Advertentie

Kuilen in de weg; over overleven in Gaza.


Als afsluiting van de reeks artikelen over het Joods-Palestijnse conflict, plaatsen we hier het laatste artikel van Ton van der Kroon over zijn werk aldaar. Dank aan zijn inzichten en het delen van zijn ervaringen met ons; er ontstaat een zuiverder beeld van hoe de mensen aldaar leven en vooral hoe de oorlog ingrijpt in hun individuele mentale processen. Voel je jezelf geraakt door de afgelopen artikelen en deze laatste, steun dan het werk van Ton door een donatie te doen (zie details onderaan).

De onmenselijkheden die de staat Israël meent zich te mogen veroorloven als ‘vergelding’ voor de haar aangedane schade, is op geen enkele wijze goed te praten. De term ‘disproportioneel geweld’ is een uiterst terzake doende beschrijving. Maar de bewijzen van keiharde genocide, door Israël gepleegd in de Gazastrook vorig jaar, en de bewijzen waarvan in het rapport Goldstone uitgebreid verslag werd gedaan, mogen de wereldpers niet halen.

Ton van der Kroon, auteur en hulpverlener in het Joods-Palestijnse conflict.

Het rapport kreeg mede daardoor geen goedkeuring van een aantal ‘vrienden van Israël’, waaronder we ook Nederland schijnen te moeten scharen..

De compassie waarmee Ton van der Kroon en zijn groep van vrijwilligers het oorlogsleed IN de Palestijnse mensen aanpakt, is een groot voorbeeld. De wijze waarop o.a. oud-ministerpresident Dries van Agt deze zaak in het licht van alledaag blijft houden, verdient ook een groot compliment. Hier het artikel van Ton van der Kroon.

* * * * * * *

X

Kuilen in de Weg; over overleven in Gaza

Ton van der Kroon

2010 © Nederlandse vertaling Jan Smith/WantToKnow.nl/.be

‘Ik herinner mij elke kuil in de weg’, zegt R. ‘Het is een hele kunst om eroverheen te rijden zonder je auto in de vernieling te helpen.’ We zigzaggen over de weg op weg naar het strand van Khan Youris, de zuidelijkste stad van de Gazastrook. Een paar minuten later zitten we op de top van een hoog duin en kijken uit over de Middellandse Zee met haar hoge golven met witte schuimkoppen. Dit is de enige vrijheid die er is. In een gebied met een lengte van 40 kilometer en ongeveer 8 kilometer breed leven 1,5 miljoen mensen op een kluitje.

Na de oorlog met Israël in 1948 zochten duizenden vluchtelingen hun toevlucht in deze smalle landstreek en werden bijna de zee ingedreven. Nu, 60 jaar later zitten ze opgesloten in de grootste openlucht gevangenis van ter wereld: de Gazastrook. Door hun isolement zijn de meeste jongeren nog nooit ‘buiten’ Gaza geweest. Ze hebben geen weet van de ontwikkelingen en de luxe in wat eens hun eigen land was.

Een van de groepen waarmee Ton van der Kroon heeft gewerkt in de Gazastrook

Voor hen is er geen land van melk en honing. In plaats daarvan leven zij op een plek die meer weg heeft van een scène uit een speelfilm van Mad Max na de Derde Wereldoorlog: een landschap van in puin geschoten huizen, grijze hopen beton, overal afval in de straten, ezelwagentjes als meest voorkomend vervoermiddel en taxi’s die op zonnebloemolie rijden die een eigenaardige stank veroorzaken. Kinderen maken het grootste deel van de bevolking uit. De gemiddelde leeftijdsverwachting is ongeveer 47 jaar.

Voor de stichting van de staat Israël moesten beide partijen een hoge prijs betalen, maar het lijkt erop dat de mensen in de Gazastrook wel de grootste offers hebben moeten brengen. Ze hebben hun land verloren, moesten huis en haard achterlaten en verliezen nu in sneltreinvaart hun menselijkheid. Als in een gebied teveel ratten bijeen worden gedreven, beginnen ze met het opeten van hun soortgenoten. Religieus fanatisme, brute kracht en strikte sociale leefregels hebben de overhand gekregen. Wat eens een van de rijkste gebieden van Palestina was, is nu veranderd in het smerigste gat van de wereld.

Ik zit hier met R., zwijgend kijken we uit over de zee. Zijn zoontje van vier, A., speelt in het zand.
In 1948 werden 250 mensen van dit duin afgeschoten” vertelt R. “Nu martelen en vermoorden we onze eigen mensen. Hij wijst naar een groot gebouw dat ooit een Israëlische nederzetting was, maar door Hamas werd veroverd en nu in een detentiecentrum is veranderd.  R. is 33 jaar. Hij groeide op als een jonge rebel, gooide stenen naar de Israëlisch, tot hij op een dag werd gepakt en zwaar werd gestraft. Toen de vrouw van wie hij zielsveel hield na een paar jaar door oorlogsomstandigheden niet meer bij hem kon wonen, besloot hij dat zijn leven voorbij was.

