Advertentie

Over de weldaad van appelazijn..!


Eén van de veel gelezen artikelen op WantToKnow gaat over appelazijn. Dat artikel vind je overigens HIER. Met dit artikel willen we nog maar een keer benadrukken dat appelazijn écht een mirakels goed spulletje is. Appelazijn hoort écht in elk huis ‘standaard’ aanwezig te zijn. De voordelen voor je fysieke en mentale gezondheid zijn dusdanig, dat je jezelf stevig tekort doet wanneer je appelazijn links laat liggen. Getuige van dit verhaal is te lezen in het naschrift, onder dit artikel, waaruit blijkt dat de psoriasis-aandoening van deze man volledig verdween, na het gebruik van appelazijn. Daar waar eerder medicijnen en lichttherapie niet hielpen..

Hier het hele verhaal over:

x

* * *

x

De weldaad van appelazijn..!

2013 © WantToKnow.nl

x

Volgens onderzoekers is appelcider-azijn een natuurlijke schat van weldaad, die ervoor zorgt dat je lichaam gereinigd wordt; het werd al gebruikt als smaakversterker in Babylonië, zo’n 5000 v.Chr. Ook bij de Egyptenaren vond men bewijzen van het gebruik van appelazijn in de periode van 3000 v.Chr en ook vanuit de Chinese cultuur is het al bekend uit geschriften en recepten van 3000 jaar geleden.

Van appelazijn is aangetoond dat het anti-septische eigenschappen bezit, evenals anti-biotische processen. Wanneer appelazijn bijvoorbeeld over rauw vlees wordt gesprenkeld, begint de azijn direct zijn werk te doen, door bederf-stimulerende bacteriën te doden.
Maar je weet dat er ook goede bacteriën zijn, toch? In dat kader is het bewezen dat appelazijn gebruikt kan worden als een natuurlijke balansversterker van je pH-balans (zuurteregelaar), wanneer je er je gezicht mee wast, in een verdunde oplossing.

Appelciderazijn zou verplicht aanwezig moeten zijn in elk huis. Het heeft een enorm aantal toepassingen en het is onverslaanbaar ophet gebied van gezondheid. Appelazijn is anti-schimmel, anti-virus en anti-bacterieel. Een heel simpel recept om te gebruiken, simpel door het elke paar dagen te drinken is het volgende recept:

 • 2 eetlepels met appelazijn
 • 2 eetlepels natuurhoning (of biologische ahornsiroop)
 • 1 kopje gezuiverd water (bijvoorbeeld bronwater)

Om je lichaam te zuiveren, kun je dit 3 tot 4 weken lang om de paar dagen drinken. De werking van dit drankje zal zich manifesteren in:

 • het voorkomen van griepverschijnselen en maagaandoeningen
 • het oplossen van niersteentjes
 • het ongift het lichaam van zware metalen en andere giften
 • het reguleren van de zuurbalans in je lichaam
 • het ontspannen van de keel-, neus- en oor-luchtwegen
 • het ontspannen van de maag, waardoor maagzuur zal verminderen
 • het ontspannen van astmatische bronchitis
 • het verdwijnen van allergieën
 • het verminderen van gal
 • het verlagen van glucoseniveaus bij diabetes.
 • het verminderen van lichaamsgewicht, door afbraak van vet en eetlustvermindering
 • het verminderen van migraine
 • het verminderen van druk op de luchtwegen en luchtweginfecties
 • het verlagen van bloeddruk
 • het verlagen van cholesterol
 • het verminderen van ontstekingen en reumatische verschijnselen

appelazijn biologisch2Maar appelazijn kan ook simpel extern worden toegepast op je lijf. Dit is een middeltje dat onze voorouders met veel succes toepasten. Je maakt heel simpel een toepassing van appelazijn, door een mix te maken van 50/50 appelazijn en water. Dep dit mengsel met een schone katoenen doek (bijv. theedoek),  of dompel de doek en wring hem uit of spray met een spuit het mengsel van azijn en water in de lucht. De toepassingen hiervoor:

