Advertentie

Ken jij deze bijzondere eigenschap van uien?


Sinds mensenheugenis zijn de lookgewassen in hoge mate gewaardeerd om hun geneeskrachtige werking. De ui wordt als medicijn en als preventief middel tegen veel ziekten en kwalen beschouwd, zowel in Azië als in Europa. De geneeskrachtige eigenschappen van uien zijn in de twintigste eeuw vanuit verschillende wetenschappelijke disciplines bestudeerd. Men was al bekend met hun antibacteriële werking (Pasteur, 1858) en hun effecten tegen bepaalde schimmels.

Er lijkt verder een preventieve werking te bestaan tegen virusinfecties als griep en verkoudheid, maar die is moeilijk onweerlegbaar aan te tonen. De laatste jaren zijn met name de effecten van ui en knoflook op hart- en vaatziekten onderwerp van bestudering. Bij deze aandoeningen spelen bloedstollingsprocessen, het cholesterolgehalte en gehalte van vetten en vetachtige stoffen, de bloeddruk en ook het bloedsuikergehalte een grote rol.

Het onderzoek naar de werking van de ui op hart- en vaatziekten wordt door verschillende factoren bemoeilijkt. Scepsis komt, zoals te verwachten, vooral uit de farmaceutische hoek. Waarom dezelfde soort onderzoeken tot verschillende conclusies leidden wordt langzaamaan duidelijk.
Het is bijvoorbeeld moeilijk grote groepen mensen hetzelfde dieet te laten volgen en hierop controle uit te oefenen. Ook heeft de consumptie van uien natuurlijk al snel een limiet bereikt.

Ook is de leeftijd van de onderzochte personen medebepalend: de effecten bij oudere mensen zijn veel groter dan bij jongere. Verder lijken de onderling verschillende uiensoorten ook tot verschillende uitkomsten te leiden.
Ondanks de beperkingen zijn er sterke aanwijzingen dat uien een gunstig effect hebben op de mate waarin aderverkalking of atherosclerose ontstaat.
Naast de gunstige effecten op hart- en vaataandoeningen, zijn ook bij kankeronderzoek positieve invloeden van de lookgewassen gemeld.
Bij dierproeven althans bleek de ontwikkeling van bepaalde tumoren door injecties met stoffen uit de ui te worden tegengegaan. De werking tegen bacteriën, microben en bepaalde schimmels is uitgebreid onderzocht. In sommige uien bevinden zich stoffen die ook insecten weren, maar er zijn er meer die juist op de ui afkomen.

Er is een bewijs dat de chemische stof quercetine, kan helpen om je te beschermen tegen hooikoorts. Deze stof is in een hoge concentratie in uien aanwezig. Er zijn geen nadelen bekend van het eten van veel uien, dus dit middeltje is zeker het proberen waard.

Het onderstaande verhaal, dat dit hele artikel nog eens bevestigd, komt van een Amerikaanse site, waarbij de schrijfster van het artikel onbekend is gebleven. Het sluit echter naadloos aan op de bovenstaande beschreven eigenschappen van lookgewassen in het algemeen en uien in het bijzonder! Over bewijs gesproken..!

Het is 1919, de tijd dat de griep ruim 40.000.000 mensen doodde. Er was een dokter die veel boeren bezocht om te kijken of hij hen kon helpen om deze griep te bestrijden, want veel van de boerenfamilie’s hadden de griep, en er stierven ook velen aan.

uienTijdens één van de bezoeken van deze dokter aan zo’n familie, ontdekte hij, dat iedereen bijzonder gezond was en er geen griep heerste.

Toen de dokter aan deze boer vroeg wat hier anders was, antwoordde de vrouw des huizes dat zijn een gepelde ui in een schoteltje had neergezet, in alle kamers van het huis. (waarschijnlijk waren dat er maar 2 destijds) De dokter stond er een beetje vreemd van te kijken, dat zoiets simpels de oorzaak van hun blakende gezondheid was, en hij vroeg of hij een van de uien mocht onderzoeken. De dokter haalde zijn microscoop tevoorschijn en legde een stuk van de ui eronder.De dokter kon zijn ogen niet geloven; de uit zat vol met griepvirussen!  Kennelijk absorbeerde de ui de griepziekteverwekkers en was het inderdaad deze simpele volkswijsheid die deze familie gezond hield..!

Dit verhaal werd me verteld door een vriendin uit Arizona. Ze vertelde er ook bij dat een aantal jaar geleden, veel van haar werknemers ziek waren van de griep, evenals nogal wat van haar klanten.

