Advertentie

Wie zoet is krijgt.. ADHD..?


Iedereen weet dat kinderen uiterst hyper kunnen worden van zoetstoffen, kunstmatige zoetstoffen, maar ook kleurstoffen.. Hoe we dat weten..? Nou via-via, zoals dat meestal gaat, toch? Maar regelmatig waarschuwen ook artsen voor het gebruik van deze additieven, die natuurlijk vooral in kleur- en smaakrijke snoepwaar te vinden zijn, maar ook in alle andere levensmiddelen zijn toegestaan..

Want we praten over het voldoen aan de Europese wetgeving middels de zg. E-normering. Maar wat nou als  al wetenschappelijk gebleken is dat bepaalde stoffen gewoon UITERST GEVAARLIJK zijn, maar nog steeds zijn toegelaten? Dat op basis van dit wetenschappelijke onderzoek de betreffende stoffen al lang verboden hadden moeten worden?

Gaan we dan maar dóór om onze kinderen gewoon als ’tégengif’ ADHD-medicijnen te geven..? Ze volstoppen met ADHD-pilletjes, ‘Ritalin’ en andere rommel..?

Lees dit verhaal:

* * *

Wetenschappelijk rapport uit 2007 :

6 kleurstoffen oorzaak van ADHD (hyperactiviteit)

‘Ellen’ november 2010

x

De FSA (Food Standards Agency) verzocht al in 2008 om tegen eind 2009 zes (6) kunstmatige kleurstoffen te verbieden. Ook ging er een waarschuwing uit naar de ouders m.b.t. de gevaren van deze E-nummers.
Met name de kleurstoffen uit het onderstaande overzicht met daarbij de E-211 (Natriumbenzoaat) worden in verband gebracht met hyperactiviteit (ADHD), zoals aangetoond in een £ 750.000  kostende studie door de Southampton Universiteit, DIE AL IN 2007 werd uitgevoerd..!

De onderzoekers schatten dat  ADHD met maar liefst 30% zou kunnen worden teruggebracht wanneer producenten deze toevoegingen zouden weglaten uit hun produkten. Hier zijn alle additieven die uit dit onderzoek naar voren kwamen, bekend als de:

‘Southampton Six’:

E-110 : Zonnegeel FCF

E-122 :  Azorubine

E-102 : Tartrazine

E-124 : Ponceau 4R

E-104 : Chinolinegeel

E-129 : Allura rood AC

+

 

E-211 : Natriumbenzoaat

Deze laatste, E-211, NatriumBenzoaat is opgenomen in de lijst met additieven waarvan medisch onderzoek aantoonde dat ze hyperactitivteit in de hand werken. De genoemde studie van de Universiteit van Southampton concludeerde dat benzoaat in combinatie met andere additieven de hyperactiviteit van kinderen verhoogde. In bijvoorbeeld de groep van 3-jarige peuters, werd een verhoging van de hyperactiviteit gemeten tot wel 20%,  nádat deze kindjes drankjes met benzoaat hadden gedronken.

Haribo: één van de vele leveranciers van ADHD-snoepgoed

De E-211, die als Natrium-Benzoaat in drankjes wordt gedaan, kan de vitamine C, die in dezelfde drankjes aanwezig is, omvormen tot het kankerverwekkende benzeen. En daarnaast kan benzoaat leiden tot hyperactiviteit, celstructuurbeschadigingen en de natuurlijke darmflora ontregelen.

Deze dranken bevatten nog steeds deze E-211:

 • Cola Everyday,
 • Boxer Cola,
 • Danone Vitalinea,
 • Sprite,
 • Sprite Zero,
 • Orangina en
 • Gini Lemon.

Een waarschuwing is dus op zijn plaats!! Let vooral ook op het bekende, bij kinderen o zo geliefde, snoepgoed van HARIBO (HAns RIegel aus BOnn). Het zit letterlijk ‘bomvol’ E-nummers en verschillende soorten van deze Haribo’s, hebben zelfs meer dan 12  dubieuze toevoegingen, waaronder de hierboven genoemde ‘Southampton 6’..!)

 

 

 

Bronnen:

Britse overheid nieuwsarchief

Artikel uit ‘The Lancet’

Artikel uit ‘The Independent’

Artikel over Benzoaat uit Foodnews.

