Advertentie

Verantwoorde soja of/en een enorme nepclaim?


Twee berichten in het nieuws, over ‘verantwoorde’ sojateelt. Ze zijn of lijken volledig tegenstrijdig; is dit de duale wereld op zijn top. Of staat de wereld op zijn kop? Hoe is het mogelijk dat de ene partij met een serieus gezicht beweerd dat het gaat om een waardevol initiatief, terwijl de andere kant van de medaille de roest duidelijk zichtbaar is..!

* * *

x

Het eerste PR-bericht van de RTRS

x

Nederlandse industrie koopt eerste 85.000 ton verantwoord geteelde soja

x

De Nederlandse industrie heeft de allereerste soja gekocht die is geteeld volgens de principes van de Ronde Tafel voor Verantwoorde Soja (RTRS). Deze eerste aankoop van 85.000 ton geeft een belangrijk signaal aan het internationale bedrijfsleven om ook verantwoorde soja te kopen.

De RTRS-gecertificeerde soja is afkomstig van de Braziliaanse sojaproducent Grupo André Maggi. Na jaren van voorbereiding zijn de eerste sojavelden van de producent in mei gecertificeerd. De certificering en verkoop zijn belangrijke stappen om RTRS wereldwijd tot dé standaard te maken voor verantwoorde sojateelt die onder meer helpt bij het tegengaan van de aantasting van waardevolle natuur en het respecteren van landrechten van lokale gemeenschappen.
De Nederlandse bedrijven die de RTRS-gecertificeerde soja hebben gekocht, zijn verenigd in het Initiatief Duurzame Soja (IDS). Daarin zitten onder meer diervoederkoepel Nevedi, Ahold, FrieslandCampina, Vion, Gebr. Van Beek Group en 2Sisters Storteboom. Zij hebben de 85.000 ton afgenomen via een handelssysteem dat werkt met certificaten, waardoor producenten rechtstreeks worden beloond voor hun inspanningen om aan de RTRS-criteria te voldoen.

De partijen die de doorbraak mogelijk hebben gemaakt, kwamen vandaag in Rotterdam bijeen om de toekomst van verantwoorde sojateelt te bespreken. “De aankoop via certificaten door IDS is een zeer belangrijke stap in het verduurzamen van de internationale sojaketen’‘, aldus Agustin Mascotena, directeur van de RTRS.

Welvaartsgroei
Vorig jaar werd wereldwijd ruim 200 miljoen ton sojabonen geproduceerd. Daarmee is soja een van de belangrijkste landbouwproducten ter wereld. Door de mondiale bevolkings- en welvaartsgroei en de daardoor stijgende vleesconsumptie blijft de vraag naar soja voor veevoeder sterk toenemen. Grootschalige sojateelt kan echter negatieve gevolgen hebben, zoals aantasting van waardevolle natuur in met name Zuid-Amerika, schending van landrechten van de lokale bevolking en overmatig gebruik van bestrijdingsmiddelen.

Als een onderzoek uit 2005 al aanleiding geeft tot uiterste voorzichtigheid met GMO-soja en vele, vele andere berichten dat ook doen, waarom gaat een zg. ‘groene club’ in Nederland dan tóch door met deze bedenkelijke aanvoer? (klik voor het onderzoek)

“De noodzaak voor een meer verantwoorde teelt is urgent”, licht Richard Holland hoofd natuurbescherming van het Wereld Natuur Fonds (WNF) toe. “Gebieden als de Amazone en de Cerrado, de Braziliaanse savanne, worden in rap tempo omgezet in landbouwgronden. Dit leidt tot het uitsterven van plant- en diersoorten, aantasting van de waterhuishouding en uitstoot van broeikasgassen”.
Bedrijven in de sojaketen, maatschappelijke organisaties en investeerders hebben daarom de afgelopen jaren gezamenlijk criteria opgesteld voor een verantwoorde sojaproductie. Naast aandacht voor het terugdringen van pesticidengebruik en voor landrechten van lokale gemeenschappen, zijn ook regels opgesteld die voorschrijven dat uitbreiding van sojateelt niet ten koste mag gaan van waardevolle bossen en biodiversiteit.

“In Zuid-Amerika, China en India kan de RTRS ook een belangrijke rol vervullen in de verduurzaming van de sojaproductie van kleinschalige boeren”, benadrukt Nico Roozen, directeur van Solidaridad. “In samenwerking met de RTRS en bedrijven heeft Solidaridad een programma opgezet om kleinschalige sojaproducenten te ondersteunen bij slim en duurzaam landgebruik en het werken volgens de RTRSstandaard”. Volgens Roozen zijn veel boeren geneigd verantwoord te produceren zolang de markt er om vraagt.