 • ontspant insectenbeten
 • conditioneert je hoofdhaar (en zorgt voor minder klitten!)
 • perfecte toepassing op voet- en vingernagelschimmels!
 • op de hoofdhuid (bijv. huidplaque)
 • schoonmaken van schimmel-, bacteriële- en virale aandoeningen
 • helpt je van wratten af te komen. (een doordrenkt katoenen lapje 1 week op de wrat laten zitten met pleister)
 • helpt om acne te reduceren en/of te voorkomen (zorg dat het niet in je ogen komt..!)
 • balanceert de vaginale zuurgraad en helpt tegen gisting (douche met 1 theelepeltje azijn en 2 kopjes water)

Het geheim van de inname van appelazijn ligt een beetje in de vergelijking met het voor de eerste keer drinken van thee of bier; je moet even aan de smaak wennen..! Maar je zult merken dat je het mixje op een gegeven moment lekker zult gaan vinden (net zoals bijvoorbeeld ook met een kruidenthee waar je even aan moet wennen!) Het toepassen op de huid die erg gevoelig is, bijv. na een insectenbeet, kan brandgevoel opleveren. Wees niet bang, maar pas het dan ook zachtjes toe, zeker bij kinderen en zorg voor de juiste verdunning. (50/50 azijn/zuiver water)

Er zijn nog veel meer toepassingen voor appelazijn, waaronder die voor huisdieren, tuintoepassingen, badkamerreiniging en toepassing in de was. Zelfs bij je autoschoonmaak kun je het gebruiken..! Zorg voor een voorraad van een paar flessen, zodat je de appelazijn altijd bij de hand hebt. En natuurlijk is het logisch dat je een biologische appelazijn koopt! Appelazijn is goedkoop, gezond en een bijzonder natuurlijk hulpmiddel!

* * *

x

Naschrift..

x

Toen wij dit artikel hadden geplaatst ontvingen we een mail van Hein Kramers.
Hij wil ons vertellen hoe appelazijn hem heeft geholpen van zijn psoriasis af te komen!
We vinden dit bericht belangrijk genoeg om hier als naschrift te plaatsen..!

 

In 2007 kreeg ik ’n verdikking onder mijn duimnagel, die door de Dermatoloog voor eczeem werd aangezien, evenals de uitbreidingen op mijn borst rug en knieholtes. De corticosteroïden (bijnierschorshormonen zalf) die werd voor geschreven gaven iets verlichting, echter geen genezing.

“Nee”, zei een andere Dermatoloog, die ik na maanden lang dóórmartelen, voor een second opinion raadpleegde, “Het is geen eczeem maar psoriasis.” De jaren die volgden waren een aaneenschakeling van artsenbezoeken en het gebruik van veel verschillende zalven. Veel allergietesten en maandenlange lichttherapie, gaven echter geen inzicht en/of verbetering. Elke 2/3 weken ontvelde de binnen zijde van mijn handen en was het enigszins geheeld kwamen weer de kloven en de ontvelling met gevolg ’n paar jaar witte katoenen handschoenen dragen.

De jeuk was soms zo intens, dat ik ervan in paniek raakte en met de kou van ijspacks was alleen nog enige rust terug te vinden. Toen mijn voeten en benen tot onder de knie er roodverbrand uitzagen, ondanks de uiterst zorgvuldige begeleiding van dienstdoende zusters in het ziekenhuis, vond de arts het beter om ook de lichttherapie behandeling te stoppen. Toen kreeg ik nog ’n paar dozen ‘Daivonex’ mee en troostvolle woorden, dat je helaas niet van psoriasis afkomt en ermee moet leren leven.  En dan realiseer je tegelijkertijd wat het hele proces allemaal -zonder resultaat!- heeft gekost..)

Ineens voelde ik mij geheel op mijzelf aan gewezen en in de dagelijkse meditaties info vragend aan mijn gids, iets wat ik voorheen nooit zo intens had gedaan, kwam steeds het woord ‘ontgiften’ voorbij. En me werd duidelijk gemaakt dat dit proces niet van buiten kwam, maar van binnen uit, een soort gif in mijn denken?
Maar hoe ontgift je jezelf? Vraag me niet hoe en wanneer, maar ineens stond het woordje ‘Appelazijn’ op mijn beeldscherm. Nooit eerder heb ik of mijn omgeving kennis gehad van deze appelazijn.

Na een maand gebruik, 2 eetlepels op ’n glas water ’s morgens en ’s avonds begonnen mijn handen na een maand te helen en de jeuk te verminderen en na 3 maanden was de volledige genezing een feit. Dit is nu twee jaar geleden, maar ik gebruik nog iedere ochtend 2 eetlepels biologische appelazijn en voel mij er wel bij. Ik kan het eenieder met psoriasis van harte aan raden.

