Advertentie

Cholesterol: hoe een mythe wél diabetes kan veroorzaken..!


x

Cholesterol-medicijnen oorzaak diabetes..

Guido Jonkers © 2011 WantToKnow.nl/.be

x

* * *

Maar eerst: wat vooraf ging..
De cholesterolmythe, of over de idiote weg van een geboycot artikel over cholesterol..

* * *

Over de schrijver van het artikel, Melchiot Meijer
Melchior Meijer (1963) schrijft als freelance journalist voor vele tijdschriften, van Runner’s World tot AD Magazine en van de Panorama tot Fit met Voeding.

Meijer heeft zich gespecialiseerd in voeding, gezondheid en farmacie en noemt de medisch-farmaceutische industrie een van de laatste volstrekt onbewaakte machten. In 2004 werd hij gevraagd toe te treden tot The International Network of Cholesterol Skeptics. Een gezelschap van artsen, academici en wetenschappelijk publicisten, dat de hypothese verwerpt, dat cholesterol en verzadigd vet, hart- en vaatziekten zouden veroorzaken. U leest het goed: ‘zouden veroorzaken’..

Het verhaal over de boycot van het cholesterolartikel Melchior Meijer:
Dit artikel , over de mogelijk averechtse gezondheidseffecten van ‘hartvriendelijke’ margarines met veel linolzuur, werd in het voorjaar van 2004 geschreven, in opdracht van een groot Nederlands tijdschrift. De auteur van het artikel stuurde de tekst -zoals het hoort- naar zijn bronnen bij margarineproducent Unilever, om hen de mogelijkheid te geven citaten te corrigeren.

BECEL pro-activ, een door Unilever 'uitgedokterd botersmeersel'. Hoe lekker ook ONgezond kan zijn?

Maar Melchior Meijer hoorde helemaal niets meer op zijn initiatieven, en in plaats daarvan werd de redactie van betreffend tijdschrift, achter zijn rug om, door Unilever en de Nederlandse Hartstichting benaderd.. Zij gaven het tijdchrift het ‘dringende advies’ het artikel niet te plaatsen. Vervolgens werd de redactie óók gebeld door Patricia Schutte van het Nederlandse Voedingscentrum.

Ook mevrouw Schutte drong erop aan ‘het artikel van Meijer’ niet te plaatsen, omdat de inhoud onjuist zou zijn. Het vreemde is dat het Voedingscentrum tijdens de research voor het artikel, nooit benaderd was en de auteur zijn tekst nooit naar het Voedingscentrum had gestuurd. Het is dus aannemelijk dat Unilever het Voedingscentrum heeft benaderd om op hun beurt het tijdschrift te benaderen..

Slot van het verhaal is, dat het cholesterolartikel uiteindelijk niet gepubliceerd is. De door de auteur benaderde Kamerleden reageerden niet, waarschijnlijk omdat de materie voor hen te ingewikkeld is.  En vervolgens wordt op 1 januari 2005 bekend gemaakt, dat Becel Pro Aktiv deels wordt vergoed door zorgverzekeraar VGZ…

 

De Cholesterolmythe

© 2004 Melchior Meijer

 

Melchior Meijer, auteur van dit artikel.

Goed voor hart en bloedvaten?
Gezondheidsautoriteiten en media roepen al veertig jaar in koor dat verzadigd vet gevaarlijk is. Het zou dik maken en onze bloedvaten verstoppen. Zelfs wij nuchtere Hollanders hebben ons gek laten maken. De consumptie van voortreffelijke polderwaren als volle melk en roomboter is sinds de jaren ’60 meer dan gedecimeerd. En dat is wrang. Want het ziet er steeds meer naar uit dat de anti-vet boodschap op een dwaling berust. Alle pertinente adviezen ten spijt, bestaat er onder wetenschappers absoluut geen eenduidigheid over de invloed van verzadigd vet op het ontstaan van hart- en vaatziekten en overgewicht. Sterker nog, het de hemel in geprezen linolzuur (‘goed voor hart en bloedvaten’) zou wel eens een wolf in schaapskleren kunnen zijn.

Het begon allemaal bij hem: Ancel Keys
Tijdens een vakantie in Italië begin jaren ’50 had Ancel Keys, een jonge epidemioloog uit de Verenigde Staten, een zogenaamde ‘Ah-erlebnis’. De huisarts van het dorp waar hij verbleef, vertelde hem dat hij in zijn loopbaan slechts enkele malen een patiënt met een hartinfarct had gezien.
Maar in het Amerika van die dagen was dat ziektebeeld een plaag aan het worden. Het lokale dieet in Keys’ vakantiedorp bevatte weinig dierlijk vet en de epidemioloog had zijn ‘eureka’: verzadigd vet veroorzaakt hartinfarcten.

Keys was wetenschapper genoeg om op te merken dat de inwoners van dorpen wat meer landinwaarts zich tegoed deden aan vette salami en mozzarella en óók nauwelijks hartproblemen kenden, maar hij was te zeer gegrepen door zijn idee om daar consequenties aan te verbinden. Hij zette een reusachtig onderzoek op, door in 7 landen de consumptie van verzadigd vet af te zetten tegen het aantal hartaanvallen. En jawel.  6  Van de 7 landen lieten een zwak positief verband zien; het bewijs was geleverd… Tot op de dag van vandaag is deze ‘Zeven Landen Studie’ de belangrijkste pijler voor de magere voedingsadviezen van instanties als het Voedingscentrum.

Dr. Uffe Ravnskov, nierspecialist en biochemicus in het Zweedse Lund.

Een fout onderzoek..?
“Keys vertelde er niet bij dat hij die zeven landen zorgvuldig had geselecteerd,” zegt Dr. Uffe Ravnskov, nierspecialist en biochemicus in het Zweedse Lund. Ravnskov is auteur van het boek ‘The Cholesterol Myths’ (De Cholesterol Mythen), een stevig onderbouwde en ontluisterende analyse van het wetenschappelijke dogma dat verzadigd vet en cholesterol hart- en vaatziekten veroorzaken. Deze theorie luidt als volgt: verzadigd vet verhoogt het cholesterol. Een verhoogd cholesterol is een risicofactor voor hart en vaatziekten. Verzadigd vet veroorzaakt dus hart- en vaatziekten.

Ravnskov kreeg voor zijn werk de prestigieuze Skrabanekprijs van Trinity College in Dublin. “Toen Keys zijn ingeving kreeg, waren er al 22 landen op precies dezelfde manier onderzocht. In 16 van de 22 landen vonden de onderzoekers geen of zelfs een sterk omgekeerd verband. De Zwitsers zagen hun alsmaar toenemende gebruik van dierlijk vet bijvoorbeeld gepaard gaan met een scherpe afname van het aantal hartinfarcten. Iets dergelijks zie je op het moment in de mediterrane landen en Japan.

