Advertentie

Stadsverlichting..


In 1993 kwamen vierduizend mensen die goed konden mediteren bijeen in Washington, D.C.. Hun doel was de criminaliteit in de stad met twintig procent terug te brengen. Gedurende het experiment, dat acht weken duurde, daalde de criminaliteit met maar liefst 23 procent. Ook waren er minder verkeersongevallen, was het minder druk op de spoedeisende hulp van ziekenhuizen en werden minder mensen ziek. Dergelijke experimenten zijn sindsdien 48 keer succesvol herhaald, onder meer in oorlogsgebieden als Israël en Libanon.

Hoeveel mensen heb je nodig hebt om dit effect ook in je eigen omgeving te bereiken? Dat is ook onderzocht en blijkt ongeveer 1 procent van een samenleving te zijn. Als deze mensen echter geoefend zijn in meditatie, heb je aan de wortel uit 1 procent van een samenleving al genoeg. Voor een stad als Amsterdam, met zo’n achthonderdduizend inwoners, ga je dus effectief worden met negentig mensen. Een heel kleine groep mensen kan dus een groot effect hebben op de samenleving, indien zij coherent zijn – dat betekent: stil, afgestemd, beschikbaar.

* * *

x

STADSVERLICHTING

Verlicht jezelf en verlicht je wereld.

boekbespreking Marlenne Schrijver © juni 2011

x

Tijn en Kris Touber zijn op een stilteretraite in Tsjechië geweest. Op de terugweg ontstond een gesprek en een vraag. Want eerst waren er kleinschalige evenementen zoals de huiskamermeditaties bij hun thuis, maar naar aanleiding van het vorige boek ‘Spoedcursus Verlichting’ was het uitgegroeid naar ontmoetingen in kerken waar een paar honderd mensen tegelijk kwamen….heel mooi, maar er ontbrak iets aan…namelijk de sfeer van de kleine huiskamer. Een droom was geboren!

Want stel….als iedereen in Nederland zijn of haar huiskamer openstelt dan …..

Kris en Tijn Touber

Het idee werd uitgewerkt en kreeg vorm. Op de zolder van ‘Duinlust’ schreef Tijn zijn droom door inspiratie in woorden neer en ontstond het boek met de titel ‘Stadverlichting’, met als bijtitel ‘verander de wereld vanuit je huiskamer’.  Op zondag 12 juni jl. was daar dan de presentatie van ‘Stadsverlichting’, het nieuwe boek van Kris en Tijn Touber waarin wordt beschreven hoe de kracht van stilte kan worden ingezet voor sociale en maatschappelijke vernieuwing.

Op het grote veld van ‘Duinlust’ in Overveen, waren kinderen én ouders aan het hoepelen, her en der kleurrijke gezelschappen op kleedjes, genietend van de natuur, een beker koffie en een gesprek. Het geruis van de bladeren, bosgeur, gras- en patatlucht, stands met lekkere hapjes en dranken; een compilatie van geuren prikkelden de zintuigen.In het landhuis waren kamers gevuld met bijvoorbeeld workshops, meditaties, Yoga, mindfulness, en muziek. Er was veel te doen, te genieten en te ontmoeten. Met als inspiratie de kracht van de stilte, harmonie en coherentie.

Om 19.00 uur verzamelden de gasten zich op het grote veld om de boekpresentatie en het stilteconcert van Tijn en Kris bij te wonen. Het was een mooi gezicht als je om je heen keek, al die vele mensen, én kinderen, op het veld voor het bordes, een gevoel van eenheid in samenzijn. We luisterden naar Tijn zijn verhaal over het ontstaan van het boek in een inspirerende omgeving, de droom van de ‘huiskamer-revolutie’ en de lichtbeweging vanuit Nederland.

“De Kracht komt van binnen uit, mensen die stil zijn, hebben effect op hun omgeving. Ze brengen harmonie en flow. Dit boek zit vol uitspraken van o.a. John Lennon. In 1968 werd wereldgeschiedenis geschreven want de Beatles gingen naar India en bezochten Rishikesh en maakten kennis met een vorm van meditatie. Het werd het startschot voor de Flowerpowerbeweging en binnen een jaar was mediteren populair geworden. Er begon iets op te vallen….. In steden waar minimaal 1% van de bevolking regelmatig mediteerde bleek dat er o.a. minder criminaliteit en (verkeers-)ongelukken waren. Wetenschappers noemen dit het Maharishi-effect”.

