Advertentie

Een zeer inspirerende ‘bijna-dood-ervaring’!


GlowingHeartIn 2008 plaatsten wij het onderstaande artikel van Mellen Benedict al op deze site, het relaas over zijn BDE, zijn ‘bijna-dood-ervaring’ hier op de site. Maar dat artikel was in het Engels. Wij proberen onze artikelen, ook al kost het even wat moeite, altijd in het Nederlands aan te bieden. Inmiddels heeft, tot onze grote vreugde, onze redacteur Jan Smith dit artikel nu vertaald en kunnen we het je ‘nogmaals’, maar nu dus in het Nederlands, aanbieden. Het lezen waard, zeker in deze tijd van bezinning. Want wees eerlijk: wat is een paastijd, zonder eerlijke introspection op het gebied van dood en ‘wederopstanding’..

Het kan niet genoeg gezegd worden: wanneer we onze kijk op het leven kunnen veranderen, door onze visie op de dood te wijzigen, maken we een enorme stap. Het waren met name Ronald Jan Heijn en paragnost Harry Beckers die dit inzicht vorm gaven met hun ‘Staya Erusa’. Waarom dit zo is..? Simpel: het begrip van de ‘eeuwigheid van onze Ziel’ is daarmee binnen bereik. Want is het niet zoals bijvoorbeeld David Icke het altijd treffend onderwoorden brengt: “You can never be hurt, NEVER! You ARE Infinite Consciousness” (Je kunt nooit worden ‘getroffen’, NOOIT! Jij bent oneindig bewustzijn!)

Daarbij kan wellicht dit verhaal, een verhaal van de andere kant van de sluier, hierbij een mooie denkenergie aanreiken. ‘Infinite Consciousness’.. Oneindig bewustzijn.. Wauw, wat een prachtig ‘vooruitzicht’.. Tóch?  Misschien niet zo mooi als met je spirit eens zelf dit meemaken, een BDE, maar als je toch een getuigenis-uit-de-eerste-hand wilt lezen, lees dan dit verhaal van Mellen Thomas Benedict. 

* * *
X
X

Een zeer Inspirerende ‘Bijna-Dood-Ervaring’

© Vertaling Jan Smith / WantToKnow.nl 2009

X

 

Mellen-Thomas Benedict is een kunstenaar, die in 1982 sterft. Althans.. Bijna..! Hij krijgt een bijna-dood-ervaring (BDE) en overleeft zijn ‘dood’. Hij was gedurende meer dan anderhalf uur dood. Hartstilstand, geen ademhaling meer, pupillen helemaal reactieloos..! In de tijd van de BDE stijgt hij op uit zijn lichaam en gaat ‘op in het licht’. Nieuwsgierig naar het universum, werd hij meegenomen naar veraf gelegen diepten van het bestaan en zelfs nog verder, naar de energetische leegte van ‘Nietsheid’ achter de Big Bang. Vooraanstaand onderzoeker van BDE’s, Dr. Kenneth Ring, heeft hierover gezegd: “Zijn verhaal is een van de opmerkelijkste die ik ben tegengekomen bij mijn uitgebreide onderzoek naar bijna-dood-ervaringen.” Lees de Nederlandse vertaling van het mind-bogling verhaal van:

– De Bijna-Dood-Ervaring van Mellen-Thomas Benedict –
x

In 1982 stierf ik als gevolg van terminale kanker. Mijn geval was niet-operabel. Ik koos ervoor geen chemotherapie te ondergaan. Ik had nog zo’n acht maanden te leven. Voor die tijd was ik behoorlijk zwaarmoedig geworden over de nucleaire crisis, de ecologische crisis en zo meer. Ik begon te geloven dat de natuur een vergissing had gemaakt – dat wij naar alle waarschijnlijkheid een kankergezwel op de planeet vormden. En dat was uiteindelijk wat mij de das omdeed.

Mellon Thomas Benedict
Mellon Thomas Benedic

Vóór mijn bijna-dood-ervaring had ik allerlei alternatieve genezingstherapieën geprobeerd. Niets hielp. Dus besloot ik dat het een zaak was tussen mij en God. Ik had me nog nooit beziggehouden met God, noch was ik op een of andere manier spiritueel ingesteld.
Maar door mijn naderende dood was ik een zoektocht begonnen naar meer informatie over spiritualiteit en alternatieve helingmethoden. Ik las over verschillende religies en filosofieën. Ze gaven me hoop dat er iets aan de gene zijde zou bestaan.

Ik had geen ziektekostenverzekering en daardoor ging al mijn spaargeld binnen de kortste keren  op aan allerlei onderzoeken. Omdat ik niet wilde dat mijn familie hierin betrokken zou raken, besloot ik het allemaal zelf op te knappen. Ik kwam in een hospice terecht en werd gezegend met een engel als verzorgster, die ik voor het gemak ‘Anne’ zal noemen. Ze is bij alles wat daarna gebeurde, bij me gebleven.

Naar het Licht
Ik werd om half vijf in de ochtend wakker en ik wist dat dit het was – ik ging sterven. Ik belde nog met wat vrienden om afscheid te nemen. Ik maakte Anne wakker en liet haar beloven dat mijn dode lichaam na het overlijden gedurende zes uur onaangeroerd zou blijven, omdat ik had gelezen dat er allemaal interessante dingen gebeuren wanneer je sterft. Ik viel weer in slaap. Het volgende dat ik mij herinner is dat ik bij vol bewustzijn was en rechtop stond. Toch lag mijn lichaam in bed. Ik leek te zijn omringd door duisternis, maar toch kon ik elke kamer in het huis goed waarnemen – ook het dak van het huis en zelfs de ruimte eronder.

Er scheen een Licht. Ik draaide me om en keek ernaar en was me bewust van de gelijkenis met wat anderen me hadden beschreven over hun bijna-dood-ervaringen. Het was prachtig en voelbaar, verleidelijk. Ik wilde naar dat Licht toe, op de manier waarop je in de armen van je ideale vader of moeder loopt. Terwijl ik op het Licht afging, wist ik dat, wanneer ik in het Licht zou staan, dood zou zijn. En dus zei of voelde ik: “Wacht nog even alsjeblieft, ik wil eerst even met u praten voor ik verder ga.”

bijna dood
De ’tunnel’… De geest verlaat het lichaam en komt erin terecht. Waar leidt deze tunnel naar toe. Of misschien eens ‘andersom’ gezegd.. ‘Hoe kijk je via deze tunnel naar de Aarde’..?

De hele ervaring stopte. Ik merkte dat ik volledige controle had over die ervaring – mijn verzoek werd ingewilligd. Ik voerde een gesprek met het Licht, dat is de beste manier waarop ik het kan beschrijven. Het Licht veranderde in verschillende figuren zoals Jezus, Boeddha en Krishna, allerlei archetypische beelden en tekens. Op een op telepathie lijkende manier vroeg ik: “Wat is hier aan de hand?”

De informatie die naar me werd teruggestuurd, vertelde me dat onze geloofsovertuigingen de soort feedback vormgeven die we ontvangen. Als je Boeddhist bent, of Katholiek of Fundamentalist, krijg je een terugkoppelingslus in de vorm van je eigen denkbeelden. Ik werd me bewust van een matrix van het Hoger Zelf, een kanaal naar de Bron. We hebben allemaal een Hoger Zelf, of algeest die deel uitmaakt van ons wezen, een “doorgeefluik”. Alle Hogere Zelven zijn als één wezen met elkaar verbonden – alle mensen vormen met elkaar één wezen.

Het was het mooiste dat ik ooit had gezien. Het was alsof alle liefde die ik ooit had willen ontvangen tegelijk in me stroomde en het was het soort liefde dat geneest, heelt en regenereert. Op dat moment was ik  gereed om te gaan. Ik zei “Ik ben er klaar voor, neem me maar.”

