Advertentie

Een zeer inspirerende ‘bijna-dood-ervaring’!


GlowingHeartIn 2008 plaatsten wij het onderstaande artikel van Mellen Benedict al op deze site, het relaas over zijn BDE, zijn ‘bijna-dood-ervaring’ hier op de site. Maar dat artikel was in het Engels. Wij proberen onze artikelen, ook al kost het even wat moeite, altijd in het Nederlands aan te bieden. Inmiddels heeft, tot onze grote vreugde, onze redacteur Jan Smith dit artikel nu vertaald en kunnen we het je ‘nogmaals’, maar nu dus in het Nederlands, aanbieden. Het lezen waard, zeker in deze tijd van bezinning. Want wees eerlijk: wat is een paastijd, zonder eerlijke introspection op het gebied van dood en ‘wederopstanding’..

Het kan niet genoeg gezegd worden: wanneer we onze kijk op het leven kunnen veranderen, door onze visie op de dood te wijzigen, maken we een enorme stap. Het waren met name Ronald Jan Heijn en paragnost Harry Beckers die dit inzicht vorm gaven met hun ‘Staya Erusa’. Waarom dit zo is..? Simpel: het begrip van de ‘eeuwigheid van onze Ziel’ is daarmee binnen bereik. Want is het niet zoals bijvoorbeeld David Icke het altijd treffend onderwoorden brengt: “You can never be hurt, NEVER! You ARE Infinite Consciousness” (Je kunt nooit worden ‘getroffen’, NOOIT! Jij bent oneindig bewustzijn!)

Daarbij kan wellicht dit verhaal, een verhaal van de andere kant van de sluier, hierbij een mooie denkenergie aanreiken. ‘Infinite Consciousness’.. Oneindig bewustzijn.. Wauw, wat een prachtig ‘vooruitzicht’.. Tóch?  Misschien niet zo mooi als met je spirit eens zelf dit meemaken, een BDE, maar als je toch een getuigenis-uit-de-eerste-hand wilt lezen, lees dan dit verhaal van Mellen Thomas Benedict. 

* * *
X
X

Een zeer Inspirerende ‘Bijna-Dood-Ervaring’

© Vertaling Jan Smith / WantToKnow.nl 2009

X

 

Mellen-Thomas Benedict is een kunstenaar, die in 1982 sterft. Althans.. Bijna..! Hij krijgt een bijna-dood-ervaring (BDE) en overleeft zijn ‘dood’. Hij was gedurende meer dan anderhalf uur dood. Hartstilstand, geen ademhaling meer, pupillen helemaal reactieloos..! In de tijd van de BDE stijgt hij op uit zijn lichaam en gaat ‘op in het licht’. Nieuwsgierig naar het universum, werd hij meegenomen naar veraf gelegen diepten van het bestaan en zelfs nog verder, naar de energetische leegte van ‘Nietsheid’ achter de Big Bang. Vooraanstaand onderzoeker van BDE’s, Dr. Kenneth Ring, heeft hierover gezegd: “Zijn verhaal is een van de opmerkelijkste die ik ben tegengekomen bij mijn uitgebreide onderzoek naar bijna-dood-ervaringen.” Lees de Nederlandse vertaling van het mind-bogling verhaal van:

– De Bijna-Dood-Ervaring van Mellen-Thomas Benedict –
x

In 1982 stierf ik als gevolg van terminale kanker. Mijn geval was niet-operabel. Ik koos ervoor geen chemotherapie te ondergaan. Ik had nog zo’n acht maanden te leven. Voor die tijd was ik behoorlijk zwaarmoedig geworden over de nucleaire crisis, de ecologische crisis en zo meer. Ik begon te geloven dat de natuur een vergissing had gemaakt – dat wij naar alle waarschijnlijkheid een kankergezwel op de planeet vormden. En dat was uiteindelijk wat mij de das omdeed.

Mellon Thomas Benedict
Mellon Thomas Benedic

Vóór mijn bijna-dood-ervaring had ik allerlei alternatieve genezingstherapieën geprobeerd. Niets hielp. Dus besloot ik dat het een zaak was tussen mij en God. Ik had me nog nooit beziggehouden met God, noch was ik op een of andere manier spiritueel ingesteld.
Maar door mijn naderende dood was ik een zoektocht begonnen naar meer informatie over spiritualiteit en alternatieve helingmethoden. Ik las over verschillende religies en filosofieën. Ze gaven me hoop dat er iets aan de gene zijde zou bestaan.

Ik had geen ziektekostenverzekering en daardoor ging al mijn spaargeld binnen de kortste keren  op aan allerlei onderzoeken. Omdat ik niet wilde dat mijn familie hierin betrokken zou raken, besloot ik het allemaal zelf op te knappen. Ik kwam in een hospice terecht en werd gezegend met een engel als verzorgster, die ik voor het gemak ‘Anne’ zal noemen. Ze is bij alles wat daarna gebeurde, bij me gebleven.

Naar het Licht
Ik werd om half vijf in de ochtend wakker en ik wist dat dit het was – ik ging sterven. Ik belde nog met wat vrienden om afscheid te nemen. Ik maakte Anne wakker en liet haar beloven dat mijn dode lichaam na het overlijden gedurende zes uur onaangeroerd zou blijven, omdat ik had gelezen dat er allemaal interessante dingen gebeuren wanneer je sterft. Ik viel weer in slaap. Het volgende dat ik mij herinner is dat ik bij vol bewustzijn was en rechtop stond. Toch lag mijn lichaam in bed. Ik leek te zijn omringd door duisternis, maar toch kon ik elke kamer in het huis goed waarnemen – ook het dak van het huis en zelfs de ruimte eronder.

Er scheen een Licht. Ik draaide me om en keek ernaar en was me bewust van de gelijkenis met wat anderen me hadden beschreven over hun bijna-dood-ervaringen. Het was prachtig en voelbaar, verleidelijk. Ik wilde naar dat Licht toe, op de manier waarop je in de armen van je ideale vader of moeder loopt. Terwijl ik op het Licht afging, wist ik dat, wanneer ik in het Licht zou staan, dood zou zijn. En dus zei of voelde ik: “Wacht nog even alsjeblieft, ik wil eerst even met u praten voor ik verder ga.”

bijna dood
De ’tunnel’… De geest verlaat het lichaam en komt erin terecht. Waar leidt deze tunnel naar toe. Of misschien eens ‘andersom’ gezegd.. ‘Hoe kijk je via deze tunnel naar de Aarde’..?

