Advertentie

De NIEUWE ‘Andere Krant’; 15 vragen aan Sander..!


 

De NIEUWE ‘Andere Krant’;

15 vragen aan Sander Compagner..!

2018 © WantToKnow.nl/be
x

Het tweede exemplaar van de ‘Andere Krant’ is verschenen. Met het thema financiën valt het precies op Prinsjesdag op de virtuele deurmat. Want er zijn geen abonnees van deze krant, omdat hij alleen in de losse verspreiding verkrijgbaar is. Het is vanuit dat perspectief nog een klus om hem te pakken te krijgen..! Ook al zijn er dan ruim 30.000 van gedrukt!

Madeleine Klinkhamer, initiatiefneemster van ‘de Andere Krant’.

Wij vroegen ter gelegenheid van de verschijning van het deze tweede editie aan één van de oprichters van de ‘Andere Krant’, Sander Compagner naar feiten en meningen achter het verschijnen van deze krant. Madeleine Klinkhamer, de geestelijke moeder van de krant, was niet bij het interview aanwezig.

Wil je meer lezen over de achtergronden van de ‘Andere Krant’, lees dan ons eerste artikel over dit fenomeen HIER. Over deze nieuwe, tweede editie, citeren we graag van de website van de ‘Andere Krant’:

De tweede editie van De Andere Krant is een feit! Ditmaal presenteren we ‘De Andere Financiële Krant’. Opnieuw een thema-krant waarin we de andere kant van het nieuws brengen. Nadat we tijdens de eerste editie ‘Rusland’ als thema hebben behandeld, is het nu dus een totaal ander onderwerp.
Een onderwerp waar gezien de implicaties die het onderwerp heeft op onze wereld, relatief weinig aandacht voor is. Iedere krant heeft een economische bijlage. Én we hebben in Nederland het Financiële Dagblad waarin dagelijkse verslaglegging plaatsvindt.

Wat in de meeste kranten echter ontbreekt is duiding over het financiële systeem zelf. Voor meer informatie over de tweede editie kunnen we het volgende melden:

De Andere Financiële Krant

Het huidige financiële systeem is een vast gegeven waar weinig tot geen principiële vragen over worden gesteld. Het ontbreekt aan kennis over de principes waarop ons systeem gestoeld is en juist daar zal het in deze krant veel over gaan. Door samen te werken met de stichting Ons Geld stellen we het gegeven van geldcreatie ter discussie. George van Houts legt uit waarom hij gegrepen is door de strijd van ons Geld en op pagina 12 wordt uitgelegd hoe we het huidige systeem zouden kunnen transformeren.

Willem Middelkoop, Rein de Vries en Ad Broere hebben alle drie boeken geschreven die ons begrip geven van de ontstaansgeschiedenis van een financiële elite en de methodes die gehanteerd worden om hun grip op de samenleving te behouden en vergroten. Internationale bijdragen zijn er van Paul Craig Roberts en Stephen Lendman. Roberts legt uit hoe niet Griekenland maar banken gered werden door de miljarden aan steun. Lendman geeft de financiële achtergrond van de oorlog in Libië en toont aan dat het mainstream narratief (bevrijding van het volk door het afzetten van een dictator) alleen voor de bühne is gebruikt.

Frank Knopers, oprichter van weblog Geotrendlines, en Eric van de Beek, auteur van De Andere Krant en Novini analyseren Nederland schuldenland, de opkomst van lokaal geld, het verdwijnen van contant geld, wat te doen met de huidige rentestand en de rol van Goud. Toine Manders legt uit waarom belasting diefstal is. Genoeg te lezen en genoeg om over na te denken. Voor iedereen die verdieping zoekt na het lezen in deze krant, hebben we opnieuw een boekenpagina met ondersteunende literatuur samengesteld.

De krant begin echter met een artikel over leven zonder geld. Als makers van deze krant zouden we veel (geld?) over hebben voor een wereld waar geld slechts een middel is. Door geld als doel verliest alles zijn waarde. We leven in en wereld met voldoende middelen om iedereen een menswaardig bestaan te geven maar zitten gevangen in een financiële werkelijkheid die ongelijkheid in de hand werkt. De eerste stap naar verandering is bewustwording en daar hopen we een steentje aan bij te dragen.

