Advertentie

Roy Martina: ‘Stress is een keuze’


Roy Martina
Roy Martina

Leven vanuit je eigen kracht, een sterk gevoel van eigenwaarde, geen last meer van angsten en lekker in je vel, zowel mentaal als fysiek. Een utopie? Nee hoor, zegt schrijver, arts en ‘body & mind-goeroe’ Roy Martina nuchter. ‘Het is een kwestie van wilskracht en kost maar een paar minuten per dag.’

‘Aan het einde van de straat, het houten huis aan de linkerkant.’ Dankzij de routebeschrijving vind ik het huis van Roy Martina, iets buiten Den Haag, in één keer. Het ziet er idyllisch uit zo aan het water. Klokslag half tien bel ik aan. Geduldig kijk ik wat om me heen en af en toe blik ik nieuwsgierig door de grote glazen voordeur naar binnen of er al een teken van leven is. Niets. Al snel blijkt sprake van een misverstand. De heer Martina heeft een lezing ergens in het midden van het land en was in de veronderstelling dat het interview een dag later zou zijn. 

Verleidelijk om in de stress te schieten

Oh wat is het verleidelijk om in de stress te schieten, te balen dat ik een uur voor niets in de auto heb gezeten. Dan denk ik aan een citaat op de website van Martina: ‘In plaats van onder te gaan in de voortdurende spanning van het bestaan, zou de mens zich bewust moeten worden van het feit dat gebeurtenissen van alledag bijdragen tot innerlijke groei.’ Martina lacht als ik hem later die dag aan de telefoon heb voor het interview en met die quote op de proppen kom. “Dagelijks kun je talloze dingen ervaren waardoor je gefrustreerd of geïrriteerd raakt. Veel mensen schieten in de stress maar dat is een keuze.”  

Niet kiezen voor stress is makkelijker gezegd dan gedaan. Echter als ik naar de woorden van Martina luister, dan begrijp ik waarom deze man erin slaagt al meer dan 25 jaar wereldwijd duizenden mensen te inspireren met zijn boeken (40!), trainingen, workshops, seminars en lezingen. Het is zijn kijk op fysieke en mentale gezondheid dat steeds meer mensen aanspreekt. “Als arts is het mijn doel dat mensen leren goed voor zichzelf te zorgen. Mensen worden ziek door onverwerkte emoties, niet opgeloste conflicten, emotionele blokkades en onbewuste sabotages. Door voorzorgsmaatregelen te nemen, wordt men dus minder snel vatbaar voor ziektes, stress en allerlei andere aandoeningen.” 

“Dagelijks kun je talloze dingen ervaren waardoor je gefrustreerd of geïrriteerd raakt.

Veel mensen schieten in de stress maar dat is een keuze.”

 Onder het motto: voorkomen is beter dan genezen?

Stress... een keuze?
Stress... een keuze?

“Precies! Ziekte is een signaal dat we naar onszelf moeten kijken en stilstaan en evalueren hoe wij onszelf voorbijlopen. Het lijkt wel alsof mensen eerst ziek moeten worden, voordat ze aan de slag gaan met zichzelf en hoe ze in het leven staan.” Terwijl we in principe – aldus Martina – allemaal hetzelfde willen: gezondheid, gelukkig zijn, geliefd, genieten van het leven en het liefst ook succesvol (lees: geld).

Maar genieten of gezond eten, schiet er nog wel eens bij in als we onszelf voortdurend gestresst voelen. Een gevoel van onvrede over jezelf en het leven steken dan ook makkelijk de kop op. Terwijl je verstand zegt: ‘Ik heb toch alles?’ Volgens Martina is emotioneel evenwicht de basis van succes op alle niveaus. “Geluk komt van binnenuit, pas daarna lukt het om grip te krijgen op de wereld om ons heen.”

 Dat klinkt heel eenvoudig, maar waarom is het dan zo moeilijk?

