Advertentie

Vitamine C, alles op een rijtje..!


De Haarlems arts Dr. Coos Beunk
De Haarlems arts Dr. Coos Beunk

Dr. Coos Beunk praktiseert ruim veertig jaar als arts. Nadat hij een jaar in het brandwondencentrum te Beverwijk geassisteerd had, werd hij huisarts, maar in die rol voelde hij zich steeds ongelukkiger worden. Hij was van mening dat de diagnostiek niet verder dan de oppervlakte kwam. In zijn opleiding als huisarts had hij niet geleerd om voldoende diep te graven en te zoeken naar de oorzaken van het lijden van de mens. Daardoor, zo zag hij, kunnen patiënten afglijden naar ernstiger ziektes, in plaats van dat ze ‘beter worden’.

Na dertien jaar huisartspraktijk begon Coos Beunk zich te bekwamen in tal van additieve geneeswijzen, zoals homeopathie, bio-energetica, (electro)acupunctuur, neuraaltherapie, psychotherapie en orthomoleculaire therapie. En sindsdien werkt hij als consultatief arts, waarbij hij zich bedient van een holistische methode, die hij zich eigen gemaakt heeft. Zo komt hij in veel gevallen achter de oorzaak van een ziekte bij een patiënt. En vooral daardoor kreeg hij weer meer plezier in zijn vak. Op verzoek van verscheidene firma’s en verenigingen houd Dr. Beunk voordrachten, onder andere over moeheid, keel- en oor-ontstekingen, de oorzaken van de afname van ons weerstandsvermogen en over multiple sclerose. Afgelopen zondag 27 oktober was hij aanwezig als panellid bij de -door Drs. John Consemulder georganiseerde- gezondheidsmiddag. In dit artikel, dat werd aangevuld door Désirée Róver, zet hij alles op een rijtje m.b.t. Vitamine C.

x

* * *

x

Vitamine C, alles op een rijtje…!

x

2013 © Dr. J. Beunk,  orthomoleculair arts –
bewerking: Désiréé Röver, medisch journalist

 x

Vitamine C, zoals het wordt waargenomen door de electronenmicroscoop. Een 'bonte verzameling energie', zou je kunnen zeggen..! Waarom blijft Vitamine C met de nek aangekeken worden door de medische 'wetenschap'..?
Vitamine C, zoals het wordt waargenomen door de electronenmicroscoop. Een ‘bonte verzameling energie’, zou je kunnen zeggen..! Full spectrum. Waarom blijft deze Vitamine C met de nek aangekeken worden door de medische ‘wetenschap’..?

Vitamine C, ook wel ascorbinezuur of ascorbaat genoemd, is een vitamine die van groot belang is voor onze weerstand en gezondheid. Zonder deze vitamine kunnen we niet leven. Door een tekort aan groenten en fruit kregen scheepslui in de jaren 1700 geen vitamine C en stierven aan scheurbuik. Een tekort aan vitamine C is dus dodelijk en dat geldt voor bijna alle vitaminen. Een teveel aan vitaminen is gezond en bestrijdt veel ziekten.

Met uitzondering van de mens, hogere apen, cavia’s en bepaalde vleermuizen maken alle wezens op aarde hun eigen vitamine C aan. Zij kunnen in de lever uit glucose grote hoeveelheden vitamine C maken. De diagnose ‘scheurbuik’ wordt bij mensen zelden gesteld, omdat men de symptomen niet kent. Op de universiteiten worden geen colleges meer gegeven over het belang van vitaminen en mineralen, omdat men ervan uit gaat die er in voeding voldoende aanwezig zijn. En dit, ondanks het feit dat TNO het tegengestelde heeft aangetoond.

Symptomen van een acuut vitamine C-tekort zijn:

 • Scheurbuik: vitamine C heeft als belangrijkste functie de vorming van collageen. Deze stof is het cement van het lichaam. Zonder deze stof valt het lichaam uit elkaar en dat is precies wat bij scheurbuik gebeurt.
 • Bloeduitstortingen: vooral aan de benen zijn grote blauwe plekken en kleine rode plekjes (ecchymosen) te zien door een tekort aan substantie tussen de cellen in de huid. Ook kunnen er bloedingen ontstaan in veel organen zoals de darmen, ogen en oogleden (petechiën), bij de tanden, neusbloedingen, bij de botten (subperiosteaal) en in de gewrichten.
 • Oude littekens breken weer open en wonden genezen slecht.
 • Zeer pijnlijke, breekbare botten en een zeer slecht gebit: door de afwezigheid van collageen krijgen we gezwollen mondslijmvlies en loszittende tanden, en zwakke botten en kraakbeen.
 • Reumatische pijnen in de benen en atrofie van de spieren: vooral de knieën doen pijn en de benen zijn vrij zwak.
 • Depressie, hypochondrie, overgevoeligheid en onverschilligheid.
 • Snelle vermoeidheid, weinig energie, kortademigheid, slaapbehoefte, anemie (=bloedarmoede), trillerigheid en rillerigheid.
 • Gevoeligheid voor virusinfecties, vooral voor herpes, mond- en klauwzeer, kinderverlamming en andere besmettelijke virale ziekten. De zwarte dood ontstond vroeger bij mensen met een voorstadium van scheurbuik. In Europa zijn aan deze ziekte 25 miljoen mensen gestorven.
 • Koortsen, stinkende ademhaling, longaandoeningen en constipatie.
 • Schimmels die niet reageren op medicatie

Indien men 2-3 maanden geen vitamine C gebruikt, zal scheurbuik ontstaan en rest een levensduur van nog 25 tot 30 dagen… Ratten maken hun eigen vitamine C. Indien we in verhouding met deze dieren evenveel vitamine C in ons lichaam willen hebben, moeten we wanneer we gezond zijn per dag 2 tot 4 gram innemen, en bij ziekte wel tot 15 gram.

Klinische aspecten van chronische vitamine C tekort

 • Marginaal tekort: afname biochemische functies, verder geen symptomen.
 • Milde vitamine C deficiëntie. Dit veroorzaakt:
  Moeheid, spierzwakte en afname van de groei, anorexie, overgevoeligheid voor infecties, afname immuniteit, hypertensie, hoog cholesterolgehalte, toename van hartinfarcten, vertraagde wondgenezing en lage opname ijzer (Fe)
Nobelprijswinnaar Linus Pauling was zelf het toonbeeld van een blakende gezondheid. Vitamine C was zijn 'geheime recept'. In 1994 stierf hij op 93-jarige leeftijd.
Nobelprijswinnaar Linus Pauling was zelf het toonbeeld van een blakende gezondheid. Vitamine C was zijn ‘geheime recept’. In 1994 stierf hij op 93-jarige leeftijd.

