Advertentie

De griep.


Met al die verhalen over vaccinaties tegen de Mexicaanse griep, zijn we bijna vergeten naar het verschijnsel ‘Griep’ zélf te kijken. De metafysische achtergrond van griep, is vaak niets anders dan een signaal van je lichaam aan ‘de bestuurder’ ervan, ‘dattie rustig an mot doen’.

Deze ‘bestuurder’ heeft eerdere signalen hiertoe over het hoofd gezien en krijgt het nu even ingesmeerd. Dubbel en dwars. ‘Op je bed en rust nemen!’ Waarom we griep dan als een vals secreet wensen te kwalificeren, is mij een raadsel. Of is ons beeld van die ‘angstaanjagende ziekte’ ons gewoon ook aangepraat..?

Als ik voor mezelf spreek, kan ik alleen maar beamen dat de griep  altijd de kop opstak, in situaties waarin ik mezelf voorbij liep; niet goed voor mezelf zorgde, of gewoon ‘mezelf niet was’.. Dit betekent dus niets anders dan dat ik m’n energie niet gecentreerd had gehouden. Een virus krijgt de mogelijkheid toe te slaan, en het lichaam heeft geen verweer.

Een prachtig signaal van het lichaam volgt. Luister je niet, dan ligt een longontsteking, of in ieder geval een zware bronchitis op de loer om de hoek. Ik neem aan dat je zelf hier ook ervaringen mee hebt. Met ‘De Griep’. Ook Jan Smith, onze onvolprezen vertaler, is af en toe nét een mens en kreeg hem op bezoek. De Griep. Jan schreef de griep ook even van zich af. Een reflectie:

~~~~~~~~~~~~~~~~~~

X

De Griep

Jan Smith©februari 2010

Ik had een dag of drie griep.

Geen varkensgriep, geen vogelgriep, geen Mexicaanse of andere door de virologen verzonnen exotische vorm van een of ander in een virologisch laboratorium tot leven gewekt virus van een opgegraven prehistorisch wezen. Roel en Ab, de Ricky en Slingertje van virologenland, kunnen rustig gaan slapen: er hoeft geen pandemie worden afgekondigd.

Jan Smith had de griep.

Die donderdag sloeg het plotseling toe. Tijdens het werk. Koorts, zweten , hoofdpijn en een verstopte neus. Gauw naar huis. Voor een moment maakte ik me een beetje ongerust, ik behoor namelijk tot de ‘risicogroepen’, zoals dat  tegenwoordig heet. Thuisgekomen kroop ik onder de wol met twee paracetamolletjes en een glas whisky. Binnen de kortste keren viel ik in een rusteloze slaap.

Het zweet brak me keer op keer uit, het snot liep uit mijn neus, het eerste pakje zakdoekjes was al op voor ik er erg in had en ik moest even naar beneden om nieuwe te halen. Op de trap duizelde het mij. Ik moest even gaan zitten. Beneden zocht ik ook naar de koortsthermometer en toen ik hem een minuut later onder mijn tong vandaan haalde, kon ik de dansende lettertjes nog maar net onderscheiden: 37,9.

Toen ik de trap weer opstrompelde, rekende ik de werkelijke waarde nog even uit: ik had koorts. “Dat is jaren geleden”, dacht ik, terwijl ik mijn linkerbeen optilde en wachtte tot mijn bed eronderdoor schoof. Rillend van de kou trok ik snel het dekbed over mijn hoofd.

De volgende ochtend realiseerde ik me dat ik sinds jaren weer eens een ouderwetse griep te pakken had. Varkensgriep? Vogelgriep? Had ik me toch moeten laten…  ‘Nee, nee, nee’, flitste het door mijn waterige hoofd.
Ik heb gewoon griep. Een beetje koorts, verkouden, keelpijn, stijve spieren, pijnlijke gewrichten. Het hoort er allemaal bij. Dat is binnen een paar dagen ook weer over. Het is eigenlijk weleens goed een paar dagen griep te hebben. Even lekker uitzieken is de remedie.

