Advertentie

Aspartaam officieel in beklaagdenbankje!


Fabrikanten van zoet voedsel proberen al de naam ´Aspartaam´ zoveel mogelijk te mijden. Er is al een nieuwe naam.. ´AminoSweet´. Gewoon nog steeds Aspartaam dus, ook al heet het anders! (klik voor lead naar artikel op WantToKnow)

Aspartaam officieel in beklaagdenbankje!

Grote twijfels over aspartaam..!

2011  © Ellen Vader, vertaling (2011) | deze versie WantToKnow.nl/be (Bron HIER)

 x

Het gebruik van aspartaam staat op de helling. Gezondheidswerkers stellen zich grote vragen in afwachting van een beslissing eind van dit jaar van de minister voor Gezondheid. “Dit alles dankzij mijn film en boek”.  Aan het woord is Marie-Monique Robin, producent en auteur van de explosieve documentaire naar aanleiding van haar gelijknamige boek “Notre poison quotidien“, die hier te zien is als Franstalige YouTube. De film werd 6 maanden geleden in Montpellier (F) gepresenteerd en toont keihard de twijfels rondom de gevaren van Aspartaam aan.

De uiterst sympathieke Xavier Bertrand is niet van plan zich te laten ringeloren door de belangen van de zoetstoffenindustrie!

Xavier Bertrand, de Franse minister van gezondheid, is door haar eigen gedegen onderzoek naar voedingsadditieven, in actie gekomen tegen het intensieve gebruik van Aspartaam. Begin september heeft deze minister het ‘Frans Nationaal Voedingscentrum’ opgedragen, hem nog voor het eind van dit jaar, een ‘gefundeerd antwoord’ voor te leggen op vragen over de aspartaamproblematiek. Een argument te meer voor hen die al jaren ernstige vragen stellen over de veiligheid van aspartaam als ‘slankmakende zoetstof’ in zowat alle voedingswaren die we kennen.

Zoals dr. Laurent Chevallier, voedingsconsulent en president van de voedselveiligheidscommissie het formuleert: “Is aspartaam, en  dan met name de zg ´zoetjes´, écht noodzakelijk ? Is het gevaarlijk?” Vragen die hij voorlegde tijdens een lezing in maart 2011 aan de leden van het Europees Parlement. Zijn onverbiddelijke aanvulling hierop  : “Er is geen bewijs in termen van gewichtscontrole, we kunnen niet meer voorbijgaan aan het bagatelliseren van de noodkreten over de vele negatieve effecten van zoetstoffen en in het bijzonder aspartaam”.

Twee maanden later ondertekende deze voedingsdeskundige samen met een groep Zuid~franse vroedvrouwen en gynaecologen, een manifest, waarin met name zwangere vrouwen worden gewaarschuwd dat het gebruik van zoetstoffen het risico inhoudt van o.a. premature geboortes.

Marie-Monique Robin vroeg zich af hoe het in hemelsnaam mogelijk was dat men met deze wetenschap in het achterhoofd aspartaam, dat vandaag de dag aan meer dan 6000 dagelijks geconsumeerde produkten is toegevoegd!, heeft kunnen goedkeuren. Om deze vraag te beantwoorden, heeft de journaliste een grootscheeps en grondig onderzoek gedaan in Amerika en Italië. Haar conclusie was opmerkelijk en ontluisterend:

Procedures rondom de toelatingseisen van Aspartaam zijn gemanipuleerd door de industrie. Er is sprake van ernstige belangenverstrengeling van gezondheidsinstanties-politici-voedingsgiganten, hetgeen geresulteerd heeft in partijdige studieresultaten…

De inzet was natuurlijk enorm: deze kunstmatige zoetstof heeft een potentiële markt van zo’n 200 miljoen gebruikers! Tel uit je winst. De consequenties van het gebruik van Aspartaam zullen echter dramatisch zijn : de FDA (Food & Drug Administration) is in het bezit van een lijst van maar liefst 92 symptomen/bijwerkingen die direct gelinkt worden aan het gebruik van aspartaamachtige zoetstoffen, (HIER) zoals:

