Advertentie

Oude tijden kunnen herleven…


In het onderstaande artikel neemt Anneke Bleeker, één van de ‘verontruste moeders’, je mee op haar speurtocht naar ‘echt’.. Een uitermate oprecht verhaal, recht uit het hart. ‘Vakantie voor je hart’, zo mag je het, wat ons betreft, ook noemen..! De volkstuin speelt in het verhaal van Anneke een cruciale rol; terug naar oude tijden, terug naar het zélf verbouwen van groenten en fruit. Onzin..? Wij denken het niet.

Onze economische verworvenheden hebben geleid tot uitholling van ons voedsel.  Dit voedsel wordt niet meer als bron voor ons lichaam gezien, maar als winstbron voor de Unilevers van deze wereld…!! Terug naar de volkstuin dus.. Of toch niet? Uiteindelijk zijn al onze processen op dit gebied, bewustwordingsprocessen. In die processen zullen we JA! en NEE! gaan roepen, gaan we bewust keuzes maken. Die volkstuin is dan het symbool geworden voor ‘verandering’,  of ’terug naar AF’…

Het woord is aan Anneke.X

* * * * * * *

Oude tijden kunnen herleven…

© Anneke Bleeker, juli 2010

Ze bestaan nog!

Tuinders die met liefde diverse producten kweken. Hobbytuinders, beroepstuinders… je ziet het aan de gewassen, aan de manier van behandelen en je hoort het aan de wijze waarop men over de gewassen spreekt. Het straalt van het product af. Volkstuintjes zie je ook overal en de sfeer voelt als herinneringen uit mijn jeugd. Mijn opa teelde ook van alles voor eigen gebruik en als klein kind liep ik altijd in zijn kielzog als ik bij hen logeerde.

Wie kent hem niet, die gouwe-ouwe ‘volkstuin’.. Heimwee of noodzaak?

Trots was ik op mijn eigen tuintje op het erf van opa en oma en ik kan mij nog heel goed herinneren hoe snel radijsjes met mooi weer kunnen groeien. De boerenkool uit mijn eigen tuintje smaakte natuurlijk het lekkerst en de klapbessenstruik die bij de waslijnpaal stond leverde heerlijke klapbessen. Jaren later zag ik deze op een markt staan en dacht terug aan de smaak uit mijn jeugd… Dat was een klap in het gezicht, niet te eten!
Producten die de kans krijgen om te rijpen en normaal te groeien leveren ons levenskracht.

Kortgeleden liepen wij langs volkstuintjes bij ons in de buurt en ik kon het niet laten om daar even een rondje te lopen. De sfeer, de producten… prachtige tomaten, zomaar een kruiwagen als sfeer‘schilderij’… of de uien die hingen te drogen… een overhemd over een paal in een kasje, wachtend op de eigenaar, tot deze weer zijn energie in zijn tuin ging steken. Deze sfeer is het die je eigenlijk wel vast wilt houden.

Zelf een volkstuin?

Qua gevoel graag, maar het is ook heel veel werk als je alles goed wilt onderhouden en vanaf het begin op de beste wijze wilt aanpakken. Dat bracht mij op een idee… Als je in een dergelijke situatie verkeert; wel groente van eigen teelt wilt bereiden maar ook weet dat je niet elke dag tijd hebt… zo zijn er meer mensen die dit herkennen, zeker weten!

Een oplossing is dan mogelijk dat je een volkstuin huurt en op zoek gaat naar een persoon die hiervoor dezelfde liefde heeft als jij. Dan kun je overeenkomen dat de tuin van jou is, jij de aanschaf van de gewassen regelt en de persoon die zich hierin kan vinden volledig mee kan eten van de eindproducten. Zo help je elkaar. Iemand die graag tijd en aandacht steekt in een tuin als hobby maar deze niet als eigendom wil hebben… Mogelijk help je zo iemand die het financieel niet op kan brengen dat te ondernemen, maar wel de capaciteiten heeft om te zorgen dat de gewassen niets te klagen hebben.

Dergelijke personen zitten vaak in een situatie dat zij niet extra uitbetaald mogen worden, het niet al te breed hebben en goede voeding dan de sluitpost van de begroting is. Op deze wijze snijdt het mes letterlijk aan twee kanten. Jij hebt producten van eigen teelt en kan er tijd insteken wanneer je er echt de tijd voor hebt. De andere persoon hoeft niet te investeren maar eet met haar of zijn gezin wel gezond.
Dit zijn gedachten die opkomen als je op een prachtig stuk volkstuinen‐complex loopt. Venkel van dichtbij of peterselie, net ansichtkaarten. Met de camera heb ik vele producten ‘ge‐stolen’ en meegenomen. Thuis nage‐nietend van de foto’s kwamen de gedachten weer naar boven dat er met ons voedsel veel mis is.

Boeren die verplicht worden mest te injecteren en dat niet willen omdat zij weten dat dit slecht is voor het milieu en de gewassen. Biologische bedrijven hebben mest waar veel minder ammoniak in zit dan bedrijven die produceren om te produceren met kunstmest en andere ‘hulp’ middelen. Kunstmeststoffen die de overhand genieten terwijl er ook andere oplossingen zijn. Denk aan Keltisch zeezout of Lava.

Weinig mis met deze volkstuinprei, dat is duidelijk.

Dat er met ons voedsel veel mis is, dat is bekend. Dat is de reden dat het noodzakelijk is je te wenden tot extra stoffen die wij missen in ons voedsel. Supplementen is een ingeburgerd woord. Wat velen niet weten is dat je bij supplementen wel degelijk op moet passen dat je niet de verkeerde stoffen binnen krijgt. Het is niet zo dat vitamine C ook maar geslikt kan worden zonder de verpakking te ontleden.

Dat bleek recentelijk toen wij van iemand een potje in handen kregen omdat het gesprek op de ingrediënten van dergelijke producten kwam. Persoon in kwestie had een pot vitamine C gekocht bij ‘De Tuinen’… Een bekende winkelketen in ons land die doen voorkomen dat zij natuurlijke producten leveren. Natuurlijk?
Wat doet Polysorbaat 80 dan in een vitamine C tablet? Of wat te denken van Methylcellulose? Deze beide zijn knalrood in het boekje: ‘Wat zit er in uw eten?’ Knalrood betekent: vermijden. Er zitten wel drie rode E nummers in dit product en ook nog eens 3 oranje! Wat betekent… het kan alle kanten op… richting groen of toch rood. Twijfelachtig en in mijn beleving ook vermijden!