De hele ervaring stopte. Ik merkte dat ik volledige controle had over die ervaring – mijn verzoek werd ingewilligd. Ik voerde een gesprek met het Licht, dat is de beste manier waarop ik het kan beschrijven. Het Licht veranderde in verschillende figuren zoals Jezus, Boeddha en Krishna, allerlei archetypische beelden en tekens. Op een op telepathie lijkende manier vroeg ik: “Wat is hier aan de hand?”

De informatie die naar me werd teruggestuurd, vertelde me dat onze geloofsovertuigingen de soort feedback vormgeven die we ontvangen. Als je Boeddhist bent, of Katholiek of Fundamentalist, krijg je een terugkoppelingslus in de vorm van je eigen denkbeelden. Ik werd me bewust van een matrix van het Hoger Zelf, een kanaal naar de Bron. We hebben allemaal een Hoger Zelf, of algeest die deel uitmaakt van ons wezen, een “doorgeefluik”. Alle Hogere Zelven zijn als één wezen met elkaar verbonden – alle mensen vormen met elkaar één wezen.

Het was het mooiste dat ik ooit had gezien. Het was alsof alle liefde die ik ooit had willen ontvangen tegelijk in me stroomde en het was het soort liefde dat geneest, heelt en regenereert. Op dat moment was ik  gereed om te gaan. Ik zei “Ik ben er klaar voor, neem me maar.”

Toen veranderde het Licht in het allermooiste dat ik ooit had gezien: een mandala van menselijke zielen op deze planeet. Ik zag dat we de allermooiste scheppingen zijn – elegant, exotisch ….alles.

BDE cartoonIk kan niet vaak genoeg vertellen hoe in een enkel ogenblik mijn mening over menselijke wezens veranderde. Ik zei/dacht/voelde, “Oh, God, dat wist ik niet.” Ik was verbaasd te ontdekken dat er in geen enkele ziel iets kwaads steekt. Mensen kunnen onbewust de meest verschrikkelijke dingen doen, maar geen enkele ziel is kwaadaardig. “Liefde is datgene waarnaar alle mensen op zoek zijn, wat hen steun verschaft,” vertelde het Licht mij. “De reden voor hun vervorming wordt veroorzaakt door een gebrek aan Liefde.”

De onthullingen gingen maar door. Ik vroeg: “Betekent dit dat de Mensheid gered zal worden?” Gelijk hoorngeschal ‘sprak’ het Licht, in een regen van spiraliserende lichten: “Je redt, verlost en heelt jezelf. Dat heb je altijd gedaan en dat zal altijd zo blijven. Je werd vanaf het begin der werelden geschapen met de kracht om dit zo te doen.” Op dat ogenblik realiseerde ik mij dat we altijd al gered zijn geweest.

Ik bedankte het Licht van God met heel mijn hart. Het beste dat ik kon bedanken, was: “Oh, lieve, lieve God, lief Universum, lief Grote Zelf, ik houd van mijn Leven.” Het licht scheen nog dieper in mijzelf te ademen, absorbeerde me nog intenser. Ik ging een andere sfeer binnen die nog dieper was dan de voorgaande en werd me bewust van een enorme Lichtstroom, uitgestrekt, vol en diep. Ik vroeg wat het was en het Licht antwoordde: “Dit is de Rivier van het Leven. Drink van haar mannawater tot je hart ermee gevuld is.” Ik dronk met grote teugen, als in extase.

De Leegte van Nietsheid
Plotseling leek het wel als of ik op die stroom van het Leven als een raket van de planeet werd wegschoten. Ik zag hoe de aarde wegvloog. Het zonnestelsel flitste voorbij en verdween. Ik vloog door het centrum van de Melkweg terwijl ik onderweg steeds meer kennis in me opnam. Ik bemerkte dat dit melkwegstelsel – en het hele universum – barstte van allerlei verschillende variëteiten van leven. Ik zag vele werelden. We zijn beslist niet alleen in dit universum. Het leek alsof alle scheppingen in het Universum langs me heen zweefden en in één lichtpuntje  verdwenen.

near_death_experience_300x400Er verscheen een tweede Licht. Toen ik dat binnenging kon ik voor altijd ver voorbij het oneindige waarnemen. Ik was in de Leegte, in het gebied van vóór de Schepping, in het begin der tijden, in de eerste Wereld of vibratie. Ik rustte in het Oog van de Schepping en het leek of ik het Gezicht van God aanraakte. Het was geen religieus gevoel. Ik was eenvoudigweg Een met het Absolute Leven en Bewustzijn.

De stroom voerde mij direct naar het centrum van het Licht. Ik voelde me door het Licht omarmd terwijl het me met een nieuwe ademhaling verder naar binnen zoog. En de waarheid was onmiskenbaar: er bestaat geen dood; niets wordt geboren en niets sterft; we zijn onsterfelijke wezens en maken deel uit van een natuurlijk levend systeem dat zichzelf tot in het oneindige steeds weer opnieuw schept.

Het zou me jaren kosten deze ervaring van de Leegte volledig in me op te nemen. Het was minder dan niets en toch zoveel groter dan alles. De Schepping is God die op alle mogelijk denkbare manieren Gods eigen Zelf verkent. Door elk stukje haar op je hoofd, door ieder blad aan elke boom, door elk atoom. God verkent Zijn Eigen Zelf. Ik zag alles als het Zelf van alles. God is hier. Daar draait het uiteindelijk allemaal om. Alles is gemaakt van Licht; alles leeft.

Het Licht van de Liefde
Mij is nooit verteld dat ik terug moest komen. Ik wist alleen dat ik dat zou doen. Het was zo doodgewoon door wat ik zag. Toen ik aan mijn terugkeer naar de levenscyclus begon, kwam het geen moment in mij op, werd mij niet meegedeeld, dat ik zou terugkeren in hetzelfde lichaam. Het deed er niet toe. Ik vertrouwde volledig op het Licht en het Levensproces.

