Advertentie

’t Verontrustende Vitamine B12-tekort enzo..!


Human dna

x

x

’t Verontrustende Vitamine B12-tekort en zo..!

2015 © Monica van der Lem / deze versie © WantToKnow.nl/.be

x

Even voorstellen?  Ik ben Monica van der Lem (1971); natuurgeneeskundig therapeut en ‘Medisch Analiste Klinische Chemie en Hematologie’. Een hele mond vol, maar ik kom hier later op terug. In mijn tienerjaren was ik al gefascineerd door het menselijk lichaam en wilde ik graag dokter of chirurg worden. Na een beroepentest kreeg ik het advies om laboratoriumonderwijs in de medische richting te gaan doen. Zogezegd, zo gedaan en in 1993 behaalde ik, na 4 jaar met zeer veel plezier te hebben gestudeerd, mijn ‘Medisch Analiste Klinische Chemie en Hematologie’-diploma. Mijn favoriete vakken waren: Klinische Chemie (de biochemie van het menselijk lichaam), Hematologie (alles over bloed, de cellen in het bloed en immunologie) en biochemie.

Dj Miss Monica (van der Lem)
Dj Miss Monica (van der Lem)

Na mijn stage op het klinisch chemisch laboratorium van het Erasmus Medisch Centrum te Rotterdam en bijna 4 jaar het gewerkt te hebben op het klinisch chemisch laboratorium van het Lange Land Ziekenhuis te Zoetermeer, nam ik vrijwillig ontslag. In de tussentijd was ik sinds 1990 verliefd geworden op house muziek. En in 1996 was deze hobby als DJ compleet uit de hand gelopen; ik nam ontslag bij het lab en begon mijn eigen bedrijf als ‘DJ Miss Monica’… Ik heb van mijn hobby mijn werk gemaakt en heb ik dit met veel plezier gedaan tot en met januari 2013.

Door mijn gedrevenheid, passie, een uitputtende relatie en te veel hooi op mijn vork nemen, nam in de zomer van 1998 mijn leven een compleet andere wending. Ik werd ziek, kreeg de ziekte van Pfeiffer en herstelde hier niet van. 1 Jaar later kreeg ik het chronisch vermoeidheidssyndroomater ME/CVS. Ik heb toen bijna 5 jaar (!) op een bed gelegen en kon niet lezen, schrijven, praten en geluid verdagen, vanwege de intense hoofdpijnen. Ook kon ik volstrekt geen visite verdragen, niet zitten, niet douchen, zelfs mezelf wassen was te veel..!

Ik heb zelfs 1,5 jaar in het donker gelegen omdat ik geen licht kon verdragen. Daarbij moest ik ook oordoppen en een geluidsbeschermer op mijn hoofd dragen omdat het minste geluid mij al te veel was! Het was allemaal niet te verdragen voor mij. In deze jaren, 1998 t/m juli 2003, begon mijn zoektocht om weer beter te worden. Mijn leven is veel te leuk en ik was vastberaden om weer helemaal beter te worden! Na 1 afspraak bij de internist werd wel duidelijk dat hij mij niet kon helpen. En een voorstel voor opname op de afdeling psychiatrie leek mij geen juiste keuze!  Er was duidelijk iets volledig mis met mijn lichaam! En echt niet met mijn hoofd!

Verbetering en genezen zijn..
Mijn zoektocht, ook dankzij de onvoorwaardelijke steun van mijn ouders, werd gelukkig beloond. In juli 2013 ben ik wonderbaarlijk genezen en ben hierna niet meer moe of ziek geweest. Ik hervatte mijn leven, ging weer optreden als DJ, maar was toch duidelijk ‘een ander mens’ geworden. Zo kwam ik ook tot de ontdekking dat ik HSP was, of een ‘Hoog Sensitief Persoon’.

