Advertentie

Appelazijn.. zooo simpel, zooo effectief..!


appelazijn biologisch2Een van de reacties op onze artikelen over appelazijn..:
“Na 20 jaar een milde vorm van psoriasis te hebben gehad die ontstaan was in mijn zwangerschap krijg ik vorig jaar ineens een enorme uitbarsting op rug/buik en benen, nog nooit had ik zoveel jeuk en plekken gehad. Sinds twee maanden neem ik na het ontbijt appelazijn met water, de jeuk verminderde meteen, de schilfering verdween en de plekken zijn nog maar heel licht zichtbaar. Lang Leve de appelazijn!!”

En natuurlijk zijn we het daar hartgrondig mee eens. ‘Leve de appelazijn’. Het is werkelijk ongelooflijk hoe een eenvoudig’ en eeuwenoud, maar vooral ‘natuurlijk’ produkt, veel chemische medicijnen verslaat in de simpele effectiviteit op een bijna eindeloos lijkende lijst van aandoeningen. Appelazijn is verrassend veelzijdig middel voor mens en dier en is makkelijk verkrijgbaar en kost het slechts een paar Euro. Eenvoudig toe te voegen aan bijvoorbeeld een salade,  bevordert appelazijn de spijsvertering en zorgt het ervoor dat er minder vet door het lichaam wordt opgenomen. Daarnaast zijn onder andere de volgende eigenschappen in het oog springend:

Appelazijn zorgt voor minder vetopname in het lichaam én voor meer energie. Het helpt bij het verlagen van het cholesterolgehalte en bevordert de vetafbraak in het lichaam. Het remt het hongergevoel en bevordert de spijsvertering/stofwisseling en kan het lichaam ontgiften/ontslakken. Daarnaast blijkt natuurlijke appelazijn de bloeddruk te ‘reguleren’ en draagt het bij aan een mooie gladde huid. Appelazijn blijkt ook het haar grondig te kunnen reinigen. Maar lijst gaat nog lang door en toont eigenschappen die nog nauwelijks bekend zijn; appelazijn blijkt bijvoorbeeld ook reumatische klachten te verminderen..! Kortom.. Tijd voor een 2e artikel over appelazijn. (Ons eerste artikel vind je HIER)

x

* * *

x

Appelazijn.. zooo simpel, zooo effectief..!

2013 © WantToKnow.nl/.be

x

Van appelazijn is aangetoond dat het anti-septische eigenschappen bezit, evenals anti-biotische processen. Appelazijn werkt anti-schimmel, anti-virus en anti-bacterieel. Wanneer appelazijn bijvoorbeeld over rauw vlees wordt gesprenkeld, begint de azijn direct zijn werk te doen, door bederf-stimulerende bacteriën te doden. Maar je weet dat er ook goede bacteriën zijn, toch? Bijvoorbeeld de bacteriën die in onze darmflora aanwezig zijn, zijn werkelijk onontbeerlijk voor het welzijn van een menselijk lichaam. Appelciderazijn zou daardoor alleen al verplicht aanwezig moeten zijn in elk huis; het heeft zóveel toepassingen en het is op veel gebieden kortweg ‘onverslaanbaar’ op het gebied van gezondheid, dat het feitelijk onontbeerlijk is, in deze moderne tijden van stress, belasting van het lichaam door milieuvreemde stoffen, chemicaliën en vervuiling.

apple cider vinegarIn dat kader is het bewezen dat appelazijn gebruikt kan worden als een natuurlijke balansversterker van je pH-balans (zuurteregelaar). Daardoor is het goed te gebruiken als tonic voor een moeilijke huid (een vette of juist droge huid..) Het zuur van het azijn zorgt er namelijk voor dat er een juiste zuurgraad van de huid ontstaat. Hierdoor wordt de bloedsomloop verbeterd en ontstaat een mooie gladde en zachte huid. En appelazijn werkt erg goed om op een natuurlijke manier acné (puistjes) tegen te gaan.. Je kunt daarvoor  appelazijn als tonic gebruiken; breng de appelazijn puur op de huid aan, wat waarschijnlijk een licht prikkelend gevoel op de huid geeft. Dit komt door het zuur in het azijn.

Een methode die vooral aan te raden is, wanneer je bijvoorbeeld acné wilt bestrijden; gewoon plaatselijk licht appelazijn aanbrengen op de huid, of door een beetje appelazijn op een wattenschijfje te doen en dit vervolgens op de huid te deppen.. Laat dit dan 10 tot 15 minuten inwerken en spoel de huid dan met lauw water weer af; dat hoeft overigens niet per sé, maar door de geur die appelazijn met zich meebrengt is dit wel aan te raden. Je huid zal er écht beter uit gaan zien en deze ‘appelazijntonic’ is toch écht voordeliger dan de meeste crèmes.

En een meer aangename manier om appelazijn als tonic te gebruiken is door het wel te verdunnen met water. Gebruik daarvoor simpel 1 deel azijn en 1 deel water; de appelazijn met water zal een stuk milder voor de huid zijn en er zal geen prikkelend gevoel worden ervaren; en ook de geur zal op deze manier veel minder sterk aanwezig zijn.

apple cider vinegar2
Deze lijst van 20 weldadige werkingen van appelazijn kan eenvoudig worden verdubbeld..

PH-waarde van natuurlijke appelazijn en ons lichaam..
Met de zuurgraad (of pH-waarde) wordt aangegeven hoe zuur iets is. Bij vloeistoffen drukt men dit uit in pH-waardes op een schaal van 0 tot 14. Daarbij staat de ‘p’  voor Potenz (kracht) en de ‘H’ voor waterstof. Op deze schaal van 0 tot 14 is ‘pH 0′ het meest zuur, en naarmate de pH-waarde hoger ligt in getal, des te minder zuur zal de vloeistof zijn. Hierbij spreken we van een neutrale waarde als er sprake is van een pH-waarde van 7. Zuiver water is een voorbeeld zo’n vloeistof met een neutrale pH-waarde (van 7).

De juiste pH-waardes zijn heel belangrijk voor het lichaam, waarbij de pH-waardes van de lichaamsvloeistoffen (bloed, speeksel en urine) in ons lichaam van elkaar verschillen. Het maagzuur is bij de meeste mensen het zuurst met pH-waarde die normaal ligt tussen de 1 en 3 (vergelijkbaar met de zuurte van een citroen (pH van ca. 2)). Maar ook urine kan stevig zuur zijn, met ’n gemiddelde pH die ligt tussen 4 en 8. Maar deze  pH-waardes kunnen door verschillende factoren (stress en voeding bijv.) worden beïnvloedt. Maar om het lichaam goed te laten functioneren is het van belang dat de zuurtegraden in het lichaam binnen de ‘normale’ grenzen blijven.