Zelfmoordtraining
Hij schreef zich in voor een zelfmoordtraining in Joegoslavië, maar het lot beschikte anders. Zijn moeder stond erop dat ze nog een laatste keer afscheid van hem zou kunnen nemen, en bij die gelegenheid nam ze zijn paspoort af. Hij kon daardoor op geen enkel manier meer Gaza verlaten. Ten einde raad nam hij een baantje aan als schoonmaker in een theater en terwijl hij onder het vegen naar de acteurs keek ontdekte hij zijn lotsbestemming.
Nu, na vele jaren, is hij de artistiek directeur van een theater, schrijft  hij toneelstukken voor kinderen en leidt hij acteurs op in een drie jaar durende training tot dramadocent.

Een blik op de enorme verwoestingen die het Israëlische leger aanrichtte (Mei 2009)

Terwijl we genieten van de frisse zeewind, bespreken we het programma voor de komende dagen. Ik coach de productiegroep van 8 mannen en hoop in de herfst met hen op tournee te gaan in Europa. Inshallah. Als God het wil. Daarnaast zullen nog eens 60 mannen en vrouwen worden opgeleid tot gids voor het zomerfestival, waarbij 2.000 kinderen gedurende een week even hun eigen wereld kunnen ontsnappen. Mijn taak in die opleiding is het helpen loslaten van hun trauma’s en stress. Als we ’s morgens van start gaan en met 30 mannen in een cirkel zitten, kun je met geen pen beschrijven wat er gebeurt.

Tijdens een meditatie onder de klanken van zachte muziek en bij het licht van brandende kaarsen begint de emotionele muur langzaam af te brokkelen. Dertig minuten later ziet de ruimte eruit als een slagveld. Mannen liggen verspreid over de vloer, huilen, schreeuwen, snikken en houden elkaar vast. Sommigen zijn flauwgevallen, anderen staren wezenloos in het niets. De hoeveelheid verdriet en pijn is overweldigend.

Later wanneer iedereen weer een beetje is bijgekomen, worden verhalen uitgewisseld. M., een jongeman die ik ken van eerdere workshops, vertelt over zijn angst om alleen te zijn.  “Ik zie mezelf in een gang zitten en er is niemand thuis. Iedereen is weg. Vreemde mensen vallen ons huis aan en willen mij meenemen.”

Hoewel de jongeman tijdens de voorgaande workshops meer dan een uur bewusteloos was geraakt, is hij nu eindelijk in staat zijn verhaal te vertellen. Zijn oudste broer werd beschuldigd van verraad. De auto die door zijn beste vriend werd bestuurd werd geraakt door een Israëlische raket. De auto explodeerde en de vriend kwam om het leven. Omdat er sprake was van meerdere vreemde sterfgevallen in zijn familie, verdachten een paar van zijn neven dat de broer met de Israëlisch samenwerkte.

Kinderen in de Gazastrook en 'disproportioneel geweld'... Ziet dat er zo uit, aan de buitenkant? Of zit dat diep, diep van binnen?

Ze kwamen naar het huis van de vader en stelden hem voor de keus tussen het leven van zijn oudste zoon of zijn drie overige zonen. Samen met de neven ging de vader op zoek naar zijn oudste zoon en bracht hem om het leven. Later ontdekte hij dat e zoon onschuldig was geweest. Nadat M. klaar was met zijn verhaal, huilden we allemaal en kropen we allemaal naar hem toe. We omhelsden en knuffelden hem, terwijl we er geen idee van hadden hoe om te gaan met zoveel verdriet.

A., een van de andere acteurs, begint te schreeuwen en kan zichzelf niet meer in bedwang houden: “Ik haat dit leven, ik haat deze wereld, ik haat alles.” Hij staat op en rent zo hard tegen de muur dat er een groot gat in valt. “Ik wil mezelf dood maken.” Hij blijft schreeuwen en drie andere mannen werpen zich bovenop hem om hem te beletten zichzelf nog verder te verwonden.

Dit zijn slechts een paar van de verhalen. Na vier dagen hard werken zijn we emotioneel uitgeput geraakt, opgelucht, droevig, blij, kwaad en heel ingetogen. We hebben de problemen van de wereld niet kunnen oplossen, maar ons van binnen een stukje meer bevrijd. We kennen de duistere hoeken van onze ziel en het immens grote verdriet dat ons ervan weerhoudt ons leven ten volle te leven.

We hebben de problemen van de wereld niet kunnen oplossen, maar ons van binnen een stukje meer bevrijd.

We kennen de duistere hoeken van onze ziel en het immens grote verdriet dat ons ervan weerhoudt ons leven ten volle te leven..