BD_55-HSP-en-VluchtenDoor mijn, medische basiskennis als Medisch Analiste Klinische Chemie & Hematologie, met 5 jaar ervaring op een klinisch- chemisch/hematologisch ziekenhuis laboratorium, samen met alle ervaringen van de behandelingen die ik heb gehad tijdens mijn eigen ME/CVS-ziekte-periode heb ik veel geleerd. Sinds 2007 volgde ik autodidact allerlei seminars en opleidingen, over allerlei vormen van geneeswijzen. Om hiermee mijn kennis nog meer te vergroten, en op de hoogte te blijven van de nieuwste ontwikkelingen en werkwijzen, zowel biochemisch als energetisch.

Op dit moment heb ik mijn praktijk ‘Lichaam en Energie in Balans’ 8 jaar en ben ik gespecialiseerd in de behandeling van oa. Chronische vermoeidheidsklachten, ME/CVS, Lyme + Co-infecties, Hoog Sensitieve Personen, vitamine B12-tekort problematiek, SOLK (Somatisch Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten), biologische psychologie en methylatie-problematiek. Al met al, heb ik nu al zo’n 900 mensen behandeld. Ik doe dat met behulp van bloedonderzoek en bio-resonantiemetingen.

De eerste 4 jaar met electro-acupunctuur volgens Voll en de afgelopen 3 jaar met behulp van de Asyra, kwam ik tot de ontdekking dat deze zieke mensen specifieke gemene delers met elkaar hadden met in de hoofdrol o.a: Vitamine B12-tekort, magnesium tekort, belastingen met virussen en virusresten, belastingen met Lyme en Co-infectie en het functie verlies van de methylatie.

De afgelopen 3 jaar ontwikkelde ik, met behulp van mijn Asyra, mijn behandelplan en analyse volgens een ‘systeem biologisch analyse model’ met daarin oa. de analyse van tekorten aan vitamine, mineralen, eiwitten, omega vetzuren en belastingen met virussen, bacterien, parasieten, Lyme en Co-infecties, schimmels, mycotoxines, zware metalen en verschillende immunologische markers zoals anti-stoffen, Th1- ,Th2 cellen, Natural Killer cellen en allerlei andere witte bloedcellen.

Hierbij maak ik ook een analyse van de ontregelingen in de methylatie en kan ik dit ook combineren met de uitslag van het genetisch profiel welke bepaald is bij 23andMe. De door mij gebruikte testen met mijn Asyra zijn hierdoor voor ca. 75% zelf samengesteld en gebouwd en zijn dus uniek ten opzichte van elke andere Asyra. Ook de ‘systeem biologische analyse’ is uniek, deze wordt niet geleerd tijdens de Asyra opleiding.

Ik ben Alchemist en gebruik mijn Hoogsentiviteit als Kracht en autodidact en gespecialiseerd, zowel wetenschappelijk en klinisch als ook bio-energetisch! Maak ik gebruik van de kennis van Oosterse geneeswijzen en wijsheid (acupunctuur, de meridianen en de 5 elementenleer), van Westerse wetenschap en logica en van mijn fijnbesnaarde bio-energetische capaciteit in een systemische denk- en werkwijze.

Vitamine B12-tekort, waarom bij zoveel mensen? En MTHFR blijkt een causale factor bij Vitamine B12-tekort!
Bij MTHFR kan ongemetaboliseerd foliumzuur negatieve bijwerkingen hebben op de gezondheid.  In 2014 bestudeerde ik uitgebreid diverse wetenschappelijke onderzoeken, waaruit ik een syllabus heb samengesteld over vitamine B12, vitamine B12-tekort, foliumzuur, folinezuur, 5-MTHF en MTHFR. De samenstelling van deze syllabus levert voor veel artsen, therapeuten, beroepsoefenaars en iedereen die geïnteresseerd is (waarbij enige basiskennis wel vereist is) en net als ik, vragen op dit specialistische vakgebied hebben, meer kennis op.