 • hoofdpijn,
 • diarree,
 • epilepsie,
 • kanker,
 • neurologische aandoeningen…

De FDA heeft inmiddels al duizenden aanklachten binnengekregen. In Frankrijk verklaart Xavier Bertrand klip en klaar dat hij “klaar staat om zo nodig draconische maatregelen te nemen”.  Voor dr. Chevallier is het de hoogste tijd: “De wetgeving heeft zich niet aangepast aan de gegronde twijfels in het licht van de reeds bestaande studies”.

De uiterst sluwe Donald Rumsfeld is een doortrapt politicus, die al zoveel leugens vertelt heeft, dat ‘Waarheid’ voor hem onontgonnen terrein is..!

Dubieuze achtergronden van het ´wonderzoetje´..!
Aspartaam, oftewel het Europees goedgekeurde voedseladditief E951, heeft een zoetheidsgehalte dat 200x hoger is dan suiker. Bij toeval werd dit ontdekt in 1965 door een medewerker van de Amerikaanse Big Pharmaeus, het bedrijf ´Searle´. De stof werd met veel tam-tam aan de voedingsindustrie gepresenteerd met het doorslaggevende “0%-calorieën” verkoopargument. Het potentieel economische afzetgebied veroorzaakte voor de commercieel hongerige voedselindustrie enorme ´verkoophongergevoel´…

(Invoeging WantToKnow)

De toelating van aspartaam in de Verenigde Staten door de FDA verliep niet geheel zonder problemen, aanvankelijk was er een vermoeden dat aspartaam de kans op ontstaan van hersentumoren bij laboratoriumratten vergrootte. In 1974 werd de stof door de FDA in eerste instantie vrijgegeven, maar de FDA herriep die beslissing en verlangde in 1975 nog verdere tests.

Uiteindelijk werd op grond van de testen de stof in 1981 toegelaten voor het gebruik in droge voedingsmiddelen op voorwaarde dat op het etiket werd vermeld: bevat fenylalanine. Daarna volgde in 1983 de toelating voor koolzuurhoudende dranken; voor overige voedingsmiddelen in 1993 als bakproducten, niet alcoholische drankjes, snoepjes, siroop, suikerglazuur, thee & vruchtensappen.)

In 1981 gaf de machtige FDA, de Amerikaanse voedsel~ en warenautoriteit, haar goedkeuring aan E 951. Dit was ook het moment ook waarop Donald Rumsfeld staatssecretaris was bij het Witte Huis. Wat die ermee te maken heeft..? Enkele jaren daarvoor werd Donald Rumsfeld opgenomen in de Raad van Bestuur van Searle… En niet veel later werd Searle verkocht aan Monsanto, ons allen welbekend. Door een ander controversieel dossier, namelijk genetisch gemanipuleerde organismen (GMO) en het lekkere landbouwgif glyphosaat, onder het merk ‘RoundUp’… Deze transactie leverde de politicus  het lieve sommetje van US$ 12 miljoen op.

Wat Aspartaam feitenlijk is.
Aspartaam is een combinatie van 2 aminozuren, L-asparagine zuur en fenylalanine, waaraan nog eens methanol wordt toegevoegd. John Olney, neuropsychiater, trok al in 1971 aan de bel over de gevaren van asparagine-zuur dat zenuwcellen bij muizenbaby’s vernietigt. In de genoemde documentaire ´Notre poison quotidien´, legt hij de nadruk op het feit dat ná de introductie van Aspartaam, binnen 3 maanden een significante verhoging van het aantal kankergevallen bij de Amerikanen viel te constateren. Zijn keiharde conclusie : “Dit dossier is hoogst verontrustend, het toont duidelijk aan, dat de FDA niet capabel is de gezondheid van de consument te garanderen en feitelijk de belangen van de industrie vooropstelt”.

