Advertentie

TTIP: dictatuur door arbitragetribunalen..


Van 19 Mei tot 23 Mei 2014 stond de vijfde ronde van overleg over dit verdrag gepland in Arlington, Virginia en daar zullen onderhandelaars van beide kanten gaan discussiëren over de handel in goederen, diensten, investeringen, wettelijke beperkingen en handelsafspraken, energie, grondstoffen, etc. etc. Bij deze onderhandelingen wordt en serie belangengroepen gehoord, de zogenaamde ‘stakeholders’, zoals NGO (niet-goevermentale organisaties), consumentengroeperingen, vakbonden, professionele organisaties en zakelijke- en burgerorganisaties.

Er is inmiddels veel ophef over deze besprekingen, omdat de VS een soortgelijk ‘handelsverdrag’ heeft met Zuid-Amerika, wat geleid heeft tot een uiterst dominante rol van de VS in de handelsbetrekkingen tussen Zuid- en Noord Amerika. Een voorbeeld van de ongeëvenaarde scheefgroei is de vernietiging van maar liefst 4.000 ton zaden (4 miljoen kilo..!). Het blijkt bijvoorbeeld nu, dat Colombiaanse overheidsinstellingen méér dan 4000 ton zaadgoed, dat door lokale boeren was geproduceerd, zonder pardon vernietigd hebben, op grond van ‘afspraken met de VS’….

Ad Broere is econoom en hij windt zich op over de schandalige slinkse wijze waarop een paar mensen in staat zijn, námens de EU de onderhandelingen te voeren over deze samenwerking met de VS. Hieronder zijn verhaal en het interview met één van deze ‘onderhandelaars’, Karel de Gucht.. Kijk hoe deze man zich volledige vastpraat, wanneer het gaat over hun eigen plan, waarin de ‘honderduizenden banen’ genoemd worden, die het verdrag zou moeten opleveren..! (Wil je het hele verhaal rondom deze TTIP lezen, dan klik je HIER).
X

* * *

x

x

ITTP logo

x

Dictatuur door arbitragetribunalen..

2014 © Ad Broere – deze plaatsing WantToKnow.nl/.be

x

Terecht wordt de aandacht gevestigd door onder andere Ewald Engelen op de onderhandelingen over het TTIP (Transatlantic Trade and Investment Pact). Die onderhandelingen worden namens de EU gevoerd door EU commissaris Karel De Gucht. Ik plaats opnieuw het ontluisterende gesprek dat de WDR had met deze De Gucht. Het doet je afvragen hoe het in vredesnaam mogelijk is dat de EU zijn burgers verkoopt aan de Amerikaanse multinationals, zonder kennelijk enige werkelijke betrokkenheid te hebben bij de gevolgen hiervan voor de Europese burgers.

Ad Broere
Ad Broere

Het Belgische HUMO doet er nog een schepje bovenop. In een artikel ‘Multinationals versus de Staat: U betaalt’ (aflevering 3847) wordt duidelijk gemaakt dat dit Handels en Investeringsverdrag de dictatuur van de multinationals over de Europese burgers bevestigt. Op welke manier? Door het bestaan van arbitragetribunalen. Wat zijn dat? Dat zijn kleine clubs van toparbiters die beslissen over schadeclaims die multinationals indienen tegen landen.

Die schadeclaims worden door de drie arbiters per zaak behandeld en hun uitspraak is bindend. De nationale rechter is machteloos. ‘Een kleine club toparbiters regeert de wereld achter gesloten deuren’, schrijft HUMO. De arbiters hoeven namelijk geen verantwoording af te leggen voor hun beslissingen, aan niemand..!

Dus, als Duitsland vanwege de Fukushima-ramp zou besluiten om de kernreactoren versneld af te bouwen, dan kan Vattenfall een claim leggen bij de Duitse overheid van € 3,7 miljard, zijnde de gederfde winsten voor dat bedrijf omdat men niet de hoeveelheid kernenergie kan uitventen die op het programma stond. Als de arbiters besluiten de claim aan Vattenfall toe te kennen dan is er een grote verliezer en dat zijn de belastingbetalers.

HUMO was in gesprek met een van de arbiters en op een vraag over de Vattenfall zaak kwam de bekende vileine reactie: “Ik RESPECTEER het werk van journalisten, maar vaak is het onmogelijk om te oordelen op basis van beperkte informatie. Doorgaans is de situatie veel ingewikkelder.” Wat een dooddoener! Dit betekent dat een ‘buitenstaander’ geen weloverwogen mening kan hebben over wat de mandarijnen met hun arbitrage bedisselen. Dus is het kennelijk: “Bemoei je er niet mee. Wij weten wel wat goed voor je is…”

