Advertentie

Verbanden aangetoond tussen obesitas en probiotica..


De naam ‘probioticum’ is afgeleid van het Griekse ’ten-gunste-van-het-leven’. De term “probiotics” is voor het eerst gebruikt in 1953 en in tegenstelling tot antibiotica werden probiotica destijds gedefinieerd als microbiële factoren die de groei van andere micro-organismen bevorderen.Het was Roy Fuller die in 1989 een definitie maakte, die sindsdien veelgebruikt wordt:  Een probioticum is een levend microbiologisch voedingssupplement, dat de gezondheid van de gastheer mogelijk bevordert, door het microbiële evenwicht in de darm te verbeteren.”

 

Maar zoals aan elk gezondheidsproduct, zitten ook aan deze producten niet alleen positieve kanten. Zeker in het geval van deze micro-bacteriologische claims, zou je een bepaalde waarschuwing verwachten..

Zeker nu in het septembernummer (2009) van het toonaangevende tijdschrift ‘Nature reviews Microbiology’ een artikel verscheen van de hand van professor Didier Raoult, waarin hij zijn onderzoek beschrijft naar  ‘Het verband tussen obesitas en probiotica.’

Hierbij kun je meteen denken aan al die speciale zuiveldrankjes, die je hiernaast ziet afgebeeld. Maar ook vele yoghurtjes (bijv. van Danone) worden ‘verrijkt’ met bijvoorbeeld bifidobacterium en lactobacillus casei….

Uit zijn onderzoek blijkt echter dat deze ‘actieve en levende’ bacterieën dezelfde zijn als die al sinds jaar en dag worden toegepast bij het vetmesten van varkens en kippen..!

Wanneer bijvoorbeeld een jong varkentje wordt gevoed met probiotica vertoont het na een bepaalde tijd een 10% hogere gewichtstoename dan een varkentje dat deze probiotica niet in het voedselaanbod kreeg. En inderdaad: als we even googelen leert ons dat veehouderijen deze bijvoeding voor pluimvee, varkens en runderen inderdaad al jaren toepassen.

Prof. Raoult (Research Unit Besmettelijke en Tropische Ziekten, Universiteitskliniek Marseille) heeft in zijn laboratorium ook testen uitgevoerd op één-week-oude kuikentjes en deze elke dag een aangepaste dosis Lactobacillus  toegediend (probioticum dat zuivelgigant Danone eveneens gebruikt in z’n Actimel). Na 4 weken constateerde hij een uiterst opzienbarende 30% gewichtstoename boven het normaal geachte en verwachte gewicht.

Deze opmerkelijke resultaten werden door een onderzoeksjournalist Michel Dogna opgetekend naar aanleiding van een artikel verschenen in een maandelijks in Frankrijk verspreid ‘Bio’-tijdschrift (helaas niet geheel digitaal te raadplegen HIER) En vorig jaar nog, kon Danone zich in Duitsland ‘verheugen’ op de gouden onderscheiding voor de grootste reclame-leugen, ‘die goldenen Windbeutel’ (‘de gouden windzak’..). HIER

Zouden deze onderzoeksresultaten wellicht een (van de) verklaring(en) kunnen zijn voor het almaar dikker worden van kinderen en volwassenen? Want het aantal mensen dat inmiddels de speciale ‘darmoppeppers’ zoals Yakult en Danone Probiotica gebruikt, loopt in de miljoenen. Terwijl het producten zijn, die door de aanwezigheid van de aanwezige bacteriënstammen onze darmflora zouden moeten dienen.

De Europese fabrikanten van zuiveldrankjes gaan overigens gewoon door met het ontwikkelen van gezondheidsclaims.  Dat doen ze ondanks het recente negatieve advies van de Europese voedselautoriteit Efsa. De Europese vereniging van producenten van yoghurts en gefermenteerde zuivel Ylfa maakte dit begin oktober bekend.

De collectieve afwijzing van de bijna 200 producten met gezondheidsclaims is volgens de Ylfa geen ontmoediging. Ze laten weten: “We hebben veel geleerd van de afwijzing en weten nu waar we onze claims richting de Efsa beter moeten onderbouwen”..  (zie HIER)

* * *

x

Bewijs : het verband tussen obesitas en probiotica

(HIER het oorspronkelijke artikel)

Ellen – november 2010

x

Samenvatting/vertaling van het onderzoek van Professor Raoult in het gerenommeerde wetenschappelijke magazine “Nature” van september 2009 :

Didier Raoult waarschuwt hier voor het feit dat het gebruik van probiotica als groeipromotors in de vee-industrie diepgaandere studies behoeven alvorens deze als veilig worden beschouwd voor mensen.