Eigenlijk lag ik een beetje te genieten van het feit dat ik ook weer eens met dit ongemak te maken had. Waarom ook niet. Ik moest inwendig lachen: is dit het nou, waarvoor we de laatste maanden zoveel angstaanjagende berichten over ons heen hebben gekregen? Was dit het nu, waarvoor we met zijn allen doodsbang moesten zijn? Gaan we hieraan massaal dood? Nee, natuurlijk niet! Lulverhalen zijn het, bedoeld om de verkoop van vaccins, maar zeker ook het zo roemruchte ‘Tamiflu’ aan de man te brengen.

Ik ben gewoon even lekker ziek, niet zo zielig doen. Iedereen krijgt in het leven een paar keer gewoon de griep. Zelfs mensen die tot de risicogroepen behoren.
Het besef dat het lichaam in een grote strijd verwikkeld is met die gemene virusjes, was een meditatie waard en ik sloot mijn ogen. Ik voelde de pijn in al mijn gewrichten, in mijn nek, schouders, armen, polsen, vingers, heupen, dijen, knieën, enkels en tenen.
Langzaam liet ik die pijn uit mijn systeem wegvloeien. Ik ging met mijn gedachten naar de opgezette slijmvliezen in neus en keel, zag de grote hoeveelheden vastzittend slijm, en stuurde er liefde naartoe als dank voor het uitvoeren van die smerige, maar noodzakelijke klus.

Als toeschouwer in de strijd tussen 'goed' en 'kwaad'..

Ik snoof nog eens diep de lucht van de opengesneden ui die op mijn overvolle nachtkastje lag naar binnen. Ging met heel mijn wezen naar de koorts, de stralende warmteontwikkeling als gevolg van de strijd tussen goed en kwaad in het lichaam dat ik heb en voelde dat het goed was. Er werd veel rommel opgeruimd dat niet in dit lijf thuishoort.

Ik stuurde helende energie naar mijn rauwe en pijnlijke keel, die daardoor voor mijn geestesoog prachtige goudgeel opkleurde. Ik vertrouwde er volledig op dat dit lichaam weer als herboren uit deze tijdelijke strijd naar voren zou komen en viel in een diepe, heel diepe slaap.

De volgende ochtend voelde ik me alweer een stuk beter, bleef nog wel een ochtend in bed liggen. Met een boek. Even rust. Alles voelde een stuk rustiger en minder zwaar en ik stelde tevreden vast dat de griep over haar hoogtepunt heen is.

Af en toe, eens in de zoveel jaar een stevige griep is goed voor een mens. Klinkt gek, maar het is wel waar: je systeem krijgt een grote beurt. Als je dat toelaat en geen weerstanden opwerpt, maar geheel ondergaat en laat gebeuren, is het leed al voor de helft gewonnen.

En Tamiflu? Hoewel het geen zetpillen zijn, zou ik tegen Coutinho en Osterhaus willen zeggen: steek ze allemaal maar lekker in je h..!

24 gedachten over “De griep.

 1. Griep kost jaarlijks duizenden mensen het leven. Dus dat een griepje een opkikker van het immuunsysteem zou zijn, noem ik ronduit kolder en een zware belediging toe naar de nabestaanden van mensen die dood zijn gegaan ten gevolge van de griep. Ik wens deze meneer volgend jaar een wat zwaardere variant van de griep toe. Misschien dat die dan niet van dit soort onzin uitkraamt.

 2. Hoe een mens zich in één zin kan tegenspreken..

  Vooraan in de zin sprekend over ‘een griepje’, waar het inderdaad over gaat hier in het artikel. Vervolgens de schrijver dezes, de schuld in de schoenen schuivend, van ál die mensen ‘die dood zijn gegaan ten gevolge van de griep’..

  Dus niet aan een griepje, maar aan de griep.
  Vervolgens onderkent F001 dat er meerdere griepsoorten zijn, maar desalniettemin wordt de auteur van het artikel ‘een wat zwaardere variant’ van de griep toegewensd..
  Het is wat hoor, als je hoofd in de flipperkast-van-dualiteit gevangen zit..? Wel/niet, zwart/wit. Er zijn dan geen nuances meer. Terwijl ze nota bene in 3 regels wel worden genoemd..! Diagnose voor meneer Franciscus? ‘Een zware polariteitsgriep’..!

