Advertentie

Kijk, 4 artsen delen dit met je..!!


X

Kijk, 4 artsen delen dit met je..!!

2021 © WantToKnow.nl/be

x
Wij, 4 Spoedeisende Hulp Artsen (SEH-artsen), spreken ons, op persoonlijke titel, uit tegen het huidige Coronabeleid. Volgende week worden er naar alle waarschijnlijkheid nieuwe ondoelmatige maatregelen opgelegd door dit demissionaire kabinet, terwijl het grootste probleem niet wordt aangepakt, het zorgcapaciteitsprobleem. Al lang voor de coronacrisis zagen wij, als SEH-artsen, dit zorgprobleem toenemen. Dit kabinet heeft de afgelopen 20 maanden de ondercapaciteit niet willen oplossen, terwijl dit probleem er al jaren aan zat te komen. Er is niet adequaat ingegrepen toen, juist tijdens de coronacrisis, de ‘handen aan het bed’ verder afnamen.

Sterker nog, de huidige coalitie wil de spoedzorg verder uitkleden. Juist wij, als SEH-artsen, hebben inzicht in werkdruk op de Spoedeisende Hulp en in de ziekenhuisbezetting, omdat wij patiënten opnemen voor bijna alle medisch specialismen.

 • Waarom is er niet meer waardering gekomen voor het mooie beroep van verpleegkundige, door bijvoorbeeld hogere salariëring en betere secundaire arbeidsvoorwaarden?
 • Waarom is er in de afgelopen 20 maanden niet voor gezorgd dat er veel meer verpleegkundigen werden opgeleid of als herintreder de weg terug zijn gaan vinden naar ‘het bed’?
 • Waar was de wervingscampagne, waar was het budget? Het is logisch dat wanneer er meer handen aan het bed staan, de gemiddelde werkdruk daalt en verpleegkundigen duurzaam met plezier inzetbaar blijven.

Wij horen op de werkvloer verhalen van verpleegkundigen die het door de hoge werkdruk niet meer zien zitten en willen/gaan stoppen. We zien collega’s uitvallen door ziekte en overbelasting. Iedere dienst zien wij verpleegkundigen bevlogen & keihard werken, echter door het voortdurend opvangen van personeelstekorten raakt men overbelast en kunnen er onveilige werksituaties ontstaan.

Op de werkvloer blijft er weinig tijd over om voldoende aandacht te besteden aan leerling-verpleegkundigen, waardoor er tijdens de opleiding veel leerlingen stoppen, omdat ze niet goed begeleid worden of omdat ze geen toekomst voor zichzelf meer zien in dit vak. Dit baart ons grote zorgen, want zonder verpleegkundig personeel kan geen ziekenhuis bestaan en kunnen wij als arts ons werk niet doen.

We moeten nu maximaal investeren in verpleegkundig personeel en niet in zaken zoals het opleiden van BOA’s of ongelimiteerde testlocaties. Nieuwe maatregelen, zoals lokale lockdown’s, mondkapjesplicht, avondklok of uitbreiding van het QR-code systeem, zijn volstrekt onwetenschappelijk, ondoelmatig en zorgen voor een tweedeling in de maatschappij. Daarbij zullen deze maatregelen het échte probleem, dat van de zorgcapaciteit, niet oplossen.

Iedereen die zich heeft willen laten vaccineren, heeft dat kunnen doen. Diegenen die er bewust voor kiezen dit niet te doen, moeten absoluut vrij zijn en vrij blijven in deze beslissing. Er mag en moet geen enkele vorm van dwang of drang zijn. Om nu de ongevaccineerden aan te wijzen als oorzaak voor het falen van ons zorgsysteem is onrechtvaardig en zorgt enkel voor een zeer onwenselijke polarisatie en tweedeling.

De zorg moet een veilige werkomgeving zijn en elke professional wordt geleerd zich stapsgewijs uit te spreken wanneer hij/zij zich zorgen maakt. Het ‘Probe’, ‘Alert’ en ‘Challenge’ heeft geen enkel effect gehad. Wij voelen de noodzaak, in het maatschappelijk belang, ons uit te spreken, omdat wij zien dat er sprake is van een ‘Emergency’.

Wij vragen om een gesprek met het kabinet (Rutte en de Jonge), het OMT (van Dissel en Gommers) en met het LNAZ (Kuipers), voordat nieuwe maatregelen die niet wetenschappelijk onderbouwd of controleerbaar zijn worden ingevoerd. Wij vinden dat wij, als 4 betrokken SEH-artsen, die werken op de Spoedeisende Hulp en dus aan de poort staan van de ziekenhuizen, recht hebben van spreken en onze zorgen mogen uiten. Wij willen graag antwoorden op onze vragen en vragen om onomstotelijke wetenschappelijke onderbouwing van vergaande maatregelen.