De aangeboden informatie, met voor velen vernieuwde inzichten en nieuwetijdskennis, bestaat uit ca. 170 pagina’s met ca. 350 wetenschappelijke referenties, voor wie ‘up to date’ wil zijn qua kennis van dit moment. Met alles wat ik heb meegemaakt de afgelopen 15 jaar, ook zelf, met een chronisch vitamine B12-tekort (ontdekt in 2001), wilde ik echt veel meer weten over vitamine B12 en zocht ik naar verdieping en antwoorden. Vitamine B12 veranderde mijn leven enorm. In 2014 was ik reeds 7 jaar Natuurgeneeskundig Therapeut en had ongeveer 750 mensen behandeld, voor-namelijk met vermoeidheidsklachten, burnout, ME/CVS, SOLK (Somatisch Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten). Deze mensen hadden allemaal vitamine B12 toegediend gekregen, als onderdeel van de behandeling…

Ik ben geïnspireerd door de inzichten van wereldwijd verspreide artsen en de Nederlandse arts, dr. Hans Reijnen (bij wie ik in 2013 en 2014 een aantal dagen mocht meekijken in zijn praktijk). Deze inzichten, o.a. met het toepassen van hogere doseringen methylcobalamine en adenosylcobalamine, gaven in mijn praktijk, behandelresultaten, die mij naar een nieuwe behandelswijze leiden. Terwijl ik bijna 15 jaar ervaring had met vitamine B12 (verschillende vormen in injecties, zuigtabletten en sprays) als ‘ex-ME/CVS-patiënt’ en ook als behandelaar, was ik erg onder de indruk van de behandelresultaten. Maar tevens dacht ik: wat gebeurt er eigenlijk in het lichaam en kunnen er gevolgen zijn van deze hogere doseringen..!?

Wist je dat?
B12In 2013 bij een onderzoek onder de Rotterdamse bevolking bij 70.000 personen (willekeurig) vastgesteld werd, dat er in ruim 45% van de bepaling van vitamine B12 in serum  de waarde kleiner was dan 200 pmol/L was, ongeacht leeftijd of geslacht. Anders gezegd: Eigenlijk had dus 45% een vitamine B12-tekort! Dit onderzoek werd gedaan onder auspiciën van Prof. Dr. J. H. Richardus, hoogleraar Infectieziekten en Publieke Gezondheid van het Erasmus MC en Dr. S. de Lathouder, klinisch chemicus van de STAR-MDC ; beide nemen deel aan de “Vitamin B12-Deficiency Research Group”.

Hierdoor wil ik een vernieuwende visie op vitamine B12 en de behandeling van vitamine B12-tekort presenteren. Hierbij ga ik dieper in op vele oorzaken van vitamine B12-tekort en een introductie voor de toepassingen van folinezuur, 5-MTHFR. Ook een introductie van het behandelen van MTHFR en het reguleren van de methylatie. Ik doe dat o.a. door een eendaagse bijscholing op 6 juni en op 14 juni in Zeist, onder de titel: ‘Vitamine B12-tekort, foliumzuur, folinezuur, 5-MTHF en MTHFR’  Een bijscholing voor artsen, therapeuten en beroepsbeoefenaren en geïnteresseerden (wel voldoende basiskennis vereist) (HIER link)

Feitelijk zijn het Vitamine B12-tekort, MTHFR en de methylatie hierdoor niet meer los van elkaar te beoordelen en te behandelen, want MTHFR komt voor bij ca. 1 op de 2 mensen!  Toen ik in september 2014 MTHFR ontdekte, terwijl ik zoekende was naar de oorzaken van Vitamine B12-tekort, veranderde alle kaders!  En dankzij het ‘Human Genome Project’, een programma dat het menselijk DNA in kaart brengt, is al zeer veel DNA geanalyseerd tussen 1990 en 2003. Hierbij is ontdekt dat Methyleentetrathydrofolaatreductase, afgekort dus ‘MTHFR’, een veel voorkomende genmutatie is onder de wereldbevolking. Ca. 45% van de wereldpopulatie heeft mutatie(s) van dit gen in meer of mindere mate, dit is dus 1 op de 2 mensen!!!

