Advertentie

GM soja blijkt schadelijk voor mens en milieu!!


Keer op keer komen de wetenschappelijke feiten boven water over de uiterst laakbare claims die bedrijven als Monsanto meent te moeten doen over het succes van genetische gemanipuleerde zaden. De handelwijze van dit bedrijf is ronduit misdadig te noemen, en de vraag wanneer deze club nu eens juridisch aangepakt gaat worden, klinkt steeds harder door.

 

Bewees eerst de Universiteit van Kansas al -ná een 3-jarige studie- dat de claims van Monsanto over de hogere katoenopbrengst van hun speciale GMO–katoenzaden VALS was (HIER), later kwamen er wetenschappelijke bewijzen aan het licht, waaruit de conclusie getrokken kan worden dat GM)-maiszaden schadelijk zijn voor menselijke nieren en lever…!! (HIER)

De conclusie is simpel m.b.t. de claim om GMO-zaden in te zetten om een hogere voedselproductie te verkrijgen: In tegenstelling tot de leugenachtige pr-kletsverhalen die door de agrarische reuzen ten behoeve van zichzelf worden verspreid, bestaat er niet één genetisch gemanipuleerde zaadsoort die een grotere opbrengst geeft dan die van conventionele teeltmethodes!

Als dan ook nog eens blijkt dat Monsanto indirect verantwoordelijk is voor de zelfmoordengolf onder Indiase boeren -ruim 200.000 boeren pleegden al zelfmoord (HIER)– dan kun je toch niet meer spreken over een normaal bedrijf..??!!

En lees dit artikel eens door over de ramp die GMO-zaden ons gaan brengen, en je zult je net als wij afvragen wie er nu in hemelsnaam lopen te slapen in de commissies van de EU, die de toelatingscontracten tekenen..! GMO een ramp voor de VS (HIER)

Maar er worden steeds meer mensen wakker, veel landen en vooral agrarische organisaties maken de gang naar de rechter of doen de producten van Monsanto in de ban. Maar de EU lijkt de ene na de andere vergunning af te geven aan de GMO-producenten.

En nu blijkt dat ook de GMO-sojazaden van Monsanto schadelijk zijn voor mens en milieu..!! Jonge, jonge.. het is volstrekt de wereld op zijn kop geworden. Welke EU-functionarissen zijn incapabel op dit gebied en zitten te slapen? Of zijn ze gewoon keihard omgekocht, dat is toch wel de uiteindelijk gerechtvaardigde vraag, na het zien van zoveel GMO- en Monsanto-ellende..! Dan hier het verhaal maar van de GMO-soja.

X

* * *

X

Wetenschappers: Genetisch gemanipuleerde soja schadelijk voor mens en milieu

bron: Duurzaamheidsnieuws © september 2010

x

Een internationale coalitie van wetenschappers waarschuwt voor de nadelige gevolgen voor mens en milieu van de teelt van genetisch gemanipuleerde (GG) soja en het gebruik van onkruidverdelger Roundup (glyfosaat). Maar liefst 95% van de soja die geteeld wordt in de VS en Argentinië, betreft de ‘RoundupReady’ soja van Monsanto.

Deze ‘cartoon’ blijkt links en rechts ingehaald te worden door Monsanto zélf..!

Het deze week gepubliceerde rapport ‘Genetisch gemanipuleerde soja: Duurzaam? Verantwoord?’ verzamelt recent wetenschappelijk onderzoek naar de gevolgen van 15 jaar GG sojateelt in Noord- en Zuid-Amerika. Het rapport citeert meer dan 100 wetenschappelijke studies, en concludeert dat het telen van RoundupReady soja met grote hoeveelheden Roundup de gezondheid van mensen en dieren aantast, het herbicidengebruik verhoogt, en onkruid resistent maakt tegen het middel.

 

Glyfosaat is veel schadelijker dan tot nu toe aangenomen werd, en wordt in verband gebracht met miskramen, geboortedefecten en kanker bij mensen, zelfs in doses lager dan gangbaar in de landbouw. De Argentijnse professor Andrés Carrasco, co-auteur van het rapport, toonde aan dat glyfosaat misvormingen veroorzaakt in de embryo’s van kikkers en kippen. Hij merkt op dat vergelijkbare effecten gevonden worden bij mensen in gebieden waar veel glyfosaat gespoten wordt. Het rapport gaat vergezeld van getuigenissen vanuit de plattelandsbevolking in sojagebieden.

Het rapport weerlegt de claim dat de productie van RoundupReady soja ‘verantwoord’ zou kunnen zijn, een claim van de Ronde Tafel voor Verantwoorde Soja (RTRS). Het doel van deze Ronde Tafel is om begin 2011 soja op de markt te brengen met een vrijwillig label voor ‘verantwoorde’ productie.

Een heel gemeen goedje, deze ‘onkruidbestrijder’ van Monsanto (sinds kort in alle tuincentra in Nederland te koop…!!)

