Advertentie

Monsanto: doet zélf officieel GM-onderzoek in de VS!!


x

Monsanto doet haar eigen GM-onderzoek in de VS!!

© Tom Philpott Grist’s senior food and agriculture writer.
© vertaling Guido Jonkers – WantToKnow april 2011

x

In augustus 2010, liet federale rechter Jeffrey White, via zijn uitspraak, een stekende waarschuwing uitgaan aan de USDA (het Amerikaanse ministerie van Landbouw), voor de manier waarop nieuwe genetisch gemodificeerde zaden gekeurd worden. Naar zijn oordeel zijn de praktijken van dit ministerie onjuist, door nieuwe genetische-gemanipuleerde zaadvariëteiten te reguleren, zónder dat eerst de milieu-technische aspecten van deze zaden in aanmerking zijn genomen. Dit in relatie tot de Nationale Wet op Milieupolitiek (National Environmental Policy Act).

Monsanto's 'Round-up' wordt met miljoenen liters gesproeid over gewassen overal ter wereld. De planten zijn GM-beschermd tegen dit gif, maar de mens en de Aarde..?

De rechter oordeelde in een zaak waarin de USDA in 2005 GM-suikerbietenzaden van Monsanto had goedgekeurd, die bestand zouden zijn tegen enorme hoeveelheden van Monsanto’s Roundup Ready-onkruidbestrijder. Deze uitspraak was natuurlijk een slag in het gezicht van het Amerikaanse Ministerie van Landbouw, omdat dit overheidslichaam geacht wordt, alle zaken rondom  goedkeuring van nieuwe GM-zaden, voor elkaar te hebben.

En deze uitspraak werpt meteen vraagtekens op, over de wijze waarop dit ministerie dan wél haar goedkeuringstests doet..! Het lijkt erop alsof de USDA haar vizier volledig op de industrie heeft staan en de belangen van het volk ‘over het hoofd ziet’..

Het ziet ernaar uit, dat een gedegen milieu-onderzoek naar de effecten van deze Roundup-ready suikerbieten, erg in het voordeel van Monsanto zal uitvallen. In de eerste plaats worden  suikerbieten vooral in Oregon geteeld, op een plaats in de Willamette Valei, waar ook andere, soortgelijke gewassen als suikerbieten worden geteeld, zoals organische snijbiet en rode bieten. Het is zeer aannemelijk dat de GM-zaden zich zouden vermengen met de zaden van deze bietsoorten, waardoor enorme schade zou ontstaan voor organische en andere niet-GM-zaadtelers.

In de tweede plaats is inmiddels duidelijk geworden, dat andere GM-gewasssen van Monsanto, die dus gemanipuleerd zijn om de zeer krachtige onkruidbestrijder Round-Up te weerstaan, ervoor gezorgd hebben, dat uitermate agressieve vormen van super-onkruid zijn ontstaan. Deze heftige onkruiden, groeien overal in de wereld, in de velden met Monsanto’s ‘Rondup-ready’-mais, -soja en -katoen.
Het krankzinnige gevolg van deze ontwikkeling, is dat in deze velden nóg heftiger met Round-Up gespoten gaat worden, en andere, uiterst giftige chemicaliën.

Bovendien blijkt steeds meer, dat het –vooral door Monsanto- geprezen ‘Round-Up’, veel minder ecologisch-verantwoord is, dan dat Monsanto de wereld wil doen geloven..! Kij hier naar het onderzoek en verhaal van Tom Laskawy.

Je vraagt je nu wellicht af, hoe de USDA gereageerd heeft op de uitspraak van deze rechter?
In de eerste plaats staat het Ministerie van Landbouw nog steeds toe, dat de Monsanto-suikerbietenzaden worden verhandeld en gebruikt. Dit terwijl de milieu-impactstudie nog steeds niet is afgerond, en dus ook nog steeds NIETS bekend is van de resultaten daarvan. Het is uitermate vreemd dat een overheidsinstantie geen gehoor geeft aan een rechterlijke uitspraak, en het valt dus voor velen niet te rijmen waarom de USDA dit dan tóch doet..!

Onlangs schreef Gary Taubes een artikel over deze zaak in de New York Times, waarin hij spreekt over het succes van een filmpje over suiker op YouTube, waarin de suikerfee feitelijk wordt ontmaskerd als boze toverheks..! Een zegsman van de USDA komt in deze documentaire ook aan het woord en verklaart tussen neus en lippen, dat de USDA de GM-suikerbietenzaden van Monsanto op de markt liet, omdat men vreesde dat wanneer ze de verkoop hiervan zouden verbieten, eh verbieden, de prijs van suiker weleens door het dak zou kunnen gaan…??!