Wij roepen de media op, om ruimte te geven voor het uiten van onze zorgen en voor tegengeluid in bredere zin. Geef de kritische (medisch) professionals ook een podium. Steun onze oproep en deel dit bericht.

L. Bilbija, C. Sjaardema, B. de Lange, A. van Asten

* * *

2 gedachten over “Kijk, 4 artsen delen dit met je..!!

 1. Vanavond was er weer een perstoespraak van Rutte en de Jonge en de door velen verwachte maatregelen worden doorgevoerd testbewijzen zullen niet meer als toegang tot iets mogen dienen.
  Het vreemde is echter dat er gezegd wordt dat ze de NIET GEVACCINEERDEN ZOUDEN WILLEN BESCHERMEN tegen besmetting om ziekenhuisopnames te voorkomen.
  Maar wanneer ga je iemand beschermen? Dat is toch voor iemand het virus bij zich draagt of ziek zou kunnen worden? Dan gaan ze dus gezonde mensen beschermen tegen gevaccineerden terwijl die gevaccineerden nog steeds het virus bij zich kunnen dragen en over kunnen dragen en zelfs ziek kunnen worden. ongecontroleerd op of zij het virus bij zich dragen krijgen gevaccineerden dus wel toegang tot zowat alles met hun QR-code en paspoort waardoor het virus blijft rondgaan.De gezonde mensen in dit geval de NIET gevaccineerden wordt de toegang tot bijna alles juist ontzegt terwijl je dan toch zou denken dat de gezonde niet gevaccineerden juist vanwege kleiner of geen besmettingsgevaar voor anderen meer vrijheden moeten hebben.Wanneer men dit ontkent of het er niet mee eens is is de vraag rechtvaardig waarom de niet gevaccineerden dan beschermd zouden moeten worden tegen de gevaccineerden.Dit is de omgedraaide wereld volgens mij.Waarom niet iedereen testen zodat men weet dat er gevaar zou zijn zodat het gevaar weggenomen kan worden.Die QR-code en paspoort is een vrijbrief voor het virus waardoor het virus juist in stand wordt gehouden.Niemand de toegang tot iets ontzeggen is mogelijk wanneer er getest wordt zodat het gevaar weggenomen kan worden door alleen besmettelijken er uit te halen op basis van testuitslagen en vertrouwen op dat mensen die symptomen zouden hebben uit zichzelf al thuis blijven.Wat nu gebeurd is we doen iets geven geen garanties en hopen maar dat de ziekenhuizen niet gevuld gaan worden.Er staat veel te veel op het spel om te gokken want bedrijven en mensen worden kapot gemaakt op deze manier.
  En van dat specialistische OMT zouden we toch meer moeten mogen verwachten.En dan het tegen elkaar opzetten van mensen wat voor mij hetzelfde is als haat zaaien door de Jonge is onacceptabel en nergens voor nodig.

 2. Kennelijk is men nogal wanhopig en weet men van gekkigheid niet meer hoe ze mensen tot vaccineren kunnen overhalen of toch wel?
  https://www.frontnieuws.com/bordeelprikker-pissig-turk-wilde-vluggertjeprik-voor-zijn-familie-verbergen/ Wanneer het gaat over omgaan met belastinggeld is de belastingdienst erg voorzichtig wanneer de vraag gesteld wordt waarom er niet gewoon voldoende geld wordt over gemaakt naar gedupeerde ouders in de kindertoeslagaffaire.Dit was gisteren op tv bij ik meen nieuws uur maar dat weet ik niet zeker wel dat het op TV was.De man van de belastingdienst zei dat dan mensen geld zouden kunnen krijgen waar ze geen recht op zouden hebben en dat gaf hem geen goed gevoel en daar kan ik nog begrip voor hebben maar ik mag toch wel hopen dat Rutte en de Jonge dan het voorbeeld van hierboven niet gaan volgen en belastinggeld gaan inzetten om prostituees te betalen om zo “zonder dwang” mensen over te halen zich te laten vaccineren.Misschien zou het beter zijn dat Rutte en de Jonge zelf eens een bordeel bezoeken want ze zijn vaak van huis en staan onder grote druk dus is het misschien raadzaam voor hen de druk eens van de ketel te halen uiteraard voor eigen rekening.Het is maar een idee.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.