‘Ondanks’ de fors toenemende rol van dierlijk vet in hun cuisine is het met de gezondheid van hun hart momenteel nòg beter gesteld dan veertig jaar geleden. Een opmerkelijke studie die afgelopen mei verscheen, suggereert dat verzadigd vet krachtige bescherming biedt tegen cardiovasculaire aandoeningen. Van Okinawa, de Japanse eilandengroep met het hoogste percentage 100-jarigen ter wereld, wordt vaak beweerd dat het een magere keuken heeft, maar kijk voor de grap eens in hun kookboeken. De mensen die nu kerngezond stokoud zijn, aten dagelijks varkensvlees en kookten met reuzel.”

Eén van de locomotieven die de cholesterol-mythe-trein in volle vaart lieten denderen.. Time Magazine met Dr. Ansel Keys op de cover.

Keys meldde ook niet dat hij in twee vlak bij elkaar gelegen provincies in Finland, waar exact dezelfde, grote hoeveelheden spek en vette worst werden gegeten, enorme verschillen in het aantal hartproblemen waarnam. Mensen in de ene provincie kregen de meeste hartinfarcten van de wereld, mensen honderd kilometer verderop waren qua hartconditie te vergelijken met Japanners. Ravnskov: “Hij wist zich geen raad met die tegenstrijdige data en negeerde ze. Daarmee liet hij een gouden kans liggen. Waarom ging hij niet op zoek naar het waarom van dat verschil?”

Keys startte met zijn al of niet bewuste slordigheid een merkwaardige trend. In de stroom publicaties die nadien op gang kwam, komen nogal wat ‘onregelmatigheden’ voor. Een raar voorbeeld is de Framingham Heart Study, een onderzoek dat al veertig jaar loopt onder inwoners van een voorstad van Boston.
In de samenvatting van een deelstudie meldden de auteurs dat iedere procent verhoging van het cholesterolgehalte, gepaard ging met een 2%-verhoging van het risico op een hartinfarct. Alle officiële adviezen, ook die van onze Hartstichting, stoelen daarop en deze ‘waarneming’ is in duizenden publicaties geciteerd.

Maarrr.. Diep verscholen in de eigenlijke studie, die volgens Ravnskov door niemand wordt gelezen, staat echter iets heel anders: Elke daling van het cholesterolgehalte met 1 mg per deciliter bloed ging gepaard met een 11% hoger risico op een dodelijk hartinfarct’. Ravnskov legt de zere vinger op een aantal van dit soort cruciale ‘verschrijvingen’ en stelt dat mede hierdoor een volledig vals beeld is geschapen. De Zweed wijst er ook op dat de grote medische tijdschriften een halve eeuw lang vrijwel uitsluitend studies hebben gepubliceerd die de, ‘vet is gevaarlijk’ gedachte, ondersteunen. “Er is minstens zo veel degelijk materiaal dat de theorie onderuit haalt, maar dat ligt ongezien in de bibliotheek.”

De feiten en mythe rondom cholesterol
Verzadigd vet verhoogt toch het cholesterol? “Als je meer eet dan je verbruikt,” nuanceert Dr Ravnskov. “En dan nog: so what? Cholesterol is een vitale stof – het heeft zelfs antioxidante eigenschappen – die het lichaam tegen van alles en nog wat beschermt. De lever maakt zelf dagelijks de hoeveelheid cholesterol aan die in een pak eieren zit. Het orgaan reguleert heel nauwkeurig hoeveel er in het bloed circuleert, daarom is het zo moeilijk om het met de voeding te beinvloeden. Als het sterk stijgt, is dat een teken dat het lichaam zich tegen iets probeert te wapenen.

Zo is goed beschreven hoe ‘hoge’ cholesterolspiegels oudere mensen beschermen tegen infecties. Het omlaag brengen ervan kun je vergelijken met het gevangen nemen van brandweerlieden, met als argument dat brandweerlieden altijd worden gesignaleerd waar brand is.”

Dr. George Mann: “De industrie had alle fisches ingezet op cholesterolverlaging door middel van linolzuur en medicijnen. Dit is een beschamend voorbeeld van te lang volgehouden ‘wishful science’. De vethysterie is de grootste miskleun in de geschiedenis van de medische wetenschap.”

Het risico tussen een verhoogde cholesterolspiegel en het ontwikkelen van hartkwalen is volgens hem allerminst vanzelfsprekend. “De patholoog Kurt Landé en de biochemicus Warren Sperry onderzochten in 1936 een paar honderd overledenen en vergeleken het cholesterolgehalte in het bloed met de mate van slagaderverkalking. Hun grafiek had veel weg van een Turkse sterrenhemel. Mensen met hoge cholesterolspiegels hadden schone vaten, mensen met heel lage spiegels waren hartstikke verstopt en alles daartussenin… geen enkel verband.
Dergelijk onderzoek is vaak herhaald, telkens met hetzelfde resultaat. Cardiologen zien dat trouwens dagelijks in hun praktijk. Meer dan de helft van de mensen die een hartaanval krijgen, heeft een normaal of laag cholesterol. In Rusland en de Baltische staten geldt een laag cholesterol zelfs als forse risicofactor voor een hartinfarct.”

In 2003 jaar liet de LiviCordia studie zien dat mannen in Litouwen, die een tamelijk laag cholesterol hebben, 5x zo veel hartinfarcten krijgen als Zweedse mannen, wier bloed beduidend meer cholesterol bevat. “Het enige wapen dat de anti-vet lobby momenteel nog heeft, zijn de onderzoeken naar het effect van de cholesterolverlagende statines,” zegt Ravnskov. “Die blijken het aantal hartinfarcten inderdaad te verminderen. Maar ze doen dat onafhankelijk van hun cholesterolverlagende effect. Zelfs mensen met extreem lage cholesterolspiegels profiteren ervan.”

"De enige dieetfactor die consequent gepaard gaat met een risicoverlaging is de consumptie van groenten, fruit en omega-3 vetzuren".

Ravnskov is geen verdwaalde eenling.
4 Jaar geleden rapporteerde het Europese cardiologenvakblad: ‘Uit analyse van alle grote studies moet de conclusie worden getrokken dat vermindering van de inname van verzadigd geen lager risico op hart- en vaatziekten geeft. De enige dieetfactor die consequent gepaard gaat met een risicoverlaging is de consumptie van groenten, fruit en omega-3 vetzuren’. In de loop der jaren trokken veel wetenschappers krachtig aan de bel, maar een trein die op gang is gekomen, staat nu eenmaal niet zomaar stil.

Andere wetenschappers volgen..
Dr. Walter Willett, de hoogleraar humane voeding van Harvard die aan de wieg stond van de huidige ‘magere’ maaltijdschijf, stelde zijn visie onlangs drastisch bij.Tegen het tijdschrijft Science Magazine zei hij: “Enorme machten in de samenleving – politici, gezondheidsinstanties, diëtistes, journalisten en niet te vergeten de voedingsindustrie – gaan nog dagelijks voor het vuur voor een onhoudbare hypothese.”