Het gaat hier om de vitamine C met als naam: ‘Ester C’.  Vitamine C moet gewoon zijn wat de naam aangeeft… al die extra stoffen zijn niet geschikt voor ons lichaam. Als je dan in het bewuste boekje met de E nummers ook nog leest wat je er mogelijk van kunt krijgen dan heb je al helemaal gegeten en gedronken…   E-nummers, je komt ze overal tegen en velen denken ach… het zal wel, het hoort erbij, moet ik daar nu ook nog op letten?

Voor de oorlog en na de oorlog…

Voor de tweede wereldoorlog verbouwden velen hun groente zelf en aten dat wat de streek en het jaargetijde hen bood. Producten uit eigen omgeving heb je snel op je bord dus er kan weinig verloren gaan aan levenskracht. Alles wat te vroeg geplukt wordt, te lang onderweg is heb je alleen nog maar voor de vorm op je bord, maar het zal je niet helpen vitaal te zijn.

Voor de oorlog waren er in verhouding weinig mensen met kanker. Men had respect voor alles wat de natuur hen gaf. Dat werd met liefde verwerkt, gedroogd, ingemaakt en men maakte gebruik van elkaars kennis. Producten werden geruild en er werd gegeten wat bij het seizoen hoorde. Voedsel uit verre streken waarvan je niet wist welke pesticiden er gebruikt werden lagen niet in de winkels want de verkoop van streekproducten gebeurde gewoon bij de tuinders.

Andere producten waren in opkomst omdat de industrie deze vervaardigde. Door deze ontwikkeling ontstonden er andere ziektes. Tijdens de oorlog was men door schaarste genoodzaakt weer dat te eten wat de natuur hen bood. De ziektes die in opkomst waren verdwenen weer. Na de oorlog was het hek van de dam. Grootschalig was in de loop der jaren nog niet groot genoeg. Hoe groter de supermarkten en hoe meer er verpakt en kant en klaar werd aangeleverd hoe meer er kanker en andere ziektes de ronde doen.

Verpakt… in een doosje, zakje, blikje, plastic flesje… het is veelal uit den boze!

Aspartaam, wat in ‘light’ producten zit, in vele producten en zelfs in kindervitamine C, het is een hersengif! Het komt grootschalig voor en ook nog onder diverse namen. Het wordt al in meer dan 6000 producten toegepast.. Kijk gewoon even naar dit overduidelijk verhaal over dit ‘zoete gif’.. 11 Minuten die ongetwijfeld je leven zullen veranderen..!

X

X

MSG… of te wel: Mononatriumglutamaat, de E 621… De smaakversterker die zorgt dat producten een versterkte smaak hebben en je het gevoel geven dat je steeds meer wilt eten, want je raakt niet verzadigd. De zak chips ‘moet’ leeg, het pak koek komt niet in de schone trommel… herkenbaar? (Kijk voor een uitgebreid verhaal over deze smaakversterker HIER op wanttoknow.nl)

Hoe is ons huidige straatbeeld? Etende mensen met producten die het etiket ‘gezond’ niet mogen hebben. Deze groep zal niet nadenken over een volkstuintje en al helemaal niet om dit als een project samen met anderen te ondernemen. Klinkt dit hard? Leuker en zachter kun je het ook niet verwoorden. De jeugd is vele kilo’s te zwaar en het is bekend dat men verwacht dat zij gemiddeld 10 jaar korter zullen leven dan onze generatie. Wordt het dan geen tijd eens serieus te kijken naar wat wij tot ons nemen en welke E nummers wij accepteren? De kreet ‘door de EU toegestaan’ is natuurlijk ook een wassen neus want hoeveel producten eet je per dag met E nummers?

Neem nu de chocolademelk van ‘Landhof’… uit de supermarkt. Daarin zijn 2 rode E-nummers verwerkt.

TUC koekjes van Lu, bevatten ingrediënten die niet echt gezellig klinken, waaronder de MSG, de smaakversterker E 621.

Dan de cake bij de Lidl; deze bevat 10 E nummers waarvan 5 in het rood!

Zo kunnen we wel doorgaan en als we vragen aan anderen: ‘geef eens wat door’, dan zal de lijst bizar lang worden, maar het gaat even om het idee.  Dit zijn een paar producten die men verdeeld over de dag eet. En dan hebben we het nog niet over de pakjes soep, sausjes, blikjes en andere kant en klaar aangeleverde producten. Zie je wat er gebeurt?

Als je dit patroon blijft volgen, eet je de gehele dag E nummers… maar wel in hoeveelheden door de EU toegestaan! Hoe krom is deze opmerking? Er staat niet bij vermeld hoeveel verschillende producten je dan over de dag verdeeld volgens diezelfde EU ‘mag’ nemen. Ik zie die volkstuintjes weer voor me en herinner mij de sla met aardappeltjes uit opa’s tuin met een eitje van eigen kippen. Dat waren nog eens tijden! Niet gemanipuleerd, pure producten en knapperig vers.

Als je nu bedenkt dat allerlei ziektes alleen maar toenemen en velen van alles tot zich nemen zonder er bij na te denken; dat we het al heel normaal vinden als we medicijnen gebruiken.Laatst was ik even bij een 80 jarige dame op verjaardag. Het onderwerp van gesprek was dat ouderdom met gebreken komt. Dat is al een gevleugelde opmerking. Op dat moment telde ik 14 dozen medicijnen op een plank in de boekenkast. Lieve help!!! 14 dozen waarvan een paar dubbel… Dat wil dan toch zeggen dat je een medicijn slikt voor de gevolgen van het andere?

Van medicijnen weten we wat het kan aanrichten als je het langdurig gebruikt…

Maar synthetische voedingssupplementen veroorzaken hetzelfde. Alles wat niet van natuurlijke oorspong is ‘praat’ niet met onze cellen, wil niet opgenomen worden door het lichaam. Synthetische supplementen kunnen meer kwaad dan goed aanrichten. Maar we hebben toch extra vitamines en mineralen nodig? Ja, dat klopt, want door de verarmde grond en allerlei andere invloeden bevat onze groente en fruit niet meer dat wat het vroeger wel in zich had. Dat kan trouwens op een natuurlijke manier ook weer hersteld worden.

