Advertentie

Appelazijn: de onbekende, heilzame krachtpatser!


x

Terug in de tijd, voor een blik op biologische appelazijn..

2011 © Alex Malinsky for Natural News

vertaling Guido Jonkers 2011 © wanttoknow.nl 2011

x

Volgens onderzoekers is appelcider-azijn een natuurlijke schat van weldaad, die ervoor zorgt dat je lichaam gereinigd wordt; het werd al gebruikt als smaakversterker in Babylonië, zo’n 5000 v.Chr. Ook bij de Egyptenaren vond men bewijzen van het gebruik van appelazijn in de periode van 3000 v.Chr en ook vanuit de Chinese cultuur is het al bekend uit geschriften en recepten van 3000 jaar geleden.

Van appelazijn is aangetoond dat het anti-sceptische eigenschappen bezit, evenals anti-biotische processen. Wanneer appelazijn bijvoorbeeld over rauw vlees wordt gesprenkeld, begint de azijn direct zijn werk te doen, door bederf-stimulerende bacteriën te doden.
Maar je weet dat er ook goede bacteriën zijn, toch? In dat kader is het bewezen dat appelazijn gebruikt kan worden als een natuurlijke balansversterker van je pH-balans (zuurteregelaar), wanneer je er je gezicht mee wast, in een verdunde oplossing.

En als je ooit een eind wil maken aan een knagend gevoel in je ingewanden, of gewoon even een paar pondjes af wil vallen, zonder dieetpillen , afslankthee o.i.d. te gebruiken, is appelazijn een vriend van je. Of als je af wilt komen van huidproblemen, de zakjes-onder-de-ogen of de kleine bultjes, die je op je grootmoeder doen lijken…
Zelfs een langer leven ligt in het verschiet, bij het gebruik van apperazijn.. Van al deze zaken is namelijk bewezen dat ze worden gestimuleerd door appelazijn.

Het middel wordt in natuurgeneeskringen geprezen als hét meest indrukwekkende ‘gist’-middel. Of je het puur drinkt of in verdunde vorm, 2 eetlepels in een glas water bijvoorbeeld, er wordt van gerapporteerd dat het uitermate heilzaam voor je kan zijn. En als je helemaal een hemelse drank wilt maken, zorg dan voor een glas lauw water met honing en appelazijn! (Maar let wel hierop: het zuur van appelazijn kan het glazuur van je tanden aantasten en daarom is het aan te raden na het drinken nog even te spoelen met een half glas water. Poets niet meteen na het drinken van het appelazijndrankje je tanden, want je poetst het zuur van de appelazijn in de beschermlaag van het gebit; wacht een uurtje met het tandenpoetsen…!)

Het magische ingredient in appelazijn, blijkt tevoorschijn te komen bij het laten gisten van verse appels. Het sap produceert dan een vlokkerige, op magische zeepaardjes gelijkende, wolkjesformatie, die zich op de bodem afzet van het eindproduct. Het ziet er inderdaad vreemd uit. Maar let wel, hier zijn alle uiterst gezonde enzymen hun werk aan het doen. In deze omgeving vormt zich het azijnzuur, dat samen met de toch al aanwezige stoffen die in appels voorkomen, vezelrijk pictine, de vitamines A, B1, B2, B6, foliumzuur, koolwaterstoffen, niacine (B3) en mineralen zoals calcium, magnesium en zink, ervoor zorgt dat een van de krachtigste lichaams-immuunsysteem-versterkende drankjes ontstaat. Heel toepasselijk, noemt men deze nieuwe, gefermenteerde drank, dan ook ‘de moeder’.

En let wel, deze krachtige compomenten vind je alleen in biologische appelazijn, en dus niet in het schap van de supermarkt, onder de sladressing bijvoorbeeld..! Even opletten geblazen dus! Ga dus langs je biologische winkel, of kijk in diezelfde supermarkt in het biologische schap, koop een fles, en gebruik hem als je thuis komt, heel simpel, door stevig te schudden en de appelazijn in te nemen.

En geloof het of niet, er zijn hele kookboeken geschreven rondom de vele bijzondere manieren om deze natuurlijke wonderdrank te gebruiken in de keuken. Je kunt bijvoorbeeld BIOLOGISCHE appelazijn toevoegen aan je gekookte groente om ze wat steviger te maken, aan je brooddeeg om wat ‘stoerheid’ te bereiken van het gebakken brood. En inderdaad…, je kunt het ook gebruiken als saladedressing. Ook je huisdier zal er wel bij varen, als je een theelepeltje appelazijn toevoegd aan zijn drinkwaterbak.