Het is tijd om afscheid te nemen.
Ik zal deze plek opnieuw moeten verlaten, en weer teruggaan naar de ‘normale’ wereld daarbuiten, maar mijn hart blijft in Gaza, bij deze dapperen en moedige mannen en vrouwen. De taxi brengt me terug naar ‘Checkpoint Erez’, waar de weg ophoudt. In de grote grijze betonnen muur die Gaza omringt, bevindt zich slechte een kleine deur; de gevangenisdeur die Gaza scheidt van Israël. Ik stap er doorheen. Buiten, aan de andere zijde wacht een andere taxi mij die mij in volle vaart door de heuvels richting Jeruzalem brengt. De weg is kaarsrecht. En alles dat ik me herinner zijn de vele kuilen in de weg.

Ton van der Kroon geeft deze workshops voor mannen al meer dan 18 jaar. Daarnaast is hij de initiatiefnemer van het Maria Magdalena festival in Zuid-Frankrijk en van de jaarlijkse Healingconferentie in Jericho. Hij woont in Amsterdam en is auteur van vier boeken. Hier de link naar zijn website tonvanderkroon.nl

Tree of Life Foundation

Voor de ondersteuning van mijn werk in Gaza, heeft Ton met een aantal andere mensen ‘Tree of Life Foundation’ opgericht. Het behelst verschillende projecten. Een van de projecten werkt met de acteurs in Gaza. Omdat er nauwelijks geld is om mij te betalen, wordt lek vorm van financiële bijdrage in hoge mate op prijs gesteld. In 2009 ga ik opnieuw naar Gaza; dit keer drie maal voor een tiendaagse cursus Trauma en stressrelief met de acteurs en dramadocenten. Net als dit jaar krijg ik nauwelijks betaald voor dit soort bezoeken. Ik heb nochtans het gevoel dat ik mijn werk met deze dappere mensen moet voortzetten. Als mijn werk je aanspreekt, kun je een donatie overwegen aan de

Tree of Life Foundation / ref.: Gaza project giro 8216143, Amsterdam

Vanuit het buitenland: IBAN: NL42PSTB 0008216143  BIC: PSTBNL21

Als je meer wilt weten over dit healingwerk, kom dan naar de Jericho-conferentie. Jericho is de oudste stad ter wereld en ligt bovendien op het laagst gelegen punt op aarde, ruim 300 meter onder de zeespiegel. Voor de data van deze conferentie: www.healing-conference.com

Documentaire van cameraman Jezza Neumann.

Over de kinderen in Gaza, verscheen deze documentaire, die 15 maart jl. werd uitgezonden door Channel 4 in GrootBritannië. Deze documentaire vertelt het verhaal over de manier waarop deze Gaza-kinderen hun leven weer trachten op te bouwen en hoe ze tegen de Israëlische bezetting aankijken. Een indrukwekkend sfeerbeeld waarin de pesterijen en machtswellust van het leger van Israël telkens wéér blijkt.
Meer dan 1300 mensen stierven tijdens de inval van het Israëlische leger in Gaza. 1 Op de 8 huizen in Gaza werd vernietigd of ernstig beschadigd. Een sfeerbeeld dat -als aanvulling op het verhaal van Ton van der Kroon niet mag ontbreken.

https://videopress.com/v/wp-content/plugins/video/flvplayer.swf?ver=1.18

42 gedachten over “Kuilen in de weg; over overleven in Gaza.

 1. Bedankt Ton voor je drieluik over het gebeuren in Gaza en de entourage d’r om heen, je optimistische kijk vanuit jou gezichts doet me iets herkennen wat ik zelf naar Egypte heb, in een land verscheurd als dit waar de hoop nog steeds aanwezig in sinds de oudheid naar een vernieuwde wereld vol met 1 gezindsheid voor elkaar en met elkaar lijkt een Utopie.
  Zelf zou ik ook wel eens een workshop van je willen mee maken niet voor mijzelf maar meer in de hoek hoe zulke mensen het ervaren en hun emotie zien ervaren lijkt mij persoonlijk een humanitaire belevenis van hoogtij.
  Ik denk, erh nee weet wel zeker dat er veel meer van dit soort gevallen in de hele wereld gaande is en vraag me daarom ook af of in dat soort optiek ook workshops gedaan worden in jou stijl.
  Zeker als er een geladen stemming heerst en zeker als er wonden zijn die de vraag kennen of zij ooit zullen genezen, het er tussen willen zijn in de ervaring hoe de ander het ervaart is meer de waarheid dan het beeld in het nieuws.
  In iedergeval ik heb echt genoten van je verhaal en zou me er zo tussen thuis kunnen voelen.

 2. Zelf heb ik een artikel geschreven op Argusoog genaamd ‘De kinderen van Gaza’. Dit artikel werd meteen overspoeld door reacties uit de hoek van hen die maar al te graag met de antisemitische knuppel zwaaien.