Maar hoe kon die ‘onhoudbare hypothese’ überhaupt wortelschieten? Willett vermoedt dat zelfs wetenschappers een naief beeld hebben van wat atherosclerose (‘aderverkalking’) nou precies is. “Het idee dat verzadigd vet de bloedvaten verstopt en dik maakt klinkt zó logisch, dat mensen niet bereid of in staat zijn alle gegevens kritisch te bekijken. Achteraf blijkt het een te simplistische veronderstelling te zijn geweest.”

Dr. George Mann, een van ’s werelds vooraanstaandste vetexperts, drukt zich nóg scherper uit. “Wie in de jaren ’70 en ’80 het lef had te wijzen op het krakkemikkige wetenschappelijke fundament voor de ‘magere’ consensus, kon naar geld voor onderzoek fluiten. Alleen de allerkoppigsten onder ons durfden openlijk kritiek te blijven leveren. Het was een situatie waarin de mannen zich van de jochies onderscheidden. Maar moed werd geenszins beloond. Ruimte om plausibeler verklaringen te onderzoeken kwam er niet. De industrie had alle fisches ingezet op cholesterolverlaging door middel van linolzuur en medicijnen. Dit is een beschamend voorbeeld van te lang volgehouden ‘wishful science’. De vethysterie is de grootste miskleun in de geschiedenis van de medische wetenschap.”

Is het hartinfarct van alle tijden?
Dat is handig om te weten als je wilt bepalen of een verandering in voeding of gedrag er invloed op heeft. Eisenhowers cardioloog Dr Paul Dudley White zei in 1954 in een radio-uitzending: “Ik begon mijn praktijk in 1921 en ik had duvelsgoed geleerd hoe een hartinfarct eruit ziet. Het bestond, maar het was een zeldzaam fenomeen. Het duurde tot 1928 voor ik mijn eerste infarct zag. Vanaf 1930 begon het ziektebeeld snel gebruikelijker te worden. Collega’s in Europa meldden exact hetzelfde patroon.”
Waaraan hij toevoegde: “Ik twijfel sterk aan het nut en zelfs aan de veiligheid van al die ‘hartvriendelijke’ margarines en olieën. Wat aten de mensen in de hartinfarctvrije dagen? Boter, reuzel, spek, eieren, alles wat de Hartstichting nu verbiedt. Van zonnebloemolie of linolzuur hadden ze nooit gehoord.”

Dudley White werd haastig afgekapt. Later meldde hij daarover: “De uitzending stond in het teken van een campagne van de Amerikaanse Hartstichting en die ontving fondsen van de margarinebranche.” Vijftig jaar later is de logische vraag die hij impliciet opwierp nog even relevant: veroorzaken de ‘hartvriendelijke’ meervoudig onverzadigde vetzuren die kort vòòr de epidemie van hart en vaatziekten deel gingen uitmaken van onze voeding misschien juist hartinfarcten? Dat zou zacht uitgedrukt wrang zijn, want ook wij Nederlanders zijn sinds begin jaren ’60 gebombardeerd met de boodschap dat extra linolzuur absoluut noodzakelijk is. Wie herinnert zich niet de reclamespot met het knipperende voetgangerslicht en het vertrouwenwekkende ‘Goed voor hart en bloedvaten’?

Waar zijn de claims gebleven over het 'gezonde linolzuur' van BECEL..?

Linolzuur, de oplossing?
“Ja, véél linolzuur kan hartinfarcten uitlokken,” luidt het droge commentaar van Dr Mary Enig van de Universiteit van Maryland, internationaal gerespecteerd vetzuurspecialist: “Niet alleen hartinfarcten, maar tal van aandoeningen waaraan ontstekingsprocessen en afwijkingen van het immuunsysteem ten grondslag liggen, zoals reuma, astma en kanker. Linolzuur – een zogenoemd omega-6 vetzuur – is essentieel. Je hebt er dagelijks een heel klein beetje van nodig. Maar door de agressieve promotie van goedkope plantaardige vetten is het zwaar oververtegenwoordigd in onze voeding.

Essentiële vetzuren zijn de voorlopers van hormoonachtige stoffen die overal in het lichaam het verkeer regelen. Een eindeloos gecompliceerd mechanisme, dat naar behoren functioneert als de vetzuursamenstelling van de voeding in balans is. In te grote hoeveelheden blokkeert linolzuur een enzym dat een rol speelt bij de productie van die hormonale verkeersagenten. Het dwarsboomt een hele keten van mechanismen, waardoor de stollingsneiging van het bloed toeneemt en een sluimerende ontstekingstoestand kan optreden.
Ontstekingsmechanismen liggen aan de basis van hart- en vaatziekten. Verder verlamt een onnatuurlijke hoeveelheid linolzuur het immuunsysteem. Zonnebloemolie is nog een poos met succes toegepast bij transplantatiepatiënten. Door het immuunsysteem te verzwakken, worden afstotingsverschijnselen onderdrukt. Helaas verhoogt het ook het risico op een aantal vormen van kanker.”

Inmiddels krijgen we zoveel extra linolzuur binnen, dat de balans volkomen zoek is. In een land als Nederland wordt zo’n twintig à dertig keer meer linolzuur dan alfa linoleenzuur geconsumeerd. Dat leidt er ondermeer toe dat het bloed eerder klontert, dat mensen dus sneller trombose of een hartinfarct krijgen.

Volgens de Amerikaanse arts en voedingsfysiologe Dr Artemis Simopoulos heeft het explosief toegenomen gebruik van linolzuurrijke margarines en olieën vooral de verhouding tussen de onverzadigde vetzuren in de war geschopt. “Aan het begin van de vorige eeuw kregen de meeste mensen met hun voeding ongeveer evenveel linolzuur als alfa linoleenzuur binnen,” legt mevrouw Simopoulos uit.
“Linolzuur is van het soort omega 6, linoleenzuur van het type omega 3. De ratio omega 6/omega 3 was toen dus ongeveer 1 op 1. Inmiddels krijgen we zoveel extra linolzuur binnen, dat de balans volkomen zoek is. In een land als Nederland wordt zo’n twintig à dertig keer meer linolzuur dan alfa linoleenzuur geconsumeerd. Dat leidt er ondermeer toe dat het bloed eerder klontert, dat mensen dus sneller trombose of een hartinfarct krijgen.

Ook kan het ons cholesterol ranzig maken. Ranzig cholesterol is veel gevaarlijker dan ‘schoon’ cholesterol. Mijn onderzoeksgroep heeft bovendien aangetoond dat onze lichaamscellen vanaf een ratio van 4:1, dus vier keer meer linolzuur dan alfa linoleenzuur, minder gevoelig worden voor het bloedsuikerregulerende hormoon insuline. Die toestand, insulineresistentie, kan diabetes tot gevolg hebben, maar is ook op zichzelf een geduchte risicofactor voor een hartinfarct.”