Sophie Guirand

NB : Nog wat extra info aan wat hieraan vooraf ging: Een collega van minister Xavier Bertrand, minister François Fillon, zocht naarstig naar een extra besparingsplan voor de Franse schatkist en hij kwam in Augustus jl. met dit lumineuze idee: Verhoog de belasting op suikerhoudende dranken, een maatregel die de Franse staat vanaf volgend jaar 120 miljoen euro extra zal opleveren..!

Europees afgevaardigde Gérard Bapt, die recentelijk het Europees verbod op Bisphenol A bevattende zuigflessen heeft kunnen doordrukken, maakt zich grote zorgen over de stroom van verontrustende informatie aangaande de risico’s van kunstmatig gezoete frisdranken die zullen worden uitgesloten van deze belastingverhoging. Want deze maatregel zal zonder enige twijfel een overconsumptie van aspartaam tot gevolg hebben, omdat dranken die geen suiker bevatten, maar bijvoorbeeld wel het ziekmakende Aspartaam, dan een stuk goedkoper zullen zijn. (HIER)

We raden je aan, wanneer je NOG NIET op de hoogte bent van de kwaadaardige invloed van Aspartaam op jouw lichaam, de volgende artikelen hier op WantToKnow te raadplegen.. ‘Het zoete vergif’.  HIER en over de pogingen om de naam ´Aspartaam´ te veranderen, omdat die ´beladen´ zou zijn…! HIER.

Meer lezen?
Klik op onderstaande screenshots voor link naar het betreffende artikel.

22 gedachten over “Aspartaam officieel in beklaagdenbankje!

 1. de europeze landen moeten dit middel totaal verbieden ; india doet er ook goed aan om MONSANTO een pak ransel te geven .want hoeveel boeren hebben zich ?? al verhangen !! omdat zij geen geld meer hadden om hun gezin te voeden .

 2. Ik vind het zo jammer ik dat ik zulke artikelen moet lezen simpelweg omdat ik onze overheden en hun instanties (blijkbaar) niet meer kan vertrouwen. Aan de andere kant is het ook zo simpel, eet gewoon zoveel mogelijk puur natuurlijk voedsel, hoe lastig dat tegenwoordig ook is …

  1. Ik stond ook met mijn mond vol tanden toen ik de onthutsende feiten over met name aspartaam leerde kennen.
   Ik neem ook heel bewust nooit een artikel met het “ik kies bewust” stickertje. Deze vind je namelijk vooral op producten met…, je raadt het al, aspartaam.
   Want zoetstof is volgens deze op geld gebaseerde bewustheidsclub beter voor een mens dan een beetje suiker. Dan maar suiker en niet te veel nemen en lekker fietsen ipv de auto nemen 😉

  2. Helaas heeft niet iedereen de mogelijkheid om natuurlijk voedsel tot zich te nemen. Denk bijvoorbeeld maar eens aan mensen met een smalle beurs voor wie elk dubbeltje het verschil kan betekenen tussen eten of honger lijden.
   Vaak zijn alleenstaanden ook niet bereid om veel geld uit te geven voor dure natuurlijke producten. Niet alleen omdat ze (te) duur zijn, ook omdat er vaak een grote kwantiteit moet worden afgenomen. Dit omdat vandaag de dag alles ‘met veel’ verkocht moet worden, om zo een zo groot mogelijke omzet te genereren.
   Als voorbeeld neem ik een bekende winkelketen, waar je bij 2 stuks er 1 gratis krijgt. Je krijgt dus 3 producten voor de prijs van 2. Vaak gaat het om gezinsverpakkingen, dus absoluut niet interessant voor een alleenstaande.
   Ik houd het lekker bij Lidl… 😉

 3. Er is een natuurlijke vervanging die overigens al 30 jaar verboden is geweest door Amerika.
  Stevia is gewoon van een plantje. Denk dat het nu ook in Nederland te koop is.
  Groetjes