De Andere Krant zal opnieuw gratis verspreid worden. Voor iedereen die wil helpen is er meer informatie te vinden op deze link: deanderekrant.nl/doemee . Nadat alle kranten verspreid zijn zullen we de krant ook digitaal beschikbaar maken.

Ten aanzien van de financiering van dit project, zijn we volledig afhankelijk van donaties. We werken met een beperkt budget en draaien voor het grootste gedeelte op de steun van vrijwilligers (zoals alle auteurs, die kosteloos meewerkten). Meer informatie hoe ons te financieel te steunen is te vinden op de directe link: Steun.’

Dit waren onze 15 vragen aan Sander Compagner:

 1. Wat is jouw achtergrond Sander?
  Van jongs af en ben ik een activist en politiek geïnteresseerd. 6 jaar geleden heb ik mijn managementbaan opgezegd om na te denken wat ik met dit leven wilde en kon doen. Rond die periode heb ik met vrienden KnowledgeMatters opgericht, een organisatie waarmee we bewustwording willen vergroten door kennis te delen en vergaren. KnowledgeMatters is de organisatie achter het initiatief, De Andere Krant.
 2. Hoeveel mensen zijn er –naast jou- bij het nieuwe initiatief betrokken
  Momenteel wordt De Andere Krant door mij en Madeleine Klinkhamer gemaakt, de geestelijk vader van de krant, Rens van der Bulck is op sabbatical maar verwachten we snel terug. Voor de vormgeving, het correctiewerk, de website en het redactiewerk hebben we hulp van een groep mensen die professioneel maar ook persoonlijke betrokkenheid zijn bij dit initiatief.
 3. Hoe zijn jullie bij dit initiatief gekomen en waarom werd als eerste editie het thema ‘Rusland’ bij de kop gepakt..?
  Al lange tijd proberen we mensen te bereiken en het publieke debat te verruimen. Met KnowledegMatters hebben we festivals en talloze lezingen, filmavonden en workshops georganiseerd. Ondanks dat deze ons heel erg geholpen hebben (een workshop zelf wietolie maken is altijd nuttig) merkten we ook dat we vooral veel mensen niet bereikten.
  Iedereen zit in zijn eigen filterbubbel en de onderwerpen worden vaak als heftig en moeilijk gepercipieerd. Een krant waarbij mensen rustig kunnen lezen en nog eens terug kunnen lezen blijkt beter te werken. Omdat er juist over Rusland erg eenzijdig geinformeerd wordt en die gebrekkige informatie een reëel gevaar kan opleveren was dit een logisch eerste thema.
 4. Wat is jullie uiteindelijke doel met de krant, als dat er al is?
  Het doel van de krant is tweeledig. We willen kennis delen over onderwerpen waarover de reguliere media eenzijdig berichten. Door deze krant tonen we ook aan dat dit daadwerkelijk het geval is.  
 5. Hoe is de verspreiding – distributie van de krant georganiseerd?
  We hebben van de tweede editie opnieuw 50.000 exemplaren gedrukt. Ondertussen is er een netwerk van vele vrijwiliigers (meer dan 50) die de krant her en der verspreiden. Locaties zoals bibliotheken, op leestafels, scholen en wachtkamers. Verder worden de kranten bij veel evenmenten en lezingen uitgedeeld. Voor de Andere Financiële Krant richten we ons ook specifiek op studenten en studieverenigingen van financiële studies.
 6. Kunnen mensen op een vast moment of plaats in het bezit komen van de krant. Zoals bijvoorbeeld METRO en SPITS in de stationshallen liggen..
  We hebben enkele winkels maar geen landelijk of regionaal netwerk van plekken waar de krant wordt verspreid (behalve de vrijwiliigers). De krant is tegen een kleine prijs te bestellen via de website, we sturen de krant dan op.
 7. Zijn er specifieke ervaringen waarvan je van tevoren niet gedacht had, mee te ‘moeten’ dealen om deze krant te maken?
  De ervaringen zijn voor het overgrote deel heel goed en vaak hartverwarmend. In schril contract met de reguliere media die ons verschillende malen in diskrediet heeft willen brengen. Dat we de aandacht krijgen beschouwen we als een compliment en het helpt ons bereik dus we zijn er maar dankbaar mee..
 8. Hoe is de opzet van krant in combinatie met jullie website? IS de website alleen als back-up/promotie voor de krant gemaakt?
  De website is om informatie over ons project te delen en te informeren hoe mensen kunnen helpen of betrokken kunnen worden bij het initiatief. Wanneer de krant fysiek verspreid is maken we de krant digitaal beschikbaar via de site (de eerste krant is daar nu gratis te lezen).
 9. Ook publicaties over geld en financiën dienen weer met geld te worden gefinancierd. Maar allereerst niet als doel, maar als middel..! Het boek ‘Geld in de Bijrol’ van econoom Ad Broere verscheen enkele weken geleden. (klik voor artikel) Ad is overigens één van de auteurs in de nieuwe editie van de Andere Krant-