Toen de stroom zich vermengde met het grote Licht, vroeg ik of ik de onthullingen en gevoelens die ik aan gene zijde had mogen beleven, nooit meer zou vergeten. Ik zag mijzelf weer als mens en ik was er heel blij mee. Van wat ik heb gezien zou ik zelfs blij zijn slechts een atoom in dit universum te mogen zijn. Een atoom. Maar de meest fantastische zegening is het….om het menselijk deel van God te mogen zijn. Het is een zegen die onze stoutste voorstellingen van hoe een zegen eruit zou kunnen zien, ver te boven gaat.

near death door
.

Een menselijk onderdeel van deze ervaring zijn, is voor elk en iedereen van ons geweldig en prachtig. Ieder van ons is een zegen voor de planeet, waar we ook zijn, opgefokt of niet, precies op de plek waar we ons bevinden. Dus ik ging door het reïncarnatieproces in de verwachting als baby weer ergens te verschijnen.

Maar ik reïncarneerde weer in dit lichaam. Toen ik mijn ogen opendeed, was ik erg verrast te merken dat ik terug was in mijn eigen lichaam, terug in mijn kamer met iemand die zich huilend over mij heen boog.
Het was Anne, mijn verzorgster in het hospice. Ze had me dertig minuten eerder dood aangetroffen. We weten niet hoe lang ik dood was, alleen dat ze me dertig minuten daarvoor had gevonden. Ze had mijn wens om mijn pasgestorven lichaam alleen te laten, gerespecteerd. Zij kan bevestigen dat ik echt dood was.

Het was geen bijna-dood-ervaring. Ik geloof dat ik naar alle waarschijnlijkheid gedurende tenminste anderhalf uur de dood zelf heb ervaren. Toen ik wakker werd en het licht buiten zag, probeerde ik in mijn verwarring op te staan, maar viel daarbij uit het bed. Anne hoorde een harde ‘bonk’, rende naar binnen en vond me, liggend op de vloer. Nadat ik was bijgekomen, was ik verbaasd en met stomheid geslagen over alle gebeurtenissen. In het begin had ik geen enkele herinnering aan de ervaring. Ik glipte voortdurend weg uit deze wereld en bleef maar vragen: “Leef ik nog?” Deze wereld leek eerder op een droom dan die andere.

Binnen drie dagen voelde ik me weer normaal, helderder, maar anders dan ooit tevoren. Mijn herinneringen aan de reis kwamen later pas terug. Maar na mijn terugkeer kon ik niets verkeerds meer ontdekken in alle mensen die ik ooit had ontmoet. Vóór mijn dood had ik altijd mijn oordeel klaar gehad, omdat ik geloofde dat alle mensen behoorlijk opgefokt en verknipt waren. Iedereen, behalve ikzelf natuurlijk.

Ongeveer drie maanden later opperde een vriend dat ik me weer eens zou moeten laten onderzoeken op kanker en dus onderging ik wederom alle scans, en meer van dat soort dingen. Ik voelde me gezond. Ik kan mij de arts in de kliniek nog goed voor de geest halen toen hij de nieuwste scans vergeleek met de allereerste. Hij zei: “Ik kan niets ontdekken dat op kanker lijkt.” “Een wonder?” vroeg ik. “Nee hoor,” antwoordde hij. “Dat soort dingen komt weleens voor … spontane remissie.” Hij leek niet onder de indruk, maar ik was het des te meer omdat ik wist dat het wel een wonder was.

Geleerde Lessen
Ik vroeg aan God: “Wat is de beste religie op de planeet? Welke godsdienst heeft gelijk?” En God zei met veel liefde: “Dat maakt niet uit.” Welk een ongelofelijke goedertierenheid. Het maakt niet uit welke godsdienst we aanhangen. Religies komen en gaan. Ze veranderen. Het Boeddhisme is hier nooit altijd geweest, het Katholicisme was hier nooit eerder en ze hebben het allemaal over het bereiken van meer verlichting. In alle systemen dringt nu steeds meer licht door. Velen zullen er weerstand aan bieden en erover vechten, de ene godsdienst tegen de andere, omdat ze blijven volharden in hun eigen gelijk.

In alle systemen dringt nu steeds meer licht door. Velen zullen er weerstand aan bieden en erover vechten, de ene godsdienst tegen de andere, omdat ze blijven volharden in hun eigen gelijk.

Toen God mij vertelde dat het niets uitmaakt, begreep ik dat het aan ons is  er wel om te geven, omdat we nu eenmaal zorgende wezens zijn. De Bron maakt het niet uit of je Protestant, Boeddhist of Jood bent. Het zijn allemaal reflecties, facetten van het geheel. Ik hoop dat alle godsdiensten dat eens zullen beseffen en elkaar met rust laten. Het is niet het einde van afzonderlijke religies, maar leef en laat leven. Ze hebben allemaal hun eigen kijk op de dingen en alles bij elkaar opgeteld gaat het allemaal over dat ene grote beeld.

Ik ging over naar gene zijde met een berg angsten in mij over vergiftigd water en atoomraketten, over de bevolkingsexplosie en het regenwoud. Ik kwam terug en ervoer liefde voor ieder afzonderlijk probleem. Ik houd nu van nucleair afval, ik houd van die paddenstoelwolk; dit is de heiligste mandala die we tot vandaag hebben gemanifesteerd, als archetype. Meer dan elke godsdienst of filosofie heeft die afschuwelijke schitterende wolk ons plotsklaps bij elkaar gebracht op een nieuw bewustzijnsniveau.

Wetende dat we de planeet misschien wel vijftig of honderd keer kunnen opblazen, beseffen we eindelijk dat we hier misschien wel met z’n allen zijn. Lange tijd moesten er steeds meer bommen tot ontploffing worden gebracht om het er bij ons in te hameren. Toen begonnen we te zeggen: “We hebben die dingen niet meer nodig.” Nu leven we in een wezenlijk veiliger wereld dan ooit tevoren en het wordt alleen maar veiliger.