De Nederlandse Hartstichting, die haar enthousiasme voor linolzuurrijke margarines traditioneel niet onder stoelen of banken steekt, verwijst de argumenten van de buitenlandse experts bij monde van mevrouw Ineke van Dis naar het land der fabelen. “Kom nou even. Veertien grote studies hebben onomstotelijk aangetoond dat extra linolzuur het cholesterolgehalte verlaagt. Dus is het goed voor hart en bloedvaten.” Van Dis’ eerste opmerking klopt, want Becelsmeerders verlágen hun cholesterol, een béétje…
Maar het effect op zogenoemde ‘harde eindpunten’ – hartinfarcten en sterfte – is niet florissant. Nogal wat grote buitenlandse studies naar het effect van cholesterolverlaging met linolzuur lieten een hogere sterfte zien… Aan kanker, maar in sommige studies ook aan hartinfarcten…

Een voorbeeld: in de omvangrijke Nurses Health Study naar de invloed van voeding op de gezondheid was de inname van 4 theelepels linolzuurrijke margarine per dag gekoppeld aan een 66% hoger risico op een hartinfarct! Een vergelijkbaar ‘paradoxaal’ risico werd gevonden in de WHO European Coronary Prevention Study. Mary Enig noemt ook nog de beruchte Israëlische Paradox. “Er zijn weinig landen waar meer linolzuur wordt gebruikt dan Israël en weinig landen waar hart- en vaatziekten en diabetes type 2 zo alomtegenwoordig zijn. Hetzelfde geldt voor bepaalde vegetarisch levende groepen in India, die pas hartproblemen ontwikkelden toen ze van geklaarde boter overschakelden op zonnebloemolie.”

De Nederlandse wetenschappers
Ook Nederlandse wetenschappers signaleren voorzichtig dat er iets niet klopt. Dr. Janneke Brouwer, klinisch chemicus aan de universiteit van Groningen, stelde in 1999 in haar proefschrift over de ‘klinische chemie van aderverkalking’ dat de promotie van linolzuurrijke levensmiddelen haar doel voorbij is geschoten. Net als Enig en Simopoulos wees ze erop dat andere essentiële vetzuren, vooral van de soort omega-3, in het gedrang komen.

Vooral vis wordt in verband gebracht met Omega-3 olie, maar er zijn ook veel andere bronnen van deze gezonde 'smeerolie voor de mens'.. (klik voor overzicht)

De impact van haar vaststelling bleek in datzelfde jaar tijdens de Lyon Diet Heart Study. Eén groep patiënten werd op het zogenoemde ‘Hartstichtingdieet’ gezet, een andere groep kreeg een voeding met weinig linolzuur, minder rood vlees, veel groene bladgroenten en vis en een omega-3 rijke, op basis van raapzaadolie (enkelvoudig onverzadigd, net als olijfolie) vervaardigde margarine.
De cholesterolprofielen van beide groepen bleven exact gelijk, maar al na vier maanden tekende zich een verschil af van een heel andere orde. In de groep met het ‘Hartstichtingdieet’ begonnen zich fatale hartaanvallen voor te doen, in de linolzuurbeperkte ‘omega-3 groep’ niet. Met elke maand die verstreek, werd het verschil in overleving groter en na twee jaar besloten de onderzoekers het experiment af te breken om ook de onfortuinlijke controlegroep van het onmiskenbare effect te laten profiteren.

Is de op koolzaadolie gebaseerde, linolzuurarme ‘wondermargarine’ die in Lyon kennelijk levens redde in Nederland te koop? Nee, dat weer niet…

Dr. Ir. Gert Meijer van ‘Unilevers Health Institute’ zegt dat er niet voldoende bewijs is dat een margarine met weinig linolzuur en relatief veel alfa linoleenzuur de gezondheid van de consument ten goede komt. “Er worden uit het Lyon Diet Heart project helaas veel conclusies getrokken van het soort ‘lange halen, snel thuis’. Die mensen kregen niet alleen koolzaadoliemargarine, ze aten ook meer vis, minder rood vlees, meer peulvruchten, namen ’s avonds een wijntje, noem maar op. Je kunt onmogelijk zeggen dat de gunstige effecten puur een gevolg waren van de margarine.”

Maar de leider van de studie, Dr. Michèl de Lorgeril, is het daar niet mee eens. In de conclusie van zijn studie schrijft hij dat het verschil in hartaanvallen en sterfte, gezien de identieke cholesterolniveaus in beide groepen, alleen kan worden toegeschreven aan de verbeterde balans tussen omega 6 en omega 3. “Het was de enige factor in het bloed die verschilde,” aldus De Lorgeril, die vervolgens verwijst naar een dozijn kleinere studies die eenzelfde effect hebben laten zien.
Meijer: “Unilever blijft er bij dat het bewijs daarvoor flinterdun is. De consensus is dat de meeste mensen nog altijd wat te weinig linolzuur binnenkrijgen. Je hebt altijd wetenschappers die van de consensus afwijken. Enig en Simopoulos zijn ‘believers’. Als we zulke hittepetitten serieus zouden nemen, zouden we geen stap vooruit komen. Overigens hebben we de vetzuursamenstelling van onze producten wel degelijk iets aangepast. Becel Pro Aktiv bevat nu bijvoorbeeld naast linolzuur ook wat alfa linoleenzuur.”

Een logo vol met bloemetjes, visjes, bijtjes en vrolijkheid. Maar de realiteit achter de schermen bij Unilever is keiharde business ontwikkelen.

En dan.. Consensus..?
Het woord is gevallen: ‘consensus’. Meijer zegt dat alle serieuze wetenschappers vinden dat de linolzuur die zijn broodheer aan de man brengt, goed is voor hart en bloedvaten en dat iedereen er eigenlijk nog wat meer van zou moeten eten. Maar in een redactioneel commentaar in het vakblad Circulation schreef de vooraanstaande cardioloog en vetzuursprecialist Dr Alexander Leaf al in 1999: ‘Het is inmiddels boven iedere twijfel verheven dat zowel het aantal hartinfarcten als de totale sterfte alleen daalt (…), wanneer de inname van linolzuur wordt teruggebracht’. Is deze autoriteit ook zo’n ‘hittepetit’?
Volgens Dr Janneke Brouwer is er iets heel anders aan hand. Unilever Nederland zou liever niet hebben dat de grote voordelen van een op koolzaadolie gebaseerde, linolzuurarme margarine breed bekend worden…

Brouwer was zijdelings betrokken bij MARGARIN, een Nederlandse poging om met de in Lyon gebruikte methode de relatief hoge sterfte aan hart- en vaatziekten in Oost-Groningen omlaag te krijgen. De onderzoekers vroegen om dezelfde margarine die in Lyon was gebruikt – met veel alfa-linoleenzuur en slechts heel weinig linolzuur – maar Unilever weigerde dat, aldus Brouwer. Unilever wilde best een margarine leveren met extra alfa-linoleenzuur, maar op voorwaarde dat het smeersel óók veel linolzuur zou bevatten…
“Veel linolzuur verdringt in het lichaam alfa-linoleenzuur, dus kon op basis van reeds beschikbaar onderzoek worden verwacht dat de resultaten zouden tegenvallen,” zegt ze. De wetenschappers protesteerden heftig, maar stonden machteloos. En inderdaad, het MARGARIN-project was slechts in staat een bescheiden effect te meten. Het klinkt als een overtrokken complottheorie.