Tja, en dan weer onderzoeken waar de obesitas vandaan komt.. Zo houden we elkaar lekker bezig?

Recente studies op menselijke darmflora hebben uitgewezen, dat obesitas gelinkt wordt aan een reductie van de Gram-negatieve bacterieën, familie van de Bacteroidetes en een verhoging van de Gram-positieve Firmicutes. Ook constateerde men dat de darmflora van individuele zwaarlijvigen minder divers is dan die van niet-zwaarlijvigen.

Het manipuleren van darmflora wordt al zo’n 50 jaar in veehouderijen toegepast met toestemming van de FDA (Food and Drug Administration) in de USA en de Europese Commissie. Probiotica die hiervoor gebruikt worden in veehouderijen bevatten Firmicutes (zie HIER), en met name Lactobacillus spp, Bifidobacterium spp en Enterococcus spp.

Deze producten worden veelvuldig gebruikt bij de veeteelt, in het bijzonder bij pluimvee, kalveren en varkens en meerdere studies laten een verontrustende gewichtstoename zien van jonge dieren die hiermee gevoed werden.

Firmicutes worden ook gebruikt als therapeutische additieven voor mensen, onder de naam ‘probiotica’. In de Verenigde Staten zijn deze producten door de FDA ondergebracht onder de noemer ‘generally regarded as safe’, ook wel als afkorting ‘GRAS’ genoemd. (overigens: ironisch genoeg betekent ‘GRAS’ Frans, “vet”).

De concentraties zijn gelijk aan die, zoals ze gebruikt worden bij dieren als groeipromotors. De hoeveelheden Lactobacillus acidophilus in yoghurts of drinks zijn gelijk aan die gebruikt worden voor het vetmesten van biggetjes…! Enkele studies hebben uitgewezen dat ook kinderen die regelmatig deze probiotica innemen, een gewichtstoename vertoonden, en dit onafhankelijk van de reden waarom die kinderen dit voorgeschreven kregen.

Deze studieresultaten zullen meegenomen moeten worden in het onderzoek naar de reden van de obesitas-epidemie die momenteel in vele landen gaande is. Het is van groot belang om zo snel mogelijk een dieper onderzoek in te stellen naar de effecten van de ‘probiotica’s’, vooral bij kinderen.

Een bijzonder verontrustende vaststelling : de richtlijnen voor het gebruik van probiotica bij mensen zijn minder ingrijpend dan die voor het gebruik bij dieren !

“…verdere onderzoeken met behulp van experimentele modellen moeten worden uitgevoerd om de rol van deze producten te beoordelen alvorens deze aan te bevelen voor gebruik door kinderen.”

 

Professor Raoult: “Naar mijn mening is het promoten van probiotica voor menselijke consumptie een gevaarlijk en verontrustend gezondheidsprobleem wanneer we kunnen concluderen dat deze bacterieën aan de basis liggen van gewichtstoename bij dieren. Alle chemische toevoegingen met gelijkaardige bijwerkingen zouden eerst rigoureus getest moeten worden voor dit als veilig  mag worden beschouwd in voedsel voor de mens.”

* * *

Author affiliations

Prof. Dr. Didier Raoult is at Unité de Recherche en Maladies Infectieuses et Tropicales Émergentes, CNRS-IRD UMR 6236, Faculté de Médecine, Université de la Méditerranée, 27 Boulevard Jean Moulin, 13385 Marseille, France.
E-mail: didier.raoult@gmail.com

47 gedachten over “Verbanden aangetoond tussen obesitas en probiotica..

  1. Tegenspraak is een evenmin een waarheid. Dank desalniettemin voor de waardevolle aanvulling.

   Is er sprake dan van farmacie? Vertel, vertel..! Ohja, HIER natuurlijk.. Helemaal nog niet opgevallen.. Logisch natuurlijk.. Medicijnen en voedsel, het is allebei ‘slikken’ geblazen..