De prachtige leerschool van het leven; reïncarnatie als Scholing-voor-de-Ziel
De prachtige leerschool van het leven; reïncarnatie als Scholing-voor-de-Ziel

Ik kwam dus terug terwijl ik liefde voelde voor besmet water, omdat het ons dichter bij elkaar bracht. Deze zaken zijn zo groot. Het kappen van de regenwouden zal afnemen en binnen vijftig jaar zullen er weer meer bomen op de planeet groeien dan in lange tijd het geval was.

Als je je bezighoudt met het milieu, ga er dan voor; je maakt deel uit van een systeem dat in bewustzijn toeneemt. Ga ervoor met al je kracht en laat je niet ontmoedigen of terneerslaan. De Aarde zit in het proces om zichzelf weer bewoonbaar te maken en wij zijn cellen op dat Lichaam.

De bevolkingstoename komt steeds dichterbij het verzadigingspunt van de energie die een omwenteling teweeg zal brengen. Die bewustzijnsverschuiving zal de politiek, het geld en de energie veranderen.

Het Grote Mysterie van het leven heeft weinig met intelligentie te maken. Het Universum is geen intellectueel proces. Het verstand is behulpzaam, maar ons hart is wijzer. Sinds mijn terugkeer heb ik het Licht spontaan ervaren. Ik heb geleerd hoe ik op bijna ieder moment tijdens mijn meditaties die ruimte kan binnengaan. Jullie kunnen dat ook en je hoeft er niet eens voor te sterven, want jullie zijn er al helemaal klaar voor. Het lichaam is het prachtigste Lichtwezen dat er is. Het lichaam is een universum van ongelofelijk Licht. We hoeven niet met God te communiceren; God communiceert op ieder moment met ons!”

Voor Mellen-Thomas Benedict’s persoolijke website, zie: HIER

97 gedachten over “Een zeer inspirerende ‘bijna-dood-ervaring’!

 1. @ Burke

  Was je niet opzoek naar je vijfpuntige ster? dat is meestal de inhoud van een verdeeld bewustzijn opgesplitst in meerdere bronnen die het collectief doorwerken wat betreft het rad van wedergeboorte is.
  Meestal de hoofdgids, als je er een hebt of zelf een onderdeel van bent, je tweeling ziel, of je 2 nevenzielen.
  Het tentoonstellen aan deze groep is lijkt moeilijk maar is het niet omdat je puur geconfronteerd wordt met je zelf, elke keer weer en het lijkt dan alsof het niet lukt om daarmeer in kontakt te komen, enkel er is verschil in bewustzijns hoogte en inzichten, maar voor de rest ben je het allemaal zelf.
  Alleen

 2. @ Marco

  Je hebt helemaal gelijk, je hebt inhoud als je verteld dat je ervaringen omtrent bepaalde zaken vanaf je 10de heb gehad, dan zal je vaak met heel wat vragen hebben rond gelopen en heel veel geconfronteerd zijn met mensen die op het meeste geen antwoorden konden gegeven, alleen degene waneer je niet opzoek was naaar die antwoorden je plotseling deed confronteren met gelijkgestemde ervaringen.
  Dat ken ik maar alt te goed omdat ik dit ook zo vaak ervaren heb van hier tot ginder.
  Als je NIET opzoek bent naar waarheden en antwoorden kom je vaak mensen tegen die uit het niets boodschappen overdragen of informatie verstrekken en of je een boek in je handen stoppen waar nou net dat stukje tekst instaat wat je emotioneel doet opbloeien.
  Inderdaad de meeste mensen kijken alleen om zich heen in deze westerse maatschappij waar wij alleen de moeilijke overgangs perikelen moeten ondergaan om ons hart leren open te stellen en daarvanuit als in een vorm van de 5de dimensie gedachtengoed mogen functioneren, sta ik elders op de andere kant van deze planeet dan ben ik weg uit de westerse maatschappij en ben opgeslokt tussen miljoenen mensen die niks anders doen dan dagelijks uit hun hart te leven, geen stress of nare worstelingen om de 5de dimensie bewustzijn te indoctrineren, ze doen al eeuwen niks anders dan en het is de meest normale living van het dagelijks leven.
  In alles waar ik moeite mee heb krijg ik aangeleverd van andere mensen ergens van deze planeet die mij weer af en toe in film en schrift met emotioneel weten te raken met bevestigingen van: “Zie je wel, ik ben toch niet gek!”
  De uitdaging voor ons mensen ligt namelijk een stuk hoger op de lat omdat we in onze huidige maatschappij opnieuw de lessen willen in gaan kleuren die anders vroeger zo makkelijk binnen handbereik lagen, we hebben tenslotte de regels en de inhoud iets moeilijker gemaakt om tot de zelfde strekking te komen om te kunnen putten uit de collectieve bewustzijns groep waar we allemaal uit weten te putten.

  Warme kerstwink: Paul.

 3. Als je hersenen 1,5 uur geen zuurstof hebben gehad ben je simpel weg dood…
  De BDE die de meeste mee maken is een effect van zuurstof gebrek in het brein dit maakt je euphorish en geeft je het gevoel dat niks en niemand je nog wat kan maken teven is het GOD centrum in je hoofd dan ook actief het geeft je het gevoel dat er iemand in de buurt is…
  ik vond 5 minuten BDE ook wel genoeg met zown standaard tunnel met een wit licht puntje… t viel me eerder tegen had er meer van verwacht.. ik werd na 5 minuten al weer gewekt in de armen van mijn moeder(die had mij uit het water gehaald)
  sorry maar in sommige opzichten ben ik te serieus 😉

 4. Een BDE kunnen we tegenwoordig in een lab nabootsen. Ook mensen die een BDE hebben ervaren hebben aan deze proeven meegedaan en ze bevestigde de gelijkenis van hun eigen BDE.

  De linkerslaapkwab is het gebied die een BDE veroorzaakt. Er komt dan een lichaamseigen stof vrij, DMT genaamd, die deze ervaringen veroorzaakt. DMT wordt ook wel als drugs gebruikt en is vele malen sterker dan LSD. De buitenwereldse ervaringen zijn identiek te noemen, die je idem terug vindt in de ervaringen van een BDE.