Dus de mensen van MARGARIN maar eens benaderd. Dr. Ir. Wanda Bemelmans, destijds onderzoeksleider van het project en tegenwoordig hoofd epidemiologie bij het RIVM. (Rijks Instituut voor Volksgezondheid en Milieu), ontkent het verhaal niet, maar weigert nader commentaar. Ze verwijst naar haar toenmalige mentor en mede-auteur, de inmiddels gepensioneerde Groningse huisartsenopleidster Prof. Dr. Betty Meyboom-De Jong. Die laat op haar beurt nogal geërgerd weten zich de details van het MARGARIN-project niet meer goed te kunnen herinneren.

De rol van Unilever: dubieus!
Een duidelijker bevestiging mag je van geïntimideerde wetenschappers niet verwachten. Waarom weigert een multinational onafhankelijke onderzoekers het instrument te leveren waar ze om vragen? Vindt Unilever het, na decennia van massieve linolzuurpromotie in Nederland, misschien pijnlijk als zou blijken dat juist met een linolzuur-arme margarine een spectaculaire gezondheidswinst kan worden geboekt? Is er een economisch belang?

Becel wordt gemaakt van linolzuurrijke vetbronnen als sojabonen, zonnebloempitten en mais. Heeft het concern mogelijk nog aantrekkelijke contracten lopen met leveranciers van dergelijke spotgoedkope bulk? In dat geval zou een margarine op basis van een ‘nieuwe’ grondstof (koolzaad is volgens cijfers van de EU duurder) vooralsnog wat minder winst genereren. “Rabiate nonsens,” reageert Gert Meijer. “Als we in een product geloven, brengen we het op de markt. En als de productiekosten hoger zijn, berekenen we die gewoon door aan de consument. Nogmaals, de science is niet hard genoeg.”

“De rol van linolzuur en alfa linoleenzuur bij het ontstaan dan wel de preventie van hartinfarcten is momenteel een hot item in de wetenschap,” erkent Prof. Dr. Ir. Daan Kromhout, internationaal gerespecteerd epidemioloog en destijds directeur van het RIVM. Kromhout droeg bij aan de bekende Zeven Landen Studie en verrichtte baanbrekend onderzoek naar het beschermende effect van met name visvetzuren.

Huurde Unilever de 'grote Greenwasher' in..?

“Veel pleit voor een advies om de consumptie van omega-3 vetzuren te verhogen. Maar wie beweert dat de inname van linolzuur omlaag moet, begeeft zich op glad ijs. Daar bestaat geen consensus over.” aldus Kromhout. Dat valt te bezien. De Zweedse equivalenten van onze Hartstichting en ons Voedingscentrum waarschuwen duidelijk voor de gevaren van te veel linolzuur. Ze baseren zich op dezelfde, eenduidige literatuur. Het verschil is dat ze volledig met belastinggeld worden betaald en geen banden onderhouden met ‘belanghebbende derden’, zoals margarineproducenten.

Japan moet in ogen van Kromhout helemáál vloeken tegen de gemaakte ‘afspraken’. Vetzuurspecialist Dr Harumi Okuyama: “Wij adviseren onze bevolking nadrukkelijk om meer omega-3, maar vooral ook minder linolzuur te gebruiken. Terugkeer naar traditioneel Japanse eetgewoonten is absoluut noodzakelijk als wij typisch westerse aandoeningen als aderverkalking, allergieën en sommige kankers willen voorkomen. De grote studies suggereren dat hartinfarcten eerder worden veroorzaakt door tevéél linolzuur, dan door een verhoogd cholesterol.”

Voor wie twijfelt en niet wil wachten tot internationaal aanvaarde onderzoeksgegevens resulteren in nieuwe Nederlandse adviezen – een proces dat kennelijk deels wordt aangestuurd vanaf De Effectenbeurs.. – heeft Dr Simopoulos enkele eenvoudige tips om een eventueel ongunstige vetzuursamenstelling van de voeding in evenwicht te brengen:

 • Vermijd oliën en vetten met meer dan 30% linolzuur, zoals zonnebloemolie, maisolie en de meeste dieetmargarines.
 • Gebruik olijfolie of koolzaadolie als keukenvet (in landen als Duitsland, Frankrijk, Zweden en Finland zijn nauwelijks nog linolzuurrijke margarines te koop) en wees niet al te bang voor echte boter..!
 • Eet geregeld groene bladgroenten. Vooral postelein (vaak als ‘onkruid’ betiteld!) bevat relatief veel van het gewenste alfa-linoleenzuur.
 • Eet vaker vette vis, zoals haring of makreel. Visolie bevat de omega-3 vetzuren in de vorm waarin het lichaam ze wil hebben. Oudere mensen hebben meer moeite om het plantaardige alfa linoleenzuur om te zetten.

* * * *

Samenvatting

 1. Veertig jaar propaganda ten spijt is nooit wetenschappelijk aangetoond dat verzadigd vet atherosclerose en hart- en vaatziekten veroorzaakt.
 2. Margarinefabrikant Unilever houdt ons sinds midden jaren ’60 voor dat we verzadigd vet zoveel mogelijk moeten vervangen door onverzadigd vet, vooral door het cholesterolverlagende linolzuur. Want hierdoor zou het risico op hart- en vaatziekten worden verminderd. En bij het verspreiden van deze boodschap wordt de industrie geholpen door de Nederlandse Hartstichting en het Voedingscentrum.
 3. Wetenschappelijk onderzoek wijst sinds midden jaren ’80 uit dat de westerse bevolking juist te véél linolzuur binnenkrijgt en dat dit leidt tot een cascade van ongunstige fysiologische reacties. Daardoor ontstaat ondermeer een verhoogd risico op juist hartinfarcten. Amerikaanse, Franse en Japanse experts waarschuwen daarom voor het gebruik van extra linolzuur.
 4. Unilever – producent van het linolzuurrijke Becel – noemt deze autoriteiten/experts, bij monde van een woordvoerder, ‘hittepetitten’. Ook de Nederlandse Hartstichting, promoter van Becelproducten, doet het onderzoek van deze experts af als ‘niet relevant’.
 5. Linolzuur concurreert in het lichaam met een ander vetzuur: alfa linoleenzuur. Van alfa linoleenzuur is onomstotelijk aangetoond dat het fatale hartinfarcten voorkomt. De meeste mensen krijgen te weinig alfa linoleenzuur. Door veel linolzuur te consumeren, wordt hun relatieve gebrek aan alfa linoleenzuur nog groter.
 6. Unilever lijkt een Nederlandse studie naar het beschermende effect van alfa linoleenzuur te hebben gemanipuleerd. Het bedrijf weigerde Groningse onderzoekers een margarine met weinig linolzuur te verschaffen. Op die manier bleef het schadelijke effect van extra linolzuur – dat in buitenlandse studies reeds was aangetoond – onder de radar.

* * *

Anti-cholesterolmiddelen, van bijwerking tot hoofdoorzaak..?