  Zie: http://www.argusoog.org/?p=7641

  Zelfs HP/De Tijd meende daar op dezelfde manier aandacht aan te moeten besteden.

  Zie: http://www.hpdetijd.nl/2010-03-22/de-holocaust-is-overdreven

  Dat Argusoog met Vlaamse argusogen wordt gevolgd blijkt uit het volgende artikel op een nepsite van citizen in action.

  Zie:

  http://citizensinactionbelgium.wordpress.com/2010/03/19/gvd-of-hoe-de-belfort-group-rechts-en-links-terrorisme-kan-inspireren/

  en:

  http://citizensinactionbelgium.wordpress.com/2010/03/23/argusoog-een-ontluisterende-kijk-op-de-antisemitische-mediapartner-van-de-belfort-group

  1. Nee inderdaad. Israël gebruikte fosfor, sinds de 1e Wereldoorlog (!!) al verboden.
   En als er dan een neutraal feitenrelaas in de vorm van een rapport uitkomt, wetenschappelijk en gebaseerd op bewijs, waarin misdaden van beide kanten worden opgesomd, dan mag het niet ‘officieel’ worden.
   Israël dient niet te worden gekwalificeerd als oorlogsmisdadiger. Dat kan namelijk nog jaren tegen ze werken. Niet dat bijv. het fosforverhaal wordt ontkend -uiteindelijk- maar het mag allemaal niet officieel worden veroordeeld.. Hoezo éénzijdig..! Meten met 2 maten?
   Laat je nou eens uit over disproportioneel geweld, waar DE HELE WERELD het over eens is..!! Om met straaljagers een burgerbevolking te bombarderen. Met fosfor en zware bommen! Schandalig!

   En spreek eens over de oorlog IN een kind, ipv een standaard-propagandariedeltje, dat we al dik één jaar horen. Waarom drukt mevrouw Livni haar snor, door -als minister van Buitenlandse Zaken- niet eens meer naar het buitenland te durven gaan.. Angstig om opgepakt te worden als oorlogsmisdadiger. Eenzijdige houding? Niets te verliezen en toch bang..? Waar rook is, is vuur, zullen we maar concluderen.
   “Deskundigen op het gebied van internationaal recht op de ministeries van Buitenlandse Zaken en Justitie alsmede de procureur-generaal van de afdeling van het IDF, geven Israëlische ministers met een achtergrond omtrent de Veiligheid van de Staat [Israël] alsook belangrijke legerofficieren van het IDF, het advies om bepaalde landen te mijden op risico van arrestatie.”

  2. http://aardling.com/wp-content/uploads/cartoon-disproportioneel-geweld_.gif

   En zo simpel is het hele verhaal: disproportioneel geweld. Kind uit de buurt zijn keel afsnijden omdat ie bij jou een bal door je raam schiet!
   Maar als je zelfs zulke smerige trucs uithaalt, om land officieel te gaan confisqueren, op het moment als je de hoogste vertegenwoordiger van je grootste partner, de VS, in je land is, dan heb je het hele verhaal nog niet helemaal door.. Denigreer je deze ‘vriend’ ook..
   Of was dat juist de bedoeling? Een ‘signaal’ afgeven? Aan de VS, en daarmee ook aan de wereld: ‘De VS doen wat wij willen’..?!
   Stelen van land mag, onderdrukking is geen probleem, als je maar een goed motief hebt (veiligheid). ‘Lepe loutjes’ noemen we dat hier.

  3. Welterusten Gait. Israel schoot ‘om’ de kinderen heen. Dat kan namelijk tegenwoordig, met die klusterbommen en die straaljagers. Wat een ongelooflijk naieve reactie. Een reactie van iemand die werkelijk niet meer weet wat ie ter sprake moet brengen.
   Kijk maar eens hier -vanuit de veilige verte- hoe er ‘om’ de kinderen heen wordt geschoten. Zie je ze staan, die Palestijnen, met hun kinderen voor hun lijf en huizen. http://endtimes.punt.nl/upload/back/joodse_toeschouwers_gaza.JPG

   Maar waar het om gaat: ‘Waarom schieten Palestijnen raketten af?’ Ik zou jouw reactie weleens willen zien als ze je elk jaar een meter grond afjatten, je op je gezicht slaan als je daarover durft te klagen. Ondanks gerechtelijke uitspraken gaan ‘ze’ gewoon door en verlies je het jaar erop weer een meter. Je wordt dan ook nog eens elke dag vernedert, wanneer je over die afgenomen meter grond naar je auto moet lopen..
   Het is toch zó simpel. Raketten schiet je voor de lol en dat doe je ook als je zin hebt om jezelf maar eens lekker op te blazen. Dan ben je als mens op de top van ontspanning en vrijheid. Toch?