De verschijnselen van een matig tot mild vitamine C tekort worden zelden herkend, vooral ook omdat de grenswaarden in het laboratorium vaak veel te laag liggen. Daar weet men niet hoe hoog of laag de waarden behoren te zijn. Men kan beter te hoge dan te lage waarden hebben.

Vitamine C in het lichaam
De hoeveelheid vitamine C in de weefsels van het lichaam varieert heel sterk. In verhouding tot hun gewicht bevatten de bijnieren meer vitamine C dan andere weefsels. Bij de vorming van adrenaline, noradrenaline en steroïde hormonen is ascorbinezuur betrokken. Stress put de bijnier uit door verlies van vitamine C. Vitamine C is daarom een belangrijk middel tegen bijnieruitputting. Witte bloedlichaampjes (leukocyten) gebruiken veel vitamine C wanneer zij beschadigd weefsel moeten herstellen. Zij zijn ook van belang voor de vorming van globuline en de fagocytosis van bacteriën.

Leukocyten hebben vitamine C nodig en bij een tekort in het lichaam, onttrekken zij dit uit andere weefsels [Dit is wat op dramatische wijze in sommige baby’s gebeurt na vaccinatie, zij krijgen dan de diagnose ‘Shaken Baby Syndrome, en de ouders worden beschuldigd van kindermishandeling! DLR]. (zie HIER op de site voor uitgebreid artikel!)
Om lichaam en leukocyten aan voldoende van vitamine C te helpen, moet men ongeveer 7000 mg innemen. Daarom is 100 mg vitamine C per dag, die de RDA aangeeft, onvoldoende. De RDA is de dagelijkse hoeveelheid die men nodig heeft om net niet dood te gaan; de afkorting komt uit het Engels: Recommended Dietary Allowances.

De lens van het oog heeft veel vitamine C nodig om vochtig en helder te blijven. Indien daar onvoldoende vitamine C aanwezig is, kan cataract ontstaan (2).

Vitamine C van groot belang voor de hersenen. Vitamine C beschermt het hersenweefsel tegen destructie en dementering, iets dat vooral voorkomt wanneer er op oudere leeftijd te weinig ascorbinezuur (fruit en groente) wordt gegeten. Bij een tekort aan vitamine C zal er ook een stijging van histamine plaatsvinden. Vitamine C vernietigt deze histamine. In alle gevallen van allergie, insectenbeten, hooikoorts en verbrandingen stijgt de histaminespiegel en moet men veel vitamine C nemen.

Vitamine C werkt tegen arteriosclerose. Vitamine C verwijdert in geringe mate lood, kwik en cadmium uit het lichaam.

Aandoeningen en/of ziekten die door vitamine C gunstig worden beïnvloed.
Vitamine C kan in meer dan 30 ziekten gunstig werken en de levensduur verlengen. Zelfs 500 mg per dag geeft een verbetering van 42 % tegen hartaandoeningen en 35 % minder kans op sterfte tegen ziekte. (3,4). Dr. F.R. Klenner, M.D, longarts, behandelde vele patiënten met succes met grote hoeveelheden vitamine C. Hij begon waterpokken, mazelen, bof, tetanus en poliomyelitis met succes te behandelen met hoge hoeveelheden vitamine C.

Ziekten behandeld met hoge doses vitamine C met een gunstig resultaat

 • Longontstekingen,
 • encefalitis (hersenvliesontsteking),
 • Herpes zoster en simplex
 • Mononucleosis
 • Hepatitis
 • Pancreatitis
 • Blaasontstekingen
 • Artritis
 • Atherosclerosis
 • Diabetes
 • Glaucoma
 • Schizofrenie
 • Ulcus cornea
 • M.S.
 • Chronische vermoeidheid
 • Brandwonden
 • Intoxicaties

Hart- en vaat-aandoeningen
Hart en vaataandoeningen komen in de Westerse wereld steeds meer voor, ondanks allerlei kunstgrepen (operaties) en bloedverdunners. Op een zondagochtend in Augustus 2009 vertelde Prof. Dunning op de radio dat er sinds de WO-II geen vooruitgang is geboekt bij de bestrijding van hart- en vaat-ziekten en kanker. Integendeel, er is juist een toename in beide ziekten. Dunning vergat erbij te vertellen dat sterfte door medicijnvergiftiging op de derde plaats staat. In Amerika sterven hierdoor jaarlijks 800.000 mensen (iatrogene schade).  Let op: Medicijnen genezen nooit, ze onderdrukken alleen de symptomen…

Citrusvruchten, een zeer belangrijke bron van Vitamine C.
Citrusvruchten, een zeer belangrijke bron van Vitamine C.

Dr. Linus Pauling, die tweemaal de Nobelprijs kreeg en met wie Dr. Moerman bevriend was, constateerde dat het aantal hartziekten met 80 % zou dalen indien iedereen dagelijks 2000 tot 3000 mg vitamine C zou innemen (5). Dat verstopte hartvaten weer zijn open te krijgen door dagelijkse inname van 6000 mg vitamine C + 6000 mg l-lysine. L-lysine is een onmisbaar (=essentieel) stukje eiwit (= aminozuur), onder andere in vis.

Arteriosclerose (= slagaderverkalking) kan een gevolg zijn van een langdurig tekort aan ascorbinezuur. (Vitamine C) Om arteriosclerose tegen te gaan, is het nuttig om naast de vitamine C ook vitamine E en vitamine B3 in te nemen (6,7).  Vitamine C kan calcium uit de plaques van de arteriën verwijderen. Men moet dan magnesiumascorbaat (= vitamine C gekoppeld aan magnesium), ascorbylpalmitaat (= vetoplosbare vitamine C), of L-ascorbinezuur innemen.
Ascorbinezuur kan echter wel maagproblemen geven en de inname met lauwwarm water helpt dan. Bij een laag vitamine C-gehalte in bloed, heeft men meer kans op een hartinfarct, vooral wanneer er sprake is van vetzucht en hoge bloeddruk (vaak ook een magnesiumtekort). (8).

Vitamine C is van belang voor de communicatie en de elektronenuitwisseling tussen de lichaamscellen en moleculen. Voor deze ontdekking kreeg de Hongaarse fysioloog Albert Szent-Gyorgyi in 1937 de Nobelprijs (15). Daarbij dient gezegd, dat een verstoorde elektronenstroom de oorzaak van iedere ziekte is. Allergieën, infectieziekten, auto-immuunziekten en alle letsels zijn de oorzaak van de vrije radicalen die bij deze verstoring vrijkomen.

Een radicaal is een molecuul in de cel. Indien door beschadiging van de cel zo’n radicaal uit de cel vrijkomt, is het een vrije radicaal geworden die vervolgens van andere moleculen elektronen steelt. Dit wordt een kettingreactie, en dit proces veroorzaakt een afbraak van de communicatie tussen de cellen van het lichaam. Deze radicalen moeten dus snel worden opgeruimd.