Voor de ‘ingewijden’.. De meeste MTHFR-genmutaties komen voor op positie 677 en/of 1298 op het MTHFR-gen. Het MTHFR-gen, gelegen op chromosoom 1, is verantwoordelijk voor functioneren van het MTHFR-enzym. Een afwijking van het MTHFR-gen geeft verminderde functie van dit MTHFR-enzym. Hierdoor kan er geen of verminderd bio-actief foliumzuur: 5-methyltetrathydrofolaat (5-MTHF) gevormd worden! Dit functie verlies kan oplopen van 10-20% tot wel 80 – 100%! Dit kan zeer grote gevolgen hebben op de staat van welzijn en de gezondheid!  5-MTHF, de bio-actieve vorm van foliumzuur is nodig zodat het lichaam zelf bio-actief vitamine B12, methylcobalamine, kan maken! Besef hierbij dan, dat het percentage van functieverlies (bv 50%) van het MTHFR-enzym betekend, dat er ook hetzelfde percentage van functieverlies (dus 50%) is van oa:

– methylatie

– kwaliteit van het immuunsysteem

– vermogen van het kunnen ontgifting                                           

– DNA opbouw  en –reparatie/regeneratievermogen

– vermogen om neurotransmitters en hormonen te produceren

– vermogen om energie, ATP, te maken

– vermogen om zelf biologisch actieve vitamine B12, methylcobalamine, te kunnen maken

Bij een MTHFR-gendefect kan er ongemetaboliseerde foliumzuur zich opstapelen in het lichaam. Dit betekent dat pteroylmonoglutaminezuur (foliumzuur) dan ophoopt en dit heeft schadelijke bijwerkingen. Ongemetaboliseerd opgestapeld foliumzuur geeft:

 1. Verzwakking van de de Natural Killer cellen activiteit, dit zijn de belangrijkste cellen van de afweer tegen kanker.
 2. Blokkering van de Folaat Alfa Receptoren (FRa) in de bloed-hersen-barrière – vanwege de grote affiniteit – en hierdoor kan 5-MTHF (biologisch actieve vorm van foliumzuur) niet in de hersenen komen. Alleen 5-MTHF kan de hersenen in, alle ander vormen van folaat en foliumzuur kunnen dit niet.

nature01403-f6.2

x

Een recentelijk onderzoek ‘High folic acid consumption leads to pseudo-MTHFR deficiency’, gepubliceerd begin 2015 in het American Journal of Clinical Nutrition, heeft aangetoond dat een 10x ADH dagdosering van foliumzuur bijdraagt aan een significante verminderde werking van het MTHFR enzym, men spreekt hier over een zogenaamd pseudo MTHFR deficiëntie. Ook was hierbij beschadiging van de hepatocyten, vermindering van choline metabolieten (phosphatidylcholine) en een vermindering van het methylatie vermogen van de levercellen!

Tevens werd in de levercellen 60% meer ongemetaboliseerd foliumzuur gevonden ten opzichte van de controle groep. Bij dit onderzoek werd ook aangetoond dat er bij deze hoge foliumzuur doseringen functie vermindering gaf van het ‘messenger RNA’ van de genen die betrokken zijn bij de genen van de methylatie cyclus en ook een gereduceerde expressie van het MTR-gen, het gen wat Methionine Synthase enzym produceert en dit enzym is nodig om…….. methylcobalamine, dus biologisch actief vitamine B12, te kunnen maken. Hierdoor heeft de Amerikaanse arts en MTHFR-specialist Dr. Ben Lynch geen goed woord meer over voor foliumzuur.   HIER

MTHFR kan in Nederland bepaald worden bij PRO HEALTH laboratorium of je laat een Genetisch Profiel bepalen HIER

En zo wordt dit geheel Orthomoleculaire Geneeskunde van de toekomst wat gevolgen gaat krijgen voor zowel complementaire-, integrale- als mede ook voor de reguliere geneeskunde. Genetisch laten bepalen welke zwakte er aanwezig zijn in de methylatie en vervolgens dit reguleren met lifestyle, voeding en supplementen.