  2. De waarheid kent altijd 2 kanten van het verhaal, alleen ‘The Naked Truth’ is meestal het uitgangs punt in 3de vorm.

   Waarom troep op de markt brengen terwijl men het aan de andere kant gelijk weer afbreekt ?! Nieuwe illusies lijkt me dat, want enkel in Nederland gebruikt men dit op grote schaal, gezien de oosterling of de zuiderling nog nooit te maken heeft gehad met dit concept ‘Pro-biotica’

   Ik hou het zelf momenteel het liefst bij Raw Food en dat bevalt me uitstekend, wordt er helemaal ‘Pro’ van.

 1. Is het ook bekend waarom het dit effect heeft?
  Het kan nuttig zijn in bepaalde situaties, of als het lichaam hierdoor efficienter met voedsel omgaat.
  Zijn er ook echte negatieve bijwerkingen, wordt het lichaam er ziek van, of ontregeld?

  1. Het gaat erom dat je weet dat dit speelt. We kunnen niet alles met de Danone-paplepel ingieten..? Ik bedoel dit niet cynisch, maar ga op onderzoek!
   Dit onderzoek is nog steeds niet weerlegt, de club van probiotica industriëlen, heeft het advies NIET opgevolgd van de Europese waren- en voedselautoriteiten om niet zo met gezondheidsclaims te schermen.. Kortom het is in ieder geval allemaal veeel minder zeker als de ‘reclame-filmpjes’ ons willen doen geloven!!

  2. Ja Guido idd, zelf zo veel mogelijk onderzoeken door te lezen en te vergelijken is nu de beste oplossing.
   Moet je zeggen dat ik nogal wat tegenstrijdige artikelen tegenkom: zo vond ik nl. ook info over t feit dat probiotica juist zou voorkomen dat je dik wordt?
   Ik zoek nog even door en probeer zelf mn eigen gevoel te volgen totdat de onderzoeken wel of niet weerlegd worden.

 2. Ik geloof geen barst van deze publicatie. Weer zo`n Big Pharma propaganda om de mensen om de tuin te leiden.
  Reken maar dat de meeste dikzakken nog nooit probiotica hebben gebruikt.
  De toename van obesitas komt m.i door E621, E951, E385, waarmee de artikelen in de supermarkten vol zijn gestouwd.

 3. Beste Guido,

  wat een opmerkelijk artikel!
  laat ik je dit zeggen Guido.
  ik ben chronisch ziek sinds een aantal jaren.
  op het moment red ik het niet zonder probiotica.
  dan bedoel ik niet de yakulten (zit of suiker in of een zoetstof die de darmflora weer juist kapot maakt: sucralose), de danones e.d.
  maar ik bedoel de serieuze probiotica´s met acidophilis en bifidusculturen bijv.
  mijn darmflora is zo naar de maan dat ik mij behelp met goede probiotica´s zonder suikers (ook niet de natuurlijkere met FOS – die werken averechts voor mijn darmflora)
  als ik stop met probiotica gebruiken krijg ik acuut een blaasontsteking.

  maw: ik vaar liever op mijn ervaring dan op bovenstaande theorie op het moment…

  hoi jeetje, ik heb de probiotica gebruikt van orthica.
  de basisvariant van orthica is best goed, al zijn probiotica´s die je gekoeld moet bewaren beter (die zijn er bijv ook in pilvorm: bijv de 8 bilion acidophilis/bifidus van het merk now).
  het is echter opletten geblazen wat mij betreft met de orthica plus (de probiotica).
  daar zit FOS in en voor een tere ziel als ik werkt het averechts in op de darmflora.
  FOS zou officieel goed moeten zijn voor de darmen, maar ik kan niet geloven dat het goed werkt: het is immers een suiker en al kan het een natuurlijk suiker zijn: mocht je een schimmel in je darmen hebben, die wordt er groter van: ook al betreft het een natuurlijke suiker (schimmels groeien goed op alle suikers: kan ze niets schelen of het natuurlijke of onnatuurlijke zijn).
  maar die FOS zit dus alleen in orthica plus, niet in de basisvariant van de probiotica van orthica

  1. Dank voor je reactie Lena, ik gebruik nl. momenteel ook de basis van orthica.
   Het werkt goed tegen mijn opspelende darm maar mocht er idd. een kern van waarheid in t artikel zitten vind ik dat best een beetje naar idee.
   Ik ben niet te dik en wil dat graag zou houden!
   Hopelijk gaat t met jou straks weer beter, sterkte!