En als jij de dag goed wilt beginnen, doe dan ‘s ochtends in een glas lauwwarm water, één of twee eetlepels met appelazijn, evt. met een stevige theelepel honing, roer het goed en drink het rustig op. Deze drank zal helpen de circulatie in je lichaam op gang te brengen en je spijsvertering te versterken. En appelazijn kun je ook gebruiken om het fruit in je fruitontbijt te immuniseren van evt. slechte bacteriën.

En heb je vlees bereid en gesneden, maak dan rustig je snijplank en je gootsteen schoon met een scheutje appelazijn..!

Er zijn heel veel manieren waarop dit historische goedje gebruikt kan worden. Je kunt natuurlijk er zelf, zonder enig gevaar mee experimenteren. Let enerzijds ook eens op de prachtig-krachtige aroma’s, die van de appelazijn afkomen, maar besef ook dat appelazijn natuurlijk niet een van de ‘meest zacht smakende’ dranken is..! Bitter op de tong, maar ‘zoet’ voor het lichaam.. De belangrijkste gedachte erachter, is om natuurlijk gezond te blijven, nietwaar..? Gezondheid!

Bronnen:

Speciale site over de weldaad van appelazijn

Het Global Healing Center over appelazijn

Earth Clinic over appelazijn

 

Over de auteur

Alex Malinsky staat ook bekend als ‘RawGuru’ en is een kok, die niet alleen regelmatig in de prijzen valt met zijn creaties, maar ook als een autoriteit gezien wordt op het gebied van ‘raw food’

Malinsky was al op zijn 15 jaar bezig met ‘raw food’ en nu, na 10 jaar, is hij nog steeds een van de pioniers op het gebied van voedingsonderzoek en levensmiddelen ontwikkeling. Neem eens een kijkje op zijn website: www.RawGuru.com

70 gedachten over “Appelazijn: de onbekende, heilzame krachtpatser!

 1. Ik heb zelf een leverreinigingskuur gedaan naar aanleiding van een artikel van Dhrs.Hans reijnen in spiegelbeeld.
  Ik heb de leverkuur gevolg van Andreas Moritz die 6 dagen duurt.
  Je drinkt elke dag 1 liter biologische appelsap en veel water en kruidenthee.
  Je mag geen alcohol dierlijke vetten of tabak , maar je kan ook even kijken op zijn site http://www.menssana.eu waar veel meer beschreven staat wat je wel of niet mag eten.
  Ik kon het niet geloven toen ik vanmorgen in de vergiet keek wat ik zag, vele stenen en er waren erbij van drie centimeter groot en nog vele kleine en veel gruis.
  Maar wat ik niet had verwacht dat ik ook nog eens 6 kilo gewicht kwijt was, dus eigenlijk twee vliegen in een klap.
  Mocht iemand willen weten wat ik zelf die week heb gegeten en gedronken dan wil ik die week wel beschrijven.
  Maar ik kon niet geloven wat er uit die lever kan komen.

  1. Ray.. dat appelazijn goed is dat weet ik, maar jij piest stenen van 3cm groot uit? Dan mag je mij eens uitleggen hoe 😉

  2. Wil ik graag weten die week wat je wel en niet gegeten hebt Ray.
   Maar dat er uit een plasbuis 3 centimeter grote rotsen kunnen komen hoe is dat nou te verklaren dan?

  3. @jolan & hyper
   waar zegt ray dat ie de stenen uitpieste ? en waarom zou je in een vergiet piesen? volgens mij gaat het over uitpoepen ,maar voor de zekerheid moet je daarvoor bij ray zijn. Het gaat uiteindelijk om de lever en die staat niet in rechtstreeks verband met de blaas wel met de darm.

  4. Ikzelf heb de leverkuur van Dr. Hulda Clark gedaan voor de 6e keer.
   En ik moet zeggen dat het reuze meevalt.
   De eerste paar keren zaten er veel stenen bij van verschillende grootes en kleuren zoals groen en geel.
   De laatste keren waren minder stenen te zien. Dus dat is een goed teken.
   Men zegt dat je na ongeveer 9 kuren, van de stenen af bent.
   Dus ik moet nog een paar keer door gaan.