  Is het maken van een fysieke krant niet vreselijk duur..?
  Het viel mij erg mee. Alle auteurs werken onbezoldigd en de overige medewerkers tegen gereduceerd tarief. De drukkosten voor 50.000 exemplaren bedragen zo’n € 3600. Ondanks dat we het heel goedkoop kunnen doen, hebben we zeker voor de tweede editie nog een financiële uitdaging. We zijn momenteel op zoek naar enkele grote sponsors die een gedeelte van de kosten (bijv drukkosten) willen dragen. We ontvangen donaties maar komen met de bedragen nog niet uit.

 10. Zijn er sponsors achter dit initiatief van jullie aanwezig?
  We hebben nog geen (grote) sponsors, iedereen die wil helpen os heel erg welkom!
 11. Doen jullie ook aan advertenties? Of willen jullie daarmee gaan werken? Bijvoorbeeld van duurzame bedrijven/organisaties
  Vooralsnog hebben we geen advertenties geplaatst. We zijn er niet principieel tegen, maar wel heel kritisch op wat we een podium willen geven. Bij de volgende editie is het zeker een overweging.
 12. Hoe zien jouw/jullie toekomstplannen eruit als ze er zijn..?
  Ondertussen werk ik als interimmer. Vanaf 1 Oktober heb ik een opdracht voor 6 maanden. Tot 1 oktober heb ik dus tijd om de krant te promoten en verspreiden. De derde editie is in de maak, deze zal over gezondheid gaan en ideeën te over. Verder hoop ik het platform KnowledgeMatters verder uit te kunnen bouwen. We willen kennis delen en vergaren, deze kennis bekrachtigend en positief toepassen en een (open) netwerk van gelijkgestemden opzetten. Elkaar helpen om sterk en onafhankelijk te worden. Door de krant creëren we veel animo voor KnowledgeMatters dus dat is top!
 13. Zijn het concrete plannen of laten jullie het ook ‘gewoon’ op je af komen?
  Redelijk concreet dus 😉
 14. Hebben jullie al ideeën voor samenwerking met andere nieuwsmedia?
  Met een aantal media zoals Novini, Café Weltschmerz en Geotrendlines werken we al samen. De tijd zal het leren en we staan overal voor open
 15. Ben je tevreden over de ontwikkeling vanaf het moment van verschijnen van de ‘Andere krant’
  We hadden geen verwachtingen voordat we hiermee beginnen en zelf ben ik super tevreden. Ieder mens die we bereiken is er één, ik ben heel veel mooie figuren tegen gekomen en tot tweemaal toe trots op de inhoud van de krant. Het potentieel is volgens mij veel groter en we denken aan een meer reguliere uitgave en meer samenwerking met andere integere media. Met zijn allen op de juiste momenten dezelfde boodschap brengen of hetzelfde issue aankaarten. Binnenkort hebben we een eerste Meet Up vanuit De Andere Krant, daar zullen we zulke zaken ook bespreken. Dus tevreden ja, de ontwikkeling is net begonnen.

* * *

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.