  4. Maar het allerergste dat ik bij mezelf waarneem, is mijn sterk afnemende steun aan Israël. Een land waar ik al meer dan 40 jaar een (grote) sympathie voor had. Maar wat ze nu flikken, onderdrukking, genocide op afstand, oorlogsmisdaden, stelen van land, etc. Nee dat gaat er niet meer in. En als een volk zou moeten weten, wat genocide is..!!!
   Net zoals bij velen is de maat vol. Van Agt is wakker geworden, maar er worden er bosjes PER DAG wakker.
   http://www.driesvanagt.nl/

  5. nogmaals Guido lezen is weer moeilijk voor je m neem een bakje koffie en even rustig in en uit ademen

   http://news.bbc.co.uk/2/hi/middle_east/3702088.stm
   In some months, more than 100 launches have been recorded by the Israelis.

   als je beschoten word zoek je dekking als eerst geflyerd word met de exacte gegevens waar er geschoten word haal je zeker je kinderen weg en hou je ze niet voor de loop !

   maar ja als doodgaan het hoogste is wat ze kunnen bereiken ?

  6. Leuke discussie, gewoon herhalen wat je zegt, niet ingaan op anderen. Welterusten Gaitie-boy! Slaap zacht (het hoogste wat jij kennelijk kunt bereiken)

  7. hmmmm jullie lijken de G8-6 wel!
   Tsja even doordenken hé!
   Als we ze nu eens geen joden of palestijnen noemen maar mensen!
   verdeel en heers weten jullie nog?
   Deze mensen zijn pionnen in een groot duivels spel!

  8. Ha die Lianne, stiekem meelezen en gewoon niks zeggen hè? 🙄
   De essentie van mijn artikel en dát van Ton is ook: WAKE UP PLEASE…

 3. Israëlische soldaten staan terecht omdat ze PALESTIJNSE kinderen als schild gebruikten..
  http://www.haaretz.com/hasen/spages/1158678.html
  En kennelijk is het schandalig wat de overheid doet met zo’n rechtszaak, want beide heren vonden het de gewoonste zaak van de wereld: “We are constantly receiving phone calls from supporters. Everyone is in shock from what happened. Our commanders also support us and strengthen us,” the soldier said. “I believe everything will be alright. They just wanted to find someone to blame.”

  1. citaat uit de schepperskaarten
   19. Wat je wegduwt duwt terug.

   Het is een wet van de fysica, een energiewet: wanneer je iets weg duwt, iets verwerpt wat je voelt, of wanneer je jezelf ertoe dwingt om iets te doen, zal het tegenovergestelde potentieel altijd terugduwen.

   Als je de woede of angst die je voelt afwijst en onderdrukt, zal het juist sterker terugkeren. Als je probeert om op wilskracht te veranderen, zal dat wat je probeert te veranderen alleen nog maar meer bevestigd worden. Als je de wereld probeert te veranderen, zal deze terugduwen en proberen jou te veranderen.

   In plaats van deze af te wijzen, sta je gevoelens toe om je te vullen. Voel ze in plaats van ze te ontkennen, ze aan de kant te schuiven of ze te verwerpen als onlogisch. In plaats van te proberen jezelf iets anders te laten zijn of doen, geef jezelf de goedkeuring die je wanhopig zoekt. In plaats van de wereld te willen veranderen, accepteer alles zoals het is. Eer de keuzes van iedereen, inclusief die van jezelf. Dit is waar Mededogen. Als je alles totaal aanvaardt zoals het is, zal niets in weerstand zijn met jou.

   Voor als je zelf een kaart wil trekken hier de link van de site
   http://www.youaregodalso.com/nl/de-schepperkaarten

  1. antisemiet

   Israël heeft het recht zich te verdedigen, dat jij dat niet begrijpt zegt dat veel over jou

  2. ja hoor elke keer als iemand de palestijnste kwestie wilt verdedigen zijn ze nazi’s

   waar is jouw beeld van recht dan : het vermoorden van alle palestijnen , man of vrouw omdat ze af en toe een paar kak rakketen richting isreal sturen

   hoelang is het geleden dat wer een zelfmoordaanslag in israel is geweest : 2 jaar , maar ondertussen bouwt israel nog meer nederzettingen lapt ze conventies van geneve aan de laars en nog erger pleegt oorlogsmisdaden

   de moord in dubai op een kopstuk van hamas met het gebruik van europese paspoorten is een oorlogs misdaad .

   want in de regel staat dat oorlogvoerende landen nooit identiteiten aan mag nemen van ander partijen , in de WO2 zijn er talloze duitsers geexecuteerd omdat ze Geallieerden uniformen aantrokken en achter de vijandelijke linies chaos veroorzaakten

   isreal is net zo schuldig zo niet meer dat kun je niet ontkennen.