  5. Hoe doe je dat dan? Je zegt dat er stenen in de vergiet of zeef blijven liggen.
   Maar moet je dan in de keukenzeef gaan zitten bouten?
   En dan? Spoelen of zo?
   Vette bende, niet?

  1. Beste Willie,

   Ik heb wel eens vaker voor 3 maanden voedsel in huis gehaald voor dit soort oproepen. Toen was ik nog ontvankelijk voor dit soort info. Zat ik daarna met al dat bedorven voedsel en blikken bruine bonensoep, die blijven nml. langer meegaan. En echt teveel bruine bonensoep in korte tijd, daar wordt je niet blij van.

   Dit soort oproepen en geluiden komen zo vaak, elke keer dit op je in laten werken brengt je in de greep van de angst. En angst is een keuze net als liefde, maar van angst is bekend dat het een slechte raadgever is….

   Blijf bij jezelf, dat is een fijne plek. Bedenk dat wat er ook moge gebeuren, jou eigen invloed mininmaal is op wat in de wereld gebeurd, maar de mens op zich is super flexibel Kwestie van geloof in jezelf. Dit is overigens geen oproep om in slaap te vallen, maar wel om te beseffen dat al die gloom en doom talk wellicht een andere functie hebben dan je denkt, namelijk je in de greep houden.

   Het zorgt er in ieder geval niet voor dat je dichter bij jezelf komt te staan.

   Veel wijsheid toegewenst!

  2. Hoi Willy,

   burke heeft gelijk laat je niet leiden door angst.
   Je neemt iemands waarheid aan voor jou waarheid.
   En dat strookt niet met de jou waarheid maar is een aaname van een ander die is gebaseerd op angst en onwetendheid.
   Als je zoals burke zegt dicht bij je zelf blijf en naar die waarheid gaat leven dan laat je je veel minder beinvloeden.
   Maar het is wel begrijpelijk, maar hier staat geen tijd voor.
   De ene is zich er wat eerder van bewust.
   Maar hoe je het ook went of keert (omwenteling)we zien wel.
   Als je naar oostenrijk gaat om te skieen dan laat je jezelf toch niet eerst in het Gips zetten voor het geval dat!!!!!
   Neem een appel en pluk de dag…

  3. @Willie #3:
   28 februari 2011 om 19:46

   Binnen enkele weken breekt de pleuris uit (..)

   Affin het is nu 30 augustus 2011 en geen pleuris gezien hoor 🙂

  4. 5Henk op 3.%: eh, dat is te zeggen Henk, ja, alhoewel, wij levende doden leven de dood toch?

 2. Hallo Ray, hallo Burke e.a.
  Het was niet echt serieus bedoeld hoor. Meer ballorig eigenlijk.
  Ja, ik ken dat ook hoor van die voorraden bruine bonen, erwten, rijst etc. inslaan; successievelijk want uitkering. Nee hoor, ik denk nu als het mijn tijd is, is het mijn tijd. Ik blijf dicht bij “de vaas en haar kleuren”. Voor de rest laat ik het aan de Grote Schepper over.
  Groetjes aan allen, Willie

 3. Sinds 4 jaren drink ik tijdens mijn oefeningen in de sportschool verdunde biologische appelwijnazijn.

  Vindt deze heerlijk en lekker fris (uit de koelkast) wegdrinken tijdens het sporten.

  Tevens gebruik ik het inmiddels ook in kleine hoeveelheden. Puur om een hardnekkige keelontsteking succevol te stoppen nadat andere mogelijkheden hiertoe faalden.
  Vanaf heden gebruik ik dit daarom dan ook direkt met succes.

  Vriendelijke groet, Peter

 4. Ja, ook appelazijn werkt op basis van effectieve micro-organisme. Is een goede mix van “goede” bacterien die nuttig kunnen zijn als aanvulling in onze darmflora, zeker in de mix ontstaan door ons moderne, gejaagde, uitgeholde voeding. Ook als je net als ik dus kiest voor biologisch dynamische voeding, kom je tekort, helaas.

 5. ik gebruik het ook al een tijdje maar ik heb nog geen steen gezien of gehoord hoor ;of ik heb ze niet !maar het is wel een zeer sterk goedje die appelcider/azijn je bekkie trekt er van zamen en je keel krijgt een opdonder van hier tot tokio maar ik gellof ook wel dat het een goede mannieris omgezond te blijven .

