Advertentie

Dik blijven door.. Tarwe..


xwheat

x

Dik blijven door.. Tarwe..!

2014 © Juglen Zwaan / aHealthylife.nl

x

Auteur van het boek, Juglen Zwaan
,Juglen Zwaan, auteur van dit artikel en het boek dat je hier ook ziet afgebeeld.

Ik krijg steeds vaker de vraag van mensen hoe ze kunnen afvallen. Je zult het misschien niet zeggen, maar in het verleden had ik ook te kampen met overgewicht. Sinds ik tarwe uit mijn dieet heb geschrapt heb ik nu eerder last van ondergewicht. In het begin snapte ik niet precies hoe dit mogelijk was, maar inmiddels heb ik het plaatje wel in kaart gebracht. Het blijkt namelijk dat tarwe zetmeel is, oftewel aan elkaar geschakelde glucosemoleculen. De zetmeelsoort van dit graan is van het type amylopectine.

Amylopectine is een stof die razendsnel in de bloedstroom wordt opgenomen en veroorzaakt daar een enorme suikerpiek. Zo laat bloem de suikerspiegel veel sterker stijgen dan suiker zelf. Suiker bestaat uit glucose en fructose, terwijl tarwe alleen maar glucose is. Fructose remt de opname van glucose een beetje. Rijst bevat weer zetmeel van het type amylum, dat minder snel in de bloedstroom wordt opgenomen. Misschien zijn de Aziaten daarom meestal slanker dan westerlingen?

En hoe hoger je suikerspiegel wordt, hoe eerder het lichaam het teveel aan energie weg wil zetten in vet. Daarnaast maakt het lichaam veel insuline aan om de suikerspiegel te laten dalen. Dat zorgt er weer voor dat je juist na een tijdje weer te weinig suiker in je bloed hebt, waardoor je gaat snacken. De ideale cocktail voor overgewicht…! Bovendien maakt dat jojo’en van je bloedsuikerspiegel je moe, onrustig en afhankelijk. Ik kreeg deze week een mail van Lies, die ik je niet wil onthouden:

Sinds een aantal weken ben ik gestopt met brood eten omdat ik een groot vermoeden had dat mijn moeheid daaraan lag. Het was niet gewoon moe zijn, maar echt slap, geen energie en nood aan slaap, héél veel slaap. Nu lijkt het opeens of ik energie te over heb. Ik kan (en heb ook zin) om dingen te doen. Met mijn kinderen naar de speeltuin gaan is niet meer teveel gevraagd. Ik heb ook geen nood meer aan een middagdutje (dat dan soms drie uur kon duren). Ik was ook echt niet aangenaam. En dan te bedenken dat er zo veel brood gegeten wordt! – Lies

Tarwe… Verborgen boosdoener..?
Wist je dat moderne tarwe zo is gemanipuleerd dat het meer vocht vasthoudt? Dat doen ze omdat de tarwe dan zwaarder weegt en dus meer geld oplevert. Ook in ons lichaam houdt het vocht vast, waardoor we in gewicht toenemen. De vezels van tarwe overprikkelen onze darmen, terwijl de vezels van groenten mild werken en juist voeding is voor onze darmflora. Als de conditie van je darmen achteruit gaat, liggen huidproblemen, een verminderde afweer en auto-immuunziektes op de loer.

Onze gezondheid is voor een groot deel afhankelijk van de darmen. Ik kwam onlangs een onderzoek tegen, en daaruit blijkt dat we gemiddeld 5 virussen bij ons dragen. Van de onderzochte personen hadden sommigen wel 15 soorten virussen bij zich, die alle geduldig hun kans afwachten, totdat de gastheer of -vrouw verzwakt is, zodat ze kunnen toeslaan. Reden temeer om onze darmen goed te verzorgen.