Het zwarte boekje, positieve bijdrage aan je bewustzijn omtrent je voedsel.

Zie ik weer die volkstuinen voor mij. Het drieslagstelsel, ingevoerd door Karel de Grote moet weer in ere worden hersteld! Zout en Lava, natuurlijke stoffen geschonken door de aarde kun je weer terug geven aan de aarde en zo een gezondere bodem creëren. In combinatie met natuurlijke bemesting van bedrijven die ook hart hebben voor alles wat groeit en bloeit en dus deze passie ook zullen delen, kunnen wij met elkaar de aarde laten herstellen.
Moeten we wel stoppen met het kopen van producten waar schadelijke stoffen in verwerkt zijn. Als je werkelijk weet wat de basis daarvan is zul je waarschijnlijk griezelen.

Koop het boekje: ‘Wat zit er in uw eten?’ en je zult lichamelijk verbeteren en echt serieus gaan nadenken over die volkstuin!

Supplementen onder de loep…

Wanneer je een plant ziet kan deze natuurlijk zijn, maar tegenwoordig zijn er ook vele in plastic of zijde uitgevoerd. Deze laatste varianten kunnen praktisch zijn in openbare gelegenheden. Ze zien er uit als een plant. Als je aan een kind zult vragen wat het is, zal deze antwoorden met ‘bloem of plant’. Gelijk heeft het, de vorm heeft het.

Maar een nepuitvoering, is die vanuit de bron gezien ook een plant? Nee!!! Er zijn voor de productie andere stoffen gebruikt. Je kunt er wel vanuit gaan dat dit vaak nog chemisch is ook. Géén cellen die kunnen groeien; géén levenskracht en ook niet die typische plantengeur. Alleen voor het oog kun je zeggen dat het een plant is.

Dieren kunnen die ‘neppers’ niet eten, terwijl de geit buiten blaadjes kan eten van natuurlijke beplanting. Zet een zijden plant binnen het bereik van die geit en hij zal er met een grote boog om heen gaan. Zo is het ook met natuurlijke en synthetische voedingssupplementen. De synthetische stoffen worden niet geaccepteerd door ons lichaam en geven ook niet de beloofde vitaliteit. Daarom hoor je vaak roepen dat het gebruik van extra supplementen onzin is. Ja dat is waar, de niet natuurlijke varianten kun je beter vermijden.

Hoe kun je nu weten wat wel goed is?

Etiketten lezen is zeer belangrijk! Het boekje waar de E nummers in beschreven staan is een zeer handig hulpmiddel. Daarnaast heeft Brian R. Clement een boek geschreven met als titel: ‘Supplementen onder de loep’…  Wie dat gaat lezen zal onmiddellijk begrijpen dat je wel degelijk ook in supplementenland niet zomaar alles moet geloven. Maar je kunt tegenwoordig NIET zonder. Kijk dus naar een goede kwaliteit! Er zijn namelijk ook producten op dit gebied die, als je werkelijk de bron weet te achterhalen, uitkomen bij de farmacie.

Is dat niet merkwaardig?

De volkstuintjes zijn zo gek nog niet! Ze blijven in mijn gedachten en het idee er eentje te willen wordt steeds sterker, maar dan wel samen met anderen. Met iemand die dezelfde ideeën heeft en met liefde alles wil verzorgen. Dit idee spreekt me steeds meer aan. Keltisch zeezout met zijn 84 mineralen en spoorelementen is een brok gezondheid. Zo ook het kruidenelixer met zijn 120 kruiden. Daar hoorde ik afgelopen week toch een merkwaardig verhaal over.

Van spuiten na elke maaltijd tot geen naald meer pakken…

Afgelopen week sprak ik een man, zijn naam is Willem. Deze man is aannemer en houdt als hobby vele papagaaien. Deze man bouwt een huis bij Koos de kippenboer. Koos merkte dat Willem zich niet goed voelde. Dat klopte want Willem had last van suikerziekte en spoot insuline na alles wat hij at. Daardoor was hij altijd maar moe, direct van bed af aan. Hij sleepte zich eigenlijk al spuitend door de dag. De medicijnen die hij slikte hadden een dosering van eerst 500 mg., daarna 850 mg., en vervolgens van wel 1000 mg.

Deze hielpen niet meer en zijn nieren werden steeds slechter. De man liep eigenlijk met de dood aan een touwtje. Koos kwam op dat moment met een oplossing waar hijzelf, zijn schoonvader en andere familieleden, maar ook zijn kippen zeer tevreden over waren: het kruidenelixer van Jan Smit. Willem kreeg een fles mee en het wachten was op verbetering.

Na 14 dagen voelde Willem zich al iets beter, anders… Na 3 weken spoot hij nog maar één maal per dag. Na 5 weken is hij gestopt met spuiten en zijn lichaam kon dit handelen. Toen brak de dag aan voor een uitgebreide controle bij de arts. Bloed, urine, alles moest onderzocht worden. De bloedwaarde was voor het gebruik van het elixer bij elke controle slecht en werd steeds slechter. De arts was verbaasd over de ‐ nu – positieve uitslag en uitte ‘dat er een wonder gebeurd moest zijn’, dit was niet te geloven dit kon niet waar zijn!

Puur natuur, zonder E nummers, niets synthetisch en met liefde, vol levenskracht tot stand gekomen. Dat herkent ons lichaam en daar gaat het mee aan de slag!!! Hoe duidelijk willen we het hebben?

Willem vroeg toen of, gezien deze zeer goede resultaten, hij minder kon gaan spuiten en minder medicamenten kon innemen. ‘Onmogelijk’, was het antwoord, ‘absoluut niet!’ De arts weet niet dat Willem niet meer spuit en op eigen houtje zijn medicamenten al heeft gehalveerd. Nu de laatste fase nog, want misschien zijn ze wel helemaal niet meer nodig! Dit heet ‘verantwoording nemen voor je eigen lijf’; het elixer heeft zich bewezen!

Puur natuur, zonder E nummers, niets synthetisch en met liefde, vol levenskracht tot stand gekomen.

Puur natuur, zonder E nummers, niets synthetisch en met liefde, vol levenskracht tot stand gekomen. Dat herkent ons lichaam en daar gaat het mee aan de slag!!! Hoe duidelijk willen we het hebben? Er zijn vele merken supplementen die meer op hun etiket beloven dan ‘t elixer.

