Advertentie

Het effect van röntgen en CT-scans op kinderen..


Het ‘opleuken’ van een CT-scanmachine voor kinderen, betekent natuurlijk niet dat de schadelijke straling wordt geëlimineerd..!

x

Het effect van röntgen en CT-scans op kinderen..

2012 © Craig Stellpflug – vertaling Frank Bleeker

x

Kinderen zijn ook al risicogroep nummer 1 bij draadloze telefonie…

Kinderen zijn meer stralingsgevoelig dan volwassenen en kinderen die een CT scan ondergaan lopen volgens een recent artikel in de Lancet na twee of drie CT scans een drie keer zo groot risico op leukemie en hersenkanker. Artsen denken meestal dat de voordelen opwegen tegen de nadelen, maar “van straling is bekend dat het een lastig in te schatten verhoogde kans op de lange termijn van het ontwikkelen van kanker in zich draagt”, zo zegt Marta Hernanz-Schulman, MD, voorzitter van de American College of Radiology Pediatric Imaging Commission.

Kinderen zijn met name kwetsbaar voor ioniserende straling omdat zij per weefselvolume meer straling absorberen dan volwassenen. Ioniserende straling die aan kinderen wordt toegediend is vooral schadelijk als kinderen in de groei zijn en er meer stralingsgevoelige celdelingen plaats vinden dan bij een volwassene. Daarnaast wacht kinderen een langere levensduur dan volwassenen, waardoor er meer tijd is waarin zich stralingsgeïnduceerde tumoren kunnen ontwikkelen.

Wie lopen er risico?
De bezorgdheid houdt niet op bij kinderen. Het gebruik van geavanceerde diagnostische beeldvorming zoals CT scans en MRI scans is substantieel toegenomen – tussen 1996 en 2010 bijna verdrievoudigd en is nog steeds stijgend. Blootstelling aan straling door CT scans is per hoofd van de bevolking verviervoudigd en echografie is in dezelfde periode ongeveer verdubbeld. PET scans zijn sinds 2004 jaarlijks met ongeveer 57% gestegen..!

Rebecca Smith-Bindman, MD en haar collega’s van de UCSF (Universiteit van Californië in San Francisco) bestudeerden het gebruik van ‘imaging’ (medische beeldvorming) bij gezondheidsorganisaties om in de tijd de patronen van ‘imaging’ te onderzoeken en de cumulatie van stralingsdoses die patiënten ontvangen. Pleitend voor een verstandiger gebruik van ‘imaging’, zegt Dr. Smith-Bindman: “We moeten de manier waarop wij als arts praktiseren veranderen… We moeten vergelijkend effectiviteitonderzoek financieren dat ons helpt begrijpen, wanneer ‘imaging’ behulpzaam is en wanneer het mogelijk meer schade aanricht dan dat het goed doet.”

Bij sommige gezondheidsorganisaties geeft men nu waarschuwingsboodschappen uit als een arts een ‘imaging’-procedure voorschrijft. Maar zoals Dr. Berrington de Gonzalez aan Medscape vertelde: “Het zou de moeite waard zijn nader te onderzoeken of deze waarschuwingen de mate van gebruik zou kunnen hebben beïnvloed.”

Het woord ‘kwaliteit’ krijgt in relatie tot de FDA een steeds vreemdere klank..! Zo blijkt telkens weer!

FDA doet een ‘suggestie’..
De Amerikaanse voedsel- en warenautoriteit, de ‘Food and Drug Administration’ (FDA) kondigde kortgeleden maatregelen aan, door het vrijgeven van voorgenomen richtlijnen, die fabrikanten aanmoedigen de veiligheid van kinderen in ogenschouw te nemen bij het ontwerpen van nieuwe Röntgen beeldsystemen. Dit federale agentschap heeft aanbevolen om bepaalde eigenschappen in Röntgen-beeldsysteem-apparatuur voor algemeen klinisch gebruik aan te passen aan de specifieke vereisten voor jongere patiënten. Plotseling is de FDA wakker, of wisten ze dit al veel langer.. Want deze ‘suggestie’ of aanbeveling van de FDA, werd gepubliceerd na meer dan een decennium van explosieve groei van het gebruik en stralingsschade die in verband gebracht wordt met medische toepassingen die patiënten blootstelden aan ioniserende straling..!

Een ander voorbeeld van dubieuze stralingseffecten.. Het uiterst pijnlijke borstonderzoek dat borstkankerpreventie zou dienen.. (klik voor artikel over de dubieuze claims van preventie!)

Voorgestelde richtlijnen voor Röntgen beeldsystemen voor de beeldvorming in de kindergeneeskunde omvatten voorzieningen, gericht op de beeldvorming van kleinere patiënten met vooraf ingestelde pediatrische controle-instellingen, zoals: etikettering en protocollen voor het minimaliseren van de blootstelling aan straling, het tonen en opnemen van de patiëntdosis of een dosisindex, interactieve softwaredisplay functies die de gebruiker waarschuwt bij speciale pediatrische zaken, automatische, voor kinderen gekalibreerde bestralingscontrole, een gebruikershandleiding voor pediatrisch gebruik met speciale aandacht voor stralingbesparende functies voor kinderen.