Onlangs week schreef ik over het verschijnsel leukocytose. Dat ons immuunsysteem wordt belast door het eten van doorgekookte of geraffineerde voeding. We zouden dus meer natuurlijke groenten moeten eten en ook iets meer rauw voedsel. Voor velen is dat maar lastig. Gelukkig kreeg ik deze week een supertip die ik je niet wil onthouden.

supplementen wijzer juglen zwaan
Juglen Zwaan schreef ook dit boek over supplementen, natuurlijke aanvullingen op je dagelijkse voeding. (klik voor link naar de uitgever voor meer info)

Er zijn tegenwoordig handige keukenapparaatjes op de markt waarmee je letterlijk in een handomdraai je groente kan spiraliseren. Dan krijg je dus een soort spaghetti van groenten. Ik heb het geprobeerd en het is werkelijk waar de uitvinding van de eeuw voor mij. In 1 minuut maak je bijvoorbeeld een courgette of wortel tot een soort pastasliertjes. Deze kun rauw eten als salade, of licht bakken met een uitje of wat knoflook.

Zo ben je dus van de tarwe af, zonder dat je het door hebt. Ik heb meteen de leverancier gebeld en gevraagd of ik ze met wat korting in mijn webwinkel mag aanbieden. Ze hadden twee modellen: een simpel en handzaam type en een uitgebreidere versie met meer mogelijkheden. Ziehier de demonstratie op YouTube. Je kunt ze vinden in onze webwinkel.

Deze spiralisators maken het wel heel makkelijk om van de tarwe af te komen. We eten per dag namelijk al gauw zo’n 6 tot 7 keer tarwe: brood of muesli als ontbijt, dan om 10 uur wat ontbijtkoek, om 13 uur weer brood, daarna een eierkoek als tussendoortje, als avondeten een pasta met een beetje saus en aan het eind van de avond een cracker met kaas. Alles bevat tarwe.

De spiromat draait harde groente tot mooie groentespaghetti..
De spiromat draait harde groente tot mooie groentespaghetti..

De oermens at vroeger geen graan, maar wel bijna 1 kg groenten per dag…
Sinds ik gestopt ben met tarwe voel ik me veel beter en ik zou willen dat veel meer mensen dit zouden ervaren. Probeer het gewoon eens 30 dagen, grote kans dat je meer energie hebt, een mooiere huid hebt en slanker wordt. Als je alle snelle koolhydraatbronnen zoals veel granen zou vervangen door groenten dan krijg je minder suiker binnen, maar wel meer nutriënten.

Granen zijn niet zo rijk aan voedingsstoffen in vergelijking met groenten. Als je het achterwege laten van granen lastig vindt, dan is het vermijden van tarwe al een flinke stap voorwaarts. Oude granen zoals spelt zijn niet zo sterk bewerkt dat ze meer vocht vasthouden. Daardoor is spelt ook een stuk duurder. Eigenlijk is tarwe zo goedkoop omdat je gewoon water koopt. Hetzelfde trucje dat ze bij vlees toepassen: water inspuiten in goedkoop vlees, zoals kip, en de kiloknaller is geboren..

 

* * *

x

[bol_product_links block_id=”bol_5422eb26b672e_selected-products” products=”9200000021800372,9200000009953603,9200000026145301″ name=”Juglen Zwaan artikel” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFD6AD” border_color=”D26130″ width=”728″ cols=”3″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

5 gedachten over “Dik blijven door.. Tarwe..

 1. Juglen, er zit een heel verhaal achter het feit dat de “moderne” tarwe zo ongezond is. Dan heb ik het niet eens over GMO maar over gewaskruising in het verleden. Mij gaan efkes zoeken…

 2. wat lees ik daar “de oermens ad bijna een kilo groente per dag”
  waar word dat nou weer vandaan gehaald,hij was jager verzamelaar
  dus hij ad het meeste proteïne, vlees,vis,eieren,insecten, met
  een kilo groente uit de natuur verzamelen overleef je het echt niet
  probeer het maar.

  ik daag iedereen hierbij uit het voor te doen

  1. Ze kwamer er al gauw achter dat vis vangen ook heel lucratief was, en dan alle soorten granen met vocht na een paar dagen een heerlijk drankje werd,
   het oerbier.
   Ja in groente geloof ik ook niet, wel in bepaalde wilde planten, tegen ziektes.
   De oervolkeren gooiden een paar handjes vol hennep op het vuur om lekker te slapen, of feest te vieren.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.