Advertentie

TTIP, of: Hoe Nederland opnieuw wordt verkwanseld..


ITTP logo

Dit is het officiële logo van het ‘ITTP’, dat door de EU is ontwikkeld, in het kader van de onderhandelingen/ontwikkelingen rondom dit initiatief. Het TTIP’ staat voor  ‘Transatlantic Trade and Investment Partnership’ en is een handelsverdrag dat op dit moment nog onderwerp is van onderhandelingen tussen de VS en Europa, in de vorm van de EU. Het doel is de handelsbarrières te verwijderen, op een groot deel van de economische gebieden, die het eenvoudiger zou moeten maken om goederen en diensten te verhandelen (kopen en verkopen) tussen de Verenigde Staten en Europa.

Maar veel tegenstanders geloven niet zo in het democratisch sausje dat over deze onderhandelingen wordt gegoten. Velen geloven dat het al lang voorgekookte kost is, maar veel belangrijker: dat de burgers in de vorm van het Europese Parlement er feitelijk niets meer over te zeggen hebben, wat voor uiteindelijk contract eruit voor komt. Het contract, zoals dat nu in de steigers staat, is een gruwel, waarbij opnieuw de grote machten in de wereld, de koek lijken te verdelen en bedrijven als bijvoorbeeld Monsanto (waarschijnlijk via veel lobbywerk!) erin zullen slagen nóg meer voeten aan Europese wal te krijgen..

Van 19 Mei tot 23 Mei staat de vijfde ronde van overleg over dit verdrag gepland in Arlington, Virginia en daar zullen onderhandelaars van beide kanten gaan discussiëren over de handel in goederen, diensten, investeringen, wettelijke beperkingen en handelsafspraken, energie, grondstoffen, etc. etc. Bij deze onderhandelingen wordt en serie belangengroepen gehoord, de zogenaamde ‘stakeholders’, zoals NGO (niet-goevermentale organisaties), consumentengroeperingen, vakbonden, professionele organisaties en zakelijke- en burgerorganisaties.

Het doel van Monsanto is duidelijk. Over lijken desnoods, zo blijkt uit het gedrag van deze club elders in de wereld. (klik op de foto voor een eerder Hoofdartikel hier op WantToKnow!)
Het doel van Monsanto is duidelijk. Over lijken desnoods, zo blijkt uit het gedrag van deze club elders in de wereld.

Er is inmiddels veel ophef over deze besprekingen, omdat de VS een soortgelijk ‘handelsverdrag’ heeft met Zuid-Amerika, wat geleid heeft tot een uiterst dominante rol van de VS in de handelsbetrekkingen tussen Zuid- en Noord Amerika. Een voorbeeld van de ongeëvenaarde scheefgroei is de vernietiging van maar liefst 4.000 ton zaden (4 miljoen kilo..!).
Het blijkt dat
Colombiaanse overheidsinstellingen méér dan 4000 ton zaadgoed, dat door lokale boeren was geproduceerd, zonder pardon vernietigd hebben. Aanleiding was de ratificering van vrijhandelshandelsverdragen met de VS en Europa, waardoor wetten werden ingevoerd die het gebruik van inheemse en creoolse zaadrassen opeens illegaal maakte. Een waarschuwing..!?

Dit is al enige tijd geleden gebeurd, maar het nieuws begint nu pas door te dringen. Kijk naar het filmpje hieronder, dat 42 minuten duurt (Engels ondertiteld). Het gaat over het vrijhandelsverdrag dat wordt toegejuicht door Obama, en over de zaden en het verzet van de Colombiaanse boeren. Het illustreert op een onthutsende manier hoe de gevolgen van vrijhandelsverdragen kunnen doorwerken voor de lokale boeren.

Eén regeltje (bepaling 9.70) in dat ‘Free Trade Agreement’ heeft allerlei wetswijzigingen in Colombia tot gevolg gehad, waarmee de agro-industrie zijn laars heeft doen neerkomen op de colombiaanse gezinsbedrijven, die toch 60% van de bevolking uitmaken. De handel in gepatenteerd zaad is nu de derde meest winstgevende handel van de wereld. Ook Colombiaanse boeren gingen voor die gepatenteerde zaden maar werden belazerd.

De boeren worden dus beschuldigd van overtreding van de wet op het copyricht, waarbij ze worden gezien als ‘seed pirates’. Amerika vocht eerst tegen film- en muziek piraten, en nu dus kennelijk tegen ‘zaad-piraten’, zoals deze Colombiaanse boeren…!

