Advertentie

Géén koppeling tussen de actie van Eliant en de ‘Codex’


De Europese Alliantie van Initiatieven voor Toegepaste Antroposofie (Eliant), haalt geen handtekeningen op om de ontwikkelingen rond de Codex Alimentarius een halt toe te roepen. Eliant wil een miljoen handtekeningen verzamelen om daarmee het europarlement duidelijk te maken dat een deel van de Europese bevolking kiest voor voedings- en geneesmiddelen die horen bij de antroposofische traditie.

Tekst: Joyce Schreuder

ELIANT_logo‘Of we nu ja of nee zeggen tegen een Europese Grondwet, wetten en regels uit ‘Brussel’ krijgen steeds meer invloed op het leven binnen de nationale grenzen. Wie zijn stem niet laat horen in de Europese organen – Ministerraad, Commissie en Parlement – heeft weinig recht van spreken. Daarom hebben de belangrijkste internationale antroposofische koepelorganisaties zich in juni 2006 aaneengesloten in een Europese Alliantie voor Toegepaste Antroposofie’, aldus Eliant.

Door ondertekening van een handvest kan iedereen die de antroposofie een warm hart toedraagt, dit aan Brussel persoonlijk melden. De teller staat momenteel op zo’n 730 duizend handtekeningen. Volgens Eliant is een miljoen handtekeningen nodig om politiek gewicht in de schaal te leggen. Ruim 70 duizend krabbels zijn inmiddels afkomstig vanuit Nederland.

Gerelateerde artikelen op WantToKnow:

Wereldwijd geen voedselvrijheid meer?

10 gedachten over “Géén koppeling tussen de actie van Eliant en de ‘Codex’

 1. Beste Tessa,

  Misschien is het een goede tip om in dit artikel een linkje te zetten naar de site waar mensen hun handtekening kunnen zetten om dit toch enigzins bizarre fenomeen een halt toe te kunnen roepen.

  groeten,

  Mark

 2. Waar waren de antroposofen al die jaren? Niet op de barricades, dat is duidelijk. Te druk met ruzie maken onderling waarschijnlijk. De ‘Meesstroom’ en de ‘Lievegoedstroom’gunnen elkaar al jaren het licht in de ogen niet. Echt een lachertje dat ze nu opeens wel tienduizenden voor hun zwaar verwaarloosde en uit elkaar vallende karretje hebben weten te spannen.

 3. Hallo Tessa.

  Ook ik vraag me af waar en hoe we iets tegen de codex kunnen doen. Hij zou al in augustus getekend worden. ( hoorde ik ) Dus misschien is het al te laat.
  Hadden we maar een PARTIJ VAN DE PLANTEN. Niemand in de politiek maakt zich er druk om.

  1. Hey Bernadette,

   Dat klinkt als een goed plan zo’n partij, maar wat houdt je tegen? Soms is actie vanuit jezelf nodig wil je iets zien veranderen 😉

 4. Volgens Eliant is het ook om de codex tegen te gaan. Hoe dan ook het is indirect ook een protest tegen de codex. En niemand anders is een actie gestart dus laten we er niet op afgeven en massaal de petitie tekenen (ik ben geen antroposoof trouwens)

 5. wat is er mis met de codex ? volgens de doelstelling ziet het er goed uit en is het een nobel streven !

  *****
  De Codex Alimentarius Commission (Codex) is een internationaal forum waaraan door 178 landen wordt deelgenomen. Dit forum ontwikkelt internationale normen voor voedselproducten, met als doel de internationale volksgezondheid te beschermen en de eerlijkheid van de handel in voedselproducten te bevorderen.
  De Codex is een VN-organisatie, onder de vlag van zowel de FAO (Internationale Voedsel- en Landbouworganisatie) en de WHO (Wereldgezondheidsorganisatie). In Nederland valt de verantwoordelijkheid voor de deelname aan dit internationale forum onder de ministeries van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

 6. Gait, wat er mis is met de Codex?
  Nou laat ik eens wat noemen, b.v. E1520: propyleenglycol. Een hulpmiddel en oplosmiddel voor addidieven dat in de kleurstof annato wordt verwerkt die in margarine, boter en vloeibare olie wordt gebruikt. In de wandelgangen heet het antivries. Het kan blindheid, nieraandoeningen en zelfs overlijden tot gevolg hebben. Bij honden en katten heeft het middel tot bloedaandoeningen veroorzxaakt en is dus verboden in diervoeder. In onze levensmiddelen, cosmetica en medicijnen mag het echter wel worden gebruikt… De Codex zelf is niet zo’n gevaar, wel de onwetendheid waarmee wij de voedingsindustrie haar gang laat gaan om ons voedsel te vergiftigen. In Brussel lopen rond elke parlementariër wel meer dan honderd lobbyisten. Tel uit je (hun)winst zou ik zeggen!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.