Toen veranderde het Licht in het allermooiste dat ik ooit had gezien: een mandala van menselijke zielen op deze planeet. Ik zag dat we de allermooiste scheppingen zijn – elegant, exotisch ….alles.

BDE cartoonIk kan niet vaak genoeg vertellen hoe in een enkel ogenblik mijn mening over menselijke wezens veranderde. Ik zei/dacht/voelde, “Oh, God, dat wist ik niet.” Ik was verbaasd te ontdekken dat er in geen enkele ziel iets kwaads steekt. Mensen kunnen onbewust de meest verschrikkelijke dingen doen, maar geen enkele ziel is kwaadaardig. “Liefde is datgene waarnaar alle mensen op zoek zijn, wat hen steun verschaft,” vertelde het Licht mij. “De reden voor hun vervorming wordt veroorzaakt door een gebrek aan Liefde.”

De onthullingen gingen maar door. Ik vroeg: “Betekent dit dat de Mensheid gered zal worden?” Gelijk hoorngeschal ‘sprak’ het Licht, in een regen van spiraliserende lichten: “Je redt, verlost en heelt jezelf. Dat heb je altijd gedaan en dat zal altijd zo blijven. Je werd vanaf het begin der werelden geschapen met de kracht om dit zo te doen.” Op dat ogenblik realiseerde ik mij dat we altijd al gered zijn geweest.

Ik bedankte het Licht van God met heel mijn hart. Het beste dat ik kon bedanken, was: “Oh, lieve, lieve God, lief Universum, lief Grote Zelf, ik houd van mijn Leven.” Het licht scheen nog dieper in mijzelf te ademen, absorbeerde me nog intenser. Ik ging een andere sfeer binnen die nog dieper was dan de voorgaande en werd me bewust van een enorme Lichtstroom, uitgestrekt, vol en diep. Ik vroeg wat het was en het Licht antwoordde: “Dit is de Rivier van het Leven. Drink van haar mannawater tot je hart ermee gevuld is.” Ik dronk met grote teugen, als in extase.

De Leegte van Nietsheid
Plotseling leek het wel als of ik op die stroom van het Leven als een raket van de planeet werd wegschoten. Ik zag hoe de aarde wegvloog. Het zonnestelsel flitste voorbij en verdween. Ik vloog door het centrum van de Melkweg terwijl ik onderweg steeds meer kennis in me opnam. Ik bemerkte dat dit melkwegstelsel – en het hele universum – barstte van allerlei verschillende variëteiten van leven. Ik zag vele werelden. We zijn beslist niet alleen in dit universum. Het leek alsof alle scheppingen in het Universum langs me heen zweefden en in één lichtpuntje  verdwenen.

near_death_experience_300x400Er verscheen een tweede Licht. Toen ik dat binnenging kon ik voor altijd ver voorbij het oneindige waarnemen. Ik was in de Leegte, in het gebied van vóór de Schepping, in het begin der tijden, in de eerste Wereld of vibratie. Ik rustte in het Oog van de Schepping en het leek of ik het Gezicht van God aanraakte. Het was geen religieus gevoel. Ik was eenvoudigweg Een met het Absolute Leven en Bewustzijn.

De stroom voerde mij direct naar het centrum van het Licht. Ik voelde me door het Licht omarmd terwijl het me met een nieuwe ademhaling verder naar binnen zoog. En de waarheid was onmiskenbaar: er bestaat geen dood; niets wordt geboren en niets sterft; we zijn onsterfelijke wezens en maken deel uit van een natuurlijk levend systeem dat zichzelf tot in het oneindige steeds weer opnieuw schept.

Het zou me jaren kosten deze ervaring van de Leegte volledig in me op te nemen. Het was minder dan niets en toch zoveel groter dan alles. De Schepping is God die op alle mogelijk denkbare manieren Gods eigen Zelf verkent. Door elk stukje haar op je hoofd, door ieder blad aan elke boom, door elk atoom. God verkent Zijn Eigen Zelf. Ik zag alles als het Zelf van alles. God is hier. Daar draait het uiteindelijk allemaal om. Alles is gemaakt van Licht; alles leeft.

Het Licht van de Liefde
Mij is nooit verteld dat ik terug moest komen. Ik wist alleen dat ik dat zou doen. Het was zo doodgewoon door wat ik zag. Toen ik aan mijn terugkeer naar de levenscyclus begon, kwam het geen moment in mij op, werd mij niet meegedeeld, dat ik zou terugkeren in hetzelfde lichaam. Het deed er niet toe. Ik vertrouwde volledig op het Licht en het Levensproces.

Toen de stroom zich vermengde met het grote Licht, vroeg ik of ik de onthullingen en gevoelens die ik aan gene zijde had mogen beleven, nooit meer zou vergeten. Ik zag mijzelf weer als mens en ik was er heel blij mee. Van wat ik heb gezien zou ik zelfs blij zijn slechts een atoom in dit universum te mogen zijn. Een atoom. Maar de meest fantastische zegening is het….om het menselijk deel van God te mogen zijn. Het is een zegen die onze stoutste voorstellingen van hoe een zegen eruit zou kunnen zien, ver te boven gaat.

near death door
.

Een menselijk onderdeel van deze ervaring zijn, is voor elk en iedereen van ons geweldig en prachtig. Ieder van ons is een zegen voor de planeet, waar we ook zijn, opgefokt of niet, precies op de plek waar we ons bevinden. Dus ik ging door het reïncarnatieproces in de verwachting als baby weer ergens te verschijnen.

Maar ik reïncarneerde weer in dit lichaam. Toen ik mijn ogen opendeed, was ik erg verrast te merken dat ik terug was in mijn eigen lichaam, terug in mijn kamer met iemand die zich huilend over mij heen boog.
Het was Anne, mijn verzorgster in het hospice. Ze had me dertig minuten eerder dood aangetroffen. We weten niet hoe lang ik dood was, alleen dat ze me dertig minuten daarvoor had gevonden. Ze had mijn wens om mijn pasgestorven lichaam alleen te laten, gerespecteerd. Zij kan bevestigen dat ik echt dood was.

Het was geen bijna-dood-ervaring. Ik geloof dat ik naar alle waarschijnlijkheid gedurende tenminste anderhalf uur de dood zelf heb ervaren. Toen ik wakker werd en het licht buiten zag, probeerde ik in mijn verwarring op te staan, maar viel daarbij uit het bed. Anne hoorde een harde ‘bonk’, rende naar binnen en vond me, liggend op de vloer. Nadat ik was bijgekomen, was ik verbaasd en met stomheid geslagen over alle gebeurtenissen. In het begin had ik geen enkele herinnering aan de ervaring. Ik glipte voortdurend weg uit deze wereld en bleef maar vragen: “Leef ik nog?” Deze wereld leek eerder op een droom dan die andere.

Binnen drie dagen voelde ik me weer normaal, helderder, maar anders dan ooit tevoren. Mijn herinneringen aan de reis kwamen later pas terug. Maar na mijn terugkeer kon ik niets verkeerds meer ontdekken in alle mensen die ik ooit had ontmoet. Vóór mijn dood had ik altijd mijn oordeel klaar gehad, omdat ik geloofde dat alle mensen behoorlijk opgefokt en verknipt waren. Iedereen, behalve ikzelf natuurlijk.

Ongeveer drie maanden later opperde een vriend dat ik me weer eens zou moeten laten onderzoeken op kanker en dus onderging ik wederom alle scans, en meer van dat soort dingen. Ik voelde me gezond. Ik kan mij de arts in de kliniek nog goed voor de geest halen toen hij de nieuwste scans vergeleek met de allereerste. Hij zei: “Ik kan niets ontdekken dat op kanker lijkt.” “Een wonder?” vroeg ik. “Nee hoor,” antwoordde hij. “Dat soort dingen komt weleens voor … spontane remissie.” Hij leek niet onder de indruk, maar ik was het des te meer omdat ik wist dat het wel een wonder was.