“Waar het als eerste mis gaat is een gebrek aan eigenwaarde. Dat is hèt fundament waarop je je huis bouwt. Pas dan kun je – zowel fysiek als mentaal – goed voor jezelf zorgen. Eigenwaarde is niet iets wat je moet verdienen of aankweken, het is iets wat ieder mens bij zijn geboorte heeft meegekregen. Praktisch de meeste mensen maken zich druk over wat ‘anderen’ denken. Daardoor zoeken zij voortdurend naar bevestiging of zijn ze bang voor kritiek en staan ze niet in hun eigen kracht.”  

 De perfectionisten, control freaks en mensen die het leven te serieus nemen, vallen ook makkelijk ten prooi aan deze prestatiemaatschappij, zegt Martina. “Veel mensen lijden in lichte of extreme mate aan deze drie ‘ziekten’. Aangezien je nooit aan je eigen eisen kan voldoen, veroorzaakt het stress. Maar er zijn talloze eenvoudige manieren om bijvoorbeeld je stress, tegenslagen, boosheid, teleurstellingen onmiddellijk om te zetten in bijvoorbeeld acceptatie, passie, vrede, drive en inzichten over onszelf en onze blokkades. Het is een kwestie van doen.”

“Waar het als eerste mis gaat is een gebrek aan eigenwaarde.

Dat is hèt fundament waarop je je huis bouwt.

Pas dan kun je – zowel fysiek als mentaal – goed voor jezelf zorgen.”

 Okay, wat kunnen we hiertegen doen?!

 “Stress of emoties veranderen vaak onbewust je lichaamshouding (je schouders gaan zakken) of je ademhaling (hoog in de borst in plaats van laag in de buik). Als je deze subtiele signalen bewust oppikt, kan je meteen ingrijpen. Door bijvoorbeeld heel simpel je hand op je buik te leggen en met je ademhaling naar je hand toe te gaan. Dan stap je even uit de situatie en kom je bij jezelf terug. Wat ook goed helpt is visualiseren. Stel je voor dat er wortels uit je voeten de aarde in schieten. Laat de spanning los en haal bewust adem. Dit alles kan ook gewoon in een gesprek, zonder je ogen te sluiten. Stel je krijgt kritiek, denk dan tevens: ‘Dit is alleen informatie. Ik trek het me niet persoonlijk aan en respecteer zijn of haar mening.”

Om je eigenwaarde een extra boost te geven, heeft Martina naast het ‘wortelschieten’ ook als tip dat het werkt om op een positieve manier tegen jezelf te praten. Uitspraken als: ‘ik ben een leuk mens’ of ‘die prestatie kan ik leveren’ hebben meer effect als ‘zal ik kans maken?’ of ‘vinden ze me wel aardig?’. “Je kunt de dag ook beginnen door te visualiseren hoe je de dag gaat beleven. Zelfs als je een moeilijk gesprek hebt, kun je van te voren de intentie neerleggen hoe je daar mee om wilt gaan. Onbewust programmeer je dan je hersenen.” Volgens Martina kan je het menselijk bewustzijn goed vergelijken met de software van een computer. “Je kunt je software opnieuw programmeren door de virussen (lees: negatieve denkpatronen) eruit te halen en te vervangen door je eigen positieve feedback. Op een gegeven moment hoef je er niet meer bij na te denken, maar gaat het automatisch.”

Het klinkt haast ongeloofwaardig.

“Probeer het maar. Het is een kwestie van doen. Veel jonge mensen denken: ‘Ach, ik zie wel.’ Maar zelfontwikkeling is een investering in jezelf en in je toekomst. Hoe eerder je ermee begint, hoe meer succes je zal toekomen en hoe gemakkelijker het wordt.” 