  2. Het is volgens mij ook niet zo dat nu ineens álle probiotica’s niet deugen! Het is vooral passen en meten geblazen als je darmflora-spectrum is aangetast of zelfs grotendeels vernietigd, door heftige penicilline-kuurtjes.. De ANTI-biotica kunnen wel degelijk kwaad, al lijkt er een sfeer van een soort ‘heiligheid’ omheen te hangen, waardoor ook huisartsen vaak té snel naar anti-biotica grijpen.

   We zijn trouwens bijna door de mogelijkheden heen, qua ontwikkeling van anti-biotica-medicijnen.. Reden ook waarom de sterkste bacterie-stammen, zoals de MRSA-bacterie (in ziekenhuizen o.a.) zich steeds meer kunnen gaan manifesteren als immuun voor enig anti-bioticum..! Het wordt tijd dat in ziekte-processen niet de kwaal de aandacht krijgt maar de oorzaak-van-de-kwaal..! Energetisch is er een boel, ook zonder medicijnen, op te lossen!
   (Lena: ik heb trouwens van 2 reacties 1x gemaakt; je reacties stonden in ‘de wachtkamer’..)

  3. Hoi Guido, antibiotica is rotzooi aan de ene kant.
   Aan de andere kant: bij sommige acute bacteriele infecties is het een uitkomst en een “lifesaver”.
   Ik ga op het moment gebukt onder veel chronische infectieziekten tegelijk, waaronder ook bacteriele, maar mijn darmflora kan penicilline nauwelijks nog bolwerken.
   Veel mensen met chronische infectieziekten kunnen enigszins overeind blijven MET penicilline.
   En zij gebruiken daarnaast dan dankbaar probiotica.
   Zonder zouden ze het nauwelijks redden.
   Ik red het al niet zonder al gebruik ik geen antibiotica.
   Dikker worden is wel mijn laatste zorg, al is het totaal niet mijn ervaring in de twee jaar dat ik probiotica gebruik.
   Een behandelaar vertelde me overigens dat alle mensen probiotica moeten gebruiken ongeacht of we infecties hebben te ja of te nee.
   Dit als compensatie voor het feit dat we tegenwoordig geen rauwe zuivelproducten kunnen gebruiken die ons van goede darmbacterien zouden kunnen voorzien (rauwe boter etc).
   Of bijv het specifieke koolhydratendieet (dat ook helpt bij mensen met een abominable slechte darmflora zoals ik) adviseert mensen zelf 24-uurs yoghurt te maken vanwege de extra bacterien die ontstaan als zij de lactose uit de melk opeten http://www.scdiet.nl/recept.php?receptid=8.
   Gewone fabrieksmatige yoghurt uit de winkels die is vaak maar 3-4 uur gefermenteerd en daar zitten weinig ondersteunende darmbacterien in, plus daar zit nog lactose in waartegen veel mensen (als ik) soms ongemerkt een intolerantie hebben opgebouwd.

   Ik kan nogmaals maar moeilijk aannemen wat hierboven wordt beweerd.
   Probiotica zou standaard gegeven dienen te worden naast antibiotica.
   Echter, artsen bekommeren zich niet om de darmflora van mensen waarin 80% van het immuunsysteem zetelt.
   Dit is alleen maar vragen om moeilijkheden.

   En als je dan toch tegen antibiotica bent: MMS bijv is ook antibiotisch, net als (on-)geraffineerd zout.
   Met beide is het om die redenen ook uitkijken.
   In het kader van mijn chronische infecties heb ik kuren geprobeerd die antibiotisch zijn (kruiden: bijv samento, colloidaal zilver, MMS en zout), maar mijn darmen redden het er niet mee zonder probiotica erbij.

   Penicilline mag best uit het verdomhoekje als het intelligent ingezet wordt in combinatie met de goede probiotica/antischimmelproducten etc.
   Echter, daar is nauwelijks kennis/interesse voor aanwezig bij artsen.

   Er zijn overigens nog veel meer invloeden dan penicilline die maken dat mensen een slechte darmflora hebben.
   Bijv de anticonceptiepil levert een slechte bijdrage evenals bijv stress, parasieten en allergieen…
   Mensen met darmproblemen doen er goed aan contact op te nemen met een goede natuurgeneeskundige.

