Advertentie

‘Rebellen’ gebruikten mosterdgas in Syrië


Syrië levert bewijs mosterdgasaanval rebellen aan OPCW (VIDEO)

18 december 2016

https://www.rt.com/news/370653-syria-chemical-aleppo-militants-opcw/

https://www.rt.com/news/368113-aleppo-mustard-gas-civilians/

 

 

De Syrische autoriteiten hebben een stapel documenten overhandigd aan de internationale chemische waakhond. De documenten bevatten bewijs van tegen burgers in Aleppo ingezette verboden chemische middelen door de rebellen. Monsters van het mosterdgas moeten nog naar Den Haag worden gestuurd.

 

De documenten werden in Damascus overhandigd aan de missie van het ‘Technical Secretariat of the Organization for the Prohibition of Chemical Weapons’ (OPCW, Technisch Secretariaat van de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens).

De missie, bestaande uit acht experts van de VS, het Verenigd Koninkrijk, Australië, Slowakije en Slovenië, is op verzoek van de Syrische regering sinds 12 december werkzaam in Damascus.

 

Militants used mustard gas against civilians in Syria – Russian defense experts

We hebben alle documenten aan de missie overhandigd, ze zijn gescreend en geaccepteerd. De missie zal nog een keer naar Syrië komen om monsters te verzamelen, die vervolgens moeten worden geanalyseerd, aldus Samer Abbas, woordvoerder van de Syrische Nationale Autoriteit voor het toezicht op de uitvoering van het verdrag inzake chemische wapens, volgens de verklaring van het Russische Ministerie van Defensie.

De monsters zullen naar verwachting in januari 2017 met een chartervlucht naar Den Haag worden gebracht, de plaats van het OPCW hoofdkantoor. Tot alle financiële problemen, in verband met het vervoer naar Europa, zijn opgelost liggen de gifgasmonsters opgeslagen in Syrië.

De granaat met de chemische stof werd op 16 november gevonden door Russische experts in de buurt van het dorp Umm Maarat Hawsh in de provincie Aleppo. De Russen waren het gebied aan het vrijmaken van bommen. Toen ze een van de bommen van dichterbij bekeken zagen ze een niet-ontplofte ruwe zelfgemaakte 240-mm, die donkere vloeistof bevatte.

https://www.youtube.com/watch?v=ekiEsnMLP3A

De Russische chemische experts namen monsters en bevestigden dat het mosterdgas betrof. De giftige stof werd tijdens de Eerste Wereldoorlog op grote schaal gebruikt en is sinds 1923 verboden.

De bom is waarschijnlijk gebruikt in de aanval van 16 september. Meer dan 40 burgers raakten gewond en moesten worden behandeld aan mosterdgas-symptomen in het militaire hospitaal Yusuf al-Azma in Damascus.

Lees verder

Evidence mustard gas deployed against Aleppo civilians – Russian MoD   Bewijs van mosterdgas ingezet tegen burgers van Aleppo – Russische MoD

In november heeft het Russische leger alle gegevens over de aanval, met inbegrip van de monsters, overhandigd aan de Syrische autoriteiten. Op dat moment dacht het Ministerie van Defensie dat het bewijs suggereerde dat het gas zelfgemaakt was en niet door een derde partij geleverd, maar dat laatste was niet uit te sluiten.

Ambtenaren van de Russische Radiologische, Chemische en Biologische Defensie troepen in Syrië hebben al eerder bewijs laten zien van chloor en witte fosfor in Aleppo. In november heeft het Russische Ministerie van Defensie een rapport gepubliceerd waarin wordt gemeld, dat er negen monsters zijn gevonden die bevestigen [dat de terroristen] chloor en witte fosfor hebben gebruikt. De sporen zijn gevonden op bomfragmenten, granaten en de bodem van de kraters in het zuidwesten van Aleppo, aldus de woordvoerder Generaal-Majoor Igor Konashenkov.

Rusland heeft herhaaldelijk de OPCW specialisten opgeroepen om deel te nemen aan het onderzoek van de door de Russen verzamelde monsters, op de voorbeelden wijzend van verboden stoffen die waren gebruikt door de militanten in het oosten van Aleppo, op dat moment in de handen van de rebellen.

Russische specialisten vonden door militanten ten oosten van Aleppo gebruikte munitie met giftige stoffen, doel was het westelijke Aleppo. De verzamelde monsters laten er geen twijfel over bestaan ​​dat het een giftige stof betrof, zei de Minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov eind november. Hij beschuldigde ook het OPCW van te weinig actie nemen en de “enorme druk van onze Westerse partners.”

Rick Sterling, een lid van de Solidariteitsbeweging Syrië, vertelde RT dat het nieuwe bewijsmateriaal zou beamen wat onderzoek, al jaren geleden, naar het gebruik van chemische stoffen in Syrië liet zien:

In principe zijn er veel beschuldigingen van giftige stoffengebruik aan het adres van Syrische regering geweest, om de Syrische regering te demoniseren. In het voorjaar van 2013 is er serieus onderzoek naar gedaan. VN-functionaris Carla del Ponte zei toen dat de feiten richting de rebellen wezen, niet naar de Syrische regering. De Westerse media bleef echter beweren dat de Syrische regering schuldig was. Er zijn nog tal van beschuldigingen geuit tegen de Syrische regering, dat chloorgas zou hebben gebruikt. Het is goed om te zien dat nu deze berichten naar voren komen, zei hij.

Onafhankelijk journalist, onderzoekster en fotografe Vanessa Beeley, in Syrië op dit moment, vertelde RT dat het nieuwe bewijs aan de fundamenten van de Westerse propagandamachine knaagt. Beeley:

Wat we zien op dit moment is de volledige ontmanteling van elk aspect van het propaganda-apparaat tegen Syrië. We zien de volledige exposure van de mainstream media, van de vele NGO-activisten, journalisten, die zogenaamd in het oosten van Aleppo op de grond aanwezig zijn, die hysterisch (en vals) tweeten over ‘lichamen op de grond.’ Ik ben net terug van het oosten van Aleppo, ik zag helemaal geen lichamen op de grond, ook niet op de dag dat de Witte helmen beweerden dat er massa-executies plaatsvonden.

We zien het draaien en verdraaien van de waarheid om de publieke perceptie te bespelen in de richting van wat een erg verkeerde perceptie is.

Vertaling LSmit

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.