Dit artikel is in maart 2006 gepubliceerd in tijdschrift Salt (www.getsalt.com).
Voor meer informatie over Roy Martina surf dan naar: www.roymartina.com

17 gedachten over “Roy Martina: ‘Stress is een keuze’

 1. Hallo allemaal het is zo moeilijk maar hoop eruit te komen al die adviezen zijn natuurlijk wel nuttig maar ook moeilijk om uit te laten komen en er wordt op dit moment zoveelvan ons verlangd dat het af en toe te moeilijk is te grijpen ook als je wilt begrijpen in mijn opinie is er teveel gaande en kunnen we er met onze brein niet tegenaan ook al willen we het zo graag. Er is een overvloed aan informatie die we willen begrijpen maar soms gaat het mis ! Maar begrijp me goed ik wil heel graag bij de begrijpende mensen behoren maar het is heel moeilijk ! Want we leven nog steeds in een materialische wereld helaas !!
  Want zonder geld geen brood en zeker geen boter!
  groetjes van piet

 2. Nog even verder alle atributen die werden verkocht en alle aura”s vision die werden aangeboden kostten allemaal geld en dan denk ik waarom als je een “gave”hebt geef die dan gratis aan de mensheid dat is mijn opinie en overtuiging !

 3. En daar kom ik nog een keer alles wat goed is wat god of wat dan ook te bieden heeft is gratis en daar hoef je niet rijk van te worden want liefde behoeft geen geld onthou dat ! Dus daarom Roy Martina ik heb helemaal niets met je, je wilt je ALLEEN MAAR VERRIJKEN

 4. En overigens die reizen met inclusief hugging met dolfijnen ( de mooiste dieren die er bestaan ) is ook betaald en die arme dieren zitten opgesloten en moeten hun kunstjes vertonen en lief zijn voor ons mensen waarom?? Voor het geld !!
  Laat ze vrij in de oceaan inplaats van gevangen om te kroelen met mensen omdat ze dat ingeprogarameerd krijgen en omdat ze zoveel van ons houden doen ze dat ook .

  Ze zijn veel meer geevolutioneerd als wij en doen wat jij Roy wilt omdatdat ze ons willen helpen begrijp dat goed niet voor jouw fortuin !!!!!

 5. Pietje:
  Roy Martina heeft al goed werk gedaan.
  Wat je over de ander denkt(of het nu roy of iemand anders is), zegt meer over jezelf nl. Dat is mijn ervaring en zo voelt dat ook!
  Als ik iets over een ander denk en een pijnlijke sensatie voel in mijn lichaam, gaa ik naar binnen in mezelf en geef het aandacht. Het is dus niet zo, dat de ander dit doet bij mij, maar de ander triggert iets in mij, wat van mezelf is! Misschien kan je dat bij jezelf ook eens zo bekeijken en voelen. Is niet altijd makkelijk, maar ik vind dit voor mezelf wel de juiste weg. Ben ik ook nog eens stress jegens een ander persoon kwijt!
  Betreft de rijkdom van Roy en wat daarmee te maken heeft( “dure” cursussen bijvoorbeeld) : het is maar net wat je er voorover hebt. De een wel de ander niet. Geld is overigens ook energie nl. Vond het vroeger ook allemaal veel geld, als ik keek naar wat een cursus kostte van roy. Maar ben erachter gekomen, dat mijn armoedebewustzijn sterk meespeelde bij die gedachte. Door dat aan te spreken, kwam ik in mezelf heel wat blokkades tegen.

  Dankzij de Neuro Emotionele Integratie therapie(ontwikkeld door Roy) ben ik een beter mens geworden.
  En als je er niets bij voelt is het toch oke? Past het niet bij je.
  Herbert

 6. Hoi Pietje

  Ik begrijp je helemaal, zó dacht ik er (en soms nog) óók over, maar het is wel zoals Herbert schrijft; Je moet je kracht uit jezelf halen en niet bij de ander neerleggen. Je zou jezelf serieus kunnen afvragen of – indien de cursussen van Roy (of iemand anders van mijn part) gratis waren geweest – je dan ineens wél relaxed, ontstresst en geen problemen zou hebben.
  Ik kan je nu al het antwoord geven: Nee.