  1. Garriet60, van alleen appelazijn gebruiken komt er geen steen los hoor….dan zal je echt de leverreiniging van moritz of clark moeten doen! Heb zelf nu 5x de moritz-kuur gedaan, ben duizenden stenen kwijt, evenals de artritis die in mijn handen, armen en voeten zat!

   Miepie

 6. Wij hebben al vele jaren ervaring met appelazijn o.a. door het als compres te gebruiken bij borst of keelontstekingen. Zelfs Pleuritis kregen we op die manier weg.
  Wel verdund met water gebruiken.
  De troebel appelazijn blijkt trouwens veel sterker te werken dan de gezeefde variant.
  En inderdaad ook biologisch, omdat er dan o.a. geen pesticiden zijn gebruikt bij de kweek.

 7. Ik gebruik ook al bijna een jaar appelciderazijn, als een tonic op mijn gezicht. Ik heb een erg vette huid en vaak veel pukkeltjes en puistjes. Sinds ik elke ochtend en avond na mijn gezicht gewassen te hebben op een nat wattenschijfje wat appelciderazijn doe is mijn huid vele malen rustiger.

  Het ruikt in het begin wel sterk, maar zodra het opdroogt en je er dagcreme eroverheen doet merk je er niets meer van. (voordat je gaat sporten wel even je gezicht wassen!)

  Heerlijk dit soort huismiddeltjes.. ipv honderden euros uitgeven aan al die dure cremepjes en lotions!

 8. Zo simpel zelf te maken. Vaak zijn die fancy artikelen in de gezondheidswinkels buiten proportioneel duur!
  Zelf maak ik jaarlijks enkele honderden liters appelsap. Als je het sap wegzet met een lap over het vat komt er wilde gist in en gaat het sap spontaan gisten. Ook kun je dit bereiken mocht je in de stad wonen met een minder natuurlijk omgeving door aan het sap de beurse plekken van een rottende appel toe te voegen.
  na een week à 10 dagen moet het gistingsproces, afhankelijk van de temperatuur op volle gang zijn of onder ideale omstandigheden afgerond. Afhankelijk van de suikergraad van de appel zal er zo’n 6,5 tot wel 9,5% alcohol in zitten. Mijn sap met Rubensappels haalde met gemak 9,5%.
  Laat je het sap daarna staan waarbij het raadzaam is om het sap tenminste een keer per dag of over te gieten, of flink door te roeren waardoor er lucht in de vloeistof kan zodat de azijnbacteriën de alcohol kunnen omzetten in azijn. Wanneer dit allemaal gebeurt is (de omzetting naar azijn kan langer duren) Moet je de vloeistof rustig laten bezinken zodat het helder kan worden.
  Ziedaar, prima appelazijn voor ’n habbekrats! Èn zelfgemaakt!

  1. @rob: volgens mij ben jij die rob met martine in Noord-Holland woonachtig; appelsap (honderden liters) uit de Betuwe maken, waarvan ik ook wel eens een fles heb gehad. 🙂

 9. en vergeet kombucha en waterkefir niet: beide zwam-achtigen gedijen in een zuur milieu dus bvb met appelazijn en eten suiker die ze omzetten in een fermentatieproduct. Dit is veel sneller opneembaar: het lichaam hoeft het niet zelf om te zetten. Natuurlijke frisdrank, lekker en erg goedkoop. Met bubbels!

 10. Ik heb dat stuk over appelazijn met veel aandacht gelezen,en ben het er helemaal mee eens,een voorbeeld oorpijn doe er regelmatig 2 druppels puur appelazijn in en de pijn gaat over en de oren blijven schoon,ik gebruikt het al jaren bij mijn duiven en ze blijven gezond zo kan ik wel doorgaan er zijn genoeg voorbeelden soep trekken voor kippen soep een scheut appel azijn er in de kalk uit de botjes maar in de soep
  super gezond

  gr v j.m.v.wakeren

 11. Ik lees telkens dat je appelazijn kan gebruiken ib “lauwwarm” water.
  Behoudt appelazijn zijn eigenschap in bvb (froene) thee ?
  Hoop dat ik hier antwoord op krijg, in elk geval alvast bedankt.