  Ook Pim van Lommel beschrijft dit gegeven in zijn boek Eindeloos Bewustzijn als één van de opties die een BDE kan verklaren.

  1. waarschijnlijk geloof jij ook nog dat de aarde plat is???

   Praat alleen over je eigen ervaringen en niet over die van anderen.
   Alleen eigen ervaringen en waarheid tellen.

  2. Ik denk wel dat dit ergens klopt.
   Bij een BDE denk ik dat je al richting hiernamaals gaat maar dat je nog visueel en ook qua gevoelens en geluiden nog dingen kan oppakken, meemaken, projecteren vanuit de geest.

   Uiteindelijk zullen ook deze tunnels van licht en alle waarnemingen verdwijnen en lossen we op met dat wat is.
   Dat wat is is wat we overal zoeken, liefde, gelukzaligheid.
   Dit is onze ware aard en we hoeven niet eerst te sterven om deze te ervaren.

  3. Een BDE kunnen we tegenwoordig in een lab nabootsen. Ook mensen die een BDE hebben ervaren hebben aan deze proeven meegedaan en ze bevestigde de gelijkenis van hun eigen BDE.

   De linkerslaapkwab is het gebied die een BDE veroorzaakt. Er komt dan een lichaamseigen stof vrij, DMT genaamd, die deze ervaringen veroorzaakt. DMT wordt ook wel als drugs gebruikt en is vele malen sterker dan LSD. De buitenwereldse ervaringen zijn identiek te noemen, die je idem terug vindt in de ervaringen van een BDE.

   Ook Pim van Lommel beschrijft dit gegeven in zijn boek Eindeloos Bewustzijn als één van de opties die een BDE kan verklaren.

   Nabootsen, ervaringsdeskundige bevestigen de gelijkenis. Dat is niet hetzelfde als, maar lijkt op .

   dan je 2 de alinea daarin stel je dat de stof dmt verantwoordelijk IS voor de bde ervaring. In alinea 3 stel je dat pim van bommel stelt dat het een verklaring KAN zijn niet dat het de verklaring is .
   nuancering lijkt hier op zijn plaats m.i..

  4. @F001,

   Lees eens wat ervaringsverhalen op de site van reincarnatie nederland.

   http://www.rtnederland.nl/ervaringsverhalen03.html

   Met regressie therapie gericht op het eigen leven zijn veel vragen niet te beantwoorden….Kennelijk werkt het wel (voor sommigen) als we een kijkje nemen in dat wat speelde voor dit leven…

   Zoeken naar zaken wat er chemisch met ons lichaam gebeurd tijdens een BDE is m.i. helemaal niet interessant, we begrijpen nog maar zo weinig over onze eigen hersenen dat elke verklaring m.i. kant nog wal raakt. Als ik mediteer of in stilte geraak verandert er ook van alles in chemische zin in mijn hersenen (wellicht meetbaar), maar wat zegt dat? Niets, maar ik ervaar het wel…

   Het heeft m.i. niets te maken met persoonlijk/onpersoonlijk, vanuit die optiek kunnen we karma ook meteen aan de kant schuiven als alles wat er te leren valt dit leven enkel zijn weerslag heeft op dit leven…Zou wel een mooi excuus zijn om helemaal ‘los van god’ te kunnen gaan…Geen waarheid die ik verkies.

  5. In feite sluiten naar mening de BDE en natuurkunde gewoon netjes op elkaar aan; het is een illusie van afgescheidenheid om te veronderstellen dat deze twee zouden botsen. De wet op het behoud van energie bevestigt het doorleven van de ziele-energie.
   Hou je mind open voor alle mogelijkheden, juist door het afwijzen, het hardop roepen van ‘Het kan niet’ of ‘Het bestaat niet’, ben je krampachtig bezig om te bewijzen dat ‘iets’ NIET bestaat. 🙄 Uiterst bizar vind ik.

  6. thanx Guido,

   Ik wilde eigenlijk bewust niet naar mijn eigen artikel verwijzen omdat het me goed leek ook andere verhalen te betrekken dan enkel die van mij… is dan wellicht minder ‘ingekleurd’.

 5. ik zou zo graag eens willen weten wanneer het u eens klaar is met leren hier op aarde, ik bedoel in de zin van bewustwording.
  Ik heb zoveel narigheid in mijn leven gehad,en nog, dat ik wel eens denk, nu is het wel genoeg. Ik ben benieuwd hoe mijn filmpje zich zal afspelen na mijn dood, en of ik op een hoger niveau ben beland door al mijn ervaringen hier op aarde die niet echt leuk waren en zijn. Soms verlang ik zo naar de dood en heb dan echt suicidale gedachten. Maar ik moet het uitzingen, anders moet het weer over en daar heb ik helemaal geen zin in.
  Ik ben door de jaren heen erg teleurgesteld in de mensheid, wat zij elkaar allemaal aandoen, en mij ook, kan ik niet begrijpen, daarom denk ik ook dat er tekort aan liefde voor elkaar is. Ikzelf geloof dat ik wel die liefde in mij heb, maar kan soms mensen erg naar benaderen als ze weer iets zeggen wat niets met liefde te maken heeft, maar alleen berust om iemand pijn te doen. Je loopt elke keer met je neus tegen te muur aan. Terwijl jezelf het wel goed probeert te doen. Nou ja als je in de geschiedenis kijkt naar alle mensen die het goed bedoelde in de wereld, zoals Mandela, Ghandi en noem ze maar op, zijn de meeste vermoord. Ik zelf ben er soms helemaal klaar mee. Als ik dan zo een verhaal lees van iemand van zo een BDE, dan denk ik, was het maar zover. En misschien duurt het niet meer zolang, ik heb kanker en leef al in de reservetijd. Ben wel ontzettend bang om te gaan en het verdriet te voelen mensen achter te moeten laten.
  Ik zou graag het emailadres van peterg willen hebben, als dat kan en mag.