De pH-waarde van appelazijn ligt rond de 3,5 – 4 en dat is dus aardig zuur, maar dus niet zuurder dan het lichaamseigen maagzuur. Wanneer appelazijn dus verdund wordt ingenomen, of puur in kleine hoeveelheden, dan zal het niet schadelijk zijn voor de maag. Er wordt  gezegd dat appelazijn het lichaam zelfs ondersteunt bij het regelen van de juiste pH-waardes in het lichaam, waardoor de weldadige invloed van appelazijn voor een deel zou zijn verklaard. De verschillende functies in het lichaam zouden zelfs worden bevorderd.

Ontgiften met appelazijn
Je lichaam ontgiften betekent dat je het lichaam van binnen reinigt, bijvoorbeeld van resten die bijvoorbeeld in de darmen blijven hangen worden weggespoeld, waardoor tegelijkertijd ook de slechte bacteriën in het lichaam verminderd/verwijderd worden. Vergelijk het met bijvoorbeeld het tandplaque op je tanden en tandvlees, dat ervoor zorgt dat er een lichaamsvreemd micro-klimaat in je mond ontstaat, dat schadelijke bacteriën de kans geeft te floreren en je tanden/tandvlees aan te tasten. We noemen ontgiften ook ‘detoxen’ of ‘ontslakken’. Wanneer organen weer schoon zijn, zijn ze natuurlijk ook in staat om beter te functioneren dan daarvoor.

apple cider vinegar3Je lichaam ontgiften kan je lichaam dan ook een flinke oppepper geven. Er zijn verschillende detox-kuren te koop om je lichaam te ontslakken, maar deze zijn vaak vrij duur. Met appelazijn is het mogelijk om het lichaam om een natuurlijke en vooral op een voordelige manier goed te ontgiften. Een paar voorbeelden van ervaringen van mensen na het ‘detoxen’..
Een meer energiek gevoel, een gladdere huid (minder vet), een betere stoelgang en minder last van een opgeblazen gevoel. De weerstand is aanmerkelijk verbeterd, doordat de goede bacteriën het immuunsysteem weer stevig kunnen ondersteunen. Verlies van vetweefsel, doordat er ook een verbeterde spijsvertering ontstaat.  Er zijn verschillende manieren om het lichaam te ontgiften, zo kunt u bijvoorbeeld een sapkuur of een detoxdieet volgen.

Hoe ontgift je je lichaam met appelazijn?
Meestal wordt een kuur gedaan door een bepaalde periode appelazijn in te nemen. Hiervoor kun je bijvoorbeeld 3x per dag een glas water of vruchtensap drinken, waarin 2 tot 3 eetlepels appelazijn zijn opgelost (roeren). Troebele appelazijn zorgt hierbij overigens voor een beter resultaat dan heldere appelazijn.. Dan is het, voor het beste resultaat, erg belangrijk om veel water te drinken tijdens deze kuur en ook om voldoende te bewegen. Dit zorgt er namelijk voor dat de afvalstoffen het lichaam makkelijker en sneller kunnen verlaten. Door de doorstroming in je lichaam te stimuleren, verdwijnen de schadelijke stoffen dus sneller uit je lijf. Meestal doe je een dergelijke kuur zo’n 2 tot 4 weken, waarbij je na 1 tot 2 weken meestal al resultaten zult bemerken. Kenmerken die je zult herkennen: de eerste dagen kan het zijn dat ontlasting dunner is door de afvalstoffen die je lichaam verlaten en ook kan worden opgemerkt dat urine na een paar dagen lichter/helderder wordt.

apple cider vinegar4Even wennen aan appelazijn.
Als je de eerste keer een appelazijndrankje proeft zal je dit waarschijnlijk niet lekker vinden; begin daarom appelazijn in combinatie met sap. Maar de smaak zal naar een paar dagen wennen en als je een tijdje appelazijn drinkt, merk je dat het steeds makkelijker te drinken is. Er zijn ook appelazijncapsules, als je toch niet aan de smaak kunt wennen, maar deze zijn wel minder effectief, omdat er een lagere concentratie appelazijn in zit. Neem je ’s ochtends je appelazijndrankje, dan is het slim om eerst iets kleins te eten, zodat de appelazijn niet op een lege maag komt.  Neem de appelazijn gewoon een half uur voor elke maaltijd (3x per dag).
Het zuur van appelazijn kan het glazuur van je tanden aantasten en daarom is het aan te raden na het drinken nog even te spoelen met een half glas water. Poets niet meteen na het drinken van het appelazijndrankje je tanden, want je poetst het zuur van de appelazijn in de beschermlaag van het gebit; wacht een uurtje met het tandenpoetsen.

Omdat appelazijn erg zuur is, is het niet goed voor de maag om het helemaal puur te drinken en het is gewoon ook niet lekker. Appelazijn kun je eenvoudig drinkbaar maken via de volgende mix:
Appelazijn met water. Om de appelazijn minder zuur te maken, meng je een klein deel azijn met koud water en je doet dit door 2 tot 3 eetlepels appelazijn in een groot glas water te doen en dan het goed te roeren. Is dat drankje toch nog te zuur, voeg dan meer water toe. (Meer water is minder zuur). Een drankje dat zeer geschikt is om af te slanken.
Appelazijn met honing. Wil je appelazijn beter laten smaken, voeg dan 2 eetlepels honing toe aan de appelazijn met water. het drankje en roer het goed door. Ook een goed drankje dat helpt tegen keelpijn..

Appelazijn en reuma
De meest voorkomende klachten bij reuma zijn de pijnlijke en stijve gewrichten en spieren, de opgezette gewrichten en vermoeidheid. Reuma is nog niet te genezen, maar vaak zijn de klachten wel te verminderen, bijvoorbeeld door voldoende rust te nemen en te ontspannen. En door in beweging te blijven om soepele gewrichten te houden. Appelazijn kan ook een goed middel zijn de reumatische klachten te verminderen. Het blijkt dat vooral mensen die last hebben van jicht, vaak baat hebben bij het dagelijks nemen van een beetje appelazijn; het draagt immers bij aan het verbeteren van de bloedcirculatie en het afweersysteem (hetgeen dat bij reuma verstoord is). De appelazijn werkt ook ontstekingsremmend, waardoor de reumatische ontstekingen aan bijv. gewrichten kunnen verminderen. De appelazijn normaal via de hierboven aangegeven methode mengen en 3x daags innemen.