Het elixer is pure eenvoud, maar dan van hoogwaardige producten. Weer die kruiden… onze voorouders wisten het al! Mij mogen ze ‘kruidenvrouwtje’ noemen, je wordt gewoon trots op zo’n titel als je de ervaringen met het elixer hoort. Daarover heb ik al vele verhalen gehoord en ik heb beloofd al deze ervaringen met jullie te delen. Het verhaal van Willem is zo urgent gezien het feit wij ons zelf vergiftigen als we maar door blijven gaan met wat we tot ons nemen.

En hoe nu verder?

We hadden geconstateerd dat de vitamine C van ‘De Tuinen’ niet zo natuurlijk is als zij beloven. Om die reden heeft de directie van dit bedrijf een mail van ons gekregen met het staatje erbij wat er nu werkelijk allemaal in zit. Daar is een antwoord op gekomen:

“Geachte mevrouw Bleeker,

Hartelijk dank voor uw mail

We hebben helaas geen direct antwoord op uw opmerkelijke ontdekking. We hebben uw vraag doorgezet naar onze customer service in Engeland. We hopen u spoedig een reactie te kunnen geven. Met vriendelijke groet.”

Dit is een klein stukje uit alle gegevens, maar om te voorkomen dat de dame die geantwoord heeft nu massaal plat gemaild gaat worden laten we het even hierbij. Zodra wij een antwoord hebben gekregen zullen wij dit melden. Wij zijn niet tevreden met alleen dit antwoord maar op dit moment is het afwachten. Wel kunnen jullie allemaal alert zijn en zelf de etiketten lezen. De vitamine C van de Hema is ook niet alleen maar puur natuur! Heel handig als we van anderen zaken toegespeeld krijgen.

Via drogisterijen en andere warenhuizen moet je ze ook niet klakkeloos willen kopen. De DA bij ons in de buurt heeft aan iemand die ik ken verteld, dat het supplement ‘Centrum ‐ van A tot Zink’ weggegooid geld is om te kopen. Er zijn wel eerlijke verkoopsters met een geweten! Lees het boek: ‘Supplementen onder de loep’ en heb het zwarte boekje (zie illustratie en hieronder) met de witte en rode letters altijd bij je. Dan zul je ervaren dat er veel is wat je wel moet vermijden om gezond te zijn, te worden of te blijven. Maar je gaat ook ervaren dat er vele mogelijkheden zijn om wel gezond te eten.

Denk eens na over die volkstuin… onderneem het desnoods met de hele straat… Vele handen maken licht werk en samen zijn we sterk! De natuur zal er wel bij varen en de kinderen leren proefondervindelijk dat rode kool eerst een enorme plant is voor deze in de winkel gesneden in een potje zit!

Onze kat en hond krijgen sinds gisteren ook kruidenelixer… maar dan de variant voor dieren! Ook zij hebben recht op extra ondersteunende middelen. Zij krijgen een theelepel sole in hun drinkwater. Sole is éénderde deel Keltisch zeezout en tweederde deel water in een glazen pot. Goed schudden en daar een theelepel van. Afgelopen week was enerverend, met allerlei gesprekken die ik mocht voeren over de kruidenelixer.

* * *

Maar wat je dan weer als negatief nieuws krijgt…

Via het dagblad van het noorden en oplettende mensen die dit weer doorspelen…

‘Co- assistenten ingeënt tegen de bof.

Door Esther van der Meer.

Groningen Het Universitair Medisch centrum in Groningen heeft alle 1100 coassistenten van het ziekenhuis een brief gestuurd met een oproep zich te laten vaccineren tegen de bof.

Studenten die de bof nog niet hebben gehad wordt gevraagd zich te melden. De oproep geldt ook voor studenten die als kind zijn ingeënt. Het ziekenhuis neemt de voorzorgsmaatregel om patiënten zo goed mogelijk te beschermen, aldus een woordvoerster. Sinds december vorig jaar waart de bof rond in Nederland, met name onder studenten.

Bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zijn sinds december 290 meldingen binnengekomen, waarvan 28 met complicaties. Volgens directeur Roel Coutinho van het centrum infectiebestrijding van het RIVM gaat het om het topje van de ijsberg. “In werkelijkheid zijn het er veel meer. De meeste mensen krijgen lichte verschijnselen en gaan niet naar de dokter. Wij zien alleen de ernstige gevallen. Het RIVM heeft GGD’s in studentensteden aangeraden om tijdens de introductieweken studenten die niet zijn ingeënt op te roepen om zich alsnog te laten vaccineren.”

En wat meldt het RIVM zelf….

Waarschijnlijk…. 2.6 Immuniteit

Na infectie met het bofvirus ontstaat waarschijnlijk een levenslange immuniteit. De prevalentie van beschermende antistoffen tegen het bofvirus bij 25 tot 79-jarige Nederlanders met overwegend natuurlijke immuniteit, verworven vóór de introductie van het BMR-vaccin, is >96%. (Hof03, Nar03) De verworven immuniteit na vaccinatie en natuurlijke infectie is mogelijk niet levenslang. In de literatuur zijn meerdere uitbraken van bof onder gevaccineerden beschreven. (Bro05, MMWR06-1,2,3,Sav05).

Met andere woorden: als je de bof hebt gehad en daarvan op een natuurlijke manier bent genezen, is de kans dat je de bof NIET meer krijgt GROTER dan 96% (‘een levenslange immuniteit’).

Als je net de verhalen van de resultaten van de elixer hebt mogen horen en je leest dan dit weer…  Tijdens het vaccineren worden de virussen juist ingespoten… wat gebeurt er als iemand een virus heeft? Die kun je toch overdragen naar derden? Is dat niet van toepassing op de gevaccineerde personen die in het ziekenhuis werken? Zullen zij dan de bof niet kunnen verspreiden? Ik persoonlijk kom niet graag in aanraking met gevaccineerden, want bekend is dat zij juist deze ziekte kunnen verspreiden.

Wat is toeval? Gisteravond sprak ik iemand die in behandeling is bij een arts. Deze constateerde dat dame in kwestie resten van het Mexicaanse griepvaccin in haar lichaam had. Zij had deze ziekte niet gehad en zich niet laten vaccineren. Deze arts zei onmiddellijk dat het mogelijk was dat zij het van anderen had overgenomen die wel gevaccineerd waren. Dus het vaccin verspreidt dan de kwaal!