Als groepen mensen regelmatig samenkomen en mediteren heeft dat een goed effect op de grotere omgeving. Het Maharishi-effect wordt veroorzaakt door een coherent energieveld. Dit veld zorgt voor meer harmonie en flow. Als groepen mensen coherent zijn dan zijn ze beschikbaar voor ‘de Grote Intelligentie’ die dan vrij door ze heen kan stromen. Stadsverlichting gaat daarover. Als de flow terug is dan lossen problemen op. Het samenkomen in de huiskamer heeft een positief en verlichtend effect op de problemen in de wereld. Een beweging wordt in gang gezet.

Generaties.
Vroeger was het wat lastiger maar spiritualiteit is ‘hip’ in deze tijd. Kijk maar naar de maandbladen in de winkel bijvoorbeeld. In deze tijd is een boeiende beweging aan de gang. De generatie Y (1982-1990) gaat heel natuurlijk met spiritualiteit om en geeft er gemakkelijker vorm aan. Daarnaast gaan de Babyboomers met pensioen en kunnen ze hun vroegere dromen weer aandacht geven. Zo kunnen deze generaties hun handen inéénslaan en idealen voor een betere wereld in praktijk brengen…..In bijvoorbeeld een huiskamer.

De cover van het boek. (Klik voor lead naar Bol.com)

Over Kris en Tijn
Na een mooi muzikaal avontuur als oprichter en muzikant van de popgroep Loïs Lane ging Tijn Touber (1960) op zoek op het pad van bewustzijnsontwikkeling. Na de succesvolle periode, waarin veel bereikt werd, kon hij nog steeds niet genieten en rust ervaren. Hij ging mediteren. Zijn doel was om ‘van binnen uit te gaan beleven’; Verlicht worden.
Dit was wat hij altijd al had gezocht. Hij ging trainingen in meditatie, stressmanagement en positief denken volgen en geven op allerlei verschillende plekken in de samenleving. Spirituele zaken leerde hij op een eenvoudige en heldere manier over te brengen. Zo kon hij de ingewikkelde informatie bereikbaar en begrijpelijk doorgeven.
Gesterkt door deze ontwikkeling ging hij boeken schrijven, schreef hij columns en verhalen voor o.a. Ode en Happinez. Ook reisde hij de wereld over om spirituele denkers te interviewen. Hij schreef in 2009 ‘Spoedcursus Verlichting, een innerlijk avontuur’ en daarna ‘Verlicht Leven, reis naar het Licht in 8 mythisch stappen’.

Kris is zangeres, danstherapeute, yoga- en meditatie docente. Zij combineert yoga, meditatie en danstherapie tot een integrale training waarin lichaam en geest de kans krijgen hun oorspronkelijke conditie te herstellen en zich op een natuurlijke manier met elkaar te verbinden. Kris is gespecialiseerd in de psychologie en spiritualiteit van de vrouw. In 1998 ontdekte zij de kracht van stilte tijdens een Vipassana retraite in Thailand. Kris en Tijn geven samen de ‘Spoedcursus Verlichting’, waarbij technieken, oefeningen, verhalen en inzichten worden afgewisseld met songs, geleide meditaties en insrumentale muziek. Daarnaast geven zij stilteconcerten, stilteretraites en meditatieve Yoga.

Over het boek.
In deze tijd van ‘bewustzijnsontwikkeling’ en ‘het proces van ontwaken’ hebben we bruikbare en praktische informatie over spiritualiteit nodig. Geen moeilijke verhalen maar een herkenbare uiteenzetting over het ervaren van ‘Aardse spiritualiteit’. Hoe kunnen we onze aandacht en tijd bewust gebruiken in een tijd vol hectiek, onrust, veranderingen en in een samenleving dat leunt op allerlei regeltjes en opgelegde structuren. Maak het zoeken simpel want eigenlijk ligt het antwoord in ons. Daar gaat dit boek over; Wij zijn diep vanbinnen al Verlicht! Zoek het niet buiten je maar ervaar de verlichting in jezelf. Het is een beweging. Jouw beweging heeft invloed op je omgeving.