Apple-Cider-Vinegar-for-DogsAppelazijn en dieren
Je kunt appelazijn ook prima toepassen om bijvoorbeeld je hond of kat gezond te houden. Het regelmatig gebruik van appelazijn (probeer ook voor jezelf altijd biologische appelazijn te kopen/gebruiken!!) in het voedsel van je hond zal helpen om onder andere huidirritatie te voorkomen en tandbederf en infecties. Los appelazijn daartoe op in water of het voedsel en zorg dat je het zoveel mogelijk geeft ná de grote maaltijd, om mogelijke maagstoring te voorkomen. Wanneer je één theelepeltje appelazijn 2 tot 3 keer in de week aan het drinkwater van je hond of kat toevoegt, zal dit voldoende zijn als preventie.

Heb je last van vlooien bij je kat of hond? Als je je hond/kat hebt gewasen met zeep of shampoo, kun je de huid inwrijven met appelazijn, waarbij je goed moet letten op het behandelen van de hele huid. De zeep/shampoo zal de vlooien verstikt hebben, waarna de appelazijn ervoor zal zorgen dat door alleen al de sterke lucht/smaak van de appelazijn, de nog levende vlooien zal verdrijven..

Ook een droge huid of een geïrriteerde huid zal goed reageren op een behandeling met appelazijn. Wrijf de azijn dóór de vacht van je hond of kat. Het zal ook de glans op de vacht terugbrengen en zorgen voor een geurmindering, zo die er is.. Voeg voor huidverbetering één theelepeltje appelazijn toe aan het drinkwater of voedsel van je hond/kat.

Tot slot, last but not least
Op het internet zijn nog vele, vele toepassingen te vinden voor appelazijn; je zult verbaasd zijn wat er allemaal te behandelen is met dit natuurlijke, simpele middel. Een middel dat al vele duizenden jaren bestaat en dat je werkelijk onderdeel zou moéten maken van je dagelijkse voedings- en reinigingroutine.

 

90 gedachten over “Appelazijn.. zooo simpel, zooo effectief..!

  1. Helemaal met je eens. Via elke biologische winkel te koop naar mijn idee.. Maar waarom ongefilterd..? Kan toch gewoon via natuurlijke zeefmethodes worden gedaan?

  2. Hoi Guido,

   Het is juist de droesem die de belangrijkste stoffen bevat.
   Eenmaal gefilterd, verlaagd de werking ervan.

   Jos.

 1. Ik onderstreep de positieve werking van appelazijn, maar in dit artikel wordt geschreven dat appelazijn zorgt voor minder vetopname. Over welk vet hebben we het dan? Onze organen dienen juist te draaien op vet (de goede verzadigd vet) en niet op suiker/glucose (koolhydraten, zetmeel etc) zoals bij de meesten.
  Dus ik wil juist niet dat het dat vet afbreekt dat ik juist wil opnemen. Ongezonde vetten, zoals transvetten, moet je niet eens innemen.
  Verder staat er in het artikel dat het slecht is voor de maag, ook daar de vraag wat bedoelt de schrijver precies? Veel mensen hebben, zonder het zelf de weten, een tekort aan maagzuur. Appelazijn, help om maagzuur aan te maken en dat is heel erg belangrijk. Mensen bij wie maagzuur omhoog komt hebben niet te veel, maar juist te weinig maagzuur waardoor de maagpoort open gaat staan. Dus Ja, appelazijn is heel goed om maagzuur aan te vullen en daardoor helpt het weer bij de spijsvertering.
  Appelazijn en water (1:1) kun je ook als shampoo gebruiken.
  Als je bottenbouillon maakt, dan de botten een nacht in koud water met een scheut appelazijn (ca. 2 eetlepels per liter water). Het azijn trekt mineralen uit de botten die je later via de soep opneemt.

  Als je het azijn drinkt in water, gebruik dan een rietje om je tanden grotendeels te omzeilen.
  Inderdaad biologisch en het liefst natuurtroebel.

  Groet, Theo

 2. Waarom azijn, gewone cider heeft de zelfde kwaliteiten, wij maken a fin, mijn vrouw maakt heel veel dranken, en marmalades met wat er hier groeid en bloeid, ze gebruikt liever honig als zuiker, maar ja ze heeft potten vol dat verzameld ze met haar vriendinnen.

  Een goed en oud middel om je tandflees te verzorgen, is de schil van de walnoot.

 3. elke keer verse shampoo en crème spoeling:

  flesje warm water met 1 druppel etherische olie schudden; verdelen over 2 flesjes: (als je tenminste niet wilt dat je haar naar azijn ruikt ;-))

  shampoo: 1 theelepel baking soda toevoegen aan flesje 1 aanvullen met warm water; schudden.

  creme spoeling: 4 theelepels appelazijn aan de andere fles aanvullen met warm water; schudden.

  voor weinig geld veel shampoo te maken. Flesje etherische olie van 10 ml koop je al voor 1,95
  Indien je van nature droog haar hebt zoals ik; kun je na het wassen in je haar een klein beetje kokos olie toevoegen. (niet van een cosmetica merk; maar pure kokos olie waarin je kunt bakken) 🙂

 4. Ik heb nog steeds een ruime hoeveelheid puur biologische appelazijn in de aanbieding voor ‘een appel en een ei’.
  Normaal gesproken is het niet zo kies om de reactiemogelijkheid te misbruiken om handel te drijven maar de prijs is dermate laag en de opbrengsten voor zijn voor een goed doel, dat ik aanneem dat het moet kunnen.
  Mail:zon00460@planet.nl

  1. James, koop het in de biologische supermarkt. Wellicht dat AH het ook heeft..? Maar biologisch zorgt ervoor dat je geen kunstmest- en/of bestrijdingsmiddelen mee naar binnen krijgt..
   Zoekt en ge zult vinden..

  2. Guido, e.a.,

   Er zijn naar mijn mening 2 soorten van biologische voeding.
   1)die van het hart,
   2) die van de industrie.

   Die van AH en andere supers behoren tot de tweede groep en hebben weinig met de werkelijke biologische voeding van doen.
   Want hoe kan een bioligische boer garant staan voor de gigantische hoeveelheden die een suoer als AH op jaarbasis nodig heeft?