Wat zien we om ons heen? Velen die afgelopen voorjaar liepen te kwakkelen hadden zich veelal laten vaccineren tegen de griep. Wie dat niet had gedaan ontliep die klachten, maar als we deze feiten allemaal op een rijtje zetten is het overduidelijk dat we gezamenlijk vele verkeerde stoffen verspreiden d.m.v. vaccins, E nummers en andere synthetische materialen.
Ik denk dat ik morgen nog maar eens naar die volkstuinen ga wandelen… de sfeer was daar heerlijk! Tomaten, venkel, boontjes, sla en vele andere producten die niet bedorven zijn door E nummers!

Dan, de rust die er heerst en de harmonie die het uitstraalt! Levenskracht! Pure levenskracht! Dat straalde Willem ook uit nu hij niet meer spuit en zijn medicamenten heeft gehalveerd. Zijn eigen woorden zijn dat het elixer zijn leven heeft gered. Dankzij Koos de kippenboer, wiens verhaal ook fantastisch is en op een ander moment uitvoerig aan bod zal komen.

Het was een waardevolle week om deze ervaringen te mogen horen. Dat geeft positieve gedachten!

Anneke Bleeker

Bergen NH / 25 juli 2010

 

Keltisch zeezout: Zie onze website op de welkom pagina.

Kruiden elixer: Dhr. Jan Smit 0598‐612217

Lava:EM natuurlijk  HIER

17 gedachten over “Oude tijden kunnen herleven…

 1. Supplementen zijn absoluut noodzakelijk voor onze gezondheid. Met het bovenstaande verhaal ben ik helemaal mee eens. Daarom ben ik niet eens met het huidige Kabinet die onze vitaminevrijheid sterk wil beperken. Daar moeten wij tegen protesteren. Stuur mails of brieven naar de leden van de Tweede Kamer om onze huidige vitaminevrijheid te behouden. Minister Klink wil vitaminen toestaan tot de ADH.
  En dat is veel te laag. Hogere doseringen zijn nodig als preventie tegen ziekten. Zie mijn reactie op het verlies van het CDA in de nieuwsbrief van 25 juli van Henk Mutsaers op http://www.uitdaging.net
  Een aanrader is het boek: Waarom dieren geen hartinfarct krijgen…maar mensen wel. Van Dr. matthias Rath.

 2. Mw. Bleeker vind het dus verantwoord dat je een vage oplossing neemt in plaats van insuline ! zelfstandig stoppen met medicatie zonder de arts of specialist in te lichten. een vage oplossing waar dus niks van is bewezen. hoe lang gaat deze waanzin door ? weet mw. Bleeker niet dat ze verantwoordelijk is als mensen door haar advies overlijden ? de tijd zal het leren.

  1. Artsen lijken over het algemeen klaar gestoomde robots die voornamelijk symptomen koppelen aan medicijnen. De hele opleiding tot arts is wat dat betreft ook één grote indoctrinatie. Je wilt nauwelijks weten hoeveel mensen schade hebben van de voorgeschreven medicatie die ze eigenlijk nooit nodig hadden. Maar helaas is de verdoofde mensheid alleen maar gerust gesteld als ze bij de arts een middeltje of pilletje krijgt voorgeschreven.

   In Frankrijk krijgt men antibiotica voorgeschreven als men griep heeft!!!
   In Spanje kreeg ik zowel antibiotica als penicilline voor een keelontsteking waarvoor ik gewoon rust, fruit en vocht nodig had om ervan te genezen.
   Helaas was ik toen nog teveel onwetend. Van de medicatie heb ik later maagproblemen gekregen waarvoor ik weer een ander “geneesmiddel” nodig had.

   Gelukkig zijn vele mensen inmiddels wakkerder en (wellicht ook dankzij internet) gaan zij zelf op zoek naar de waarheid over medicatie en vaccinatie.
   Helaas is de tendens meer en meer dat er overdadig antibiotica gebruikt wordt (niet alleen op dieren) en dat er steeds meer gevaccineerd wordt.

   Bespreek met een willekeurig arts de kwestie vaccineren en men zal aankomen met het geleerde verhaal van de uit geloofsovertuiging nagelaten vaccins in Staphorst waar een uitbraak van polio ontstond. Artsen kennen niet anders dan de grafieken over vaccins die ze in hun studie hebben gezien.

   Zie bijvoorbeeld deze grafiek over mazelen van het RIVM:
   http://www.kinderprik.nl/site_files/uploads/Grafiek%20mazelen%20voor%20en%20na%20vaccinatie.jpg

   Laat je ze bijvoorbeeld de volgende grafiek zien met een veel groter aantal jaren én de invoering van de vaccins:

   http://www.healthsentinel.com/joomla/index.php?option=com_content&view=article&id=2654:united-states-disease-death-rates&catid=55:united-states-deaths-from-diseases&Itemid=55

   ….dan reageren ze opeens heel anders, maar dat was ze niet bekend!!!!!

   De meest verschrikkelijke verhalen zijn er over de “regulier” medische wetenschap, maar daar horen we maar weinig van. Echter als er ook maar één fout aan het licht komt in de hoek van de “alternatieve” geneeskunst, staat het hele land te schreeuwen (vooraan de vereniging tegen de kwakzalverij).

   Laten we wel duidelijk hebben dat mensen altijd zelf ook keuzes maken! Ik vind het behoorlijk overdreven om te beweren dat mw.Bleeker verantwoordelijk is voor het geven van een advies (waardoor mogelijk mensen overlijden).

   “Hoe lang gaat de waanzin van de “regulier” medische wetenschap door?” Lijkt mij een veel interessantere vraag.

  2. Goed verhaal flits. Mijn vriend is -bijna gepensioneerd- huisarts en beoefend, naar eigen zegge, nog ouderwetse ‘geneeskunst’, i.p.v. nieuwerwetse geneeskunde.
   “Met je hersenen denk je na, put je uit je ‘geleerdheid’; dat is kunde. Met je hart voel je, of dat wat je hoofd bedacht heeft, goed voelt, dat is kunst”..
   Geneeskunst is wat niet (meer) wordt onderwezen op de universiteit.