Bij ernstige ziekte kunnen dit hoog energetische elektronen zijn en alleen vitamine C kan deze verstoring opruimen. Grote hoeveelheden vitamine C (=ascorbaat) kunnen de elektronen aanleveren, benodigd voor het tegengaan van de schade door de vrije radicalen. [Nooit stoppen met innemen, want: op=op! DLR].

Zodra we ziek worden, neemt onze behoefte aan vitamine C toe. Ziekte leidt tot een kortstondige vorm van scheurbuik. Het lichaam heeft vitamine C nodig om zijn eigen vrije radicalen opruimers te ondersteunen. (16) In dit verband is een een zeer goed boek is: ‘Orthomolecular Medicin for Everyone’ door Abraham Hoffer, MD, PhD en A.W Saul, PhD. (ISBN 978-1-59120-226-4.) Als antioxidant beschermt vitamine C de eiwitten, nucleïnezuren (DNA en RNA), vetten en koolhydraten tegen destructie door vrije radicalen. Vitamine C helpt bij de regeneratie van vitamine E en andere antioxidanten.

Vitamine C is ook van belang voor twee andere processen, namelijk voor:

 1. de vorming en handhaving van collageen in de wanden van de bloedvaten om de elasticiteit en de stevigheid hiervan te handhaven
 2. en het in oplossing te houden van cholesterol.

Te weinig collageen veroorzaakt tandvleesbloedingen, losse tanden en het openspringen van wonden. Een te laag gehalte vitamine C in bloed veroorzaakt een stijging van de vorming van cholesterol. Dit heeft gevolgen voor de cholesterolspiegel en de vorming van galstenen. Hoge doses aan vitamine C doet het cholesterol verlagen en de arteriosclerose afnemen. Nodig is 7000 tot 14000 mg per dag.
Dat door vitamine C het CRP (= C-Reactive Proteïne) wordt verlaagd, is een aanwijzing dat er sprake is van een ontsteking met een verhoogde kans op een hartaandoening. Margarine wordt vaak aanbevolen om vaatproblemen tegen te gaan en cholesterol te verlagen. Al jaren wordt hiermee reclame gemaakt zonder dat er enig succes mee is behaald. Integendeel, een professor uit Canada heeft aangetoond dat alle margarine slecht is voor de mensheid en dat roomboter veel gezonder is en vroeger geen hartproblemen heeft gegeven. Vitamine C is ook belangrijk bij de synthese van noradrenaline, een neurotransmitter belangrijk voor de hersenen en de gemoedsgesteldheid.

Voorts is vitamine C van belang voor de vorming van carnitine, een klein molecuul dat essentieel is voor de mitochondria en de energievorming. Koper werkt antagonistisch met vitamine C, dus liever niet in koperen pannen koken.

vitamine C mannetjeDe normale verkoudheid
De normale verkoudheid is een virusinfectie die meestal 6 dagen duurt, gepaard gaand met malaise, lichte temperatuurverhoging, gezwollen neusslijmvlies en enige waterige afscheiding uit de neus. Indien men een langdurige afscheiding uit de neus heeft, dan is er een allergie. In het laatste geval zullen antihistaminica goed helpen, maar niet tegen een virusinfectie. Verkleurt de neusafscheiding in groen of geel, dan is er een bacteriële infectie bij gekomen. Bij een bacteriële- en virusinfectie helpt vitamine C de interferon productie te verhogen waardoor de weerstand toeneemt. Zink en l-lysine kunnen daarbij goed helpen.

Dr. Klenner gebruikte tegen verkoudheden 10.000 mg vitamine C per dag en had bij zijn patiënten een succespercentage van maar liefst 90%..! Onderzoek heeft aangetoond dat vitamine C de meest veilige, goedkoopste en meest effectieve methode is om de verkoudheid en griep te overwinnen. Vitamine C versterkt het bindweefsel, het immuunsysteem, doodt virussen en neutraliseert vrije radicalen. (9) Hoeveel vitamine C men nodig heeft, is erg individueel. Sommigen hebben genoeg aan 6000 mg., anderen hebben de dubbele dosis nodig. Het best kan men innemen tot men zachte ontlasting krijgt en dan met 1/3 minderen, om later weer te gaan stijgen. Hoe meer vitamine C men inneemt, hoe minder men de dokter nodig heeft

Virale en bacteriële infecties
Vitamine C werkt niet alleen tegen het verkoudheidsvirus. In 1947 wees W.J. McCormick er al op en noemde een rapport uit 1840, dat meldt dat vitamine C de weerstand verhoogt tegen tuberculose, difterie, kinkhoest, reumatische koorts en tyfus. Hieraan werd geen aandacht besteed. De farmaceutische industrie werkte dit ook tegen (en nog) omdat voor hen vaccinaties, antibiotica en al hun andere middelen winstgevender zijn. Bovendien worden de reguliere artsen en specialisten (nog altijd) niet opgeleid in de biochemie van de vitaminen en mineralen. Zij zien er dus het belang niet van in en hebben niet in de gaten dat zij hun medemensen op grote schaal aan het vergiftigen zijn.

Vitamine-C-Redder-print2Vitamine C is van groot belang in de vorming van antilichamen en neutralisatie van toxinen (giftige stoffen) door virussen en bacteriën. Hoge dosering van vitamine C neutraliseert vrije radicalen, doodt virussen en maakt het immuunsysteem sterker. Regelmatige inname van vitamine C voorkomt virusinfecties. Dr. Klenner gebruikte in 1949 grote hoeveelheden vitamine C met zeer goed succes tegen polio, lang dus voordat er vaccins waren. Proeven bij apen lieten ook een duidelijk resultaat zien. Klenner raadt aan om voor de vaccinatie flink vitamine C in te nemen om complicaties te voorkomen. [Maar waarom überhaupt nog een vaccin nemen? Vaccinatie brengt immers ALLEEN MAAR schade! DLR]

Informatie over vaccinatie-schade komt steeds explosiever naar buiten!
Informatie over vaccinatie-schade komt steeds explosiever naar buiten tegenwoordig. Vitamine C kan hier ook een sleutelrol in spelen; het is in staat heftige complicaties te pareren. Voor als u überhaupt wenst te vaccineren..!

De bacterioloog Claus W. Jungeblut, hoogleraar aan de Colombia University College of Physicians and Surgeons, bestudeerde in 1938 poliopatiënten (17) en ontdekte dat zij een tekort hadden aan vitamine C. Al in 1935 ontdekte Jungeblut dat vitamine C het poliovirus volledig inactief kan maken. Hij bewees dat vitamine C door de neutralisatie van de toxinen niet alleen de weerstand verhoogt tegen polio, maar ook tegen tetanus, difterie, stafylokokken, hepatitis en herpesvirus (18,19). In 1988 heeft dr Klenner aangetoond dat hoge doses vitamine C hepatitis kan voorkomen en/of genezen.