Hein Kramers

54 gedachten over “Over de weldaad van appelazijn..!

  1. Een beetje appelazijn in je oren gieten en je gaat het allemaal weer helder zien.. Zoiets?

  2. Alle azijn is in wezen een bedorven product, ontstaan door een verkeerde bacterie, vaak door niet goed sluitende deksels.

   Is mij gebeurd bij het wijn maken, even niet opgelet, en een hele cuve van wijn tot azijn, niet echt leuk.

   Trouwens te veel zuur is niet goed voor de mensen, gaan ze nog zuurder kijken.

  1. Bijna ieder-één die ouder wordt heeft reuma, de één meer als de ander
   heb je pijn in je opgezette botten, pers dan een aardapellel uit en drink dit.

   Verder een hele goede manier om een zure smaak te maken is als de zuring heeft gebloeid, deze te plukken en het langzaam koken in dikken, of zo als de Belgen doen je product in maken met zuring, beroemd gerecht ingemaakte paling, te eten in Gent.

 1. “Er zijn nog veel meer toepassingen voor appelazijn, waaronder die voor huisdieren, tuintoepassingen, badkamerreiniging en toepassing in de was.

  Graag uitleg welke toepassingen dat zijn en hoe toe te passen voor huisdieren en tuintoepassingen…

 2. PAS OP: Ik heb appelazijn in mijn vastenkuur gebruikt.
  Kreeg daarna heel veel last van terugtrekken van het tandvlees en overgevoelige tanden
  .Via de tandarts ben ik dit teweten gekomen.
  ONBEKEND IS HET DUS ….DAT DIT NIET GOED IS VOOR HET TANDVLEES EN hET TANDGLAZUUR.DAAR ZIT OOK HET WOORD ZUUR IN.
  TE ZUUR IS NIET GOED voor het klimaat in je mond.

  TIP;Als kje het perse wilt gebruiken;
  DRINK HET IN IEDER GEVAL MET EEN RIETJE ZODAT HET NIET HEEL JE MOND DOORGAAT!!!!

 3. Kortom, Appelazijn is een goede vervanger in het geval je er een verkeerde levensstijl op nahoud en dus allerlei kwalen en kwaaltjes wil elimineren. Je mag zelfs ongestraft vlees te lang in de koelkast stoppen want met appelazijn wordt het lijk langer houdbaar. Eet wat je wil want appelazijn zal je leven weer dragelijk maken.

  1. Nou bie cannaerts, dan kan je toch rustig roken want daar krijg je het niet van aan je lever.
   En dan kan je rustig veel drinken want daarvan krijg je het niet aan je longen.

   Zo lusten we er nog wel een paar toch?

   Die appel cider azijn is al eeuwen bekend en bewezen geweest dat het conform bovenstaand artikel werkt. (en nog meer).

   Enkel is het voor de één langer of korter aan te raden dan bij de ander en heeft mede met hun lichamelijke gesteldheid te maken.

 4. Naar mijn ervaring is de ene appelciderazijn de andere niet. Heb jaren terug bio appelciderazijn gebruikt, van de supermarkt en de natuurwinkel – kon er niet mee overweg,zo scherp ook in een flinke verdunning.

  Vorig jaar heb ik in een speciaalzaak een engelse appelciderazijn gekocht ‘raw unpasteurised unfiltered with Mother’, een gefermenteerd product, niet aangezuurd. Geurig, heerlijk in de sla, drink zo een glas op met een theelepeltje azijn. Heb hier ook een paar keer m’n haar/hoofdhuid mee nat gemaakt, voelt fris en m’n haar glanst meer.
  Alleen veel te duur om mee schoon te maken! daar neem ik dan wel gewone witte naruurazijn voor.

  1. DANK JE WEL VOOR DEZE INFO OVER DE ONGEOASTEURISEERDE RAUWE APPELCIDERAZIJN. IK GA HET METEEN KOPEN VANDAAG EN UITPROBEREN.HOE LANG MAG JE DIT EIGENLIJK ACHTER ELKAAR GEBRUIKENOF IS DAAR GEEN LIMIET AAN.???