  3. tja ook in Frankrijk krijg je GEEN antibiotica voor geschreven tegen griep , griep word namelijk veroorzaakt door een virus, en niet door een bacterie , je verhaal lijkt vol te staan met verzinsels , je krijgt wat voorgeschreven in spanje tegen een keel ontsteking , je neemt het middel schijnbaar niet en geneest spontaan , waarom ben je dan naar een arts gegaan ?
   enz enz

   tja flits tis niet anders

  4. Heel goed gezien Gait! Antibiotica helpt je niet tegen een virus! Toch werd dat in Frankrijk voorgeschreven door een arts aan één van mijn collega’s toen ik in Nice werkte. En daarom deelde ik het mee.

   En nee het is geen verzinsel dat ik schrijf. Dit zijn eigen ervaringen.

   Als ik geen “genezende” geneesmiddelen had voorgeschreven gekregen, was ik ook genezen. Helaas heb ik die vreselijke pil wel moeten slikken. Als je goed had gelezen, kon je opmerken dat ik later maagproblemen kreeg van de medicatie.

   Heb je griep, dan ben je in 7 dagen over het algemeen weer beter!
   Heb je griep en neem je medicatie dan ben je over het algemeen in een week weer beter!

   Ik heb liever de versie zonder medicatie!

 3. Supplementen zijn helemaal niet nodig als je gewoon divers en gezond eet. We zijn als mensen al meer dan 20.000 jaar in staat geweest zonder supplementen te overleven en ik zie niet in waarom dan de afgelopen 50 jaar opeens verandert zou zijn. Je moet gewoon gezond en divers eten.

  Voor de liefhebber. Op http://www.permacultuurnederland.org/planten.php is een eetbare planten en paddenstoelen database te vinden met meer dan 320 soorten die in Nederland te verbouwen zijn. Van walnoten en hartnoten tot aardperen en artisjokken. Ook is er een gratis cursus permacultuur te vinden voor de liefhebber. Veel tuinplezier!

 4. Okay…geen idee of jullie bekend zijn met de boeken van Vladimir Megre over Anastasia, een heremiet in de Taiga,..hoe dan ook….deze dame (bestaand of niet) benadrukt met klem hoe belangrijk het is dat je zélf je moestuin onderhoud, maar ook dat je dit niet veel moeite hoeft te kosten.

  Zelf de moestuinen, bedoeld zoals in dit verhaal, brengen nog steeds niet de meest optimale vitaminen op. Juist als je je zaadjes plant op (open plekken) in het bos, of andere open, wilde plaatsen, met voldoende afwisselende begroeiing, dán haal je het beste resultaat.

  En volgens deze dame is ook nog eens zo dat als je je handen en voeten in een teiltje water was met een paar druppel brandnetelsap en dát vervolgens op je geplantte zaadjes giet, de jonge zaadjes die stoffen zullen aanmaken in hun vruchten die jij tekort komt, of juist antistoffen voor als het andersom geldt.

  Het waswater bevat namelijk de samenstelling van jouw chemische balans op dat moment en de zaadjes bevatten de natuurlijk intelligentie om dat wat nodig is, op basis van deze informatie aan te maken.

  Nu, wat ik ermee wil zeggen is dit:
  Voedsel uit een moestuin helemaal geweldig, ook als je het bij iemand anders koopt, maar het beste is altijd om je eigen moestuin te houden en op de bovenstaande manier hoef je er niets aan de toen.

  Juist de begroeing van onkruid, bladeren van bomen, afgevallen bessen e.d zorgen voor de meest optimale mest voor je groentjes.. niks wieden en moeilijk doen, gewoon planten en laten groeien.

  Ik heb zelf geen moestuin, maar ga volgend jaar me dit idee aan de slag en prop gewoon her en en der een paar zaadjes in de tuin en zie wel wat het resultaat is.

  Het klinkt me zó logisch in de oren.

  Nu dan..hoop dat jullie er wat aan hebben, en erg goed artikel.

  Nog één opmerking, meer een verzoek aan iedereen: Blijf aub bij dit belangrijke onderwerp en belandt niet in discussies met anderen over wat waar is en wat niet….Het valt me op dat dit steeds vaker gaande is op dit forum en de artikelen en wat anderen aan ervaringen kunnen bijdragen vallen daarbij steeds in het niet.
  Laat je niet van je pad houden door mensen die dat (on)bewust proberen.

  Liefs

  1. Hee Sam,

   Ik geloof dat we hetzelfde pad bewandelen….eerst Gary Renard
   daarna CIM en…… hahahahah…. ik heb alle boeken van Anastasia gelezen.
   Geweldig wat ze allemaal zegt.
   Of ze nou wel of niet bestaat,een familiedomein is volgens haar de oplossing voor vele`problemen`,en ik denk dat ze gelijk heeft.Maar of het(in nederland) te realiseren is op grote schaal?…..laten we positief blijven.
   Ik ben in ieder geval begonnen in mijn kleine tuintje……dus wie weet?…. ooit? 😉

   groetjes
   Lianne

  2. Ja en of ik daar bekend mee ben, ik heb woensdag deel twee van een vriendin te leen gekregen. Deel een “De Zoemende Ceder” was al hemels mooi met tal van hele nuttige tips die we makkelijk in ons dagelijkse leven kunnen toepassen. Ben van plan om dit weekend in deel twee te beginnen.

   Voor medicijnen en dergelijke heb ik me lang geleden al afgewend van de big pharma bedrijven. A omdat ik voor de meeste medicijnen toch immuum ben “geintje van moeder natuur” en B omdat ik meestal zo schrok van de bijwerkingen van het medicijn dat ik ze niet eens meer wilde innemen. Ik haal mijn medicijnen gewoon uit de natuur als dat nodig is maar gebruik daarnaast ook af en toe edelstenen om mij of mijn kinderen te genezen.

   Om een voorbeeld te geven, mijn jongste dochter is thuis geboren met een bateriele infectie. Een uur na haar geboorte lag ze al in het ziekenhuis omdat ze moeilijk kon ademen. Als medicijn kreeg ze puffers mee naar huis maar toen ze binnen twee jaar nog drie keer in het ziekenhuis belande met dezelfde klachten was ik het zat.
   Van die puffers werd ze niet beter dat is niet meer dan symbool geneeskunde. Ik ben gaan zoeken naar iets wat haar echt kon helpen en vond in een wicca winkeltje een steen, de Aquamarijn.
   Ze draagt die nu dagelijks op haar borst en heeft pas haar zwemdiploma B gehaald waardoor ze nu met reddingszwemmen verder kan gaan. Het laatste is pas mogelijk geworden sinds ze die steen draagd. Daarvoor was onderwater zwemmen bijna niet mogelijk. Hoevaak is ze wel niet blauw of zelfs grijs aangelopen omdat ze een tekort aan lucht had.