12 gedachten over “Wie zoet is krijgt.. ADHD..?

 1. Dag Guido. dag Ellen, dag beste lezer

  Lieve gezonde kindertjes…..Kleurstoffen, zoetstoffen E-nummers…kinderen worden druk…kinderen krijgen ritalin…kinderen zijn zichzelf niet meer…dankzij jullie artikelen krijgt hun omgeving inzicht en kunnen we door juist te handelen de cirkel gaan doorbreken…lieve gezonde kindertjes, huppelen springen en zijn leergierig…zij leren de zin van het bestaan te doorgronden…worden begeleid om gezond te eten en bouwen een liefdevol en verantwoordlijk bestaan op…zo kan het ook…voor heel wat minder geld…met heel wat minder zorgen…het is een keuze…Onze kinderen zijn de Toekomst

  Als u Tijd heeft, kijk dan ook even op onderstaande link en als u het er mee eens bent, zet een digitale handtekening
  .

  http://www.onzekinderenzijndetoekomst.nl/christoffelappel.php

  Het Christoffel Appèl, het landelijke burgerinitiatief waarin het Welzijn van het kind centraal staat

  Ingrid Rouleaux

 2. Een compleet overzicht ADHD :
  http://www.argusoog.org/2010/11/adhd-de-aanbevolen-dagelijkse-hoeveelheid-drugs/#more-16117

  En een vanmorgen binnengekomen bericht :

  Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) wil de naam van leerlingen die drugs gebruiken bekendmaken bij ouders, leraren en medescholieren. In De Telegraaf geeft hij aan geen moeite te hebben met het aan de schandpaal nagelen van blowende kinderen.

  Opstelten verwacht ook dat ouders optreden tegen drugsgebruik onder scholieren. “Ouders moeten door scholen keihard worden aangesproken op drugsgebruik van hun kinderen, want het begint natuurlijk met ouders en jongeren zelf.”

  Bron: http://beta.nieuws.nl.msn.com/home/opstelten-akkoord-met-drugskind-aan-schandpaal

  Terwijl het aan kinderen massaal voorgeschreven “ADHD-medicijn Ritalin”, van het Zwitserse ‘Novartis’ een methylfenidaat is, een amfetamine-achtige stof die onder de Nederlandse en Europese Opiumwet onder DRUGS valt!

  Ritalin staat dan ook bekend als ‘KIDDY-COKE’!

  ‘ADHD’: de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid Drugs

 3. je kan je kinders ook ongezwavelde rozijntjes geven met het eco keurmerk op de zak,vaak zijn het leuke doosjes waar ze later mee kunnen spelen,wanneer ze allemaal op zijn,domino bevoorbeeld of knutselen,als je kinders je allesie zijn!of koop zonder hun bijzijn schreeuwende verpakkingen,en vul ze bij thuiskomst met rozijntjes,en leg ze in de schoen.of versier banaantjes,maak er een gezichtje op,met ingredienten van het eco keurmerk.geef ze geen felgekleurde snoepjes(gifbommetjes)meer.je kind gaat je niet vertellen dat ie hartkloppingen heeft,of niet lekker in z,n vel zit,dus moet jij als ouder dat zien te voorkomen,door je intuitie te volgen,maar mensen hebben tegenwoordig haast,grijpen wat ze grijpen kunnen,om een kind niet te laten vervelen of jengelen,verslaving treed op,ze willen meer,het gaat een gewoonte worden,ouders zijn maar wat gerustgesteld,(voordat ze wisten wat ze gaven)hun kleintje is weer tevree.je kan weer gejaagd door het leven.een knuffel en ecologische producten,is het geheim,en vooral meer aandacht voor je kind,zo voorkom je dat je kind bestempeld word als adhd`r.

 4. Jammer voor de mensen met kinderen die ECHT ADHD hebben en die door deze soort artikelen en sites jarenlang wachten met medicatie, ondertussen ondergaan kinderen lijdensweg op school want ouders zijn anti-medicatie … na het proberen van die medicatie, zijn beiden meestal doodgelukkig want ze krijgen een ander leven ! Ik spreek hier over de kinderen met een juiste diagnose ADHD, want met die diagnoses wordt ook gesmeten (net als met de medicatie). EN ik kan me inbeelden dat zoetstoffen kinderen “onrustiger” maakt, ik voel me zelf ook ongemakkelijk na het eten van dergelijke zoetstoffen. Maar onrustige kinderen hebben niet per defenitie ADHD.