Er zijn vooral beelden uit Campoalegre, het centrum van de rijstteelt. Ook de bedrijfjes daar die zaad (koffie, mais, rijst) schoonmaken en drogen zijn min of meer overvallen, ze moesten de zakken rijst afgeven. ‘En dat is ons zweet, we hebben er lange dagen voor gemaakt’, aldus een van de eigenaren. De boeren zouden de wetten veranderd willen zien, maar krijgen te horen dat ze een studie moeten laten doen om te bewijzen dat het anders zou moeten. Dat kunnen ze niet betalen… En een boer die dan toch maar het ‘certified seed’ kocht, en alles wat erbij opgedrongen werd door de ICA (Colombiaanse instelling die nu de regels uitvoert) had desondanks een misoogst. Hij kreeg geen gehoor, men schuift het op het weer, of onoordeelkundig gebruik.

ITTPOORLOG…!
Het Netwerk van Beschermers van de Zaden van het Leven (La Red de Guardianes de Semillas de Vida) voert acties om traditionele en inheemse zaden uit elke regio te bewaren om lokale markten te voorzien van een diversiteit aan zaden en voedsel. millas de Vida’ De groene revolutie veroorzaakte in Colombia (zoals ook elders) een verschuiving van het agrarisch landbouwmodel van de Andes naar een industrieel model dat afhankelijk is van chemicaliën. Daardoor is al 80% van de agro-biodiversiteit verloren gegaan.

Begin februari werd bekend, dat paramilitaire groeperingen in Colombia beloningen uitloven voor het doden van linkse politici die “de boeren ophitsen tot stakingen en zo het goede functioneren van de regering verhinderen”. Ook medewerkers van mensenrechten-organisaties en leden van lokale boerenorganisaties kregen zulke bedreigingen te horen. De strijd voor het behoud van eigen zaaigoed neemt in Colombia dus nog geheel andere vormen aan dan hier in Europa. (Met dank aan Platform Aarde, Boer en Consument)

Op 24 april jl, werd de bijeenkomst ‘Groener en eerlijker uit de crisis?’ gehouden, een initiatief van de ‘Fair, Green and Global Coalition’, een verband van ‘waakhonden’ op gebied van duurzaamheid en eerlijke handel. Een verslag van de mensen van ‘One World’..

x

* * *

x

Het ‘TTIP’, of: Hoe Nederland opnieuw wordt verkwanselt..

2014 WantToKnow.nl/.be

(One World magazine)

x

Dit 'One-World'-magazine laat zien hoe de rjiken steeds rijker worden, door het wegnemen van handelsbarrières, die feitelijk bedoelt zijn als bescherming van thuismarkten en -economieën.
Dit ‘One-World’-magazine laat zien hoe de rjiken steeds rijker worden, door het wegnemen van handelsbarrières, die feitelijk bedoelt zijn als bescherming van thuismarkten en -economieën.

Waar maak je dat nog mee? Europarlementariër Gerben-Jan Gerbrandy (D66) begint een zin “Investeringen zijn in principe goed…”. Het publiek in De Brakke Grond in Amsterdam loeit: ‘NEE!”. Zo veel emoties maken de Europese Verkiezingen los – want daar ging het debat ‘Eerlijker en groener uit de crisis?’ over. Of liever, zo verhit raken de gemoederen over het nieuwe vrijhandelsverdrag TTIP tussen de VS en Europa, waarover al bijna een jaar wordt onderhandeld.

Andere onderwerpen die op donderdag 24 april werden besproken, zoals het gevaar van biobrandstoffen voor voedselzekerheid in Afrika, het tegengaan van belastingontwijking of de verplichting tot maatschappelijk verantwoord ondernemen (onder andere in Bangladesh) leiden tot opmerkelijke eensgezindheid onder de Europarlementariërs. Maar bij het onderwerp ‘handels- en investeringsverdragen’ sloeg werkelijk de vlam in de pan.

Volgens Danielle Hirsch, directeur van duurzaamheid-lobbyclub Both Ends, moeten Europese burgers de verkiezingen aangrijpen om eerlijke handel te eisen in plaats van het huidige ondoorzichtige systeem van handels- en investeringsverdragen dat alleen de belangen van het grote bedrijfsleven dient. Steen des aanstoots voor Hirsch is het Investor-State Dispute Settlement dat volgens haar hoog op de agenda staat bij de TTIP-onderhandelingen.

Zo’n arbitrage-instantie geeft bedrijven de mogelijkheid staten aan te klagen als ze in hun belangen worden geschaad. Notoir voorbeeld is de zaak van tabaksfabrikant Philip Morris tegen Uruguay en zijn aaibare president Jose Mujica. Het bedrijf eist 2 miljard dollar vanwege de Uruguyaanse antirook-maatregelen. “Het ISDS is de schandvlek van het internationale handelssysteem”, stelde Hirsch.