Ze besloot het jaar daarop het verhaal van de boerenfamilie te gaan toepassen en plaatste een aantal schaaltjes met gepelde uien door haar winkel heen. Tot haar zeer grote verbazing werd niemand van haar medewerkers dat jaar ziek!

Het verhaal dat ze had gehoord van de boerenfamilies moest dus op waarheid gebaseerd zijn. Het werkte.. (en nee, ze zit niet in de uienbusiness!)

Het moraal van het verhaal is dus duidelijk: pel een paar uien en zet die in schaaltjes door je huis heen! Werk je op een kantoor, plaats er dan een paar onder je bureau of zelfs boven op een kast. PROBEER HET EN KIJK WAT ER GEBEURT!

Ik deed het vorig jaar en niemand van ons heeft de  griep gekregen. Als het helpt te voorkomen dat jij en je familie ziek worden, des te beter, toch? En wanneer je onverhoopt wel de griep zou krijgen, is het een milde vorm. En wat heb je nou eenmaal te verliezen? Een paar uien? Als dat alles is!

Onderschatten wij de grote betekenis van de ui?
Onderschatten wij de grote betekenis van de ui?

Maar het verhaal is nog niet af. Want ik had dit verhaal ook naar een vriend gestuurd in Oregon; hij stuurt mij regelmatig materiaal door van artikelen over gezondheidsonderwerpen. Van haar kreeg ik een bijzonder interessante reactie over uien:

“Ik kende het verhaal van de boerenfamilie nog niet, maar ik had op een gegeven moment een hevige longontsteking te pakken. Onnodig te zeggen, dat ik dus erg ziek was!

Ik kreeg toen een verhaal onder ogen, waarbij werd aangeraden beide kanten van een ui af te snijden en de ui vervolgens aan één kant op een vork te steken. Daarop dient  de vork met ui in een pot te worden gezet en deze pot wordt vervolgens naast de zieke patient gezet, wanneer hij op bed ligt. De ui doet op eenzelfde wijze zijn werking als bij de boerenfamilie, want het blijkt dat de ui de volgende ochtend zwart ziet van de bacteriën..”

Precies zoals het omschreven stond in het artikel, gebeurde het bij mijn vriendin! De ui was een grote viezigheid, maar zij ging zich duidelijk beter voelen.

Een ander artikel dat ik jaren geleden eens las, ging over de anti-septische en anti-bacteriële werking van uien en knoflook. Dit ging over het voorkomen van pest, wanneer deze uien en knoflook door de kamer heen werden geplaatst!

34 gedachten over “Ken jij deze bijzondere eigenschap van uien?

 1. Een gepelde ui? Dus je hoeft dat ding niet in ringen of stukjes te snijden. Ik heb nl. weleens gehoord dat als je heel erg verkouden bent, het helpt om een halve ui naast je bed te zetten. Dat zou ook helpen. Houdt er rekening mee dat die slaapkamer de volgende dag wel naar ui ruikt.

  Wat de 2e tip betreft: Ok in een pot naast de zieke. En wat zit er in die pot, potaarde? En moet die ui dan in, half of helemaal in de aarde. Of moet juist de steel van de vork in de aarde. Of maakt het allemaal niet uit.

 2. Mijn moeder legde vroeger ook altijd een doorgesneden ui naast mn bed als ik ziek was, schijnt inderdaad te helpen. Maar ik zou het zeker niet in alle kamers doen want het stinkt echt heel erg!

 3. Toen ik klein was, zette mijn moeder altijd een half ui bij ons bed wanneer we erg verkouden waren. Het helpt ook prima tegen een verstopte neus. Bij keelpijn kregen we een theelepel honing met een klein beetje jenever haha. Werkte ook prima. Ik denk ook dat er in de winter niet voor niets veel gerechten met uien gegeten worden, je weerstand is dan normaliter wat lager doordat je lichaam energie nodig heeft om het goed op temperatuur te houden. Dan wordt ook de meeste griep gezien.

 4. quote: De dokter haalde zijn microscoop tevoorschijn en legde een stuk van de ui eronder.De dokter kon zijn ogen niet geloven; de uit zat vol met griepvirussen!

  Wow, zo een electronen microscoop wil ik ook hebben. Zo een die je ff uit je binnenzak haalt. Want met een gewone microscoop is het moeilijk virussen zien. Die dingen zijn zo klein dat ze nauwelijks van losse celfragmenten te onderscheiden zijn.

  Wat de voornaamste reden is om hun bestaan in hogere wezens aan te nemen. Hoewel dat nog nooit is aangetoond.