  3. nazi’s zijn wel antisemieten
   antisemieten hoeven geen nazi’s te wezen.

   kortzichtig van je bartek

 4. Heb de reacties met gedeelde gevoelens vernomen.

  eenzelfde discussie vond plaats idd op argusoog. Ook daar begrijp ik niet de linkse gedachte over dit helse conflict.

  Het zijn ALTIJD de kinderen die het grootse leed moeten ondergaan van de generatie die in oorlog is. Wetende dat zij de toekomst zijn…

  Het waren de palestijnen die de kinderen als schild hebben gebruikt maar dat terzijde…Dit is anders echt een welles nietes discussie…

  het zijn de joden die nu inderdaad in de aanval zijn, het is immers de beste verdediging…al bijna 7000 opgejaagd,verbannen,uitgemoord,veroordeeld als onwaardige beesten en tot op de dag van vandaag zijn zij nog steeds onverwoestbaar gebleken, toch een kern in de geschriften misschien?

  De joodse gemeenschap alsmede de palestijnse zijn de oorlog meer dan zat( de mensen…niet de beesten die op de sleutelposities zitten genesteld voor eigen gerief of elitataire groeimogelijkheden!)

  Het is de extremistische aanhang van beide zijde, die dubbele doelen en agenda voor ogen hebben. En dan is mijn inziens de islamitische extremiteit gevaarlijker voor allen die geen moslim is, bekend is wie de zionistische aanhang steunen binnen de enkele nog beetje zuivere politicie ( beter is zij die het westen in vrede willen bewaren! ) een obama heeft niet voor jan doedel de kracht van interpol hersteld en ruim 100 bevelen voor opsporing en ondervraging betreft deze zionistische individuelen uitgezonden!!!

  wij zijn immers allen varkens indien geen moslim…Waar komt dit terug in bv joodse gedachtegoed?NERGENS volgens mij zijn de woorden van het joodse gedachtegoed dat een ieder aldaar mag leven en doen, in het stukje palestina heerst onder de heersende partijen toch een hele andere gedachtegang…dat is niet te ontkennen

  Fantastisch werk wat ton van der kroon daar verricht VOOR DE BEVOLKING, die is altijd het slachtoffer in de oorlogen…Dat houdt niet in dat de collectieve gedachte waar voor word gestreden, er eentje is die in ook nog eens oplaait en gevoed word door overige omringende landen TEGEN israel TEGEN het westen TEGEN de vrijheid die U en IK nog enigzins bezitten. Of is in Iran een meneer aan de macht die het zo goed voor heeft met het westen en israel?niet te spreken over de andere landen van de zesdaagse oorlog of was men dat ook even vergeten..dat dit stil is wil niet zeggen dat de gedachte ook weg is. Zijn wij vergeten wat is geweest en dat de staat israel een laatste grens is voor het westen tegen de aloude strijd tegen de perzen om in simplistische taal te schrijven?

  Begrijp toch eens de geschiedenis alvorens men het heden en toekomst wil kunnen zien! of is die plots in een voordeel van de joden en westerlingen beschreven… Zo kan men natuurlijk ook gaan discussieren en reageren…

  Als palestina op zou gaan in de isrealische staat is vrede voor velen en kan men gewoonin hetzelfde gebied blijven wonen en leven, dan kan de bevolking zij aan zij leven ipv tegen over elkaar strijden voor een ondoorzichtig doel, in ieder geval anders dan leven in vrede en vrijheid. Vroeg of laat zal dit toch geschieden, immers zal er een epos komen waarin er geen torenhoge muren staan in de heilige steden der aarde, dus ook niet in bv jeruzalem of in de jordaanoever….

  dat wij allen getuige moeten zijn van een massale slachtpartij is om droevig van te worden, herinner ik allen graag aan de overige 28 oorlogsconflicten die heersen op aarde die dagelijks meer doden, inquisities, slachtpartijen en massagraven herbergen dan dit religieus conflict tussen de nazaten van de laatste zonen van abraham, isaak en ishmael….

  Zal het laatste staatsbezoek van israel aan amerika soms het laatste zetje zijn in dit helse conflict die schijnbaar word opgelost met fosforbommen en genocide om de geschriften te vervullen,of is het werkelijk een conflict om landsrecht want dan word de discussie heel erg simpel…Arabieren zijn de oospronkelijke bewoners en arabieren hebben geen relifieuze achtegrond of directe geloofsovertuigen dan wel zijn zij handelaren die een kosjere leefstijl aanhouden, hoog hygienisch en welke is overgenomen van o.a. de “heilige tegelen” het oorsponkelijk joodse gedachtegoed…

  mvdg

 5. Schandalig staaltje van propaganda voor de “palestijnse” zaak. Ik ben niet verder gekomen dan de woorden genocide door Israel en rapport Goldstone. Het is namelijk al lang bekend dat rapport Goldstone misleidende en onjuiste informatie bevat. Kortom bagger van de bovenste plank.