 4. dat produkten zoals hierboven beschreven slecht zijn voor de gezondheid,
  dat moet zowiezo duidelijk zijn,
  als je let op wie ze verkoopt

  weeral wordt voorbij gegaan aan gezonde produkten,
  en enkel geluisterd naar wie beweert gezondheid te verkopen

  er is goeie probiotica,
  maar die vind je niet via reklame op teevee

  dus het artikel hierboven is korrekt,
  die beschreven produkten maken enkel de producenten rijker,
  en komen uit de koker van big-pharma

  biologische, kleinschalige gemaakte probiotica, daarentegen,
  is perfekt in orde

  goed artikel

 5. Wij zijn al 2 jaar E-nummer vrij, medicijne hebben wij ook al afgezworen.
  Laatst had mijn vrouw blaasontsteking, onze dokter stond natuurlij meteen klaar met een anti biotica kuur, die heeft zij dus gelukkig geweigerd.
  We hebben verse crandberrys gehaald en er een compot van gemaakt (geen suiker maar oerzoet gebruikt), na een week was de blasontsteking weg.
  Misschien een tip!!

  1. Onverantwoord. Indien iemand een échte blaasontsteking heeft, ben je doodziek en kun je er zelfs delirant van raken. Dan helpt cranberrysap echt niet. De werkzaamheid van cranberrysap tegen UWI’s is ook nooit wetenschappelijk aantoonbaar gemaakt. Evenmin dat het een gunstige invloed zou uitoefen op de prostaat.

   Maar is het is desalniettemin een lekkere drank te noemen. Ik drink het graag, liefst zo koud mogelijk.

  2. Tuurlijk F001 met je uitspraken behaal je ook geen GRAND PRIX mee, wat voor de een heel goed werkt werkt niet voor de ander. Je bent nogal goed in het generaliseren en het aanvoeren van pleidooien dat alles wel zo goed is als het lijkt, alleen niet alles werkt dan ook per deinitie zoals JIJ het allemaal wenst.

   @ Martien van de H.

   Geweldig ga zo door, voor elk E-nummer is wel iets gezonds voor in de plaats te passen, heel veel eten kan ook op een nuttige manier in de vormen van fruit, kruiden en eegen gekweekte groente tot stand worden gebracht.
   Zelf eet ik al een tijdje raw food en dat bevalt me geweldig, door middel van veel smoothies maken met verschillende ingredienten te samen.
   Vind het leuk om in de keuken eten te produceren, maar niks uit kant en klare voedsel produkten, alles te veel aan suiker en zout voor de smaak en conseveringsmiddelen.

   Waarom zouden verse produkten uit de natuur niet functioneren?! en waarom wel genetische gemodifiseerde rotzooi !?

  3. Geweldig Martien VD H.Ga zo door!! zelf ben ik ook geen voorstander van antibiotica, ruim een maand terug had ik ook een blaasontsteking, en inderdaad ook antibiotica, heb het geslikt, maar met tegenzin, het schaadt meer het lichaam dan dat het echt goed is, volgende keer gebruik ik dus ook cranberry’s dank voor de tip. Mijn partner heeft ooit in het verleden zelfs 8maal achtereenvolgend een antibiotica voorgeschreven gekregen voor klachten in zijn hoofd, zodra ’t weer wat beter ging en hij weer buiten kwam kwamen steeds herhaaldelijk de dezelfde klachten terug, de huisarts na een half jaar erop gedwongen een verwijzing naar KNO-arts en bleek een enorm extreem abces in zijn voorhoofd holte te zitten, is verwijderd via de neus en nooit meer last van gehad. Maar men kan wel mega veel betalen voor al die rot medicijnen die geen goede werking hebben voor lichaam een geest.

  4. Zal wel tegen het zere been zijn, F001, maar hier nog een tip uit eigen ervaring bij blaasontsteking : 3x per dag een flinke slok vers gezette tijmthee drinken (’s morgens boven een grote mok tijm in een zeefje met heet water overgieten) + regelmatig 5 korrels Hepar Sulfuris 5CH. Bij mij was de blaasontsteking na 3 dg verdwenen…

  5. F001 ik vind het nogal denigrerend van je om het verhaal van Martien in twijfel te trekken. Dat getuigt niet van een open mind. Even als jouw ongebreidelde vertrouwen in de pharmacie.