   Voorbeeld een vriend van mij heeft een appelfarm, en heeft een biovignet. Hij is verplicht 14 keer per jaar te spuiten met de gangbare zooi volgens dat biovignet i.v.m. de ‘volksgezondheid’.
   De klant in de winkel denkt onbespoten appels te kopen, hetgeen dus onwaar is. Minder bespoten, maar net zo vergiftigd….
   Ik ben jaren geleden om informatie geweest voor een biovignet voor onze boerderij, en na het bestuderen van alle regels ben ik tot de conclusie gekomen, dat ik mons werk dan niet langer met het hart kan doen.
   Dus dan maar geen vignet.
   Ik heb mijn eigen vignet, moi, want alleen dan kan ik gerant staan voor 100% biologische produkten.
   Wederom zijn we op het verkeerde been gezet, follow the money.
   Dus vergeet het met appelazijn van de AH, deze is gefilterd, en niet gegarandeerd gifvrij, dus eerder schadelijk dan genezend.

   Fijne dag, Jos.

  3. Beste Jos, Als uw producten gifvrij zijn, waar en hoe kunnen wij het dan verkrijgen, of is het alleen voor eigen gebruik? (speld in een hooiberg) H.G. Odette

  4. Dag Odette,

   De eerste opzet van onze boerderij is voor onszelf te zorgen.
   Ten tweede wonen wij in het Franse land, dus helaas niet bij jou om de hoek.
   Maar zoek een stuk grond en begin zelf…….vrijheid begint namelijk bij je eigen verantwoordelijkheid te nemen.

   Fijne dag,

   Jos.

  5. Ach het is allemaal zo menselijk, als we denken goede producten te eten smaakt het meteen een stuk lekkerder toch, en voelen ons beter.

   Wij verbouwen zelf, en kopen zo veel mogelijk bij buren of op de markt bij de kleine producteurs, maar je hebt over al mensen die de boel beduvelen, kun je niet voor zijn.

   Het grootste probleem blijft het vlees en kippen, heb vroeger dieren gehouden, en ook zelf geslacht maar ben daar mee gestopt, vind het te traumatisch, dus kopen, ja het echte goede spul is heel duur, dus minder vlees en kip, ook vis veel minder, de mensen mogen niet meer zelf hun varkens slachten, soms krijg ik een mooi stuk van een wildzwijn, nou ja dat is echt goed van smaak, alle vlees wat je koopt is niet rijp, vlees moet hangen, minstens 48 uur liefst langer,
   maar dat geeft gewichts verlies, dus gebeurd niet.

   Hier in Frankrijk kun je veel uit de natuur halen, oude verlaten boomgaarden, verwilderde pruimen, nou het is een hele lijst, in Nederland is dit niet meer mogelijk, dus kom naar Frankrijk als je kan natuurlijk.

  6. Dag Jenne,

   Ook hier rotten de appels weg onder de oude bomen, omdat mensen te beroerd zijn ze te plukken.
   Liever naar de Aldi, ( All Die), om gifappels uit Nieuw Zeeland te kopen…
   Verder ga ik niet mee in het verbod om thuis te slachten.
   De dieren worden hier geboren en sterven hier, zoals het altijd is geweest.
   Weinig mis mee, ga anders maar eens op een abbatoir kijken hoe ze het daar doen. Niet met onze dieren, no way!
   Slager komt hier gewoon aan huis, keurt het vlees aan de hand van de toestand van de ingewanden, en heeft nog nooit een dier afgekeurd.
   Logisch want ze leven zoveel mogelijk onder natuurlijke omstandigheden.
   Door je eigen dieren te slachten, neem je je eigen verantwoordelijkheid, traumatisch of niet. Het is maar wat je er zelf van maakt.
   Maar leuk is inderdaad anders.\Ik bereid mezelf er altijd drie dagen op voor. En vraag me regelmatig af waar ik in hemelsnaam mee bezig ben.
   Je doet heel het jaar je best om de dieren op te fokken, en eind van het jaar, boem.
   Maar eenmaal op mijn bord, weet ik waarvoor ik het doe.
   Ik zorg namelijk voor mijn eigen eten, voor mijn eigen gezondheid, zonder omwegen.
   We zijn ver afgedwaald van onze natuur, hence all the trouble,

   Fijne dag,
   Jos.

  7. Hoi James, je kunt het ook krijgen in sommige buurtsupers/ toko’s. Bij de buitenlandse winkels staat het meestal in de schappen. Echter of het biologisch weet ik niet. En anders idd in de bio-winkel.

  8. Hallo JOS, ja de mensen zijn vreselijk lui, maar goed zo is het.

   Ik zit er over te denken misschien toch weer een stuk bos af te zetten en wat varkens er in, ik weet hoe gek ze op eikels zijn, en appels.

   We hadden een Klein groente tuinders bedrijf, 5 mensen in dienst, alleen maar Marokanen, werkelijk prachtige handwerklieden, tussen de wijnbouw door deden wij de groentes, in kassen en vrijeveld, maar geen vetpot, wij betaalden de mensen goed, en ze gingen voor ons door het vuur, geen kunstmest, alleen bordeause pap, maar bio brengt ook weggooien met zich mee, soms een atac van meeldauw, of oidium, of iets anders leuks, ja maar je moet kiezen, en sommigen willen ook wel eens wat verdienen, want het publiek vindt alles altijd te duur!

  9. Ja JOS, dieren slachten, piuuw, altijd vreselijk gevonden, in Wales elke week 30 lammeren naar het slachthuis, lekkere levendige dingetjes, en na een half uurtje hangen ze daar, mijn koeien altijd levend verkocht, nooit veel beter van geworden, en we hadden mooie gezonde vlees koeien, we weiden de schapen achter de koeien aan, 350 Acres hadden we en nog bosland, het was een kleine wereld, maar het weer is te slecht, drissel hele fijne regen, alles zit onder de champions, ook je longen, en dan zijden ze, it is not the coffin they carried him of in buth it was the cof/cough who carried him of
   moest naar een droger klimaat, dus van het land van Merlin, op naar de Catharen, andere taal zelfde problemen voor de mensen op het land, maar de ZON, en een veel rijkere natuur.

  10. Beste Jos 10:49 uur,
   Ik vind uw opmerking niet kies, over de eigen verantwoordelijkheid nemen om niet een eigen stuk grond te kopen. Er zijn heel veel mensen die geen ‘vrijheid’ in hun portemonnee hebben. Erg Ego gericht met de boodschap; Zoek het zelf maar uit! Zo helpen we elkaar niet. Ik vraag toch ook niet aan u of u een lijntje met eigen producten naar Nederland wil opzetten? Zou niet zo een gek idee zijn om andere mensen hiermee te helpen.

  11. Beste Odette,

   Beste Jos 10:49 uur,
   “Ik vind uw opmerking niet kies, over de eigen verantwoordelijkheid nemen om niet een eigen stuk grond te kopen. Er zijn heel veel mensen die geen ‘vrijheid’ in hun portemonnee hebben. Erg Ego gericht met de boodschap; Zoek het zelf maar uit! Zo helpen we elkaar niet. Ik vraag toch ook niet aan u of u een lijntje met eigen producten naar Nederland wil opzetten? Zou niet zo een gek idee zijn om andere mensen hiermee te helpen.”