  2. @ Godin, Ik weet maar 2 adressen in Amsterdam waar het te koop is. De natuurwinkel in mijn kleine provinciestadje kan het zelfs niet bestellen/vinden. Zelfs op internet had ik niets vergelijkbaars kunnen vinden in nederland.
   Het heet ‘Devon Apple Cidre Vinegar’ van Bobby’s Healthy Shop, te koop in http://www.unlimitedhealth.nl/ in de Van Ostadestraat; en in http://www.energise-me.nl/ A’dam-west.

   Als je gevoelig bent voor zuur (ik ook redelijk) neeem dan gewoon heel weinig. Op het etiket staat dat je 3 dessertlepels op een glas kunt nemen 3x pd. Ik neem ’s morgens eerst een glas water met 1 theelepel, is een verfrissende smaak.
   Ik bewwar het zelf in de koelkast, kan eindeloos. als je veel droesem (zg. mother) wilt kan je het op kamertemperatuur bewaren.

   Naar mijn idee, gebruik het zolang je het lekker vindt, trek hebt, en wissel geregeld af.
   Succes.

  3. dank voor je bericht.ik heb bij mn natuurwinkel,appelazijn gevonden-ongepasteuriseerd en natuurtroebel en ongefilterd. het is van fertilla en zacht van smaak. en fles van 750 ml.

 5. Ik heb appelazijn in de aanbieding en het is absoluut 100% biologisch.
  Resultaat van een verzuurde batch appelcider.
  Hele nette prijs! Vooral bij grote hoeveelheden!
  20 ltr. of meer 0.50 cent/ltr.
  Ik ben normaal niet van de reclame maar deze gelegenheid laat ik niet voorbij gaan.

  1. Klinkt interessant Rob. Ik zou je er wat meer over willen vragen. Zal Guido vragen m’n emailadres naar je door te sturen.

  2. Mijn emaille adres is:zon00460@planet.nl
   Sorry Guido voor deze onderlinge chit chat.

 6. Na 20 jaar een milde vorm van psoriasis te hebben gehad die ontstaan was in mijn zwangerschap krijg ik vorig jaar ineens een enorme uitbarsting op rug/buik en benen, nog nooit had ik zoveel jeuk en plekken gehad. Sinds twee maanden neem ik na het ontbijt appelazijn met water, de jeuk verminderde meteen, de schilfering verdween en de plekken zijn nog maar heel licht zichtbaar. Lang Leve de appelazijn!!

 7. Ben al een poosje aan de appelazijn. het verlicht inderdaad vele klachten.
  Ontgift en minder pijnlijke gewrichten. Ouderdomsvlekken kunnen minder worden of verdwijnen. etc etc.

 8. heb het in huis een hele tijd gebruikt ben het er mee eens dat het heel goed is voor het reiniging van je lichaam dus gebruiken hoor ! ik begin er ook weer mee soms wacht ik effe ik doe nooit iets nogal lang maar dit is nog fris drank ook alleen gezonder dan .

 9. Hallo,
  dit verhaal klinkt mij heel bekend. Ik heb rode schilferende plekken op mijn hoofd, wenkbrauwen, borst, rug, elleboog. Dermatologen zeiden me eczeem, of psoriasis. Ik was de zalfjes beu en liet de schilfering de vrije loop. Mentaal is dit zelfs nog erger dan het fysieke lijden.
  Mijn pa stuurde me de link over dit artikel door. Na een maand deze appelciderazijn te gebruiken verdwijnt de eczeem wonderbaarlijk! Traag weliswaar maar het verdwijnt! Bij ieder plekje dat verdwijnt voel ik me sterker worden, energielevel stijgt iedere dag. Ik voel me gewoon veel beter in mijn vel dankzij die ciderazijn! Mensen probeer het uit, baadt het niet, dan schaadt het niet!

  Manuel

 10. Beste Hein, bedankt voor je advies.

  Ik zit al een jaar met problematische psoriasis, het zit over heel mijn bovenarm / schouder en plekjes op rug / been / maar vooral mijn hoofd.

  Ik ga het proberen en zal om de week even een berichtje doen of dit voor mij ook effect heeft. (Ik heb sinds vandaag appelazijn aangeschaft en begin er dus ook vanaf vandaag mee!)

  Bedankt voor je advies Hein!