  1. Moeilijke zaak beste man, het leven is niet alleen voor zieke mensen een bezoeking, ook kern gezonde mensen, lichamelijk dan kern gezond,
   maar hun ziel danig aangeslagen door de harde klappen die je soms oploopt.
   Denkende aan een situatie als de Uwe, is het dan misschien niet beter om zelf het moment van je sterven te bepalen, ik wil maar zeggen als het werkelijk allemaal zinloos lijkt.
   Ach en al die zogenaamde goeddoeners van de mensheid, als je tot de kern doordringt van deze mensen en hun bestaan, blijken het op eens toch gewone mensen te zijn en geen saints.
   Er zijn tussen je geboorte en je sterven, belangrijke dingen te doen, vraag je af of je deze hebt gedaan, en deze bewuste levens onderdelen, zijn voor elk mens anders, kom je tot het slotsom dat je je leven goed hebt beleefd en geleefd, nou man dan kun je je hoofd rustig neer leggen, en over gaan naar iets anders, ik wens je veel sterkte, vriendelijke groet Jenne

 6. ehhh, een bde OVERLEEFD? (openingszin met 1982 erin)

  Kun je ook dood gaan aan een BDE dan?

  haha, toch jammer hoor, dat zet meteen de verkeerde toon voor het artikel…

  1. Haha corrector-Ernie , zou inderdaad zoiets zijn als aan een BLE overlijden . ( bijna levend ervaring ) 😆

 7. Mooie belevenis maar dat ene dat er geen kwade zielen bestaan dat klopt niet. Er zijn mensen die openlijk kiezen voor het kwaad zoals satanisten.
  Verder ken ik ook BDE’s van mensen die veel kwaad op hun geweten hadden en dood gingen en toch op een afschuwelijk plek terecht kwamen. Die terug keerden die beterden meteen hun leven.
  Ik denk dat als je de verhalen van verschillende mensen met hun achtergronden onderzoekt dat men dan pas een compleet beeld heeft over het hiernamaals want mij lijkt dat iemand die hier op aarde alleen maar kwaad heeft bedreven niet zulke mooi ervaringen zal hebben. Wat men zaait zal men ook oogsten.

  1. @Mimosa
   Alle zielen komen uit het Licht en zijn puur liefde, maar zodra wij kiezen waar wij incarneren dan kiezen we ook welke rol we spelen op aarde en met wie.
   Het ene leven ben je een moordenaar het ander leven een dader!
   Zodra je incarneert in een lichaam dan krijg je een sluier mee die je doet vergeten wie je ten diepste bent, maar er zijn momenteel massa`s mensen die ontwaken en een dunnere sluier hebben en weten dat ze een rol spelen hier op aarde en dat het een grote droom is waaruit we langzaam aan het ontwaken zijn!
   Maar het is een proces waarbij iedereen zijn eigen rol heeft en zijn eigen tempo bepaalt.
   Maar ook als mensen kiezen voor een rol als satanist dan heeft dit altijd te maken met de dualiteiten die ze willen ervaren en die ze zo liefdevol mogen omarmen en helen.

 8. Het sterven van één mens, is een zeer ernstige zaak, althans dat zou het moeten zijn.
  Met artikeltjes als dit wordt het weer eens onderstreept wat een leuk onderwerp dit wel is, het bijna dood zijn!
  Toen mijn GrootVader ging sterven kwamen de familieleden van heinde en verre, om hem te begeleiden, zijn bed stond in een grote kamer, met de ramen hoog in de muren, stoelen langs de muren en daar zaten ze dan te wachten en te staren naar dat witte gelaat van mijn Opa, hij ademde moeilijk, af en toe kwam de zuster zijn pols voelen en zij dan fluisterend tegen mijn vader, want hij was de oudste van de kinderen, dat het wel snel afgelopen zou zijn, soms stokte zijn ademhalen, en dachten wij nu is het voorbij, ik zat naast een mooie oude dame in Friese klederdracht, zij kwam uit Drachten vertelde ze mij, en nam mijn hand in de hare, na wat uren leek, stond mijn vader op en liep naar Opa toe, en nam de hand van zijn vader, in de zijne, hij had het zeker gevoeld, na een ogenblik hoorde wij hem allemaal mompelen van o godde godde, en stopte zijn ademhaling maar nu voor goed, we gingen allemaal rond het bed staan en keken na zijn gezicht, zijn dochters gaven hem een afscheids kus, en dat was het dan, het sterven van een mens mijn Opa.

  Ik vertel dit intieme gevoels verhaal, om dat je nu als een zieke hond een spuitje krijgt, ik heb het met mijn eigen vader meegemaakt, de dokters en ziekenhuizen zonder mededogen, als ik alles van te voren geweten had, had ik hem dit kunnen besparen, groet Jenne

 9. Ik schreef vanochtend een ellenlange brief aan iemand. Het ging over de vraag of geluk wel echt kan bestaan. Ik vind het een pracht’toeval’ dat ik nu dit artikel kan lezen, absoluut aanvullend op wat ons gesprek betrof daarstraks… Goed zo. Met dank.

 10. Mooi verwoord, deze BDE. Jammer dat de schrijver voor een meloen uitgemaakt wordt onder zijn eigen foto 🙂 Geintje, melon=meloen niet mellon.

  Zelf heb ik een korstondige BDE meegemaakt en kan alleen maar zeggen dat het niet met woorden te omschrijven valt. Hoe meer woorden je er aan ‘vuil’ maakt, hoe onwerkelijker de ervaring lijkt. Het is letterlijk niet met woorden te beschrijven en dat maakt het nou juist zo bijzonder.

  Jammer vind ik ook dat er in het artikel niet de neutraliteit zit rondom de god waarover gesproken wordt als een ‘hij’. Ik vind een ‘zij’ als god veel toepasselijker, de levensbron of levensbrenster is geen ‘hij’, in mijn ogen. Maar nog neutraler zou een ‘het’ zijn.