  1. Pietje, zo’n 5 a 8 jaar geleden kocht ik een stevia plantje bij Het Tuincentrum in Heerhugowaard vanwege dat het een gezond zoet alternatief was, niet voor mezelf maar voor anderen. Had ik er nu maar gelijk een heleboel gekocht, want de dag nadat ik het had gekocht zei een vriendin van mij dat haar zoon een absoluut suikervrij dieet had gekregen vanwege zijn huidproblemen. Nou, je begrijpt, ik gaf het plantje weg en een paar dagen later ging ik weer naar datzelfde tuincentrum om een nieuw plantje te halen. Wie schetst mijn verbazing toen de bak met de planten leeg was en daarin een bordje met de mededeling dat het verboden was in het kader van de EU-regels om deze plantjes te verkopen. Rarararararara, wie zou daar nou achter zitten? Heden ten dage kun je wel stevia vloeistof kopen, misschien ook pilletjes, maar dat weet ik niet. Wel heb ik bij Frontier in Amsterdam gedroogde stevia in een zakje gekocht. Overigens gebruiken ze stevia al heel lang in Japan. Maar ja, dat kolere en wereldmachtige/overheersende monymaking Amerika hè, het mocht eens gunstig zijn voor de bevolking.

 4. @ Guido
  Kunnen we dit artikel ook niet sturen naar de Minister van Volksgezondheid. Misschien maakt het hier ook wat los, het lijkt mij een redelijke dame mw Schippers.
  Het kost de maatschappij veel te veel geld dit product.

  1. Ja het kan! Stuur het door! Google Tweede Kamer en contact je partij! Ook via je partij te googlen, kom je tot de kern.

  2. Positieve reactie ontvangen vanuit de SP :

   Beste Ellen,

   Bedankt voor het doorsturen van dit artikel over aspartaam.
   Binnen de EU is meer ophef ontstaan over de huidige normen van aspartaam. Het Europese agentschap voor voedselveiligheid bepaalde eerder dit jaar dat er geen reden is om de huidige normen te herzien. Door druk van het Europese Parlement heeft de Europese Commissie besloten dat er dit jaar wel een herziening moet komen (oa door nieuwe studies die wijzen op toegenomen kansen op kanker) en indien nodig de huidige normen aanscherpen.
   zie http://www.efsa.europa.eu/en/topics/topic/aspartame.htm
   Door het Franse agentschap voor voedselveiligheid wordt er nu ook een onderzoek uitgevoerd, zoals in het artikel staat.
   We blijven dit als SP scherp volgen.

   met vriendelijke groet,
   Machteld Velema
   Assistant to Dennis (Cornelis) de Jong, MEP

 5. Aan allen: ik ben op dit moment bezig aan mijn nieuwe (Nederlandstalige)boek over Aspartaam! Het goedje wat in tegenstelling tot autodrop…echt verboden had moeten worden!

  Aspartaam is aantoonbaar neurotoxisch, kankerverwekkend en immuunsysteem onderdrukkend, en de effecten kunnen overal in het lichaam opduiken vanwege cumulatieve en synergistische effecten, maar vooral ook omdat glutamaatreceptoren veelvuldig voorkomen overla in het lichaam (maar met name in de hersenen, dus ook in die van ouderen, zwangere vrouwen en baby’s, die overigens een hogere gevoeligheid hebben voor de levensgevaarlijke effecten (zeker als ze ook nog ineffectieve en potentieel levensgevaarlijke vaccins hebben gekregen voor ‘bescherming’…)

  Maar vanwege politieke inmenging, belangenverstrengeling en ook vanwege het feit dat het niet als een ‘drug’ werd aangemerkt (en getest!) is Aspartaam toch op de markt gekomen (en al in meer dan 6000 producten verwerkt).