  Het begint namelijk altijd bij jezelf..bij je eigen gedachten, met het bewust worden waarom je je irriteert, druk of boos maakt. Rustige, kalme mensen komen ook diezelfde mensen en situaties tegen waar jij van over de rooie raakt, maar zij maken gebruik/oefenen met de gereedschappen die een “Roy” ons aanbiedt. Dat hij er geld voor vraagt is zijn keuze, maar de jouwe om het te betalen. Het is namelijk overal gratis op internet te lezen en te leren. Je kunt zelfs gratis cursussen volgen via het web. Deze zijn niet per defenitie slechter dan Roy Martina..soms zelf beter. Je zult er alleen mee aan de slag moeten en dat kun je alleen zelf doen.

  Feit is dat kalme en rustige mensen ook niet per definitie meer geld en minder zorgen hebben dan jij, dat lijkt maar zo. Het zit dus in jezelf en het is een kwestie van oefenen, iedere dag weer..ik weet er alles van;)

  Alvast een tipje van mij:
  Als de informatiestroom je overweldigt (internet/tv/radio) zet die boel dan eens uit en ga een rondje lopen, of nog beter zoek een rustig plekje en doe gewoon eens even niks…Kom eens even tot rust en tot jezelf…en daar begin het allemaal..met jezelf.

  Succes en Veel liefs 😉

 7. Iedereen is verantwoordelijk voor zijn eigen leven en je kan niets maar dan ook niet verhalen op een ander. Alles is gecreerd vanuit jou computertje. Wees meer en meer bewust en je zult de rustige scheppende kracht in jezelf ontdekken.

 8. Hartelijk bedankt voor jullie antwoorden en inderdaad zoals Sam schrijft moet ik er even tussenuit geen tv geen computer want teveel informatie is ook niet goed.
  Maar wat mij tegen de borst stuit van Roy Martina is dat hij dolfijnen gebruikt die zijn getraind !!!! Als je een dolfijn wilt huggen dan moet dat van het beestje zelf uitgaan en niet omdat we hem getraind hebben om te huggen of wat nog erger is wat anderen (leger) doen bommen te zoeken !

  groetjes voor allemaal

 9. Hoi Pietje
  Je schrijft: “wat me tegen de borst stuit, dat hij dolfijnen gebruikt etc..” : dit is een goed voorbeeld van je eigen pijn. Maak contact met die pijn, die sensatie en geef het liefde en laat het los. Door die lichamelijke sensatie aandacht te geven, geef je jezelf aandacht, die je nodig hebt.
  Verder kan ik zelf niet oordelen over de methode van Roy, weet ik eerlijk gezegd niet veel van. Dus dat laat ikzelf even in het midden of het trainen van dolfijnen door Roy de juiste keuze is…
  Ik weet wel, dat dolfijnen heel hooggevoelige sensitieve en zeer wijze wezens zijn en met grote lichtkracht. De hoeders van de aarde, zou je kunnen zeggen. Dus communicatief zitten ze op een hoger niveau. Ze zullen zich vanzelf wel afkeren als ze er niet mee eens zijn lijkt mij. Ik denk dat het belangrijkste is wat de intentie is van Roy. En dat zullen de dolfijnen haarfijn aanvoelen.

  Groet
  ‘Herbert

 10. Hoi Pietje,

  Zoiets als die dolfijnen hé..daar zou ik normaal ook van over de rooie gaan, maar tegenwoordig probeer ik me bewust te worden van het feit dát het me boos maakt. Valt het je op (bewust zijn/opmerken)dat het je boos maakt is hét begin om jezelf niet te verliezen in je woede of irritatie. Dát is heel belangrijk, want dan kun je die negatieve energie stoppen en ervoor kiezen zo’n situatie anders te benaderen.