  1. beste Tim,

   Geschreven door Emily Thacker, het heeft geen ISBN nr., in 1994 uitgegeven door

   Tresco Publishers, in 1995 door Reuille/bodywell Benelux, in het nederlands vertaald
   door ASK Text &Translations Services.

   Het Grote Azijnboek is in a4 formaat , in slappe fraaie zachte okergele kleur kaft , telt 71 paginas, ik zag het bij toeval op marktplaats er was 1 ex. beschikbaar, het is wel tevinden op internet.Wel eens gehoord van de eveneens voortreffelijke
   werking van bio kokosvet , dat vindt je op de site van de bio-veggi man,( type in Laurinezuur) die jarenlang artikelen heeft verzameld en dat op internet heeft gezet. je houdt het niet voor mogelijk wat daar allemaal over is te zeggen,het is het enige vet dat bij gebruik in de keuken bij braden niet van samenstelling verandert in tegenstelling tot andere vetten.(ook als boter op brood te gebruiken) Moet je lezen, echt een openbaring!!.
   Het is eveneens de remedie o.a. tegen de gevolgen van een tekenbeet i.r.t. de bacterie(Site: Coos van der Lem)
   Met groet Peter en veel succes

  2. Bedankt voor de informatie !
   Ook ga ik de bio kokosvet eens opzoeken.
   In feite had ik daar al van gehoord (of gelezen),
   maar moet het nog maar eens opzoeken.

  3. als jij het in de groene thee wil laten lopen dan is dat toch oke dat is een ieder voor zich ik doe dit ook al een tijdje lauw warm water met een lepeltje honing bevalt me best ..PROOST

  4. Ik ben geen chemicus, maar ik dacht misschien verliest appelazijn wel bepaalde eigenschappen als je het toevoegt aan kokend water. Vandaar …
   Ik drink het nu reeds een tijdje en het smaakt naar karnemelk, lekker dus.

 12. Interessant alle meningen te lezen.

  Nooit gehoord van : Het grote Azijnboek, daar staat alles in , de bijbel voor
  degene die de biologische appelazijn koestert.

  EEN AANRADER DIT TE KIOPEN 25 euro.

  1. Beste Peter,

   Elk boek heeft zijn eigen uniek nummer.
   Kan je mij deze voor het “Grote Azijnboek” bezorgen ?
   Alvast bedankt !

  1. Koude dranken leggen je spijsvertering een tijdje plat waardoor er minder nuttige voedingsstoffen worden opgenomen. Warme drankjes thee e.d. zijn beter. Ik las laatst een bericht van iemand die claimde dat het drinken bij eten slecht is omdat dan de maag niet goed haar verteer werkzaamheden kan verrichten en onverteerd voedsel het darmkanaal in gaat. Verder Heeft Spa rood een zuurgraad van Ph5 wat erg zuur is. Dit komt door koolzuur, what’s in a name ! Je drinkt jezelf dus zuur met koolzuurhoudende drankjes. Combineer je dat nog even met wat suiker dan heb je een perfecte omgeving waarin kanker gedijt. Daarom is frisdrank zo slecht (koud, zuur en suiker).

 13. Een kanttekening moet geplaatst worden bij het gebruik van appelazijn. Deze drank verhoogt de p.h. waarde van het bloed. En daarom niet altijd een geweldig middel is.

  1. @ Trudy , zo maar even uit het bolle hoofdje opgerateld van vroegâh . pH waarde staat voor het negatief logaritme van het aantal deeltjes negatief geladen deeltjes Hydrogenium opgelost in een liter water . Aangezien appelazijn zuur is , pH waarde lager dan 7 , kan het mijnsinziens vrijwel onmogelijk de pH waarde verhogen .Tenzij de bloedwaarden zuurder zijn dan appelazijn , en spreekwoordelijk ken ik dit soort gevallen wel , echter slechts spreekwoordelijk , dus…..

 14. Het melkzuur produckt molkosan is ook net zoiets met veel van de zelfde eigenschappen.
  Het blijkt gunstig te zijn voor de darmflora en verdrijf allerlei schadelijke schimmels.
  Al deze zuren zijn dan bij aanraking van het tandglazuur niet zo goed maar in het lichaam reageren ze alkalisch daar ze worden omgezet van H+ naar OH substanties.
  Overigens een zeer goed boek voor gezondheid met de titel; De bloed en sappenreiniging
  van Erich Rauch gaat oa ook over zuur en base en het effect ervan op de algehele gezondheid.