   Ik ben van mening dat je me niet goed begrijpt Odette.
   Wij zijn er namelijk altijd voor te vinden anderen te helpen.
   Met één verschil, indien mensen daar om vragen en hun eigen motivatie voor zichzelf rond hebben.
   Ik kom zeer zelden in Nederland, dus is het geen doen onze producten daar af te gaan zetten.
   Waar ik op doel is om het zelf te gaan doen, wat is daar mis mee?
   En ik schrijf nergens dat men zijn eigen stuk grond dient te kopen.
   Men kan het ook lenen, pachten, samen doen etc. Legio mogelijkheden.
   Het beste eten verbouw jezelf, met je eigen energie, en zo voedt je jezelf met behulp van de natuurenergïen.( Zon, water, Aarde)
   Ik spreek verders niet vanuit mijn ego, maar meer vanuit mijn persoonlijke ervaringen. In de hoop de ander te inspireren.
   Of die ander zich erdoor laat inspireren of vanuit zijn schaduw reageert is niet mijn pakkie an.

   Dus, beter lezen beste Odette en niet zo snel oordelen, wij kennen elkander immers niet.

   P.s. Het is nu de tijd om veldsla te zaaien, knoflook te planten en andere slasoorten die wintervast zijn.
   Een paar vierkante meter is genoeg.

   Fijne dag.

   Jos.

  12. Lees het nog maar een keer 10.49 uur, Nee je zei zoeken, maar dit komt op kopen neer, of moet ik confisqueren? En ik spreek niet alleen vanuit mijzelf maar voor vele vele anderen.

  13. En dan nog wat Odette,

   In werkelijkheid kan men de grond niet bezitten.
   Zelfs gekochte grond in niet van de eigenaar.
   Aan de hand van wat ik schrijf, ‘zoek’ maak jij er kopen van.
   Er zijn legio manieren om een stuk grond te gebruiken.
   Toch kies jij ervoor mijn woorden te blijven verdraaien, ondanks mijn uitleg.
   Dat vind ik dan niet weer zo kies.
   Maar er zijn genoeg mensen die niets met hun tuin doen.
   En ik ben er zeker van dat als jij het intiatief neemt zo’n tuin te vinden en daar een groentetuin van te maken, dat een ‘eigenaar’ daar best voor te porren valt.
   Althans, dat is wat ik deed toen ik nog in NL woonde.
   En daarmee waren meerdere mensen geholpen want de ‘eigenaar’ had namelijk ook goed te eten van de tuin die ik onderhield.
   Easy toch?

   Groet,
   Jos.

  14. Beste Odette;

   Waar staat kopen?

   Maar zoek een stuk grond en begin zelf…….vrijheid begint namelijk bij je eigen verantwoordelijkheid te nemen.

   Jos.

  15. Hallo ODETTE, Jos heeft wel een beetje gelijk, als je niet over voldoende middelen beschikt moet je een andere weg volgen, met enkele anderen een volkstuin zien te vinden, met een Klein tuin dingetje voor als het regend, dan kun je een koppie thee of koffie zetten, lekker gezellig met de regen op het dak, plus met meerdere is het een heel sociaal gebeuren, plus van de andere tuiniers kun je leren, en eventueel ruilen, zaden groentes, denk er maar eens over na.

  16. De Aarde behoort toe aan al haar bewoners, in rentmeesterschap dan wel te verstaan.
   Dus aan ons om daar mee aan de gang te gaan. Liefst nu, zodat je het stuk grond nu kunt gaan ontdoen van onkruid, inzaaien met groenbemesters om in het voorjaar te kunnen zaaien en planten.
   Ik ga nu de pompoenen verzorgen, en de stukken grond bemesten waar de uien, en sjalotten stonden.
   Als dank aan Moeder aarde voor al wat zij ons geeft.

   Jos.

  17. Ik heb dit voorjaar een minimoestuin gemaakt Wel te verstaan 2 bakken van 1 bij 2 meter. Wat schertste mijn verbazing een poosje terug er zat een mol in mijn bak. Heb er spinazie wat ijsbergsla uien knoflook raapstelen worteltjes uit kunnen oogsten. Heb aan de muur een eetbare wand gemaakt voor de kruiden.

  18. In bakken is inderdaad een eenvoudige doch doeltreffende manier.
   Je zet ze bijvoorbeeld gewoon op je gazon, zonder bodem, vul ze met goede aarde en hoppa, zaaien maar.
   En het gazon er omheen zorgt voor mooie paadjes.
   Je kunt zo je hele gazon vol zetten en i.p.v. grasmaaien, en dure benzine verspillen, kun je nu je tijd spenderen aan het kweken van je eigen groentes.
   Een bak van 1 x 2 meter geeft al een behoorlijke opbrengst.
   Ik hoop JaNee dat je met jouw bijdrage meer mensen inspireert.
   Wellicht kun je wat meer vertellen over jouw manier en ervaringen?

   Groene groet,
   Jos.

  19. Als je in je moestuintje hier en daar wat knoflook , uien en afrikaantjes plant tussen de andere gewassen in , dan ben je al een groot deel van de parasieten kwijt . Een andere insecten verweerder is Artemisia , meurt wel een beetje erg kamferachtig , maar is reuze effectief .
   Je kan nu ook gewoon in de natuur van alles oogsten , de hazelnoten regenen uit de bomen , kost veel tijd om een paar kilo op te rapen en daarna een groot deel nog te onthoezen en vervolgens goed te drogen .
   Zojuist een kilo of 5 vlierbessen geplukt , daar ga ik eens een lekker sappie van maken . De bomen hangen dit jaar overvol van allerlei vruchten , nog een paar koude nachten en de walnoten storten zich ter aarde .

  20. Een hele goede onkruid onderdrukker is Oost Indische kers, mooi om te zien, en de bloemtjes zijn eetbaar.

  21. Groenbemesters zoals fascelia, klaver, koolzaad en spinazie werken nog beter en voeden de bodem.
   Het is nu de tijd om ze te zaaien.

  22. Leuk, en ik ben me dan weer aan het verdiepen in de “on”kruiden die hier welig tieren en gewoon te eten zijn.

  23. Sun , zonder jouw boom en tuin gezien te hebben is het moeilijk een diagnose te stellen . Ik heb heel wat zieke tuinen gezond gemaakt , daar voor moest ik er eesrt een poosje rondscharrelen , de planten bekijken , de grond bekijken en zien wat er wellicht loos was om daarna actie te ondernemen . . Je zou kunnen proberen om rond de boom meerdere gaten te draaien met een grondboor , schuin weg . Deze gaten opvullen met een drainageslang of een doorlatend langzaam verterende organisch materiaal (notendoppen ) .