Naamloos

Aan de hand van dit schema, hieronder zeer beknopt uitleg van der methylatie in hoofdlijnen:

Methionine-cyclus = Hierbij wordt het schadelijk homocysteïne afgebroken. Dit is van essentieel belang omdat een verhoogd homocysteïne gehalte een risicofactor is voor het ontstaan van verschillende chronische ziekten. Wetenschappelijk is er reeds aangetoond dat er een verhoogd risico is op het krijgen van:  DNA-streng breuk, hart-en vaatziekten, calcium neerslag in de aderen = artherioscloroses,  problemen met de kransslagaders, angina pectoris, hartinfarcten, veneuse trombose, longembolie, CVA’s, TIA’s, verlaagde immuniteit, oxidatieve stress, apoptose (=celdood), depressie, dementie, Alzheimer, Schizofrenie, metabool syndroom, verlies van cognitieve functies, inflammatoire bowel diseases (prikkelbaardarm syndroom / Ziekte van Crohn / Colitis Ulcerosa), osteoporose, complicaties bij diabetes 1 en 2, hypothyreoïdie, miskramen, onvruchtbaarheid en kanker.

Roken, alcohol en koffie (meer dan 6 kopjes per dag) verhogen ook het gehalte van homocysteïne. De productie van SAMe is ook belangrijk omdat deze stof een zeer belangrijke methyldonor is voor de methylatie stofwisseling. Met een chronisch tekort van methylcobalamine (bio actief vitamine B12) en een chronisch tekort van 5-MTHFR (5-methyltetrahydrofolaat = bio actief foliumzuur) kan men zich wel voorstellen de afbraak van homocysteïne en de productie van SAMe sterk verminderd wordt, met alle gevolgen van dien!

.
.

SAMe is bij meer dan 40 biochemische reacties betrokken waarbij het  een sleutelfunctie van de eerste orde vervult omdat het de belangrijkste methyldonor is binnen het lichaam. In de hersenen is SAMe een cruciale factor bij de productie van noradrenaline, adrenaline, dopamine, serotonine en melatonine. SAMe heeft ook invloed op de gevoeligheid van de receptoren van de neurotransmitters. SAMe levert methylgroepen voor de activatie van talloze essentieele stoffen zoals, hormonen, eiwitten, fosfolipiden, DNA regulatieproteinen (gen-epressie), en diverse aminozuren. SAMe speelt ook rol bij de myelinisatie van neuronen. Methylering van fosfolipiden door SAMe speelt een belangrijke rol bij de vorming van de myelineschedes. SAMe heeft regeneratieve eigenschappen voor het zenuwstelsel.

Foliumzuur-cyclus Foliumzuur wordt omgezet in 5-MTHF (5-methyltetrahydrofolaat = bio actief foliumzuur) en dit kan alleen als het MTHFR-enzym optimaal werkt. Functieverlies van het MTHFR-enzym heeft drastische gevolgen. Zie voor meer informatie de pagina MTHFR!  5-MTHF is van cruciaal belang voor een optimaal functioneren van de methionine cyclus en de BH4-cyclus (ook de ureum-, NO- en ATP-cyclus). Bij een chronisch tekort aan 5-MTHF is er ook vaak een tekort aan de andere vormen van bio actief foliumzuur, de zogenaamde verschillende vormen tetrahydrofolaat (THF). Dit geeft functie verlies van de DNA & RNA synthese! Belangrijk feit: ALLEEN 5-MTHF kan de hersenen in, alle ander vormen van folaat en foliumzuur kunnen dit niet.

BH4-cyclus = BH4 (Tetrahydrobiopterin) productie, welke een co-factor is voor de synthese van de neurotransmitters serotonine, melatonine, dopamine, adrenaline, nor-adrenaline. Ook is het een co-factor bij de productie van stikstofmonoxide wat een rol speelt bij het verwijden en schoonhouden van bloedvaten en de bescherming van het hart en de hersenen.  Met een chronisch tekort van methylcobalamine (bio actief vitamine B12) en een chronisch tekort van 5-MTHFR (5-methyltetrahydrofolaat = bio actief foliumzuur) kan men zich wel voorstellen dat de productie van neurotransmitters sterk verminderd wordt, met alle gevolgen van dien!

Ureum-cyclus = dit is eigenlijk de afvalverweringsplaats waarbij oa.de uitscheiding van ammoniak plaatsvind. Ammoniak is zeer giftig voor ons  lichaam als deze uitscheiding niet goed verloopt heeft dit ernstige gevolgen voor het lichaam!