  Misschien dat je dit soort onzin-reacties zelf eens in het snotje moet houden..? In het kader van genuanceerd(er) communiceren.

 3. Is het toeval dat vele mensen ‘ziek’worden zo ergens in januari? Zou het feit dat zij zich met kerst en oudjaar te buiten zijn gegaan aan allerlei soorten voedsel en dranken daar misschien iets mee te maken hebben?
  Zou het zo kunnen zijn dat hun lichamen dan alles doen om zich van de overbelasting (om niet te spreken van vergigtiging) te ontdoen en dat dát ‘ziekte’ wordt genoemd?

  Is het niet zo dat hoe de symptomen er ook uit zien, het lichaam heeft altijd gelijk heeft? Dat het lichaam altijd laat zien dat WIJ het misbruikt hebben?

 4. Ik geloof echt dat het lichaam altijd op zoek is naar herstel. Ziek zijn lijkt mij een geval van uit balans zijn. Het lichaam gaat dingen doen om op te ruimen. Als je voortdurend je lijf volstopt met bagger en je lijf zo ontrouw bent, dan kan je moeilijk van je lijf verwachten dat het jou trouw blijft. Ooit betaal je daar een prijs voor. Er zijn veel zaken die je immuunsysteem versterken en dan kun je een griep zeker weerstaan. Er lopen tig mensen rond die er gezond uit zien maar als zij verschrikkelijk ongezond eten en als hun lijf dagelijk alles in het werk moet stellen om enigzins weer in balans te komen en men dus net niet ziek wordt, dan kan ik mij voorstellen dat die mensen een griep inderdaad niet aan kunnen en ernstig ziek of erger worden.
  Onze voeding is al niet meer wat het geweest is, dus je moet je heel goed informeren wat en hoeveel je moet eten om een volwaardige voeding binnen te krijgen.
  Al eeuwen bestaan er griepvirussen maar sinds de geboorte van “Big Pharma” lijkt het leven zonder spuit of pil van hun bijna niet meer mogelijk of is het leven vreslijk gevaarlijk zonder hun bemoeienissen? Onzin! En ze moeten ophouden met steeds de cijfers van de Spaanse griep te gebruiken. Die tijd van toen en nu zijn niet meer te vergelijken. Maar die cijfers kan men wel gebruiken om eerst het “paniekvirus” rond te laten gaan zodat mensen meteen voor een spuitje in de rij gaan staan. Makke schapen in een rij. Kuddeimmunisatie noemde Roel dat bij de Rode Hoed. Wij mensen zijn dus kudde voor de wetenschap? Zo wordt vee toch genoemd dacht ik? Vallen wij daar ook onder?

 5. Wat voor de een als een griepje aanvoeld, kan voor een ander dodelijk zijn. Zeker mensen met een zeer lage weerstand. Daarbij is griep zeer makkelijk overdraagbaar. Dat deze auteur schrijft dat griep een grote schoonmaakbeurt is voor het lichaam, is natuurlijk volledig kolder te noemen.

 6. De eigen wijsheid van het lichaam. Mensen die vinden dat ze onzeker zijn over de signalen van hun lichaam: je kan het contact met je lichaamssignalen ontwikkelen.

  persoonlijk voorbeeld (nou, ik ben wel opgang zeg):

  Een aantal jaren geleden heb ik door een val mijn knie ernstig beschadigd. Vanwege mijn klachten schreef mijn huisarts mij VIOXX voor. Ik ben helemaal geen pillenslikker maar gezien de omstandigheden toch maar aangenomen.
  3 maanden later werd het middel uit de markt gehaald vanwege de vele spontane hartstilstanden die dat middel veroorzaakte. En dan te weten dat ik een risicogroep hiervoor ben!!!

  Ik haalde het op bij de apotheek en zette het doosje op een kast in het zicht.
  De volgende morgen nam ik het in mijn hand en overwoog om het in te nemen. Iets hield me tegen. Zette het weer weg: morgen maar. Iets in me hield het tegen, voelde: nee. Dit herhaalde zich een week lang en toen heb ik het ergens uit het zicht neer gezet. Uiteindelijk na een paar maanden kwam ik het weer tegen en heb ik het maar teruggebracht naar de apotheek.
  Later ben ik geopereerd en dat was hard nodig.