  1. Gerard, ben je zelf er ooit geweest vraag ik me dan ook af, of ben je iemand die met iedereen mee denderd en net als de rest die er nooit zelf ter plekke is geweest?
   Een raport is altijd eenzijdig uit het verband getrokken verhaal en vertelt niet altijd het werkelijke waarheid.

 6. Beide partijen hebben gelijk, er is daar teveel gebeurt dat je niet meer kunt spreken die is goed en die is slecht Elkander vergeven begrip op bouwen voor elkaar mededogen aanvaarden dat het is zoals het is Dit is volgens mij de enige weg om eruit te komen.

  1. Normaal geef je elkaar dan ook een bosje bloemen en een hug, maar gezien dat het daar ook zo’n kale zooi is doen ze het liever met iets totaal anders.

 7. tja zovelen incarneren daar met de taak cirkels te doorbreken en dit verhaal van die theater persoon vind ik een mooi voorbeeld hoe het goed kan gaan

  pfffff gait word je nou niet een beetje moe van jezelf?
  vraag me af wie jou betaald

 8. 1000 tunnels en Israëlische miljoenen oorzaak van verborgen welvaart Gaza!

  We kennen allemaal de bekende tv-beelden van buitenlandse officials en journalisten die voor de camera’s ach en wee klagen over de ‘erbarmelijke’ situatie op de Palestijnse Gazastrook, en dat allemaal dankzij het Israëlische embargo. Een bouwval en wat zielig kijkende kindertjes op de achtergrond maken het plaatje compleet.

  Volgens een Egyptisch rapport is dit echter een zeer misleidende voorstelling van zaken. Sterker nog, het gaat in Gaza zó goed, dat er volop bouwmaterialen en goud te koop zijn, tegen lage prijzen. Maar dat is een beeld dat de VN in samenwerking met Hamas angstvallig voor de buitenwereld verborgen houdt.

  De Egyptische opstellers van het rapport hebben naar eigen zeggen meer dan 1000 tunnels geteld, waarvan sommige breed genoeg om vrachtwagens door te laten. Sinds eind 2009 worden de winkels en markten in Gaza via deze weg voorzien van een grote hoeveelheid basis- en luxueuze goederen. De nieuw ontstane goudmarkt floreert, en wordt sinds de opening druk bezocht door Palestijnen die op zoek zijn naar sierraden en andere glinsterende voorwerpen.

  Desondanks meldde de buitenlandse afgezant van de EU, Catherine Ashton, nadat ze eventjes in Gaza was geweest: ‘Als je van Israël in Gaza terecht komt, dan kom je van de 21e eeuw in een misvormd landschap terecht. Herbouw is onmogelijk omdat Israël de grenzen blokkeert. Mensen hebben nauwelijks meer tot hun beschikking dan de ruïnes om hen heen.’ Ook de secretaris-generaal van de VN, Ban Ki-moon, laat geen gelegenheid ongebruikt om van Israël te eisen het embargo op te heffen, alsof de toestand op Gaza de meest dramatische ter wereld zou zijn.

  Wat zij zagen tijdens hun bliksembezoeken was echter volledig in scène gezet door de Palestijnse terreurorganisatie Hamas, daarbij geholpen door de lokale VN-medewerkers, in wier belang het is om een zo erg mogelijk beeld over de situatie in Gaza naar buiten te brengen. Dat zorgt namelijk voor de konstante toestroom van buitenlandse giften, én het houdt hun banen in stand.

  In het Egyptische rapport worden harde feiten en bewijzen gegeven die dit volkomen valse beeld ontmaskeren. Zo zorgde de overvloedige aanvoer van bouwmaterialen ervoor dat de ijzerprijs daalde van $ 1066 in 2008 naar $ 533 in maart 2010; de prijs van cement is nóg harder gezakt, van iets meer dan duizend dollar tot $ 240 nu. Reden: er is een enorm overschot ontstaan.

  Als de gebouwen die tijdens de Israëlische anti-terreuroperatie Cast Lead in januari 2009 beschadigd werden nog niet hersteld zijn, dan is dat dus niet vanwege het Israëlische embargo. Het is zelfs zo dat de Hamasleiders dankzij het embargo vette winsten maken door het heffen van belasting op alle goederen die via de tunnels, die als een honinggraat patroon onder de grens met Egypte zijn aangelegd, ‘geimporteerd’ worden. Zo kunnen ze niet alleen in weelde blijven leven maar blijven ze tevens aan de macht.