  Dit boek zou daar wel eens wat aan kunnen veranderen, het staat vol met bewijs en studies die onomstotelijk aantonen dat dit gevaarlijke goedje (net als MSG-E621- en andere ‘excito-toxinen’ die net zoals Aspartaam de hercencellen leteerlijk tot de dood stimuleren) per direct van de markt af gehaald moet worden…Wordt vervolgd, als er nieuws is staat dit op:

  http://www.healingsoundmovement.com/news

  1. Dit ook gelezen John ?

   http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2011/08/03/just-how-bad-is-aspartame.aspx?e_cid=20110803_DNL_art_1

   De vermelding “Aspartaam in 6000 produkten wereldwijd” zal inmiddels wel achterhaald zijn sinds dit cijfer al jàren op ’t net circuleert. Her en der lees ik dat het nu al om zo’n 9000 verschillende produkten gaat…

   Frankrijk is goed bezig (zouden “ze” al op voorhand rekening hebben gehouden met een eventuele franse ban op aspartaam?) : Cola Cola France heeft Stevia geadopteerd (o.a. ook Fanta) en Stevia is hier als zoetstof vrij verkrijgbaar in de supermarkt (vloeibaar/zoetjes) :
   http://www.coca-cola-france.fr/nos-engagements/benefices-boissons/informations-nutritionnelles-et-ingredients/stevia.html
   “1ère entreprise européenne à commercialiser une boisson aux fruits à base d’extrait de stevia (1ste europees bedrijf dat een “op fruit gebaseerde drink” mét stevia op de markt brengt)”.

   Als er één (frans) schaap over de dam is…..

 6. In de consumentengids van twee of drie maanden geleden beweert de consumentenbond in een artikel over voedsel, dat aspartaam volkomen veilig is. Ik heb inmiddels drie keer een mail gestuurd en daarin ook deze site vermeld, waarin ik de ernstige twijfels over aspartaam vermeldde. Pas na de derde mail kreeg ik de reactie dat mijn mails naar de betreffende afdeling waren doorgestuurd. Inmiddels alweer drie weken niets gehoord. Ga zeker opnieuw mailen. Ik zal ze niet met rust laten. In de consumentengids van vorige maand stond overigens een kort artikeltje over hetzelfde onderwerp. Daarin werd vermeld dat men zich bewust was dat er twijfels bestonden, maar deze werden nogal sussend onder tafel geveegd. Buitengewoon twijfelachtig!
  Overigens hoorde ik via via dat de consumentenbond van plan is juridische strijd te beginnen, met als doel om vitamine c verboden te krijgen. Ik heb dat in mijn laatste mail aan hen ook vermeld, maar men reageert dus niet.
  Als dit waar is, komt in mijn ogen de consumentenbond in een uiterst dubieus daglicht te staan. Het is maar dat we het weten.

  1. Dag Bert (en alle anderen),

   Een aantal maanden geleden ben ik lid geworden van de Consumentenbond omdat ik ervan overtuigd was dat ze onafhankelijk en met respect producten testten en informatie gaven (let op de verleden tijd!).

   Inmiddels ben ik tot inkeer gekomen en ga ik mijn abonnement per nieuwe jaargang opzeggen. De Consumentenbond doet veel aan stemmingmakerij en is zeer zeker niet onafhankelijk te noemen!

   Producten welke ik als zeer matig ervaar worden door hen als goed tot zelfs superieur beschreven. Om een voorbeeld te noemen: Acer computers. Ik heb in het verleden drie Acer’s gehad, welke alle drie (bij normaal gebruik!) binnen een jaar defect gingen of de verwerkingssnelheid drastisch terugliep.

   Daarnaast laat de Consumentenbond zich heel gemakkelijk manipuleren en voor het karretje spannen van beleidsmakers. De objectiviteit is ver te zoeken. Jammer, en een gemiste kans.