Zoals de Beatles met hun bezoek aan de Indiase Maharishi Mahesh Yogi ook een beweging in gang hebben gezet in de westerse wereld. Mensen maakten kennis met oosterse spiritualiteit. In het boek wordt uitgelegd hoe het Maharishi-effect werkt en welke invloed het heeft op de samenleving. Tijn legt in het boek uit wat de Beatles zelf hadden ervaren tijdens hun spirituele zoektocht. Zelfs voor John Lennon was het een heel proces want aan ‘rust’ moet je wennen.
Er wordt uitgelegd hoe het uitlijnen van je hersenen werkt (frequenties) en hoe je je aandacht kunt richten op wat je wel wilt en daar coherent mee wordt. Er is een taal waarnaar het universum luistert en dat is de taal die we allemaal spreken; de taal van je Hart. Als je contact maakt met je hart, met bewust gevoelde liefde en met positieve gevoelens dan is dit de snelste weg om je systeem in coherentie te brengen.

Herkenbare verhalen van ervaringen en inzichten staan beschreven zodat je moeiteloos in kunt stappen in het proces van het ontsteken van je innerlijk vuur. Praktische oefeningen voor meditatie en bewust ademhalen begeleiden je daarbij. Het hoofdstuk ‘Drie Vuren’ neemt je mee op reis door je lichaam en laat je kennismaken met de werking van Chi, of Prana, in je onderbuik, hart en voorhoofd. Wanneer deze drie innerlijke vuren krachtig branden, ontstaat er vanzelf afstemming, coherentie, en flow in je systeem. Je systeem is dan uitgelijnd en in staat zich te openen voor de kracht en inspiratie van the Force.

Dit boek is een verademing in een tijd van rennen, jagen en stressen. Jarenlang renden we allerlei leiders, instituten, regeltjes en idealen achterna om gelukkiger te kunnen worden, maar we zijn teleurgesteld geraakt.We kunnen wel blijven hopen op iemand die ons komt redden of verlossen maar dan kun je blijven wachten. Nu is de tijd gekomen dat we wakker worden en in onze eigen kracht gaan staan. Stop met streven en begin te leven! ‘Het’ is er allemaal al, dus stop met zoeken.

Wanneer je je eigen verlichte staat weer gaat ervaren en het bewustzijn dat daaruit voortkomt, dan breng je de hemel vanzelf weer tot leven, In jezelf en In je omgeving. Dat is waar dit boek Stadsverlichting over gaat.

Op het moment van het evenement op landgoed ‘Duinlust’ zijn er 51 huiskamers actief, waar één keer per maand met vrienden en bekenden wordt gemediteerd. Op de site citiesoflight.org kun je de huiskamers vinden via een postcode. De huiskamers staan als lichtpuntjes op de kaart van Nederland. Daar begint de verlichting! De droom van Tijn, Kris en vele mensen is dat de verlichting zich grenzeloos verspreidt en Nederland weer gidsland wordt. Hoeveel mensen heb je nodig om een stad te verlichten? Een voorbeeld: Amsterdam 86, Groningen 42 en in Haarlem 38 mensen. Doe je mee en zet je ook jouw huiskamer als lichtje op de site? Niet meer wachten tot ‘de ander’ actie onderneemt want een uitspraak van de Hopi-indianen is ‘We are the ones we have been waiting for’!

Creëer de wereld van je dromen!

John Lennon zei ooit: ‘There is no Guru. You have to believe in yourself. You’ve got to get down to your own God in your own temple. It’s all down to you, mate’.

Het boek Stadsverlichting van Tijn en Kris Touber is een praktisch, duidelijk en inspirerend boek inclusief een mooie CD met muziek en meditatie. Het boek begeleidt je bij het opstarten van en vorm geven aan de huiskamermeditaties. Meer informatie op stadsverlichting.nu
x

* * *

 

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.