Geleerde Lessen
Ik vroeg aan God: “Wat is de beste religie op de planeet? Welke godsdienst heeft gelijk?” En God zei met veel liefde: “Dat maakt niet uit.” Welk een ongelofelijke goedertierenheid. Het maakt niet uit welke godsdienst we aanhangen. Religies komen en gaan. Ze veranderen. Het Boeddhisme is hier nooit altijd geweest, het Katholicisme was hier nooit eerder en ze hebben het allemaal over het bereiken van meer verlichting. In alle systemen dringt nu steeds meer licht door. Velen zullen er weerstand aan bieden en erover vechten, de ene godsdienst tegen de andere, omdat ze blijven volharden in hun eigen gelijk.

In alle systemen dringt nu steeds meer licht door. Velen zullen er weerstand aan bieden en erover vechten, de ene godsdienst tegen de andere, omdat ze blijven volharden in hun eigen gelijk.

Toen God mij vertelde dat het niets uitmaakt, begreep ik dat het aan ons is  er wel om te geven, omdat we nu eenmaal zorgende wezens zijn. De Bron maakt het niet uit of je Protestant, Boeddhist of Jood bent. Het zijn allemaal reflecties, facetten van het geheel. Ik hoop dat alle godsdiensten dat eens zullen beseffen en elkaar met rust laten. Het is niet het einde van afzonderlijke religies, maar leef en laat leven. Ze hebben allemaal hun eigen kijk op de dingen en alles bij elkaar opgeteld gaat het allemaal over dat ene grote beeld.

Ik ging over naar gene zijde met een berg angsten in mij over vergiftigd water en atoomraketten, over de bevolkingsexplosie en het regenwoud. Ik kwam terug en ervoer liefde voor ieder afzonderlijk probleem. Ik houd nu van nucleair afval, ik houd van die paddenstoelwolk; dit is de heiligste mandala die we tot vandaag hebben gemanifesteerd, als archetype. Meer dan elke godsdienst of filosofie heeft die afschuwelijke schitterende wolk ons plotsklaps bij elkaar gebracht op een nieuw bewustzijnsniveau.

Wetende dat we de planeet misschien wel vijftig of honderd keer kunnen opblazen, beseffen we eindelijk dat we hier misschien wel met z’n allen zijn. Lange tijd moesten er steeds meer bommen tot ontploffing worden gebracht om het er bij ons in te hameren. Toen begonnen we te zeggen: “We hebben die dingen niet meer nodig.” Nu leven we in een wezenlijk veiliger wereld dan ooit tevoren en het wordt alleen maar veiliger.

De prachtige leerschool van het leven; reïncarnatie als Scholing-voor-de-Ziel
De prachtige leerschool van het leven; reïncarnatie als Scholing-voor-de-Ziel

Ik kwam dus terug terwijl ik liefde voelde voor besmet water, omdat het ons dichter bij elkaar bracht. Deze zaken zijn zo groot. Het kappen van de regenwouden zal afnemen en binnen vijftig jaar zullen er weer meer bomen op de planeet groeien dan in lange tijd het geval was.

Als je je bezighoudt met het milieu, ga er dan voor; je maakt deel uit van een systeem dat in bewustzijn toeneemt. Ga ervoor met al je kracht en laat je niet ontmoedigen of terneerslaan. De Aarde zit in het proces om zichzelf weer bewoonbaar te maken en wij zijn cellen op dat Lichaam.

De bevolkingstoename komt steeds dichterbij het verzadigingspunt van de energie die een omwenteling teweeg zal brengen. Die bewustzijnsverschuiving zal de politiek, het geld en de energie veranderen.

Het Grote Mysterie van het leven heeft weinig met intelligentie te maken. Het Universum is geen intellectueel proces. Het verstand is behulpzaam, maar ons hart is wijzer. Sinds mijn terugkeer heb ik het Licht spontaan ervaren. Ik heb geleerd hoe ik op bijna ieder moment tijdens mijn meditaties die ruimte kan binnengaan. Jullie kunnen dat ook en je hoeft er niet eens voor te sterven, want jullie zijn er al helemaal klaar voor. Het lichaam is het prachtigste Lichtwezen dat er is. Het lichaam is een universum van ongelofelijk Licht. We hoeven niet met God te communiceren; God communiceert op ieder moment met ons!”

Voor Mellen-Thomas Benedict’s persoolijke website, zie: HIER

97 gedachten over “Een zeer inspirerende ‘bijna-dood-ervaring’!

 1. Prachtig verwoord. Wat gaat hier een enorme rust vanuit. Geweldig.

  Ter aanvulling: in het boek ‘Wetenschap van de ziel’ leg ik ook uit dat BDE niet bestaat (of een onjuiste naam is: wat nou bijna?). We verlaten gewoon het fysieke lichaam met onze lichtere lichamen. Wij kunnen niet dood gaan. Ons fysieke lichaam wel (eventjes of voorgoed). Dit doen we ook wanneer we slapen, maar dan zijn we niet bij volle bewustzijn en hebben we geen verhelderende gesprekken zoals hierboven is weergegeven.

 2. @ Johan
  ik ben het helemaal met je eens.
  maar hoe leg je het op een goede en begrijpelijke manier uit zonder je te verliezen in allerhande superlatieven?
  ik vind dit een hele goede poging.
  er zijn diverse pogingen gedaan maar deze is voor mij tot nu toe de beste die ik heb kunnen lezen.
  het juiste begrip is al door Monroe weergegeven nl uittreding.
  groeten

 3. Prachtige bevestiging wederom wat we eigenlijk allemaal al lang weten maar niet durven geloven omdat we geen fysiek bewijs hebben 🙂

  Dank voor deze heerlijke post!

 4. Ook voor veel personen met een passie voor psychonautica reeds lang een bekend gegeven, als het maar je aandacht heeft. Dus heeft Lloyd Blankfein van Goldman Sachs toch nog gelijk met zijn uitspraak “i’m doing God’s work”.
  Ik print hem ook even uit voor als straks de kogels om m’n oren vliegen, dan weer even lezen.

 5. Regelmatig hebben wij contact met ‘gene zijde’ via één van ons, een medium. Hieronder een bericht van onze gids Emed op een vraag van één van ons over Einstein’s:

  Is E + Mc2 waar?