  In dit geval: Okay er zijn mensen die dolfijnen gevangen houden en er zijn mensen die hier gebruik van maken. Gevolg, jij bent het je bewust en jij zult het in ieder geval niet doen.
  Vergeef het de mensen die nog niet beter weten of dit niet door hebben.(een ander maakt zich misschien net zo boos dat jij bijv. geen vegetariër bent en bijdraagt aan de megastallen die in den landen gebouwd worden- zomaar een voorbeeldje he’;)
  Jij bent dus al één iemand waar het nuttig voor is geweest dat deze dolfijnen in deze situatie zitten.(Wat volgens de overlevering ook hun taak is…mensen bewust laten worden) Wees dus niet boos op de mensen die dat zelf nog niet zó zien, die lezen misschien wel een ander onderwerp of komen in een situatie waarin het “bewust worden” bij hen een aanvang neemt.

  Het klinkt misschien erg zweverig allemaal, maar dat ben ik allerminst. Echter dit geval zou je met liefde aan deze beestjes denken, wensen dat ze vrij zijn, maar ze wel dankbaar zijn dat zíj je hebben laten inzien dat jij je bewust bent geworen van je zelf “verliezen in je boosheid” en dat dus in het vervolg met “afstand” kunt bekijken. Op die manier krijg je een heldere blik t.a.v. van voorheen “frusterende” situaties en word je vanzelf ook zo’n kalme en rustige persoonlijkheid.;)
  Alles heeft een reden…

  Ja en die informatiestroom….. Ik persoonlijk ben bijna verslaafd aan al die bewustmakende sites, maar als ik overloop en even gewoon ga zitten op de bank, dan realiseer ik me dat het allemaal totaal niet belangrijk is. De vogeltjes buiten die aan het nesten zijn, zijn belangrijk de boom die blaadjes groeit….IK maak die informatie zélf allemaal zo belangrijk *grijnz*

  Nou ehh,, genoeg gefilosofeer van mijn kant..ieder moet zijn eigen pad wandelen en ik ben ook nog maar net bezig om de wereld wat anders te zien.

  Greetings

 11. Hallo allemaal,

  Even Herbert ik heb niet gezegd dat Roy die dolfijnen trainde maar dat die lieverds al getraind waren en dat daar tegen een heel hoge prijs gebruikt van wordt gemaakt, zowel op curacao als mexico en ik weet niet waar nog meer.
  Wat ik weet is dat ze in de zee zwemmen ( met een barricade dat ze niet te ver weg kunnen ) en dan met een geluidje gelokt worden om hun kunstjes te vertonen en kusjes aan mensen te geven mijn kind is in mexico geweest en dacht dat het goed was die heeft naderhand ontdekt dat (tegen een prijs van 100 euro) die beestjes gevangen zaten en ook veel mensen die ik ken hebben die aangegeven ! En dat keur ik ten zeerste af ! Maar ik spreek voor mijzelf. Dat wilde ik nog even kwijt.
  Ben overigens ook tegen dierentuinen en circussen !.

  fijn weekend allemaal
  groetjes van pietje

 12. Mooie reacties hier ik zou het niet beter kunnen zeggen.

  Pietje ik begrijp je heel goed. Als iemand volledig bewust is weet die persoon dat hij zichzelf helpt als hij anderen helpt of bewuster maakt omdat je alles bent dat is. Hij zou weten dat geld niet belangrijk is.

  Maar onthoud wel dat Roy zijn eigen redenen en groei heeft en dat hij hier nu gewoon nog niet bewust van is.

  Weet dus dat hier kwaad over worden een Illusie is.

  Probeer het liefdevol te begrijpen en leg hem een spiegel voor als je voelt dat hij hiervoor open staat. Net zoals Sam en Herbert bij jou doen. Op deze manier help je ook jezelf vooruit.

  Warme groet,

  Bram

 13. Met veel liefde en verwondering heb ik de reacties van Pietje, Sam en Herbert en Bram mogen lezen. Wat zitten jullie al in een zeer hoog bewustzijn.Dat ontroert me enorm!

  Dank je wel!

  Hartelijke groetjes,

  Martha.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.