houdt tóch weer een beperking in en daar doen we niet meer aan.

Het boekje ‘Constant Craving’ van Doreen Virtue (geen Nederlandse vertaling) behandelt van een aantal snacks – o.a. chocola, snoep, koekjes, nootjes – wat de achtergrond van de verslaving eraan is. Zeer verhelderend.

Nog zo’n mindful boek: ‘Programmeer je lichaam op afvallen’, van Thorsten Weiss: “Wanneer je de juiste basis in het onderbewuste legt, gaat het afvallen vanzelf”……Het gaat erom overtuigingen en blokkades los te laten en dat doe je d.m.v. ‘transfirmaties’, meditaties, het aanraken van bepaalde acupressuurpunten (een soort EFT) en een bijgeleverde cd die je zo vaak mogelijk dient te beluisteren.

Wie bekend is met de Amerikaanse transformatiegoeroe’s Gary Douglas en Dain Heer, oprichters van Acces Consciousness, weet dat zij de zaken op een bijzondere manier benaderen. Het boekje ‘Right body for you’ (geen Nederlandse vertaling), spoort je aan om te beginnen van je lichaam te houden, maakt niet uit hoe het er nu uitziet. Want: Dat waar je een hekel aan hebt, kan nooit iets moois worden! Dit is jou lichaam, hiermee kan je lopen, zwemmen, fietsen, liefhebben, eten, genieten. Bedank je lichaam, hou ervan, ben er trots op. Vanuit dit goede gevoel voor je lichaam, zal het gemakkelijker zijn om het overgewicht los te laten. Laat ook alle smoesjes los waar je je achter verschuilt, van ‘dik zijn zit in de familie’ tot ‘ik werk hard, dus ik moet goed eten’. Weg ermee.

Gary Douglas vertelt dat hij meestal 1 keer per dag eet, meer heeft zijn lichaam niet nodig. Waarom ‘moeten’ wij 3 keer per dag eten? Het is maar een overtuiging! En: moet je altijd een bord vol eten eten? Misschien heeft je lichaam wel voldoende aan 3 hapjes. Ken je dat gevoel dat je een volledig diner klaarmaakt en tegen de tijd dat het op tafel staat je eigenlijk geen honger meer hebt? Dat komt volgens Douglas omdat je lichaam tijdens het koken al alle voedingsstoffen opgenomen heeft. Je hoeft niet meer te eten.

Alles is energie. Je lichaam wil geen voedsel, het wil energie. Na een copieuze maaltijd wil je maar één ding: rusten, slapen. Je lichaam verbruikt meer energie met het verteren van grote hoeveelheden eten, dan het in eerste instantie krijgt van het voedsel. Geef je lichaam kleine hoeveelheden voedsel, nét voldoende, en je zult barsten van de energie. Eet langzaam, bewust en hou het moment in de gaten waarop je eten ineens niet meer zo lekker smaakt. Stop nu met eten, want alles wat je hierna nog eet, zal in de vetcellen van je lichaam opgeslagen worden. Ben je tijdens het eten bewust van je lichaam. Vraag na elk hapje aan je lichaam: Wil je nog meer? Doe hetzelfde met drinken. Zelfs met water drinken. Je lichaam is zeer wijs, laat het aangeven wat het nodig heeft.

Bovendien, wat is honger? Wat we van onze moeders over honger hebben geleerd, is ook maar een zienswijze. Een lichaam houdt niet van een volgegeten, zwaar gevoel, wel van een gevoel van leegte, ruimte. De methode Acces Consciousness werkt met een zogenaamde ‘clearing statement’ om alle blokkades, in dit geval diegenen die je overgewicht in stand houden, weg te halen. Gewoon vernietigen – ‘destroy and uncreate’ – die lastpakken. Zie website.