  : Dat klopt. Jullie leven op aarde in een dimensie waar wel een begin en einde aan is. Aan ieder leven op aarde is dat zo gegeven. Maar alle gedachten, wensen en levens worden opgeslagen als energie in het universum en daar is geen tijd of toekomst of heden of verleden. Wij leven in een dimensie waar alles al bekend is. Maar op aarde leven mensen met een missie, een persoonlijke missie en daarom is het eindig. Wij reizen enkel in de tijd en verplaatsen ons sneller dan het licht en daarom is alles al bekend bij ons. Wij kunnen in de toekomst kijken, niet in de toekomst zoals jij bedoelt. Jij bedoelt in de toekomst van de aarde, maar wij bedoelen het hele universum. De bron is ook om mensen te laten zien wat voor levens ze geleid hebben en gaan leiden.
  De bron is een kracht van de Alkracht en geeft aan dat de Alkracht via de bron mensen inzicht in hun levens kan geven. Je moet het niet zien als een vijver, maar als een gedachtenkracht tussen de intelligenties, die deze mensen begeleiden.
  We noemen het de bron, omdat het om de oorsprong van alles gaat. Aan die bron krijgen de mensen de wijsheid, die ze nodig hebben om te evolueren.
  Het is een geschenk van God voor de evolutie. Zonder die bron zouden er mensen zijn, die nooit inzicht zouden krijgen en dus niet verder zouden evolueren. Iedereen die overgaat, krijgt met die bron te maken en het is een moeilijk proces, want mensen worden geconfronteerd met zaken die ze allang vergeten zijn of niet meer willen weten. De oorsprong van alles ligt in die bron. Niet alleen de foute dingen hoor, want mensen kunnen op aarde ook gegroeid zijn in hun evolutie en dat laten we dan ook zien. Als de weegschaal in evenwicht is, is dat ook al heel mooi. Want in diepste wezen zijn de mensen niet slecht, maar moeten lessen leren.
  De Alkracht is de oorsprong van alles, het grote Licht waar je vandaan komt en weer naartoe gaat. Als je zover bent dat je uitgeëvolueerd bent, zul je weten wat ik bedoel. Jezus Christus is de verpersoonlijking van het goede in de mens. Hij is als mens geboren, als voorbeeld van de Alkracht, maar symboliseert ook het goede in de mens. Wij allen zijn onderdeel van de Alkracht en Jezus is gestuurd om de mensen te laten geloven in God, de Alkracht, de Schepper van het universum. Maar ook om de mensen te leren dat, als zij het goede, hogere bewustzijn in zichzelf ontdekken zij rechtstreeks in verbinding staan met die Alkracht. Jezus Christus evenaart Buddha en alle andere geloven met een grote Meester, hij staat naast de Alkracht en heeft verbinding met iedereen die geloof heeft in het goede van de mens. Er is maar één Alkracht, maar die Alkracht onderwijst de grote meesters, zoals Jezus Christus om zijn geloof te kunnen verspreiden. Er is geen verschil in godsdienst, dat heeft de mensheid bedacht uit macht en wraakzucht en hang naar een rijk leven. De grote meesters, die op aarde in een mensenkind zijn geboren dragen allemaal dezelfde boodschap uit: Liefde, liefde en nog eens liefde, want dat is het enige wat er tekort is in de harten van de mensen. Veel tijd zou er nodig zijn om tot één geloof te komen. Je hebt het goed gedacht: Het Aquarius tijdperk is aangebroken, omdat het genoeg is geweest. Het is inderdaad zo, dat wij vanuit het Licht gestuurd zijn om mediums te begeleiden. Het komt steeds vaker voor, dat mensen willen weten wat er gebeurt na de dood.
  Vele mediums doen al prachtig werk en daarom is het zo belangrijk dat wij boodschappen laten doorkomen van overleden mensen.
  Heb vertrouwen in de nabije toekomst. Alles komt goed.

 6. Ontroerend mooi en zo gelijkend op mijn eigen ervaring van 2 augustus 1989 en daarna. In de gesprekken die ik voerde (en die in het Engels verliepen – waarom weet ik nu nog steeds niet) stelde ik de vraag: “Waarom ben ik hier? Wat is het doel en de zin van mijn leven?” Het antwoord begrijp ik tot op de dag van vandaag nog steeds niet te volle. Het klonk letterlijk zo: “To add to consciousness.” Ik had er zelfs moeite mee om het goed te vertalen. “Om toe te voegen aan bewustzijn”? Het verbaast me nog steeds, maar nu vind ik het hier in deze tekst terug.
  Ik was toen nog lerares godsdienst (nu ben ik met pensioen), maar na deze innerlijke gesprekken kon ik mezelf niet meer achter de inhoud van één enkele godsdienst plaatsen. Godsdiensten zijn vingerwijzingen. Ze wijzen elk op hun manier, maar allemaal naar hetzelfde. Wat jammer dat ze dat zelf niet zo zien. Wat jammer dat er geruzied wordt over dogma’s, daar waar maar twee dingen belangrijk zijn: bemin God en bemin elkaar.
  Prachtige weergave van een rijke, diepgaande, ingrijpende Levens-Ervaring van Mellen-Thomas Benedict!
  Vermits je daarna weet dat je niet dood gaat, is het raar om te spreken van een Bijna-Dood-Ervaring. Het is het Eeuwige Leven dat ervaren wordt, het leven buiten tijd en ruimte, het leven in het eeuwige NU, het leven van “Ik ben Die ben”.

 7. @Hilde
  net zoals Robth een bijzondere ervaring en ik denk dat “bijzondere ervaring” een understatement is.Ik kan me zo voor stellen dat het na zo’n ervaring moeilijk is om weer in de “normale” maatschappij mee te draaien.Heb je moeite gehad met je directe omgeving?
  Ik denk dat het onmogelijk is dat wat je gevoeld hebt onder woorden te brengen.
  Een kostbaar geschenk om genade te kunnen voelen voor het leven,zou ik het zo mogen omschrijven?

 8. @Hilde, dankjewel voor deze waardevolle reactie. Het woord ‘leren’ is iets dat het eerste bij mij binnenkwam, na jaren van studie rondom reïncarnatie etc. ‘leren’ is je wijzer maken, ‘bewuster’ maken.

  Op de intense wijze waarop dit gaat, bijv. hier op Aarde, waarbij je Spirit totaal verbonden/verweven is met je fysieke lichaam van deze incarnatie, kun je wel zeggen dat je leert..!
  En dan nog die grappig-bizarre dualiteit erbij. En de gewone tijd… Lees het hoofdartikel van de week, vanuit dit perspectief en je ziet naar wat voor een prachtige nieuwe TIJDPERK we onderweg zijn..!

 9. Ik heb het op zeer jonge leeftijd gehad en heb mijn gehele leven al de ‘last’ van deze belevenis mogen hebben.
  En ben me nu eindelijk bewust van wat ik nog moet doen om mijn ’taak’ hier tot een goed einde te brengen.
  een van de onderdelen van mijn taak is om de mens duidelijk te maken dat hij uit meer bestaat dan alleen een lichaam geest en ziel.
  In totaal bestaan we uit dertien delen die samen een dusdanige grote kracht vertegenwoordigen dat we het universum kunnen vervormen naar onze wensen en eisen.
  De kunst is om dit bewust te krijgen en toe te kunnen passen.
  We houden onszelf kort door alles te geloven wat ons gezegd is en wordt.
  Ik heb nu een boek in voorbereiding dat als doel heeft om juist dat te bereiken.
  het komt bij stukjes en beetjes, maar het komt!

 10. Het lichaam is net een auto waarvan de bestuurder je ziel is.
  Slapen is net als doodgaan in de stof, elke keer waneer je ’s morgen terug komt in je lichaam begint steeds weer diezelfde stoffelijk ellende.
  Na menig training die ik ooit heb ervaren in het verleden met OBE’s, heb ik duidelijk de vele verschillen gevoeld in de verschillende voertuigen van de creatie om de mens zich manifesteerd, het bewust dat er meer is dan een enkelvoudig stukje bot, vlees en bloed, doet mij van afgrijzen weg trekken.
  D’r is zoveel meer dan het verstand en het bewustzijn kan enerveren, alles wat als inzichten verkregen wordt uit hogere dimensies en bewustzijnslevels zijn eenvoudig weg niet terug te vertalen naar de lagere dimenensies en de stof, echter zoekt het hooofd wel naar een pasbare vergelijkingen op.
  Door dusdanig te trainen met allerlei oefeningen waar de waarheid achter het verhaal van dood zijn immers een verandering in de samenstelling van je werkelijk aanwezigheid in een andere dichtsheids vorm.
  Doodgaan behoorde inderdaad niet tot dat standpunt en tot de inkleuring daarvan.
  De geest kon veel meer en kon voorbij de begrenzingen van de stof en het aanwezig zijn van de 6 zintuigen overstijgen.
  Het kunnen reizen binnen je eigen levels van bewustzijns niveaus’s is wel een pre, anders kan je dus het ook niet tenzelve het ondergaan.
  Reizen naar andere gebieden en het samen zijn met anderen die wereldwijd dezelfde gemoeds toestand binnen de OBE’s konden bereiken was een pure lust van innig heerlijk ervaren dat er veel meer is na de dood.
  Mijn verhalen stonden namelijk niet haaks op die van de ander, gelijk gestemde verhalen die na vertalingen in correspondentie exact het zelfde bleken te zijn, deed ons opnieuw verwonderen dat er meer was dan de enkelvoud waar de meeste het onder stoelen en banken schuifen als onwaarheid.
  Wat Mellen-Thomas Benedict’s dus citeert is geen fabeltje, het ervaren ook van het in contact te treden met overleden mensen, niet in de fatmorgana manier wat heet voelen en zien van spoken vanuit de 3de dimensies, maar het ervaren op gelijke strekking via OBE’s deed mij werkelijk diep emotioneel wanekelen dat er er veel meer is dan die zogenaamde bewustwording van dood gaan.
  Na de dood van Robert A. Monroe en het tegenkomen van hem aan genezijde was een geweldige ervaring die ik nooit meer zal vergeten na zijn boeken en zijn ontouchbare gateway experience tapes, hem in een persoonlijk consult de laatste eer te verstrekken dat ik het erg fijn vond om 1 van zijn leerlingen ooit te mogen wezen.