NO-cyclusSommige immuuncellen produceren grote hoeveelheden stikstofmonoxide (NO–). Dit is toxisch! Deze overproductie komt voor bij chronische klachten en – ziekten. Hierdoor wordt dan het vrije radicaal peroxinitriet (ONOO–) geproduceerd. Dit geeft de zogenaamde nitrostress en is een belastende factor. Bij ziekte is er meestal teveel productie van NO– en dit stimuleert weer de productie van de pro-inflammatoire cytokines en ontstekingsbevorderende eiwitten, die weer aanzetten tot meet nitro-stress, en dit is een viseuze degeneratieve cirkel! Teveel NO– productie speelt een rol bij oa. artherosclerose, diabetes, beroerte, hypertensie, impotentie, septische shock, en langdurige depressie.

ATP-cyclus = ook wel de citroenzuurcyclus genoemd, hier wordt ATP = ENERGIE! geproduceerd met ca. 10 opeenvolgende reacties. Als deze cyclus niet goed kan draaien kan men niet goed energie maken. De afbraak van eiwitten, vetten en suikers tot koolstofdioxide (CO2) en water (H2O) levert daarbij energierijke metabolieten zoals ATP, NADH en FADH2. In totaal moet per glucose die in de glycolyse wordt gebracht, de citroenzuurcyclus twee keer doorlopen worden.

Meer informatie over de bijscholing: 

Vitamine B12-tekort, foliumzuur, folinezuur, 5-MTHFen MTHFR!

Voor artsen, therapeuten en beroepsoefenaars en geinteresseerden (basiskennis is vereist)  De bijscholing is 1 dag op zaterdag 6 juni 2015 of op zondag 14 juni 2015. De locatie is Conferentiecentrum Woudschoten te Zeist – in de kapelzaal en beide dagen zijn van 11.00 – 19.00 (ontvangst vanaf 10.30) Gezamelijk lunchbuffet van ca. 13.00 – 14.00 en de bijscholing is inclusief Syllabus tekst ca. 170 pagina’s + Syllabus van de Powerpoint presentatie ca. 120 pagina’s en Certificaat van Deelname. Voor diegene die met een Asyra werken (en of andere testapparatuur/methoden gebruiken) ook tips en advies, hoe de testen te bouwen en te analyseren. En de kosten bedragen  € 114,95 (incl. btw)

Tijdens deze bijscholing zal PRO HEALTH aanwezig zijn met een stand. PRO HEALTH laboratorium kan allerlei klinische onderzoeken uitvoeren, in oa. bloed en urine, ter ondersteuning van het bepalen van de problematiek met betrekking tot: vitamine B12-tekort, foliumzuurstofwisseling, MTHFR en methylatiestofwisseling. Deze klinische testen worden ook besproken tijdens de bijscholing. Ook zal tijdens deze bijscholing INVINTRO aanwezig zijn met een stand. INVINTRO is Europees Distributeur van Beyond Balance. De Beyond Balance producten geven voor behandelaars mooie behandelmogelijkheden.

Voor aanmelding en informatie: info@lichaamenenergieinbalans.nl

 * * *

Links:

Praktijk en allerei info = lichaamenenergieinbalans.nl/

Bijscholing = lichaamenenergieinbalans.nl/vitamine-b12-tekort-2/

Inhoudsopgave bijscholing HIER  (PDF)

Facebook = facebook.com/lichaamenenergieinbalans

 

12 gedachten over “’t Verontrustende Vitamine B12-tekort enzo..!

 1. “Maar tevens dacht ik: wat gebeurt er eigenlijk in het lichaam en kunnen er gevolgen zijn van deze hogere doseringen..!?