  6. Helemaal met je eens ! door al die medicijnen en toevogingen word je alleen maar onderdrukt ! en onder de knoet gehouden ! het is tijd voor een revolutie ! kunnen we de makers van die probiotica geen proces aan doen ? mischien dat de mensen dan op andere gedachten komen !

 6. Bij mijzelf werk Yakult enorm goed. Eerlijk gezegd geloofde ik niet in dat soort drankjes, maar vanwege mijn gevoelige darmen besloot ik het toch maar eens te proberen. Het lijkt inplaats van een zuivelproduct wel een goedwerkend medicijn!

  Door bepaalde bacterieën aan te vullen (die door veelvuldig toiletbezoek of diarree worden weggespoeld) behoudt iemand de optima flora van de darmen. En dat is weer goed voor je weerstand.

  Clostridium (een bacterie die voorkomt in de darmen en als zeer hardnekkig mag worden beschouwd, omdat het voor veel antibiotica resistent is) als aandoening komt steeds vaker voor in de ziekenhuizen als verpleeghuizen. Vanwege het besmettingsgevaar krijgen deze mensen barriereverpleging. Clostridium kan ook ontstaan wanneer iemand langdurig diarree blijft houden en de ‘gezonde’ bacterieën doet wegspoelen. Een extra aanvulling kan dan worden beschouwd als een preventief middel. Maar het is geen geneesmiddel.

  1. Tuurlijk F001 neem er nog eentje zou ik willen zeggen, TOP SANTE hoor…

   Ik hou het liever bij Green Magma of bij Chlorella, want daar mee vul ik beter de pot mee.

  2. F001, ben je nou willens en wetens de zaak aan het omdraaien..? JUIST DOOR ANTI-biotica wordt je bacteriën-spectrum in de darmen heftig aangetast, en NIET omdat je ze uitpoept oid. Wat een idioot verhaal man! Want natuurlijk zorgt je lichaam voor aanvulling van die verdwenen bacteriën.

   En juist door de ANTI-biotica, waar je heeel voorzichtig mee moet omspringen, wordt het evenwicht ernstig verstoord. En idd zijn sommige PRO-biotica’s helemaal prima, om het verstoorde evenwicht weer te herstellen.

   De strekking van het artikel is ook niet dat ze NIET werken, die probiotica in de kekke-darmdrankjes, het gaat erom dat je obesitas veroorzaakt. Dat het OOK een ‘vetmest’-middel is..!!

  3. @ Paul inderdaad Vital Green Chlorella elke dag slikken met een glas water doet wonderen en dat geldt ook voor Temoelawak, waar zelfs de buik qua vet aan doet verminderen, dat alles beter dan Yakult of die andere wonderdrankjes waar men mee dood gegooid worden met een hoeveelheid (E951 wat meer vergiftigd in het lichaam en zelfs de mogelijkheid bestaat dat het de zenuwen des te meer aan tast.

  4. Vergeet Chroom niet Moos, heel essentieel als je wilt afvallen en minder honger gevoelig wilt zijn, tevens een goede bouwsteen voor de alvleesklier om genoeg insuline aan te maken.

   Het is niet eten omdat men dat geboodzaakt vind maar dat je alles zo goed mogelijk aanvult met de juiste stoffen, als je ziek wordt er er al eent ijdje niet meerd e juiste stoffen door de darmen opgenomen waardoor je dus ook veel problemen kan ondervinden en wat je te kort komt moet je altijd weer aanvullen is de remedie.

 7. die Yakult werkt niet, en geldt hetzelfde als activia of actimel. Eeen periode activia yoghurt geprobeerd, maar merkte geen enkel verschil qua verbetering in de darmen, en het bevat ook nog eens het bekende E-nummer (E951 wat niet bevorderlijk is en goed is voor onze gezondheid.

  @F001 Geweldig dat het zo enorm goed werkend is, en wie zegt dat je altijd naar je arts moet luisteren of zij het altijd zo goed weten. Dus ook zeker niet altijd en de ene arts is de andere nog niet.