100 procent tegen
De partijen ter linkerzijde van het politieke spectrum – inclusief de Piratenpartij – haakten hier gretig op in. “TTIP wordt beklonken in gesloten achterkamertjes”, smaalde Piratenpartij-lijsttrekker Matthijs Pontier. “Het is zogenaamd een vrijhandelsverdrag, maar dan handel die vrij is van zorgen over milieu en mensenrechten. En waarom is er een speciaal tribunaal nodig voor het beslechten van geschillen? Europa en de VS hebben prima rechtssystemen.”

Ook de SP, bij monde van Erik Wesselius (van de lobbyistenwaakhond Corporate Europe Observatory), is ‘100 procent’ tegen TTIP. “Dat verdrag is door multinationals gewild, en wordt aan ons verkocht met het argument dat het goed is voor de werkgelegenheid.”

Vervolgens probeerde Gerben-Jan Gerbrandy, tweede man van D66, wat tegenwicht bij al die ‘TTIP’-bashing’ te formuleren. Zijn argumenten gingen echter verloren in een orkaan van tegenwerpingen. In de ontstane consternatie nam GroenLinks-lijsttrekker Bas Eickhout de regie over van debatleider Sandra Rottenberg. “Ik wil van iedereen weten of ie voor of tegen ISDS is.” Even laten kon hij tevreden constateren: “De Pvda is nu ook tegen ISDS. Dat is nieuw. Maar gaat de PvdA straks in de regering ook tegenstemmen? “ De rust keerde langzaam weer in De Brakke Grond. Gerben-Jan Gerbrandy zeeg vermoeid in zijn fauteuil. Zoveel weerstand, daar had hij geen rekening mee gehouden.

13 gedachten over “TTIP, of: Hoe Nederland opnieuw wordt verkwanseld..

 1. Zo werkt het toch al sinds mensenheugnis: we horen pas een (politiek) gekleurde versie van het verhaal als de knikkers achter de schermen al verdeeld zijn. Het enige wat het plebs nog mag doen, is zich er druk over maken en wellicht over de verkeerde dingen als gevolg van de gefilterde (propaganda) informatie.

  Voeg aan dit artikel nog de actie van Greenpeace toe, tegen de overslag van Noordpool-olie in de haven van Rotterdam. Ook daaraan zie je toch dat we het paard achter de wagen spannen. We hebben een eerlijke volksvertegenwoordiging nodig die de dingen bij de bron aanpakt en niet wanneer de ellende je allang over de schoenen loopt.

 2. Nog even dubbel kortsluiten :

  Na bliksem in en uitslagen op speciale feestdagen,
  1] Na het aftreden van de Paus [R.K.]
  2]Op 1e kerstdag 2012
  3]Op de dag van de hoogst geërde heiligen van ons hele land, de goedheiligman Sinterklaas[R.K.], 5 dec 2013
  Nu,zoals vorig jaar op deze site al gemeld ,
  Op ongebruikelijke,doch gezette tijden donder en bliksem in en uitslagen geconstateerd !
  *3/6 en 23 Januari .
  [ 10 jaar na Sumatra Kerst Tsunami en 1 jaar voor kortsluitingsdatum , zoals gezegd ter verweer eind ’97 te K.K.P. Groningen ]
  * 23e maart
  * 7 en 23 April.
  Op Koning[inne]’s dag 23 en 30 april / Op 1 mei ..
  En….
  4] Na Pasen 22 april

  Ter markering ??

  Op 6 Mei j.l. …..

  Van Noord [Uithuizermeden] tot Zuid [Budel],
  van hoog [de Paus] tot laag [ Sinterklaas]
  Ze zijn nu donders geïnformeerd en bliksems gemarkeerd door [mijn] Kali Mantra [Juni Dheli 2010!!] [Efeze 6;12]

  Dit jaar het Mantra rond ???
  Op speciale dagen
  6/23 jan./ 23 mrt. /7 23 april./ en nu 6 mei ….

  Ik ga weer naar India!! [November/December]

  Groetn
  Sri Magnitude
  AardbevingsGroninger met[uw]verlof

 3. Nog even ter verduidelijking van mijn blogjes op deze site eind vorig jaar..

  Volgens sommige westerse wetenschappers zijn aardbevingen besmettelijk en komen vulkanen zo tegen het eind van de maand van de maan.
  Ik wil een ‘moonschot’ maken en besluit de artillerie in te zetten !!
  We zetten de [dpl.]artillerie in S2/3 b.b.t. 80-3 !!
  De coördinaten uitzetten en de schietoefeningen worden verder op boinnk uitgevoerd ..
  We schieten herhaaldelijk op de maan
  Meteo Berichten : 35 Vulkanen , 50 tornado’s een bliksem op Sinterklaas [!!] voor Zwarte Piet …
  Elschot[Ossie] had de coördinaten uitgezet..
  De Filipijnen en Somalië[op afspraak verdienste en verzoek in het geheim verlost…
  [En horen nu bij de hernieuwd verzegelden]
  en op de valreep nog 7x de Etna zoals vooraf gemeld …
  MOONSCHOT !
  Dus als zo’n schurk zoals beschreven in mijn kali mantra daar naast de Etna nog zo’n zwart steentje vind , dan moet hij daar wel lief mee zijn , want misschien is het wel zijn moeder…

  oefening geslaagd , ingerukt , mars .