  Hoe kon ik zo aan mijn gevoel toegeven, me er als het ware aan overgeven?

  Ik heb daar een antwoord op geprobeerd te vinden.

  Veel jaren geleden heb ik eens een opleiding biotensorvaardigheden gevolgd. Een soort veredelde pendel. Ik ging bij een ja een ander gevoel ervaren als bij een nee. Later ging ik voor de uitslag van de biotensor uit al het ja of nee gevoel ervaren. Toen dacht ik: nou, dan kan ik het zonder biotensor ook prima. Dat ben ik gaan oefenen en heb geleerd hoe mijn lichaam op bepaalde input reageert. Ik moet erbij zeggen dat ik iemand ben die altijd verder gaat dan de aangegeven grenzen. Kan wel eens lastig zijn hoor 🙂

  Dit is denk ik mijn behoud geweest. Ik was er helemaal niet meer mee bezig maar het is denk ik geïntegreerd in mijn doen en laten.

 7. @ Franciscus: interessant, je kunt ‘griepje’ in jouw verhaal volledig vervangen met het woord ‘vaccin’ en dan klopt het ook:

  Wat voor de een als een vaccin aanvoeld, kan voor een ander dodelijk zijn. Zeker mensen met een zeer lage weerstand. Daarbij is een vaccin zeer makkelijk overdraagbaar. Dat deze auteur schrijft dat vaccinatie een grote schoonmaakbeurt is voor het lichaam, is natuurlijk volledig kolder te noemen

 8. Het woord griep is een verzamelbak van allerlei snotterig en koortsig ongerief.
  En ja, het is gewoon een teken dat het lichaam even rust nodig heeft, terwijl tegelijkertijd het immuunsysteem een opfriscursus krijgt.
  Mensen die nooit ziek zijn, krijgen klachten, gaan naar hun huisdokter die ze nooit eerder hebben bezocht, blijken ineens kanker fase 4 te hebben en zijn drie maanden later begraven.
  Wanneer kan ‘griep’ bedreigend zijn?
  Als er al van alles fout is in het lichaam, de zogenaamde ‘onderliggende condities’, dank kan een infectie de druppel zijn die de emmer doet overlopen, of het strootje dat de rug van de kameel breekt.
  De griep krijgt dan de schuld, terwijl er zonder die al aanwezige aandoeningen niks aan de hand zou zijn.
  Persoonlijk heb ik bij verschillende bejaarden-, en verpleeghuizen getest hoe de reactie is van het personeel op mijn opmerking: “Als uw instelling een lange wachtlijst heeft, is die gemakkelijk op te lossen”.
  Op hun nieuwsgierige blik antwoord ik dan: “Geef de bewoners een griepvaccin.”
  Na een geschokte stilte gaven alle betrokkenen, van directeur tot bejaardenhulp, toe dat effect wel te kennen…
  In die gevallen is ’t het vaccin dat het systeem van de slachtoffers teveel is geworden.

 9. @ Désirée Röver

  Hoe kom je toch steeds aan die nonsens ?
  een opfris cursus van je immuun systeem ? onzin.
  als je immuunsysteem een nieuwe bedreiging ontdekt gaat het antistoffen ontwikkelen.
  in het geval van influenza zal dat dus iedere keer als het virus muteert ook je immuunsysteem nieuwe afweerstoffen moeten ontwikkelen.

  vandaar het ontwikkelen van vaccins door de toediening van het vaccin word je immuunsysteem alert gemaakt voor de nieuwe variant en loop je dus aantoonbaar minder kans om
  die vorm te krijgen.

  maar dat wil je niet snappen

  grappig is als ik bv met verpleeghuis artsen over jou stukjes en verhalen heb ze allemaal unaniem zeggen dat jou verhaal op absolute nonsens berust. verpleegkundigen en dergelijke hebben de zelfde mening .
  grappig he !

 10. @ lianne

  joh je weet nog niet eens het verschil tussen een vierkant en een kubus. en ook hier gaat je vergelijking mank.

  het is een in dit geval eerder een honkbal speler die aan zijn coach vraagt, of de bank hanger van 300 kilo toch gelijk heeft dat sporten slecht is.