Mindful afvallen, dat was het dus wat ik zocht! Mijn gewicht ging héél langzaam omlaag, door me bewust te zijn van het wanneer en waarom en hoeveel ik eet – dit werkt dus niet razendsnel. Door regelmatig bewust aan je lichaam te vragen wat het nodig heeft, word je over de hele linie een bewuster mens – een klassieke ‘win-win situatie’. Zo kan ik op een bepaald moment voelen dat mijn lichaam beweging nodig heeft. Dat is veel vaker dan ik tot nu toe ‘in mijn hoofd’ dacht! Als het regent, kun je overigens ook even een paar keer de trap op en af racen (zorg dat niemand je ziet, ze zullen denken dat je gek geworden bent 😉

Toen ik er zo’n 8 weken over had gedaan om 2 kilo kwijt te raken, werd ik toch wat ongeduldig. Zo zou het wel héél lang gaan duren voordat ik die vervelende (en ongezonde) zwemband op mijn middel kwijt zou zijn. Ik kwam in de supermarkt het boekje ‘Het 5:2 vastendieet’ tegen.Val af, blijf gezond en leef langer, zo belooft de cover. In het kort: 2 dagen per week vast je, door 500 calorieën (vrouwen) of 600 calorieën (mannen) te eten. Het beste verdeel je die calorieën over 2 maaltijden, bijvoorbeeld ontbijt en avondeten, of een grote lunch. Dit doe je op 2 niet-aaneengesloten dagen, bijvoorbeeld de maandag en de donderdag. De andere 5 dagen mag je eten wat je wil.

Honger is niet erg! Dat is de eerste verrassende ontdekking die ik deed toen ik met dit vastendieet begon. Je kunt gewoon werken, sporten, alles wat je normaal ook zou doen, je zakt heus niet in elkaar van een paar uurtjes niet eten. Nog zo’n verrassing is, dat de dagen dat je wel mag eten, je automatisch minder, én gezonder eet dan je gewend was. Je wordt je over de hele linie bewuster van je eetgedrag. Zelf heb ik al mijn hele leven belangstelling voor gezonde voeding, maar weten en doen zijn ook bij mij soms nog 2 verschillende dingen!

De gezondheidsvoordelen van vasten zijn wetenschappelijk aangetoond en niet mis: Aangezien je vooral buikvet kwijtraakt, vermindert je kans om hart- en vaatziekten, diabetes en kanker te ontwikkelen. Door even niet te eten, heeft het lichaam eindelijk de kans om herstelwerkzaamheden aan de cellen uit te voeren. De honger kan de eerste vastendagen vervelend zijn, maar dat wordt snel minder. Na zo’n 3 weken is het al een gewoonte geworden. Het is niet echt een dieet, maar een ‘way of life’; ook mensen die geen overgewicht hebben, profiteren van de gezondheidsvoordelen. Maar de meesten zullen wel degelijk af willen vallen en merken dat plm. 1 kg per week er moeiteloos afgaat.

Vasten is vanuit ons oerverleden zo gek nog niet. In vroeger tijden had je soms gewoon geen eten omdat er in de natuur niks te vinden was. Ons lichaam is ook nu nog toegerust om zulke tijden van schaarste te overleven en heeft dat in feite ook nodig. Overgewicht is in dat opzicht simpelweg een gevolg van voedsel dat altijd en overal beschikbaar is!

Dit vind ik een makkie, 2 dagen op voedselrantsoen. Inmiddels ben ik 5 weken verder en de nodige kilo’s afgevallen. Er zijn geen verboden, dus als ik zin heb in warme chocolademelk met slagroom, geniet ik ervan. Ik voel me hier heel goed bij en ook dit behandelt de schrijver van het boekje, Michael Mosley, door te stellen dat er bepaalde hormonen aangemaakt worden tijdens het vasten die je humeur verbeteren.

Mijn vraag uit de intro kan ik dus beantwoorden met: Ja, je kunt relatief gemakkelijk en blijvend afvallen. Dit is mijn advies: Koop een goed boek over mindful afslanken. Hou een tijdje een dagboek bij waarom je eet en voel wat je eigenlijk nodig hebt. Ben je je daar eenmaal van bewust, dan eet je als vanzelf alleen nog wat je lichaam echt nodig heeft. Combineer dit, voor wat sneller resultaat, met 2 dagen per week vasten.

Ik wens je een gezond gewicht toe!

 

 

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.