  Sri Magnitude
  Juna Akhara [India]

 4. Beste Guido
  Met interesse je artikel over de schaduwkanten van TTIP gelezen.
  Maar het begin, of beter: de kop van je artikel was even slikken voor mij:
  Verkwanselen, ik verkwansel, jij verkwanselt, ik heb verkwanseld. Met een d als het een voltooid deelwoord is.
  Het lijkt ondergeschikt, maar een artikel met zo’n hoog ‘ambitieniveau’ als jouw verhaal over de risico’s van TTIP kan niet beginnen met zo’n kinderlijke spelfout.
  Opletten dus! Of vraag iemand met een ‘ouderwetse’ opleiding voortaan om zo’n tekst even te scannen op voor 40-minners lastige passages. Het Nederlandse onderwijs op de basisscholen is anders dan het vroeger was op de lagere school, vandaar de kennisverschillen (denk ik).
  Ik lees verder over TTIP. Lastig, maar artikelen als het jouwe, helpen om je opinie te vormen.
  Jaap Goes

 5. Hier is een petitie:
  Op dit moment onderhandelen de vertegenwoordigers van de EU met de regering van de VS over het TTIP. Gelekte documenten laten zien, dat de onderhandelaars de grootste wensen van de multinationals willen vervullen: kippen met chloor behandelen, hormoonvlees, fracking, gentechnieken, lakse databescherming en een geprivatiseerde waterverzorging zullen intrek houden in Europa.
  Op een democratische manier was dat nooit mogelijk. Nu moet het een contract wezen, die achter gesloten deuren onderhandeld wordt.

  Ik heb net een appel getekend, om de onderhandelingen te stoppen.
  Misschien jij ook? Staat er in het engels en frans. Het zijn er al 644.529 ondertekenaars. Het zouden 675.000 moeten zijn.

  http://www.campact.de/ttip/appell/teilnehmen/

  1. Gaat gewoon door, hoord in het pakket NWO thuis, alles is al in kannen en kruiken.

 6. Waarom hoort men zo weinig over het TTIP?
  Niemand die zich druk erover maakt?
  Blijkbaar zijn in Nederland 73% ervoor….

  http://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/2015/02/20/eu-umfrage-europas-buerger-sind-begeistert-von-ttip/comment-page-6/#comment-1025608

  Het boeit niemand dat zijn rechten, natuur, gezondheid etc verkwanseld worden?
  Binnenkort nog een oorlogje van Jeb Bush over Europa…het gaat wel lekker. Of je nu spiritueel bent of niet, als betrokken mens heeft je dat aan te gaan. Teken tenminste een petitie!!

  1. Monika, het is al in kannen en kruiken, de USA bezit Europa, de USA heeft gisteren jachtbommenwerpers binnen gevlogen in HUN Duitsland.
   De burgers zijn er voor, waar halen ze dat van daan ?!
   Net als de toetreding binnen de EU, tegen gestemd en toch er in !

 7. Een Duitse minister heeft gezegd dat TTIP eigenlijk een onhaalbare zaak voor de EU en VS is alleen zal men dat nooit toegeven.
  Nu doen ze het anders via een omweggetje maar wel met hetzelfde resultaat alleen is het dan een verdrag tussen Canada en de EU genaamd CETA.
  Zo ongeveer 80 % van de grote ondernemingen hebben vestigingen in Canada.
  http://www.volkskrant.nl/politiek/kamer-geeft-groen-licht-voor-handelsakkoord-met-canada~a4393684/
  Ploumen zegt dat CETA nodig is waarbij ze vergeet dat CETA er nooit is geweest en dat bedrijven eerder ook zaken met elkaar deden waardoor haar verhaal onzin is.
  De PVDA hebben ze nu ook aan boord en die zouden zich rot moeten schamen want als dit doorgaat heeft de PVDA totaal vergeten dat hun naam staat voor Partij Van De Arbeid en nu ze CETA steunen zal dat banen kosten omdat Europese bedrijven het zullen afleggen tegen de grote bedrijven die werken vanuit Canada waarbij die grote bedrijven dan ook nog boetes kunnen opleggen wanneer men in hun vaarwater komt.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.