Ingeval van men hepatitis kan men, naast de nodige poeder of tabletten, voor een snellere werking het best ook een injectie met vitamine C krijgen. Herpes (=koortsuitslag) is goed te behandelen en te voorkomen met per dag een flinke inname van vitamine C (4000-6000 mg), liefst samen met zinkcitraat (25-50 mg) en l-lysine (2000-4000 mg.). Bij genitale herpes en humaan papilloma virus ( HPV) is ook succes behaald met uitwendig toegepaste vitamine C zalf. Calciumascorbaat geeft bij orale inname de minste bijwerkingen (zoals diarree).

Bij de vogelgriep hebben we de volgende symptomen: bloedingen onder de huid, uit de neus, en in h et tandvlees. Dit zijn ook symptomen die we zien bij een vitamine C tekort! De hoeveelheden vitamine C om dit te genezen, liggen erg hoog, nl. 200.000-300.000 mg per dag, en daarom liefst per infuus. In Nederland wordt dit niet gedaan, in Australië wel. Vitamine C werkt ook tegen bacteriële infecties om de volgende redenen:

 • Het is bacteriostatisch, d.w.z. het remt de groei van bacteriën.
 • Het maakt de vergiften (toxinen) van bacteriën onschadelijk.
 • Het controleert en zorgt voor de fagocytose van de bacteriën.
 • Het kan in hoge hoeveelheden worden gegeven omdat het voor het lichaam onschadelijk is.

Kinderziekten en vaccinaties
Vitamine C in grote hoeveelheden is succesvol ingezet tegen: Tuberculose, longontstekingen, kinkhoest, tyfus, dysenterie en vele andere infecties. Dr. Klenner heeft aangetoond dat hoge doses vitamine C gunstig werken tegen mazelen, bof, rode hond, waterpokken, tetanus en difterie. Zelfs encefalitis door mazelen reageert er gunstig op. Mijn ervaring is dat vitamine A, liefst in flinke doses, zeer gunstig werkt tegen allerlei bacteriële- en virale infecties. Een tekort aan vitamine is levensgevaarlijk, een teveel niet! De geadviseerde hoeveelheden zijn nogal wisselend. De ene specialist raadt 4000 mg per dag aan, terwijl een ander 10 x zo veel adviseert. In Amerika wordt tegen kanker 10.000 – 20.000 mg gegeven. In Nederland is men geheel ondeskundig op dit terrein en daardoor zijn de resultaten zeer slecht.

Kanker

In het gevecht tussen de griep en Vitamine C, komt de laatste bijna altijd als de overwinnaar uit de koortsachtige strijd
In het gevecht tussen de griep en Vitamine C, komt de laatste bijna altijd als de overwinnaar uit de koortsachtige strijd

Door verbetering van het collageen versterkt vitamine C de verbindingen tussen de cellen. Er is een theorie dat wanneer de verbindingen tussen de cellen sterk blijven, kanker geen kans krijgt om zich te verspreiden. Kankercellen blijven dan hooguit plaatselijk. Daarom bestreden Dr. McCormick en Linus Pauling kanker met hoge doses vitamine C, gesteund door het feit dat al deze patiënten met kanker een laag tot zeer laag vitamine C gehalte in hun bloed bleken te hebben. Verder constateerde McCormick dat leukemie en verschillende andere soorten kanker grote gelijkenis vertoonden met scheurbuik.

Er zijn verschillende oorzaken van kanker, maar naast andere tekorten en vergiftigingen ( bijv. van kwik), is vitamine C van belang om deze ziekte tegen te gaan. Bij bestraling is het zinvol om veel vitamine C te gebruiken om samen met vitamine E en selenium de overmaat aan vrije radicalen te verwijderen en celbeschadiging tegen te gaan. Dr. Klenner, R. Cathart, Linus Pauling en Irwin Stone constateerden dat hoge doses vitamine C gunstig werken tegen klierkoorts (= mononucleose, Pfeiffer), roodvonk, maagdarminfecties, bacteriële infecties, HIV en AIDS.

Stress
Dieren schijnen heel veel vitamine C aan te maken wanneer zij onder spanning staan. De mens kan dit niet. Hans Selye publiceerde al in 1970 zijn boek: ‘Stress, cancer and death’, daarin gaf hij de onderlinge relaties duidelijk aan. Bij spanning verliezen de bijnieren veel van hun vitamine C. Er zijn vele oorzaken van spanning: chemisch, fysisch en psychologisch. Van de vergiftigingen is vooral die met kwik de meest gevaarlijke, niet in het minst berucht omdat in veel griepvaccins kwik zit. Dus u wordt met medeweten van de inspectie van volksgezondheid regelmatig vergiftigd (vaccinaties zijn onnodig wanneer u voldoende vitaminen en mineralen binnen krijgt!).

Kwik is een zeer gevaarlijk vergif en zit behalve in vaccins, in amalgaamvullingen en mogelijk in water.  Alle medische ingrepen, verbrandingen, traumata en bestraling hebben hoge doses vitamine C nodig. Vitamine C is bovendien nodig in en voor de bijnieren om hoge doses adrenaline, noradrenaline en corticosteroïde hormonen te vormen.

Allergie
Veel allergische reacties worden veroorzaakt door het vrijkomen van histamine. Vitamine C vernietigt een teveel aan histamine en werkt zo tegen de oorzaak van allergie. Antihistaminica verhinderen dat histamine uit zijn schuilplaats komt. Ascorbinezuur (= vitamine C) is van belang bij alle histamine-gemedieerde toxische reacties (reacties waarbij histamine vrij komt) zoals insecten-, en slangenbeten, giftige planten en andere allergische reacties. Om de hoge histaminespiegel te voorkomen, moet men daarbij wel vitamine C zo snel mogelijk in hoge doses geven, of er van te voren mee beginnen.Een overmaat aan histamine veroorzaakt:

 • jeuk van de huid
 • zwelling van de huid
 • hooikoorts
 • vaatverwijding
 • verlaging van de bloeddruk

Andere methoden zijn:

 • het verminderen van de hoeveelheden in de opslagplaatsen door extra vitamine B3
 • het vernietigen van histamine bij de vrijmaking door extra vitamine C.

SBS moeder boosSudden Infant Death Syndrom = SIDS
De oorzaak van de plotselinge sterfte bij baby’s is ‘nog steeds niet bekend’. Soms wordt de zijligging als oorzaak genoemd, wat ik betwijfel, aangezien ik in mijn praktijk juist bij rugligging de sterfte zag en de longen vol met melk zaten (geen moedermelk, die blijkt ook via de longen te worden opgenomen). Door de toediening van vitamine C zag men bij de Aboriginals in Australië de incidentie van SIDS dalen van 50% naar minder dan 20%. [Dr. Charlie Kalokerinos schreef het boek ‘Every Second Child’, nadat hij had geconstateerd dat hoge sterfte het desastreus effect was van vaccinaties. Hij ontdekte dat vitamine C een groot verschil maakte. DLR].