 15. Is het nou niet zo dat appelazijn verzuring van je lichaam veroorzaakt? Dat moet je natuurlijk niet hebben want veel van het hedendaagse dieet veroorzaakt al een verzuring van je lichaam.
  Of is appelazijn net als citroenen een zuur dat basisch reageert in je lichaam??
  Wie kan me daar antwoord op geven.
  Ik ben juist bezig om “mijn verzuring” tegen te gaan door bewust basische voedingsmiddelen in te nemen.
  Hoor graag de reacties hierop!

  1. Appelazijn geeft volgens mij juist verzuring. Ging verschrikkelijk stinken onder m’n oksels toen ik het gebruikte.

 16. Na het lezen van al het goeds over appelazijn wil ik het natuurlijk ook gebruiken, maar ik vind het zo verschrikkelijk zuur, zelfs met honing! Ik gebruik nu 1 eetlepel in een groot glas water, en heb dan later op de dag zelfs een beetje last van mijn keel. Is het niet te zuur? En gaat je tandglazuur er niet aan? Ik drink het al met een rietje, in een poging mijn tanden te sparen.

  1. Nou ik krijg het ook haast niet weg hoor, met drinken, verdunt of met anderen zaken toegevoegd, enkel ik vind het wel erg lekker als ik het gebruik om een pastasaus mee te maken en of een vlees marinade te maken, of een lekkere haché met champignons, of rauwe andijvie stampot. In ieder geval het combineren met vast voedsel lukt wel dan het drinken in vloeibare toestand… yuck!

  2. Het went naarmate je het vaker drinkt- daarna de tanden poetsen. Van de week voor het eerst mayonaise gemaakt met appelazijn; gelukt en lekker!

 17. Niet je tanden poetsen vlak voor of vlak na het eten/drinken van zure producten!
  Ik heb zelfs ooit gehoord dat er een uur tussen moet zitten.
  Anders schuur je het verweekte tandglazuur er nl. direct af, oftewel, je hebt het beste recept voor tanderosie.
  Beter is je mond spoelen met water, om het te neutraliseren.
  Succes!
  N

 18. IK ZOU GRAAG WILLEN WETEN HOE VAAK JE EEN GLAS MOET DRINKEN EN OF HET NU 2A3 THEELEPELS ZIJN OF 2A3 EETLEPELS ? lEES DAAR VERSCHILLENDE REACTIES OVER !HET IS NOGAL EEN VERSCHIL !
  HEB BIJ dE TUINEN EEN FLES GEKOCHT MET DE INFORMATIE VOOR HET AFVALLEN BEDOELD MAAR HET IS WEL APPEL DRESSING AZIJN !
  NIET GOED ? HEB INMIDDELS EEN GLAS MET 3EETLEPELS OP EN BEN AL DE HELE DAG MISSELIJK ! iS NEEM IK AAN NIET DE BEDOELING ???
  GRAAG EEN REACTIE AUB
  GR YVONNE

  1. @ Yvonne

   Ik lees toch overduidelijk dat er iets in de bovenstaande tekst staat als eetlepels ipv theelepels; “Of je het puur drinkt of in verdunde vorm, 2 eetlepels in een glas water bijvoorbeeld, er wordt van gerapporteerd dat het uitermate heilzaam voor je kan zijn.”

   Daarvoor hoef je geen grote letters te gebruiken, tenzij je een ‘GROOT’ verbruiker zelf bent, ik zou je willen aanraden door eesrt met een klein beetje te beginnen en dan steeds ietsje meer…

 19. Paul,lijkt mij logisch dat het met een glas water vermengd wordt en niet puur !
  doordat ik verschillende verhalen gelezen en verschillende mensen gesproken heb was dat de vraag over thee of eetlepels
  Ik neem nu eenmaal niet klakkeloos aan wat een persoon zegt
  en verder vind ik het maar een misselijk makende reactie van jou kant
  Kan er niet veel mee ,maar bedankt voor niets !

  1. 🙄 lol

   Het aannemen is aan jou beste Yvonne, weer een stukje verder in het artikel staat overduidelijk gesproken: “En als jij de dag goed wilt beginnen, doe dan ‘s ochtends in een glas lauwwarm water, één of twee eetlepels met appelazijn, evt. met een stevige theelepel honing, roer het goed en drink het rustig op.”