Dus, als Monsanto, Carlyle, Pfizer, Exxon etc. een claim legt bij het arbitragetribunaal op grond van het handels- en investeringsverdrag tussen Amerika en de EU, omdat men zich benadeeld acht door de Nederlandse overheid, omdat men -haast ondenkbaar- de burger beschermt tegen bijvoorbeeld GMO’s of de Big Pharma-vaccinaties, dan kan de multinational een schadeclaim indienen..! En als de arbiters van mening zijn dat die moet worden betaald, dan heeft de overheid dat maar te doen. Zie je het voor je? Een met de begroting worstelende overheid die probeert de uitgaven te beperken, maar die toch mooi in de pas lopen, van wat de multinationals willen…

Karel de Gucht overhandigt ons aan de Amerikaanse multinationals, in cadeauverpakking met een strik erom. Gemotiveerd door vage verhalen over groei van de economie en de werkgelegenheid. Wij moeten alle troep die op de Europese markten wordt verkocht voor zoete koek slikken. Doen we dat niet dan zijn er de arbiters die bepalen hoeveel boete we moeten betalen. Wat een samenleving…

Ad Broere / mei 2014

* * *

x

4 gedachten over “TTIP: dictatuur door arbitragetribunalen..

  1. Media: AVAAZ, een wolf in schaapskleren..

   Lees even een paar artikelen hierboven, Marcel

 1. ISDS is lang niet het enige onacceptabele onderdeel van TTIP.
  Met vrijhandel heeft TTIP niks te maken. Integendeel.
  TTIP is een Paard van Troje

  TTIP ondertekenen is landverraad, het is sterk in conflict met onze (nationale) Grondwet.
  Doch ook sterk in conflict met het Verdrag van Lissabon, alsmede het Europese Mensenrechtenverdrag.

  TTIP is ook vehikel voor:
  – opleggen van de staat van beleg in de EU lidstaten; zwaarder bewapenen van de politiestaat. Deze wordt permanent.
  – burger worden gecriminaliseerd. U bent verdacht, tenzij u uw onschuld kunt bewijzen.
  – keurmerken, keurings- en veiligheidsnormen worden verboden – als handelsbelemmering beschouwd
  – Alles wordt op de ‘markt’ toegelaten volgens ‘Fast Track’ regels, maw.: boeren en burgers dienen als PROEFKONIJN
  – de sluizen voor gmo’s gaan open + en dus de onlosmakelijke cocktails van pesticiden; SuperStax resp. Traitor Technology. Er wordt geen paal en perk meer aan gesteld.
  – labellen wordt verboden (thans verplicht)
  – Het bankenkartel krijgt helemaal vrij spel. Zwendel met derivaten reeds de grootse sektor/bubbel in de economie – kan ongelimiteerd verder worden opgeblazen – dit zuigt alle groei/rijkdom weg bij de middenklasse
  – Het ligt in de bedoeling alleen nog maar electronisch betaalverkeer toe te staan
  – alle nutsbedrijven, collectieve voorzieningen, onderlingen, haven, wegen, woningcorporaties, pensioenfondsen etc. gaan voor de bijl.
  Die moeten in de ramsj worden gegooid. Geprivatiseerd
  Ziekenhuizen, AZC’s, zelfs gevangenissen moeten geprivatiseerd.

  Niets waarmee enkelen nog winsten mee kunnen binnenharken zullen we nog kunnen reguleren, controleren, voorkomen, laat staan stoppen.
  – Onze goed gevulde kassen met onze opgebouwde pensioenrechten zullen worden geplunderd
  – Zo ook onze spaartegoeden
  – En we kunnen tegen dit alles niets meer ondernemen, legaal dan.
  – De leerstof op onze scholen en universiteiten wordt door de wereldregering bepaald. Gedachtenpolitie wordt hieraan gekoppeld. Dit naar het voorbeeld van de Hitler Jugend. Beproefde methode om brave burgers te kweken.
  – het ‘vrij’handelsverdrag beHELst voorts,
  het in patenten vangen van alles wat leeft op de planeet
  – EPD, of een Obamacare – voorzien van een ander label
  – soft killing dmv. voeding, geneesmiddelen, gmo’s, vaccinaties.
  – van de wieg tot het graf klant van de agro-chemie reuzen,
  kinderen massaal op gedragsbeinvloedende medicatie zetten – liefst met chronische ‘aandoeningen’ tot gevolg.
  Een protocol hoeft niet meer feitelijk betrekking te hebben op een aandoening. Iedereen kan zo voor gek verklaard worden.
  – Zelfstandig nadenken wordt gecriminaliseerd. Klokkenluiders, milieubeschermers, etc. krijgen het label terrorist, of vijand van de staat. Dat wordt dwingend opgelegd onder de zgn. anti-terreur maatregelen, onder mom van veiligheid en bewaking.

  Tenslotte 1 video die kort en bondig de angels aanwijst:
  An Introduction to Trading Away Your Freedom:
  https://www.youtube.com/watch?v=KLwlHu3QHAw

  Het is opvallend dat de Regering, alsmede de PVVDcdA nog gestut door D’66,SGPenCu zo kritiekloos voorzijn, en deze agenda zo fel doordrukken. Volksvertegenwoordigers?
  Terroristen en/of landverraders eigenlijk!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.