 11. Hallo, interessant artikel! Wat ik mij afvraag, de namen appelazijn en appelciderazijn worden door elkaar gebruikt. Beide hebben dezelfde gezondheidsvoordelen?
  met vriendelijke groeten, renée

 12. Hallo
  Mijn vraag was kan dit ook tijdens de zwangerschap. Ze sturen mij ook van het kastje naar de muur. En kan niks smeren in verband met de kleine in me buik.
  Ziekenhuizen kunnen me niet verder helpen want ze weten er niks van af.
  Dus hier mijn vraag kan het tijdens de zwangerschap appel azijn.?

 13. Beste mensen, ik heb niets met psoriasis te maken maar wel met een hardnekkige schimmelinfectie. Na weken te lezen over candida en dergelijke ben ik er op uit gekomen dat het lijkt alsof de klassieke geneeskunde dit als onzin beschouwd. Candida zou enkel voorkomen bij diabetes en kankerpatienten. Na nog andere leesdagen ben ik verscheidene artikels tegengekomen waar schimmel met de vinger gewezen word als mogelijke aanzet van al deze ziekten. Ik ben er zo op uitgekomen dat eens een lichaam verzuurd is dat dit de ideale biocultuur is om allerlei ziektes op te doen want in een licht baseomgeving kan geen enkele schimmel of bacterie overleven. Zodoende ben ik begonnen met appelciderazijn in te nemen met een glas water. 2 eetlepels in de avond en de morgend. In het begin als ik ging plassen had mijn urine een ph van 5. Na een paar aanpassingen in mijn voeding en het afzweren van frisdrank plas ik nu een ph van 7.5 en ondertussen ben ik helemaal schimmelvrij en ik voel mij niet 100 maar 1000 keer vitaler.

 14. hoeveel appelazijn mag je per dag gebruiken ( inname) en hoe lang ( dagen/weken/maanden/jaren) mag je dit achter elkaar gebruiken.
  ik zelf kamp al jarenlang met diverse pijnklachten, deze zouden reumatisch zijn volgens huisarts ,maar niet volgens reumatoloog. ik loop nu van de ene naar de andere specialist, maar niemand die er de vinger op kan leggen. ondertussen wordt de pijn erger.ik hoop dat appelazijn voor mij uitkomst kan bieden

 15. Geen reactie maar een vraag aan Hein.

  Heb je tegelijkertijd zal ën appelazijn gebruikt of ben je met alle medicijnen gestopt en alleen maar appelazijn gedronken?
  En weet je of het kwaad zou kunnen om beiden te gebruiken ?

  Vriendelijke groet

  Marjan Keijzer

 16. Even een antwoord aan Tineke: gaat niet direct over de appelazijn, overigens.Zoek eens onder “Het jodium gebrek is terug”, Een reumatoloog van ziekenhuis Eindhoven, Verheesen, brengt oa reumatische pijnklachten, + fibro+CVS, en ADHD in verband met jodiumgebrek. Ook de natuurdietisten nederland noemen dat verband! en wat betreft appelazijn: ik neem elke dag tegenwoordig water+scheut appelazijn+ scheut zwarte bessensap: je krijgt een heerlijk frisse drank, en – zie boven – supergezond!

  1. wat een goed idee om dit met zearte bessensap aan te vullen. Heel goed van je.
   Ik zet s’avonds altijd 3 abrikozen in een glas water, en dit s’morgens nuchter op te nemen, teg hoge bloeddruk etc.
   Maar het sap hiervaan dat men ik aan met een dopje/eetlepel appelaijn. Zo kan het ook, smaakt beter dan ook.

  2. Opvallende dat de overheid een paar jaar geleden voedselproducenten is gaan dwingen minder zout te gaan gebruiken. En dat zout word al sinds een paar decennia verrijkt met Jodium, juist omdat veel mensen een te kort hadden en jodium zeer belangrijk is voor veel processen in ons lichaam. Ons voedsel is vanaf die tijd eigenlijk alleen nog maar armer geworden aan belangrijke mineralen en vitamines.
   Het aparte is dat onze overheid (trekpoppen van de grote multinationals) die het zo goed met ons voor hebben *kuch* de honderden schadelijke chemicaliën die aan ons voedsel worden toegevoegd geen enkel probleem vind. Ook kankerverwekkende GMOs en glyfosaat geen enkel probleem voor onze overheid.