Koploper
Het aanbod RTRS-gecertificeerde soja zal de komende jaren sterk blijven toenemen. De RTRS denkt dat na Grupo André Maggi snel meer certificeringen van sojaproducenten volgen. Eind 2011 bedraagt de productiecapaciteit van RTRS-gecertificeerde boeren naar verwachting al ongeveer 500.000 ton. De Nederlandse industrie heeft de ambitie om internationaal koploper te worden in het gebruik van verantwoorde, RTRS-gecertificeerde soja

. “Nu de eerste RTRS-gecertificeerde soja na jarenlange voorbereiding op de markt is, is de industrie aan zet om deze soja af te nemen en RTRS wereldwijd tot de standaard te maken. Als doorvoerhaven voor Europa kan Nederland daar een sleutelrol in spelen. Vandaag hebben we daar een eerste stap in gezet”, aldus Jan Nicolai, programmadirecteur van het Initiatief Duurzame Handel.

* * *

Dan het volstrekt tegenovergestelde bericht..

Het ‘verantwoorde sojalabel’ is puur bedrog..!!
x

* * *

 

‘Verantwoord’ sojalabel is consumentenbedrog

Op woensdag 8 juni werden tijdens een bijeenkomst in Rotterdam de eerste, zeer controversiële certificaten voor ‘verantwoorde’ soja uitgereikt aan bedrijven als Ahold en FrieslandCampina. Het nieuwe label is een initiatief van het Wereldnatuurfonds (WWF), en wordt op de markt gebracht door de Round Table on Responsible Soy (RTRS). Dit nieuwe label van de Round Table on Responsible Soy (1) is al door honderden organisaties van de hand gewezen als een vorm van ‘greenwashing’.

Netwerken waaronder Friends of the Earth International, Global Forest Coalition, Platform Aarde, Boer, Consument (ABC) en Food & Water Watch schreven begin dit jaar een brief aan supermarkten in heel Europa om niet aan dit misleidende label mee te doen. Eén certificaat staat voor één ton sojaproduct (bonen, meel of olie). 23.000 Consumenten verstuurden een petitie met dezelfde boodschap. Vlaamse NGO’s uitten hun bezorgdheid aan hun Nederlandse collega’s en schreven brieven aan de supermarkten die in België werkzaam zijn (2).

Typisch voorbeeld van consumentenbedrog

GMO-soja, niet te onderscheiden van échte. Het verwoestende verschil zit ‘m in de ‘genen’..!!

“Dit sojalabel is een typisch geval van consumentenbedrog”, zegt Nina Holland van Corporate Europe Observatory (CEO). “Soja importeren voor de intensieve veehouderij in Nederland en België is inherent niet-duurzaam. Het gaat bovendien om soja die geproduceerd wordt met intensief gebruik van landbouwgif. Ook genetische gemanipuleerde soja die bestand is tegen de onkruidverdelger Roundup mag ‘verantwoord’ worden genoemd”.

De ‘verantwoorde’ soja hoeft slechts aan zeer zwakke criteria te voldoen. Er mag met vliegtuigjes in de buurt van huizen worden gespoten en er worden geen harde eisen gesteld om het pesticidengebruik te verminderen. Ook in de toekomst nog te ontbossen terrein kan ‘verantwoorde’ soja opleveren. Het label biedt geen enkele oplossing voor de strijd om land tussen kleine boeren en de agro-industrie, die in landen als Paraguay en Brazilië gaande is. Het nieuwe label is vooral gefinancierd door de Nederlandse overheid en het bedrijfsleven. Zij hebben groot belang bij de 9 miljoen ton soja die jaarlijks in Nederland geïmporteerd wordt. Eén miljoen wordt terug uitgevoerd naar België voor de Vlaamse veestapel.

In landen als Frankrijk, Zweden, Noorwegen en Duitsland zien we een tegenovergestelde ontwikkeling: daar neemt de roep om GGO-vrije producten toe – bedrijven schakelen juist over op GGO-vrij veevoer voor de productie van vlees, eieren of zuivel.

Zelfde reclamebureau bij greenwashing betrokken
“Markant is dat de presentatie van het sojalabel in Rotterdam wordt georganiseerd door reclamebureau Schuttelaar & Partners. Hetzelfde bureau dat in 1996 de introductie van de RoundupReady-soja in Nederland organiseerde voor het bedrijf Monsanto. Ook Productschap MVO was bij deze PR-campagne actief betrokken”, zegt Tjerk Dalhuisen van de Nederlandse organisatie gifsoja.nl (3).  In november 1996 kwam ook de eerste GGO-soja in de Antwerpse haven binnen.