  24. Ik moet nog even geduld hebben, de volgende maand is het weer druiven pluk maand. Mijn geliefde druiven hangen dit jaar weer boordevol met druiven. Het plukken daarvan zal wel weer een dag of 2-3 in beslag nemen.
   Het ipv van stampen met de voeten zullen we ze alelmaal dit keer weer in de sapcentrifuge het sap dialyseren van de vrucht. De volgende stap zal wel weer een druiven Schnaps worden voor de liefhebber die van natuurlijke geneugte houdt.

  25. Hoi Cozmic, bedankt voor de tip. We hebben idd een vochtige grond. Het zal niet 1,2,3, opgelost zijn, maar wie weet is de boom over een paar jaar weer ziektevrij 🙂
   (of niet)

 5. En dan nog wat, het gaat hier om azijn van appelcider, zoals bovenstaand plaatje impiceert.
  Appelazijn is wat anders, daar cider een fermentatieproces heeft ondergaan waardoor de samenstelling veranderd is.
  Dit om verwaaring te voorkomen,

  Jos.

  1. JOS, wijn azijn maak je door een stuk ijzer in uit gefermenteerde wijn te gooien, dan ontstaat er snel een microbacterie die voor de verzuring zorgt.

  1. Voor al diegenen die geen goede appelazijn kunnen vinden, ik ben op zoek gegaan hier in het Franse land en heb bij een biologische boer de goede ongefilterde appelazijn, vinaigre de cidre kunnen vinden.
   Gemaakt van oude rassen die op hoogstammen groeien, dus geen GMO etc.
   Deze boer gebruikt natuurlijk ook geen pesticiden of kunstmest.
   Indien gewenst kan ik deze opsturen. De azijn zit in een glazen fles van 75 cl. dus houdt rekening met de hoogte van de portokosten.

   Groet, Jos.

  2. Gisteren biologische appelazijn gekocht bij AH. Rond de € 2,- voor een fles. Biologisch betekent dat het zonder kunstmest EN zonder bestrijdingsmiddelen is gekweekt/gegroeid.
   Succes.

 6. De SUN BOOM

  EEn zieke boom, na bladval sterk terug snoeien, en dan wat COZMIC ook opperd, met een grondboor diepe gaten boren zeker een 20 a 30,
  nagelang de grote van de boom, en wij vullen die gaten dan op met
  gestampte mosselen schelpen, vermengd met zuivere bio humus, stam met kalk instrijken, en dan in het voorjaar een laagje stalmest afgedekt met mulsing, afgemaaid gras, mag ook turf zijn, maar dan een kleinhandje kalk er op strooien, en dan maar afwachten.

  1. Vele wegen leiden naar Rome,
   zo ook deze;
   Bij het boren van gaten, worden de haarwortels van de boom beschadigd, deze zit daat zeker niet in de beschreven conditie op te wachten.
   Het is altijd belangrijk de oorzaak te vinden en daar naar te handelen. Als men blijft plakken bij de sympomen en daarop reageert, is de kans groot dat de boom niet geneest. Ik zie dit ook wel eens bij sommigen van de vele walnoten die op ons land staan. Ik zie het echter ook wel eens bij de kastanjes. Ik geef onze bomen jaarlijks maerle, kalk met zeewierpoeder, te verkrijgen in granules en poedervorm. Het is de enige mestsoort die direct opneembaar is. De kalk stabiliseert de PH, de zeewieren vullen de mineralen aan. Net zoals bij mens en dier kan een plant geen voedingsstoffen opnemen als de mineraalhuishouding van de bodem niet op orde is.

   Gezien bomen hun leven lang op dezelfde plek staan, is het van wezenlijk belang jaarlijks de mineralen aan te vullen. Dit kan natuurlijk ook met ongezuiverd zeezout uit de Guirande. Ik vermoed dat luchtvervuiling ook een belangrijke oorzaak kan zijn, dus is het van belang de constitutie van de boom te ondersteunen. Aangezien in een walnoot de sapstromen erg actief zijn, zou ik erg oppassen met het snoeien. Bij voorkeur in december/januari bij afnemende maan en NIET tijdens de heilige nachten, kerst-driekoningen. Kies hier een vorstvrije dag voor uit en behandel de wonden met camendulazalf. Gereedschap goed ontsmetten en slijpen.
   Ik hoop dat men hier iets aan heeft,
   Jos.

  2. P.S.,
   Boom van de Zon is de Es, Franus Excelsior, die de hemel met de Aarde verbindt.

   Jos.

  3. Fraxinus excelcior 😉
   De soortnaam excelsior betekent’verhevene’ .
   Back to school Jos .

  4. I never left school Cozmic…
   Moet nog uitvinden waarom mijn toetsenbord me soms in de steek laat.
   Thnx anyway.

  5. JOS, wij hebben een hele lang oprijlaan en daar staan walnoten afgewisseld met kersen bomen, ik had een probleem met mijn kersen, gommen en zo, een buurman er bij gehaald, die vertelde me dat walnoten de gewoonte hebben alles wat te dicht bij komt ik heb het over hun wortels, de andere bomen absoluut laten sterven, door afschijding van hun wortels.het ééne jaar gaan ze beter als het andere, en de oppervlakte grond, is prachtig levendig, veel wormen en dus veel egels, en nu paddestoelen, je ziet het ook alle planten en struiken en bomen hebben hun favoriete plekjes en zaaien zicht daar spontaan uit.

   Wij doen verder niets aan onze bomen in het bos,

  6. Hoi Jos en Jenne,
   Jullie ook bedankt voor de tips! Ben ik erg blij mee :-). Wij wonen hier sinds vorig jaar december en moeten nog alles zien uit te vinden, lijkt het. Ik neig naar de oplossing van Jos. Ik heb daar vaker over gelezen met zout e.d.
   Veel liefs!

  7. Sun , Jenne , Jos ….. Er is geen standaard oplossing voor problemen met bomen , heesters en kleinere gewassen . De eerste regel is : Snoeien is een noodzakelijk kwaad . Ik heb al menige zieke tuinen opgeknapt , daarbij moest ik al mijn kennis loslaten en gewoon een tijdje bezig zijn in een tuin om allerlei facetten te VOELEN . Ahw communiceren met de planten en invoelen waar de schoen wringt . Sinds ik in 1988 als zelfstandig hovenier begon heb ik een hoop ellende gezien maar ook veel schoonheid . Planten reageren namelijk op hun omgeving , drastische ingrepen met de kettingzaak is het laatste wat je doet , alleen tenzij nodig . Ik weet niet eens waar ik moet beginnen , ik hou het maar bij : respect voor de natuur hebben , een goede biotoop creëren en daarvanuit eventuele acties ondernemen .