  Wat niet wegneemt dat het eten van de uienfamilie een bijdrage is aan je gezondheid. Maar handiger is een aantal dingen niet te eten. Peulvruchten, granen, soja, nachtschadefamilie etc.

 5. @ Dzyan
  je hebt gelijk ik zou ook zo’n elektronen microscoop willen hebben, helaas kwam die pas in 1931 en niet in 1919

  met een gewone microscoop kun je met de beste wil van de wereld geen virussen zien, pas in 1931 werd de eerste elektronen microscoop gebouwd en die kon dat wel , bovenstaand verhaal claimt dat het in 1919 al kon en dat is dus nonsens.

  http://www.bioplek.org/animaties/celtotaal/virus.html

  en verder is het een vermakelijk stuk.

 6. @Guido

  LOL ja ik wist het ook ff niet meer hahaha. Ik vond het op dat punt een beetje onduidelijk en misschien sloeg daarmee m’n fantasie een beetje op hol? Maar goed,die vork moet iig in die ui worden gestoken 😀

 7. Sinds mensenheugenis zijn de lookgewassen in hoge mate gewaardeerd om hun geneeskrachtige werking.Waarom zien we steeds meer in onze samenleving dat mensen al snel naar medicijnen grijpen? Dit komt puur omdat dit ons voorgehouden wordt als wij naar een arts gaan. Natuurlijk is het goed dat er medicijnen zijn, begrijp mij niet verkeerd. Maar gezonde voeding d.m.v. hoogwaardige natuurlijke voedingsupplementen kunnen er voor zorgen dat U een gezonder lichaam krijgt. Want alleen een ui op Uw nachtkastje daar hadden we vroeger genoeg aan om beter te worden. Maar tegenwoordig heeft ieder lichaam vitaminen en mineralen te korten. Maar daar komen we vaak pas naar vele jaren achter als de kwalen zich aandienen. Gezonde voeding de weg naar een gezonde leven! Gezond oud worden dat willen we toch allemaal?

  Als we met elkaar de tijd en moeite nemen aan het besteden van het zoeken naar de zin van gezond leven, zal dat zeker in de toekomst zijn vruchten afwerpen.
  Maar ten einde die vruchten te kunnen plukken, kunnen we beter maar beginnen met onze zoektocht naar de zin van gezond leven wanneer alles nog goed gaat.

  Met een gezond lichaam kan U iedere dag genieten van de kleine dingen van het leven. Maar als U een ziek lichaam heeft, bent U vaak te ziek om nog te kunnen genieten van de kleine dingen in het leven, ook al hebt U een sterke drang om te genieten!
  Kies daarom bewust al ben U nog gezond voor gezonde voeding.
  Phyto-Vite is een product van Businesshealthservice die alles in zich heeft om de dag goed te beginnen.

  Ik wens iedereen een gelukkig maar vooral een gezond leven toe!
  Een gezond leven, dan is U veel gegeven.
  Liefs Monique Bijl- van der Linden
  Ervaringsdeskundige

 8. Ik vind uien hoofdzakelijk erg lekker. Vooral de combinatie van een lekkere uien en aspergesoep is te verhapstukken. Ook in salades mag de ui niet ontbreken.

 9. Uien doen mij altijd denken aan het orthodoxse geloof, een ware aanbidding van kerken met uien erop, vooral richting Duitseland en Rusland, met aan top: http://www.yourplanettravel.nl/files/jouwtransmongoliereis/Moskou_transsiberie%20express_Rusland%20reizen.JPG
  Hoeveel uien zal men daar wel niet verwerken per hoofd van de bevolking, bij Oostenwind, neemt altijd de kou toe…

  In iedergeval gaat de pan met uien, spekjes, champignons en bruine bonen vanavond weer op het vuur hier, u bent dus gewaarschuwd voor 2.

 10. Een stukje ui in je oor helpt zeer goed tegen oorontsteking en een ui naast je bed houdt je luchtwegen open als je verkouden bent.

  Dat met die uien in huis ga ik eens proberen. Ik heb twee honden en die slepen doorlopen allerlei onzichtbaar vuil mee naar binnen vanwege neus hier en neus daar.