De RTRS telt het Wereldnatuurfonds, Solidaridad, de Nederlandse veevoederindustrie (Nevedi), Unilever, Shell, Syngenta en Monsanto onder haar leden. Het WNF en Solidaridad zijn door andere organisaties al meerdere malen opgeroepen de RTRS te verlaten omdat dit label de ontbossing niet tegengehoudt, en bovendien RoundupReady soja ‘verantwoord’ verklaart.

Vorig jaar tekenden 10.000 mensen een petitie aan Minister Verburg om de Nederlandse financiële steun aan de Ronde Tafel te stoppen.

Nederland en België vallen onder de grootste importeurs van soja voor veevoer. De sojateelt is één van de voornaamste veroorzakers van grootschalige ontbossing en verdrijving van lokale bevolking in Zuid-Amerika. Sojateelt in Argentinië bestrijkt inmiddels bijna de helft van het totale landbouwareaal van dat land, 19 miljoen hectare. Elk jaar wordt alleen al in dat land 200 miljoen liter Roundup gebruikt voor de productie van 50 miljoen ton soja.

Roundup wordt ook in Europa verkocht aan boeren en in tuincentra. Vaak wordt het geadverteerd als veilig en snel afbreekbaar in het milieu, maar dit rapport toont aan dat het langer in bodem en water aanwezig blijft dan eerder werd aangenomen.

Monsanto heeft opvallenderwijs in Nederland een aanvraag ingediend om RoundupReady mais (NK603) ook voor teelt in Europa toegelaten te krijgen. Hiermee zou het gebruik van Roundup in Europa ook verder toenemen.

Critici van de ggo-sojateelt ondervinden geregeld vormen van intimidatie en censuur. In augustus dit jaar riep Amnesty International op tot een onderzoek naar een gewelddadig incident waarbij een groep mensen probeerde te voorkomen dat Carrasco een toespraak zou houden over zijn onderzoek in het stadje La Leonesa.

Heb je interesse om het hele rapport te lezen of te downloaden, klik dan HIER.

6 gedachten over “GM soja blijkt schadelijk voor mens en milieu!!

 1. Er is niets schadelijker voor het milieu dan de mens., denk ikzelf. In mijn beleving heeft bijna elk organisch milieu bijna elke biotoop al schade opgelopen door de mens. De mens is voor bijna elk milieu – althans hier op Aarde – het meest schadelijkste organisme zoals ik dit ervaar. Kijk eenvoudigweg om je heen. Kijk om je heen en dan niet wegkijken omdat iets je niet bevalt of zegt van ja, dat is nu eenmaal de consequentie. Nee, gewoon kijken naar wat we hebben kapotgemaakt ondertussen. En dan nog is de blijkbaar stoïcijnse mens in staat de nog overgebleven natuur allemachtig prachtig te noemen. We gaan nog steeds lekker op vakantie om nog maar te genieten van de restanten van wat we straks met z’n allen ook weer vernielen. ‘.Zolang het kan, blijven we dit doen’. Met ‘zolang als het kan’ wordt bedoeld dat we dit blijven doen zolang onze beurs ons niet beperkt om te verlangen naar en te genieten van het land van ooit dat straks niet meer dat land is wat het ooit was. Omdat het straks ook door ons uitgewoond is en het daarna onze interesse als vakantiebestemming niet meer heeft. Zo gaan we verder deze overigens prachtige planeet uit te wonen.

 2. De volgende brief die u te lezen krijgt is in naam van Schi Bawnatamar Kalaksiti. het zijn de gezegden van een Bodhisattva. Onthouden en opgeschreven door een disciple Bikkhu. U wordt gegroet met handen plat tegen elkaar en omhoog met “Namaste”.

  ” Wat zitten we weer in de shit he? Het is ook nooit goed met de mensheid. Eerst slachten we dieren af voor ons eigen voedsel. Toen kwam het vegetarisme meer omhoog. Prachtig! En nou dit weer. Moeten we dan maar gewoon weer door gaan met meer vlees eten? Dieren vet mesten en daarvoor ook weer veel land en landbouwproducten verbruiken? Al die vrachtwagens die dag in dag uit vlees vervoeren? Waar moeten we in hemelsnaam heen met de mensheid? Ik denk dat er maar een ding op zit en dat is los laten. Het spirituele pad betekent los laten. Laat je vlees behoefte maar wat los. En als soja niet goed is moeten we ook dat los laten. Eigenlijks heel simnpel. Alleen mensen weten het weer zo moeilijk voor zichzelf ter maken.

  Zo laat het geschreven zijn, zo laat het gedaan worden.

  Laten we hierop bidden en mediteren.

  Ohm tare tutare tare.

  Ohm mani padme hum.

  Siddhi.

  Ohm shanti.”

  U heeft een brief gelezen uit naam van Schi Bawnatamar Kalaksiti. Wees er zeker van dat u de volgende keer weer leest. Schi Bawnatamar Kalaksiti wordt door u gebracht door een Bodhisattva, zijn disciple Bikkhu en de Sangha. Dank u voor het lezen. Volgende keer zijn we weer terug.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.