Waar het geld stopt…
Artsen die hun eigen MRS apparaten bezitten, verkopen meer MRI-scans dan degenen die hun patiënten doorverwijzen. Dr. Sigvard T. Hansen, Jr., professor orthopedie en sportgeneeskunde aan de Universiteit van Washington zegt, dan hij scans min of meer afwijst, omdat ze zelden nuttige informatie verstrekken over die patiënten die hij behandelt – degenen met voet- en enkelblessures. “Patiënten hebben vaak het gevoel dat zij betere zorg krijgen als mensen prachtige onderzoeken krijgen voorgeschreven en er zijn zelfs patiënten die hier komen en een MRI eisen – dat is een deel van het probleem,” zegt hij.

De waarheid mag gezegd worden: onderzoeken tonen aan dat de uitkomsten van patiënten met MRI scans, vergeleken met standaard Röntgenfoto’s weinig uitmaken, of dat standaard-röntgenfoto’s soms betere uitkomsten geven.

Conclusie
De keuze is uiteindelijk aan jou. Keer op keer komt in deze tijd aan het licht, dat wij onze eigen kracht in handen dienen te nemen..! En dat geldt met name in de gezondheidszorg..! Ook mensen met een kwalitatief ‘betere’ verzekering ondergaan meer onderzoeken dan mensen met een mindere verzekering. Vraag je dokter nauwgezet alles rondom de geplande scan die hij wil laten maken, iedere keer als hij of zij dus onderzoeken met ioniserende straling aanbiedt. Overweeg de lange termijn consequenties; het kan zomaar zijn dat over 20 jaar de kanker in je lichaam misschien niet meer in verband gebracht wordt met de oorspronkelijke oorzaak.

* * *

Bronnen voor dit artikel:
Lancet. Uitgegeven: online 7 juni 2012
New York Times

Over de auteur: Craig Stellpflug is voedingsspecialist met betrekking tot kanker, Lifestyle Coach en Neuro Development Consultant bij Healing Pathways Medical Clinic, Scottsdale, AZ. Met 17 jaar klinische ervaring in het werken met zowel hersenaandoeningen en kanker heeft Craig uit eerste hand de verwoestende effecten van vaccins en geneesmiddelen op het menselijk lichaam gezien en is tot de conclusie gekomen dat een natuurlijke levensstijl en natuurlijke remedies de echte antwoorden zijn op een goede gezondheid en een prettig leven.

 

5 gedachten over “Het effect van röntgen en CT-scans op kinderen..

 1. Gelukkig ligt mijn kind ook dagelijks in dit soort apparaten.
  Wij hebben een gezonde levensstijl alleen kun je niks doen tegen een heup die tijdens de geboorte uit de kom is en ja hier moeten vaak foto’s voor worden gemaakt waarbij röntgen straling vrij komt.
  Ik ben blij dat de techniek er is en zodoende letsel aan beenderen e.d. zichtbaar kan maken.

  Het is slecht voor je, iedereen stapt wel elke dag in zijn auto om naar het werk te rijden, koopt onverantwoorde producten als plastic, sommigen roken als een ketter en anderen zuipen alcohol alsof je daar 2 liter per dag van nodig hebt.

  Ik vind dat je dingen wel in een goed daglicht moet uitlezen en daar eindig ik voor nu mee.

 2. Krijg het wel een beetje benauwd als ik het artikel zo door lees en me kan herinneren hoe vaak ik wel niet in ziekenhuizen en bij de tandarts röntgen foto’s heb laten maken en hier en daar een CT-scan. Zeker wanneer ik terug denk aan al die jaren die ik achter Computers versleten heb. Pfff dat is niet meer na te tellen in tijd, daar waar ik dus al die tijd aan bloot heb gestaan. Van kind tot op heden is het dus feest geweest zonder loden jasje, dat geeft mij de weerstand dan ook ergens, wanneer vergaat mijn bootje? Zeker nu in deze tijden war naast ook andere vormen van losgelaten frequenties op je indreunen. Heb deze week de uitslag rapporten al gezien waar in staat welke verdovingsmiddel ze mij de afgelopen jaren in hebben gespoten: Ultracaïne, wat MS en ME veroorzaakt na een bezoekjes aan tandarts of kaakchirurg. Niet te vergeten hoeveel catulussen men dan per behandeling heeft in gespoten. Met al en al wordt je er flink kreupel van en de regulier arts weerlegt het dan op een of andere ongeneeselijke ziekte of iets wat erfelijkheid voor komt, foutje in de gene. Is er dan nog een weg terug, ja een zeer moeilijke maar of er iemand is die je daar mee kan helpen is de grote hamvraag die uitblijft. Ik denk dat ik al vast maar een grote bak begonia’s ga halen, je weet maar nooit, beter te vroeg dan never nooit!

 3. Goeiemiddag mevr, meneer,..

  Ik heb eens een vraagje mijn dochtertje is nu 7 jaar,toen ze 2 jaar was heeft ze een hersenscan ondergaan en sinds vorig jaar een tandfoto?
  Nu is mijn vraag is dat gevaarlijk voor mijn dochtertje is dat kankerverwekkend???

  Alvast bedankt
  Mvg
  Kimmy

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.