* * *

Noten:

[1] De Round Table on Responsible Soy Association (RTRS) is een gezelschap van bedrijven die belang hebben bij de productie, handel en verwerking van soja, waaronder Unilever, Ahold, Cargill en Monsanto. Ook de Nederlandse regering steunt het label, via het Initiatief Duurzame Handel. Eén certificaat staat voor één ton soja-product (bonen, meel of olie). Meer informatie vind je in deze briefing (pdf) HIER

[2] De kritiek is samengevat in deze korte animatie:x

x
Vorig jaar al maakten 230 boeren-, natuur- en ontwikkelingsorganisaties uit Zuid-Amerika en Europa bezwaar tegen het ‘groenwassen’ van foute soja. Daar bleef het niet bij. Onlangs vroeg een coalitie van organisaties aan de Europese supermarkten om de consument niet te misleiden met valse labels. Het overkoepelende verband van natuurorganisaties in Duitsland (DNR) heeft het Wereld Natuur Fonds verzocht uit de RTRS te stappen en ’te stoppen met steun aan een mislukt landbouwmodel’. Nadere informatie over de problemen met soja en het verantwoorde label en een analyse van de RTRS criteria staat op  Gifsoja.nl

[3] Zoals maandblad Milieudefensie in 1998 berichtte, huurde Monsanto het PR bedrijf Schuttelaar en Partners in om ‘geen slapende honden wakker te maken’ bij de introductie van RoundupReady soja in 1996. Productschap MVO organiseerde toen een promotiereis naar de thuisbasis van Monsanto, St Louis (VS). Verschillende medewerkers van Schuttelaar en Partners hebben later erkend dat toen niet bewezen was dat gentechsoja milieuvriendelijker was, terwijl dit in de PR wel werd benadrukt.

x

* * * * * *

De artikelen over de schade van GMO hier op WantToKnow:
x

http://www.wanttoknow.nl/overige/gm-soja-blijkt-schadelijk-voor-mens-en-milieu/

http://www.wanttoknow.nl/hoofdartikelen/consumptie-en-niet-de-bevolking-is-onze-grootste-bedreiging-voor-ons-milieu/

http://www.wanttoknow.nl/gezondheid/monsanto-doet-haar-eigen-gm-onderzoek-in-de-vs/

http://www.wanttoknow.nl/overige/anti-gmo-wetenschappers-worden-aangevallen/

http://www.wanttoknow.nl/overige/10-zaken-waarvan-monsanto-niet-wil-dat-jij-ze-te-weten-komt/

http://www.wanttoknow.nl/overige/europese-voorzitter-voor-voedselveiligheid-werkt-voor-gmo-lobby/

http://www.wanttoknow.nl/overige/de-amerikaanse-ramp-met-gmo-een-les-voor-iedereen/

http://www.wanttoknow.nl/overige/de-verborgen-agenda-van-genetische-manipulatie/

http://www.wanttoknow.nl/gezondheid/3-monsanto-gm-maissoorten-schadelijk-voor-lever-en-nieren/

http://www.wanttoknow.nl/overige/de-gm-mythe-is-onmaskerd/

12 gedachten over “Verantwoorde soja of/en een enorme nepclaim?

 1. Soja werd gepromoot als gezond, als iets wat de hormonen zou uitbalanceren.
  Jarenlang heb ik sochtends sojamelk gedronken met vruchten.
  Nu ben ik chronisch ziek.
  Het gaat te ver om de soja daar de schuld van te geven, dat besef ik ook wel.
  Wat wel telkens uit mijn allergieprofiel komt, is: geen soja, ook zelfs niet de gefermenteerde vorm.
  Het is 1 van mijn hardnekkigere allergieen.
  Mijn lichaam hoeft die rotzooi gewoon niet meer.
  Ook is bijv. bij mij dicamba aangetroffen, een geliefd gif door Monsanto ingezet bij de sojateelt.
  En bedankt.
  Wat mij betreft wordt alle grond met sojateelt vervangen met hennep.
  Soja is van zichzelf niet heel erg gezond.
  Japanners, kenners van soja, gebruiken het alleen een klein beetje in hun dieet en dan altijd ook gefermenteerd.
  Ik zeg: weg met die rotzooi, het maakt alles kapot.
  Onze dieren, onszelf, de grond.

  1. @ Desi ,
   ik ken een hoop mensen met soja allergie , het sprookje dat veel soja goed voor je is wordt te gemakkelijk aangenomen . Zeker nu er mega veel gerommeld wordt met dit massaprodukt . En van de ene allergie of intollerantie kan je in de andere geraken , zogenaamde kruisallergiën .
   Soja wordt gepromoot als een ‘vleesvervanger’ , absolute bullshit , zogenaamd vanwege de eiwitrijkheid . Zoveel eiwitten hebben we niet nodig , eiwitten zijn geen brandstof .
   Hieronder laat ik een linkje achter over voedsel wat mij veel inzicht heeft verschaft , ik hoop dat anderen er ook iets aan hebben .
   http://amazingdiscoveries.tv/c/7/Life_at_its_Best/