  Ik kan u uit eigen ervaring vertellen dat ik zonder problemen drie jaar lang 2 maal per week een Nycomed (is takeda geworden) hydroxocobalamine 10mg/2ml injectie heb gehad. Mijn man heeft ze mij toegediend in de grote bilspier. Voordat ik begon met de injecties was ik o.a. chronisch pijnpatiënt en kon ik met veel pijn maar een paar stappen lopen, en na een jaar spuiten kon ik, met minder pijn, een wandeling van 10 à 15 minuten maken. Nu na drie jaar spuiten ben ik weer goed ter been. Ik heb toentertijd ook nog een tijdje afwisselend met methyl- en adenosyl injecties geëxperimenteerd, maar hydroxocobalamine werkt bij mij beter. Ik gebruik nu 1 maal per dag een mondspray. Hydroxocobalamine is in water oplosbaar, dus wat je ’teveel’ binnenkrijgt dat plas je weer uit. Hydroxo kan dus noet zoals foliumzuur en de in vet oplosbare vitamines niet gaan stapelen. Een teveel aan inname van hydroxo-, methyl- en adenosylcobalamine is niet schadelijk. Ik ben er alleen maar beter van geworden, en ik niet alleen. Ik heb vijf jaar geassisteerd op het forum van Stichting b12tekort als forumbeheerder/moderator, en ik ken legio succesverhalen.

  http://stichtingb12tekort.nl/

  http://home.kpn.nl/hindrikdejong/

  1. Is hydroxocobalaminie ook vrij te verkrijgen? Ik gebruik nu adenosyl en methyl zuigtabletten icm foliumzuur van vitamineb12nu.nl maar vind dat vrij prijzig.werkt wel erg goed. Als er goedkopere oplossingen zijn hou ik mij aanbevolen.

 2. Ik herken sommige klachten die bij B12-tekort horen zoals vermeld op http://www.stichtingB12tekort.
  Kan ik een vermoeden van tekort ook oplossen door eerst een goede multivitamine of een B12-spray te gebruiken en eerst eens te kijken of de klachten daardoor misschien verbeteren? Dat lijkt mij eigenlijk het allersimpelste op dit moment(de klachten zouden namelijk ook bij een ander tekort of ziektebeeld kunnen horen en bloedprikken vind ik weer een heel gedoe)

 3. Een (ernstig) vit. B12 tekort kan ook te wijten zijn aan articaïne (en derivaten daar van), die gebruikt wordt als verdovingsvloeistof door tandartsen die ‘lekker snel’ willen werken…! En dat goedje blijft levens lang in het lichaam en kan niet afgebroken worden en houdt de opname van B12 tegen, zowel oraal als bij injecties.

 4. Stukje uit het boek “Het verzwegen verhaal over Kanker” van Professor Brian Peskin.
  In feite beschouwen de Chinezen vandaag de dag rijst als BOERENVOEDSEL en eten ze er veel minder van dan ons is wijsgemaakt. Ik ben in 2002 naar Sjanghai, in China geweest en heb dit feit uit eerste hand. En in Tailand waar ik talloze keren ben geweest vormen vlees en vis verreweg het voorkeursvoedsel – en niet rijst of noedels. We zijn weer eens misleid.
  GROOT NIEUWS
  Vegetariërs kunnen de benodigde eiwitten binnenkrijgen door het eten van kaas en yogurt van Biologische vrije uitloop koeien en geiten, die geen antibiotica krijgen en uit supplementen met onbewerkte oliën.
  Kinderen lopen ook gevaar. Er heeft in 3 medische tijdschriften gestaan dat KINDEREN VAN VEGETARIËRS DE NEIGING HEBBEN OM EEN TEKORT AAN DHA TE KRIJGEN ( een derivaat van omega – 3): Journal of Pediatrics, 1992, 120:S71-77, lipids,1995, 30(4):365-369, en European journal of Clinical Nutrition, 1994, 48:358-68. Verder kan de belangrijke vitamine tegen Kanker, B12, ALLEEN VIA DIERLIJKE bronnen verkregen worden (Essential Biochemistry, pag. 348).
  Je hebt misschien van de MACROBIOTIEK gehoord – een metode met een voornamelijke vegetarisch dieet dat biologische granen en biologische producten bevat, tezamen met zelfmassage, meditatie en lichaamsbeweging. Deze manier van leven is bedoeld om lichamelijke gezondheid te bevorderen en ook andere voordelen te verschaffen. Sommige therapeuten op het gebied van voeding raden een macrobiotisch dieet aan bij Kankerpatiënten.
  Ik voel me verplicht om onder je aandacht te brengen dat (Aveline Kushi ), een leider van de macrobiotische beweging aan Kanker is gestorven. Het contant volgen van dat dieet en regiem heeft niet kunnen voorkomen dat mevrouw Kushi Kanker kreeg.
  COMMENTAAR VAN LIFE-SYSTEMS ENGINEERING SCIENCE
  Als het gevolg een mislukking is (je krijgt toch kanker) dan klopt de theorie niet, hoe sterk je ook hoopt op of gelooft in de deugdelijkheid van de methode.