  Wat ik het belangrijkste vind is dat de belever van een BDE in welke vorm dan ook, een “zetje in de rug” krijgt, in het grote avontuur van het leven op deze aardbol. Eigenlijk zou ik willen dat iedereen zo’n zetje kreeg…

 11. Heel veel dank voor de vertaler en deze tekst!
  Wat mij het meest heeft verbaasd doorheen de jaren: toen ik het verhaal deed van een patiente met BDE , aan een priester, kreeg ik slechts een zeer doordringende, bijna boosaaardige blik terug.
  Het is wel iets: vanuit het instituut Kerk hoor je daar NIETS over.
  terwijl zij juist die kracht zouden moeten delen, met hun gelovigen.

  Ik ben zo blij deze brief te kunnen doorgeven aan derden.
  Mieke Houthaeve

 12. Beste mensen ,een mooi verhaal ,een verhaal van liefde over liefde.
  Niet de liefde van sex ,nee de liefde van licht ,blijheid en zien,zien dat wij allemaal mensen zijn en allemaal willen leven!! Waarom niet leven in liefde ,in liefde voor elkaar en de gehele planeet ,vol verwondering ,verwondering voor alles wat leeft en zich beweegt zo het zich beweegt!!
  Het denken heeft de geloven geschapen ,het denken heeft verdeeldheid gezaait,het denken heeft regels en wetten bedacht ,bedacht om macht over ons uit te oefenen!!
  Probeer eens buiten het denken te denken ,het is mischien wel onmogelijk ,maar toch ,de gedachte aan denken buiten het denken ,brengt mischien licht ,licht voor een ieder die eenheid na streeft!!

  Plezierige dag , groet Jaap .

  1. @Jaap,

   Mooi Jaap,

   Doet me “denken” aan: “Als je een expert bent hoef je niet meer te denken.”
   Deze uitspraak van Albert Einstein vind ik prachtig en sluit bij jouw woorden aan: “Er zijn maar twee manieren om ons leven te beleven. De eerste is doen alsof niets een wonder is. De andere is doen of alles een wonder is.” En hij ging voor het laatste, waar ik me graag bij aansluit.

  2. Zeker mooi, momenten die waar in je weg zakt, je gedichten doen schrijven, trouwens gisteren al de eerste vlinder gezien, heerlijk alleen dat ombekommende gevlinder al.

   Buiten het denken, hoe doe je dat, wel, licht voor één ieder de eendracht na streeft, ééheid in licht en liefde.

   Groet Jenne.

 13. Heel mooi en hartverwarmend. Maar wat dan met het ego? Je ogen alleen maar openen voor liefde, warmte en licht? Dan ontken je dat er een deel is dat minder mooi is – het ego. Dat schuilt ook in ons, en als je puur liefde wilt, zul je dat moeten confronteren en zuiveren.

  1. Caroline, ik vind het wel bijzonder, ik woon in leek en ik werk vlakbij schoonebeek en jou en jaap z’n reactie onder 67 spreken mij heel erg aan. Is het toeval of valt het me toe? 🙂

  2. Beste Caroline,goedenavond.
   Het ego ,het IK dus,daar zit nu het grote probleem ,het IK is DENKEN ,dus je hebt een idee over jezelf ,dat idee is het zogenaamde IK !
   Het Ik is het verleden ,de genen dus , welke bepalen hoe je handelt,in het leven staat ,keuzes maakt enz.
   Natuurlijk heeft ook opvoeding ,religie, omgeving ,vrienden een invloed op je dasein ,maar het grootste is ,je verleden ,je genen dus!
   Dus van uit je genen denk je , spreek je , oordeel je , zie je ,niet zien ,maar zie je door je genen ,niet door je ogen ,maar door je genen.
   Als je dit door krijgt zie je wie je bent ,met dat zien kun je jezelf veranderen ,veranderen naar diegene die je graag zou willen zijn !!
   Maar zien wie je bent en waar mogelijk veranderen ,zijn wegen welke moeilijk te bewandelen zijn ,omdat iedere keer het verleden weer zijn rol opeist! Waarneer je ziet dat alles denken is ,is denken enkel nodig om boodschappen te halen en of een kaartje voor de film te bestellen!Het denken zo wij mensen het doen is vergiftigd door denken aan de dood of toekomst of wat je niet goed gedaan hebt enz,enz.Voorbij het denken als je {IK}er niet meer is, is vrede ,echte vrede ,niet het tegenovergestelde van oorlog,maar vrede welke liefde in zich draagt en enkel blij wordt als ook de medemens blij is! Plezierige avond , groet Jaap .

  3. Mooi toeval Dick,
   En interessant Jaap,
   Je genen zorgen inderdaad voor een automatische, mechanische reactie. Maar ik denk dat het ego verder gaat dan je genen. Het heeft ook te maken met vorige levens, en het karma – of dharma (geluk) dat je daarin hebt opgebouwd.
   Ik hoorde eens dat als je in in een vorig level bijvoorbeeld een affaire bent begonnen rond je 29e, dat dezelfde situatie zich rond die leeftijd zich opnieuw zal voordoen – totdat je de situatie doorziet en een bewuste keuze maakt om het goede te doen. Dan lost het karma en dat deel van je ego zich op.
   Groeten

  4. Dank je, Caroline, inderdaad mooi toeval. Zal ik je nog een mooi toeval vertellen? Ik was gisteravond bij een concert van Neil Young in de Ziggo Dome in Amsterdam. Toen ik in de rij stond om de Ziggo Dome te betreden, keek ik op een gegeven ogenblik naast me en zag tot mijn grote verrassing mijn tandarts staan. Hij was ook helemaal verrast dat hij mij zag staan en we hebben even gezellig met elkaar gekwebbeld. Hij heeft zijn praktijk verkocht en is 3 weken geleden gestopt als tandarts. Ik ben meer dan 33 jaar lang klant bij hem geweest. Ik weet zeker dat ik 1 van zijn eerste klanten was, maar ook 1 van zijn laatste. Ik was 4 weken geleden nog voor een controle afspraak bij en heb hem als afscheidskado het boek Aleph van Paulo Coelho gegeven…… Dat boek gaat erover hoe we altijd maar weer, in welke tijdsfase van het leven we ons ook bevinden, weer nieuwe uitdagingen kunnen zoeken en vinden….. weer opnieuw invulling geven aan ons leven. Dat ik juist hem bij een concert van Neil Young tegenkom vind ik geen toeval! Ga niet achter de geraniums zitten, maar GENIET het leven is mijn devies, hoe oud je ook bent!