  8. Dag Cozmic,

   Wij delen hier onze ervaringen, met de hoop anderen te kunnen inspireren en helpen.
   Wat de ander daar mee doet is zijn/haar keuze.

   Fijne dag,
   Jos.

  9. Hoi Cozmic (10.6) een hoop synchroniciteit hier merk ik. Communicatie met de bomen en planten, de natuur. Dat heeft een ieder op een andere manier denk ik. Ik heb bijzondere dingen meegemaakt sinds ik meer in de natuur woon. Het verschil in energie bij bomen en planten. De warmte die door je heen stroomt bij aanraking van bomen (bij elke boom weer anders). Zelfs het doorkrijgen van namen. Ik denk ook dat voor iedereen de energie voelbaar is bij de aanraking met een hydrangea. 🙂 Dat is een mooie oplaad- of inspiratie moment.

  10. @ Jos ( tussen 10.6&10.7 )
   Mijn intentie was en is ook delen , mocht het je irriteren dan was dat niet mijn intentie . Was in het kader van ; aan de kust gelden andere regels dan landinwaarts , grondwaterstand , grondsoort , noem de factoren maat op .
   Stay human 😉

  11. Hoi Cozmic,

   bedankt dat je er nog even op terugkomt.
   No worries mate.
   Over onze vrienden de bomen, ook een aanvulling voor Sun,Jenne e.a.
   Wat mij hier op het land telkens weer opvalt is dat de bomen die hun eigen plek hebben gekozen het immer beter doen dan wat wij hebben aangeplant.
   Ik kan zien dat deze bomen in volledige harmonie leven met hun directe omgeving.
   En dat bomen die door onze keuze ergens neer zijn gezet, altijd een minder goede constitutie hebben, en dat dat juist de bomen zijn die het eerste sneuvelen bij een fikse storm.
   Men kan de natuur niet dwingen.
   Tevens merk ik op dat geplante bomen immer hulp en begeleiding nodig hebben.En altijd wel een of ander probleem hebben.
   Bomen die hun eigen plek kiezen hebben dat niet. Die groeien als kool en nemen direct hun eigen vorm aan.
   In de natuur klopt alles, dan zie ik ook in het nabij gelegen loofbos van 4500Ha.
   Het gaat telkens weer mis als de mensch zonder de weg van zijn hart te gebruiken de zaak gaat ‘onder-houden’. What’s in a word. ( i.p.v. boven-houden, get the picture?).
   Ik ben opgehouden bomen te planten op de 5 Ha die wij mogen beheren van de Moeder Aarde.
   In plaats daarvan, koesteren wij de bomen die spontaan ergens tevoorschijn komen. Wij hebben namelijk het idee dat wij op deze manier onze rol als mens in de alomvattende natuur naar wijsheid en inzicht vorm geven. Meer dan op een dwangmatige manier er mee bezig te zijn, want laat dat nu net juist hetgeen zijn wat ons allemaal zo teleursteld in dit tranendal.

   Stay Human to, thanks,
   Jos.

  12. Jos , ik snap je .
   In mijn werkcariere in de Randstad begon ik met de slogan : Natuurlijk iets aparts . Ecologisch werken in harmonie met de natuur , was geen droog brood in te verdienen , een enkele geitenwollensok met een budget van een paar honderd gulden trok het aan . Ik heb een stukje van mijn ziel moeten verkopen om toch bezig te blijven en toch mijn boodschap uit blijven dragen . Die slok water bij de wijn deed wonderen . In de kleine tuintjes hier moeten we compromissen maken door te snoeien en te cultiveren , echter zodra een acceptabel compromis is bereikt passen de planten zich aan .
   To be continued if wanted

  13. Ik heb een echte laurier in de tuin was 9 meter hoog enorm dus, elk voorjaar bloeide de laurier prachtig. Champagne kleurige bloesems en een zachte zwoele geur. Door de strenge winter van 2 jaar geleden enorme klap gehad. Al het blad was geheel bruin en veel dode takken. Heb hem afgelopen winter terug gesnoeid naar 3 meter hoog enorme ingreep dus voor een boom. UIt de stam ontsproten allemaal nieuwe takken en staat nu weer mooi in het prachtige groene kleur blad. Ik zie zelfs de knopjes van de bloesem al zitten die in het voorjaar weer gaan bloeien. Wat een overlevingskracht wonderlijk!

  14. Da’s toch niet zo gek JaNee, als je beseft dat de wortelomvang minstens net zo groot is als de boom die je boven de grond waarneemt?
   Geef hem wat te eten, maerle, goede compost o.i.d.
   Oude bomen worden meestal ziek door gebrek aan voeding, want wij blanken, nemen veel, maar geven meestal veel te weinig terug.
   Walk in balance!
   groet,
   Jos.

  15. Ja weet ik Jos van het wortelgestel maar wat ik er van begrijp is dit wel een enorme ingreep voor een boom. Ja krijgt compost en zeewier.

  16. We zijn tientallen jaren verwend geweest met milde winter . De Laurus nobilis is een mediterane struik die lichte vorst kan verdragen . Afgelopen winters waren niet mild , combinatie van helder weer en vorst zijn fataal voor bladhoudende planten doordat de bladeren wel verdampen maar geen sapstroom hebben .
   Dek dergelijke planten in de winter af met bv jute

  17. Dat gaat nu wel weer lukken afdekken met jute bij 3 meter hoogte. 9 meter was niet te doen.

 7. En JOS wij snoeien nooit de walnoten, maar we slaan ze met lange stokken, zo sla je de noten er af, en ook het oude dode hout, geleerd in de Limousine, want daar staan de echte walnoten, enorm gewoon, wist je dat een wijnstok tot op 15 meter diep kan wortelen, daarom zijn ze zo ongevoelig voor droogte.

  1. Hoi Jenne,

   Nee, ik snoei ook nooit mijn walnoten,( was ook niet mijn idee hier) en laat ze gewoon vallen op een zeil, makkelijker oogsten.
   Maar soms breekt de wind een tak af, en dan verzorg ik de wond wel.
   De bomen die hier staan zijn zeker meer dan honderd jar ouit, en geven doorgaans goed.
   Jaarlijks geef ik op mijn beurt weer voeding terug aan de bomen zoals beschreven.
   Maerle werkt ook goed tussen de rijen in de moestuin, slakken houden niet zo van het zoute spul.
   Zeewier zelf werkt ook goed, maar dan is het wel net zo handig dicht bij de zee te wonen.
   Zeewier onderdrukt tevens het onkruid.
   Ach, er zijn zoveel manieren, maar voor mij is mijn manier de beste, hopelijk geldt dat voor iedereen.