En hoewel het cholesterol-fabeltje dus eigenlijk al lang de wereld uit zou moeten zijn, blijven hele volksstammen nog steeds deze melkkoe van de farmaceutische industrie voeden, door de cholesterolverlagers te slikken die hun dokter hen voorschrijft.

Wist jij dat cholesterol-verlagende medicijnen zijn de meest voorgeschreven medicijnen in de wereld. Maar ze zouden weleens een belangrijke reden kunnen zijn voor verschillende ziekten, die verband houden met ouderdom. Was het afgelopen decennium al bekend geworden, dat deze middelen verantwoordelijk zijn voor een toename van dementiegevallen en de achteruitgang van intellectuele vermogens bij ouderen, nu blijkt daar ook nog eens suikerziekte aan te kunnen worden toegevoegd.

Met name mensen die hoge doses cholesterol-verlagende middelen gebruiken, behoren tot de risicogroep, maar ook lage doses van deze middelen vormen een risico. Dit blijkt uit een onderzoek van de Universiteit van Glasgow, in een studie waarin 32,752 mensen betrokken waren die deze middelen gebruikten. Hiervan ontwikkelde maar liefst 8,4%, 2,749 personen, diabetes.

(Bron: Juni 2011 © JAMA, Journal of the American Medical Association 2011; 305: 2556).

 

29 gedachten over “Cholesterol: hoe een mythe wél diabetes kan veroorzaken..!

 1. na een dubbele schoonmaak van de aorta ‘moest’ ik van de specialist statines (cholesteronverlagers) gaan gebruiken om herhaling te voorkomen.
  allereerst waren er de gewone bijwerkingen zoals incontinentie zowel voor als achter en andere rare toestanden waar ik kop noch staart aan kon vastbinden anders dan dat ze van de statines kwamen omdat ik er in het verleden nooit last van had gehad.
  volgens de specialist had ik er in het verleden weldegelijk last van gehad maar de man kende mij pas een paar weken en had GEEN medisch dossier tot zijn beschikking over mij, dus hoe hij aan die wijsheid kwam is mij nog steeds een raadsel en hij bestond het om te zeggen dat ik de waarheid geen geweld aan moest doen (liegen).
  na een periode gewoon te stoppen zijn met deze statines was een hartoperaties door een familiekwaal noodzakelijk, deze specialist zei geen woord over statines en ik kreeg ze ook niet voorgeschreven.
  toen ik een half jaar later een herseninfarct kreeg ‘moest’ ik weer statines gaan gebruikenen kreeg er in het ziekenhuis zonder dat ik het wist zeer veel van toegediend.
  nadat ik weer thuis was gekomen en er achter kwam dat ik weer statines voorgeschreven had gekregen begreep ik ineens waarom ik weer van die rare reacties had maar de dokter zal het wel beter weten.
  tot op het moment dat ik mezelf erop betrapte dat ik met een stuk touw door het huis liep omte kijken waar ik mezelf op kon gaan hangen.
  dit ging mij te ver en ik stopte weer met de statines.
  ik melde dit conform de vraag op de bijsluiters aan de fabrikant, de behandelend arts, de cardioloog, en de inspectie van de volksgezondheid.
  ik heb tot op heden nog geen bericht terug gehad noch zijn de bijwerkingen aangepast.
  stel je voor dat dat bekend wordt dan kunnen ze de produktie van de statines wel stoppen en zeker na dit artikel dat het weer aantoont dat statines echt levensgevaarlijk zijn net als de meeste chemische medicijnen.
  mede danks de statines ben ik nu voor de meeste chemische medicijnen allergies.
  ik ben momenteel gezonder en kan veel meer en langer dan voor vijf jaar toen ik volop statines gebruikte.
  voor mij mogen die soort ‘medicijnen’ absoluut verboden worden.
  ze geven meer gevaarlijke bijwerkingen dan dat ze iets ten goede doen voor de mensen, maar ja de centjes hé.

 2. Ik eet al jaren geen margarine of halvarine met wat voor toegevoegd zuur dan ook. Gewoon af en toe roomboter. Ik ben nog op zoek naar een boer die rauwe roomboter verkoopt. Ik denk dat de huidige gezondheidstoestanden in de westerse wereld niet veroorzaakt worden door verkeerd vetgebruik. Maar door suiker! Het zit o-ve-ral in.

  1. ik gebruik ook al jaren roomboter en voel me daar uitstekend bij.
   probeer het eens voor rauwe roomboter bij een boer die zelf koeien heeft, die mag namelijk wel rauwe melk en eventueel -producten verkopen.
   zelf maken van boter uit rauwe melk is niet zo moeilijk.
   ik ben het met je eens dat we worden vergeven van de suikers het is net als met de reclame voor alcohol: het maakt meer kapot dan je lief is.
   succes

  2. Van oudsher is het menselijk lichaam op zoek geweest naar suikers, via fruit, granen en groenten. Daar moest het lichaam hard voor werken, verteren en dan de suikers eruit halen. Maar INEENS suiker proeven door de mond, maakt dat je lichaam roept: “Pak wat je pakken kunt”.. En zo is de behoefte aan pure suiker geboren en zit het dus overal in. Dan krijgen we die heftige bietsuikers (sacharose), die feitelijk heavy shit is voor je lijf.
   Maar goed, Nachtuil, het gaat m.i. idd over suiker. Diabetes heet niet voor niets ‘suikerziekte’. Je insulinepomp, de alvleesklier, helemaal van de leg, omdat pure suiker niet meer uit de darmen in het lijf komt, maar al via de maag…!!
   Of lekker aspartame in je lijf duwen via de cola-lights en consorten.

   Artikel van 1 Juli 2004:
   Hoe kunstmatige zoetstoffen als aspartaam en ‘sucralose’ feitelijk BIJDRAGEN aan obesitas en gewichtstoename, aldus onderzoek!! HIER: http://www.naturalnews.com/001253.html#ixzz1QNiMN7t3

 3. Gevoelsmatig kies ik altijd voor roomboter omdat ik het gevoel heb dat margarines niet goed zijn. overigens is van zonnebloemolie en pindaolie bekend dat er bij verwarming een andere samenstelling van het genetisch materiaal ontstaat die kankerverwekkend is, gebruik dus geen zonnebloemolie of pindaolie voor bakken en/of frituren.

  Persoonlijk denk ik dat de stijging van hart en vaatziekten inderdaad meer met het suikergebruik te maken heeft en de vele hulpstoffen (in Europa E nummers genoemd)Er zijn slechts weinig E nummers waarvan niet bewezen is dat zij schadelijk zijn. Bovendien worden er hulpstoffen toegevoegd die onder de E nummers vallen, die opwekken tot meer eten. Te vinden in vooral soepen en chips. Daarom willen velen die chips eten de bodem van de zak zien voor zij stoppen. Neem alleen naturel want daar zit het niet in. Gebruik geen producten van Maggi, kies liever voor Knorr. Lees in ieder geval de productinformatie op de pakken wanneer je kiest voor een gemakkelijk product.