 11. Fascinerend onderwerp vind ik dit altijd. Ik merk alleen dat ik steeds weer met dezelfde vr(a)ag(en aankom…misschien kan iemand van jullie mij daar een beetje uitleg over geven?

  – waarom lees ik in dit soort ervaringsverhalen steeds dat juist het “mensenras” erg bijzonder schijnt te zijn als schepping van de Bron? Waarom niet een schepsel van een andere planeet dan aarde?

  – Reïncarneren wij steeds weer als mens omdat onze ziel tot de aarde-energie behoort, of wisselen we het één ná het andere leven af met incarnaties op andere planeten?
  Ik heb namelijk wel eens gelezen dat mensenzielen uitsluitend op aarde reïncarneren omdat ze daarmee verbonden zijn…voelde erg “logisch” voor mij.

  Heb nog meer vragen, maar deze zijn het prangendst *grijnz*
  Alvast bedankt voor diegene die een poging doet 😉

  1. Beste Sam,
   Mogelijk heb je al antwoord gevonden op je almaar terugkerende vraag over de mens in relatie tot de Aarde. Zo niet, dan heb je mogelijk nog niet gehoord van de boekenreeks, waarvan inmiddels 7 delen ook in het Nederlands vertaald zijn. Ze gaan over Anastasia, die van jongs af aan in de Siberische taiga leeft. In volledige harmonie met de natuur en alle leven in die natuur. Zij heeft een droom voor de mensheid. die ze via Vladimir kenbaar heeft gemaakt. Haar parels van waarheid, liefde, wijsheid en eenvoud heeft al velen geinspireerd om hun eigen Goddelijke natuur opnieuw te laten bevruchten door de Goddelijke natuur. Deel 1, De zoemende ceder, van Vladimir Megre heb ik onlangs ontdekt. Ik heb alle delen inmiddels gelezen en ben diep onder de indruk en geinspireerd om vanaf nu meer contact te maken met mijn eigen (moes-)tuin en al wat daar leeft en groeit

 12. Ja…dan heb ik nog een opmerking. Het valt me op dat hoe meer rust ik van binnen voel, hoe minder behoefte ik heb om actie te ondernemen of de deur uit te gaan.

  Ik probeer daar geen oordeel over te vellen, echter mij bekruipt toch wel eens het idee of dat nou wel de bedoeling is van mijn leven hier op aarde…..het hele weekend met een kopje thee naar de tuin lopen staren en diep gelukkig en tevreden van binnen zijn….

  Het voelt geweldig, ( net Eckhart Tolle op dat bankje in het park 😉 ) maar is het niet een beetje de bedoeling dat ik de wereld op zoek/onderzoek ?

  Ontloop ik die niet stiekem door veilig binnen te zitten?

  Nog meer mensen die dit hebben???

 13. Dag Sam, wat een geweldige verwoording van je gevoel!
  Dank voor het delen. (Liefde is het enige goed in de wereld, dat (zich) vermenigvuldigt, als je het deelt…!)

  Je hebt het meest unieke stuk van jezelf al ontdekt. De STILTE in je hart. NIETS is er meer nodig NU, niets is er méér nodig..!

  Het lichtwezen dat de mens hier op Aarde is, is een hoge Godsvonk. Zich bewust van zijn hoge trilling, vóór de afdaling in de stof, het vlees, de reïncarnatie.
  Hierdoor ontstaat een unieke ervaring voor die Ziel: het leven in de stof, het leven in de Aardse dualiteit. Door het doorlopen van (ook de natuurkundig energie-frequentionele) cyclus, kom je in een steeds hogere frequentie op Aarde; zielen die al veel cycli hebbben doorlopen, zijn de ‘oude zielen’, zoals ze genoemd worden. (Wellicht ben je er zelf een..!!)

  De Aardse materie van het lichaam houdt -met een kracht die hier op Aarde veel onder controle heeft- de frequentie van je lichaam zó laag, dat je veel moeite hebt als mens om je je afkomst te herinneren! “Wat kwam ik hier nou ook alweer doen?”, is een veelgevoeld heimwee-verlangen..

  Het bijzondere van het huidige tijdsbeeld is de Universele hogere frequenties die naar de Aarde komen, waar we planetair doorheen gaan. (Overigens op al de planeten van ons zonnestelsel ook de oorzaak van de opwarming..!!!). Maar deze hogere frequentie heeft ook tot gevolg, dat de sluier tussen zware en hogere frequenties veel dunner wordt; de lagere frequenties in feite het steeds moeilijker krijgen zich op Aarde te handhaven. De hogere frequenties gaan zich ook in jouw lichaam manifesteren. De ascentie zit eraan te komen, we zitten er al midden-in..!)

  Ik zou je willen adviseren het boek ‘Inwijding’ te lezen van Elisabeth Haig. Het geeft je ongelooflijke doorkijkjes in TIJD, RUIMTE, GODDELIJKHEID, HEILIGE MATHEMATICA etc. Het is geschreven als een soort roman, dat is een dimensie op zich..!!!!

  Het is goed Sam,
  je BENT.

  Ook op een bankje, ook lezend, ook… Altijd.
  Wees bewust dat je BENT.

 14. quote Sam:
  “Ja…dan heb ik nog een opmerking. Het valt me op dat hoe meer rust ik van binnen voel, hoe minder behoefte ik heb om actie te ondernemen of de deur uit te gaan.

  Ik probeer daar geen oordeel over te vellen, echter mij bekruipt toch wel eens het idee of dat nou wel de bedoeling is van mijn leven hier op aarde…..het hele weekend met een kopje thee naar de tuin lopen staren en diep gelukkig en tevreden van binnen zijn….

  Het voelt geweldig, ( net Eckhart Tolle op dat bankje in het park ) maar is het niet een beetje de bedoeling dat ik de wereld op zoek/onderzoek ?

  Ontloop ik die niet stiekem door veilig binnen te zitten?

  Nog meer mensen die dit hebben??? ”

  Je woorden toverden een glimlach op mijn lippen, gewoon omdat het zo leuk klonk. Daarnaast ook zeer herkenbaar: dat je het gevoel hebt dat je er toch iets mee moet doen ?!

  Aangezien ik een groot deel van mijn leven rennend en vliegend door het leven ging, was dat stemmetje bij mij heel hard. “Kom op joh, doe ‘ns wat…!” Soms klinkt het nog hard door en maken die gedachten me onrustig, en wil ik doen, racen, van hot naar her. Maar in tegenstelling tot eerder heb ik niet meer het gevoel dat dat mijn weg is.

  En ga ik maar weer rustig diep ademhalen, want die rust van binnen, en dat gevoel van gewoon happy zijn met alles en tegelijkertijd met niets, maakt me heel dankbaar. Dus die momenten pak ik dan weer mee.