Bitter humor; kun je überhaupt 'eigenaar' zijn van 'voedselzaden'

De USDA plaatst met deze bizarre beschouwing, zichzelf boven de rechterlijke uitspraak..!

Begin April maakte de USDA het mogelijk nog bonter..! Het is werkelijk ongelooflijk wat deze overheidsinstantie presteert in het niet naleven van een rechterlijke order in deze zaak. Want nu heeft het Amerikaanse Ministerie van Landbouw zichzelf overtroffen in het wél naleven van deze rechterlijke uitspraak.. Ze zijn met de volgende briljante oplossing gekomen:

Laat de GM-industrie haar eigen onderzoek doen naar de gevolgen op het milieu van haar GM-zaden..! En laat hen tevens andere onderzoeken op dit gebied ook financieren…! Het ministerie (mysterie?) liet officieel de aankondiging van dit onderzoek in dit bericht naar de pers uitgaan. Zie hier: Federal Register for April 7, 2011 (PDF).

De uiterst sympathiek ogende Karen Batra...

Hoe ongelofelijk het ook mogen klinken (…), de biotech-landbouwchemische industrie heeft dit plan met applaus ontvangen.. Karen Batra van de Biotechnology Industry Organization vertelde een krant in Oregon (Capital Press), dat het zeer aannemelijk is dat het onderzoeksprogramma ervoor zal zorgen, dat het registratieproces van GM-zaden nu sneller zal plaatsvinden.

Bovendien zal deze aanpak van het ministerie ervoor zorgen, dat uitspraken zoals die van rechter White, minder roet in het eten kunnen gooien. Capital Press somde de kernpunten op, die Karen Batra hen voorhield. “Dit onderzoeksprogramma zal er niet alleen voor zorgen dat zaden sneller de wettelijke procedures zullen passeren, maar de rapportage ervan zal er ook voor zorgen, dat er een wettelijke basis ligt onder een juridische toetsing.”

Met andere woorden komt het er dus op neer, dat de GM-industrie nu een voet tussen de deur heeft, om haar nieuwe ‘producten’, succesvol een milieuvriendelijke toetsing te laten ondergaan, terwijl het Ministerie van Landbouw volledig de conclusies van hun rapporten zal accepteren..!

Judge White’s uitspraak kwam erop neer dat de USDA degelijker onderzoek zou moeten doen naar de risico’s van GM-zaden en gewassen. Maar het ziet ernaar uit dat zijn uitspraak het omgekeerde effect zal hebben..! Het laat geen twijfel, dat dit nieuwe, door het Ministerie van Landbouw uitgewerkte onderzoeksschema, de intenties van het beleid van de overheid weerspieglt, om ‘de industrie niet teveel last te bezorgen, via belemmerende wetgeving’..!


5 gedachten over “Monsanto: doet zélf officieel GM-onderzoek in de VS!!

  1. hierin moet DE NEDERLANDSE REGERING haar bevindingen ook nog opuit geven en zonder pardon zeggen G M hier ?? geen rotsooi van jullie ook geen roud up wij ? willen onze bodem SCHOONHOUDEN!wij hebben onze eigen groentes en peulfruchten en daar worden geeeeen kwekers van gemaakt ik zou dus geen witte boonop mijn bord willen hebben die geteeld is met een (rodekroot)rode biet

  2. hierin moet DE NEDERLANDSE REGERING haar bevindingen ook nog opuit geven en zonder pardon zeggen G M hier ?? geen rotsooi van jullie ook geen roud up wij ? willen onze bodem SCHOONHOUDEN!wij hebben onze eigen groentes en peulfruchten en daar worden geeeeen kwekers van gemaakt ik zou dus geen witte boon op mijn bord willen hebben die geteeld is met een (rodekroot)rode biet of een bloemkool die gemanupileerd is mmet een aardappel

  3. Eenieder die denkt dat onze regering geen geld van deze organisatie onder de tafel aanneemt,die heeft vroeger teveel tekenfilms gezien met een goede afloop,het is een smerig zooitje en het word alleen maar smeriger,gewoon niet kopen die troep!!!!!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.