  1. ANDER GROOT NIEUWS: pas op voor het nuttigen van te veel zuivel(en dat “te veel is erg relatief van persoon tot persoon): melkproducten zoals kaas of yoghurt dus (ook van geit en schaap) Vele knie en heup problemen zijn te wijten aan overdosis van het o zo gezonde goedje. Eieren zijn dan weer wel OK. Velen geloven me niet. Sommigen wel en die zijn blij dat ze van hun pijnlijke knieën af zijn nadat ze stopten zuivel te eten. Het gaat hem veelal om de rechterknie…

 5. Zeker en vast een boeiend artikel en ik verstuur het naar mijn dochter die (van een reguliere arts) vele vitaminen heeft voorgeschreven gekregen waaronder vooral vit B12. Misschien ben ik maar een domme lezer maar wat ik mis is iets concreets. Ik zelf ben vegetariër en dan heb je iets meer kans op een tekort aan vit B12. (ik eet geen peterselie omdat ik er snel infecties van krijg)… Maar: waarin vind de probleem hebbende lezer zijn vitamine B12 dan wel? Bij de apotheek is er een pilletjes met vitamine B12 wat tamelijk onverteerbaar is… gevoelige mensen zijn overal gevoelig aan. Is het mogelijk dat Monica van Lem een artikel schrijft voor de modale burger? Met veel dank hoe dan ook voor het doorgeven van deze kennis.

  1. Als vegetariër zou ik er niet aan twijfelen om naast eieren supplementen te nemen voor een goede dosis B12. Je kan bv. zuigtabletten bestellen, bij iHerb.com verkopen ze de Solgar B12 methylcobalamine 1000mcg sublinguale zuigtabletten voor een mooi prijsje vergeleken met de prijzen in NL. Nou ben ik geen fan van Solgar maar deze tabletjes zijn erg aangenaam.

 6. klopt niet helemaal.

  foliumzuur was hier goed.en b12 chronische gebrek.

  Tijdens zwangerschap bloedtesten .
  maagzuurtabletten en oestrogeen hormoonverhoging zorgt dat b12 eiwit niet word opgenomen door maag en darmen waardoor hypothalamus hypofyse uit balans zijn en tekort optrred b12

  als je zwanger wilt worden en blijven is foliumzuur slikken juist niet gord bij chronische b12 deficiëntie.

  ik kan dat weten

 7. ik heb chronisch b12 deficiëntie maag darmen breekt b12 af.
  neemt het eiwit niet op. ook bepaalde aminozuren.
  en ab negatieve bloedgroep.

  bloedcellen zijn vergroot en anders als dat het hoort

  dus dat verhaal over foliumzuurtekort als je b12 tekort hebt is compleet uit de duim gezogen.
  vitamines slikken werkt niet ik gebruik en doe dat zelf b12 injecties en wel iedere week.

 8. Ik vind dit het beste nieuws dat ik gelezen heb sinds ik een computer heb!!!
  Ik ga dit tot de bodem uit laten zoeken, wat mezelf betreft.
  Jarenlange vermoeidheid, zelf alles op en uitzoeken….en ik weet gewoon dat dit een belangrijke SLEUTEL kan zijn voor vele vele mensen met vermoeidheid, chronische lyme en andere zaken!!!
  Dank je wel Monica voor het plaatsen op internet!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.