Advertentie

‘Groene economie creëert miljoenen extra banen’


De groene economie kan alleen al in de VS twee tot drie miljoen extra banen creëren. Dat staat in een studie die werd gepresenteerd in Kopenhagen, waar een klimaattop voor ceo’s plaatsvond.Niet alleen onze Blauwe planeet wordt dus beter van de grote investeringen in hernieuwbare energie en in energiebesparende maatregelen.

De innovaties en maatregelen brengen ook twee tot acht keer meer jobs per energie-eenheid op dan investeringen in fossiele brandstoffen, aldus Dan Kammen, codirecteur van het Milieu-instituut van de Universiteit van Californië (Berkeley), en Ditlev Engel, ceo van de Deense windenergiegigant Vestas.

Als het aandeel van duurzame energie in de Verenigde Staten tegen 2025 tot 25 procent oploopt, met een jaarlijkse groei van het elektriciteitsverbruik van 0,5 procent, dan kan dit twee miljoen banen opleveren, berekenden ze. Bij een verdere groei van duurzame energie met 50 procent, kan het aantal extra jobs meer dan drie miljoen bedragen.

“Dit rapport toont zeer duidelijk de groei en echte tewerkstellingsmogelijkheden van groene energie aan, niet alleen in de toekomst maar ook vandaag al”, zegt professor Kammen.

Vestas als voorbeeld

Vestas geldt als hét grote voorbeeld van de grote-groene-banen-moter.
Vestas geldt als hét grote voorbeeld van de grote-groene-banen-moter.

De studie, ‘Green Jobs’, is gebaseerd op een jobcreatiemodel dat in Berkeley ontwikkeld is. De onderzoekers gebruikten Vestas als voorbeeld. Vestas stelde in 2005 10.000 mensen tewerk. Vandaag telt het bedrijf al bijna 20.000 werknemers in 62 landen.

‘Green Jobs’ werd gemaakt in opdracht van het Copenhagen Climate Council, een samenwerkingsverband tussen het bedrijfsleven en de wetenschappelijke wereld dat het belang van de VN-klimaattop in Kopenhagen eind dit jaar in de verf wil zetten. Een van de leden van de raad is de Amerikaanse energieminister Steven Chu.

De studie werd deze week gepresenteerd op de World Business Summit on Climate Change, een driedaagse top, eveneens in Kopenhagen, waar ceo’s bespraken hoe bedrijven de klimaatcrisis kunnen helpen oplossen. Op de eerste dag gisteren werden de bedrijfsleiders toegesproken door VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon en de voormalige Amerikaanse vicepresident Al Gore.

Rudy Pieters

duurzaamnieuws.nl

9 gedachten over “‘Groene economie creëert miljoenen extra banen’

 1. Dat is ook de hele rede van de recessie. En deze cijfers en gedachten zijn al een paar jaar geleden geventileerd daarna kwam alles in beweging men realiseerde dat er geld heel veel geld in een groene economie zit!. Het is een heel groot strategisch plan in uitvoering.

  Waarom?
  – Olie raakt op en vechten om de laatste druppel heeft geen zin want is die druppel op heeft niemand iets!
  – Als Olie op raakt krijgt het midden oosten te veel te vertellen (hebben ze nu al met hun opec kartel)

  Dus wat doe je er aan!
  – We hebben bakken met geld verdient al die jaren
  – Alternatieve uitvindingen en praktische toepasbare groene energie producten te over (maar nog onderdrukt)

  Maar ja de hele economie draait om Olie? hoe kun je overstappen naar een groen gedomineerde economische motor? (gedomineerd door het westen en geïndustrialiseerde landen).

  Economie af laten koelen dan gaat de Olie consumptie omlaag, iedereen raakt in de stress door recessie dan moeten de bakken met geld die al die jaren zijn verdient in de economie gestoken worden maar daar stellen “we” (overheden, grote concerns) wel voorwaarden aan. en dat is “GO GREEN”

  Je ziet het overal gebeuren hier heb je geld maar voorwaarden GROEN! Auto industrie hier geld maar je moet hybride of 100% elektrisch gaan bouwen! Bouw hier geld maar wel duurzamer en groener bouwen. O en we halen alle groene projecten (windmolens, zonnepanelen subsidies etc) naar voren!

  Er is een verhuizing aan de gang van een Olie economie naar een groene energie Economie! en daar moeten eerst een paar koppen voor rollen blijkbaar? zie het liever anders maar wie ben ik?

  Let maar op Bea verkoopt binnen kort haar Shell stock of Shell moet in eens ontpoppen tot gigantische Groene energie producent ze hebben genoeg patenten opgekocht voor vrije energie ed!

  ZON!

 2. Wat hebben wij daar aan !? Ja natuurlijk is het al en beetje beter, als er wind-en zonneenergie opgewekt wordt.
  Maar wie plaatst er die windmolens enz…,
  Wij als burgers zullen moeten blijven buitensporige prijzen betalen is het nu voor zonne-of kern energie,ze zullen ons altijd beet hebben!
  Iedreen moet AUTONOOM worden op gebied van energie, da’s pas vooruidgang voor de mensheid.
  Maar het komt eraan!!!Nu nog met alle macht worden deze alternatieve energiebronnen verzwegen en in een vergeethoekje geplaatst….maar wacht als de dollar valt binnen een paar maanden………

 3. Ik pleit voor de gele en anti-materiele economie. Ik wordt die term “groen” zo ontzetten spuugzat, omdat het nu te pas en te onpas wordt gebruikt 😉

 4. groen=duurzame vervuiling
  wij leren nooit
  die groene strekking bevorderd bestaand kapitaal en bedrijven, en hoe groen is iets, als een overheid zegt dat het goed is voor het milieu…komaan zeg!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.