  Overigens vandaag gelezen: mensen met diabetes in 30 jaar verdubbeld maar dat geldt niet voor Nederland, Frankrijk en Oostenrijk. Daar is slechts een relatief kleine stijging zichtbaar die te maken kan hebben met het ouder worden van mensen. Wij eten relatief veel groenten en ook aardappelen die in veel landen als groente worden gezien. Mogelijk biedt dat bescherming zoals ook aangegeven in het bovenstaande artikel. In Oostenrijk is dat echter weer aanmerkelijk lager omdat er weinig landbouwgronden zijn. Misschien is het dan toch de wijnconsumptie die bescherming biedt?………. De consumptie van wijn is de afgelopen jaren gestegen in Nederland, Oostenrijk en Frankrijk zijn beiden wijnlanden (zomaar een gedachte..)

 4. Goed artikel, In de materie had ik mij al eerder verplaatst aangezien mijn man cholesterol verlagers kreeg voorgeschreven, ons leek dat toen niet zo gezond.

  Ik kwam dit boek tegen van Prof. Dr. Walter Hartenbach: De cholesterol LEUGEN.

  Hij stelt hierin ook:
  1. Cholesterol is van levensbelang
  2. Er bestaat geen slecht cholesterol
  3. De verlaging van het cholesterol gehalte is vaak onnodig en schadelijk
  4. Cholesterol alleen heeft geen invloed op het ontstaan van arteriosclerose en hartinfarct

  Voor ons was dit een eye-opener, Groet Alice

  1. Alice, zie ook het boek “De cholesterolhype” van Malcolm Kendrick.

   Dat boek is een stuk completer dan het boek van Hartenbach en momenteel voor een schijntje te koop bij de uitgever.

 5. Het is al weer een paar maanden geleden. Bij de Supermarkt stond ik voor de vele soorten margariné’s en boter. Op dat moment kreeg ik een seintje vanuit mijn ziel dat zei: Pak maar die lekkere roomboter. Vanaf dat moment ben ik gestopt met stoppen!
  Al jaren slik ik geen cholesterol-tabletten meer. Mijn cholesterol is toren hoog. Tja, heb ik tegen de specialist gezegd: Het zal wel bij mijn lijf horen. En je TIA’s? Ach dokter, daar heb ik bloedverdunners voor, het zit nu eenmaal in de familie. Er bestaat nog zoiets, zeker als je ouder wordt, genieten. Ik denk maar zo: zolang je alles met mate doet en met jezelf goed overweegt als het om voeding gaat, wat kan je dan nog meer doen! Elk mens heeft wel een kink in zijn lijf zitten. En die boterham met roomboter? Die smaakt stukken beter en er zitten veel meer voedingstoffen in dan in die ongezonde Becel!

  1. Sam,

   Hoe denk je dat supermarktroomboter gemaakt wordt?
   Wat krijgen die koeien, die de melk voor deze boter leveren, te eten en wat voor zout zit er bijvoorbeeld in die boter?

   In mijn optiek kun je beter nog een stap verder gaan en kiezen voor biologische roomboter.

 6. Dan zat Dr. Atkins nog niet zo verkeerd met zijn dieet.
  Hij zei dat niet de eiwitten en vetten het probleem is maar de koolhydraten en suikers van het dikker worden en de bestrijding van obesitas, diabetes, hartaandoeningen en andere medische aandoeningen.

 7. Het is walgelijk hoe men de becel producten promoot,geloof er niet in nooit gedaan ook.
  Wat ik niet uit de verhalen haal is de twee verschillende cholesterolwaarden ldl en hdl
  daar lette ik vroeger niet op om dat ik al heel lang bij het principe leef alles wat groeit en bloeit kun je ten alle tijden eten en drinken wat uit fabrieken kom moet je zuinig mee om gaan,
  niemand hoor ik ook over een plantje stevia een plantje wat een geweldige zoekmaker is en eindelijk vorig jaar goed is gekeurd heerlijk in m`n eigen gemaakte dressing het is jammer dat ik mijn man pas later in het leven heb leren kennen
  anders was zijn hart stilstand misschien niet gebeurt maar nu zijn we al jaren aan het eten zoals in het boven staande artikel aangeeft ik raad mensen ook aan om het boek natuurlijke hygiëne te lezen je moet het niet te letterlijk nemen maar wij hadden er veel aan ik had al zo veel gelezen en uitgeprobeerd mijn man heeft nu zijn ldl op 1.5
  van 2.5 dus als ik nu lees dat het niet uit maak vind ik dat moeilijk uit te leggen,
  maar wij gaan door met wat we doen want fruit eigen gebakken brood en salades daar kan geen kant en klaar maaltijd tegen op .

 8. Na dit alles gelezen te hebben rest mij nog de aandacht te vestigen op een Tibetaans kruidenmixpil van PADMA. Google daar maar eens op. Diegenen die al vele jaren ongezond hebben geleefd door al die zogenaamde goede adviezen en nu wakker geworden zijn, kunnen zichzelf, zeker als zij klachten hebben, goed helpen met deze PADMA. Het schoont je aderen en geeft je weer vitaliteit. Het is een zuiver natuurlijk product en komt uit de eeuwen- en eeuwenlange traditie van Tibetaanse- en Chinese kruidenkunde, die zich bewezen heeft.
  Groet

 9. Jammer dat in het artikel niks staat over Kokosolie. Kokosolie bestaat volledig uit verzadigd vet en is de beste olie die er is om in te bakken, omdat het niet verbrand. Ook tonen onderzoeken aan dat kokosolie misschien wel een van de wondermiddelen tegen zaken als alzheimer zijn.

  1. Heerlijk bakken in kokosolie! Vooral pannenkoeken! De laatste tijd gebruik ik rijstolie, zitten veel vitaminen in, en geen transvetten. Voldoet mij ook prima! Kan ook hele hoge temperaturen aan, zonder dat het begint te roken!

 10. Heel erg goed in de speurtocht naar de volgende zaken die vaak te kort komen in sommige artikelen wil je natuurlijk ook weten of de rest ook wel of niet ontbreekt, anders werken de hoofzakelijke ontbrekende stofjes dan ook niet meer.

  Voor de omzetting van alfa-linoleenzuur in EPA en DHA is het belangrijk dat er geen tekort is aan vitamine C, E, B3, B6 en de mineralen magnesium en zink. Aangezien er weinig westerlingen zijn die én voldoende alfa-linoleenzuur binnenkrijgen én geen tekort hebben aan deze vitaminen en mineralen, zijn er veel mensen die een tekort hebben aan EPA en DHA. Dit tekort kan dan ook het beste worden opgeheven/voorkomen door het eten van vis, die rijk is aan EPA en DHA, of door supplementatie met visoliecapsules. Deze visoliecapsules bevatten grote hoeveelheden EPA en DHA en zijn tevens vrij van PCB’s en zware metalen.