 8. Overgewicht is een groeiend probleem. In Nederland heeft inmiddels 57% van de mannen en 42% van de vrouwen overgewicht (een Body Mass Index (BMI)>25). Bij ongeveer 12% van de Nederlanders tussen 18 en 70 jaar is sprake van obesitas (BMI>30) (RIVM, 2006). Bij kinderen en jongeren komt overgewicht ook steeds meer voor. Van de jongens tussen 4 en 15 jaar heeft 13,5% overgewicht en van de meisjes 16,7%. Het percentage obesitas in deze leeftijdsgroep ligt rond de 3% (RIVM, 2004).
  Overgewicht, en dan vooral obesitas, vergroot de kans op diabetes mellitus type 2, hart- en vaatziekten, een aantal soorten kanker en aandoeningen van de galblaas, bewegingsapparaat en ademhalingsorganen.

  De laatste jaren komen er steeds meer aanwijzingen dat de darmflora een rol speelt bij het reguleren van het lichaamsgewicht (DiBaise, 2008). Bacteriën in de darmen helpen bij het verteren van voedingsvezels. Deze vertering, waarbij korte-ketenvetzuren worden gevormd, draagt bij aan de energievoorziening van het lichaam. Ook lijkt het erop dat de darmflora stoffen produceert die de vetopslag bevorderen. Uit onderzoek blijkt dat mensen met overgewicht een andere darmflora hebben dan mensen met een normaal gewicht. Mensen met overgewicht hebben meer bacteriën van de klasse Firmicuten in hun dikke darm dan slanke mensen. Deze Firmicuten zijn in staat om meer calorieën t.b.v. de gastheer uit het voedsel te halen dan darmbacteriën van de klasse Bacteroideten. Recent onderzoek uit Duitsland dat binnenkort gepubliceerd zal worden komt echter tot een precies omgekeerde conclusie: mensen met obesitas hebben méér Bacteroides bacteriën dan slanke mensen. Dát er een relatie is tussen samenstelling van de darmflora en lichaamsgewicht is dus wel waarschijnlijk, maar de aard van die relatie is nog onbekend.
  Het verband tussen darmflora en lichaamsgewicht is ook onderzocht in muizen die geen darmflora hebben omdat ze opgroeien in een steriele omgeving. Deze muizen blijken niet alleen een slecht werkend immuunsysteem te hebben, maar ook veel slanker te zijn dan hun normale soortgenoten mèt darmflora. Als je deze steriele muizen later voorziet van een darmflora, nemen ze in gewicht toe. Als deze darmflora afkomstig is van een obese muis, is de gewichtstoename opvallend genoeg groter dan als de darmflora afkomstig is van een slanke muis.

  Bron: http://www.gutflora.org/

  Daarom dat er altijd zoveel ratjes vrij rondlopen, allemaal van die kunstmatige rommel te hebben geslikt.

 9. Alles valt te bewijzen, afhankelijk van wat je bewijzen wilt. Mij vertelt dit dus niets, behalve dat we (zoals altijd) op ons gezond verstand moeten vertrouwen in plaats van op marketingacties en rare onderzoeken met achterliggende belangen.

  Gezond verstand vertelt mij dat misschien probiotica best wel wat zou kunnen doen bij een mens.
  Gezond verstand vertelt mij echter ook dat het niet logisch is om te vertrouwen op 1 bacterie uit een drankje of pilletje, terwijl ik in mijn darmen een heel scala aan bacteriën nodig heb voor een goede darmfunctie.
  Er is zat over te vinden: http://bit.ly/9d8S0P, bijvoorbeeld.

  1. Daarom schrijf ik ook op dat zoiets als Yakult geen medicijn betreft maar een preventief kán zijn. Maar dat je er obesitas van ontwikkeld is volkomen kul te noemen. Er wordt zoveel beweerd en geschreven, maar zo weinig daadwerkelijk onderbouwd. Soms lees ik louter propagandaverhaaltjes.

   Indien iemand veertig graden koorts heeft verstrek je idem paracetamol om de koorts te laten afnemen. Wie heeft op dat moment baat bij al die verhaaltjes over de farmaceutische industrie?

   Hetzelfde geldt bij een fikse blaasontsteking of urineweginfectie. (UWI) Bij een échte ontsteking zal de patient niet meer in staat blijken om zelfbewust die keuze te kunnen maken tussen zoiets als cranberry-sap of antibiotica. Een patient doelbewust onthouden van AB staat mijnsinziens gelijk aan doodslag.

 10. Wij zijn heel raar. We halen onze gezondheid uit een flesje, een potje bij de dokter, etc. En als we dan ziek (of zieker) worden vinden we het gek? Dan rennen we van ellende naar de probiotica of natuurgenezers? Vertrouwen we nou echt zo slecht op ouderwets gezond verstand en ons eigen lichaam? Of zijn we gewoon te gemakzuchtig om terug te grijpen naar een beetje gezonde beweging, frisse lucht, groente, fruit, etc?