 2. Wij eten geen vlees meer maar wel vegatarische burgers van het merk Vivera, en zij verzekerde mij dat het volkomen veilig is en zonder Monsanto`s middelen.
  Er zit voor 47 procent gerehydrateerd soja eiwit in en nog vele andere middelen.
  En als je dit niet veilig genoeg vind dan Vraag je gewoon energie om je voedsel zuiver te maken.
  Dit doe je door middel van gedachten kracht, Je vraagt bv ik mag ik energie ontvangen waarmee ik mijn voedsel kan reinigen, en het is gelijk klaar.
  Je bent het zelf die kan creeren wat je wilt.
  Maar als wij in angst gaan leven dan zijn we vatbaar voor alle ziekten omdat angst de voordeur open zet voor alle ziektenbronnen.

  Eet smakelijk.

  1. Wat ray al aangeeft, je doet het meeste zelf, waarom ben ik nooit ziek bijvoorbeeld? Leg dat anderen maar eens uit, je hogere zelf is in staat letterlijk je hele lichaam voor altijd gezond te houden mits je sterk in je schoenen staat. Dus niet toegeven aan angst en “denken” Oh wat een troep het zal vast niet goed voor me zijn maar ik moe toch wat eten…

   Weet dat het je gezond maakt, stuur er liefde naartoe.

 3. Japan is 1 van de weinige landen die geen gm-soja toeliet.
  EN Japan was van plan een auto op de markt te brengen die op water loopt.

  Japan heeft de goden teveel verzocht.

 4. Mensen hechten een grote waarde aan soja en melk als proteïnenbron als mens heb je eigenlijk maar heel weinig vlees nodig ,maar groenten en fruit en noten des te meer, ik vind vlees niet vies maar koop het niet meer omdat er zo veel mee geknoeid word .
  we houden het op eieren en kaas en dat bevalt goed, en scheel je ook in je portemonnee.

  1. Helena, ik eet nu sinds een half jaar helemaal geen vlees meer. En ik mis het ook niet. Ik eet vervangers en veel groente en fruit, wat jij al aangaf. Eerlijk gezegd lag mij het vlees nooit fijn op de maag, altijd zwaar en ik voelde altijd iets vreemds na de tijd.

   Heb ik het toch altijd goed gehad, hoge spirituele famlilies van ons in de galaxy eten never nooit geen vlees, ze eten uberhaupt niets meer (sommigen dan die al de hogere energieën verkeren). Het is ook heel laag eigenlijk, iets letterlijk moorden om voor je eigen gewin te nemen. Voelt zowieso niet lekker voor me.

   Het bevalt me reuze goed en moet zeggen dat ik me fitter, sterker en energieker voel dan ooit tevoren! Let’s go to the good times!!!!

 5. och ja ok onze regerings amtenaren willen graag van die hele grote pot mee eten WAT MONSANTO HEET daarom laten/kopen zij dus 85,000 ton van deze gif?? bonen om ook hieraan mee te helpen om de mensheid om te brengen dat heet dan genoside . dit valt dan minderop omdat het dan in een voedings waarde zit die wij ?? zgn zelf willen eten !NOT

 6. Soja is helaas niet verteerbaar als voedsel. Heeft minimaal 2jaar nodig(in fermentatieproces) om eetbaar/opneembaar te maken voor het lichaam. Of het dus nu met of zonder label is.

 7. Im principe als je eigen trilling hoog genoeg is kun je eten wat je wilt, het zal je niets “kwaads” doen. Dit is al bewezen bij sommigen en de wetenschap snapt daar natuurlijk weer niets van.

  Maar hoe dan ook, “normaal” en “gezond” blijven deze zaken niet. Ik voel en weet dat alles zeer spoedig aan zijn einde komt. Wie de ogen open heeft, ziet dit gebeuren en met name in alle landen behalve velen in Europa. Het meeste gebeurd op ons Zuidelijk halfrond wat wellicht ook te maken heeft met de kosmische energieën en uitlijningen met sterren en planeten. Ik heb een goede vriend wonen in Malaysië en die vertelt mij dingen die nergens op het nieuws te zien of te horen zijn. Ja, als je goed op het internet zoekt, kom je wel achter bepaalde zaken. Dat hele land is bijv. in rep en roer en veel rare natuurverschijnselen waar mijn vriend zeer spiritueel open is geworden waar hij eerder een absolute nuchter persoon was.

  Vind het allemaal heel erg boeiend dat ik alles door een ruit kan zien hoe planeet aarde wordt getransformeerd in een liefdevolle planeet, natuurlijk nog wel met alle gevolgen van dien. Het zij zo, ik voel dat we naderen op het punt van ultimie gelukzaligheid met elke ziel die ook ingestemd heeft het Ascentieproces door te maken.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.