 14. in goed gevoel hed ik over de bijna dood ervaring gelezen
  ami zoeen flinke vent met zo een negatieve instelling alee ludo je gelooft daar toch niet in ik zelf heb 3kinderen verloren en rijkdom geluk heb ik niet maar het verdriet en de hel waar ik door ga blijft ja ik zeg wel de hel want in het leven is het hard en hierna niets meer

 15. Mijn vader was geen gelovig man en vreesde de dood. Vloeken kon hij als de beste. Maar het was een goede vader voor mij en m’n zuster en een goede echtgenoot voor onze moeder. Ik denk dat m’n vader werd gewaardeerd door de meeste mensen om hem heen. Op z’n 62-ste werd hij hartpatiënt. Hij overleefde enkele infarcten. Toen hij 83 was kreeg hij in het ziekenhuis waar hij vlak daarvoor naartoe was gebracht een hartstilstand. Een cardiologisch verpleger wist hem (in z’n eentje) te reanimeren. Omdat een dergelijke hartstilstand gemakkelijk opnieuw plaats kon vinden, werd m’n vader in Zwolle geopereerd. Hij kreeg vijf bypasses en werd dankzij deze ingreep 93 jaar oud. Na z’n hartstilstand in 1993 vertelde hij me later, dat doodgaan “iets moois”” is. Ook hij vertelde van “het licht”, van de tunnel, mensen die hij daar had gezien.
  En een stem die in het Fries zei: “Wy binne hjir allegearre” hetgeen betekent: “We zijn hier allemaal.” Tijdens de reanimatie is er echter geen woord gezegd. Ook m’n vader voelde geen pijn. Integendeel, hij sprak van een vredig, onvergelijkbaar gevoel. Ik denk, dat hij daarna anders is gaan denken over “het geloof.” Ik hoorde hem bijna nooit meer vloeken. Z’n kaarsje is in het verpleeghuis 10 jaar later langzaam uitgegaan…. zonder pijn en ellende.

  1. Henk, bedankt mooi levens verhaal, zo heeft ieder mens zijn Eigen verhaal, lees maar van Lena, voor sommige is het leven één grote droevenis.

 16. Ik zit ok in de kerk en ik kreeg al zon droom . Ik zag een stoel een koningstoel en er zat niemand op . Jet was heel licht j zag overal wit. Je loopt op niets het leek alsof je in een leeg hemel staat . en zware stem sprak me aan en zij dat ik een boodschap door moest geven aan mijn moeder . Dag erna ging ik naar de evangelie kerk en de apostel zij dat ik een boodschap kreeg van god en dat mijn moeder daar goed naar moest luisteren. En het was waar. Ze vroeg inderdaad tijdens het gebed aan god wat ze moest doen met haar problemen en god zijn boodschap werd vervuld. Nu nogsteets vraag ik me af waarom de stoel leeg was. De stoel was net ze groot als een normale deur van een woning. Voor dat ik dat witte droom kreeg viel ik in slaap en viel ik ontzettend snel weg. Het voelde aan als 2 sec.

 17. Ik mocht self een BDE meemaken.als. zeven jarige. aldaar bedolven onder +/- 7 m/3 zand tesamen met mijn broer was Ik aan het spelen in de bossen nabij ons dorp we hadden een tunnel gegraven in die wand en daar storte alles in de zand viel over ons heen daar mijn been kwam er nog uit aldus was ik eruit maar ik zag mijn broer niet hij zat er nog in daar heb ik om hem staan schreeuwen met mijn hadden op mijn hartchakra en dat wat ik schreeuwen werd mijn voornaam look alles was heel licht en er was een man die heel licht gekleed was een.hij stuurde mij terug ik had mijn taak nog niet volbacht wat ik daarna merkte was dat ik nergens meer bang voor was en altijd vrede bij mij droeg ik moest altijd tekenen en dat heb ik ook mijn hele leven gedaan en Ben ook nog numeroloog geworden en droom expert en kleurenspecialist groet Matty Nelissen .Veghel

 18. Beste mensen, er is maar 1 weg naar God en die is via het offer van Jezus.
  Pas op met mooie verhalen over een paradijs voor iedereen. Het is realiteit dat er ook
  Een plaats is voor mensen die in hun leven niets van God hebben willen weten. Probeer wat meer te vinden over bijna dood ervaringen op youtube. Er is een groot verschil tussen uittreding uit het lichaam of klinisch dood bevonden worden. Helaas kan satan zich voordoen als een engel van het licht om zo mogelijk iedereen te misleiden. Lees johannus 3:16 in de bijbel, dat is de waarheid.

  1. God is liefde en jij ook,want je bent een deel van God,zelfs als we fouten maken .Houd op met in angst te leven en ik weet niet waarom mensen hun ervaringen opdoen in veel levens .Ik geloof allang niet meer dat je een leven leidt en dan gered of veroordeeldt word.
   ik geloof in Christus die ons is komen vertellen dat God Liefde is .Ik hoorde onlangs op een lezing van een theoloog Leuven dat de bijbel pas op schrift is gesteld 600 jaar na de dood van Jezus,alles gebeurde door overlevering.Nou dan zal er wel wat veranderd zijn voor de boodschap ons bereikt heeft.Ik heb 6 boeken over BDE hier staan.

 19. raar, ik ben geboren met iets dat steeds opnieuw sterker is dan mijzelf,tot op vandaag probeert men dit uit mij te krijgen, ik hou van mensen, mensen zijn in wezen goed,mijn vertrouwen in mensen blijft groot (ik hou van de wereld,maar niet iedereen kan mijn beste vriend zijn)net de vele verleidingen laten mensen tot op zeker punt afdwalen,maar vroeg of laat komen ze toch terug op hun kernpunten van hun bestaan.Ik geloof niet ,wat een grote vrijheid is. En ik erger me ook aan al die moorden op allerlei manieren,is het ni voedsel die vergiftigd wordt, oorlogen,schending van mensenrechten,..

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.