   Veel groente en fruit wordt hier gekocht bij een lokale tuinder die zijn producten met liefde kweekt. Voor mij dus geen aardbeien in de winter of aspergers uit Peru maar gewoon wat het seizoen me bied en dat is nog best veel. Iemand wel eens postelijn gegeten, snijbiet, rabarber, zevenblad of pastinaak? Probeer het eens, het is meestal wel verkrijgbaar bij alternatieve groentenwinkeltjes of bij lokale tuinders. ♥

  3. Anastasia, ik kreeg het eerste deel vorig jaar als kadootje voor mijn verjaardag. Sindsdien heb ik alle verschenen delen aangeschaft. Ook de in het Engels verschenen delen nog niet in het Nederlands vertaalt. Ja het is een andere wereld als die waarin wij leven die in deze boeken beschreven wordt. Die beschreven wereld is niet Utopisch. Vanuit gezond verstand beschouwd is onze wereld onvoorstelbaar. Wanneer wij denken dat we op deze manier goed bezig zijn en niet zien dat we de tak waarop we zitten afzagen zullen we heel hard op onze snuit op aarde vallen, precies op het erfgoed wat we achterlaten. Het is niet fraai als je daar met je snoet invalt. Nog minder fraai voor degenen die jou en de rotzooi die jij in je leven hebt veroorzaakt en hebt achtergelaten moeten gaan opruimen.

 5. Ik ben het helemaal eens met dit artikel. Alleen vind ik het boekje “wat zit er in uw eten” niet uitgebreid genoeg. Als je je eigen research doet kom je nog meer ellende tegen dan die in dat boekje staan. Begin 2010 heb ik met een aantal kameraden een moestuin gehuurd in Zwolle waar we nu de vruchten van plukken.
  En ik moet zeggen, WAUW, wat een smaak en moeilijk is het helemaal niet, het kost je ook nog een geen drol.
  Tijdrovend is het wel maar, het werkt daarbij ook nog eens erg ontspannend. Het is belangrijk dat je je tuinafval composteerd en zo dus hergebruikt en niet elk jaar hetzelfde product op dezelfde plek zaaien maar ergens anders. Laat ook een stukje een jaartje braak liggen zodat de grond tot rust komt.
  Begin er gewoon mee.
  Life is easy, enjoy it.

  Robert Lans

 6. Wanneer ik honger heb dan eet ik, anders niet.
  Dat scheelt alvast 70% van wat je binnen krijgt, alles wat teveel is is zowiezo niet goed voor je lichaam, dus gooit het er weer uit.
  Hoe natuurlijker hoe beter. M’n zwager heeft net een hele partij oesters naar binnen lopen werken die die zelf had gevonden. Delicatesse zonder een cent te betalen.
  Niet teveel willen en inventief zijn werkt heel goed.

 7. Deze man vat het goed samen,weliswaar in het Duits…..

  wir alle möchten gerne wissen, womit wir in nächster Zeit und in der weiteren Zukunft zu rechnen haben, damit wir Chancen und Gefahren erkennen, unsere Pläne und Vorhaben danach ausrichten und uns vor Ungemach bestmöglich schützen können.

  Wenn nur wenige Informationen zugänglich sind, braucht es hohe Intelligenz, kreatives Vorstellungsvermögen und großes Grundlagenwissen (“Allgemeinbildung”), um zu erahnen, welche größeren Zusammenhänge und welches Geschehen sich dahinter verbergen könnten. Die meisten großen Entdeckungen, Erfindungen und Entwicklungen der Menschheit sind so entstanden; aber auch drohende Gefahren und verhängnisvolle Fehlentwicklungen wurden von Menschen mit diesen Eigenschaften erkannt. Sie machen nach Schätzungen etwa 1 % der Gesamtbevölkerung eines Landes aus.

  Wenn mehr Informationen über eine Sache oder ein Geschehen zugänglich werden, reichen schließlich gute durchschnittliche Intelligenz, Vorstellungskraft und Allgemeinbildung aus, um zu erkennen, “was Sache ist” und “was da abläuft”. Dazu ist es notwendig, Strukturen, Tendenzen, Handlungs- und Unterlassungsmuster involvierter Personen, Interessengruppen, Institutionen und Ereignismuster von Vorgängen zu begreifen, um eine Vorstellung zu gewinnen, “worauf das Ganze hinausläuft”, um sinnvolle Konsequenzen und Handlungen daraus abzuleiten.

  Auf diese Weise war es mir z. B. schon 1964 möglich, die heutige Misere eines wie Krebs mit Metastasen wuchernden Krankheitsunwesens vorherzusehen, die Verantwortlichen davor zu warnen und ihnen den rechten Weg in die Zukunft aufzuzeigen:

  “An den Gesundheitsausschuss des
  Deutschen Bundestages” (9. Januar 1964)
  http://www.dr-schnitzer.de/agdb001.htm

  Dass die damaligen Verantwortlichen entweder überhaupt nicht oder wenn, nicht konstruktiv zur Sache geantwortet und überhaupt keine Konsequenzen aus der doch bedrohlichen Sachlage gezogen haben, stellte sich im Verlauf der nachfolgenden Jahrzehnte bis in die Gegenwart als ein fest programmiertes Verhaltensmuster der meisten Verantwortlichen nicht nur in der Politik und nicht nur in Deutschland, sondern in allen Arten von Politik, Wirtschaft, Wissenschaft, Lehre und Information auf der ganzen Erde heraus – ganz besonders in der Macht-, Geschäfts- und Interessenpolitik.

  Dieses Handlungsmuster, das nicht zuletzt auch das Unterlassen notwendiger oder sinnvoller Handlungen einschließt, führt inzwischen die Menschheit von einer großen Katastrophe in die nächst-größere, es bedroht die Zivilisation, Kultur und die biologische Existenz des Menschen und die Unversehrtheit seines Erbgutes wie die seiner natürlichen Nahrung.