   Fijne avond nog,
   Jos.

  2. Ik doe verder ook niet veel aan de wilde bomen hier Jenne.
   Een buurman vond het twee jaar geleden opeens nodig de stokoude Spaanse Aak die op onze grens staat met de kettingzaag te grazen te nemen.
   Het was een prachtige boom, die door zijn solitaire plek mooi was uitgegroeid.
   Sinds hij de boom beschadigd had was duidelijk te zien dat de boom zijn oude kracht aan het verliezen was, en bij elke storm waaiden er weer een paar hoofdtakken uit.
   Hij staat er nu zielig bij, en gaat dit volgens mij niet overleven.
   Waarom maakt de mens alles kapot?
   Kan men de schoonheid van het bestaan dan echt niet verdragen?

   Jos.

 8. JOS, ja soms is het respect voor de natuur ver te zoeken, Spaanse aak is toch een Plataan, ja nou hier staan of stonden ze langs alle wegen, voor de schaduw, maar er zijn er al veel gesneuveld, ik maak er altijd veel drukte over, ik leg ze uit dat dit een heritage is voor hun nakomelingen, maar ja goed als je soms ziet hoe ze je aankijken, maar goed, jij ook prettige avond.

  1. Hoi Jenne,

   Een Spaanse aak is de veldesdoorn, met die kleine blaadjes.
   En die plantanen, ja, zucht die gaan aan de wandel, en dan rijden sommigen zich er op te pletter.
   Aangezien auto’s belangrijker schijnen te zijn dan bomen trekken ze aan het korste eindje.
   Wij hebben één plantaan op het land, in de plantaanweide.
   Zo heeft bijna elke weide een centrale boom.

   Jos.

 9. Mooie presentatatie over appelazijn, maar welke moet je nou nemen.
  De supermarkt staat vol met appelazijn.
  Ik heb hem al een paar keer genomen maar weet og steeds niet welke de beste is.
  Leny

  1. Dag Leny, wel in ieder geval niet die van de supermarkt.
   Ik zou er zelf zowiezo wegblijven.
   Niets supers aan.
   De appelazijn die helend werkt is ongefilterd en van biologische oorsprong.
   Dus kijk hiervoor in de biologische winkels, als die nog bestaan daar, of bezoek een appelfarm waar alles nog via het hart gebeurt.

   Groet,
   Jos, France.

 10. nu vind ik hier twee artikelenwaarbij het ene zegt drie maal per dag en het ander om de paar dagen een kopje…beetje tegenstrijdig en ben maar gewoon s” avonds een kopje aan het drinken een uurtje voor het slapen gaan want dan poets ik daarna zeker mijn tanden.
  maar iemand ervaring met het verschil van de hoeveelheid?
  mvg colinda

 11. Twee keer heb ik als behandeling biologische appelazijn (ietwat verdund met water vanwege het sterke zure aspect) gebruikt ter behandeling van een heftige tandvleesontsteking. Door het meerdere keren op één dag spoelen met dit verdunde appelzijn is het milieu waarin de bacterie, die verantwoordelijk werd gehouden voor het ontstaan van de ontsteking, zodanig van zuurgraad veranderd, dat de werking van deze bacterie ongedaan werd gemaakt. Het etterende tandvlees was na 3 dagen volledig hersteld. In mijn ogen dus geen oorzakelijk lijden t.g.v. de bacterie, maar het milieu, dat de voedingsbodem was voor het activeren van de bewuste parasiet. Een prachtig en eenvoudig middel, dat vanuit de natuurgeneeskunde grotere waarde wordt toegekend ter behandeling van bijvoorbeeld ontstekingen dan in het reguliere circuit, waar antibiotica de voorkeur hebben met een dijk van mogelijke resistentie tot gevolg.

  “le microbe n’est rien, le terrain c’est tout !” (Béchamp)

  1. Hiermee spoelen lijkt me wel slecht voor het glazuur van je gebit. Ook al is de appelazijn dan ietwat verdund met water, zoals u aangeeft, het is dan nog behoorlijk zuur, denk ik.

 12. Even een waarschuwing voor wie ook vlierbessensap wil maken . Wilde vlierbessen bevatten cyanogenen . Cyanogene glycosiden zijn natuurlijke plantengifstoffen in onder andere vlierbessen, lijnzaad, bittere amandelen en cassave. In het lichaam worden cyanogene glycosiden omgezet in cyanide.

  Een grote inname van cyanogene glycosiden kan leiden tot gezondheidsproblemen door cyanide vergiftiging, zoals ademhalingsproblemen, hartstilstand en vergroting van de schildklier. In Nederland komt vergiftiging door cyanide bijna niet voor. Door de juiste bereidingswijze van voedingsmiddelen met cyanogene glycosiden kan cyanidevorming worden voorkomen.
  Door ze te koken worden de cyanogenen onschadelijk gemaakt .
  Ik had ze koudgeperst en dat heb ik geweten !!!! Gelukkig is het lichaam zo wijs om de toxische inhoud aan alle kanten te verwijderen .

 13. Ik heb zelf appelazijn gebruikt als gezichtstonic maar wel verdund met water: 50/50.
  Zelfs dit vond ik erg irriterend dus met een licht gevoelige huid zou ik door mijn ervaring aanraden om niet onverdund appelazijn op het gezicht aan te brengen.

 14. Hoi, mooi artikel. Voor zover ik weet kun je beter biologische appel cider azijn gebruiken ipv appel azijn. Groot verschil, de heldere appel azijn mist de cider en juist in de cider, (het spul wat de appel cider azijn troebel maakt), dáár zit het grootste gedeelte van de gezonde eigenschappen in. Je kunt het bij G&W of bij de biologische winkel halen voor een euro of vier. Groetjes!

 15. Ik ben een half jaar geleden begonnen met iedere dag de azijn in te nemen met water omdat het positief zou werken tegen mijn psoriasis. Mijn voornemen was om om de drie weken te kuren dan wel te stoppen. Echter na de eerste drie weken kreeg ik juist voor het eerst jicht! Kan dit door de zuurtegraad komen? En hebben meer mensen dit meegemaakt? De jicht is hardnekkig en komt vaak terug. Ik ben dan ook vrijwel direct gestopt met appelciderazijn.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.