Dat een vitamine C tekort [door vaccinatie] een oorzaak van SIDS kan zijn, wordt door reguliere artsen nog steeds en vooral hardnekkig ontkend. Liever geeft men met de diagnose ‘Shaken Baby Syndrome’ de arme en vaak nietsvermoedende ouders de schuld!

Zwangerschapslittekens op de buik = STRIAE.(10)
Door een tekort aan vitamine C, is er te weinig collageen om de cellen bij elkaar te houden. Spanning van de buikwand door zwangerschap doet de weefsels uit elkaar gaan en ontstaan de striae. Pijnlijke menstruatie en pijnlijke ontsluiting van de baarmoedermond zijn een gevolg van een tekort aan vitamine C en magnesium. Magnesium is ook van belang bij bloeddrukverlaging.

Samenvatting:

Vitamine C is het meest krachtige algehele geneesmiddel dat we bezitten en dat niet duur is in vergelijking met de giftige medicijnen van de reguliere artsen en farmaceutische industrie. Wanneer we allemaal meer vitamine C ( en volgens mij ook vitamine B3) flink innemen, worden we gezonder en intelligenter. Dit zou het einde kunnen betekenen van de farmaceutische industrie!

Dr. J. Beunk

Homeopatisch en Orthomoleculair arts

jbeunk.nl

 • Gerald F Combs, Jr. The Vitamins, ISBN 0-12-183492-1 .
 • The Healing Factor: Vitamine C Against Disease. New York: Grosset and Dunlap, 1972.
 • Enstrom JF, Kanim LE., Klein MA. Vitamin C intake and Mortality. Epidemiology,1992;3:194-202.
 • Levy, Thomas E, MD. Vitamin C, Infectious diseases, and Toxins: Curing the Incurable. Philadelphia; Xlibris Corporation, 2002.
 • Rath M, and Pauling L. A Unified Theory of Human Cardiovascular Disease. J Ortho Molecular Med 1992(First Quarter) 7:5.
 • Ignore, LJ, Long-term combined beneficial effects of physical training and metabolic treatment on arterioscleroses in hypercholesterolemic mice, Publication of the National Academy of Science, Vol 101, 246-252, June 8, 2004.
 • Losonczy, KG.Harris TB., Havlik RJ. Vitamine E en C inname tegen hart en vaatziekten. Am J Clin Nutr 64:2 (August 1996)190-196.
 • Kurl ST, Tuomaninen P, Laukkenen JA et al. Plasma Vitamin C Modifies the association between Hypertension and risk of stroke. Stroke,2002(33):1568-73.
 • Van Straten M, Josling P. Preventing the Common Cold with vitamin C. Adv Ther, May-June 2002;19(3):151-9
 • Abram Hoffer, MD,PhD, Andew W.Saul, PhD.: Orthomolecular Medicine For Everyone. ISBN 978-1-59120-226-4
 • Campbell, Colin and Thomas The China study. ISBN 978-1-932100-66-2. Ben Bella Books.
 • Steve Hickey PhD, Andrew Saul PhD. VITAMIN C: The real story.
 • Dr. David Servan Schreiber, ANTIKANKER, een nieuwe levensstijl, ISBN 978-90-215-1100-9
 • Martin L. Pall, PhD. Explaining ‘Unexplained’ Illnesses.
 • Executive Health 1978; 1 – 4
 • J. Orthomol Psychiatry, 1981; 10: 125-132
 • J. Exp Med 1937; 65:317-321.
 • J. Exp Med, 1937; 66:459-477.
 • J Exp Med 1939; 70: 315-332.
 • Medisch dossier: Vitamine C en ongeneeslijke ziekten. Mei 2011, jaargang13, nr.5
 • http://orthomolecular.org/resources/omns/v01n02.shtml

Vitamin C Saves Lives
Millions die each year from heart disease and stroke, and the overwhelming evidence is that vitamin C supplementation would save many lives.

Two-time Nobel Prize winner Dr. Linus Pauling estimated that the rate of heart disease would be reduced by 80% if adults in the US supplemented with 2,000 to 3,000 mg of vitamin C each day. According to Dr. Pauling, “Since vitamin C deficiency is the common cause of human heart disease, vitamin C supplementation is the universal treatment for this disease.”[1] Heart disease is the number one killer in the US. For those with existing heart disease Dr. Pauling said that blockage of heart arteries could actually be reversed by supplementing with 6,000 of vitamin C and 6,000 of lysine (a common amino acid) taken in divided doses throughout the day. Vitamin C supplementation both lowers serum cholesterol levels and repairs lesions of arterial walls. 1998 Nobel Prize winner Dr. Louis J. Ignarro found that supplementing with vitamin C and vitamin E significantly reduces the risk of developing arteriosclerosis.[2]

Broccoli, één van die groenten die barstensvol met Vitamine C zit.
Broccoli, één van die groenten die barstensvol met Vitamine C zit.

A study examined vitamin E and vitamin C supplement use in relation to mortality risk in 11,178 persons aged 67-105 who participated in the Established Populations for Epidemiologic Studies of the Elderly over a nine year period.[3] Simultaneous use of vitamins E and C was associated with a lower risk of total mortality and coronary mortality after adjusting for alcohol use, smoking history, aspirin use, and medical conditions.

A landmark study following over 85,000 nurses over a 16-year period for a total of 1,240,000 person-years found that vitamin C supplementation significantly reduced the risk of heart disease.[4] Intake of vitamin C from foods alone was insufficient to significantly effect the rate of heart disease. High quantities of vitamin C from supplements was essential to provide the protective effects. The study adjusted for age, smoking, and a variety of other coronary risk factors.