 11. Dat uien gezond zijn daar twijfel ik niet aan, maar dat het hier wordt neergezet als het zoveelste wondermiddel gaat mij persoonlijk wat (veel)te ver.
  Ten eerste kun je zoals al aangegeven met de beste wil van de wereld geen virus zien met een microscoop en ten tweede heb ik al vaak genoeg een ui naast mijn bed gehad tijdens een flinke verkoudheid en een griep. Het houdt idd. je luchtwegen open door de sterk prikkelende werking, waardoor het slijm sneller afgevoerd wordt, maar bij mij is er nog nooit eentje zwart noch bruin geworden.
  Laat je ze lang liggen drogen ze uit en als je ze in een pot zou stoppen zou het nog zo kunnen zijn dat ze verschimmelen doordat het vochtiger blijft in de pot. Dat lijkt me dan weer ongezond.

 12. @ allen:

  Ik gebruik al jaren uien om verkoudheden en luchtwegeninfecties te verminderen/bestrijden. Werkt als een trein.
  Vooral ’s nachts met doorademen.

  Ik zet ongegeneerd uien in het huis. De geur, daar wen je aan. Liever lekker doorademen, dan me bekommeren om die geur.

  De truc met de pot is bedoeld om de uienplak langs alle kanten (3D) contact met de lucht te laten hebben = dus meer oppervlak, dan liggend op een schoteltje. M.a.w., dus NIET IN de pot leggen…

  Wat ook werkt: zelf hoestsiroop maken van uien:
  Gesnipperde ui, klein laagje (bruine) suiker of honing erop, zodat het sap uit de ui getrokken wordt. Vervolgens een lepeltje van dat sap elk uur of elke 2 uur, afhankelijk van hoeveel sap loslaat (of meer bakjes maken). De smaak is lekker (want zoet), de siroop verzacht en het uiensap werkt antibacterieel (honing ook, suiker lijkt me in dit geval de boel gedeeltelijk weer tegen te werken, want het verzwakt het immuunsysteem, maar wellicht dat het opgedoken is als onderdeel van het recept, bij gebrek aan honing?).

  Andere recepten die ik zelf nog nooit heb hoeven uitproberen, omdat de ui naast het bed en in huis afdoende waren; maar die ik laatst toevallig gevonden heb op div. fora, verteld door mensen die n.a.v. Mex. griep herinneringen oplepelden van vroegere remedies (jaren ’50), toen er nog niet voor iedereen een dokter direct beschikbaar was (platteland, USA):

  Compressen, katoenen wikkels met een papje van gekookte uien om de borstkas wikkelen daaroverheen dikke katoenen pyama en naar bed en daarbij het huis volzetten met bakken kokend water en daar gesneden uien in voor het produceren van ‘uienstoom’ (i.g.v. longontsteking).

  Andere optie bij koorts:
  Dikke plakken ui onder de voetzolen, daar overheen katoenen natte sokken en daaroverheen dikke wollen sokken. Dan naar bed en goed warm houden. De volgende dag schijnen de uienplakken helemaal zwart te zijn en is de koorts en ziekte weg.

  Bij oorontsteking:
  Sap van een rauwe ui voorzichtig in het oor druppelen.
  Plak ui op het oor binden.

  Stomen met ui kan ook.

  Ui/knoflook RAUW eten, elke dag(!), werkt ook (mensen die elke dag een rauwe ui eten, schijnen echt nooit ziek te zijn, volgens div. verhalen en anekdotes. Maar misschien dat dit soort ‘die hards’ ook veel buiten is in de frisse lucht en zon (vit. D!). Bij het eten van rauwe uien krijg ik nl. direct de associatie met stoere zeebonken, die een veelvoud van kou en nat te verduren kregen, en die dat vele malen beter verdroegen dan wij, met onze luxe ‘watjes’-leventjes, enkele uren per dag zittend achter een scherm in een huis met verwarming…

  Enkele jaren geleden heb ik op het journaal een Japanse vinding gezien die, naar het schijnt, zelfs bedorven vis weer eetbaar kan maken (en dus goede vis langer houdbaar), zeer handig in het land van de rauwe sushi!
  De vinding bestond uit een volledig natuurlijk extract van uien, tomaat en nog andere groenten/kruiden. Dusdanig geprepareerd dat het met een verstuiver op de rauwe vis gespoten kon worden, zonder dat het smaak achterliet.
  Toen was het nog niet op de markt, maar de verwachting was binnen 2 jaar.
  Misschien bestaat het inmiddels al.
  Kortom: ook hier is de ui weer in de hoofdrol als pathogeen-doder.

  De Polen, Roemenen, Bulgaren krijgen als overheidsadvies: veel uien en knoflook eten tegen de Mex. griep.
  Het leger in die landen heeft uien/knoflook extra op het menu gezet.