  Ik heb mijn hele leven veel gemankeerd, dat zal ook nooit meer helemaal goed komen. Artsen hebben ook de boel nog zwaar verergerd met hun lichaamsvreemde chemicaliën met bijwerkingen. Sinds ik het zoveel mogelijk zelf doe (en dat heeft echt wel veel tijd gekost) kan ik eindelijk als normaal mens door het leven.

  Er is niets mis met medicijnen als het echt niet anders kan, maar dat horen hooguit hulpmiddeltjes te zijn, ga er niet op leunen als het niet hoeft. Kom uit je stoel en ga op je fiets naar de supermarkt voor ouderwets oervoer. Groet onderweg vrolijk alle medefietsers, geheid dat je gezonder en met smile thuiskomt. Geen probiotica meer nodig.

  Gezondheid, ziek worden, overgewicht, etc., het is altijd een combinatie van factoren. Onzin om daarbij op puur probiotica te wijzen.

  Nog maar eens de link ofzo, misschien heeft iemand er iets aan http://bit.ly/9d8S0P, zoals er zoveel wel goede info te vinden is.

 11. ik heb 2 jaar geleden in een BBC programma over voedsel gezien dat in een experiment 1 groep de probiotica drankjes tot zich nam gedurende 12 dagen vvorafgaand de maaltijd…en de andere groep in plaats daarvan een dieet kregen dat rijk was aan ui, prei, artichok oa. ( verder kregen ze zelfde voeding) Na 12 dagen bleken de “goede bacterien” in de darmen van deze laaste groep aanzienlijker toegenomen dan de andere…. zegt genoeg lijkt mij

  1. Ik eet graag prei, uien en meer van dat soort voedsel. Ik kook nog steeds op de ouderwetse manier. Verse aardappelen, verse groenten, goed bereid vlees, etc. Maar toch neem ik Yakult en vind daar baat bij. Wat is daar verkeerd aan?

  2. Als we het echt goed willen doen,zouden we een voorbeeld aan olifanten kunnen nemen . Weten jullie wel hoe die aan hun darm flora komen als jongeling. Ik zou zo zeggen kinderen van nederland kijk het na op animal planet en volg het goede Olifanten ) voorbeeld.
   Dat houd dan wel onverbiddelijk in dat de ouders zich dienen te vergewissen van een gezonde ( door gezond en gevarieerd te eten)darmflora.
   en @ F001 jongen doe wat je niet laten kunt,mijn zegen heb je. Ben evenwel wel zeer nieuwsgierig naar jouw inbreng op het artikel over de mexgriep.

  3. Kleine aanvulling
   De hierboven ( in mijn posting ) beschreven methodiek houd gelijk ook in dat:er geen dikmakende hoeveelheden werkzame probiotica worden ge consumeerd , een goed stoelgang wordt bevordert en last but not least de kind ouderband danige stimulansen krijgen.

 12. EM Effectieve micro-organisme ik koop 2 componenten en ik kweek het dan zelf, al 5 jaar en ben 42 kilo afgevallen samen met alle andere veranderingen die ik heb toegepastm het staat allemaal in dit boek.

  “”Uw gezondheid in een crisis””

 13. Dat dit soort drankjes niet werken wordt alsmaar duidelijker keer op keer wordt bewezen dat het niet werkt maar mensen geloven het nou eenmaal. die denken haha lekker makkelijk en de fabrikant verdient er bakken met geld aan en denkt ook haha mensen moeten zelf gaan leren nadenken over gezonde voeding en onderwezen worden maar helaas dat gebeurt nog veel te weinig.

  OT. Was vanmorgen met me vriendin in het ziekenhuis i.v.m. met maag/lever/darm problemen na maanden van onderzoeken en testen weet hij het niet zo goed meer.
  Ik vroeg aan die dokter weet u wat van haar voedingspatroon nou nee… dus een arts voor maag lever darm vindt het volkomen niet interessant wat een persoon eet enkel medicijnen uitschrijven en kosten maken is zijn deel. (Ik weet dat het voedingspatroon van mijn vriendin niet goed is maar ze is te koppig om dat van mij aan te nemen’

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.