An international team pooled data from nine prospective studies of 293,000 people that included information on intakes of vitamin E, carotenoids, and vitamin C, with a 10-year follow-up to check for major incident coronary heart disease events in people without disease when the study began. Dietary intake of antioxidant vitamins was only weakly related to a reduced coronary heart disease risk. However, subjects who took as little as 700 mg of vitamin C daily in supplement form reduced their risk of heart disease events by 25 per cent compared to those who took no supplements. [5]

Researchers in Finland measured serum vitamin C levels in 2,419 middle-aged male participants of the ongoing Kuopio Ischemic Heart Disease Risk Factor Study. Men with a history of stroke were excluded from this analysis. Participants were followed for up to 10 years; the outcome of interest was development of stroke. During the follow-up period 120 participants suffered a stroke. After controlling for potential confounders – including age, BMI, smoking, blood pressure, and serum cholesterol – the researchers found that men with a low vitamin C level in their blood were more than twice as likely as those with a higher vitamin C blood level to experience a stroke.[6]

A stroke commonly occurs when a blood clot or thrombus blocks the blood flow to parts of the brain. A thrombus may form in an artery affected by arteriosclerosis. A recent study has shown how low plasma vitamin C was associated with increased risk of stroke, especially among hypertensive and overweight men.[7]

Vitamin C is preserves the integrity of the artery walls and strengthens cardiovascular tissue. Research indicates a reduced incidence of major coronary heart disease events at high supplemental vitamin C intakes.[8] Recent studies have shown that vitamin C appears to reduce levels of C-reactive protein (CRP), a marker of inflammation, and there is a growing body of evidence that chronic inflammation is linked to an increased risk of heart disease.[9]

Most Americans fail to eat the US RDA for several vitamins and minerals. Supplements are not the problem; they are the solution. Malnutrition is the problem.

What is Orthomolecular Medicine?
Linus Pauling defined orthomolecular medicine as “the treatment of disease by the provision of the optimum molecular environment, especially the optimum concentrations of substances normally present in the human body.” Orthomolecular medicine uses safe, effective nutritional therapy to fight illness. For more information: http://www.orthomolecular.org

Take the Orthomolecular Quiz at HERE  The Orthomolecular Medicine News Service is a non-profit and non-commercial informational resource.

Editors:

Abram Hoffer, M.D., Ph.D.

Harold D. Foster, Ph.D.

Bradford Weeks, M.D.

Andrew W. Saul

References
‘A unified theory of human cardiovascular disease leading the way to the abolition of this disease as a cause for human mortality’. Rath, M., Pauling, L., J of Orthomolecular Medicine, 7: 5-15.7.

“Long-term combined beneficial effects of physical training and metabolic treatment on arterioscleroses in hypercholesterolemic mice”, Ignore, LJ, Publication of the National Academy of Science, Vol 101, 246-252, June 8, 2004.

Am J Clin Nutr, Vol 64, No 2, p 190-6 Aug 1996.

Department of Applied Biochemistry and Food Science, University of Nottingham, Loughborough Age Ageing, Jan 1988, 17 (1) p 35-41. [Am J of Clin Nutr, Vol 80, No. 6,1508-1520, Dec 2004.

“Plasma vitamin C modifies the association between hypertension and risk of stroke”. S. Kurl, TP. Tuomaninen, JA. Laukkenen, et. al., Stroke, 2002, vol. 33, p 1568-1573.

See ref [6].

See ref [5].

J Am Coll of Nutr, Vol. 23, No. 2, 141-147.

24 gedachten over “Vitamine C, alles op een rijtje..!

 1. Ik slikte al gruime tyd vit .C pillen, totdat ik eens verder keek..
  De basisgrondstof van zo’n beetje alle vit c tabletten en/of in multuvit. pillen schijnt mais te zijn, bij navraag hoorde ik dat de DSM dit oa levert. En dan vraag ik me af WELKE soort mais.. dit daar monsatan, (vergeef me de woordspeling) al geruime tijd hun mais in de EU goedgekeurd heeft gekregen….( 5 GMO maissoorten in 8 Eu landen)
  Denk dan maar eens na in hoeverre de roundup daar ook wel niet in zit.
  Voor mij dus alleen vers fruit en groente (oa in de slowjuicer) voor zover we van vers kunnen spreken gezien de tyd dat t in de super ligt.
  Maar.. t glas is halfvol! Beter iets dan niets, maar geen pilletjes meer voor mij zolang ik nog aan fruit kan komen.

  1. Beste Ed, je hebt helemaal gelijk, je moet goed opletten wat je inneemt. En ook dan weet je het nooit 100% zeker of het geen valse beloftes zijn.
   Echter het zelf ondervinden werkt het beste.

   Wij zweren al een aantal jaren bij Bonusan. Zij geven de garantie voor GMO-vrij. Ik ben al jaren niet meer ziek dankzij bio-citroen en foliumzuur van Bonusan. De kinderen krijgen vitamine-C van Bonusan en hebben ook al meerdere jaren geen griep of andere ziektes meer gehad!

   http://www.bonusan.nl/vademecum/vitamine_c_500_kauwtablet.html

  2. verduidelijking; de bio-citroen haal ik elders en is voor mij veruit de aller belangrijkste natuurboost die er bestaat.
   Waar ik voorheen jarenlang vermoeid en allerhande klachten had, tevens ook 2x voor opgenomen ben geweest ivm pijn en platgespoten met morfine, heeft alleen de natuur voor mij geholpen.
   Foliumzuur slik ik ivm met mijn thallasemie en het aanmaak van rode bloedlichaampjes. Geen arts die het voor mij heeft voorgeschreven ik moest daar zelf achter komen toen ik op forum voor thallasemie was beland. Ik heb zelf de milde vorm. Daarnaast gebruikte mijn dochter en ik beide een paar jaar een neusspray vanwege slijmvorming.

   Sinds ik wakker ben geworden weet ik beter, geen enkele medicijn is zo krachtig als de natuur. Het feit dat ik opgenomen was, had te maken met endometriose, en hangt samen met de rode bloedlichamen.
   Ik ging foliumzuur slikken omdat ik dacht dat het zou helpen tegen vermoeidheid, maar het hielp met name bij mijn geheugenproblemen. Het leek wel alsof ik voor mijn 40e aan het dementeren was. tig keer per dag ergens naar toe lopen om te vergeten wat ik er deed. En bij het voeren van gesprekken niet kunnen concentreren en 3x alles herhalen.
   Wat een heerlijk gevoel was dat moment waarop ik ontdekte dat het bij mij een kwestie van een foliumzuur tekort was.
   In het begin best wel eens beangstigend dat ik niet meer zonder kan, na een paar dagen niet slikken kwam de vergeetachtigheid weer keihard terug.
   Maar de angst is allang weg. Ik weet nu wat goed voor me is. Ik benadruk dat de citroen voor mij het belangrijkste is, want ook zonder de foliumzuur vertrouw ik op mijn lichaam en het vermogen om aan te passen en te herstellen door de natuur en je eigen kracht om je lichaam aan te moedigen, je mitochondriën en dna dankbaar te zijn. Tevens is zuiver water ook heel belangrijk en absoluut in combinatie met het positief zijn!

   Sindsdien anders dan de extra vitamines geen artsen en medicatie meer nodig gehad!