  De andere belangrijke bron van inkomsten is onvoorstelbaar genoeg de circa $ 50 miljoen dollar die Israëlisch maandelijks op de rekeningen van de Palestijnse banken in Gaza stort. Dit geld fungeert als het levensbloed voor zowel de economie als de financiële sector in Gaza. Het geld wordt uitgegeven aan het bouwen van nóg meer en betere tunnels, zodat er nóg meer goederen aangevoerd kunnen worden en de inkomsten van Hamas blijven stijgen. Daarnaast worden er vele miljoenen uitgegeven om wapens aan te schaffen die worden gebruikt voor aanvallen op Israël. De hele Gazastrook is inmiddels volgepompt met bijna alle denkbare soorten wapens.

  De honderden miljoenen die Israël jaarlijks aan de Palestijnen geeft -een eis van de internationale gemeenschap- houden dus één van de meest gestoorde en verwoestende processen in stand die er ooit in de irrationele regio van het Midden Oosten zijn waargenomen. Sommige tunnels worden met Israëlisch geld zó gemoderniseerd, dat ze inmiddels op Europese snelwegtunnels lijken, compleet met betonnen wanden en goede verlichting. De ’tunnelindustrie’ zorgt dan ook al voor 20.000 a 25.000 arbeidsplaatsen.

  Omdat de markten in Gaza overstroomd worden met een enorme hoeveelheid aan goedkope en gevarieerde luxe goederen, die in veel andere landen in het Midden Oosten onverkrijgbaar zijn, hebben de beheerders van de tunnels inmiddels een rem moeten zetten op het binnenkomende vrachtverkeer, om zo de prijzen niet te scherp te laten dalen. Door de overvloed zijn de ‘belasting’inkomsten van Hamas in de eerste maanden van 2010 namelijk al met 60% gedaald.

  Er leven zeker ook arme mensen in Gaza, net zoals in de rest van de wereld. Maar de voor de hand liggende redenen, namelijk een slecht overheidsbeleid en sociale malaise, lijken maar niet door te dringen tot de internationale waarnemers, die de realiteit alleen maar willen bekijken door de bril van hun anti-Israëlische agenda’s.

  Gr. PVVduard

  1. De mensen in Gaza zijn mazzelaars. Waar zeuren ze over. Lekker strandje voor de deur. Allemaal een open dak, lage cementprijzen.. Wat wil je nog meer. Lekker tunneltjes graven de hele dag, veel leuker dan vrij de grens overgaan. Het soort creativiteit dat wij in Nederland ook aan de dag legden, tijdens de Duitse bezetting.. Wat waren we lekker bezig, creatief, altijd lekker buiten. Hoe wrang, deze vergelijking..!
   Mw.Duisenberg, Hr. van Agt, Hr. T. van der Kroon en vele, vele anderen, ook Joodse mensen, u zit er volkomen naast..!! –> Gaza is het paradijs op aarde..!! 🙄 En in hemelsnaam ‘waarnemers’, kijk nou eens naar de grond, en de tunnels erónder, ipv naar die blauwe Gaza-hemel..

  2. Stukje van xandernieuws he?

   het is een beetje scheef contrast maar de kern van het verhaal moge duidelijk zijn! de linkse media schetsen het beeld alsof in de gaza de verschikking van leningrad word herbeleefd, terwijl er voldoende aanwezig is voor de bevolking…Of zij er dan ook van profiteren is natuurlijk niet het geval…En dat het er nou een feestlijk stukje paradijs op aarde is ook niet… wel weet de bevolking prima hoe of wat de status is van het conflict en wie de mensen zijn die de mogelijkheden gebruiken voor andere doeleinden…

  3. Kortom: een vrije geest kun je niet opsluiten..?!
   (het stukje is niet van Xandernieuws.. Het is van TvdK en Xandernieuws heeft het OOK geplaatst. (wel blijven nuanceren, als je toch bezig bent))

  4. free ourselves from the mental slavery 🙂 No one but ourselves can free our mind…, jepperdepep helemaal waar, nu nog de puppets… En euhmm JA idd, had TvdK even over het hoofd gezien

  1. Klopt! Excuses daarvoor.
   Had gisterenavond op een feestje toevallig een gesprek met de half-joodse Rupert Murdoch, eigenaar van ca. 2/3 van de MSM in de wereld. Hij heeft het me uitgelegd; hij is gek op Palestijnen en heeft een bloedhekel aan de Joden. Er ging een wereld voor me open; had het nooit zo gezien… Dacht altijd dat het preciés andersom was.. Heb hem daarna ontstuimig bedankt voor deze waardevolle info, die je inderdaad nergens in de MSM leest. Wat een kerel…!

   Heb het zojuist ook allemaal nog even nagelezen, nooit iets zomaar aannemen..! Het klopt wat hij zei. HIER
   Alleen begrijp ik niet dat hij een hekel heeft aan zijn eigen volk. Of wacht eens… zijn vader was misschien Palestijn.. Of werkt het zo niet..? Jeetje, je merkt wel, ik ben behoorlijk in de war van dat gesprek op dat feestje. (Leefde Arafat nog maar, kon ik het hém vragen..)

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.