   Buiten dat vind ik het abonnement ook nog eens schandalig duur voor wat je ervoor krijgt…

 7. Beste Johannes,

  ik ben het zeer niet met u eens over de kosten van gezond en natuurlijk eten!
  Mijn vrouw en ik hebben ook een kleine beurs ter beschikking maar kopen 80% van ons eten biologisch, die 20% niet biologisch heeft puur te maken met een voedsel allergie… Door vlees uit ons dieet weg te laten, omdat we dat sowieso niet nodig hebben en het dierenleed er achter niet willen steunen + nog eens het dramatische effect op het milieu, besparen wij dus genoeg om veel gezonder en natuurlijker (biologisch) te kunnen eten! Het is wel wat meer werk om puur te eten, zelf kruiden mengen ipv kant en klaar sauzen en mixen kopen, maar dan weet je wel wat je eet. Iedereen is tegenwoordig maar te lui om zelf verantwoordelijkheid te nemen, alleen het vingertje optillen om er mee naar de overheid te wijzen kan er nog af. Gelukkig zijn er nog wel wat mensen die zich wel inzetten, tegen bv deze achterbakse industrie van aspartaam.

  1. Wat te denken van mensen die niet zelf kunnen koken doordat ze bijvoorbeeld een handicap hebben?

   Daarnaast zijn grootverpakkingen voor alleenstaanden onvoordelig, vooral wanneer het om voedsel gaat. Ik ga voor mezelf geen hele krop sla kopen, want die krijg ik niet op, laat staan dat ik hem schoon kan maken (ik ben spastisch).

  2. Dat maakt het voor u dan idd behoorlijk lastig! Voor alleenstaanden zonder handicap zijn er natuurlijk veel meer mogelijkheden. Mijn moeder deelt bv haar halve krop sla met de buurvrouw die ook alleen is… Vervelend voor u dat u deze mogelijkheid niet heeft en graag gezond zou willen eten, maar daar stomweg geen keuze in heeft!

 8. Reeds in 1997 heb ik de SP op de hoogte gesteld van de gevaren van aspartaam.
  Ik heb toen een hele bundel met wetenschappelijk materiaal opgestuurd.

  Ik kreeg toen na nog enige briefwisseling het volgende antwoord. In juli 1997 kreeg ik het antwoord dat ze de goedkeuring van aspartaam in Amerika dubieus vinden. Maar verder hebben ze nooit iets met de belastende informatie gedaan die ik had opgestuurd.

  Met vriendelijke groet,
  Ed Gunneweg
  http://www.aspartaam.nl

  Den Haag 25 juni 1997,
  Geachte F. Gunneweg,
  Uw brieven naar de SP zijn naar mij, beleidsmedewerker VWS van de Tweede Kamerfractie, doorgestuurd.

  Den Haag, 20 juli 1997
  Geachte F. Gunneweg.
  Inmiddels heb ik je brief en bijgevoegde stukken doorgelezen. Het in het artikel beschreven procês van goedkeuring van de FDA lijkt inderdaad dubieus.Vervolgens worden door een aantal Amerikaanse artsen de
  bestanddelen beschreven en de schadelijke werking die zij zouden hebben bij patienten of dragers van PKU en bij zwangerschap.
  Het door jou toegezonden materiaal is aanleiding voor mij om dit punt nog eens verder uit te diepen. Voorzover ik heb kunnen nagaan is in de Kamer geen aandacht besteed aan eventuele schadelijke effecten van Aspartaam. Ik kan je niet beloven dat dit snel gebeurt omdat we met een kleine fractie en handenvol werk zitten. Ik zal in elk geval de Nederlandse vakliteratuur hierop naslaan. Bovendien zal ik contact opnemen met mensen die ik ken en deskundig zíjn op het gebied van stoffen die mogelijk schadelijk zijn voor het nageslacht. Indien je zelf nog materiaal in handen krijgt, zou ik het prettig vinden als je hiervan een copy op wilt sturen.
  Met vriendelijke groeten,
  Ineke Palm
  Beleidsmedewerker fractie SP

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.