 2. Beste heer Beunk, fijn dat u weer het belang van (voldoende) vitamine inname benadrukt en toelicht. Megadosering van vitamine C, daar zal je een huisarts of een ziekenhuis niet mee horen aankomen, tegenwoordig.
  Toch worden er aantoonbare positieve resultaten mee behaald, levens mee gered.
  Ik heb twee vragen:
  1. U stelt ”..Mijn ervaring is dat vitamine A, liefst in flinke doses, zeer gunstig werkt tegen allerlei bacteriële- en virale infecties. Een tekort aan vitamine is levensgevaarlijk, een teveel niet!..” —> Volgens mij bestaat er zoiets als hypervitaminosis A, vitamine A vergiftiging bij een overdosering. Ontkent u het bestaan hiervan?
  2. Bij oraal ingenomen (in water oplosbare) vitamine C wordt een groot deel niet opgenomen, er bestaat op de markt zoiets als liposomale vitamine C, waarbij de vitamine C is ‘ingepakt’ in een vette substantie. Ook is dit redelijk makkelijk zelf te maken met ascorbine zuur, lecithine en een ultrasoon reiniger.
  Deze liposomale vitamine C wordt veel beter opgenomen en zo kun je in feite oraal ‘megadoseren’ als je het vergelijkt met normale vitamine C opname.
  Wat is uw kijk op liposomale vitamine C, is dit veilig? Is dit aan te raden om bijvoorbeeld diarree te voorkomen en toch oraal te megadoseren?

  Alvast bedankt voor uw tijd.
  Hartelijke groet

 3. Fijn dat nu alle feiten op een rijtje staan!
  Vitamine C is een levensreddende vitamine. Velen in onze Westerse maatschappij lopen gewoon rond met een ouderwetse scheurbuik! Zeer Schokkend te noemen!!

  Vitamine C in zetten bij Mazelen?….zonder vaccinaties! Maar ook bij vaccinatieschade!

 4. Ik gebruik al jaren vitamine C tabletten van 1000 mg van Kruidvat Heel goedkoop en prima kwaliteit!), time released, en daar neem ik voornamelijk in herfst en wintermaanden 3 tabletten per dag van om virussen te voorkomen. En inderdaad, bij een virusaanval doseer ik tot 7 tabletten per dag en hou dat 10 dagen vol, ook al voel ik me na 4 dagen al een stuk beter. ook de restanten virus wil ik uit m’n lichaam hebben.

  Natuurlijk zit er genoeg aan vitaminen en mineralen in onze voeding, maar niet in onze huidige voeding. Door de giga keren dat voeding bewerkt wordt, verdwijnen die als sneeuw voor de zon! Daarom komen we tegenwoordig chronisch tekort aan die bouwstoffen. Dit staat wel in groot contrast met biologische producten, die veel minder bewerkt zijn en zoveel mogelijk vers geconsumeerd dient te worden. Pas dán kunnen we spreken van voeding waar we dagelijks genoeg aan kunnen hebben. Dus zolang we geen ‘bio’ eten en drinken, zullen we wel degelijk extra moeten aanvullen!

 5. Vergelijk tussen een in 1985 uitgevoerde studie en de in 1996 en 2002 in een levensmiddelenlaboratorium gemeten waarden van mineralen en vitaminen in groenten en fruit.

  En dan met name even de vit. C eruit lichtend :
  Verschil in % in mg per 100g
  * Aardbeien: -87%
  * Appels: -60%
  * Spinazie: -95%

  Oorzaak: Uitgeputte grond, luchtvervuiling, te snelle groei, langdurige opslag, transport.

  Bron: 1985 farmaceutisch bedrijf Geigy, 1996 en 2002 Levensmiddelenlaboratorium Karlsruhe/Sanatorium Obertal

 6. Wat een prachtig en informatief artikel was dit – over Vit. C). Jammer dat de gezondheidsraad en het voedingscentrum hier niets mee doen. Ik begrijp het wel. Aan Vit. en andere belangrijke bouwstoffen kan het pharma-kartel niets verdienen. Al deze clubs werken helaas samen. Helaas gaat het ten koste van de bevolking. Triest ook.

 7. Ik ben zo blij met deze mails,zo veel mensen vinde dit onzin.In eigen familie waar net slijmbeursontsteking is geconstateerd willen ze niets weten van extra vit c.”we eten genoeg fruit” zeggen ze. En de arts is het met ze eens! Het maakt mij verdrietig en machteloos. Dank voor het artikel. Vr gr Hilda.

 8. vind dit wel heel erg interesant
  ook al eten we genoeg fruit ,maar als er iets is weet je niet altijd de oorzaak , maar vraag me af hoeveel je mag nemen (heb een icd inplant)
  vr gr Wily

 9. Super Artikel! Bedankt voor het vermelden : A unified theory of human cardiovascular disease leading the way to the abolition of this disease as a cause for human mortality’. Rath, M., Pauling, L., J of Orthomolecular Medicine, 7: 5-15.7.

  1. Malon Suzy, De Referentie-Inname (RI) ofwel Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) vitamine C bedraagt 80 mg per dag, te weinig dus.
   Advies is om per dag 30 mg vitamine C per kilogram lichaamsgewicht te gebruiken. Dit betekent voor iemand van 70 kg ruim 2.000 mg vitamine C per dag. Dat krijgen de mensapen in de dierentuin ook (extra) om niet ziek te worden aangezien zij ook geen vitamine c aanmaken net als de mens.

 10. zeer geachte directie ik ben geboren 29-09-1955 ik gebruik per dag 7 tabletten declofinac 100 2x daags 1 tablet daarnaast neem ik colcichine,amlodipine,acetylsalicylzuur,chrestor,metropololtartraat,esomeprazol,en nog heb ik de hele dag pijn,en kan niet lopen,een vriend heeft me gister aangeraden 3 maal daags 1tablet b3 1000 te nemen,en 3 maal per dag 5000 vitaminen c mag ik dat proberen denkt U bij voorbaat dank Ceup

  1. Mijn grootmoeder die werd dood ziek van al haar pillen die de dokter gaf en telkens ze een nieuwe had gekregen was het nog erger ze wou zelfs een aanvraag doe voor euthanasie.
   Ik behandel haar nu met homeopathie en het gaat veel beter.
   De huis dokter zei tegen haar dat haar verlamming in haar benen komt door een spierziekte en dat ze niks meer van vitamine D mocht nemen?!
   Ik ben al haar bijsluiters er gaan bij nemen en wat bleek dan heel wat reuma pillen, anti cholesterol pillen,… als bijwerking hebben dat ze de spieren kapot maken. Ze pakt nu nog 1 van de ongeveer 20 soorten medicatie (tegen diabetes omdat ik tot nu toe geen plant heb gevonden die niet in interactie gaat met de andere planten en
   voedingssupplementen die ze neemt). En van zodra ze stopte met haar chemische pillen begon er beweging te komen in haar tenen, haar voeten en dan haar benen. Ook zag mijn oma volledig geel en had ik gevraagd voor een lever onderzoek maar dat leek niet nodig. Ook van zodra ze stopte met de chemische medicatie en begon met de natuurlijke trok de gele gelaatskleur volledig weg.
   Ook kon ze niks meer eten en was ze zo misslijk als iets en altijd maar overgeven en had de huisdokter haar nog enkele maanden te leven gegeven. En ze pakte verschillende soorten pijnstillers en toen ik dit zei tegen de dokter zie ie ah ja die mogen niet tezamen. Nu eet ze weer en de pijn is erg veel verminderd. Ze kan stappen maar moeizaam de chemische medicatie en dan vooral de statines tegen cholesterol hebben veel te veel schade gemaakt en hierdoor zal ze nooit meer zijn zoals ze 10 jaar geleden was. Vertrouw aub huisdokters niet ze denken alleen maar aan geld!
   Als je graag hebt dat ik u help online laat aub een reactie achter.