  Dus ik ben niet PRO medicatie, ook niet ANTI.

  Ik ben PRO een goede diagnose, bij de juiste dokters terecht komen is de boodschap. Laat je huisarts geen medicatie schrijven zonder eerst een neuroloog te hebben geraadpleegd. Laat je huisarts ook geen diagnose ADHD stellen. Laat je huisarts of anderen je doorverwijzen naar gespecialiseerde centra.

  Wijze raad van iemand uit het vak 🙂

  In naam van de kinderen met een echte ADHD problematiek, niet tengevolge van zoetstoffen.

  1. wij volwassenen hebben al moeite met alle informatie die op ons afkomt de hele dag door. Kinderen krijgen dat van vóór de geboorte al mee.

   Kijk eens naar wat er allemaal op kinderen afkomt op televisie. We zappen langs kanalen, alles flitst voorbij. Beijk eens hoe het jeugdjournaal begint… Kijk een naar de programma’s op “jetix”.

   Je wordt er helemaal onrustig van.

   Wordt het niet eens tijd dat we ons gaan afvragen of we een gecreëerde situatie hebben die teveel chemische stoffen, teveel vaccins, teveel medicatie, teveel informatie, teveel straling etc. op ons af laat komen dat we niet meer gezond kunnen verwerken?

   Ik ben ook niet tegen élke vorm van medicatie, maar het verontrust me enorm dat er zo ellendig veel van uitgeschreven wordt. Ik ben geboren in een artsenfamilie en zie bij mijn eigen familie hoe gemakkelijk pijnstillers, antibiotica etc. worden voorgeschreven en genomen, terwijl ik observeer hoe ongezond de leefstijl is van de familieleden.

   Het is zeer betreurenswaardig dat we in deze tijd vrijwel alleen maar kunnen kijken naar een oplossing voor de symptomen en niet voor de oorzaak.

   Als voorbeeld:
   Men is bezig met ontwikkelingen om wolken te creëren of deeltjes in de atmosfeer te brengen, zodat zonlicht minder kans krijgt om op aarde te komen. En dit moet de oplossing zijn voor de opwarming van de aarde.
   http://weblogs.vpro.nl/labyrint/2010/05/26/en-dan-nu-het-weer/

 5. Grappig dat een minister kinderen die drugs gebruiken aan de schandpaal wil nagelen. Ik gebruik al jaren Ritalin als ik naar feesten ga omdat XTC verboden is en Ritalin veel beter werkt. Het zit tenslotte ook nog in het basispakket.

 6. Over Cola gesproken, ben zelf bezig om organische cola te produceren, wel de suiker te vervangen door Stevia, wat een goede verbetering is voor gezonde aspecten voor body en geest. Ook het zelf eens willen proberen? vervang de suiker dan voor de helft met Stevia en tja is nog verdomde lekker ook 😉

  http://www.jameswong.co.uk/#/counterfeit-cola/4556335134

  Goed voor suikerpatienten en tegen hoge bloeddruk en suikerspiegels, “Cheers!” in iedergeval al toe gewenst…
  En de kids hebben dan ook gelijk geen ADHD aanvalletjes meer.

  1. Vies hoe kom je d’r bij?! Dan heb je zeker nog geen echte Stevia ooit geproefd. Ik zelf gebruik al vele jaren Stevia en ik vind het veel lekkerder dan al die hele zoete troep van geraffineerde suikers en of kunstmatige zoetstoffen. Dus smaken verschillen…

 7. Beste mensen,
  Super goed zo’n artikel over kleurstoffen en conserveringsmiddelen! Jullie vergeten alleen dat er nog veel meer e nummers zijn die hyperactiviteit veroorzaken. En er zijn ook nog andere voedingsmiddelen zoals plantaardige oliën enz. En nog veel meer. Ik wil hiermee zeggen dat het heel erg makkelijk is om ouders te veroordelen dat ze hun kids medicijnen geven vanwege hyperactiviteit. Mijn zoon heeft een zeer streng dieet en heeft toch medicijnen nodig. Het is niet zo simpel zoals hierboven beschreven.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.