 15. Ja dat zelfde stemmetje schreeuwt hier nog wel eens van binnen met; “rustig zijn… accepteren wat er ook gebeurd, tis het allemaal niet waard en loslaten die handel!”

  Dan heb ik ook wel eens behoefte aan een bakkie kruiden thee midden in de natuur.

 16. Wat ik interessant vind is jouw verwijzing naar de archetypen. (onderbewuste van Jung) Steeds vaker ontdekken we dat wanneer we sterven de scheiding tussen het waakbewustzijn en ons eigen (grotere) onderbewustzijn wegvalt. Als we dromen gebeurt eigenlijk hetzelfde.

  De euforische ervaringen (visuele + audiotieve ervaringen) worden veroorzaakt door een lichaamseigen stofje DMT, die bij de dood massaal vrijkomt in het stervende brein. Het stofje kent een sterk hallucinerende werking en daar wordt ook vaak de inhoud van zo’n BDE-ervaring aan toegekend. DMT komt ook sporadisch voor als drug (tripmiddel) en het wordt ook wel de lunchtrip genoemd, vanwege zijn sterke maar korte werking. Het is krachtiger als LSD. Pim van Lommel verwijst hier ook naar in zijn boek Eindeloos Bewustzijn. Mensen die niet geloven in een bewustzijnsvoortzetting na de dood van het brein, wijzen DMT aan als de oorzaak van een BDE ervaring. Persoonlijk geloof ik wel in een (onpersoonlijke)bewustzijnsvoortzetting na de fysieke dood, maar ik geloof wel dat DMT een rol van betekenis speelt bij de vormgeving van een BDE-inhoud.

  We kunnen inmiddels ook op een kunstmatige wijze BDE’s opwekken door specifieke plaatsen in het brein te prikkelen en waarbij dit stofje vrijkomt. De ervaringen schijnen hetzelfde te zijn. Er is ook geëxperimenteerd met mensen die al eerder een BDE hebben gehad en zij bevestigden die gelijkenis.

 17. Na het lezen van de reacties op deze verhalen vindt ik het toch zinvol een duit in het zakje te doen terwijl ik dit niet direct van plan was. Ik heb geen ervaring met OBE meegemaakt maar wel een live between live regressie waarin ik -zoals ik het zelf noem – op pad ben geweest in het rad van wedergeboorte. Ik heb daar geleerd dat ik in de 14e eeuw uit naam van de grote kerk als lord cq ridder menig jood en heks de dood in heb gejaagd. Ik was zelf ook van joodse afkomst en heb me destijds bekeerd en kwam tegenover mijn familie te staan die ik niet zelf maar wel via mijn medeweten een kopje kleiner heb gemaakt. Mijn moeder die ik destijds niet meer heb gezien is een belangrijk persoon in mijn huidig leven. Dat is bij mij bekend maar nog niet bij die andere persoon. Toen ik destijds doodging was ik verscheurd van berouw. Behoorlijk confronterend allemaal. Over doorgeslagen overtuiging gesproken. Samen met mijn gids ben ik bij mijn zielengroep geweest, herken ik de reis die mellon thomas (op sommige aspecten) ook heeft gemaakt, kortom eigenlijk interessant genoeg om hier een keer een artikel over te plaatsen. Ik heb de behoefte veel details hier over te vertellen ben ook momenteel bezig dit te verwerken in een boek, maar mijn les in dit leven gaat vooral over ‘pas op met overtuiging’, vandaar dat ik mezelf vaak tegenhoud te reageren op artikelen. Het oppassen met overtuiging was mijn interpretatie van de les uit dat leven geprojecteerd om mijn huidige. Ik herken het verhaal van sam in de zin van – wat kan ik doen en moet ik iets doen – maar ik heb een enorm sterke drang dat wat ik heb meegemaakt te delen met mensen. Maar juist die drang, dat is mijn les te leren, moet ik beteugelen. Voor ik het weet sta ik weer hersens in elkaar te slaan over gelijk krijgen. Het grappige is dat het verkrijgen van nieuwe inzichten die drang niet stopt. In mijn omgeving staan niet veel mensen er voor open, erg jammer want het is interessanter dan praten over de laatste Ipod. Wat ik niet wil is mezelf verder gaan verwijderen van mijn omgeving. Ik merk dat als je groeiproces te snel gaat je je ‘vervreemd’ van je omgeving en degene die er wel mee bezig zijn, zich ook van de (3d) wereld verwijderd lijken te voelen. Ik zie dat menig persoon die reageert op de verhalen dit ook aangeven. Ik denk dat mijn pad kan bestaan uit het geven van handreikingen zonder nadruk op dat wat ik vertel de waarheid is. De waarheid veranderd elke dag. De waarheid is er al je hoeft er alleen maar tegen te glimlachen, maar dit doe ik wel het liefst samen met mensen uit mijn omgeving.

 18. @Burke
  Mijn gevoel zegt dat je juist wel je overtuiging moet delen, maar op een andere manier(niet zoals in je vorige leven).Ik denk als je je gevoel negeert dat je het dan weer niet geleerd hebt.
  Als we Samen,ieders waarheid delen,komen we tot De Waarheid!

 19. @Lianne,
  Mijn gevoel wil heel veel, alleen wat wijs is dat vindt het soms nog wel moeilijk. Het pad dat ik kies is niet te ver weg te lopen van de 3D wereld ondanks dat mijn waarheid wel veelomvattender is dan 3D alleen. Wat heb ik er aan dat als ik De Waarheid ken. Ik merk dat mijn waarheid elke dag nog veranderd. Ik kan dat aanmoedigen of samen met anderen dit aangaan, maar dan? Is het niet interessanter dit collectief te vergroten, maar dan met termen die de 3D belever nog snapt. Ik denk dat het besef dat als je dood gaat niet het einde is maar het begin van een nieuw einde nog bij veel mensen kan landen. Zodra ik ga spreken over diverse sferen en tussensferen dan verlies ik al menigeen ben ik bang. Ik denk dat ik met het opschrijven van mijn ervaringen en vasthoud aan de 3D beleving ik wellicht meer teweeg kan brengen dan een verdere groei met selecte groep mensen. Ik denk dat het besef van doodgaan en wat er dan gebeurd en met de nieuwe start daarna veel mensen hernieuwd hoop op een beter leven kan geven. Meer verbinding in plaats van afzondering.

 20. @Sam
  Nog even op je vraag terugkomen of de reincarnaties vastzitten aan de aardse sfeer. Als je het boek ‘journey of the souls’ leest van michael Netwon met een optekening van 1000-en ervaring in levens tussen de levens in , is dat je kunt concluderen dat we ook reincarneren in andere werelden cq sferen. Het lijkt wel zo te zijn dat de reincarnaties op aarde de moeilijkste zijn. Een leven als mens schijnt tot een echte uitdaging te behoren.

 21. @Burke
  soms kan een speldeprikje bij iemand al veel doen! je verteld je verhaal,maar hebt er verwachtingen bij.
  probeer je verhaal eens te vertellen zonder verwachtingen?!
  Als je een boek wilt schrijven dan schrijf je toch gewoon je boek,kijk maar hoe het dan verder loopt,als het zo moet zijn moet het zo zijn!
  Bevestiging van op het juiste pad te zijn kun je niet krijgen van een ander,dat krijg je van je ZELF!

 22. @Lianne
  Goede contstatering. Mijn EGO prikt mij ZELF regelmatig met een speld en hoopt mij ZELF te overtuigen veel te verwachten van de 3D wereld (omdat ik dat kennelijk nog wil, maar weet dat dat niet zo werkt). Meestal reageer ik ZELF er op door het EGO maar weer eens in de kast te stoppen en zijn speldekussen af te pakken. Hij is alleen slim en sluipt vaak weer de kast uit en weet altijd weer het speldekussen terug te vinden. De boef. Ik voel er veel voor hem binnenkort maar een rugzak te geven en op reis te sturen. Heb ik ZELF even rust.-:) kan ik nadenken waar ik het speldekussen buiten zijn bereik kan houden.