  2. Aan j. Van Doorn mijn oma nam ook medicatie zoals u in. Zie haar verhaal in mijn andere reactie.

   Als u graag heeft dat ik u help laat aub iets weten. Want ik ben bang dat het met die medicatie bij u ook dezelfde toer op gaat als bij mijn oma. Ik wou dat ik eerder de kennis had die ik nu heb dan zou het zo ver niet moeten gekomen zijn. Maar ik ben wel blij het was laat voor haar maar net niet te laat voor haar.

  3. Ipv declofinac 100 raad ik u boswellia aan.
   Ipv colcichine raad ik u aan om te stoppen met dierlijke voedingswaren en ook alcohol sterk te verminderen of beter te stoppen en niet meer dan 2 kopjes koffie per dag te drinken. Jicht krijg je door verzuring en vlees en zuivel zijn sterk verzurend. Eet niet meer dagelijks vlees en al zeker geen varkensvlees. Drink zeker geen melk van koeien en eet geen yoghurt van koeien, gebruik plantaardige soorten mels zoals amandelmelk, speltmelk,havermelk,…
   En eet erg veel groenten zij doen de ph van je lichaam naar beneden wat echt nodig is bij jicht! Als u echt weinig groenten eet of kan eten raad ik u aan om spirulina tabletten in te nemen.
   Ipv amlodipine raad ik u omega 3 aan.
   ipv acetylsalicylzuur ook de omaga 3 en de boswellia.
   Ipv chrestor (chrestor is zeer gevaarlijk en hierdoor kan je op lange termijn niet meer stappen!) ook omega 3.
   Ipv metropololtartraat ook omega 3 en Q10 (beide voedingssupplementen van goede kwaliteit innemen!).
   ook een hoge dosis vitamine C is goed voor je gezondheidsproblemen die u heeft neem dat er dus ook bij en ook een multivitamine.
   Ipv esomeprazol neemt u gember pillen.

   Ik raad u ook aan om er extra magnesium bij te nemen van een goed opneembare vorm en niet zoals magnesiumoxide die je het meest vind bij de drogist. Magnesiummalaat is de beste vorm voor u ik raad u aan Deba Magnesium Actif 600mg.

   Ook raad ik u aan om curcuma met peperine er bij te nemen deze gaat de werking van de boswellia versterken. Ook kan u er msm bij nemen als u nog te veel pijn heeft.

  4. Ook zie ik dat u medicatie neemt tegen artrose. En artrose is een voedselallergie. Stop aub met zuivel, zuivel is voor niks goed.
   Mijn oma is hier ook mee gestopt.

 11. Zo dankbaar dat u dit artikel op het internet heeft gepubliceerd. Ik vraag mij af hoe lang het duurt totdat de effecten van vitamine c (9× 1.000mg) merkbaar zijn? En ik heb begrepen dat time released niet het effectievste is? Waar moet ik dan wel op letten?

 12. Hallo. Mariëlle.

  Ik gebruik bij mijn diabetes type 2 Banaba leaf en dat werkt prima.
  Het is van Swanson en het is colosolzuur.
  Je kunt het hier krijgen en dan heet het Glucofit ,alleen erg duur en bij Swanson heet het anders ,maar helpt ook goed.
  Gr gerda

 13. Fantastisch uitgelegd. Uitgebreid, eenvoudig, enthousiasmerend.
  Ben al heel lang ziek en ga vandaag beginnen.
  Met dank aan alle doktoren.
  Eva van ’t Schip.

 14. Ik ben zo blij om te schrijven van dit artikel in hier, ik ben hier om blogs en forum te verkennen over de meest prachtige en veilige remedie voor Herpes simplex virus. Ik was positief voor het dodelijke virus genaamd herpes en ik verloor hoop, omdat ik ook door mijn kast vrienden werd afgewezen. Ik zocht online te weten en te informeren over prep remedie voor herpes en ik zag Dr OSEGHALE getuigenis online over hoe ik zo veel personen uit Herpes Ziekte genezen was dus besloot ik om contact op met de grote kruidendokter omdat ik weet dat de natuur heeft de macht om alles te genezen. Ik nam contact op hem om te weten hoe ik me kan helpen en nooit zorgen te maken vertelde me dat ik me zal helpen met de natuurlijke kruiden uit God! na 2 dagen van hem Contact opnemen, heb ik me verteld dat de behandeling klaar is-en ik stuurde het naar me via DHL en het moet me na 14 dagen! Ik heb gebruik gemaakt van de geneeskunde zoals geïnstrueerd mij (ochtend en avond) en ik was genezen! haar echt als een droom, maar ik ben zo blij! dat is de reden waarom ik besloten om meer commentaar Voeg ook van Hem zo meer worden opgeslagen die net als ik! en als je te helpen zijn, Zijn contact email nodig: Zijn cel en droseghalecuringhome@gmail.com of whatsapp nummer: +2348165296743
  Ik heb ook kruiden remedie voor andere ziekten, waaronder;
  1.HPV
  2.SHINGLES
  HEPATITIS 3.VIRAL
  4.INFLUENZA
  5.IMPOTENCE,
  6.BARENESS / onvruchtbaarheid,
  7.ANTHRAX
  8.HIV
  9.HERPES
  10.DIABETES
  11.HERPERTITIS B
  en
  Neem contact op met hem vandaag en je zal een getuigenis … Veel succes hebben!

 15. Prachtig artikel . Ja, t is nu wel duidelijk dat Linus Pauling gelijk had. Ondanks dat hij(+) zelfs nu nog met de grond gelijk wordt gemaakt door ongelovige sceptici(die trouwens als enig levensdoel hebben; het afkraken van alle prachtige en levensreddende ontdekkingen, ik word zo moe van die mensen…….) James Wilsson beschrijft ook dat vitamine c / ascorbine hoog moet worden ingezet tegen burnout. Bij stress en ziekte verbruiken we véél meer C dan in een normale situatie. Ook CVS patienten krijgen weer energie door de dosis C te verhogen(ik spreek uit ervaring)

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.