   Eerst goed lezen wat er staat voordat je begint te mutsen tegen me, het staat er over duidelijk geschreven ‘HOE’!

  1. Alles met mate, denk ik, Hilly. Hetzelfde wordt gezegd van rabarber en andere producten met natuurlijke zuren.

 20. ik ?? zit nu bij mijn pc en drink op dit moment een glas appel;azijn met honing en dat doe ik al een tijdje hoor niet elke dag maar om de zoveel weken drink ik een glas leeg .want drink je het puur dan wil je slokdarm wel eens even opspelen en dat is niet prettig hoor zo scherp als een mes is het dan maar de HONING?? die haalt de scherpte er vanaf
  PROOST???

 21. Zo’n twee maanden geleden heb ik voor het eerst gehoord van appel cider azijn en z’n heelzame werking. Nou ben ik zo iemand die NERGENS in gelooft, dus ook niet in dit. Laat ik nou galstenen hebben en zo nu en dan (gelukkig) een aanval. Ik werd dus op appel cider azijn gewezen. Normaal nam ik een pijnstiller maar dat duurde wel een half uur tot een uur tot het ging werken. Dus ik naar de reformwinkel en de azijn gehaald EN biologische appelsap. De mevrouw van de winkel kende de combinatie. Toen ik na twee weken een aanval kreeg gelijk dat spul gedronken. Medicijnen in de aanslag. Tot mijn stomme verbazing verdween de aanval na enkele minuten. Floep weg!! Ik was stomverbaasd. Was dit toeval? Afgelopen week weer een aanval. Gauw dat spul ingenomen en…..WEER werkte het!! Dit kan geen toeval meer zijn. Ook voel ik me er prima bij. En als alles een beetje zeurt neem ik appel cider azijn en het trekt zo weg. Voor mij een wondermiddel en ik heb het nu altijd bij me. Klein flesje appelsap met azijn. Mocht ik een aanval krijgen heb ik m’n biologische middeltje bij me. Prima spul!! EN voorlopig geen operatie nodig!!

  1. HEB DE ZELFDE ERVARING DIE JIJ HEBT GEHAD MET APPELAZIJN EN GALSTEEN AANVALLEN MAAR BEN NU NA REGELMATIGE KUUR DOOR MIDDEL VAN DE GAL EN LEVERREINIGING MET BITTERZOUT VAN MIJN GALSTENEN EN KOLIEK AANVALLEN AF. IK HERHAAL MAANDELIJKS DE LEVERREINIGINGSKUUR (http://www.fonteine.com/lever_gal_flush.html)MET BITTERZOUT.M.A.W, APPELAZIJN IS NIET VOLDOENDEN ALS JE ER ECHT AF WIL KOMEN VAN DE STENEN. p.s ECHO TOONDE NA DE HERHAALDE KUREN DAT MIJN GALSTENEN VERDWENEN WAREN. SUCCES

 22. Geachte heer/mevrouw,

  In meerdere artikelen lees ik over appelazijn kuren. Kan appelazijn ook voor een veel langere tijd (jarenlang) dagelijks gebruikt worden om de stofwisseling optimaal te laten functioneren? Of is dan de werking van appelazijn na verloop van tijd niet effectief meer?

  Met vriendelijke groeten

  Steffi

 23. PAS OP;Ik heb appelazijn gebruikt in een vastenkuur.
  Pas op voor je TANDVLEES, door de zuurheid gaat het zich terugtrekken EN MIJN GLAZUURLAAG WAS OOK AANGETAST . IK KREEG LAST VAN ZERE TANDEN BIJ KOUD EN WARM ETEN.
  Door deze klachten ben ik hier via de tandarts achtergekomen. Jammer dat dit hier niet bij vermeld wordt; bij deze.
  t, Gebruiken heeft dus ook consequenties.

  1. Ja. dat heb ik nu ook ervaren zere tanden bij koud en warm eten.

   Wat heeft de tandarts nu aangeraden?

  2. met een rietje voortaan gebruiken.niet door je mond heen laten gaan. Is al eerder antwoord op gegeven.

 24. tuurlijk is het slecht voor je gebit ; het advies 2 eetlepels is verkeerd dit moet 1 of 2 theelepels zijn – per groot glas ( ik doe 1 theelepel ) en drinken met een rietje — en doe het als KUUR dus max 3 a 4 weken en dan stoppen

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.