  dag katje

 11. @ Gait, ieder mens kan een griepje krijgen, zo zie ik meer de vorm van griep als een soort verassingsproces van bepaalde problemen die opelost moeten worden en zodat men die voor zichzelf los kan laten. Zo geef ik echter Desiré Rövers ten delen in haar verhaal ook wél gelijk, zo kan volgens mij ook zeker wel waar zijn, dat mensen met een lage weerstand of een minder tot slechter immuumsysteem een vaccin dodelijk zijn en zo is zeker niet iedereen daar tegen bestand, maar gezien mijn stelling/opmerking zal je het wellicht dan ook wél niet eens zijn.

 12. Misschien kan er in de zomer weer een alarm afgaan m.b.t. de Mexicaanse griep en kan hij ze alsnof gebruiken? Houdbaarheidsdatum kan misschien opgerekt worden?

  Er stond laatst ergens te lezen dat ze een ontwikkeling hebben zodat vaccins langer buiten de koelkast houdbaar blijven.
  Zou handig zijn als ze iets ontwikkelen dat de houdbaardheidsdatum overbodig maakt. Als ze opschieten dan zou Klink hiermee wel geholpen zijn.
  De wetenschap is zo knap en ontwikkelingen gaan zo snel, of breng ik ze nou op een idee?
  Er zitten al zoveel toevoegingen, lichaamsvreemde stoffen in dan kan er misschien weer iets worden toegevoegd dat nooit schadelijk kan zijn als het maar onder norm valt?
  Zo lang het maar onder de norm blijft he jongens dan is alles veilig?

  Maarrrrrr als het afgevoerd moet worden dan moet het opeens bij het chemisch afval? Begrijpt u het nog? Omdat het geen kwaad kan. Baat het niet dan schaadt het niet, voor het milieu dan hé?

 13. De laatste dagen ben ik weer lekker bezig met snuffelen op het net en kijk m’n ogen uit! Vaccin in Oostenrijk (samen met GSK) in de maak voor Alzheimer, Viagra in 2012 voor vrouwen, HPV-vaccin voor jongens toegestaan door de FDA in de US, ben nog op zoek naar een bevestiging van een berichtje dat ook koeien! schijnen te worden ingeënt tegen HPV, officiële rapporten tientallen overlijdens Gardasil (50 US, 12 Canada…), 3,5 miljoen doses Ritalin in België PER DAG (3 pillen p/dg dus 1 miljoen “gebruikers”), omzet farmaceuten naar de 700 miljard dollar…

  En dit is dan nog maar een reëel resumeetje uit de farmarealiteit van vandaag….

 14. De volgende (dit keer gedwongen) vaccinatieactie gaat dit keer om een vorm van open TBC.
  In de Sp!ts stond er een artikel over en dat deze vorm resistent is geworden tegen anti-biotica(ik zal kijken of ik het krantje nog kan vinden op de zaak, dan scan ik het wel in). Het opmerkelijke is dat ik het op het net niet terug kan vinden, ook niet op de site van Spits.

  Hmmmm, zit zo eens te denken: Opeens is er een uitbraak en wordt er in alle macht aan gewerkt om een vaccin te ontwikkelen(net als met de varkenspestgriep) en dan kan het gedwongen vaccinatie circus beginnen.
  Open TBC klinkt natuurlijk erger als een griepje en zou je als prima argument kunnen gebruiken om de weigeraars op te sluiten/in quarantaire te plaatsen.

  Laat ik maar hopen dat dit geen rake voorspelling is en slechts een nachtmerrie gebasseerd op een flutartikel in een flutkrant.

 15. @ CB Interactive

  mocht er een resistentie form van tbc ontstaan dan mogen ze van mij gedwongen vaccineren , maar ik denk dat dwingen , niet nodig is , als de eerste buren al bloed spugend dood liggen te gaan in jou voortuin ?

 16. Ik sterf nog liever aan open TBC dan dat ik zo’n spuit in mijn sodeflikker laat prikken.
  Weet je, soms moet je risico’s nemen in het leven.
  Ik neem dan bewust risico’s en vertrouw volledig op mijn intuïtie. Mijn intuïtie is betrouwbaarder gebleken als het nieuws op tv en in de krant 😉

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.