  Heb een tijdje mee gehobbeld en gelobbyd op het gebied van al die verrukelijke natuurlijke stofjes, alleen bemerkte te laat dat het een en ander toch respektiefelijk fout ging, waardoor nood gedwongen een ziekenhuis bezoek aan vooraf ging en het verlichte Meesterschap zijn intrede moest doen.
  Orthomulculair moet je toch eerst een grondig nader onderzoekje kunnen toetsen voordat je je hart op gevoelsbasis zomaar volgt zoals velen in de geroemde gedachten stroom mee willen geven, eigen kritiek opbouwend om ook eens naar de rest in het lichaam te kijken wat overproduktie is en waar er schromelijk te korten zijn.

  Mijn gehele leerstudie van het ondergaan is dat velen te makkelijk zijn in het trekken van conclusies op een zeer orthodoxe methodes van zomaar pilletjes en nog meer pilletjes te verstrekken, als het lichaam toch als als auto inmuun systeem zich verweert in een een andere stationaire basisopstelling mag je toch wel verwachten dat we allemaal toch wel van die ene creator zijn maar tevens wel uit een verschillende lijn van type modellen afkomstig zijn wara de meeste onder ons vrij uniek door het leven heen manouvreren.

  In ieder geval ben ik weer springlevend te noemen en vraag me AUB niet waarom? gewoon puur omdat mijn eigen ervaringen altijd zeer extreem zijn geweest (30 Liter vocht in 2 1/2 week kwijt) – manneke plas zou er jaloers op worden….

  Rete goed artikel trouwens, heb weer eens genoten sinds een lange tijd!

  1. Goed weer van je te horen Paulus, en nog weer beter om te horen dat je weer helemaal in orde bent. De energie ws. weer bij jezélf gehouden en zie…

  2. Ben echt blij dat het beter met je gaat. Was mij al die tijd wel aan het afvragen waar je was gebleven. Het is mij helemaal ontgaan dat het je niet goed ging. Hoop dat je weer helemaal de oude bent? 30 liter kwijtraken is wel extreem veel; dan heb je er ongeveer uitgezien als een rozijn?

  3. He Paul, fijn dat je er weer bent, jeemig was je bijna echt een kabouter man! Hadden we je bijna niet meer kunnen vinden. Ik schrok laatst wel een beetje van die grafsteen op jouw avatar, gelukkig heb je het overleeft! Ik hoop niet dat je van die irritante cliniclowns bent tegengekomen in het ziekenhuis, blijkbaar niet, en kun je er weer vollop tegenaan! Super!

  4. Uuuhhhh als ik nou tegen je zeg dat ik het fijn vind dat het goed met je gaat,ga je me toch wel geloven hè Paul. Dus…………fijn dat het goed met je gaat! 🙂

  5. Goed om te horen dat je er weer bovenop bent gekomen. Veel kracht en liefde toegewenst.
   Er komen andere tijden.

  6. De tijd van in onze kracht staan, ons fysieke lichaam is het moeilijkste om mee te krijgen naar dit niveau. Massa is traag. Het lichaam werkt vaak trager dan de geest, zoek de balans die je van nature hebt. Groetjes.

  7. Hey welkom terug Paul !!
   Een soort wederopstanding, dus het is wel mogelijk.
   Overbodige ballast lozen, 30 liter of 30 kilo of 3000 woorden, jah dat kan zeker helpen.
   En natuurlijk de Tien Geboden van het grote Indiaanse Opperhoofd gelezen, ‘gewoon doen wat er gedaan moet worden voor het algemeen goed’, die sprong er even uit, mijn omslachtige rauwe rouw processen nemen te veel tijd in beslag, oh ja en dan alle Keltische magische fases van het leven overslaan, geen geboorte geen puberteit geen huwelijk en dan Pan globaal Europees onsterfelijk worden en dan gaan klagen dat ik het niet meer weet.
   En toch, dat we een beetje goed aardig tegen elkaar kunnen zijn, dat doet wonderen, dat is een zekerheid zie ik onderhand wel.

  8. Oh jah, ik zag dat Lola op zoek is naar haar pa Brood, dat zelfbenoemde Broertjes Bart en Brood dezelfde vriendin hadden, dat dat geen probleem was, dus als ik heel graag met Dawn Mirakel Lianne wil nou dat dat dan geen probleem hoeft te zijn, ik bedoel al mijn achterstallige rauwe rouw processen kosten zoveel puf en tijd dat intussen ik ook niet meer kan controleren wie of wat er verder allemaal in de hooiberg gebeurt, ik doe alle fases van het leven tegelijk, dan wordt het een zooitje, dan heb je speed nodig zegt Brood want dan moet alles in korte tijd ingehaald worden, een complete uitputtingsslag. Sjeez wat is die Lola een mooie meid geworden zeg; vroeger leek ze zo ontzettend sloom, nu helemaal vlot, heeft die Brood toch iets goed gedaan??

   Ik las een biblioteca stukkie dat verslaafden meestal in lagere astrale lagen terecht komen, niet iedereen volgens mij. En dat veel plekken op aarde, donkere horeca gelegenheden, weerspiegelingen zijn van lagere astrale gebieden. Zit wel wat in volgens mij. Ik dacht waarom blijf ik toch zo bij Lola hangen, we delen wel iets drong pas later tot me door, dat is moeilijk onder ogen te zien maar waar…

   En hoe is het ondertussen met de (gesponsorde) ‘geweldloze’ revolutie? Het opbouwen van een kritische massa is nog wel aardig, totdat je weer moet verdrinken in de Nieuwe alternatieve massa’s met de nieuwe mores. Laten we asjeblieft een beetje origineel blijven met z’n allen, laat de gestandaardiseerde new age praat maar voor wat het is, hebben we toch niet nodig? Ortomoleculaire Vitamines studeren, dat lijkt me wel gaaf. De ene Vitamine C is de andere niet, krijg je dat weer, slik je alles en is het nog niet goed.

  9. Het is een regelrechte gave te communiceren tussen de regels en dat het aankomt bij de ontvanger voor wie die de boodschap dan was. Heb erover nagedacht en geef je groot gelijk in deze. Soms is de verleiding er en dan verliest men wel eens de ‘realiteit’ uit het blikveld. New age alias oud age bling blingt soms nogal. De insecten worden door het blauwe licht aangetrokken en merken pas te laat dat het bzzz doet. Wat is goed wat niet? Wie is oprecht en wie niet en voor welke agenda is men dan bezig? Laat ik eerlijk zijn; er is zoveel, zoveel informatie dat zelfs de scherpste geesten moeite hebben met de verwerking en plaatsing in het juiste vakje. Dan een opmerking van een ander kan dan net een duwtje geven. Vervaging van de grenzen en de vakjes lijkt het soms wel, wat eerst helder en duidelijk goed was lijkt nu wel een grootse nevelige onduidelijke wolk.

 11. Ik heb een gesprek gehad heel toevallig met een hartspecialist die nu 77 jaar is en zijn cholesterol staat 350!!!de mijne 216 met al jaren crestor 20 en litor 40 !!! Na een overweging heb ik besloten geen statines meer te nemen alleen nog Q10 wat denken jullie?

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.