 23. Burke
  Tsja, dat ego hè! hoe vaker je het in sluimerstand zet, hoe harder het er tegen gaat vechten.Maar er komt een moment dat je ego het opgeeft!Leven in het Nu is helemaal niet zo simpel,maar niet onmogelijk. Je hebt altijd een keus,vaak is de juiste keus de weg met de meeste weerstand. hahahahah het is all in the game!
  Enne dat van het speldeprikje,bedoelde ik dat jij niet altijd je hele verhaal hoeft te vertellen,één zin is misschien al genoeg om een ander te prikkelen. However je hebt er een leuke draai aangegeven!
  groetjes Lianne

 24. Hoi Burke,

  Erg bedankt voor het delen van jouw ervaring. Ik herken er veel in hoor. Niet het vorige leven, maar wel de neiging om mensen maar te overtuigen van die andere kant….en inderdaad dát werkt niet. Niet voor jou, niet voor hen.

  Als het je een prettig gevoel geeft jouw ervaringen, kennis en waarheid op te schrijven, doe dat dan vooral. Het geeft jou een stukje rust en verwerking misschien en weet gewoon dat de mensen die er aan toe zijn jouw waarheid te lezen, van zelf jouw geschreven stuk tegenkomen.

  Zo werkt het met alles; Zijn wij zo niet allemaal op deze site terechtgekomen? Hebben wij de artikelen gelezen die wij op dat moment nodig hadden om te lezen en voeren wij de dialogen van dit moment met elkaar 😉

  Ik ben blij dat je je commentaar geschreven hebt. Ik heb er zelf om gevraagd en jij hebt geantwoord.

 25. @Lianne,
  Het is de vraag of ons ego het ooit opgeeft en of we dat moeten willen. Ik vraag mij zomaar af of we het ego niet nodig hebben om te kunnen(over)leven op aarde? Of zou we genoeg hebben aan ons ZELF? Waar de scheidslijnen liggen tussen EGO en zelf en is m.i. moeilijk te duiden. Het opgeven van verwachtingen is er in ieder geval 1 van.

 26. @Sam,
  Zaken opschrijven geeft mij een gerust gevoel en helpt mij beter dingen plaatsen. Dit geschrevene delen is een mooi goed. Mijn eigen waarheid is en wordt nog altijd gevormd mede door wat anderen schrijven en delen. Uiteindelijk zal het mi. er op uit lopen dat er niets meer te schrijven valt. Alles is al. We zijn het alleen nog niet bewust.

 27. @fransiscus001,

  Jij vraagt mij naar feitelijkheden over 3D, 4D werelden. Als mijn waarheid dit gaat pogen te duiden stranden we waarschijnlijk in de terminologie. Ik denk zomaar dat jij iemand bent alles probeert te duiden met het Ratio. Bij 4D gaat het al niet meer alleen over het denken.Ik richt mij niet alleen op het ratio. Het wordt dan lastig dit voor jou te duiden en onmogelijk in een kort antwoord. Als je dit dan toch geen bevredigend antwoord geeft dan raad ik je de lezing aan van Nassim Harramein te bekijken.
  http://video.google.com/videoplay?docid=6151699791256390335&hl=nl#

  Is acht uur bij elkaar (leuk voor in de kerstvakantie), ik heb het nu 2 uur gevolgd en het boeit wel en geeft antwoorden in feitelijkheden. Sommige vinden Nassim geniaal andere een fantast. Vul het voor jezelf in wat ervan vindt. Ik ben er nog niet uit.

 28. Wat Johan Oldenkamp al aangaf, je hoeft geen bijna-dood-ervaring te ervaren doordat er geen hersenactiviteit meer zou zijn. Pim van Lommel geeft in zijn boek ook aan dat hij liever spreekt van Bewust-Door-Ervaring. BDE’s kunnen nl. ook ontstaan door bijvoorbeeld een extentieele crisis (dood van een geliefde, medicijnen, verlies van werk, iets wat er echt ‘inhakt’). Dit blijkt ook uit de retro en prospectieve onderzoeken van van Lommel en zijn team. Het gaat dan niet zozeer om de tunnel van licht maar om zaken zoals:

  – Tonen van eigen gevoelens
  – Accepteren van anderen
  – Angst voor dood is afgenomen danwel weg
  – Betrokkenheid bij het gezin
  – Geloof in leven NA de ‘dood’
  – Belangstelling voor betekenis v/h leven
  – Waardering voor dagelijkse dingen
  – Belangstelling voor spiritualiteit
  – Begrip voor anderen
  – Buitenzintuigelijke ervaringen
  – Buitenlichamelijke ervaringen
  – Anderen willen helpen
  etc

  Mijn eigen ervaringen, met hetgeen hierboven staat komen allemaal overéén, en zijn zo ontzettend verklaard door hetgeen Pim van Lommel heeft onderzocht! Het gevoel wat je ervaart is niet te beschrijven, zo puur, zo liefdevol en mooi, éénheid in zijn éénvoud als nooit tevoren. Vanuit deze ervaring besloten mijn leven om te gooien en het ‘anders’ te gaan doen. Niet gemakkelijk en ben er ook nog druk doende mee, maar het vertrouwen is enorm. Het gekke is ook dat je de wereld ‘plots’ compleet, totaal anders ziet, het is nagenoeg niet uit te leggen. In onze taal kunnen we dit soort ervaringen gewoonweg niet omschrijven, hoeft ook niet. Mensen aan wie je dit verteld proberen er zich een voorstelling van te maken maar het gevoel wat er bijhoort, tja …… onuitlegbaar…;-)

  Mooi geschreven stuk in iedergeval, bedankt!

  Groet,

  Marco

 29. Nog even een aanvulling met mijn eigen ervaringen en het plots zien v/h ‘licht’.

  Ik kreeg allerlei dingen door van….tja…van boven zullen we maar zeggen. Mij werd verteld dat alles wat er aan kennis is en nog gaat komen er allang is….wat moet je hier nu mee als je dit ‘doorkrijgt’? Je hoort wel eens van mensen die na een herseninfarct oid plotseling een andere taal kunnen spreken…..ook talen ‘vliegen’ door onze lucht heen en kunnen we ‘oppakken’. Net als al het aanwezige en toekomstige kennis, nu nog leren hoe af te stemmen… (verleden, heden en toekomst zijn nl. 1, tijd is geen factor, ik leef ook niet meer met tijd maar zie alles als een gebeurtenis, een moment waaraan geen tijd gekoppeld (meer) zit)). Door mijn eigen vlijtige onderzoek kwam ik plots uit bij de grote ziener Edgar Cayce. Hij putte uit de Akasha Kronieken. Hij kon (bijna) letterlijk in een grote bibliotheek, zoals hij dit dan zag, een boek pakken van de persoon aan wie hij een reading gaf. In dit boek van persoon X stond al zijn/haar informatie van bijvoorbeeld het huidige leven …… De groten der aarde zijn bijna allemaal bij Cayce langs geweest voor een reading.

  Het gekke is dat hetgeen ik las over de beste man nagenoeg heel veel overéénkomsten kent met waar ik in terecht gekomen ben. Ik kan mezelf afstemmen op het non-lokale bewustzijn, dit is nu precies waar Pim van Lommel het over heeft! Iets blijft over nadat een persoon fysiek is overleden. Ze hebben ook testen gedaan met een zeer nauwkeurige weegschaal waar een persoon op lag die op het punt van sterven lag. Op het moment dat de persoon kwam te overlijden nam direct het lichaamsgewicht af!! (we praten hier natuurlijk niet over kilo’s….;-) ) Alsof de ziel uit het lichaam wegging……. heel fascinerend.