 17. Ondertussen ruim een half jaar aan de ciderazijn. In dat half jaar nog geen dagje ziek geweest! Voordien kwamen de kinderen thuis met een verkoudheid opgelopen in school en had ik die natuurlijk ook zitten.

  ’s Morgens een eetlepel azijn in een groot glas water blijft mijn ochtendritueel.

 18. Mag je appelazijn in een glas warm of kokend water doen?
  Zo ja gaan de goede stoffen dan niet verloren, daar men ook spreekt over warm water met Apelazijn en honing ,wie kan een goed onderbouwd antwoord geven?

  Met dank en groet

  1. Schande de post van iemand die duidelijk de spot drijft met dit mooie natuurmiddel. Graag verwijderen.

 19. Appelazijn geeft juist veel verzuring in je lijf. Lijkt me niet bepaald gezond, in ieder geval voor inwendig gebruik. Ging er zelf in ieder geval verschrikkelijk van stinken.

  1. appelazijn is niet verzurend maar juist alkalisch
   dus als je lichaam te zuur is helpt appelazijn juist
   en dat stinken ja dat zijn waarschijnlijk de afvalstoffen die je lichaam eruit gooit
   weet je waar je erg van verzuurt van vlees en melkproducten en tarwe en alles wat bewerkt is

 20. Al het niet goed bevalt dan kun je beter niet verder gaan m.i.
  Het is bij elk mens verschillend. en misschien stink je omdat de vuile stoffen er uit kunnen komen juist met gebruik van appelazijn.
  Het schoont systeem je waarschijnlijk op.

  1. Nee, was ongezond juist door de verzuring, raakte ontregeld. Geloof echt niet dat het gezond is.

 21. Appelazijn-psoriasis.

  Bedankt voor de tip van Hein Kramers. Ben het ook gaan proberen en dit is het eerste middel wat echt helpt. Ben nu een maand bezig, neem ’s morgens 2 eetlepels biologische appelazijn met water en je ziet het opknappen.
  Zie hoe het gaat anders neem ik tijdelijk ’s avonds ook 2 eetlepels.
  Heb wel iets gelezen over bijwerkingen als je hoge doseringen gedurende lange tijd neemt. Misschien weten jullie hier iets van.

 22. Graag wil ik toevoegen dat appelazijn ook goed werkt bij zwellingen, bv bij een gekneusde enkel. Dit werkt veel beter dan ijs, omdat ijs de bloedvaten laat afsluiten door de kou. Het heeft mij veel goed gedaan. Marion

  1. Het staat allemaal in het artikel wat betreft inname.
   Beter lezen dus.;………………….
   recept om te gebruiken, simpel door het elke paar dagen te drinken is het volgende recept:
   •2 eetlepels met appelazijn
   •2 eetlepels natuurhoning (of biologische ahornsiroop)
   •1 kopje gezuiverd water (bijvoorbeeld bronwater)

   Om je lichaam te zuiveren, kun je dit 3 tot 4 weken lang om de paar dagen drinken. De werking van dit drankje zal zich manifesteren in:enz…………….

   Voor mijn haar gebruik ik 1 deel appelazijn 2 delen water . Dit heb ik in de badkamer in een flesje gemengd.
   Een soort spuitflacon met dop.en kan ik steeds bijvullen.
   Na het haarwassen en spoelen doe ik dit als laatste spoeling over de hoofdhuid.,dan spoel ik dit er ook weer af natuurlijk.
   Kijk uit voor je ogen het prikt als het erin komt ,dus houd je hoofd achterover.

 23. Is het ook goed voor schimmel aan babynageltjes? Hij is ruim een jaar en krijgt er nu pittige zalf voor en zijn nageltjes moet 5 tellen in lichte verdunde bleek. Het is naar mijn gevoel helemaal niet goeden vraag me als oma af of er misschien iets op natuurlijk gebied is (want ik zie het nog niet opknappen na vijf weken.)
  Alvast dank!

  Vriendelijke groet, Berna Scholten

 24. Ik ga deze supertip ook proberen, appelazijn in glas water elke ochtend. En idd onze regering kan niet zitten met al die veeeele E nrs die schadelijk zijn, maar zou dit eenvoudige middel moeten promoten. De wereld is al lang tamelijk ziek in veel opzichten…

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.