  Sommige Oost-Europeanen maken een knoflook-tictuur met alcohol en nemen er vanaf september elke dag een druppel meer van (om alvast ’te harden’ voor de winter). Dus, 1ste dag 1 druppel, 2de dag 2, etc., tot hoeveel precies weet ik helaas niet meer. En daarna ook weer afbouwen, tot de lente, geloof ik.

  Een goede gezondheid aan allen & hartelijke groet!

  PS:
  Ik maak zelf ook regelmatig gebruik van andere kruidenmiddeltjes die ook werken: o.a. salvia-tinctuur en/of thee bij bijv. keelontsteking. Smaakt smerig, maar verkort bij mij de ziektetijd met 1 a 2 dagen. Op een gemiddelde week vind ik dat best veel.
  Voor mijn beroep ben ik afhankelijk van mijn stem, dus ik heb de afgelopen jaren veel zelfgedokterd op dit vlak, om niet teveel en onnodig Big Pharma-‘rommel’ te moeten slikken.
  Na jaren van uitproberen zijn er een aantal favoriete (lees: direct verzachtende, snel effectieve) huismiddeltjes overgebleven, waar ik uit kan putten en die ervoor zorgen dat ik mijn werk kan blijven doen, zonder stemverlies bij ziekte en die de ziektetijd aangenamer maken en zelfs verkorten.

 13. @ allen:

  “Stomen met ui kan ook.” lijkt te horen bij het onderdeeltje “oorontsteking”, maar is los bedoeld. Elke witregel geeft een nieuw blokje aan in het stukje hierboven.

  Groet!

 14. @Gait: Ik vind dat in dit geval de ui een beetje op een te hoog voetstuk wordt gezet als wondermiddel, tenminste.. vanuit mijn eigen ervaringen. Dat ui helpt bij verschillende ongemakken.. ok, maar dat doen vele andere natuurlijke middelen, waar we als samenleving best eens wat beter naar mogen kijken ipv. snel naar een apotheek hollen en het eerste de beste chemisch goedje kopen of erger nog, naar de dokter voor een dosis Tamiflu.
  Het is ook niet mijn bedoeling om het artikel af te kraken, wel om het te nuanceren.

 15. Kende het gebruik van uien/knoflook en andere lookgewassen al zeer lang , ruim 30 jaar.
  Acupresuurleraar vertelde het mij, hij had het van zijn grootmoeder.

  Waarschijnlijk zal dit ook door de N.W.O. worden verboden in hun op 31-12-2009 / 01-01-2010 in te gaande Codex Alimentaris.

  Groet

  1. die n w o moeten we met z,n allen alleen maar negeren jij en ik maken zelf wel uit wat wij eten of drinken daar hebben we dez mensen niet voor nodig .die ons het eten verbieden en dan ook nog eens et een cloonfabriek in contakt staat .weg met die handel waar een veelheid aan boeren al hun leven vergooid hebben .om zich te verhangen of om vergiften in te nemen .

 16. @ Guido,

  Nog een positieve werking van uitjes:
  ondertussen heeft iedereen weleens gehoord dat vis ook het zware metaal kwik bevatten in de vorm van methylkwik. Kwik kan geneutraliseerd worden door seleen. En ja uien bevatten veel seleen.

 17. “Er zijn geen nadelen bekend van het eten van veel uien, dus dit middeltje is zeker het proberen waard.” Nou, ik ken er in elk geval één! Vooral de volgende dag heb je er last van!

  1. nou@farid ik ruik daarintegen liever de lucht van een ui dan die troep die uit een spuitbus of flesje komt dat vind ik nog vele xxxx erger en ook de gier kelder of mesthoop van een boerderij vind ik dan ook vele malen gezonder .gezondheid zit niet in een flesje of spuitbus hoor maar wel in gezond eten en drinken .en in de vrije natuur langs de kust of door het bos niet langs de snelweg want ook daar is het vee malen giftig.er

 18. er wonen bij mij op de flat een tich aantal turkse en afhaanse mensen als je ziet wat die aan uien eten ? die gasten zijn nooit ziek en laten als ze thuis zijn de voordeur ook nog eens open staan om het huis door te luchten .dus mensen ga uien eten voortegen de griep .je weet maar nooit ? toch

 19. Dat van de uien deed ik al toen mijn kinderen nog klein waren …begonnen ze verkouden te worden dan zette ik een ui naast hun bedje en in november time waren ze opfeknapt

  1. Tja wie was eerst. wie was de inspirator om het nog beter te doen? Een datum zegt dan toch niets..?

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.