  Afijn, door al deze eigen ervaringen is het aardse leven mij meer en meer duidelijk geworden 😉

  Groet, Marco

 30. @Marco,
  Mooi gezegd. Edgar Cayce was ik nog niet mee bekend. Mooie aanreiking. Wel mag ik hopen dat de groten er aarde niet de obama’s en bushes van deze wereld zijn-:) Indien wel vraag ik me af wat de beste man ze dan heeft voorgelezen…

 31. @Burke
  Ja er zijn wel wat presidenten en groot industrieëlen bij hem langs gewesst 😉 We praten dan wel over de periode 1920 – 1950 (en ook daarvoor en daarna, maar deze periode was bijzonder vanwege de beurskrach en de 2e wereldoorlog welke Edgar ‘voorspeld’ heeft). Het geeft aan dat deze heren dus ook onzeker waren 😉

  Ook heeft Edgar voorspeld dat er onder de Sphinx een geheime kamer is met de Hal der Archieven van Atlantis. Tevens zei hij dat de oa. de grote Piramide gebouwd is tussen 10.490 – 10.390 v/c….. (door Atlantiërs).

 32. @ Burke

  Wat je ooit hebt ervaren pakt inprincipe niemand van je af, al lijkt het wel zo, het delen ervan kan je meestal toch niet op de niveau afdragen zoals je het zelf zou willen, meestal kan je dat alleen als je met meerdere die precieze dezelfde ervaring is overkomen.
  Denk dat het ook een beetje komt door onze westerse maatschappij waar de meesten van ons ook een beetje te bevuild zijn door heel veel zaken zodat we eigenlijk zelfs te nuchter zijn voor dit soort zaken, alleen een enkeling zal je ondersteunen daarin, weet gelukkig waar je het over hebt.

  @ Marco

  Voor iedereen is de hand die het aan geeft weer geheel anders, veel mensen lezen blijkbaar dezelfde boeken, alleen weinigen zelf ondervinden eerst de eigen bevindingen alvorens zich overgeven aan een boek, dat zijn meestal de pioniers die onderzoek doen omdat ze meestal zelf tegen deze zaken zijn aangelopen.
  Je kan boeken lezen en het begrijpen waarom het gaat, nog leuker is het zelf te ervaren en daar weer een deel genoot van te zijn, dan spreken vaak zelfs boeken tegen.
  Mensen kunnen van alles vaak beweren in boeken omdat een ander dat ook weer beweerd heeft in zijn of haar boek, tis op aan jou omdat zelf eens te ontdekken, geldt het zelfde voor EGypte, ben er zelf geweest en heb bepaalde zaken van uit mijn eigen zoektocht gefasseerd naar heel veel zaken die op internet aanwezig zijn, het meeste is gewoon uit de pen verzonnen om het boek als bestseller te verkopen.
  Tip: ga eens zelf kijken hoe de piramides gebouwd zijn, als je met je neus erboven opstaat zie je toch enkel andere details dan de meesten dat inkleuren in een mooi boek en of geschrift.

  Warme Kerstwink: Paul

 33. @Paul,
  Tijdens mijn ‘bezoek’ aan het rad van wedergeboorte wilde ik graag in contact komen met mijn zielengroep. Er werd mij echter niet getoond wie dat waren. De boodschap was: Nu niet relevant voor jou pad. Ondersteuning moet ik dus bij mij ZELF zoeken. Toch best lastig als je weet dat we ooit samen op die apenrots zaten. Echter iemand is op die rots ooit begonnen met vragen over zingeving en doel van het zitten op die rots terwijl de rest elkaar nog lekker vlooien zat af te vangen. Soms is dat laaste verleidelijk , maar het in stand houden van die denkwijze vind ik ZELF nutteloos.

 34. @Paul

  Sluit me volledig bij jouw uitleg aan. Egypte en haar Piramides, ben er zelf ook geweest en heb daar ook mijn eigen ervaringen en ideeën over en die stroken niet met het geschrevene. Hetzelfde geldt voor de geschiedenis van bijv. 1900 tot heden en voor de BDE. Mijn verhaal begint ongeveer vanaf mijn 10e jaar (ben nu 40) en heb absoluut mijn eigen unieke ervaringen. Het is helaas wel zo dat, wil je anderen enigzins kunnen uitleggen hoe en wat, je vaak verwijst naar boeken, films en internet zodat zij zich een beeld kunnen vormen van hetgeen waar je in zit omdat woorden zo ontzettend moeilijk dit kunnen beschrijven. Hetzelfde geldt voor mijn werk als organisatieadviseur en coach, ik heb mijn eigen methoden ed. ontwikkeld welke ik nog niet ben tegengekomen in het ‘veld’. Ooit is er iemand geweest die iets op papier heeft gezet en mensen nemen dit dan voor waarheid aan terwijl dit nog niet veel zegt over hun eigen innerlijke waarheid. Ik noem dit proces de geconditioneerde maatschappij en de geconditioneerde organisaties (kuddegedrag en vorming) waarin de mensen volgen en nog maar weinig eigen inbreng tonen (al denken ze wel dat ze dit doen). Maar een procent of 5 van je eigen ik is bepalend voor het verschil, de rest is opgebouwd uit patronen en conditioneringen, dat is ook de reden dat men snel iemand veroordeelt wanneer hij of zij afwijkt van het algemeen geldende (dat is nl. het grote stuk van vastzitten in patronen, processen n conditioneringen). Kunstenaars zijn bijvoorbeeld een groep waarbij die ‘afwijking’ snel kan worden geconstateerd want ze acteren anders. Iemand die als dokter is afgestudeerd hoeft nog geen goede dokter te zijn. Werken met louter de cognitieve kant heeft zoveel obstakels. Nu zie je eindelijk de verschuiving plaatsvinden naar de rechterkant van de hersenen (zo noem ik het maar even, want het ligt iets gecompliceerder 😉 ) Ook de comparatieve filosofie is een leuke om te onderzoeken. De Westerse filosofie vs. de Oosterse, van denken en weten naar ervaren en voelen…. BDE’s (of hoe je ze ook wilt noemen) appeleren aan het innerlijk en het collectieve en zijn, zoals jij het juist stelt, puur een eigen, unieke ervaring. Echter is het wel zo dat dit alles gebeurt vanuit 1 gezamelijk energieveld waarbinnen wij leven. Een Boedhistische wijsheid schetst het mooi: Mensen en culturen zijn net als golven, de golven zijn allemaal verschillend, maar we zijn wel allemaal oceaan 😉

  Inmiddels ben ik wel klaar met het lezen van inhoudelijk werk omdat mijn eigen waarheid volledig naar boven is geborrelt. Neemt niet weg dat het plezierig kan zijn overéénkomsten te zien en horen van anderen en hun belevingen. Het leren stopt nooit.

  Hartelijke groet, Marco

 35. @Burke

  Tja die apen weten wat 😉 Ken je overigens die test die ze met 100 apen hebben gedaan en de verstopte aardappels?

  Tientallen kilometers van elkaar werden 2 groepen apen gevolgd. Bij de ene groep lieten ze zien dat je aardappels kunt eten en binnen korte tijd at de hele groep aardappels. De groep op tientallen kilometers verderop ging dit plots ook uit zichzelf doen!?

 36. @Marco,
  Ik kende dat verhaal nog niet wel die van de les waarin je een parallel kunt trekken over loslaten. Als je een aap wilt vangen stop je een banaan in een kruik met smalle hals, waar nog net zijn hand door kan. De aap denkt er niet aan de banaan er vertikaal uit te halen maar volhard door de banaan vast te houden en hem er op die wijze proberen uit te halen. Dat lukt dus niet. Omdat de aap zo graag die banaan wil zal hij bij de kruik blijven zitten met de banaan in zijn hand in de hoop op een wonder….Vervolgens kan de aap makkelijk in de boeien worden geslagen…

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.