  Was liegt diesem Handlungsmuster zugrunde? Ist es Dummheit oder Berechnung? Was sind die Ziele? Worauf läuft das Ganze hinaus? Geschieht es kontrolliert? Wird es unkontrollierbar? Welche für das Volk nachteiligen Absichten sollen verheimlicht werden? Und vor allem: Warum erkennen nur so wenige Menschen, was da in Wirklichkeit abläuft, das sie nicht nur ihre Gesundheit und ihren Job kosten kann, sondern auch ihr ganzes Eigentum und schließlich ihr Leben?

  Bei einem großen Teil der Menschen gibt es allerdings Einschränkungen der Erkenntnisfähigkeit.

  Viele leiden unter biologischen Benachteiligungen, die teils schon im Mutterleib geschehen sind – durch falsche oder unzureichende Ernährung der Eltern, durch Arznei-, Impf-, Gift- und Umwelteinflüsse. Das wirkt sich in unzureichender Entwicklung des Gehirns aus und zieht Denk-, Lern-, Lese- und Schreibschwächen bis zur geistigen Behinderung nach sich.

  Hinzu kommt ein wachsender Bildungsnotstand. Die Schere öffnet sich immer mehr zwischen der zunehmenden Wissensmenge und -qualität eines kleiner werdenden Anteils wirklich Gebildeter in der Gesamtbevölkerung einerseits, und einer erschreckenden Verflachung und Verrohung der mentalen und geistigen Fähigkeiten (der Allgemeinbildung) der Massen andererseits.

  Ein auf Konditionierung (“Gehirnwäsche”) statt Denkschulung ausgerichtetes (Ver-) Bildungssystem tut das seine, damit die Massen gar nicht erst auf “dumme Gedanken” kommen und das Nachdenken darüber anfangen, wie sie für dumm verkauft, versklavt, ausgebeutet, krank gemacht, und wenn nichts mehr zu holen ist als “austherapiert” zum Sterben nach Hause geschickt werden, damit die Statistik der Behandlungseinrichtungen “sauber” bleibt. Dazu gehört nicht zuletzt auch die Beherrschung nahezu sämtlicher Informationskanäle durch die Machthaber und Interessengruppen, unter Nutzung der abgefeimtesten Methoden zur Konditionierung der Massen. Damit nicht genug: Zunehmend wird versucht, Andersdenkende für verrückt erklären zu lassen, damit sie weggesperrt und so zum Schweigen gebracht werden können.

  Worauf läuft das Ganze hinaus? Man projiziere die Handlungsmuster der Machthaber und Drahtzieher und die Ereignismuster in die Zukunft. Ab welchem Punkt kann es unmöglich weitergehen wie bisher? Was passiert dann? Wie können Sie sich und Ihre Familie dann bestmöglich schützen? Was können Sie dazu schon jetzt tun? Und vor allem: Was können Sie, Ihre Familie, Ihre Freunde und Kollegen tun, damit zu erwartende Umbrüche milde verlaufen und eine freundlichere Zukunft erwartet werden kann?

  Ich möchte es Ihnen überlassen, die gegenwärtigen Handlungs- und Ereignismuster zu erkennen und richtig zu deuten. Das versetzt Sie in die Lage, die richtigen Konsequenzen daraus zu ziehen und zu handeln. Sie werden erkennen, dass es sehr viel zu tun gibt und dass nicht nur Gefahren und Chaos drohen, sondern auch die Chancen für Alle, die sie erkennen, sehr groß sind. Es wird ab jetzt sehr spannend und auf keinen Fall langweilig werden!

  Damit Sie das auch erleben und aktiv mitgestalten dürfen, brauchen Sie vor allem eine Voraussetzung: Eine robuste Gesundheit, die unabhängig ist von Medikamenten, Behandlungseinrichtungen und Versicherungen.

  Denn diese “Sozialkrücken” könnten plötzlich wegfallen, und ebenso plötzlich könnte Ihr Überleben von Ihrer Überlebensfähigkeit abhängen. Denken Sie nur an die derzeitigen Flut-, Dürre- und Feuerkatastrophen, an die sich abzeichnende weltweite Verknappung der Getreide als wichtige Ernährungsgrundlage, an zunehmende Unregierbarkeit von “No-Go-Areas” auch in Deutschland, an Chaos und Anarchie, wenn irgendwo in der EU die soziale Absicherung zusammenbricht. Ich weiß, wovon ich spreche, denn mit dem Ende des Zweiten Weltkrieges, ab welchem das Leben der Deutschen in Deutschland von den Gegnern Deutschlands (des-)organisiert worden ist, begann (ich war gerade mal 15 Jahre alt) meine eigene Überlebens-Lehrzeit – aber gesund waren wir damals Alle.

  Lerne in der Zeit, dann hast du in der Not die zum Überleben nötige Gesundheit! Wer aber glaubt, er habe jetzt keine Zeit, kann auch die zweitbeste Lösung wählen: “Lerne in der Not, dann hast du Zeit dazu!” Das gilt auch für alle Jene, die ihre Gesundheit durch Unwissen, Gleichgültigkeit und Leichtsinn vergeigt haben, jetzt auf dem Krankenbett liegen und plötzlich alle Zeit der Welt zum Lesen haben, warum sie krank geworden sind und wie sie, trotz mangelhafter Unterstützung durch das herrschende System, vielleicht wieder gesund werden können.

  Mit der Gesundheit ist es ganz ähnlich wie mit dem Autofahren, zu welchem eine junge Dame nach ihrer ersten Fahrstunde feststellte: “Das Schlimme beim Autofahren ist, dass wenn man die Augen zumacht und alles loslässt, immer noch etwas passieren kann!”

  Darum sind so viele Menschen krank – zunehmend auch im Kopf. “Seit 2007 ist die Hauptdiagnose ‘Psychische Störungen’ der häufigste Grund für eine Einweisung ins Krankenhaus, Tendenz stark steigend … Gegenüber dem Ausgangsjahr 1990 ist vor allem die Verweildauer um mehr als die Hälfte gestiegen”, so der Barmer GEK Report Krankenhaus 2010.

  Das notwendige Geheimwissen jedenfalls zur Gesundheit gibt es – damit nichts passiert, oder wenn schon was passiert ist, damit nicht noch mehr passiert, oder auch nur, um zu retten, was zu retten ist – es steht teils auf meiner Website und vollständig in meinen Büchern.

  Mit freundlichen Grüßen
  Dr. Johann Georg Schnitzer
  http://www.dr-schnitzer.de
  http://www.dr-schnitzer-buecher.de/

  http://www.dr-schnitzer.de/emailnachrichten.html

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.